Wednesday, June 15, 2011

Comel Yang Typical

Hello peeps.. :)


saya guna aku..ini percubaan untuk buat entry pendek. heheheheh


Pada suatu petang..


Perempuan: Aaahh, rindu nya kat anak buah


Saya: Oh, anak abang yeah? bestnya ada anak buah.


Perempuan: Eh! tak lah, kita rindu anak kakak kita je.


Saya: Oh. bukan isteri abang kau baru beberapa bulan dapat anak ke? Baby baru?


Perempuan: haah, tapi anak abang kita hitam, tak comel.


Saya:  ;O terkezut den


Aku macam terperanjat gila bila dia kata baby hitam tak comel. ..


Cokelat sikit, taknak dukung.
Cokelat sikit taknak bagi susu, 
Cokelat sikit taknak popok,
Cokelat sikit taknak tak teh tak teh, 


Like even di kalangan saudara mara pun, anak dia tak comel lah..gelap, esok besar hidung ketepek lebaq jaa. Yelah. mak dia tak lawa sangat. ayah pun muka macam tak siap. Beriya-iya pergi lawat orang bersalin kat hospital..bukan concern sangat. Nak tengok muka baby comel ke tak. kelakor lah kome kome ni..

Kalau tak comel taknak pegang. 
Kalau comel, dukung dukung cium cium..alolololoololo comeynya baby.

Bagi aku, semua baby comel. Tak kisah lah kulitnya gelap ke putih ke atau kurus ke gemuk ke. Itu baby, makhluk yang kecil dan very adorable. Plus, cantik ke handsome tak boleh judge dari baby. Makhluk tuhan ni berubah-ubah mengikut factor umur..ada yang time kecik comel dan cantik sangat sampai semua orang nak dukung. Ada yang tak berapa menyerlah kecomelan tapi bila besar cantik dan handsome. Plus semua baby muka bengkak dan kulit masih lebam, macam mana nak judge cantik tak cantik. Tak aci okay.

Dah nama pun Asian, hidung tentulah kurang tinggi sikit dan kulit pun ada yang sawo matang..itu lah baru truly asian maa. Ada hidung dan sempurna wajah pun sudah cukup. Ada je yang mata kecik sepet cantik, ada je kulit cokelat2 yang cantik. Cantiknya ni sebenarnya terpulang pada taste individu. Kalau aura nya sudah cantik, hidung penyek pun boleh terserlah. Just jangan buat mindset, oh cantik itu harus putih, hidung tinggi , mata bulat mesti kena macam Heliza ...sobs sobs sobs..atau lain nya wajah kacukan. macam tu semua orang lah kena kahwin campur.

wuuuuuuu...bayi itu tidak bersalah...tak pasal kena hitam..

wordless Wednesday...tiba tiba.

Happy reading and have a nice day .. :)


p/s: ini ringkas kerana banyak words sudah disalurkan ke dalam karangan lain@thesis  saya. alasan..


Any suggestion untuk the next entry??? :D


45 comments :

  1. haih , tk pasal2 baby hitam pulak disalahkan .
    tp baby pape pun comel la .
    mnada yg tk comel . heeee ;)

    ReplyDelete
  2. eeeuuuwww...hitam toh manis okek..kalo baby melayu la..baby lain..x...huuuu..kecian baby yg xberape nak putih toh..

    ReplyDelete
  3. hurm, klu rsa comei x kira kolor kulit deh huhu

    ReplyDelete
  4. nak tahuu ape yang paling tak boleh blah?

    wordless wednesday tiba-tiba..hahaha

    kalau hitam sikit kena sindir kena pulau.
    kesian

    ReplyDelete
  5. hahha lawak la. Teruk betul macam ni. Tak bek tau. Pernah gak argue dgn sorang kawan time sekolah dulu. Saya beriya pertahankan, baby india pun comellah. Tapi dia cakap tak... geram saya. Rasa nak nangis.

    ReplyDelete
  6. betoi tuh, sgt setuju dgn kata2 namee tuh..baby sumernya comey hokey. mana nak tau dy besaq nti lawa ke tak, tu ikot dy lah kan.

    bagi saya, baby still comel, walau guane pon..

    i love my baby, putri ikha yg kiut miut..

