Sunday, June 26, 2011

Based On A True Story : Fashion Addict

Hello peeps.. :) ..ini neraca hidup. kisah benar nama lama.


"Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih"


What the hell? Apa neraka itu?


Pum pam pum pam aku duk mengata adik aku dalam entry minggu lepas The Adverse Effects of Cartoons on the Minds of Children. Aku duk kata dia terpengaruh dengan cartoons dan bakal menjadi seseorang yang tidak berapa nak berguna. Padahal aku pun sama je tapi aku tak lah kentut rocket terbang macam adik aku. Aku banyak terpengaruh pada fashion lah. Well, biasa lah perempuan kan mesti nak budget lawa. ngeh ngeh


Oi, perempuan mana yang tak suka nak melawa ni, ber-fashionista ni. Itu perkara wajib okay untuk menjadi wanita sejati. Pengkid pun mesti mahu set rambut maaa. 


Selalunya aku akan refer pada magazine and online store bila nak shopping. So banyak lah fashion terkini lagi sensasi yang buat aku gila yet bila dah tahu keinginan, pergi shopping mall terus grab dan bayar.  Jadi semua benda pun nak beli and pakai tiada limit. terlupa tentang limit.



Somehow, aku rasa kadang-kadang terlebih sudah. Apa yang terlebih...?


ini masih tahap innocent sebelum obesity obsess.


Basically, start umur 18 tahun aku rasa nak melawa dan nak kenal fashion. Yelah, masa zaman sekolah, semua benda pun nak kena sekat. Baju pun mama yang beli..alih-alih T-shirt and jeans je. Aku rasa semua orang ada keinginan masing-masing. Yelah, kau tengok orang pakai baju nampak ketiak, kau pun nak cuba jugak. Semua atas kehendak sendiri. So bila dah ada wang ratus-ratus dalam tangan dan pandai membeli sendiri, itu yang terlebih tu sebab tiada guideline. Taksub sampai terlupa. 


Semua jenis pakaian pun aku nak cuba dan gayakan. Aku terlupa dan lalai tentang panjang pendek baju, singkat labuh baju. Aku tak fikir pun tentang persepsi orang. Aku hanya mencuba. I wore any outfits that suits me. walaupun tak selesa. Angin masuk. Prinsip nya, aku taknak sexy pun tapi bila dah shopping sampai over limit, baju singkat banyak pun jadi..eh takpelah, sekali sekala. Dari singkat-singkat sikit jadi singkat lebih-lebih.


Tapi bila dah sampai satu tahap, aku mula rasa annoy dengan diri sendiri. Tahap di mana...


Pakaian kau membuatkan orang berubah persepsi terhadap kau..oh budak seksi tu macam liar je. sedangkan 24/7 kau kat rumah. 

Pakaian kau membuatkan orang ingat kau kaki clubbing, smoking, shisha-ing, dangdut-ing..sedangkan kau tidak pernah sentuh langsung benda-benda tu.

Pakaian kau membuatkan kawan-kawan kau ...eh kau pakai macam ni??..persepsi negative dari kawan, sedangkan kau hanya ingin mencuba fashion baru.

Pakaian kau membuatkan lelaki-lelaki pelik mengurat kau tanpa rasa hormat...sedangkan kau seorang perempuan yang tak liar dan patut dapat laki yang terus masuk meminang.

Pakaian kau membuatkan kau dapat panggilan HOT..sedangkan perwatakan kau comel, bukan hot chick yang suka bergambar jelir-jelir lidah.


Hmm, mungkin certain people rasa bangga bila berada tahap itu. Mungkin ada yang rasa bangga jadi melayu yang pakai hot pants, super duper mini skirt, tube dress ketat yang singkat nampak cleavage, yang mostly sangat menjolok mata. Itu pandangan dan hak masing-masing tentang fashion. Tapi bila persepsi negative tu datang,  membuatkan aku "alaaaaaa, tak best nya :( Kenapa aku pakai skirt pendek sangat nih. "  nyesal...


