Sunday, May 15, 2011

Untuk budak lepasan SPM..Bidang Yang "Bergaya" ?

Hello peeps.. :)

Tak lama dah keputusan university bakal keluar. Mesti semua lepasan SPM rasa debar-debar and tak sabar dah nak tahu bakal continue di mana kan? Ke nak tunggu orang masuk meminang je?heh. Okay bagi yang memang bercita-cita tinggi, anda memang bagus. Bagi saya, manusia kena terus belajar tak kira perempuan atau lelaki. Pelajaran itu sangat penting tapi.....Zaman sekarang ni seringkali budak-budak pilih courses yang glamour@hebat@stylo dan bukan kerana minat yang utuh. Tak utuh dan takde buat research? Jadi saya terlintas untuk buat entry ni....

Kalau kita tanya budak lepas SPM, Nak ambik course apa? Kebanyakan nya jawab MEDIC
 (di kalangan kawan-kawan adik saya)

Me: Kenapa Medic? 
Budak: Entah macam best je pakai kot putih tu.
Me:  :B (tunjuk gigi kapak)

Bagi saya, pelajaran lepas SPM tu yang akan menentukan masa depan kita nanti. Besar maknanya tu, jadi pilih la betul-betul yang memang kita minat dan bersesuaian@layak@mampu dengan kita even bidang tu tak berapa WOW pada mata orang. Kadang-kadang benda yang kita minat tu bukan rezeki kita. Saya tulis ni sebab saya sendiri ada pengalaman macam tu...

Basically, saya ada dua cita-cita. Spm saya tak lah bagus mana tapi saya target samada nak jadi pramugari atau architect la "kot".  Dua-dua glam dan bergaya.


Kenapa stewardess?
Nampak bergaya dan glamour . teringin nak buat sanggul tiap hari naik van MAS. 

Kenapa architect?
Kerana topi itu bergaya. T-square cantik . bazuka nampak bergaya. Nampak hebat dan kaya dan bijak. Budget subject LK and all maths dapat A boleh jadi architect berjaya.

Lepas je Spm, saya hanya duduk rumah tunggu result ipta sambil tolong mama buat kerja rumah dapat elaun rm350 tiap bulan. 2006, MAS call untuk join interview jadi stewardess..dalam hati memang excited sangat nak join tapi dah tentu lah papa tak kasi. Fikir-fikir macam mana nak pujuk bapaks nya. Lagipun keputusan Spm yang tak seberapa ni boleh pergi ke bidang yang lebih berfaedah. Not to say, jadi stewardess tak de faedah tapi hidup terbang layan orang, cuci toilet atas langit. Kalau nasib baik, jadi lah instructor atau kerja dalam management.

Tak lama lepas tu (2006), dapat offer ke Uia@ Iium (International Islamic University Malaysia) dalam bidang architecture, Hati excited sebab dapat architecture sebelum tahu course architecture tu macam mana. Oh tapi dalam hati tak sabar nak beli bazuka dan memperagakan bazuka dan bag square besar tu. Tak fikir langsung dan tak pernah research pun pasal career architect ni. Hanya tahu architect ni kerja buat bangunan dan ada gulung-gulungan kertas yang disimpan dalam bazuka. "hahaha" to me! Terpaksa happy dan redha lah even cita-cita pertama terpaksa ditolak ke tepi. Architecture was not so bad sebab antara ambition pilihan saya (before tahu it was ARC-HELL-TORTURE)


So dalam bulan July, masuk lah foundation Uia di Petaling Jaya dan lagi sekali happy sebab dapat buat foundation setahun sahaja atas sebab level English melayakkan walaupun Arabic failed. Time foundation dah rasa kurang minat pada bidang men-design sebab beban kerja yang banyak dan rasa tak sanggup lagi. So penghujung sem di foundation, saya diberi 5 choice pilihan untuk degree di main campus. Samada, Major Architecture, Landscape architecture, Quantity Surveyor, Urban Planning atau Applied Arts Design. So ini susunan pilihan saya....


