Sunday, May 15, 2011

Ini Blogger Yang Sangat Tak Matang

Hello peeps..ini ringkas..


Saya tak gemar blogger yang kurang matured seperti ini...


Unfollow
Blogger yang tak matang suka unfollow bila kecik hati. Berblogging hanya lah untuk kejar followers. Blogwalking  dan meninggalkan jejak "hey follow saya". Kalau kita tak follow..mungkin sebab tak online atau terlupa nak balas jejak, dia akan unfollow kembali. Kalau diikutkan, saya dah follow beribu2 blog tapi bilangan followers saya sangat jauh beza dengan blog yang saya telah follow.. Sebab bukan semua blogger follow orang dengan murah hati seperti saya ..(masuk bakul angkat sendiri)


p/s:kalau followers puluh2 ribu tapi entry takde orang baca and comment.. tak best juga kan? Jangan paksa orang follow dan menjadi tak matang.


Paksa click iklan
Ini benda yang saya paling  tak suka. Blogwalking tapi just sekadar tinggalkan link iklan di chatbox (serious entah ape-ape) "jangan lupa click" Seolah-olah macam spam pula. Nuffnang saya rm1, cool je sebab utama saya berblogging sbb nak cari kawan baru dan kongsi thoughts.Kalau ada rezeki, then okay lah. Alhamdulillah :) Ini tak..hari-hari datang bagi link iklan dia. Ewah ewah...


Blogwalking itu perlu sebenarnya terutama untuk beginners..kalau dah malas tak payah la. Buat permulaan memang perlu sekadar untuk promote blog. Macam saya, 2weeks awal berblogging saya blogwalking..then sekarang dah tak sebab kurang masa.Saya akan tinggalkan jejak "hey, saya datang and follow kamu. feel free to hit me back yeah :).meet new friends :)" at least sopan lah sikit dan berkias lah nak minta difollow. 


Hanya 2 ciri ini yang saya tak suka. Yang lain takde. :)


Sesiapa yang terada atau tak sengaja ada ciri-ciri ini...tak mau dah naa..ubah perangai huduh tu.


haa..apa dia??click iklan??churp churp??nuffnang??gapo dio tu??Kawe dok pehe laa..

Happy reading and have a nice day..



99 comments :

  1. salam sejahtera kak,

    hehe..yeah..
    asalkn sndiri enjoy
    seksa dri sndiri juga nak cari follower smata-mata =p

    ReplyDelete
  2. CLICK IKLAN SAYA SEKARANG JUGA!!!

    hehehe =p

    yup yup. sama la. buat iklan pun saja-saja. and so far tak pernah unfollow lagi. ^_^

    ReplyDelete
  3. haha comella cara u menegur orang. Yeah i agree with u :) mereka hanya mahu menambahkan followers mereka je. (-.-")

    ReplyDelete
  4. yes..you are right sis.. agree!

    but you are so lucky because have a lot of followers..because you have a beautiful looks and beautiful entry...nice to know you and view your blog..(^______^)

    ReplyDelete
  5. kawe pon dok pehe gapo dio panga buruk benor.

    hahaha. namee, nice one la. ceq yang budak2 lagi pun belajaq nak jadik matured. harhar

    ReplyDelete
  6. sile click iklan sy! sy buat sendiri taw iklan tu. hahahaha.

    boleh ea nak unfollow orang? camne ea? huhuh.

    ReplyDelete
  7. banyak lagi sebenarnya perkara2 yang tak matang a.k.a annoying ni..^^

    ReplyDelete
  8. yg 1st tu plg saya setuju..apa tujuan berblog kan? nk glamor ke kejar follower ribu2? hihi..

    ReplyDelete
  9. SETUJU SANGAT!!sabo jela~(=_=)"

    ReplyDelete
  10. blog akak hari2 ada yang unfollow.
    hari ni follow esok malam unfollow..
    kesian betul ..

