Thursday, July 14, 2011

Based On A True Story : Double Account

Hello peeps.. :)


sedikit tentang social account...


Semalam aku ternampak satu article bertajuk Apa akan jadi dengan account social kita apabila pemiliknya sudah mati? Meaning, hanya kita seorang yang tahu password account kita, so bila kita mati? Apa akan jadi dengan gambar-gambar kita dan bila di mana account kita tersadai begitu sahaja?


Siapa yang nak tolong tutupkan account. Sebenarnya, aku pernah terfikir benda ni bila pemergian blogger TelorDibasuh tu. Then sejak tu, aku selalu pergi blog dia and tengok perkembangan. Yelah, nak tahu samada blog nya diteruskan atau tersadai begitu sahaja. 


Kita diri sendiri pun terkial-kial berfikir tentang soal ni dan fikir nak wasiatkan password pada orang terdekat. Yelah, ajal dan maut ni kita tak tahu. Tengah tidur pun tiba-tiba dah tak bernyawa. Aku rasa hal ni banyak ditekankan pada perempuan. Yelah, mostly berkaitan dengan aurat dan posing maut yang seems tak kena.


Kita sendiri tak terjaga, macam mana plak fake account yang dibuat oleh orang lain?


Contoh, sejak case Adinda Evans tu, aku tengok banyak account fake dia..siap fanpage lagi yang mudah orang nak access...


Kat wall penuh orang kutuk-kutuk dia, padahal benda ni boleh dikatakan dah settle pun. Kenapa ada pihak yang nak gembar-gemburkan lagi? Sebaiknya tutup lah fake account tu. Dah lah kau dah ada dosa dengan account kau sendiri, kau menambah dosa kau lagi mengaibkan orang dan kau menambah dosa Si Adinda ni lagi dengan menyebarkan gambar-gambar dia. Kau mengajak 10k's orang bersubahat dengan kau untuk menjadi haters. Dah lah faker..hater plak tu. 


Cuba imagine kalau ajal kau dah sampai? Kasihan si Adinda Evans tu, even dia dah taubat nasuha pun tapi sebab gambar-gambar lama dia..dosa dia masih berjalan. 


Kalau nak tambah dosa sendiri, takpe dan silakan. Tapi jangan lah buat fake account orang. Cuba fikir jauh sikit pasal kesan kepada mangsa tu di masa akan datang. Fakers ni tak mengenal mangsa..cantik buruk ke, famous tak famous ke..anda mungkin akan menjadi mangsa juga. So beware.


Pengalaman aku..(3 tahun lepas)
Pernah satu case, account friendster aku telah di fake dengan niat si faker ni nak pikat seorang lelaki. Tapi dengan kuasa Allah, lelaki ni terjumpa account betul aku dan musykil bila tengok semua gambar yang dihantar padanya melalui MMS, ada dalam account friendster Namee Roslan yang real. Dunia ini kecil je. Pusing-pusing macam mana pun, kat situ juga centre point dia. Lepas tu terus aku tutup friendster aku sebab rasa kesal juga lah bila jadi benda macam tu. Tapi aku tak tau apa jadi dengan 3 lagi fake accounts muka aku. Dan yang kasihan juga, lelaki tu lah..siang malam berangan pada gadis fantasy (3 tahun) Muka orang lain tapi nama orang lain gak.


tiba-tiba ayah aku drive Porsche
tiba-tiba rumah aku ada banyak.
tiba-tiba aku keturunan diraja. 
banyak sangat tiba-tiba sebab fantasy. 


So gambar zaman dulu aku yang macam taik semua tersadai macam tu je. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak upload gambar taik oleh fakers? 




Happy reading and have a nice day.. :)

Aku nak fake Keira.  Tengku Puteri keira. 