Mula-mula susunan macam ni..sebelum call encik Roslan....


1)Quantity Surveyor (nak sangat sebab banyak apply Mathematic)
2)Architecture
3)Urban Planning
4)Landscape Architecture
5)Applied Arts and Design


Selepas call Roslan...


1)Architecture
2) Quantity Surveyor 
3)Urban Planning
4)Landscape Architecture
5)Applied Arts and Design


Saya yakin gila takkan diterima masuk degree Architecture sebab kena compete pointer dengan budak yang buat foundation 2 tahun. Pointer mereka cantik woooo. Tahu-tahu, saya dapat architecture. Masa tu bercampur-campur perasaan. Tak tahu nak gembira ke nak sedih. Sebab saya tahu minat saya terhadap architecture tak cukup kuat. Semangat mesti nak kuat kalau nak bawak course yang heavy macam medic n archi. Kalau semangat tak tinggi, confirm sangkut. Tak kisah la dalam bidang apa pun, minat dan semangat kena sama balance. .baru kita boleh pergi jauh.
 
Nak tak nak, saya teruskan jugak sebab papa saya bangga terlebih-lebih dan nak anak dia jadi architect even saya tak suka. Menyesal tak buat research dulu dan yakin gila letak choice ipta dari number 1-8 semua bidang architecture. Budget beauty with brain.


Architecture kononnya nampak bijak dan cantik menawan.."beauty with brain"..


Hitam dan bintik-bintik. Takde pun beauty.

Architect bukan setakat design je. kena fikir macam-macam. Kena buat site analysis tengah panas gak. Unless kau dah ada part 3 then kau boss lah. Kalau part 1 jadi kuli and part 2 banyak pada design and structure.  Mula-mula memang ingat boleh success dalam architecture ni sehingga part 3  tapi bila dah habis part 1 ni pun rasa macam nak muntah dah. No way lah akan sambung part2 pulak apa lagi part3 yang susah nak dapat. So perjalanan angan-angan nak jadi architect mungkin tak tercapai. Tidur pun tunggang terbalik tiap kali project.then kau kena study untuk exam lagi. Kadang-kadang saya gi class pun tak mandi. Makan pun selalu lupa sebab terlalu kejar masa. 


Cerita panjang-panjang lagi pun tak guna. Satu benda je nak pesan sebenarnya tapi tak sangka panjang lebar plak. Okay, so satu benda nak pesan tu...Janganlah pilih course sekadar nak glamour je. Pilih yang kita mampu buat. Kadang-kadang benda yang kita minat pun bukan lah destiny kita. Contoh, kau dapat 2A ke 3A ke dalam SPM tapi kau nak amik Medic. Bila ditanya kenapa medic? kau jawab..ENTAH,MACAM BEST JE!  Ingat medic tu senang gila ke?It's tough man! Main dengan nyawa manusia. Kalau kau ada duit, mungkin lah boleh masuk college atau fly ke mana-mana tapi samada kau boleh cope atau tidak. Rugi masa sendiri je. Banyak lagi bidang lain yang mungkin tak WOW tapi menjamin masa depan kau. 


Contoh kursus masak-masak...boleh jadi kaya. Tak kisah lah orang kata masak tu senang macam korek hidung ke.Just go for it lah. Last-last chef masak tu lah yang kaya dan masuk TV. Macam chef Wan, setahu saya,before ni dia bidang accounting.tapi jadi jutawan bukan sebab accounting pun.sebab program memasak dia. Anda dapat tak apa yang saya nak sampaikan ni? Kalau kau rasa mampu, then buat! Kalau sekadar "entah entah", em saya cadangkan anda fikir lah 10 kali dan banyak buat research and tanya pendapat orang.


Angan-angan tu tak salah tapi biar lah benda yang kita mampu...Tapi kadang-kadang benda yang kita minat tu bukan takdir kita..
Selepas 30 tahun..angan-angan yang utuh. 




