Sunday, June 19, 2011

The Adverse Effects of Cartoons on the Minds of Children

Hello peeps.. :)

saya guna aku..

Hmm, macam biasa cuti selalunya aku duduk di rumah..ayat ulangan. Bukan selalu tetapi setiap masa, pathetic life. Aku memang jenis yang tak gemar keluar. Lain lah tiba-tiba rumah terbakar ke, itu memang aku lari lintang pukang keluar lah.haha. Keluar dengan kawan pun setahun sekali dan boleh bilang dengan jari...sebab tu lah setakat ni aku tak pernah update makan tutti fruttti  lagi..ngeheehee.. So, tak banyak activity yang aku buat dan sangat tidak productive. Bangun pagi tengahari, kemas rumah, mandi, lepas tu ? Akademi Fantasia? Imam Muda? Maharaja Lawak? 


Astro Ceria je memanjanggggg...gara-gara budak rambut cendawan ni...
hey kite suke astwo cewie...nama kite Nine roslan..


Basically ada few channel cartoon kat Astro tapi yang menjadi favourite rumah ni cuma 3 which is Astro Ceria, Playhouse Disney and Disney Channel. 



Memang menjadi kebiasaan kanak-kanak macam sebaya adik aku ni tengok cartoon. Like even kakak-kakak aku and termasuklah aku masih gila Disney Channel @ Cartoon Network. Tapi as aku perhatikan, tak semua cartoon zaman sekarang ni sama macam zaman kita kecik dulu. I mean yang ke arah positive. Cartoon zaman sekarang ni lebih banyak unsur mengarut dan just for fun dari memberi moral value yang ringkas untuk budak-budak. But tak lah semua...hanya segelintir. Aku rasa 60%. Setuju ke? :P


Bila adik aku tengok Astro Ceria, aku pun join jela tengok sekali even aku rasa cartoon dia entah apa-apa dan pelik..


Pada suatu petang...Nine berlari padaku...


Nine Roslan : Namee nameee..nak tengok kita terbang macam rocket tak???

Namee Roslan: Terbang ?? Oh nak..macam mana???

Nine Roslanpprrrroootttttttttttttttttttttttttt..(kentut kuat-kuat) sambil lompat..

Namee Roslan??? siapa ajar terbang macam rocket kena kentut kuat-kuat?

Nine Roslan: Mantaro muscle man....yang paling hebat.

Concept kentut kuat-kuat sampai jadi api.


Sumpah aku tergamam, nak tergelak pun tak jadi sebab mulut kena tutup tahan lah, takut asap rocket kentut adik aku masuk mulut aku plak. Lepas tu telan? EEE, walaupun darah daging sendiri, darah ayam darah ikan ke..No way aku akan swallow dengan penuh rela.hahah. See, betapa besar nya impact cartoon di jiwa kanak-kanak. Kanak-kanak ni cepat belajar dan benda yang mengarut tu memang senang sangat masuk kepala. Character peribadi kanak-kanak pun sedikit sebanyak terbentuk dari apa yang ditonton.

Nameee..nak tengok kita buat bomb tak???
Korek hidung dan gumpal-gumpal...baling! Kebaboom!!! mercun pop pop ke?

Namee..nak tengok kita pakai topi  tak??
Sarung underwear spender kat kepala...spiderman ke?

Semakin hari adik aku pun jadi budak yang merapu mengarut meraban...apa yang diungkap, bontot kentut telepop meletup..semuanya tak make sense untuk kanak-kanak 7 tahun. Yelah, hari-hari tonton...

Hagemaru hingus meleleh...

Asari Chan yang kerap bergaduh dengan Tatami. Budak perempuan gaduh tumbuk-tumbuk, tendang-tendang, main ketuk-ketuk kepala. violin violence! 

Muscle man kentut rocket terbang...

dan berbagai-bagai yang seangkatan dengannya .....

Aku rasa rindu nak tengok cartoon yang begini...
Jangan sangka air yang tenang tiada buaya..

Sang Kancil dengan buaya...
Sang Kancil dengan monyet..
Sang Kancil yang bijaksana..
Sang Kancil  dengan kerbau..

