Saturday, July 16, 2011

Apa beza blogger lelaki dan perempuan?

Helle peeps.. :)


Blogger lelaki berkata..
Bestnya jadi blogger perempuan. Tulis hal peribadi gedik-gedik, boring-boring pun ada yang nak baca kan. Comel, manis sikit, mesti ada yang nak menyinggah kan. Tulis benda remeh yang entah apa-apa pun orang nak baca kan, asal cun sikit. Lelaki kalau tulis pasal peribadi tak siapa pun nak baca kan.


Blogger perempuan berkata..
Bestnya jadi blogger laki. Muka pecah pun, pembaca perempuan dan lelaki tetap ada yang nak membaca. Yelah, perempuan tak macam lelaki. Lelaki tengok rupa je. Plus perempuan ni universal reader. So kalau kau tulis pasal badminton pun mesti perempuan tinggal comment..you you, i pun suka badminton tawww! padahal tangan bangku



LOLS, bagi aku blogger lelaki dan perempuan sama je. Tiada beza.


blogger perempuan manis : blogger lelaki tergedik.
blogger lelaki kacak : blogger perempuan tergedik.


Emm, selama aku berjalan-jalan ,jarang sekali aku terjumpa blog yang penuh info skema seperti system computer kah, kereta kah, etc. Mostly aku terjumpa dan baca blog free-thinker yang tergolong dalam blog peribadi. Contoh...


Lelaki...(blog peribadi + free thinker)
-ZackZukhairi
-Ben Ashaari
-The Other Khairul


"Muka pecah pun, pembaca perempuan tetap ada yang nak membaca. Yelah, perempuan tak macam lelaki. Lelaki tengok rupa je"

Hah kalau betul, itu satu advantage untuk blogger lelaki. Perempuan sangat tidak pilih kasih dalam pemilihan rupa paras blogger. So? Apa alasannya lagi untuk kaut pengunjung? Tulis jela bro. Nak fikir dan runsing apa lagi. Pembaca tu sudah tentu ada. Tapi pembaca banyak mana? Promosi bagaimana pula?


Perempuan...(blog peribadi + free thinker)
-Hanis Zalikha
-Yuyu Zulaikha
-Fatin Liyana


"Comel, manis sikit, bergaya sikit mesti ada yang nak menyinggah kan. Tulis benda remeh yang entah apa-apa pun orang nak baca kan, asal cun sikit ."


Oh dari statement kat atas ni seems jadi blogger perempuan ni lebih susah. Bagi aku, semua orang cantik dalam dunia ni tapi how kau hiasi diri kau. Samada kau pakai tudung bawal atau tudung lilit-lilit? Yang pakai tudung lilit tu tentulah jadi perhatian as fashion dia lebih trendy. So? Kami perempuan kena lebih menawan untuk menarik pembaca? Borong shawl, pashmina ka apa jom!

Blogger lelaki atau perempuan sama je. Kenapa list blogger lelaki yang aku senaraikan di atas tu boleh berjaya? Padahal tulis peribadi gak. Macam mana plak kau kata blog peribadi lelaki takde orang nak baca? Cuba baca last post Zack Zukhairy tu, cerita peribadi jugak pasal nak gi atm machine gara-gara nak top up, tersalah cucuk card. Simple tapi sungguh menarik. Membuatkan kau nak terus baca sampai first post tahun-tahun lepas nya.

Segalanya tak mustahil bagi lelaki perempuan kan?  


Aku terdetik nak tulis ni bila ada satu lelaki berkata padaku...

Lelaki...
Awak senang lah, perempuan , lepas tu sedikit manis. sebab tu awak senang even blog awak setahun jagung dan entry ok ok je la. Saya lelaki , susah, kena struggle sendiri..entry saya gempak tapi followers saya? Yela, saya bukan perempuan kan.

Then aku tanya..
Entry gempak ye? Blogwalking tak?

Lelaki...
Tak. Malas sebab entry saya kukuh. 

Aku...(cakap dalam hati je tapi rasa macam nak taip untuk membalas)
Dah tak usaha nak promote, macam mana nak spread blog kau. 