Happy reading and have a nice day.. :)



95 comments :

  1. agreed!..sy dulu pun jadi mcm tu & now that scroll just duk diam2 dalam laci je...boleh laa utk bg anak2 tgk.. :(

    ReplyDelete
  2. thnks utk info tu! maseh confusing tntg minat, cita2 n else.. so faz rse better faz amek matrik dulu...am I right? :)

    ReplyDelete
  3. k.namee...
    diploma accountancy oke x?
    need ur help. :)

    http://terataknadia.blogspot.com/2011/05/diplomaa.html

    ReplyDelete
  4. wow. tipsy! umm, saya ada satu masalah lagi. Saya tak tahu apa yang saya minat =.='

    ReplyDelete
  5. Good point. Sometimes even if ure doing something that u dont like but it gives guarantee in the future, why not just take it.

    After you have that degree, you can do whatever you wanna do after that. If anything goes wrong, at least you have a degree to back u up. I think hahaha merepek je sebenarnya

    ReplyDelete
  6. couldn't agree more!level of education mmg penting zaman skrg nie...carilah bidang yg sesuai dgn diri dan bukan semata mata mengejar populariti :)

    ReplyDelete
  7. muahhaha....
    bile baca post nie..
    terasa dri tersangat blur masa mohon upu dulu..
    n now sesak dgn semua subject yg saya ambik...
    sgt2 menyesal..even org kate course yg kite ambik ni nmpk glamor...tp kite yg tmpuh ley mati terjun bagunan nk hbis kan!!

    ReplyDelete
  8. sangat setuju dgn entri ni...!

    ReplyDelete
  9. setuju sgt.stewardess or pilot is bergaya job.

    ReplyDelete
  10. cita2 saya pon nk jadik pilot o steward but hurm SPM hancur + tinggi pon kureng membuat kan daku hurmm.., its ok no luck hahha

    ReplyDelete
  11. thanks for your advice.. Tapi still i rungsing ni adakah betul-betul saya minat engineering sebab saqya apply benda ni. help me please :(

    ReplyDelete
  12. haha..2a @ 3a nak jadi medic macam aneh la kot! heh.

    ReplyDelete
  13. saya lu nak amik course fisiologi pas abih matrik,tp sbb pointer x capai target,skang kena campak dlm course IT,blaja sal robot,aish...

    ReplyDelete
  14. sangat setuju!!entri yang baik!:DD

    ReplyDelete
  15. wah u punya blog pun not bad yang!followed of course1hehe i nk jadi ape pun tataw la ni da grad ni nk besarkan badan je kat rumah ahahaa

    ReplyDelete
  16. yup...pilih lah ikut kemampuan kita..sebab kita yang nak tanggung..bukan sehari dua...sepanjang hidup kita nanti...so pilih lah yer yang terbaik adik2..

    ReplyDelete
  17. at the end of every tunnel, there's always a light, and that's what happened to me.. now i'm a free person..hehehe

    i'm happy to be able to get 2nd chance, and i hope others people will get the same too... gudluck, pray hard people~

    ReplyDelete
  18. gua rasa gua perlu lebih banyak buat research.

    ReplyDelete
  19. pramugari tu salah satu cita-cita masa miza kecil :) nak sangat jadi pramugari sebab boleh terbang diawan biru. hari-hari cakap dekat mak nak tinggi sebab nak jadi pramugari. hihi.