Asyik kancil je dapat nama..kalau jadi blogger mesti famous. Kancil Zalikha, Kancil Ashaari, Kancil Liyana, Kancil Elena, Kancil Zulaikha, Cik Kancil..

Bangau oh bangau
Gagak yang bijak..
Arnab dan kura-kura..
dan yang lain-lain...

Watak binatang yang simple tapi berunsur ilmiah..Sangat besar impact nya dari segi language. Aku rasa kalau astro ceria perbanyakkan cartoon2 seperti Hikayat Sang Kancil lagi bagus dari import cerita-cerita seberang yang berunsur negative as astro ceria potentially kaut banyak kaum melayu sebagai penonton.

Kalau nak compare, memang tak boleh beat quality gambar,sound system dengan cartoon sekarang. Walaupun kurang canggih, tapi aku rasa cartoon dulu lebih simple dan menyelitkan 1000 makna. Siap diselitkan peribahasa lagi dan moral-moral honda civic yang bisa dipraktikkan dalam hidup seharian. Budak-budak pun mudah faham . Tak lah mengarut kentut rocket terbang dan ada juga yang terselit unsur-unsur lucah. Tu yang adik aku belajar cakap punggung lah bontot lah dan macam-macam idea nak buat benda mengarut. 

Cartoon,, it supposed to be a kind of motivation to kids. Bukan damage mentality adik-adik ni. Plus, some cartoons use language that some may find obscene for kids to be picking up. Although not terrible obscene, Sometimes, words such as "punggung, bontot, stupid and etc"  and kids repeat almost everything that the cartoons would do. like jumping randomly, and other stuff like the best example, kentut rocket terbang. They tend to impersonate all the animation character with their creativity. Yelah, nak jadi transformer, ambil kotak and sarung kat badan. budget robot tapi adorable.


Memang best immitate gaya yang mengarut and pelik-pelik , yang elok-elok susah sangat nak ikut ...Amboih. 

Siang dan malam...muscle man yang paling hebat.


Happy reading and have a nice day.. :) 
Happy Fathers Day !!! :D 

p/s: Aku salutes Kampung Lat, Upin Ipin and cartoon lain yang ber concept kan begitu..and Geng Bus Sekolah best .. favourite saya. hahah

Second p/s: obscene term such punggung , bontot, are strictly prohibited in this page. lol..keh keh keh



60 comments :

  1. hahah..kesian muscle man kepenatan! huhu tau tape..kartun skrg takde moral of value..abis semua ditiru budak-budak.. T________T

    ReplyDelete
  2. nameee nameee nak dgr x??
    hahahahaprooottt(ketawe sampai terkentot2)
    :p

    ReplyDelete
  3. and lagi satu.. cartoon skrg siap boleh alih bahasa.. dulu zaman kita punya la semangat smpi amik kamus semata2 nak tau makna perkataan.. blaja english dgn tgk cartoon.. hee =) zaman skrg bdk2 mesti alih ke bm.. adeh..

    ReplyDelete
  4. I love Upin Ipin!!!!!! walaupun dah besar tapi masih semangat tengok upin ipin the movie.

    ReplyDelete
  5. Katon membuka minda kanak2 sebenarnye.hehe imiginasi tu bagus woo :D tp tula,kekadang ade yg mengarut sgt.hehe

    ReplyDelete
  6. heh..setuju sangat,kartun sekarang banyak merepek dr yg positifnya..contoh shin chan,dalam unsur lawak ada juga unsur lucahnya..rindu kartun zaman kanak2 dulu,macam namee cakap tu,cerita sang kancil..cerita rakyat,rindu sangat kenangan tu..

    ReplyDelete
  7. as salam..
    oh.lepak kat rumah memang menyeronokkan apatah lagi jika seorang yang kuat bekerja. hehe~

    biasalah, pengaruih kartun animasi, komeik segala bagai yang punya karekter. salah hidang, sakit perut.
    salah tayang, sakit iman??

