Tuesday, July 19, 2011

Blog Yang "Terpaksa" Ditinggalkan

Hello peeps..:)


Kalau dah start baca, sila baca sampai habis. Takut menimbulkan salah faham.


Aku suka membaca dan aku harus membaca as aku perlu perbaiki gaya menulis. So memang banyak blog aku baca dari segala jenis blog. Blog cinta, blog info, blog peribadi, blog free-thinker, blog budak sekolah, blog orang dewasa, blog masakan etc.

Dalam membuka sesebuah blog tu, ada beberapa ciri yang buat aku menutup blog nya. Like even aku sungguh eager untuk membaca tapi atas sebab tertentu, buat aku 'terpaksa' tutup walaupun aku tak rela. Saya terpaksa...bila.....

Loading lambat
Aku tahu ramai yang suka decorate blog. Macam-macam template digunakan, dengan blink-blink sana, blinky sini dan accessories yang cute. Tapi widget-widget ni melambatkan blog load kerana loads yang sangat berat. Nak menunggu blog macam ni habis loading, mahu aku kena tunggu 10 minutes. Macam mana pula kalau time line internet aku lambat? sigh. 

Aku kalau membaca blog, aku suka buka more than 5 tabs .Tapi sebab blog satu ni yang heavy loads, 4 tabs yang lain pun sangkut-sangkut. 


Music : more than 1
Ramai gila yang benci blog yang ada lagu sebab ia mengganggu tapi aku masih boleh consider. But kalau sesebuah blog tu ada lebih dari satu music? Aaaarghh, aku terpaksa tutup blog dia. Kenapa? Yelah, dah macam rapping dah jadi nya. Cuba kau gabungkan lagu Siti Nurhaliza dan lagu Jessie J: price tag. Dah jadi pasar dan mana boleh kau expect orang masuk blog kau and cari 2 button player tu semata-mata untuk off music. 


Tulisan tiny
Tulisan lah yang paling penting dalam blog ni. Aku cari-cari blog, aku cari penulisan sebab itu asset. Tapi bila sesebuah blog menggunakan font yang stylish dan super-tiny, aku terpaksa tutup. Sebab memang tak boleh nak baca pun. Kalau nak baca, muka kena letak 2 cm depan screen. Bila baca tajuk, rasa tak sabar nak baca tapi kecewa bila tengok tulisan sungguh minuscule. 


Widget yang menganggu seperti...

Manusia: Hey namee, came from polanpolan.blogpsot.com...do follow me yeahhh!!!!
Aku: hey sure do. :)

Tetapi....... ;(
Bila click button follow.....
Widget snow yang blocking button penting.



This will pops out...
Ini adalah laman web untuk mendapatkan widget. Kalau kau nak pakai widget apa-apa untuk mencantikkan bog. Silakan ,tapi jangan lah widget snow-snow tu sampai mengganggu apa-apa button. Nak minta orang follow tapi button itu sendiri tidak user-friendly. Aku pernah cuba sampai 20 kali menekan button follow sesebuah blog sebab taknak kecikkan hati si pemilik blog kalau aku tak follow. Tapi dah sampai puluh-puluh  kali aku cuba? Asyik tekan snow je. Takkan kau expect orang adjust betul-betul cursor tu semata nak tekan button follow kau. 


Lagi satu situasi....

Manusia: hey jom lah baca entry. jangan lupa comment tau!
Aku: hey sure do. :)


Tetapi.....


Macam mana saya nak baca entry kalau tulisan tu kena block dengan widget tu? So saya kena scroll down sikit-sikit untuk baca seluruh penulisan tu. 


Kebanyakan akan berkata, "Biar lah! Ni blog aku, sukahati aku lah nak hias macam mana pun. Ada kau susah? "


Tidak, kami tidak susah, tapi akan terus tinggalkan je. Anda pilih nak pembaca ramai atau nak blog cantik tapi tiada penyinggah ? Alang-alang menulis, biarlah dikongsi bersama pembaca yang berminat. Betul tak? Tapi bagi situasi saya, saya sungguh sedih kalau terpaksa tutup blog itu.