64 comments :

  1. ada jugak baca artikel tu...terus cek balik sume gmbr2 kt FB...dan buat psnn pd sume kwn2 @ sedara mara yg upload gmbr freehair utk delete...hrp2 xde yg tertinggal..

    rasanya xde sape teringin nak fake sy ni...xcun mcm namee...hehe

    adinda tu/ erk... =.=*

    ReplyDelete
  2. cehwah tengku puteri kiera taw..haha.

    biasa ah tu fakers..awk kan cun :) HEHEHE

    ReplyDelete
  3. nice one sis namee!
    faker2 sangat ramai di luar sana.kesian mereka.hahhaa

    ReplyDelete
  4. wahh. dasyat2 jugak ek. tak faham dengan orang macam nie. tak syukur dengan ape yang ade. good entry :)

    ReplyDelete
  5. nak wasiatkan password kat siapa ek? *berfikir*

    rasa macam tak boleh percayai sesiapa. T____________T

    senang2 kita upload gambar2 sopan je lah. :) and remove gambar2 mengarut sekarang...

    ReplyDelete
  6. apa akaun yg faker tu..nak tgk gambar2 namee..hihi..=)

    ReplyDelete
  7. btl gak namee.. kn delete acct myspace, frenster semua.. bahaya..

    fakers ni pengecut sebenarnya..

    ReplyDelete
  8. haha..byk hater,faker,dan juga fu*cker.oleh tu kurangkn la mendedahkn dri kita.lg2 prmpn..

    ReplyDelete
  9. laily pon ada terbaca jugak entri pasal tu..Segala jenis password laily ada di simpan dalam sebuah buku,dah wasiat siap siap dah kat orang kepercayaan.. =.='

    ReplyDelete
  10. hehehehe kau ade baca aku punya blog ke?/ :D

    aku da lama buat entri ni.. huhuhu


    http://www.mejuez.com/2011/07/andai-kata-kau-mati-facebook-kau-macam.html

    pastu da bace cara2 nak kasi wasiat facebook??

    baca sini.. :p

    http://www.mejuez.com/2011/07/wasiat-facebook.html

    sesaja aku kasi link.. mungkin ang tak baca lagi kot.. huuhu


    nwy... bila terpikirkan balik kesian pada mangsa caci maki ni... macam mana mayat dia nanti... hmmmmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  11. pernah terfikir sbb tu bagi password kat member baik..:)

    ReplyDelete
  12. wan ada baca pasal tu, macam mana akaun kita bila kita mati..
    banyak output from that..
    amat sesuai untuk share kat orang ramai..

    biasa la Namee..orang cantik..orang gunakan kelebihan orang cantik nie nak buat fake profile..Namee yang jadi mangsa..kesian.

    so, hati-hati ye.

    have a good day :)

    ReplyDelete
  13. ayeem ayam, tubelawak, namee, semua berfikir tentang kematian. tu sebab ayeem ayam dan tubelawak tekad nak berubah :')

    ReplyDelete
  14. kalau camtu kena jaga diri baik2 la. jangan sampai ada orang amik kesempatan kat diri kita ni. jaga diri baik2 ye nameerah. :)

    ReplyDelete
  15. feewiitt...org femes...

    tp tu la...acc sndri pn x trjage..ni kan plak ad faker...susah btol..

    ReplyDelete
  16. eh takde orang komen?BOOO..hahahhaa.

    tiba2.

    weh rasa2 ade orang nak fake muka aku tak?

    ReplyDelete
  17. Hebat ah kak Namee, 3 acc fakers? Jom la sama-sama doa dia menyesal. Niat jahat biasanya tak menjadi lama.

    ReplyDelete
  18. sebab tu la kat fb tu kita letak la gambar yang baik2..
    bukan kat fb je..
    blog pun sama..
    kalau kita tak de sapa nak buang gambar2 tak elok yang kita letak kat blog tu..
    segala carut marut tu sapa nak buang..ye dak??

