Sunday, February 27, 2011

Persepsi manusia.

Hello peeps..Ini entry pendek.


Apa itu persepsi manusia? persepsi manusia itu pabila seseorang tu memandai-mandai  membuat andaian sendiri dan taksub dengan andaian sendiri. 


Persepsi saya:
 Tiap kali lelaki atau wanita berkulit gelap (African la contohnya) bakal lalu di sebelah saya, saya ambil langkah berjaga jaga dengan menahan nafas. Kenapa? sebab diorang bau tengik yang sangat kuat. Kadang-kadang sampai rasa bulu hidung yang banyak ni pun tak dapat filter lagi. Bulu hidung yang ada mungkin berguguran. --->statement orang taksub dengan andaian sendiri. Sangat taksub sehingga kesemua mereka di cop berbau tengik.


Pengajaran
Tak baik buat andaian sendiri. Tadi di cafe saya lalu sebelah gadis bersama pakwenya berkulit gelap..wangi je. takde tengik pun. Wangi .harum. Jadi jangan lah taksub dengan andaian yang tak berapa nak betul.


Hey hey you. you stinks!


Maaf entry entah ape2. Cuma tak suka dengan manusia yang suka membuat persepsi dan mengutuk tanpa sebab. Contoh kontroversi terbaru, seperti Yuyu Zulaikha mangsa persepsi LensaRosak.


Untuk si pengutuk,. kalau diri sendiri pun tak tahu maksud pelacur, jangan pandai2 kategori kan orang sebagai pelacur.


Happy reading and have a nice day :)


33 comments :

  1. satu kagi persepsi manusia..sape yang bawak motosikal,mesti dipanggil mat rempit...betol x..

    ReplyDelete
  2. namee ,sy rasa orang berkulit hitam cantik ok x?,cam beyonce hihi


    x semestinya kulitnya hitam ,hatinya hitam jugak ,sebenarnya hati mereka putih ,x baik ouh buat andaian sesuka hati demi kepentingan sendiri ,sian yuyu ,kecik molek x bersalah adeh..


    http://jambancomel.blogspot.com/2011/02/saya-suke-gile-kritik-orang-kisah-pulak.html

    ReplyDelete
  3. tojies.. :) haah la. sy pun gelarkan org naik motor rempit. sebenarnya tak pun :)tok haji yang naik motor nk g masjid bukan rempit pun :)

    aeman...ngahaaa,,beyonce badan tak berbau. selalu yg berbau org africa, yg rambut gumpal2 tu. :)

    ReplyDelete
  4. first impression kadang-kadang tak bagus. :)

    http://terompahcaring.blogspot.com/2011/02/jangan-menilai-buku-pada-kulit-first.html

    ReplyDelete
  5. entry ringkas tapi sungguh bermakna.. nice..

    ReplyDelete
  6. tak best betul gadoh kt blog ni...simpati dgn yuyu

    ReplyDelete
  7. nama yuyu dah melonjak naik. sebab tu dia sengaja guna nama yuyu sebagai object dlm penulisan dia. nak cepat naik traffic.main kotor.

    ReplyDelete
  8. Hehe. Sy suka bt 1st impression pastu kaji balik. hik3 =D

    Biasalah org kita yg dah trdidik sjak kecil, kan3? Xmau berubah & kaji sendiri.

    ReplyDelete
  9. senang cter..."dont judge a book by its cover..."

    senang btul cter tu...haha

    ReplyDelete
  10. agree! bila kita da slh anggap dkt seseorang tuh, cpt2laa mntk maaf. manusia tak smpurna kan :)

    ReplyDelete
  11. selalunye pandangan pertama tu, memberi tanggapn keseluruhan... lumrah manusia :)

    ReplyDelete
  12. T_T sampai orang salah anggap.. sedih nyaa~

    ReplyDelete
  13. yuyu.. jangan sedih. ktorang x fikir pun yuyu macam tu. saya baru tengok vlog yuyu. x gedik pun. apatah lagi pelacur meracuni minda bloggers. :D stay strong! :D

    ReplyDelete
  14. betul tu.. jgn suka hati buat andaian.. tak baik tu :D

    ReplyDelete
  15. tapiiii kat kolej eman depa semua mmg busuk hahah yg Islam tidok le..

    ReplyDelete
  16. african jadi bahan exprmnt..dan exprmnt brjye..heee..yg rmbut tak gumpal2 tak bau sbb ary2 mndi perfme

    ReplyDelete
  17. untuk tidak menyakitkan hati.. cuba ambil dr sudut positif sudah.. maybe memberi manafaat pd diri sendiri

    ReplyDelete
  18. klo takat lalu je xpe lagi.tapi klo da terpaksa melalui pengalaman mcm ni dlm tren,memang seksa...alin pnah!kene duduk sbelah mamat bangla dlm tren.die punya bau mak aih.....hu3

    ReplyDelete
  19. wangi je..tak tengik pun..aha..lawak..:D

    ReplyDelete
  20. persepsi dan mentaliti sering disalah erti..

    ReplyDelete
  21. kena positifkan fikiran yang negatif..:)

    ReplyDelete
  22. header kamu cam style Hanis Zalikha la..

    ReplyDelete
  23. :/ tula. ada sorang dah cakap. xpe...nantikan header yang baru :)

    ReplyDelete
  24. persepsi dan pendapat tu sama ke? komen sikit

    ReplyDelete
  25. Ahaa.. Ade baca entry Lensa rosak tu.. Emm,point ade,tp tak baik melabelkan org lain mcm tu..

    Saya pun ade persepsi. Oran Arab bau tengik,bukan kulit hitam. Tapi bukan semua. ;)

    ReplyDelete
  26. syamimi... persepsi and pendapat berbeza :) persepsi itu yang mengeluarkan pendapat. pendapat negative or positive...tapi jangnlah sampai mengaibkan orang kalau iye pun ada pendapat yang betul.

    sophie..haah orang arab pun boleh tahan gak gak :)

    ReplyDelete
  27. that true la..
    but for me..setiap org ada kecantikan yg tersendiri sama ada dalaman dan luaran you know..maybe mereka tak nampak kecantikan mereka sendiri...sbb mereka tak dicover..asik cari kecantikan org lain..

    ReplyDelete
  28. ramai dah set dlm mentaliti yg nigga/india berbau an? huhu kesian dengan diorng..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...