Happy reading and have a nice day.. :)





123 comments :

  1. yups...btol2...
    tros nak check my blog...
    mana tau 1 anies tergolong dlm org yg mcm 2...
    thanks 4 ur info...

    ReplyDelete
  2. skong sngt2

    haha

    betul la

    serbut gile

    mgkin dorg br belaja

    step by step dlu

    ReplyDelete
  3. betul betul, opss blog alya lambat loading lagi takk namee?? T______T

    ReplyDelete
  4. Haha...betol3...!

    kadang2 membuatkan m0od BW tue menjadi kureng sikit klau singgah kat blog mcm ni..
    and..i always silentkan my lappy kalau BW...x suke blog yg ade music..huhu..

    ReplyDelete
  5. hye namee! ;)
    suka dgn entri ni.semua point betul.lynn pernah je jumpa blog yang doplohkali tekan button follow pon,still takleh.adoiii.stress betoii.last2 mmg tggl cmtu je.apa pon tak boleh.hohoho.

    ReplyDelete
  6. hehehe. penyabar jugak si namee ni rupanya. kekeke.

    ReplyDelete
  7. oh sangat setuju dear... kite dah wat banyak entry just nak tegur benda alah ni je.. hehehehe.. anyway...nice entry!

    ReplyDelete
  8. haa tau xpe..
    siyes agak annoying kot..bile tegur marah

    ReplyDelete
  9. betul tu..at 1st..sy pun extra excited jgk letak mcm2 widget..tp, lame2 jd rimas da bertukar kpd yg biasa2 aje..biar org sng nk baca..

    ReplyDelete
  10. alamak!
    kena pegi check blog sendiri jap ni.
    heeee. :)

    ReplyDelete
  11. setuju dgn setiap perkara diatas..

    p/s: cuba cek blog I.. menyusahkan tak? boleh ubah2 lg ni.. =)

    ReplyDelete
  12. i totally agree! lepas tu kalau cursor mouse tu ada benda2 pengikut....byk lak tu sampai pening kepala...

    adehhhh...cantek tp tak praktikal pon tak guna kan.

    Nice!

    ReplyDelete
  13. erk betul juga tu Namee. simple is better kan. kita punya susah tak nak baca Namee?

    ReplyDelete
  14. eyka sokong ni..hee:)

    #erk blog eyka okei tak awak? kalu tak okei bagitau tau..huhu..=.="

    ReplyDelete
  15. agree! pun mengalami masalah yg sme kalau bukak blog mcm ni =.='

    ReplyDelete
  16. agree! pun mengalami masalah yg sme kalau bukak blog mcm ni =.='

    ReplyDelete
  17. agree! susahkan kalau banyak sangat widget...dulu masa mula2 buat blog,semua nak letak...tapi bila dah baca pendapat blogger lain,nadia mula buang sikit demi sikit...untuk kebaikan blog kita jugak kan... =)

    ReplyDelete
  18. betul saya memang setuju.. mane2 blog yang macam di atas tu tanpa segan silu sy terus pangkah n babai..

    ReplyDelete
  19. ahaha ..
    tau takpe ouhh ..
    penah gak gy blog yang agak sarabutt cen uh .
    :D

    ReplyDelete
  20. ahaha ..
    tau takpe ouhh ..
    penah gak gy blog yang agak sarabutt cen uh .
    :D

    ReplyDelete
  21. ahaha ..
    tau takpe ouhh ..
    penah gak gy blog yang agak sarabutt cen uh .
    :D

    ReplyDelete
  22. Betullah tuh..
    Memang nak baca tapi loading lambat..
    baru nak baca tapi tiba-tiba music begegar speaker..hihi

    baru nak amek feel baca bila tgk tajuk tapi tulisan kecik yang amat la hai..