    ReplyDelete
  7. mmg slalu dgr benda ni...even kalo org bangla kita nmpk pon mesti ingt penyapu sampah mane2 tah..tah2 dia org tinggi2 pangkat besar ke...
    mindset mcm ni kena buang...
    lagi pon bukan semua cantik subjektif kan?

    ReplyDelete
  8. ouch!!mana boleh macam tu,kesian kat baby tu...
    *suka tgk baby n budak2 kecik..auww..hehe..:P

    ReplyDelete
  9. Rasanya tak baik la perempuan tu melain2 kan dan membandingkan bebudak sampai camtu sekali... pompuan yg hati kering je buat perangai tu (tetiba aku sensitip lak)... pun ada ramai anak buah tapi tak pernah bezakan diorg... setiap satu individu unik.

    ReplyDelete
  10. btolla.. mindset orang.. especially orang melayu.. memang sgt x aci !!! <--- ehh.. ter'emo'.. ngeee ~ :)

    ReplyDelete
  11. cerita la pulak pasal pengalaman u as archi student ...

    ReplyDelete
  12. diskriminasi melampau. boleh diapply kat kucing jugak

    ReplyDelete
  13. erm.. mmg benda tu banyak jadi kat msyrkt kita.. kalau msyrkt lain tak pasti.. tapi macam tak baik nak disriminasi kan orang macam tu..

    ReplyDelete
  14. macik sebelah umah cakap hahhh!dia tu 'besar bunga'!(sebab cantik/lawo/kacak bila dah dewasa)
    hahhh!yang kau,'besar taik'(sebab nasa kecik/baby cumil siot tp bila da dewasa telah berubah wajah tak seberapa nak cumil2 sudah)hehehe...

    BC suka blog ini.Fav!

    bismillahirahmanirahim,semoga dak Namee ini terbuka hati untuk join contest blog kita.amin...heh
    http://missgaban.blogspot.com/2011/06/my-best-angle-contest-dia-statik-tapi.html

    ReplyDelete
  15. Omgosh Namie! This is exactly what I blogged abt before. So true Namie. I could not agree more. I think it happens everywhere. Simplest example. If you watch Cinderella, Little Mermaid. Define pretty. Who said that pretty means tall, fair, long hair, and what not. Who? who?? who???SOCIETY! Sometimes we need to stop feeding our children with all this nonsense. Pretty belongs to everyone! regardless ethnic, color, height and what not ;) okeh dah bebel pjg di sini. lol

    ReplyDelete
  16. ahak namee ni.betullah..tipikal manusia.asal bayi cekelat kata tak comel.sian baby tu.
    huhu..

    eka tak kisah lah mana2 baby kalau nama baby memang suka...

    eh comel gambar..pegi mana ni..mana satu namee ya..mestilah namee paling comel..hahaha

    belah kiri?? mungkin..haha

    ReplyDelete
  17. ALOLOLO, ADA JUGAK YG COMPARE BABY PUTIH, BABY GELAP???huhuhu

    ReplyDelete
  18. as salam..
    haha~
    sarkasis ;)
    tapi realitinya sebilangan penduduk di malaysia ni macam ni. 'kat baby pun racist..eh. jap.ala..racist ke.uh..kantoi lak ma memory pagi hari. kekeke~

    next entri? entri kutuk mengutuk sesama blogger, pada artis. alasan, yang tukang kutuk, dah naik ke syurga

    >_<

    mau tahu pendapat namee lak.
    entri ni pendek yang boleh tahan pendek. janji padat. yum2. santapan memory~

    tu gambo namee ke? macam yang kiri je?

    ReplyDelete
  19. betul2!!! kadang-kadang rasa nak kata balik kat org tu " eh.ko tu lawo sgt ke?" kang terasa pulak...=].heehee..baby pun nk di diskriminasikan.=P

    ReplyDelete
  20. semua baby pun adorable bila diorang lepas mandi. <3

    ReplyDelete
  21. Kadang2 aku kering idea jugak nak mengarang sampai buat surat tunjuk sebab kata aku sibuk dengan kerja...aci? kah kah kah

    Well said tak semua orang dapati bayi itu comel..buktinya?
    Kalau x..takan ada kes child abusing,
    kalau x takan ada kes buang anak..
    aci?