Lepas tu nak mengeluh dan kata best jadi perempuan? (alasan nak cuti time puasa leww tu)


Sama je kan?. Semua blogger kena blogwalking at least 2 weeks pertama kau register blog. Then fikir entry best plak. Bila link sudah tersebar, pengunjung suka entry...dia akan datang lagi. Aku pun masih usaha untuk capai sesuatu. Tak kira lelaki atau perempuan. Ke memang ada perempuan lawa tulis blog peribadi gedik-gedik liplapliplap dan terus meletup tanpa promosi? Mungkin aku terlepas pandang.


Rupa pemalas blogwalking...


Pemalas yang tegar.



Happy reading and have a nice day.. :)





69 comments :

  1. tao pon ade blog pribadi, tapi tak femous cam blog namee nieh la. hehee

    ReplyDelete
  2. blogwalking tu memang perlu sebab salah satu cara promosikan blog..rajin2 ler komen blog orang lain,ada la jugak kunjungan balas..hee..;)

    ReplyDelete
  3. blogger girls suka decorate blog, and boys agk simple..

    cara pertama nk tahu pmilik blog lelaki atau prmpuan... =)

    ReplyDelete
  4. Lumrah berblog skrg mmg begitu.. hehehe.. btw.. kucing garfield itu cute giler.. nak plok2 rasa..

    ReplyDelete
  5. Kenapa kau andaikan dengan kucing? :(

    ReplyDelete
  6. betul..yang rajin akan cepat naik..yang malas , teruslah dengan kemalasan ituh =.=

    ReplyDelete
  7. suka entri ni. ikhlas berblogging dan ikhlas blogwalking. mesti ada yg suka dan follow kita nanti. jangan nak mengkritik tanpa usaha. kena usaha la kan kalau nak berjaya. :)

    ReplyDelete
  8. same je laki ngn gurl...
    mcm aku xsuke bace en3 pnjg2...
    tgk la blog mne yg aku singgah..

    ReplyDelete
  9. blh kurang je rsanye klu dri segi entry.. huhu n beza dr segi komen la kot... beza kt design blog ;)

    ReplyDelete
  10. patut la blog den biaso2 aje.. =)

    ReplyDelete
  11. hyep! best entry nie..i like...=)

    ReplyDelete
  12. wa memang malas BW. haha. dulu rajin lah. lama2 liat.

    ReplyDelete
  13. bile kak namee nk bw ke blog saya plak?.. :( jk

    ReplyDelete
  14. beza ke tak beza, tak kira. nak pinjam kucing tu, boleh? hehehe

    ReplyDelete
  15. hahaha..xpasai2 gamabr kucing tarok kat situ..
    btw, kalo nak up traffik,kena lah selalu blogwalking/jengah2 belog org kn.. tak ler menjadi kera sumbang hanya menuggu readers yg dtg~
    tp readers pulak xleh dipaksa dtg ke belog kite...asalkan depa ikhlas dtg n tinggalkan jejak wlpun seduit ayt.. ^__^
    pnjg pulak sy berceramah...hahahaa

    ReplyDelete
  16. ekekekeekek..betul tu, kena laaa blogwalking bukan nak mengharapkan org dtg jenguk blog kau je..hahaha

    lelaki dan perempuan samaaaa je, wink winkk :)

    *tambahan ayat, namee budak busuk! okbai

    ReplyDelete
  17. Betul, betul, betul kak namee. Kalau pandai twist kisah peribadi, cerita tu akan jadi menarik dah perkongsian yang berguna.

    Yes ! Tiap hari memang kena belajar nak improve diri macam mana. Thanks for the tips.

    Oh, tu rupa kucing serius eh? Hahahaha ! Seronok je main bahan-bahan dalam blog ni.

    ReplyDelete
  18. agree. mostly ramai jadi silent reader :)

    ReplyDelete
  19. hu3...kucing kamu sama colour with mine..arghh...rndu mereka!!!! mereka telah menghilangkan diri..tak tahu masih hidup atau mati..isk3...
    jmput sggah blog shida..tq
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/kenapa-kita-pelupa-sambungan-entry-8.html

    ReplyDelete
  20. so yg penting blgwalking lah kan.
    betul2, setuju gila.

    lelaki ni jenis mls blogwalking. tu byk mengeluh.
    eh gua laki ke perempuan? hahaha

    ReplyDelete
  21. betol2.. xkira blogger lelaki atau pompuan.. mila rasa sama jek.. as long as ade usaha nk promote blog sendiri, mesti ramai akan tertarik nk singgah.. :)

    ReplyDelete
  22. banyak jugak blog yang saya tengok bloggernya cantik tapi x dikenali sgt pun :) so tak kisahlah cun ke apa,entry gempak ke tidak,kalau tak rajin,siapalah yang tahu kewujudan? -.-'

    conclusionnya:berusahalah ;) yeah you are right about the blogwalking thingy.