Tapi bagi aku, sebelum aku capai tahap obsess fashion yang lebih teruk, aku stop beli magazine fashion Holly dan hanya kadang-kadang tengok fashion celebs di internet di kala kebosanan. Sebab aku ni jenis ..kalau nak baju tu aku nak jugak! Aku rasa kalau ada fashion pakai spender je, tak mustahil aku ikut. Macam biasa, benda yang pelik-pelik memang senang sangat ikut. Fashions are wide, so aku rasa kena lebih berhati-hati dalam pemilihan pakaian , biar kena juga dengan culture. Kita orang melayu maa :) hot pants kurang sesuai. Absolutely.Mungkin? Plus aku ada sedikit musykil bila melihat melayu pakai hot pants yang pendek macam spender naik LRT, tengok wayang. Sejuk tapi kena tahan, hot chicken kan? seluar panas.




Kadang-kadang tak sedar pun ter seksi... bila ada mulut-mulut bercakap baru tersedar...oh sexy eh. Aku segan dengan studio mates aku, aku lain sangat dari mereka.


Kalau sexy sebab boyfriend? boyfriend paksa sexy? bikini? lelaki dayus..

Alhamdulillah aku tak pernah bersama laki macam tu. tak sempat kenal. syukur.

Saya tak nak jadi hot momma. Cool and awesome momma would be supergreat :)


hmm, hanya sekadar pendapat dari pengalaman peribadi.

Happy reading and have a nice day.. :)



81 comments :

  1. agree! hee . suka fashion sebab untuk kepuasan diri . hee . and for me, kalau seksi sebab boifren paksa baik tinggal je bf mcm tu . bkn nak membimbing kita, lagi merosakkan ada lah -.-"

    ReplyDelete
  2. cara berpakaian menunjukkan peribadi!!..

    jaga-jaga dengan cara berpakaian..
    mata lelaki amat lah liar..pakai ketat seket..mulahlah memerhati apa yang tertonjol..

    yes!.lelaki macam tu memang dayus.
    biar je awek pakai macam tu.
    malah yang dah berbini pon..biar je bini pakai macam tu.
    bagi orang tatap..

    by the way..nice entry!!.
    cool and awesome..heheh.

    Namee..wan rasa, if namee bertudung.* tutup aurat*
    mesti syomel kan ;).
    boleh la nak jadi model tudung ;)

    yes, saya yang pertama komen ;)

    ReplyDelete
  3. agree! i tak sexy tapi nak pepoyo sexy. boleh gitu? muahaha

    ReplyDelete
  4. fesyen...kalau ikutkan byk sngt fesyen yg xkena dgn org2 kiter..fesyen ikut suka smpai lupa segala..agama dan budaya letak no2 dan 3..apa2 pun,biar buta fesyen asalkan maruah dlm diri tak dipandang murah org lain...

    ReplyDelete
  5. Btul tu.kalau kita da start pegang duit sendiri,memang x cukup tangan nak sauk sume baju kat mall tu..adeh..itu la perempuan..

    ReplyDelete
  6. AWESOME : gegurl jadi sendiri sudah . nak berfasion pun boleh. ikut atas kemampuan . nyah semua orng kata . ckp diorng . KAU HADOOO ! . ahhaa



    nice gegurl :)

    ReplyDelete
  7. at last, stand by what we are.. dont judge a book by its cover kan??btw. whats wrong with shisha-ing?

    ReplyDelete
  8. lelaki,ssh nk elak dr tgk prmpn seksi.cmne pun cuba mencegah pndgn.hrp dpt isteri yg thu jaga dri. -___-

    ReplyDelete
  9. hahaha...pnah pakai semua yg di sebutkan oleh namee zaman2 firaun dulu.Haiihh la haihhh...*skarang pandai tepuk2 dahi sendiri bila teringat zaman ke-fir-aun-an sendiri.*heeeee..

    ReplyDelete
  10. penah gak rasa cmtu..tgk org pakai mcm cantik je sedangkn seksi gak baju tu..tp hati kuat suruh beli jugak..nafsu pompuan la kate kan..hehe

    ReplyDelete
  11. btol2 , kita melayu maa .
    tkkan nk ikut budaya lain. huhu

    ReplyDelete
  12. hehe..besa la tu namee..lelaki pun camtu gak..nak berfesyen ..tp mungkin tak sedasyat perempuan nyer taste..