    and widget tuh pun lagi satu hal..
    lain nak ditekan lain yang keluar (:

    good job namee

    ReplyDelete
  23. namee.
    :) befday same saye.ingat lg tak kat fb tuh? hee
    ce jengok blog saye.
    blog baru.komen boleh?dah byk kali ubah nak bg senangkan pembace.tengs! (^_^)" @shy

    ReplyDelete
  24. keh3 .. dulu Zakwan ada letak widget music tu .. skrang dah buang :)

    jom singgah blog Zakwan :D

    ReplyDelete
  25. aslkm...cik namee blog saye berat tak??

    ReplyDelete
  26. nice entry namee..setuju!!.
    kebanyakan new blogger..suka buat macam nie..macam wan dulu..banyak gila widget..

    wan sangat tak suka..
    suka yang simple je..

    readers- friendly :)

    ReplyDelete
  27. So true!!

    try visit mine pulak..amacam?

    psst...followed u ;)

    ReplyDelete
  28. setuju dgn entry anda..dulu memg suka hias² blog pasang lagu bagai tapi skank bila dah mendalami dunia blog bykkan blogwalking makin paham camner nak tarik follower supaya singgah blog kita..tulisan memg perlu dinitikberatkan..entry yg berkualiti jugak perlu bagi follower tertarik nak baca...:)

    ReplyDelete
  29. yezzza... CS pun sgt x suke blog yg ade muzik... pastu bile nak msk mcm2 bende kuar, jd trusla CS kuar, hehe

    ReplyDelete
  30. lg 1 ble nak kome suh plak taip itu ini sblm di approve... tu malasla komen :)

    ReplyDelete
  31. tulisan kejap kecik kejap besar, tah pape tah.

    ReplyDelete
  32. ni biase blog pompuan lah kan,.kalau blog laki memang mintak kena langgar pakai lori scania..


    Entri Terkini : Tentang aku si blogger picisan
    Entri terdahulu :Dating bersama Yuyu Zulaikha

    Watch my video songs ^_^

    ReplyDelete
  33. sy pun xsuke widget snow yg mengganggu nk klik mana2 link dlm blog dia..grrr

    ReplyDelete
  34. ok.. balik ni nak check my blog..hihi

    ReplyDelete
  35. kadang2, kita kena memikirkan keperluan pembaca...mereka kan yang up taffik kita... tp ,kalo kite bsikap pentingkan diri, tarok widget mnyusahkan tak kemane..huhu..sy sndiri pun cuba buang kalo2 ade yang serabut2 di belog..bia simple..asalkan pembaca senang hati ke belog kte ^_______^

    ReplyDelete
  36. betul jugak tu . nnt cik namee singgak belog saya ni . tngok kalau mcm sarat ke cik namee komen kat shoutbox eh :) nak jugak komen dari org ramai .

    ReplyDelete
  37. setuju. plus, orang nak baca entri bukan tgk hiasan jadah sume tu :)

    ReplyDelete
  38. setuju!!

    p/s : blog keroro ok je kan? flash header tu tak mengganggu kan? huhu

    ReplyDelete
  39. huhu. namee. what do u think bout my blog? oke dop? :p

    ReplyDelete
  40. itu dia tips dari blogger hebat namee roslan..

    ReplyDelete
  41. i love this entry damn much, sis namee!!
    semuanya betul belaka,qila setuju 100%!
    thumbs up! ;)

    ReplyDelete
  42. blog sy ada lagu...



    ptt r namee x dtg.. ;(


    sentap hati mak nak.nk buang campak dlm laut sat! ;((

    ReplyDelete
  43. Like seriously,sama dengan i buat.Nice one namee =)

    ReplyDelete
  44. I mean,bila jumpa blog2 yg banyak widget yg mengganggu..miwa akan buat benda sama mcm namee buat :) Hehe

    ReplyDelete
  45. well, btul3. super tiny writing is not acceptable i guess.