    ReplyDelete
  20. ya..i agree with you Namee..dulu i pun ada cita² nak jadik stewardess..but now i realize i tak boleh..sebab i gayat and of course i "redang" tak berbuah hehehe.. :P

    ReplyDelete
  21. Salam.nice entry :)
    Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
    (^____^)

    ReplyDelete
  22. KECIK2 CITA2 LAIN,BESAR KEJE DAH LAIN T_T

    ReplyDelete
  23. firstly, thanks coz sudi follow my blog, hihi~.. >_<
    secondly, xpe, architect kn dipandang tggi oleh masyarakat gak. Namee juz stay tough je la ye.. U go girl!!! ^_^

    ReplyDelete
  24. @dida..wah bangga anak2 tgk mummy dia pelajaran tinggi! :) hehe. patut scroll tu di frame kan :)

    ReplyDelete
  25. @fazhana...kalau kamu masih tak pasti. ambil matric dulu lah. sebab matric masih lagi asas! :) then dari situ mungkin kmu dpt cari apa sebenarnya minat kamu :)

    ReplyDelete
  26. @nadia..saya setuju sgt kalau kamu ambil accountancy! :) nanti kerja senang naik pangkat :) namee sbnrnya menyesal sebab tak ambil accountancy sebagai salah satu choice :) sebab peluang kerja banyak n senang naik pangkat :) kerja pun office hour :)

    ReplyDelete
  27. @stupidot.. :) hehehe. ramai sebenarnya tak pasti. tapi xpe.awak masih muda n banyak pilihan! :) pilih elok2 n apa yang awak paling minat and tak bebankan awak in future.

    ReplyDelete
  28. @che qyll..hehe. takut apa tu? architecture ke? hehe. :)

    ReplyDelete
  29. @aiman.. :) thanks. comment awak bagi saya semangat. saya gave up dengan archtcture like seriously sebab tak larat dah. menyesal tak ambik accountancy atau mass-com ke...fashion design ke..so..on september, saya sambung master in Built Environmnt but still in archtcture path. :) YAY me!

    ReplyDelete
  30. yang pntg kena pilih jurusan yang marketable ikut kesesuaian permintaan kerja..bukan sebab glamor..hehe

    ReplyDelete
  31. @reen..hehe. jangan jadi macam saya. sebab portfolio bag cantik..saya pilih architecture! aneh :)

    ReplyDelete
  32. @umie..architecture jugak ke? haha. architecture memang rse mcm nak mati terjun bangunan. medic pun. em pengalaman saya dengan archi.mmg teruk lah. asyik menangis je. sebenarnya tak susah tapi sbb beban kerja tu. n banyak benda nk kena fikir. sebab design seluruh bangunan. bukan satu scope je. sebab tu pening. so saya tak mahuuuuu lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. same. but sy amik civil eng major structural.. minat mmg minat, tapi beban kerja mmg byk dan memeningkan.. slalu berharap yg sy bleh turn around the time and choose other course, but kalau kita tak try mana kita nk tau susah ke tak kn.. sy still stick dgn company ni walaupn x best dgn kerja dan rasa nk resign je. everyday rasa nk resign tp smpai ofis x ingat pn nk taip surat resign.. hahaha..

      Delete
  33. @rozuan..like see...pilot memang nampak bergaya dan belajar pun sekejap. but once u sakit, grounded lah. tak fly and no income. :)

    ReplyDelete
  34. @fiq..ahahha. sempoi habis! hehe. redha dengan keadaan n takdir. good! :) nanyi jadi Maher Zain jelah eh. :P

    ReplyDelete
  35. @hawa..betul! :) haha. kalau ikut glamour, satu pun takkan tercapai :) txs for dropping a comment :)

    ReplyDelete
  36. @salima...:) kalau kamu minat bidang engineering then go for it as if kamu selesa n gembira masa bekerja dlm bidang tu :)

    ReplyDelete
  37. @inche...memang aneh lah. bulan pandang rendah tapi sebab medic tu kan kos yang tough even 5 years untuk degree. so kena fikir betul2 la kan. benda ni future kita, so jangan lah bazirkan masa kita dengan tukar2 kos :)

    ReplyDelete
  38. @hyuen ai.. emm selalunya macam tu. kalau kita tak capai certain target, kita akan dicampak ke kos2 lain. kdg2 kita taknak pun kos tu. tapi terpaksa redha. kan?