    ReplyDelete
  11. hehhhe...saye follow kamu.. (mintak difollow jugak) kuang kuang kunag~~~~~~~~

    ReplyDelete
  12. hehehe susah sngat la mnusia kang ni .. amboiii amboiiiiiiii oghe kelate kot awak ni .. sye dok machang
    salam

    http://wanmohdsalim.blogspot.com/2011/04/seloka-pantun-bersama-penulis-senja.html

    seloka pantun bersama penulis senja

    ReplyDelete
  13. namee mmg down to earth. yaya suka dtg sini. hee. ingatkan sapelah ben puji2 kat blog dia tadi . ;)

    ReplyDelete
  14. sokong entry ni.. biasa la.. rambut sama hitam.. tapi hati lain2.. hehe.. ;D

    ReplyDelete
  15. eyhh..blh unfollow yer...xtau plak..sebab x pnh un follow hahah~

    ReplyDelete
  16. sesangat menerima apa yang ditegur ..

    sambil berblogwalking dn kentutking , sama sama lah kita mencari kawan baru kan ??

    setakat follow unfollow tuh .. biolee ... yeeedakkk ?

    ReplyDelete
  17. tak pernah unfollow...selalu follow utk tambah bacaan kat google reader...

    ReplyDelete
  18. klik name dhiqa dan pergi ke sye merapu sje..

    heeeee..tak suh klik iklan..nak suh pergi jenguk blog..haha..


    <<xpernah unfollow..tapi mungkin nnt ..haha

    ReplyDelete
  19. suka sama ini entry..
    buka minda buka mata...

    ReplyDelete
  20. setuju ngan entri nih...

    hasil blogwalking sy mlm nih....sy tulih nih...

    >>>http://ceriterachentanuddyra.blogspot.com/2011/04/hasil-blogwalking-aku-mlm-nihkorg-cmner.html

    ReplyDelete
  21. sangat setuju dengan anda..memula tue memang excited sangat bile dapat income..tapi lama2 syok plak berblog nie..seperti buku yang kita tulis yang ramai peminat ternanti2 untuk membaca sambungan buku kita...dah follow u..klau sudi follow balik k...baru beginner nie...
    http://kitasemuaguru.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. nasib tak remasuk dalam ciri2 tu, hehe

    ReplyDelete
  23. Namee kelakar. dulu masa kecik tomboy habis. dah besar lawaaaaaaa! terus segan nak tegur2 kat FB sebab terkedu Namee lawa :)

    ReplyDelete
  24. salam singgah and salam perkenalan...
    Mas setuju dgn pendapat tu...

    ReplyDelete
  25. Hi Nameerah,

    Singgah sini..salam kenal..biar diorg unfollow u..tp i follow u..hehe

    ReplyDelete
  26. sila hapuskan sigat itu...=)


    wow abang ben puji dia la..=)

    ReplyDelete
  27. hahaha. betol2! sila terasa pada yg mana2 yg patot... =) hehee

    ReplyDelete
  28. saye setuju..saye pun jap2 ade org follow esok2 dh unfollow...sabo je la...asalkan follow dgn ikhlas..

    ReplyDelete
  29. jadilah bl0gger yang matang ye hoho =,=

    btw bl0g ni memang best! like2x

    ReplyDelete
  30. bako je blog dia..hahaha.x de follower yg rmai pun xpe,asalkn entri kita ada org bc.klu x bole sentap kot.. :P

    ReplyDelete
  31. i polo u...u polo i,yer...kalo x,i bako blog u...hahaha! boleh gtu?berblog ni atas niat msg2,kalo yg x ikhlas nk polo tu,xyah la polo.Dan jgn mharapkan bila kita polo blog tu,blog tu akan polo kita balik.Tpulang la kat empunya diri,kan3..ada plk pksa2 pastu kalo x polo balik,d unpolo nye kita..ohhhh,TIDAK BAGUS BEGITU..
    *tetiba kluo ayat skema gtu..huhu

    ReplyDelete
  32. sokong..tetibe.hihihi..
    benci org gitu..kihkih

    ReplyDelete
  33. Hahaha..yup, sangat sokong..dia sebenarnya jadi macam ni sebab perasaan jeles, dengki dan sewaktu dengannya.