    ReplyDelete
  23. wan perasan gak..
    bila kat blog tu ada muka awek comel..mesti ramai follower :)..

    tapi bagi wan kan..rupa tu..tak penting sangat..* eh, ada sangat plak*..entry tu yang penting..if entry tu menarik dan jalan cerita yang menarik..konpem ramai yang baca..

    bagi wan kan..if pompuan tu cerita kisah peribadi, entry tu tak semenarik entry peribadi lelaki..sebab lelaki selalu kaitkan dengan lawak jenaka and lebih sempoi.kekadang tu, ke arah lucah..jarang pompuan buat entry macam nie..if ada pon..tak ramai..

    eh.eh..harap harap tak merapu la komen nie..penaattttt... :)

    have a good day :)

    ReplyDelete
  24. err.. isu ni menarik.. mmg betul laki malas blogwalking.. mcm aku.. haha.. blog walking pun sebulan sekali je.. dan blog aku pun biase2 je.. sadis kan.. :)

    p/s: aku suke gaya penulisan yg matang mcm ko..

    ReplyDelete
  25. hehehe...btul gak..tp rsanya prmpuan ada klebihan lg..

    ReplyDelete
  26. hahaha..nyek yg pemalas....dia pun jd mangsa?hahaha

    ReplyDelete
  27. entri namee mmg slalu best2...
    pemalas yg tegar tu arghhh.. terlalu comel...heheh

    ReplyDelete
  28. Lelaki ni malas...saya pon sama gak...Sebab tu la perot saya makin BOROI!! hehe.

    ReplyDelete
  29. "orang yang tiada langsung cabaran ialah orang yang tak pernah menghadapi cabaran"

    ReplyDelete
  30. cantik dan kacak tu bonus kan.. :)tp rasanya org lagi suka singgah kat blog yang ada cara penulisannya tersendiri dan santai..

    ReplyDelete
  31. Haha..bila kau nak singgah blog aku lagi?

    ReplyDelete
  32. ni bukan rupa pemalas..ni rupa comel la namee :)

    garfield mok mok!

    sampai skrg masih gigih berblogwalking..phewwww~

    ReplyDelete
  33. kite rajin blogwalking kalau berokband sy tak sakit...hehe

    ReplyDelete
  34. ya setuju...tiada bias dalam berblogging..")

    ReplyDelete
  35. best entry kaknam ! #ske hati je panggil gtu kan. hahaha

    kalau pemalas blogwalk nanti muka jadi macam kucing. hehee

    ReplyDelete
  36. haaa..setuju2...semua tu bergantung usaha kan..my blog pun peribadi jugak, n main tulis je pape pon..huhu

    ReplyDelete
  37. ahaaaaaaaaaaa kalau dah pemalas blogwalking lagi nak mengutuk..

    dehhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  38. haha. betul.suka tu. bw mmg penting. fiqa kdg2 malas, so, mmg tak meletops la mcm sis namee :) hehe. jom komen entry ni pleaseee :)

    http://fiqaliqafashionista.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

    ReplyDelete
  39. hendak 100 daya kan:)
    pendapat sangat bernas dik..

    ReplyDelete
  40. saya baru jer buat blog. selalu blogwalking tengok blog blog best. kadang2 mmg selalu nampak lelaki nie lagi byk idea yg kelakar compared dengan blog perempuan. but i love both !hee~

    p/s : i'm still new. meh laa dtg tengok blog saya yg tak seberapa tuhh.. support me.. :')

    ReplyDelete
  41. blogwalking . .
    baca entry . .
    and ,
    tinggalkan jejak . .
    sori lame x jenjalan sini . .
    jom jom ke blog kami . .
    ada entry baru :)

    ReplyDelete
  42. huhu . slalu org cakap mcm tu kan? padahal tak semua macam tu .