    ReplyDelete
  39. @sherah..terima kasih :) saya baru lagi tapi perlukan sokongan2 kamu semua untuk terus maju lagi :) hehe.sama lah saya pun duk rumah mmbesarkan bontot je :P

    ReplyDelete
  40. @iqbal hakimi.. :) ure so rite!masa depan kita. kalau spm mungkin lah boleh reseat n semua org ambik subject sama. pelajarn lepas spm x sama mcm pelajaran spm. so pilih lah betul2 yg kita akan hidup forever dgn bidang tu :)

    ReplyDelete
  41. @afsar..thanks :) memang semua manusia ada 2nd 3rd 4th chance. cuma masa lah terbazir sedikit :) tp x perlu rushing pun cuma...tak best lah kalau kena tukar2 kos. sampai umur 30tahun pun tapi masih tak pasti apa yang kita minat.

    ReplyDelete
  42. @ghost writer..hehe, good. btw thanks datang sini :) i admire ur blog so much :)

    ReplyDelete
  43. @miza..hehe. saya pun nk jadi stewardess juga dr kecik lg tapi saya tahu papa mama tak restu. tapi bila dpt offer, saya excited cuma dlm hati trpksa redha lah yg saya xkan capai cita2 tu sbb parent tak setuju.

    ReplyDelete
  44. @sang ratoo..hehe. redang2 pun cun tuuu :) alah sebenarnya stewardess not really vogue the vass! cuci jamban.. eeeeeee. hehe.

    ReplyDelete
  45. @izyan..hehe. banyak yang macam tu. sebab tu lah saya kata kdg2 apa yg kita minat bukan destiny kita :)

    ReplyDelete
  46. @nisa...terima kasih. saya follow ikhlas :) hehe.architect selalu org ingat hebat tp belajar terukkk. saya nak muntah :)

    ReplyDelete
  47. nak jadi lawyer. tengah merangkak menggapai diploma undang undang! :D

    ReplyDelete
  48. salwa...bagus!! :) hehe. semoga berjaya! :)

    ReplyDelete
  49. yep dulu nak jadi doc gak..tapi last2 jadi engineer :D syukur ah.

    erkk tertekan follow plak :D

    ReplyDelete
  50. neslo..oh terima kasih. btw...engineer itu sama hebatnya dgn doctor :) gaji average. tak lebih tak kurang. kalau kerja sendiri n ada firm..boleh kaya :)

    ReplyDelete
  51. haha~time apply upu dlu men taram jer,last2 dpt chemistry...ingt senang,susah giler gak sbenarnye,time nk abeskan degree mmg mcm nk mati jer rase....

    ReplyDelete
  52. tq for the tips sis

    ookk tengah berdebar tunggu upu dapat mana. hope dapat uia in human science, wish me luck kak namee

    ReplyDelete
  53. tak nak masuk bidang pertanian ke..

    ReplyDelete
  54. sis namee..ftin apply cos mcm sis laa..
    cos ni ssah ke?
    mmg busy ekk??
    :)

    ReplyDelete
  55. hohoho.. dulu cik tqah xpenah terpkir nk amek komp sc.. kene paksa ngan baba.. last2 koz ni the best..byk peluang kerja..

    entry terbaru: http://atieshaadriana.blogspot.com/2011/05/kenali-anak-ke-2-dalam-familycik-tqah.html

    ReplyDelete
  56. @kema..haha. course sciences mmg leceh. banyak benda nak fikir kan. :)

    @amira..oh. good luck! mesti dapat punya! :) hehe.esok kan result check kt internet?

    @abu..haha. minat jugak tp tak terfikir plak nk mohon dulu. dr choices saru sampai 8 semua nya architecture.

    @fatin...em kena tabah lah kalau amik archi :)haah busy gila. tido pun tak cukup. sampai makan pun luoa.time project lah selalunya.

    @tqah..hehe.tu la kdg2 apa yg ayah kita suruh tu lah yg terbaik. mcm saya, saya tahu archi ni mmg bagus tp cuma sy tak tahan beban kerja je.