    >_<

    blergh..
    elok lagi tanyangkan cerita kartun dulu2. anak2 sidek ke, usop sontorian, dsb..semuanya dah ditelan arus animasi luar??

    iklan :

    Entri Terbaru Pakcik :

    Law of today : Low of Pigs invasion Through Iman

    ReplyDelete
  8. namee tol tu. cartoon skng byk mngarut!

    ReplyDelete
  9. haha.kartun memang merangsang minda kanak-kanak sampai terbawa dalam mimpi.huhu

    ReplyDelete
  10. kalau yg da tua bangka ni pun duk melayan mcm mana nameee? i need at least 5 cartoons per day. everyday. every morning lepas bangun mesti layan spongebob. hahahhaaa! tatawu da nak kata macammanaa. cartoon ni relax sikit tengok. tayah pikir susah susah. plus, cikgu ada pesan, untuk menjadi seorang PR yang berjaya, cartoon is a must watch! sbb dia ajar kita utk twist and spin fact! and thats what PR is all about :D

    ReplyDelete
  11. cartoon skrg byk yg entah apa2.. mcm hagemaru semua tu.. n lebih malang bila bdk2 suka terikut.. n cartoon skrg pun dh boleh alih bahasa.. x mcm dulu, kalo x faham sanggup check kat kamus..

    ReplyDelete
  12. budak budak sekarang mudah terpangaruh =,='

    ReplyDelete
  13. nasib baik adik u tak tengok jackass!haha

    ReplyDelete
  14. Dulu suka tengok anak2 sidek. sekarang suka detective conan. :)


    *kartun sekarang mmg merapu. lagi2 naruto. menakutkan. T__T

    ReplyDelete
  15. nasib baik adik u tak tengok jackass!haha

    ReplyDelete
  16. hahahah nice . panjang nye entri . haha

    ReplyDelete
  17. adakah cartoon yg mcm itu?o.o aduhai..macam-macam lah sekarang ni ye.anyway,phineas and ferb best! XD

    ReplyDelete
  18. hikayat sang kancil!!!!...pergh hampir lupa cerita tu...terimbau kembali ...

    ReplyDelete
  19. sume cte sang kancil abg pnh tgk dan dgr.tp...sang kancil dgn kerabu belum pnh lg.hahaha..ni mst byk tgk katun smbil mkn nasi kerabu. :P

    ReplyDelete
  20. namee..eka punya adik dah besar panjang2..cuma sepupu2 selalu ramai duduk rumah eka lepastu cuti sekolah ka,weekend ka mesti datang punya..muehehe.... jadi remote dorang kongker dan semua benda dorang buat semua refer kartun...


    hahaha

    ReplyDelete
  21. haha! same goes here! anak2 buah inna semuanya terkena pahanan citer2 astro ceria nie..segala perlakuan katun2 tu dorang tiru bulat2. kekadang tu rasa risau juga bila tgok dorang obses sgt dgn katun2 yg xbw byk moral cerita..and somehow i miss the sang kancil story,...

    ReplyDelete
  22. Macamane ngan Mr Bean? Sesuai ke? heheheeee ... Acik sangat x syuke! :(

    ReplyDelete
  23. anak akak pun camtu...asyik2 dgn astro ceria! tapi akak pantaulah, bukan 24 jam ngadap kartun je kan? takut pengaruh camnilah...hehehee

    ReplyDelete
  24. haha...adoi.bila baca gelak saya kak. kentut then boleh terbang.haha.konsep roket kah?=P
    tapi kalau kita biarkan takut melarat pulak kan...huhu

    ReplyDelete
  25. hahhaha. serius takleh blah bile namee suggest kan kartun sang kancil tu. tp mmg kartun mcm tu lah yg byk moral value nye.
    p/s: kg boy pun .....:)

    ReplyDelete
  26. Agree sangat2...my little bro pun suke tgok muscleman tu...haizz

    ReplyDelete
  27. haha..kat umah ade jugak kartun..tapi takde sape tengok..tunggu raye @ kenduri baru nak terbukak sebab bebudak ramai =)

    ReplyDelete
  28. anak buah MK pun mcm tu...suke terpengaruh.. tp bila dh skolah ni, dia sendiri kata kartun mcm tu merepek.. hehehe

    ReplyDelete
  29. 1.2.3.lekuk..jantan betina aku ketuk!!! nah...begituuu beginiii la tatkala sang kancil memperdayakan sang buaya2 yg lain untuk seberang sungai....SEKARANG...1.2.3....macam2 ada untuk memperdayakan minda kanak2...huhu

    ReplyDelete
  30. kartun dulu lagi besh lagi sekarang..ada pengajaran lg..skg punye hampeh..