    ReplyDelete
  46. Satu lagi Namee...macam sudah semangat nak follow org ni,terus tiba2 ada notice kat blog tu,aku adalah aku,kalau kau kurang senang ada aku kesah?sila berambus.

    haiyaaa...kecut pankreas membacanya.Janganlah mcm tu...tak salah guna bahasa yg manes2 kan...awat marah sangattt?
    kekeke...so gua pon berambus lah.
    kekeke...

    ReplyDelete
  47. Keterampilan blog juga salah satu daya tarikan pembaca.. :)

    ReplyDelete
  48. betul tu. tapi kadang-kadang ade yang tak perasan blog dia mcm tu. tapi ade jugak yang memang sengaja semak. macam-macam. kalau blog saya lembap, bagitahu okeh? :)

    jom singgah sini : .Kenapa Kasut Tumit Tinggi Menjadi Pilihan Hati Wanita.

    ReplyDelete
  49. k.namee, apa blog cinta yg selalu k.namee baca? heheee. tertiba teringin plak nak baca :)

    ReplyDelete
  50. Hemmm ... btul3x .... lalalalalaa..

    ReplyDelete
  51. betul2...aku mmg tak suka blog yang ada lagu segala bagai. dengan font kejap besar kejap kecik. seperti:
    SaYa dAh mKAn..
    hahaha..

    ReplyDelete
  52. SANGAT setuju. ari tu ada review blog sorang budak tu, alih2 dia marah sbb ingt sy nak kutuk dia. Ehh, pls lahh kan ? Kita tegur ja, kalu x nak tima, biarkan. hhehe

    ReplyDelete
  53. pastu bila org tak komen,.heboh post kt Shoutbox suh komen,.hahahah payah tol,.

    ReplyDelete
  54. atas teguran anda haritu, saya dah tukar design blog saya =) so nak tanya lagi, bagaimana dengan design blog saya sekarang? :)

    http://abszeen.blogspot.com

    ReplyDelete
  55. namee : tulisan blog lil oke kan? loading oke tak?

    ReplyDelete
  56. Kalau kau cakap blog aku lambat..aku delete terus blog aku...

    ReplyDelete
  57. nameee!!!!!!!!!!!!

    nampaknya saya menyokong semua sebab namee..eka kurang gemar blog yg tulisan macam cacing..adehh widget ganggu adehhh snowy melampau adehhhhh

    ReplyDelete
  58. Nasib baik lah blog aku suci bersih.. keh keh keh... :D

    ReplyDelete
  59. ya allah!!..tergelak2 pecah perut aku baca...lebih lagi part Snow tu....hahahha...serius mmg menepati betul entry kali ni...aduhhhh..hahaha..*masih gelak*

    ReplyDelete
  60. yes! sokong. xpayah laa nak letak widget banyak-banyak sampai susah nak baca full entri. banyak lagi cara lain nak cantikkan blog..

    ReplyDelete
  61. akak , kita samelahh .. menyampah gilaa kalau bukak blog camtu .. especially yang suka tulis tulisan pelat , mcm haremm .. yang widge tu , serius ganggu gilaa .. haishh :) harap blogger tu concern sikit ! haha

    ReplyDelete
  62. betol tu namee.. selalunyer mcm tu je kan..

    Farhah nye mcm tu tak? hehe...
    namee bpe lama tak singgah blog farhah eh?hehehe..:P

    ReplyDelete
  63. setuju dgn namee...
    blog2 mcm ni mmg patut ditinggalkan!
    tapi kadang2 tu akak kesian gak, tetap baca dah komen jugak..

    ReplyDelete
  64. so true.paling malas nak bukak blog blink-blink + lagu (esp yang takde button nak turn off lansung!)