    ReplyDelete
  13. okey..tulisan kaler merah tu..terbaiklahh.. =D

    ReplyDelete
  14. berfesyen & ikut trend tak semestinya kena seksi :)

    ReplyDelete
  15. Guwa stim tgk awek2 seksi.wakakaka
    Persepsi negatif based on pakaian.hurm x salahkan yg berpersepsi negatif:)

    Lu punye entry nice la beb.honest ni,bukan kipas okeyh.haha boleh p jauh la,bagus2

    ReplyDelete
  16. Nice one! Been there done that and sometimes I did and tend to do it again though. Peringatan ni.

    ReplyDelete
  17. cuba sis perhatikan anybody who called gegurls, mesti nak melaram punya (but it's not too over) and for me itu adalah fitrah seorang perempuan. chill saja.

    ReplyDelete
  18. sy yang pakai tudung ni dalam LRT menggigil.. mcm mne la yg pkai ht pants tu erk.. :)

    ReplyDelete
  19. jom join contest

    http://isma-lovetowrite.blogspot.com/2011/06/contest-ayu-cardigan-topi-tampan.html

    ReplyDelete
  20. salam namie..first time baca blog namie.terus tertarik.;D ada isi, ringkat tapi padat. penyampaian sampai. sy suka ttg persepsi org tu.org sllu fikir mcm tu kan..kdg2 tu bila nmpk org pki seksi, mula lah anggap itu ini.tp,bagi saya, wlu apapun pakaian kita, yg penting,kita beli sebab selesa pakai;D

    ReplyDelete
  21. kakak namee ! entry ni best giloo ! thumb up !

    ReplyDelete
  22. gila best la entry ni Namee. Memang pun selalu terfikir minah2 yang pakai short masuk panggung. Kita dah abes tutup pun still menggeletar dorang tu dah beku agaknye. Hehe. Saya pun penah regret sebab pakai tudung tapi baju atas punggung. Skrg dah realize and lebih alert pasal ni. Namee Best!!!

    ReplyDelete
  23. kalau la ada fesyen laki pakai spender,aku pun mungkin terikut jugak.

    HAHA.nampak cool.orang pandang-pandang jeling-jeling.

    cam celaka.
    hha

    ReplyDelete
  24. jangan sampai jadi mangsa fashion sude...

    ReplyDelete
  25. orang tunjuk wa tengok, selalunya lebih dua kali wa pusing. Dosa? wa bukannya alim sangat, mata wa ni sukar dikawal. wa dapat DOSA, dia pun dapat DOSA. Tapi wa masih mau tgk..setan manyak kuat. wa talak tahan. wa tgk lagi. DOSA lagi.

    Kalau dia tutup wa manyak kecewa, wa sudah tidak dapat tengok, wa sudah tak leh buat DOSA. setan kecewa, Setan tidak suka.

    Itu wa punya pandangan...laki lain wa tak tau sebab wa bukan baik...

    ReplyDelete
  26. serius now tak rasa seksi itu hot. persepsi orang menjunam kot tgk perempuan macam tu.


    tapi ada sexy yg mahal. contoh macam fazura. dia hot.


    eh muka u macam sama sikit dgn dia kot? ttbe ckp fazura baru perasan. hee

    ReplyDelete
  27. fashion tidak kemana...

    bukanlah bermakna kita perlu pakai pakaian yg dah berkurun dulu. hanya lebih baik jika tak melampau sangat.

    Even sekarang pon kena define melampau tu dah sampai tahap mcmana.

    Pakai saja apa yg selesa buat kamu, asalkan dapat serlahkan siapa diri kamu yg sebenarnya...

    ReplyDelete
  28. umpama makanan di gerai makan .. Yang terdedah tu nampak menarik .. tapi kebersihannya ? Yang tertutup itu sudah pasti terjaga walaupun tidak pasti akan keenakkannya .. tapi baik pilih yang pasti akan kebersihannya ..

    ReplyDelete
  29. Pakaian tidak melambangkan keperbadian.

    ReplyDelete
  30. kadang kadang cara berpakaian nie mempengaruhi minda org gk..tp xsemua yg pakai tutup litup toh baik kn..