    "ish, aku dah buat macam2 dah, tapi kenapa dia ni pulak yang banyak follower..aku join blog dulu ape..ish"..

    hahaha..dialog y selalu wujud..just, feel free to write, sebab kita adalah kita, dan kita adalah cara kita..jangan sampai hilang identiti sendiri, kan?..

    Seronok baca pendapat namee, dan pengolahan kata yang tak sangat sakit utk org baca..hi3..tapi kalau baca tu, ketepek, kene batang hidung pengarah ahmad nisfu..kui3..just joke..hi3..

    ReplyDelete
  34. heee lantok le cik namee oi...depa nak follow ke tak nak follow ke..tak habis beras kat umah den hahahahahahaa

    anyway entry ni bagus...

    tetiba nak ckp
    "namee awak diPAKSA untuk klik apa2 sahaja yang awak suka di blog saya...TAPI jgn klik saya, suami saya n anak2 saya kakakakakaakakakak"

    :p

    ReplyDelete
  35. Blogging la dengan ikhlas. Jangan blogging skadar kejar populariti, nak masuk paper ke. Tak tentu masuk paper kalau belog tak de pape kan? Hehehe~ cik Yana sebenarnya segan nak suruh orang follow ke klik iklan ke, sebab rasa macam belog hebat sangat suruh-suruh orang camtu :)

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  36. stuju 101%.. nak follow bia iklas.. then, ayat follow me back 2 mmg macam nk mintak pelempang..
    pakse2 kite plak... kalo tggl link nk suh singgah xpe r... kan3~

    ReplyDelete
  37. tulah kan,,nak follow ke tak hak masing2,,klu orang dh rv kitenye blog pun dah alhamdulillah kan,,bkn sume org suke apa yg kita tulis,,tp pandangan awk ni dah mcm blogger otai,,dasat tu,,

    ReplyDelete
  38. alamak kak nameerah..huhu..

    btul macam yg kak nameerah tekan aritue yg penting IKHLAS...n-n

    tujuan buat blog kongsi cerita..maklumat cari kawan...

    so dont force them..be polite kan...

    n tk semua sempurna..kita tkleh nk memuaskan hati semua pihak..dats the true...

    ReplyDelete
  39. betul tu meluat, suruh orang follow dia. Try baca entry die, die cerita berapak kain dia lipat harini. xjadi nk follow haha!


    (saya komen bukan nak menunjukkan sy sedang blogwalking tapi topic ni menarik minat dan ada jgk pengalaman ni)

    ReplyDelete
  40. Betul2..nmpk sgt x ikhlas kan..x suka gak pesen camtu..

    ReplyDelete
  41. namee,this is an order.follow me back,ASAP!!klu x,abg unfollow@bako blog namee.

    hahahaha.. :P

    ReplyDelete
  42. fyezah..betul! sepp sikit! hehe :)

    dedetz..susah lah nak cari followers. plak sekarang org follow kalau suka je. xde murah hati sangat nk follow :)

    farah..okay. sy click iklan banyak2 kali. cuba check account.kaya tak?? hehe :)

    ReplyDelete
  43. aiman..eh tak comel..tengah marah ni. hehe. followers banyak akan datang sendiri kalau kita rajin update blog.hehe

    siti nurul ain...not really :) hehe.takpe kita sem2 usaha untuk tingkatkan lagi prestasi :) okay?

    nub..kawe lagi lah dok pehe. dok pakso teke teke nuffne dio..mano lah kawe suko.

    ReplyDelete
  44. cik atul...hehe. saya pun tak pasti mcm mana nak unfollow. tapi pernah nampak button stop following :) ok..saya datang click2 smpai meletop blog awak! hehe

    api..memang banyak tapi ini jela yg saya tak suka.yang lain saya boleh terima :)

    zoey..betul.tengok blog awak. banyak tutorial and menarik. saya suka blog awak! :)

    ReplyDelete
  45. 47...setuju juga! :)

    diana...yeke??eh tak best la macam tu. saya pernah kena few times!mcm pelik..sebab diorang anggap benda follow tu mcm benda besar.

    zue..hehe.saya akan follow kembali.