    ReplyDelete
  43. dua2 penting entri kukuh dan promote..sebab blog kita tu dah macam satu jenama..jenama kita mesti berkualiti kan?

    kita nak org tahu jenama kita mesti lah kena sebarkan..dan sebarkan ada dua cara..sama ada kita,atau orang lain..

    kita-macam namee cakap blogwalking,drop komen..tegur2 .. so people will know us..kita jadikan rantaian antara blogger2..

    orang lain-entry yang kukuh macam bdk laki tu cakap..yes..sebab entri yang kukuh ni kita nak grab readers yang bukan blogger..then bila dorang kagum/suka dorang akan spread lagi entri kita..benda ni akan jadi rantaian..

    so kedua-dua memainkan peranan penting..bila kita gabung jadikannya siratan hubungan antara blogger-blogger dan blogger-reader..then,semua akan dapat benefit ..

    good entri namee!.. =)

    ReplyDelete
  44. nahhhhh amik kaw blogger mlas. hhehe

    ReplyDelete
  45. yeah ^^ zana rase kalau blogger 2 sendiri yang malas ,. xdew nye nak maju blog die =)

    comel gile kucing 2 =)

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/semenjak-due-menjak.html

    ReplyDelete
  46. nice entry.

    bijak lh kak namee nie.. :)

    ReplyDelete
  47. hmmmm I see your point and I agree with you Namee. If you want to be known and if you want more followers den you gotta do what you gotta do. You cant except good things to come down dolling down to your feet right. hehe we think alikelah :)

    ReplyDelete
  48. hehe..bagi gee dua2 best...blogger pompuan byk isu..xkesahlah isu pape pn + free thinker...blogger lelaki mostly free thinker more open..so dua2 nice (^_^)

    ReplyDelete
  49. ak pakai tudung bawal selamanya. ak old pesen! :P

    ReplyDelete
  50. pencen berblogwalking :D pemalas tegar ni! ;(

    ReplyDelete
  51. komen ni lari dari tajuk..

    comelnya kucing!! :D

    ReplyDelete
  52. lil setuju lah dgn namee. even entry kita kukuh mana pun. kalau tak bw dan spread belog kita. kita takkan ke mana. :)

    ReplyDelete
  53. kah3... x reti bersyukur ke hape?? suruh mamat tu jadi pondan komfom ramai yg follow...

    *pondan kn boleh menggedik cam pompuan...

    tadi bace kar SB nak blog walking ek?? meh la singgah sini kaizen --> blog personal & Urban-or-Disaster --> blog group baru jer buat...

    ReplyDelete
  54. sama je mana2 pun kn...
    lelaki dan wanita saling memerlukan...;-)

    ReplyDelete
  55. camana pun blog gadis cantik comel pipi gebu punyai kelebihan..

    ReplyDelete
  56. hahahhaa aku pasnih nak buat pembedahan plastik lah. baru blog aku maju! kah3...lawak...

    yup, BW paling penting. kalau dah malas macam aku, memang langsailah ketinggalan. HAHA

    ReplyDelete
  57. aku sedang BW ni satu2...panjang2 juga tulisan kau ni...info menarik ada banyak ni...keh3

    ReplyDelete
  58. Nice sharing, i'm new in blogging

    Nice to see your blog, please do visit mine too

    insanbiasabiasa@blogspot.com

    ReplyDelete
  59. Kak nameee.. Saya newbie. sometimes terfikir aw gediknye aku buat blog bagai. Nak bagitahu hal peribadi 1 dunie. padahal follower mmg x lebih 10. Haha. tp bagi saya, kepuasan kan. Sebab blog nie ley menkreatfikan minda yg dah sedia tepu tak kreatif. selain tu, konon nak bg pengalaman dkt org lain, sbb bila bace blog org, otak tibe2 ' waa.mcnie ke hidup die? aku ptut bersyukur dgn khdpn aku yg lebih baik dri die..' kan? so, kot2 la org nk bljar dri khdupan saya jgk.. Ngee~~

    ReplyDelete
  60. wah idea yg bgus.. sy bru nk try buat blogger ni. entry pn xbyk lg. lps ni sy kne rajin ler blogwalking. thamnks,namee :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...