    ReplyDelete
  31. Pakaian tak melambangkan keperibadian seseorang..Yang bertudung litup tu pon belom tentu sempurna sifatnya.. =='

    ReplyDelete
  32. kite bole tertipu dengan pakaian seseorang kdg2 tu kn

    ReplyDelete
  33. nice entri kak namee...memang perempuan suka berfashion..itu lah lumrah perempuan..tapi perlu hati2 dalam berfashion jgn melampaui batas...^_^

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. namee. sy lg suke cara awak tulis entry. suke nye saya sampai sy bce byk2 kali. dh khatam dh satu belog awak. T_T (nie xtipu!)

    anyway tq drop cmnt kt belog sy. *segan pulak tetibe :P

    ReplyDelete
  36. kena pandai jaga diri. na moo lah seksi2 sgt namee..seksi utk suami takpe =)

    ReplyDelete
  37. lebih kurang pulak untuk entri esok hari....=)

    ReplyDelete
  38. ngeee.. kalo berfesyen pon mesti selari dengan syariat... :)

    ReplyDelete
  39. hehehe..sy xrety nak berfesyen..yg mane selesa yg 2 je la pakai..huhu

    ReplyDelete
  40. hye dear..
    i've done the review on your blog.
    do visit k.
    :)

    ReplyDelete
  41. janji kita tau batas batas kite sehingga tak mendatangkan kata2 fitnah dah la kan yang ;)

    namee u mmg rocx hahaha!

    ReplyDelete
  42. janji tau batas2 nya sudah :)

    ReplyDelete
  43. setuju ngn entry ni...
    tapi even sopan-sopan pun, perangai macam haram jadah, org tgk pun da lain persepsi jugak kan namee..betol tak?hehe..:)

    ReplyDelete
  44. lawanya akaakkk :)

    suke entri ni , nk brfashion bole asal brpada suda laa :)

    ReplyDelete
  45. Sekarang ni dah belambak bebudak kecik tu yang pakai hot pants ni. dah macam trend dah. Hari tu sekali masa dalam tandas ada budak perempuan ni masuk tanad sama dgn eyfa. memula masuk pakai seluar panjang. keluar je tgk2 pakai seluar kecik tu.

    Tak tahu dh nk cakap ape. ehehe

    ReplyDelete
  46. this is what i call fashionista :D


    latest work
    http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html

    ReplyDelete
  47. nice entry yg jujur..hehehe
    kdg2, lepas kita cuba, baru kita perasan,rupanya yg kita buat tu tak kena..its okay.terima pndangan dgn positif n sedia berubah :)

    DURIAN ITU BUSUK.FULLSTOP. NAK LAWAN ??

    ReplyDelete
  48. kenapa eks..setiap kali baca entry namee i feel deeply in my heart.
    just don't know why...

    take care ya

    ReplyDelete
  49. nice en3.. apa2 pun perlu lebih berhati2 dlm berfesyen ^^

    latest en3: ada apa dengan botol mineral

    ReplyDelete
  50. jgan melanggar adat ketimuran udah le...

    ReplyDelete
  51. fashion tak salah, asal bertempat yaww !!

    HAHAHAHAHAH

    ReplyDelete
  52. betul kata awk, sy pun mengalaminya masa di awal remaja..semua jenis fesyen nk try, pantang ada duit, konfem lesap dgn cepat beli baju2..

    tp usia semakin lanjut, mula berfikir dgn imej diri..

    ReplyDelete
  53. yang tertutup lebih indah..
    wanita kan special..
    biarlah kita special dipandangan mata suami shja..
    :)
    nice entry..