    ReplyDelete
  46. wan mohd salim..dop lah. buke oghe kelate.kelik2 sikit ja :)

    yaya..terima kasih sebab sudi baca blog saya. :)

    udin...rambut saya hitam...rambut awak hitam. tapi pendapat tak sama.

    ReplyDelete
  47. aynie..haah. saya pun tak pernah buat. nnti nk try buat lah.hehehe

    no answer..hehe. salam kenal :)hehe..bagi saya x kisah pun kalau ufollow tapi nampak macam budak-budak.

    nancy...betul.saya pun suka follow blog orang!

    ReplyDelete
  48. cik ayin...terima kasih :)

    dhiqa..hehe.ok saya datanggggggggg! :) unfollow bersebab takpe. ni sbb merajuk.

    kb emily..terima kasih..:)

    ReplyDelete
  49. shafiq zainal...terima kasih.panjang tajuk entry ni :)

    nuddyra..maaf lmbt balas jejak.akan ku jejaki! :)

    izzudin...kita same2 beginners.terima kasih sbb follow.saya akan follow kembali.

    ReplyDelete
  50. wafiy suzly..Alhamdulillah..minta jauh perangai huduh ni.hehe

    azura....hehe.tak lawa mana pong.tak cun pon..tegur2 lah.ingat azura dah xnak layan..sbb tu x reply wallpost hari tu :)

    mas..terima kasih.salam kenal juga.

    ReplyDelete
  51. fauzie...terima kasih:) ill follow u back:) rajin2 singgah yea :)

    ujang..hehe..sigat tu apaa?tu la byk sgt kentut.eja pun salah:) aaaaa..segan lah Ben puji.:)

    sang ratoo..terima kasih:) saya suka kamu..selalu comment entry saya.terima kasih! :)

    ReplyDelete
  52. afiq...terasa tak??hehe.of course not!

    hayatun..hey..i like you.selalu commeny kt blog saya:) betul..x kisah la org nk unfollow..tp mmmg x matang org mcm tu.kecik hati je unfollow.

    syuwai...terima kasih.rajin2 datang tau! :)

    ReplyDelete
  53. abang stalker..jom bako!hehe.tula org kejar2 followers tp entry x update..macam mana tu.

    mummiey..xpe ayat skema senang fahan! hehe.betullmacam saya plak..saya suka follow org x kisah la entry dia best ke x.sbb bagi sy masing2 ada cara masing2.. :)ok..sy akan follow kembali. :) terima kasih!

    ain mmg selalu sokong saya!hehe :) terima kasih

    ReplyDelete
  54. ukhti..saya pun rasa macam tu. sebab perasaan jeles. kalau diatengok followers kita banyak..dia akan unfolllow atau taknak follow terus. patutnya..kita belajar lah dr dia mcm mana nk dpt follower yg byk.kan? hehe..tula.saya risau juga ada orang yang terasa hati. tapi mmg saya tak suka 2 ciri ni. saya rasa mcm mereka ni x matang.

    amiey..hehe.saya nak click2 kat gambar awak banyak2 kali boleh??hehe.betul..lantak lah. tapi entry saya ni sekadar teguran lah. saya tahu semua bloggers pun xkan suka perangai macam ni.,xla jahat tapi kebudakan.

    cik yana..kalau nak minta follow...boleh je n saya akan follow. ;) sy mmg suka sgt follow blog orang.hehe..

    ReplyDelete
  55. az-zahra.. :) betul. tiap orang ada pendapat n cara masing2. kalau dipaksa memang nak kena tampar kot :P

    missina..saya tak blogger otai. tapi saya hanya keluarkan pandangan saya n apa yang saya tak suka.Saya sedar saya baru 2 bulan lebih berblogging.banyak benda lagi nak kena belejar :) entry pun baru 22.

    haziqah..kenapa alamak!? hehe. betul.ikhlas lah. kalau nak kejar macam2 susah nak dapat! :)

    ReplyDelete
  56. azza..betul lah tu. em mmg lah tiap org ada pndangan msg2 tapi...dah paksa gila2...tak best la

    dla..saya pon x suka !

    abang stalker..saya dah follow dah la. siap join contest lagi kan.hehehe

    ReplyDelete
  57. so true!
    part yang agak annoying bila, "I dah follow u. Follow I balik". =__="