    ReplyDelete
  57. hehehhehe...
    xsemestinye kite belajar apae ynag kite suke..
    benda yang xsuke ..
    kalau dipupuk akhirnye jd suke gak...
    cume kene usaha lebih la...
    hehehhe

    ReplyDelete
  58. nice berpandangan jauh untuk masa depan..hehe..yg penting minat..degree student mostly mmg buzy..x kesa la kos ape..foundation? ofkos lg bzy..so make sure minat dlm bidang apa yg korg pilih..gud luck everyone...(^_^)

    ReplyDelete
  59. sis namee!thanks for this entry.two thumsup!saya alami juga benda yg lebih kurang sama.cita2 saya ditolak mentah2 oleh mama n ayah.lastly,saya pilih course pengurusan hartanah uitm.sebelum tu dah google,buat research bidang tu macam mana,peluang kerjaya sekarang.not bad.esok keputusan dah boleh diketahui.harap sgt dapat.sis namee,please do pray for me ok? :')

    ReplyDelete
  60. awk,awk..sy ni bkn lpsn spm da lg,lbh dr tu.tp nk komen ckit la.canteekkkkkkkkkkk pic pki shawl tu ye.hahaha ;) lme btl abg x komen blog namee. :) bz ckit la namme.sory tau.tp ada je dtg jengah sbnrnya.malu nk habaq.. ^__^

    ReplyDelete
  61. ops..silap..bkn shalw.. -__- tp..ntah apa nm tudung tu ek.comel je namee..pape pun abg nk bg nm tudung tu "tudung pape ntah".hahaha

    ReplyDelete
  62. nameeeee..good info :)

    Kak Es tak sabarlah nak tgk Namee bergaya dgn topi & T-square cantik + bazuka mesti nampak hebakk

    ReplyDelete
  63. incek liquid pon mase pilih cos dulu sbb rase glemer jek uhu

    ReplyDelete
  64. buat keje setakat kita mampu..:)..tak semestinya kerja kita akan datang mesti berlandaskan kos yang kita ambek

    ReplyDelete
  65. for mok, tak kisah amek apa pun yg penting belajar..:) takpe2x..usaha tangga kejayaan kan??

    ReplyDelete
  66. xnak smbung belajar lah. nak kawen.

    ReplyDelete
  67. @mohd ridhuan...betul tu. kadang2 benda yg kita minat bukanlah takdir kita. atau pun benda yg kita taknak sgt tu lah yg menjamin masa depan kita. :) usaha tu tentu2 lah perlu :)

    @gee..hehe. good luck juga pada semua budak yg baru nak masuk U. hari ni keputusan keluar. foundation busy tp jimat masa. hehe

    @firdaus..wah bagus ni. boleh collaborate buka firm satu ni. :)

    ReplyDelete
  68. @qila..yay! hari ni keluar result!! dapat yg diinginkan tak?? :)terima kasih sebab suka entry ni. hehe. namee pun ikut ckp mak ayah jugak amik archi ni tp mmg nami minat sikit lah. last2 tak jd architect...just nak sambung master dalam bidang archi gak. cabang archi ni besar :) Alhamdulillah.

    @abang stalker...eh nama tudung ni tudung syria kan??hehe. mudah dan pantas je pakai tudung ni. try lah. hahahahahah. kakak stalker naaa.

    @kak es...terima kasih :)doakan saya berjaya dalam apa pun :)

    ReplyDelete
  69. @liquid..hehehe. salah tu :)

    @syuxer..betul tu. terima kasih :)semangat dan usaha dalam ape pun yg kita buat :)

    @momok..betul!

    @nub..amboi hang..gatai naa. kawen ja. haha. nk bagi bini makan apa sat lagi.