    ReplyDelete
  31. Haha..kelakar la adik tu. Memang cartoon zaman sekarang tak sehebat zaman dulu. Semua nak ajar budak jadi kurang ajar.

    ReplyDelete
  32. Namee nak dengar i kentottt..protttttt..hehehe..ya mmg berbeza kartun dulu dan sekarang :) btw, baby i suka ngk BBTV.."where is grandpaaaaa"..hehehe :P

    ReplyDelete
  33. btl2 , no wonder la bdk zmn skg prangai pelik2 .

    *hahahha , comel la adek namee ni ! sepp3 ! bibi kt ruma pon layan katoon bodo2 mcm ni gak , hagemaru , tomtom bak pon tgk tau , hik3 . kalau da tahap bosan gilaa , astro tutor upsr pon layan , haha .

    ReplyDelete
  34. memang betul pun..bdk2 da la cpt bljr..kang yg buruk2 tu la dia nak ikut..zaman kita gak yang best... :)

    ReplyDelete
  35. Well. Budak budak zaman sekarang kan. Kalau kartun benda tak elok,kasar kasar,macam tu jugak la dorang nanti bila dah besar. Sendiri admit,diri ni pun affected jugak sejak kecik pasal kartun. Ahaha. Kalau tak pasal kartun dulu dulu takda jadi macam ni. Ahahaha :D

    ReplyDelete
  36. HAHA. KELAKARNYA ADIK SIS NI. TAPI MEMANG BETUL PUN. ADIK FIQA PUN MCM NI. HAMPEH JE. HAHA.

    dah la katon yang ajar kentut roket tu tak hensem langsung. ahaha

    ReplyDelete
  37. wahhh mudanye adik! and comel. haha. rindu sang kancil, usop sontorian!

    ReplyDelete
  38. rindu tengok cartoon sailormoon.. !
    *dengan kuasa bulan akan menghukummu* !!
    kekeke~

    ReplyDelete
  39. naseb baek kancil kemas takde.hahaha

    gua duduk rumah layan waktu rehat kan best.haha

    ReplyDelete
  40. rindunya kartun dulu...tak macam sekarang

    ReplyDelete
  41. hahaha eeeei senonoh gile ..haha

    ReplyDelete
  42. anak akak pun minat sungguh tengok mantaro..'
    siap tiru aksi2 mantaro..
    kadang2 dia ketawa akak kata
    "tak lawak pu.."
    tapi anak akak kata..
    "memang tak lawak tapi dia kacak.."
    ya allah..entah tang mana yang kacak dengan muka bulat gitu..

    ReplyDelete
  43. Salaam,

    Thanks for reading my blog :)
    You're also pretty yourself!
    hehe!
    feel free to drop by anytime.
    btw,
    you're in my list and followed you :)

    ReplyDelete
  44. wa....dulu kartun sang kancil tu la yg tengok tiap tiap pagi. walaupun ceritanya berulang ulang ulnag ulang da ulang. that's why teringat je cerita tu sampai sekarang..
    xcukup kat TV buku cerita siap beli^^

    pastu berangan jadi sang kancil. cakap pun da serupa kancil^^

    ReplyDelete
  45. kak Es memang cari kat u tube kartun monyet makan cili sampai terlompat ... kura-kura... kancil... buaya ... and all cartoon that might be good impact to my kiddo.
    tapi last-last TV naruto tu jugak yg diorg cari. Sebabnya cerita tu bersambung2 , perasaan nak tahu lebih tebal dari yang mereka dah tahu but yet tak lekat kat kepala. Memang sangat2 merunsingkan. Kdg2 rasa macam setan paling besar tu TV .. i really hate it!!
    tgh tengok cerita best2 ni contoh mcm NG ke ... pastu datang la pulak iklan yang ntah ape2. Yang itu pun diorg boleh hafal dan cepaaattt sangat ngikut. Lagi sekali rasa mcam nak campak je TV tu kat luar.
    Really !! I can't control them. Last2 beli PC cari CD je. Nak tgk TV , akak sendiri buat jadual . Fuhhhh!! sangat mencabar