    ReplyDelete
  65. baru je buat entry lebih kurang. ;p


    http://suriz-on-click.blogspot.com/2011/07/ciri-ciri-blog-yang-aku-tak-suka-nak.html

    ReplyDelete
  66. good info..insyaallah akan digunakan untuk perbaiki kesilapan sendri...
    thanks ya ;)

    ReplyDelete
  67. pernah jadi kt sy nak folow button follow penuh ditutupi snow salji tu, nk follow xboleh2, sbb nak masuk contest punya psl terpaksa guna kaedah lain tuk follow..

    ReplyDelete
  68. series..paling tak suke music, cam namee gak skali bukak blog 5 6 tab..skali kuar lagu meraban nak carik

    ReplyDelete
  69. AKHIRNYA ADA ORANG BERSUARA. THANK YOU NAMEE!

    ReplyDelete
  70. THIS IS AWESOME YAW ! sama la ngan saya. huh, terpaksa close blog dsebabkan widget yg tlalu bnyk sampai melambatkan the loading. haha . tapi yg lagu tu.,sya suka dgar, tp, kalau lagu dia yg terlalu kuat gila babun tu, mmg tekejut and then trus close la Jwbnyakan, haha, sedih lol ! xD

    ReplyDelete
  71. tahu takpe.. banyak widget susah nak baca

    ReplyDelete
  72. namee yang muzik tu r memang bengang kot... tadi time blogwalking, azza dgn adik azza tercari2 mana tah blog yang pasang lagu tanpa butang pause tu. Menggagau tangan cari, jumpe je terus tutup.

    ReplyDelete
  73. Dari pemerhatian azza blog budak sekolah ramai macam ni hehehe...

    ReplyDelete
  74. kalo bab laen ok ag.tp bab widget2 tu yea dats truelah~

    ReplyDelete
  75. baru nak buat tips mcm ni. haha. blog azie berat sederhana kot. sentiasa cuba lakukakan pengurangan. insyaAllah :)

    ReplyDelete
  76. namee blog aku tergolong semua yang kau cakapkan diatas.its means kau akan terus tinggalkan blog akukan.tak pe aku faham.haha

    ReplyDelete
  77. mak! aiii ramainya gadis dalam ni...lain kali hari2 mari sini keh3!

    ReplyDelete
  78. sokong..prkara mcm ni yg sy x mnat bla nk snggah blog org..lg2 bla kt komen tu kna ltak word verification

    ReplyDelete
  79. salam ziarah dan salam kenal..singgah dr 'umah' enBEN..

    betul tu..setuju dengan semua tu..dulu kakNo pun mcm tuh..letak template yg AMAT BERAT huhuhu..kakNo cuba baik slow2 demi pembaca kakNo..

    bab music kakNo sndr pun malas nk buka klo ada lam blog dorang huhu

    tang widget tu kakNo sll kene...sabooo je le..

    ReplyDelete
  80. setuju..pernah terkena..nak komen pun susah..banyak sangat gangguan..lagi2 widged lip lap tu..cantik tapi menyusahkan..hmmm nak follow sampai tak jadi follow,

    ReplyDelete
  81. yap2... btul2.. hrp2 entri ni dpt sdr kn sesape kt luar tuh.. kjr pmbca, bkn follower :p

    aaaa.. nk bt dah psai entri ni,, dah ada ja point2 pnting kt sni.. hehe.. tak jd :p

    ReplyDelete
  82. info yg menarik...tq sharing..saya follow yer:)

    ReplyDelete
  83. betul tu..tolong komen blog newbie ^^

    http://bloggermenjerit.blogspot.com

    ReplyDelete
  84. hye namee... jmpe ur blog featured kat blog abg ben. hehe..
    i love ur blog n ur written. sempoii la cik kak. sampai trus update blog story pasal namee. tengok lah entry tak seberapa tuh tapi ikhlas dr ati sanubari kuh!

    http://ayumieqa.blogspot.com/2011/07/terpikat-dengan-aweks.html

    ReplyDelete
  85. sukalah n3 nie....dulu kita mskkan juga widdget2 tp dah byk buang........