    ReplyDelete
  70. alamak..dah terlambat...spm 4 taon lepas da...keh3

    ReplyDelete
  71. aku pun dah lambat.. spm 10 tahun lepas

    ReplyDelete
  72. namee namee syufa dtg ni!
    hihihihi =D
    adoi, ni la bdk2 skang, sgt ambitious tapi xtau apa apa..payah lohh camni..
    sbb dorang just pk masa tu shj, not even thinking about their future..
    pk pasal keseronokan dpt kos tu je kot..
    bila dah msuk, dah blaja, nahh kauuu..
    baru kau tahu betapa "WOWW" kau punya kos..haha!

    ReplyDelete
  73. sy amik town planning..adik beradik dengan urban planning dan sepupu dengan architecture... hell, yeah.. memang cam hell pun kos ni.. tp x pnah terpikir plak bawak bazuka tu bergaya.. hehehe

    ReplyDelete
  74. same la. bahana tak buat research. programming is really not in my cup of tea. but yeah. im final year student's now. -.-

    ReplyDelete
  75. try amik surveyor...satu aliran dgn architecture...apa2 keja msti ada pro dan kontra..yg pntg minat dan kesungguhan pasti leh berjaya... :)

    ReplyDelete
  76. disebabkan minat architecture walaupon amek course engineering, tu yg saya buat blog psl architecture ngan hiasan dalaman. huhu

    ReplyDelete
  77. now still with archi ke? I minat archi but HELL gila torture semua dapat C je.. cm ne yeh? nk tukar or nk stay? humphhh .

    ReplyDelete
  78. hee..dulu minat arcitecture..tapi pas matric dapat fizik pulak..skg just follow the flow.. :)

    ReplyDelete
  79. Keyword dalam entri ni "Budak lepasan SPM" dapat first ranking... TERBAIK lah namee.. ehehehe

    ReplyDelete
  80. can i have your email please.nak tanya pasal bidang ni jugak.really want to ask u sometg about my future.

    ReplyDelete
  81. AGREE :) and sy tak suka org yg mempertikaikan course murah dan course mahal . semua belajar dan semua ilmu . selagi hidup, kautlah lah ilmu yg ada :)

    ReplyDelete
  82. Quantity Srveying ada kat UIA ? HEE . ntungla akak dpt stdy archi . :)

    ReplyDelete
  83. yah k.namee...totally agree with u. kite jgn pilih kerjaya sbb glamour tp pilihlah kerjaya sbb minat. klu kite buat something sbb minat, in shaa Allah bole berjaya. but then masalahnye skng student after spm selalu pilih course yg salah maybe sbb status sesuatu course tu dimata org lain..esp medic. now i'm in medical field,mbbs local programme. klu dulu org tye nk jd ape,dgn banggenye saye jwb 'nak jadi doktor,sbb nk tolong org' but it's totally wrong. when ur choosing a wrong course means u memperjudikn masa dpn u sdri. the reality come when ur entering the classes,handling cases n preparing for the upcoming exam coz there's a lot of thing that we need to cover. but then life must go on....
    nice post k.namee...thumbs up

    ReplyDelete
  84. QS penat laaaaaaaa.....xde mase nk uruskn diri sndri..nk kejar solat pun kena cpt2..

    ReplyDelete
  85. sy skola dulu dlm ati nk amik mechanical kt teknik..tp f3 maen2..tercampak ke sastera..terkubur hasrat nk jd engineer...mase tu da ilang terus mud nk blaja..abes je spm..dpt smbung kt poli..mechanical..gembira bukan kepalang...sebab..rase mcm..impian lame kembali nyata..belaja n terus blaja..sy x buat degree..tp selalu amik course kt Institute Engineer Malaysia kt PJ..tup2..kije..bos park jadi Quantity Surveyor..huwaaaaaaa...menangis.....tapi alhamdulillah..4 taun bertapak...under O&G company..selalu turun naek site..wlupun xdpt jd engineer...

    ReplyDelete
  86. hahahaha fahammmmmmmm sgt archi life tu mcmcana!

    ReplyDelete
  87. Antara welding ngan elektrikal mana oke eh?

    ReplyDelete
  88. Welding atau elektrikal mana bgus eh?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...