    ReplyDelete
  19. sangat takut woo kalau kite ade acc fake pastu die tabur fitnah sane sini...
    kepada blogger yg da meniggal tuh,aahkan cmne blog die..die dah la ramai folower..maybe hacker dpt membantu utk tolong mengupdtekannyer.

    ReplyDelete
  20. ini mcm punya orng pun ada ka? ~_~

    ReplyDelete
  21. aku pun pernah difake kan acc fb..muka aku tapi nama lain..

    sedih.

    bila tegur mintak buang dia buat xtaw..
    selidik2 tu budak lepasan spm..

    cehhh...

    tapi silap sendiri taruk banyak gambar dalam blog..sobbss

    ReplyDelete
  22. hola sis..thx be my follower
    i love it...btw, im ur silent reader..this is my 1st give comment..

    ReplyDelete
  23. akaun friendster kita yang terabai tu kira macam kita dah mati la. haha. biar je..

    ReplyDelete
  24. tao rasa wasiat tuh memang perlu seperti pasword laman sosial n macam2 lagi tersimpan dalam satu folder bertajuk wasiat...dalam wasiat tersebut juga supaya post jika kita da pergi....cam sedih bunyi nyer kan...huk huk huk..

    tp memang patut la diwasiatkan supaya pape berlaku kengkawan dan kenalan tau la.. kan kan namee!

    ReplyDelete
  25. hi namee !

    sebelum terlambat, nak elak semua tu, kena la pdm pictures or anything yang dijangka bole tambah dosa.

    nam, do visit me !

    http://saya2105.blogspot.com/

    best ur blog ! (:

    ReplyDelete
  26. hye shbt blogger.. betul tu. dunia ni kecik ja.. pusing2.. situ gak jumpe.. awa perlakuan anda setelah bercerai cinta

    ReplyDelete
  27. i come here to comment ur entry ,haha ,bagus tul namee yep ,sy dah tinggal link *maluu ,hak3 ,entry best :) ,*from sb to here hik3 ;p

    ReplyDelete
  28. namee, nak jemput datang belog seposen lynn : http://syaiza189.blogspot.com ;)

    ReplyDelete
  29. http://simpleasfiq.blogspot.com/
    saje tinggaL link sini...dari sB.huhu

    ReplyDelete
  30. ish bahaye kan, takut gak klau kena,hehe

    ReplyDelete
  31. yupp . 100 % agree .
    manusia sllu nmpak n cari ksalahan org lain .
    waa . kesian jugak yg d fake ni .

    ReplyDelete
  32. betol3..
    sya memang tak suka sesetengah pihak yg suka mengaibkan org nihh..
    dosa bertambah x tntu pasal.

    singgah lerr kalau sudi
    http://hidayah-shukor.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. couldn't agree more. nicely said. :D

    my link http://borntobeadorable.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. good writing..
    suka gaya penulisan anda..

    invite you come to visit mine..
    www.ainursyafiqa.blogspot

    just for free reading (:

    ReplyDelete
  35. macam trend plak blogger buat lebih dari satu akaun kat fb =,=

    ReplyDelete
  36. yes , absolutely agree , kbanyakan yg fake2 n buad fanpage hater ni budak2 , cetek agame , ta pk pnjg . tau diri bagus kutuk org . nauzubillah . mnx jauh bnd tu

    ReplyDelete
  37. http://engkusofea.blogspot.com/2011/07/meet-namee-cute-awh-sem-blogger.html babe dtg baca :D

    ReplyDelete
  38. alamak..gua pon blom fikir lagi nak wasiat kan dekat sape gua punya password...adoiyai....