    ReplyDelete
  58. abg thu la namee..sje je brgurau.org kate 'pukul anak sindir menantu'. :D

    ReplyDelete
  59. nyze..betul..i follow u.follow balik tau. tau tau tau!

    abang stalker..hihihihiih.tahu. eh jangan lupa click iklan saya! :) banyak2 kali tau click! ;P

    ReplyDelete
  60. nak cakap ayat sopan sikit lah..
    "saya ini blogger baru tak baru juga..saya suka baca entri blog awak..mari jengah blog saya pula ya.."
    leh cenggitu?hahahah.. :p

    ape-ape pun,blog bes~
    follow suda~ ;)

    ReplyDelete
  61. lg satu wat contest utk org follow blog..camner plak tu ehh...hiiii

    ReplyDelete
  62. amboi namee..da la srh klik,pastu nk byk kli lak.ayt tu cm pnh nmpk la.. :D

    p/s: ni serius pny..nk klik iklan namee byk3 kali. :P

    ReplyDelete
  63. shahrul...hehe.eh ingat apa lah yg awak nak cakap. hehe. saya sudah terjah! :)

    mama ishazah..contest lain. contest ada interaction between blogger n their followers. :)tp kalau x follow pun takpe. not a prob for me.,kalau blogger lain saya tak tahu lah :)

    abang stalker...bukan setakat itu sahaja.anda dipaksa pilih saya sebagai pemenang contest!! :p

    ReplyDelete
  64. namee! hello lovely!:)) bru tau you ade blog! i'm such a noob.

    ReplyDelete
  65. sy juga pernah diunfolo..uh sedih juga tp x kisah lah kan..yg penting loyal readers..

    ReplyDelete
  66. speechless!terbaekkkkk!senyum singgah support n3 kawan2 dari geng bloglist bro BA yehaaa.....

    ReplyDelete
  67. namee...suker entri nie...memang terbaek...me also a newbie..so sebab tu rajin kena berblogwalking..hehehe

    ReplyDelete
  68. aishah..oh thanks for dropping by :) hehe.tak ramai yang tahu about my page :P because i just started,,n not so many thoughts written.malu nak share :)

    rina...:) takpe.kita jangan sedih.biar saya yg follow kamu :)

    aleasara..terima kasih. i need ur support smpai bila2 ! :)

    cutieintan...:) jom sme2 bw!

    ReplyDelete
  69. hehe betol tu namee ! sy punye nuff rm0.00 lagi cool kot.haha bukan nak kejar duit pon. untuk fun je bloging ni

    ReplyDelete
  70. latte.muffin...thank you. glad if u like it :)

    nyetnyet...hehe.betuk. duit iklan nasib2 je dpt..xkan nk paksa org click pula kan :)

    ReplyDelete
  71. HAHAHA..ugutan yg sgt comel ye namee.mcm tu anda pun ptt memilih senyuman sy yg plg kacak's.hahahaha.. :P

    ReplyDelete
  72. hu3...sbr je la...
    mcm2 perangai manusia ni...

    ReplyDelete
  73. abg stalker... oh bukan ugutan. wajib! haha

    suhaiza.. :) em tengok niat sebenarnya. kenapa kita ber blogging ni :)

    ReplyDelete
  74. hehe..kenapa nama gemuk? hehe. supposed to be comel lah! :)

    ReplyDelete
  75. Blok walking adalah salah satu cara promosi blog. Sangat melelahkan memang, tapi walaupun begitu banyak ilmu dan manfaat yang kita dapatkan dari mengunjungi blog orang lain. Namun tidak sedikit yang hanya sekedar numpang tampang dengan memberi komentar. Maksudnya, memberi komentar yang basa-basi (menurut pandanganku, maap ya), masa ngasih komentar nggak kena ke topiknya. Cuma nulis "hai, follow, apa kabar, salam kenal, selamat pagi, kunjungi blog saya ya.. cari uang disini" Aneh kan..?! Jawab sendirilah. Tapi tetap lebih banyak yang ngasih komentar yang bermutu dan berkualitas sesuai topik yang di tuliskan. Berkualitas dalam artian ya enggak mesti serius sih, entar terlalu serius juga malah jadi kaku (nggak friendly bahasa gaulnya).
    Jujur, aku nggak berharap banyak mereka mau untuk mengunjungi blog aku yang tidak berkualitas ini. Dikunjungi ya syukur, enggak juga no problem. Yang pasti aku dapat ilmu yang banyak dengan mengunjungi blog-blog.