    ReplyDelete
  22. boley tak nak like byk2.. hehehe.. betui tu..sume baby comel la.. huu

    ReplyDelete
  23. BETUL TUU. BABY SEMUA COMEL MAA. TAK ASIAN LA KALAU TAK COKLAT.

    ReplyDelete
  24. bila baca entry u yang pendek ni I rasa lain je Namee... macam ada sesuatu yang you sorok dari nak ditulis! ..hehe ;)

    ReplyDelete
  25. so, aku ni comel la? ;-D hihi..

    ReplyDelete
  26. yes yes,mana ada baby yg tak comey.semua comey sampai nk cubit2 je rasa.tak kira hitam ke cokelat ke apa.hahha

    ReplyDelete
  27. Tak patut... tak patut... dasar apartheid!

    Entri terbaru --> Logorithm's Wordless Wednesday #2

    ReplyDelete
  28. Jgn slhkn ank dlm kandungan,tp slhkn bapa yg tabur benih dan ibu yg membaja.Mn la bdk kecik tu taw kluar2 berteriak tup2 teruih itam.salah sapa?apa pny mak bpk la..semua ciptaan tuhan comey.

    ReplyDelete
  29. semua baby comel. no matter how they looks like.

    ReplyDelete
  30. Semua baby chumel jer..Tak kira gelap cerah ataupon yang sewaktu dengannya.. HEHE ^^

    ReplyDelete
  31. hurm..bukan salah bayi tu kan

    ReplyDelete
  32. semua budak comel..jangan ada diskriminasi..hehe

    ReplyDelete
  33. Pada saya semua bayi itu comel. Bayi africa yang kulit gelap, perut buncit, rambut kerinting tu pun comel apa. Semuanya terletak pada mata yang memandang.

    ReplyDelete
  34. xsuke bile org 2 pilih untok ber kawan ,. yang lawa d buat kawan ,. xlawa ,. d kutok nye ,. adessss

    *zana perlu kan pertolongan ,. click sinie ,.
    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/06/mohon-kerjasame-blogger-sekalian.html

    ReplyDelete
  35. sekarang ni ramai je yang macam tu namee . haih . kesian kat orang2 yang tak berapa nak chantek. chomel macam saya . hee . susah sekarang ni nak cark org yang menilai orang lain bkn sebab paras rupa semata-mata . btw, singgahla my blog 4 the new entry about fakers http://bloginimyblog.blogspot.com/2011/06/kau-dah-takde-sangat-nak-dibanggakan.html :)

    ReplyDelete
  36. baby ni ibarat kain putih bersih suci gitu. innocent tu yang buatkan mukanya sangat comel. tak kiralah baby tu anak malay ke, chinese ke, indian ke ... dia akan tetap comel sebab innocent.

    Sebab tu ramai org suka sebut dalaman settle akan terserlah luaran. Means kalau kita berhati baik, ikut apa yang di suruh tinggalkan larangan, sentiasa bersangka baik , tak de hasad dengki ,nak hidup berkasih sayang ... air muka kita kan akan jadi tenang dan sangat tak puas jika sekali pandang. nak ajeeeee pandang lama2 kannnn. ( tgh berlawan dgn setan la ni nak jadi gitu ) ~ >.<

    ReplyDelete
  37. sapa yg judge bby mcm tuh mmg belom layak jd mak ayah..wohoo

    semua baby adorable dan smua org cantik/hensem..mana boleh hina ciptaan Dia :)

    ReplyDelete
  38. rasa nak lempang laju2 org yg cakap macam tu.

    ReplyDelete
  39. keh3..nk gelak pown ade baca entry nie..tp tu la..mmg x bagus..nenek sy pown pnah kutuk akak sy itam mase baby dlu..tp alih2,skrg dye lg putih dr sy..hhuuu..dont judge a book by its cover..=p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...