    ReplyDelete
  39. betul betul,kene wariskan pasword ke someone yg kita percaya. and ! pasal adinda evans tue,tak sepatutnya kita kecam die mcm tue skali.
    http://www.azieismail.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. Hmm.. sekarang ni mcm2 la.. account fake la, pastu orang hack account la.. Memang kena berhati2.. Kadang2 orang yang plg rapat ngn kita pun xleh percaya gak..

    http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. orang sekarang penuh ngan dengki :)

    ReplyDelete
  42. salam...

    kalau yang tingal link tu saya dah nak habis terjah!! :D thank u okay sebab bagi bahan bacaan untuk saya! not a word but thanks. :) puas saya baca..dan juga link yg ditinggalkan di SB. :)

    ReplyDelete
  43. yang comment untuk entry ni.terima kasih. hati2 lah bila bersocial tu. gambar2 jangan upload sampai beratus2..upload 10 je.sebab kalau ada orang nak buat fake account...dia tak cukup modal untuk huha sgt. so senang kantoi bila dia fake account seseorang. :)

    ReplyDelete
  44. hehe.
    tapi kan, pernah dengar pasal yang terputus semua amalan kecuali 3 perkara.
    wallahualam.
    :D

    ReplyDelete
  45. so better remove semua gambar yg tak tutup aurat.
    :)

    ReplyDelete
  46. @salwa..betul. tapi well tahu la manusia...sebenarnya bukan gambar yg tak tutup aurat saja..yg sebetulnya gambar kita pun x boleh letak. muka kita, diri kita berhias. :) sbb tu lah sy cakap...account kita pun tak terjga, macam mana dengan fake account kita pula? yg di mana..pembuat fake account tu tak brtggjwb untuk tutup akaun fake tu.

    mcm kes adinda evans tu..as if dia bertaubat nasuha..dah tutup litup pakai jubah..macam mana dengan akaun fake tu ? :) thats the point.

    ReplyDelete
  47. kesian dengan mangsa faker ni. Paling ramai kena obviously artis la macam Heliza.

    Namee, mu ni lawa sangat sebab tu orang pakai gambar mu.

    ReplyDelete
  48. hi puteri kiera... ^.^
    niena mmg xsuka ltak gambar... sbb nye.. takut gambar2 kte tetiba jadi model tak berbayar di blog porno,atau timbulnya fake profile fb ats nama org lain..bnda ni dh bnyak jadi. kalau ltak pn gambar di edit.. terpulang pda indiidu itu sndiri nk letak berapa banyak.. seeloknya jgn terlampau ^^ kan kiera..? hehe

    ReplyDelete
  49. mila pown ade baca artikel tuh.. tp ssh nk crik org yg btol2 ley caye utk simpan password kte.. ajal maut suma Tuhan yg tentukan... huhu psl fake2 tuh, manusia skrg mmg xde keje len nk buat dah kowt,, tuh yg buat keje mcm tuh.. aish! apela nk jd ngn dunia skrg kan... btw, hai puteri kiera... hehe.. :)

    ReplyDelete
  50. betul3. memang setuju sangatlah dengan entry ni.

    nak mintak pendapat anda sikit boleh?

    http://sayakongsicerita.blogspot.com/2011/07/perspektif-korang-terhadap-nurse.html

    ReplyDelete
  51. hmmm tulah kan.. suka sgt buat fake account.. kot la esok dah takde. ape cer? lain la kalau dah wasiatkan password siap2 kat org lain..

    ReplyDelete
  52. Salam Nameerah..


    Semua akaun sosial Sis, ada seorang je yang tahu passwordnya.. (^_____^)V

    ReplyDelete
  53. klu rajin, letak watermark kat setiap pic yang nak diletak dalam FB tu.. huhuhu

    ReplyDelete
  54. sokong dgn namee... =)

    henti2 lah gembar gemburkan mende yg dah lepas. Pasal ape akn jadi tntg laman sosial bile kte mati. err.. tak prnah terfikir. skunk bru fkir..

    http://luvmaxle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  55. BW - Jom ikut kami ke lubuk www.pancingarateam.blogspot.com ..tq

    ReplyDelete
  56. ltak gambar fake je la.....^_^

    ReplyDelete
  57. biasalah buat modal mengurat...satu jer yg aku perasan ...mmg tidak balas komen yer,sama arr kita...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...