    ReplyDelete
  54. agreed . biasa lah, kalau tegur kate kite tak up to dated. tp sebenarnya kita kesian tgk persepsi org lain kat diee . hmm. biasa la tuu

    ReplyDelete
  55. wanita mmg gile fashion..huhu..
    kalau tak bukan wanita namanya..
    agreed wit this entry..=)

    ReplyDelete
  56. hi akak ! ske bace entry2 akak ! :)
    btw law rajin singgah lah blog sy :)

    wanuiz.blogspot.com/2011/06/she-inspires-me.html

    ReplyDelete
  57. cik suha ialah mgsa fesyen (^_^)


    *maksudnya tak suke langsung berfesyen* hahahaha

    ReplyDelete
  58. le..smlm sy baru buat cerite pasal Wanita...ade gak mcm bersangkut paut mcm cerite awak i..

    salah anggap manusia pada manusia...dijemput dengan seikhlas hati.. http://zippomiller.blogspot.com/2011/06/wanita-cantik-semuanya-jahat.html

    ReplyDelete
  59. aslkm...best bace entri ni..(^__^)

    ReplyDelete
  60. fashion sesuatu yang subjective takde yang salah dan takder yang betul....tgk lady gaga sampai sekarang die suke pakai bende2 yg mmg die suke tapi bagi kita orang timur kita masih lagi ada nilai2 ketimuran yang harus dipelihara kan....

    ReplyDelete
  61. yg bertudung litup tu pun tak semestinye cantek budi pekertinya namee...

    n yg seksi pun tak semestinya dia tak elok budi pekertinya...

    My pun ada je kawan yg seksi, free hair.. tp diorg baik...

    cuma mungkin belum sampai seru untuk berhijab sepenuhnya..

    apepun, My doakan suatu hari nanti namee terbuka hati..;)

    biar kerana kehendak sendiri dan kerana Allah.. bukan kerana org lain...;)

    ReplyDelete
  62. salam kenal dari kak yaya..follow sini ..

    alhamdulillah ... Allah timbulkan rasa insaf dan membuatkan Namee berfikir ..cukup bertuah Namee..tak semua org yang cantik berfesyen seksi tu boleh berfikir macam Namee..semua ada pendapat sendiri dan mereka rasa mereka betul..itu yang payahnya ...

    ReplyDelete
  63. really love this entry,,im same as ur type,,,suka fashion,,,suka nak mencuba,,tapi alhamdulillah i tak pernah lagi pakai yang melampau,,but, yes,,i freehair,,,sedangkan girl y freehair pon dah dipandang serong n people letak macam2 anggapan,,,u buat i lebih yakin with this entry,,=D

    ReplyDelete
  64. pakaian melmbgkan akhlak kita. thumbs up for this entry

    ReplyDelete
  65. salam kenal.. yess.. suka entri ni.. majalah fashion mempengaruhi mereka yg suka berfesyen sampai tak sedar mereka dah terseksi..

    ReplyDelete
  66. terlampau leka mengikut sampai terlupa. dpt boyfriend yg suka kita seksi memang kena reject le... entry berguna dik..

    ReplyDelete
  67. kak, berubah secara perlahan tapi istiqamah,itu yg paling berkesan..

    btw, sekadar perkongsian;

    ‎"bukan mudah untuk berubah dari tanpa arah ke sejadah,dari tak keruan kepada sujud menghadap Tuhan"-renung2xkan dan selamat beramal !!

    ReplyDelete
  68. namee..eka ni pun bukanlah up to date sangat..hehehe

    cuma pakai apa yang selesa dn termampu.kadang2 eka beli bju bundle n pasar malam jer..hihi

    ReplyDelete
  69. memnag itulah yang laki fikir kebanyakan bila tengok permepuan stail camtu. untuk kapel, yes, untuk buat isteri no. biasanya la.

    ReplyDelete
  70. ok bab ini aku kurang setuju bila kau kata lelaki dayus bila suruh girl dia pakai cantik dan sexy...dan jangan yakin sangat kau tidak akan di beri ujian oleh yg maha kuasa...kena hati2 tu...


    bila terlalu yakin kita pasti akan di uji satu hari nanti...kerana riak!

    oh! aku tidak akan tergoda...may be...

    ReplyDelete
  71. ohhh yeahhh, this is soooo true! sebagai perempuan kan, ini lah perlunya our moms. sebab diarang yang arif pasal pendek panjang singkat semua ni. maybe their taste memanggg ancient, tapi at least diarang boleh bagi nasihat on kependekan kepanjangan outfit tuh. oleh itu, sebagai rakyat yang ayu dan sopan, jadikan ibu anda ikon fashion bukan victoria beckham (sebagai contoh).

    and orang lain pula wajar lah 'don't judge the book by its cover'

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...