    ReplyDelete
  76. Hahhahaa , Saya pn nk berkawan gk ngan awk.. :)

    ReplyDelete
  77. nice one...hehe...suke bace entry2 kamoo... :)

    ReplyDelete
  78. sy maseh bru dlm dunia blog..bile bace mende ni...sy bru thu..hehe..tp xpnah lak nk unfollowed..tp ade yg unfollowed sy...huhu.. xpelaaaa..thanks for sharing this..

    ReplyDelete
  79. haha..tolong klik iklan churp2 saya punya 20 sen je...kesiannya aku..org lain mcm mana leh dpt byk

    ReplyDelete
  80. walaupon mula2 tu terasa..haha..tapi xpe..saya suka..hik3.. :) best blog ni!

    ReplyDelete
  81. (masuk bakul angkat sendiri)
    atau pun
    masuk kubur tanam sendiri.. :D

    ReplyDelete
  82. laa.. 2nd time bc entry ni bru perasan itu intan izati baharom.haha! btw namee blogger yg cmni mmg agk merimaskan kn? kalau kite nk bwt sesuatu biarlah dr hati tak perlu dipaksa2..

    kfc malaysia komen kat blog aku weh.. jgn memain..haha http://tehanurfateha.blogspot.com/2011/07/10-kata-kata-tentang-isu-kaki-fried.html

    ReplyDelete
  83. hahaha...cool!

    kepuasan sudah di unfollow sebab seriously saya hanya follow blog yg betul2 saya berkenan.and saya juga berharap org follow blog saya sbb betl2 berkenan ngan blog saya.Budaya Hey!I follow you odi so follow me back!memang dr awal2 berblog saya macam Hello?wut the...?
    Nice entri Namee!atleast org dah pehe kawe tak reti nak pollo pollo if u pakse2! keh2

    ReplyDelete
  84. bru2 lg mcm tu la.. lama2 bru tau ketinggian langit :)

    ReplyDelete
  85. muahahahaha. klik iklan kat blog saya kalauada.

    ReplyDelete
  86. haaa..
    betol2..
    sebal gak laa,bile orang yg follow pastu letak "follow balek" kat shoutbox..adooyai..
    lau den sogan aihh..paling tidak pon kite men kias2 gak suh orang dtg "jenguk" blog,tak kua word follow pon..hihi

    *mula2 ade blog dulu,dgn gangster mmg pkse member2 rapat yg ade blog jugak follow..tp tu cerita dgn kawan yg dikenali laa..huhu* :P

    ReplyDelete
  87. Salam Ziarah dan Salam Ramadan.

    if ada stranger dtg tulis kt shoutbox dtg singgah or blogwalking, biasanya saya mmg akan jengah2x blog diorang, tp if dtg2x "saya follow awak awak follow saya balik okay"
    kadar peratusan terjah blog orang cmni mmg tersngt rendah..ha3

    ReplyDelete
  88. hai namee , i'm following u , hit me back ya ! haha :P - gurau2

    setuju la dgn namee , banyak gile yg kecik ati kalo saya xfollow balik , bukan ape.kadang2 xonline sampai 2-3 hari..link dah kemana-mana dah pon.haish , kesian kat kita kan namee ? haha

    *alamak TERgedik pulak :P

    ReplyDelete
  89. hit me back..hehe..macam ayat myspace zaman dulu2..LOL

    ReplyDelete
  90. kak namee kecek kelate??? hihi... alhamdulillah setakat ni takpenah lagi unfollow suka2 sebab kecik ati. hehe. setakat join segmen adelah untuk tmbah kenalan, sebab lagi banyak kita baca blog orang, lagi bnyak ilmu dan input kita dapat. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...