Wednesday, March 30, 2011

Lagi artis baru berbikini di Bali

Hahaha...ooopss! Mana ada gambar artis berbikini la dey! Tapi alang-alang korang dah buka entry ni ..wajib baca info penting ini! Walaupun niat sebenarnya nak tengok artis berbikini di tepi pantai.


We need waterssss

Tahu kah anda air yang tubuh anda perlukan? Info selalu kata tiap manusia perlukan at least 2 litres tapi sebenarnya setiap manusia berbeza kandungan air yang diperlukan depends on our weight.



Bukan setakat kurang minum air akan memudaratkan badan (dehidrasi dan lain-lain), terlebih minum air (over-hydrated) juga tidak elok untuk sistem dalaman kita. Jadi, bagi anda yang ingin mengetahui secara tepat berapakah jumlah air yang patut kita minum seharian,  begini cara pengiraan nya....

Formulanya ialah: 

2/3 daripada berat badan anda dalam unit Pounds (lb) = berapa jumlah air yang perlu di minum, dalam unit Ounce (oz)

Di Malaysia, kita biasa guna unit kilogram (kg) dan Liter (L). Maka, saya buatkan contoh seperti di bawah. Andaikan berat anda ialah 55kg.


(1) Tukarkan unit kg kepada pounds → 55kg = 121.25 lb
(2) Darabkan jumlah pounds tersebut dengan 2/3 → 121.25 x 2/3 = 80.83 oz
(3) Tukarkan unit oz tersebut kepada liter → 80.83 oz = 2.3 L

Jadi, buat anda yang mempunyai berat badan 55kg, anda perlu minum sekurang-kurangnya 2.3L air sehari, ya! Cuba anda- anda semua cuba. Air itu penting ye rakan-rakan. Artis berbikini pun minum air yang cukup. Okay!.



Bagaimana Nak Tahu Pengambilan Air Sudah Mencukupi?


(1) Jarang merasa dahaga.
(2) Hasilkan 1.5 liter (6.3 gelas) atau lebih urin sehari.
(3) Warna urin ialah jernih, hampir tiada warna (colourless).

Awas jika warna urin anda ialah keruh dan kuning pekat!!!

Info ini sangat penting! Sila jangan malas untuk kira. :)

Happy reading and have a nice day! :)




36 comments :

  1. korek idung kang..hehe..,

    baru nk layan..hahahaha

    ReplyDelete
  2. haha..eee..macam ni ke bf lisa surihani. ceitt.

    ReplyDelete
  3. ujang pengkomen terpantas sbb bikini punye psl..

    ReplyDelete
  4. engtkn btul td,,nsb i pompuan, xdela tmbul kontroversi cam ujang hihi

    ReplyDelete
  5. wakakaka..harapan musnah nak baca... btw, kat my belog ada buat cntest, jenguk2 la ye.. wiii

    ReplyDelete
  6. pehhh..bawu nak baca gosip ! hahahahahhaha

    ReplyDelete
  7. huhuhu..saspen je.....
    suke ujang tue..

    ReplyDelete
  8. owh..infi yg berguna...sy memg mlas mnum air...heheh

    ReplyDelete
  9. hahahah~~~ WOW~! gempak entry nie....=)
    thnkx for d "gossip" hihihih

    ReplyDelete
  10. dh excited da td..xpe info bagus jgk.

    ReplyDelete
  11. HAHA.. baru nak baca gosip2 punya .. HAHA.. ngee.. :P

    ReplyDelete
  12. Mizkechique..ujang memang.kalau topic lisa surihani pkai bikini lagi dia teruja gila.haha

    Wanacesh..ahaaa,perempuan xpe .laki x boleh sbb diorg jakun.haha

    The lady..ahaha.sorry.sbb info entry ni penting untuk semua. Buat tajuk mcm tu saja buat gempak je.heheh.okay nnti saya jenguk contest!terima kasih yea!

    ReplyDelete
  13. Finaz..hehe. Sorry. Tapi info air ni penting! :D untuk kekal sihat dan cun kena minum air secukupnya!hehe baru boleh pakai bikini, hahah

    Fyna..ujang mmg terlebih teruja.haha.

    Miss apple..hihihiihihihihi. :P kasi hot sikit tajuk. :P

    ReplyDelete
  14. Aynie..hehehe. Cuba kira kandungan air yg kita perlukan. Info penting ni!hehe. Saya lightweight jadi air saya perlukan dalam 1.8 litre je.

    Fawlin.. Info penting dari artis bikini.ngehhehehehhe. :P

    Wani.. Takde apa apa. :)

    ReplyDelete
  15. sape otak hijau mmg terkene lalala :P ,nice entry btw


    http://jambancomel.blogspot.com/2011/03/hilangnya-melayu-diganti-melayu-lucah.html

    ReplyDelete
  16. Fyezah..ey naughty!hehe. :) jangan lupa buat calculation tau! :D penting ni!

    Hayatun..hehe. Maaf. Saya tak tipu.info ni berguna untuk kehidupan! Hehe

    ReplyDelete
  17. Conbelly..haha. Awak pun sama ek! Hehe. Sorry baru perasan awak comment. :)

    ReplyDelete
  18. haha..kelakau..kelako..tp best gak info tentang air..botol air akak nora memang tak jauh dari akak.tmbh sekarang ni panas..tekak kering je..

    ReplyDelete
  19. Nora..hehe,betul.saya asyik xsihat je.tu yang saya dapat formula pengiraan ni lepas jumpa doctor.hehe.jadi saya share lah dgn semua :) info yg kita tak tau.kadang2 org minum air banyak2 pun x elok.bloating. Kalau x ckp plak kering plak. Jadi formula ni la yang menyelamatkan kita semua :)
    n

    ReplyDelete
  20. hai namee..

    oh macam tu ker?
    thanks for the info ok..berguna!

    hehehe..anyway blogwalking here + following u..keep up blogging ok..;)

    see yaa...

    ReplyDelete
  21. Nurul ain..yay!bagus lah kalau info ni sgt berguna!hehe.mmg berguna sgt2.saya pun baru tahu info ni lepas sy dmm sbb kurang air sgt.doctor bagitau :) terima kasih.nnti saya akan terjah awak balik n follow :) thanks yea. Do keep in touch! :)
    n

    ReplyDelete
  22. tertipuuu..da xna percayee lepas nie...

    ReplyDelete
  23. Ahaaaa..nampak sangat otak x suci kan. Haha. Info air ni penting. Kalau nak sihat hidup lama :P

    ReplyDelete
  24. namee...gud info..tetiap ari minum ari sebotol besar pun tetap dahaga..nampak sangat air tak cukup..namee take care k..minum air bebyk tau..

    ReplyDelete
  25. Yana..haah.namee pulak 1.8l je yg needed. Sbb kurus kering kontang.heheh.

    ReplyDelete
  26. tajuk kemain haha....x sbr nk tahu pemenang...

    ReplyDelete
  27. ahaha...niceee gilerr...tetiba sal air pulak..ngeee

    ReplyDelete
  28. zoey...ahahah :) okay.contest dah tutup! :)

    ieman...heheheh :) topic kena gempak :P

    ReplyDelete
  29. kalau yaya minum banyak, asik nak terkucil je la nanti. hee

    ReplyDelete
  30. hehe..sama la. :) sampai seluar basah :D

    ReplyDelete
  31. kekekeke. pandai ye main acah2 tajuk. kekeke. takboleh blah ujang tu no.1 komen, hahahaahha. :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...