Monday, March 7, 2011

handbag si pengutip sampah

Hello peeps,
Good evening..sila lah baca entry pendek saya yang tak seberapa ni..



Pada suatu petang di dalam kereta, tangan saya membelek belek handbag saya sambil mata memerhatikan..  hati pun berkata..hey kusamnya bag aku ni. kan best kalau aku dapat beli beg jenama yang aku tengok hari tu..harga 24ribu-- itu pun harga 2nd hand. apa la sangat nak dibandingkan dengan beg kusam aku ni harga 430.. makcik pasar malam pun boleh beli.

Dah belek belek handbag, automatically saya rasa sedih dan macam macam benda bermain dalam fikiran. hey kenapa lah aku bukan anak raja..boleh beli semua benda kot. tak payah nak angau macam orang gila admire bag yang masih tak mampu nak beli and kalau beli pun agak agak gaji draftmen setahun.

Gambar dari google

Sedang leka bersedih sedihan for no reason, lalu sebuah lori sampah melintasi di seberang jalan..pekerja pekerja turun untuk makan di warung. terkedu bila melihat salah seorang pekerja nya perempuan..usia dalam lingkungan 28 ke 30.. dia pakai beg plastik giant je carry belongings dia. sangat sedih bila tengok.--Eh, cepatnya Allah bagi petunjuk untuk menyedarkan aku..ngehehe.rasa sedih sebab baru je few minutes before saya kutuk kutuk handbag saya dan tak bersyukur..tapi saya fikir positive..p/s: kakak tu saja je guna plastic bag carry wallet.padahal kat rumah brandad goods blink blink kat rumah kan. (Sengaja mereka reka cerita untuk sedapkan hati and kept arguing dalam diri yang bag saya tetap tak best dan paling kusam dalam dunia)

"Fikir positive sebab ego yang tinggi."

Manusia memang selalu tak bersyukur dan tak pernah puas. :B
walaupun dah nampak situasi macam ni, saya sedar dan insaf untuk bersyukur sekejap  je. esok lusa lupa nak bersyukur. sebenarnya tak jadi anak raja pun dah cukup mewah. thanks papa. cuma diri sendiri je tak pernah bersyukur. bagi betis nak peha.

Semoga saya jadi insan yang bersyukur. Amin.

Maaf kepada semua yang datang blog saya. saya akan ziarah kembali.maaf sibuk sedikit. :) happy reading and have a nice day. kalau tak suka, jangan baca. kalau suka alhamdulillah..:)





24 comments :

  1. baik bagi handbag awk kat pompuan tuh ,sian die ,:p ,nice entry tersentuh jap ;')

    ReplyDelete
  2. si chantik..np kamu cm cdh2 nie..best entry..hihi=)

    ReplyDelete
  3. unt0k jdikan kite se0rang yg b'syukur..
    kite xbuley bndingkan dgn mereka yg b'jya..

    ReplyDelete
  4. sentiasa bersederhana dalam apa jua keadaan...

    ReplyDelete
  5. sekelip mata tuhan tunjuk :)

    entry kesedaran nie :D

    ReplyDelete
  6. :) hihihi. tapi hari ni dah tak bersyukur balik! hehe. nak jugak handbag tu! :/

    ReplyDelete
  7. name sye tetaufiq, sye suke semak2 ket blog n post org, awk namee ken? ok sye dah dtg semak kan diri ket blog awk ni, xmo nanges2 tau, larikkkk :P

    ReplyDelete
  8. ahahahahha..gilo punya taufiq budak tak cukup umur ni!

    ReplyDelete
  9. terima kasih ujang! semoga kahwin and banyak anak! :D

    ReplyDelete
  10. bersyukur lah kita dgn apa yg ada kan? :)

    ReplyDelete
  11. nameeee..
    letakla kte kat bloglist.hahahaha
    mintak!

    ReplyDelete
  12. bersyukur dgn apa yg ada tp manusia mmg kdg2 lupa bab tu mcm saya ni selalu lupa hi hi...eh saya ade join contest senyum plg ceria..x de komen pun x tgk lg erk? exited tau hi hi..ni link dia zoey zau yah ska-ska hati/contest senyum paling ceria

    ReplyDelete
  13. Ameeza..hehe.okay. :)tp wait namEe renovate blog namee dulu eh.nk buat layout kemas2 n edit all the bloglist! :)

    Zoey..sorry.saya busy skit.esok saya akan cuba review semuAnya! ;) txs for joining.

    ReplyDelete
  14. helo dear..i ske baca blog u..before dis mcm nak jadik "silent reader" tapi dis time..nak tinggal komen pulak..sebab mcm nak share rasa "tersedar" akan insiden tak bersyukur tu..rasanya i pun banyak kali mcm tu..kejap je teringat..lepas tu buat balik..manusia kan..hope kite semua sentiasa ingat utk bersyukur kepada NYA..amin :)

    ReplyDelete
  15. sangratoo..terima kasih! glad if u like! my very pleasure to hit u back! :) terima kasih lagi! em nnti datang2 lagi n read new entry yeah :)saya tengah terjah ur blog ni! ;)

    ReplyDelete
  16. eh sorry terlepas pandang comment mummylovers!

    okay saya datangg!!neway txs for dropping by!! :)

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah syukur dgan nikmat yg ada ^__^

    ReplyDelete
  18. selalu ingatkan "kisah permintaan si kaya dan miskin" insyaAllah takkan lupakan kita untuk bersyukur :)

    ReplyDelete
  19. Kitew tak pernah pakai handbeg berjenama seumur hidup even handbeg hantaran kawin pun beli dekat pasar malam jew..hehehe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...