    ReplyDelete
  86. belo lambat loading+widget yang pelik-pelik memang 'selamat tinggal' le..;p

    ReplyDelete
  87. pendapat yg bernas. kadang2 kita tak tau blog kita buat org pening nak baca kalau tk ada org yg komen. tqvm

    ReplyDelete
  88. huhuu..betul..

    simple lagi bagus kan.. :)

    ReplyDelete
  89. ya ada certain blog mcm tu kan..tapi i do respect the owner sebab die follow my blog..ikut die la nak hias mcm mana pun..tapi please jgn sampai org tanak singgah..blog i mcm tu tak namee?hahah~

    ReplyDelete
  90. namee
    good tips utk macik tq

    ReplyDelete
  91. tgh cuba utk buat org x tinggalkan blog kita...huhu...macih namee....

    ReplyDelete
  92. my blog doesn't have all those things..hahahaha

    http://afsarothman.blogspot.com

    ReplyDelete
  93. yg snow tu akak bnyk kali kena..nk komen..bila klik post comment asik kuar web widget..tertekan sungguh!

    ReplyDelete
  94. love this entry :) Selalu nak follow back but widget tu lah prob .

    ReplyDelete
  95. hee. jom follow my blog n komen. hehe. ke heavy load jugak?=.=

    ReplyDelete
  96. sokong sngt2 kak namee . hik3 .
    sakit hati kan lagi2 part ada widget tu .
    perghhh!

    ReplyDelete
  97. ehh kat follower atas ade muke kiter..hikhik...
    saya mmg anti dengan blog yang ada lagi tambah2 bila bukak banyak2 tab sekaligus...huuuu....

    ReplyDelete
  98. hehee betul tu, mmg sukahati mereka tapi sukahati kte la kalau xtinggalkan jejak kt blog dia :D

    ReplyDelete
  99. sokong...widget tu paling membosankan... :)

    ReplyDelete
  100. sayang ! wah ada kat list tq. :P tq nameee. btw i cant agree more ! 100% true !

    ReplyDelete
  101. DEMIT. aku suka gila entry ni. harap ramai blogger yg baca dan insap.hehe

    akan ku promotekan entry ni :D

    ReplyDelete
  102. biasa la tue dear.
    boleh je singgah belog macam tue tapi kalau dah banyak sanga widget nya,payah kan.
    ;(

    ReplyDelete
  103. YIEN slalu terkena yang

    Widget yang menganggu seperti...

    aduh kecewa abiss

    ReplyDelete
  104. hahahaa.. info yg sgt berharga.. :) i've chnge.. tq :) komen cm ni la yg membina.. i like.. :)

    jenguk la ke blog pika..
    http://somebodypeace.blogspot.com/2011/07/jom-kite-fobia-bersame-cik-pika-imah-v.html

    ReplyDelete
  105. Pergh...ptutlah leh dapat follower ramai giler dalam waktu yg singkat, cara penulis yang mendidik dan meyedarkan..Greats ^_^

    Happy to came back here again...

    hope akak namee sudi dtg blog sy juga yer..=)

    ReplyDelete
  106. hehehe yang nie saya paling setuju :D

    ReplyDelete
  107. HAHA! setuju sangat. dulu bella jadi pembaca belog.hari2 mesti nak baca blog org lain.
    best la review akak namee . pls follow me : glamorousbybellaluna.blogspot.com

    ReplyDelete
  108. Like this entry, some info for me yang baru nak berblog. (*_*)

    my blog : cintanelly.blogspot.com

    ReplyDelete
  109. me too...hehe..namee blh terjah blog saya yg x seberapa ni..eirna-nurasikin.blogspot.com
    saya mmg suka baca blog namee..byk info yg saya dpt...

    ReplyDelete
  110. just read this entry.. alamak i letak playlist in my blog too... honestly namee what's ur opinion about my blog??? appreciate if u could give some nice advise :-)

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  111. hai kita pun tekan butang pangkah kalau blog yang ada playlist dan berat. annoying okeh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...