    ReplyDelete
  46. katun dulu mmg tak bleh lwn ngn katun skrng..wohuu~

    ReplyDelete
  47. budak bijak mmg kuat berimaginasi.. :)

    ReplyDelete
  48. sama macam anak2 buah sy,masyaAllah..sabar jela..mcm2 gaya kartun die follow..dah la seharian nak tgk chanel kartun je..makan hati betol bila summer break..hehe tp yg bestnye bila dorg cakap awak saya atau berlakon jd 'mama' macam watak yg dorg tgk..comelll je rasa nk picit2 dorg tuh..

    tp bnyk yg negative dr positive..kdg2 bdk2 ni leka sgt smpai snggup melawan sbb nk tgk cite katun.sabo jela..

    ReplyDelete
  49. wooohoooooooooooo...

    nameeeeeeeeeeeeee


    komen dah popout!!!! komen komen komen..

    ReplyDelete
  50. fullemak bom taik hidung. style! hahahahaha..anyway gaya menonton tv dia memang terbaekkk!!

    ReplyDelete
  51. hehe...
    begiotu ler jadinya biola terlebih membudayakan imaginasi berbanding realiti.sampai pengajarannya hilang entah ke mana.

    bagus ler tu. 9 tahun akan datang, generasi kepala nila bakal mendominasi kekayaan sivilisme di malaysia. hehe~

    iklan entri :

    Falsafah Masalah

    ReplyDelete
  52. x penah tgk mantaro muscle man. tapi hagemaru memang cam bodoh..

    ReplyDelete
  53. adeh.. teringat plak zaman budak2 dulu...

    dulu mmg banyak katun2 yang banyak beri pengajaran. Tapi skrg dah takda semua tuh.. apa yang ade muscle men! tak abis2 dengan cite tuh..

    "adik ang ni tak abis2 tgk benda ni ulang kenapa?" aku berdailog ngan dia.. apa yg dia jawab??

    "Suka dia tgk lawan" derr mmg la suka tgk dia lawan.. tapi bila dah tertabsub mungkin tak bagus untuk dia jugak tuk adik aku yg umur 5 tahun ni..

    apa yg dia dapat dalam cite tuh cuma "lawan" dan "lawan"

    abis je cita tuh mula la start meniru balik aksi dalam katun tuh.. adeh!!

    Kekadang naik rimas dengan dorang bergaduh sesama adik ngan kakak.. konon nya nak jadi mcm muscle men.. grrrr =.=!

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. miss tengok Dragon Ball every weekend. hehe

    pengaruh kartun memang jelas dalam budak-budak zaman sekarang~

    ReplyDelete
  56. katoon dlu simple n ad pengajarn.. krtun skrng komplex ad sikit pengajaran.. huhu rasa zuan la

    ReplyDelete
  57. hi namee..pe kabar? sorry tiba2 drop komen tak kena ngan entry. your styles of writing was great and inspiring, too. and I am usually a silent reader coz i am not really a good commentator. but today sy dtg drop komen sekali (kadang2).hehe. semoga sentiasa gah kak Namee, and as far as I know, you are architect right? wah,,great job though. I have been ur silent rdr since...(forgot already), and I knw ur blog from a bloggger wrote an entry about u. eh, lupa cakap.. Assalamualaikum. ^_^

    ReplyDelete
  58. juhainie...thank u for dropping by. hehe salam perkenalan dr saya . :) terima kasih sbb support sy dr awal even kamu silent reader tp sy sgt hargai. :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...