Tuesday, July 12, 2011

Hormonal Changes

Hello peeps.. :)


Pernah jadi tomboy?


Aku dulu sangat tomboy terutama time darjah 5 and 6. Kira zaman macho aku lah. Mak aku bagi skirt, aku tepis , mak aku hulur baju corak bunga-bunga, aku tepis jugak. Mak aku susah hati gila takut perangai tomboy menjadi-jadi dan takut aku sampai tahap taknak kahwin . So time aku form 1, physical dah banyak berubah...badan yang lurus dah jadi lekuk-lekuk. Time tu lagi lah aku rasa nak pakai baju besar-besar, seluar baggy macam gaya snoopdog tu. Sebab nak sorok lah lekuk-lekuk badan yang tiba-tiba muncul tu. jalan bongkok-bongkok


Penat-penat aku create image macho...
nama naAmeerah Roslan...
Jersey MU dan seluar pendek yang jadi kegemaran....
Gaya baggy yang menawan...
Rambut belah tengah macam Tomok newboyz...
Sedikit gaya Yusry KRU...


tapi mak aku lebih pandai... psycho..




Bukan setakat sorok jersey MU aku..... :(




Malah menghias bilik pink untuk aku....dengan niat nak jadikan anak nya manis...


Belang-belang Pink


Mula-mula sangat benci...lama-lama jadi suka plak. Lama-lama tinggal dalam bilik pink...aku  pun automatically jadi girlish. Mama yang sungguh pandai. bermain dengan psychology.


Sebenarnya, tahap pembesaran remaja ni terbahagi kepada 4 peringkat...
-praremaja (11-13 tahun)
-awal remaja (13-15 tahun)
-remaja pertengahan (15-18 tahun)
-remaja akhir (18-20 tahun)


4 peringkat ini adalah musim sensitive dan emotional dan mudah memberontak. So ape-ape benda salah yang nak ditegur pun kena ditegur secara psychology (berhemah). Zaman 4 peringkat ni, zaman experimental. Terutama bila zaman praremaja (1), rasa tak boleh terima dan menyampah dengan perubahan diri (lepas akil baligh).  ada yang menangis tak dapat terima kenyataan. 

tumbuh bulu?..... aisey man....
lekuk-lekuk?.......aisey man.....
suara garau?.....aisey man.....

Proses penerimaan itu berperingkat, dan psychology adalah jalan terbaik untuk control remaja instead belasah dan maki hamun. Dalam proses perubahan hormon itu, banyak benda yang berubah. Contoh, perempuan jadi semakin malu..lelaki pula jadi semakin tak tahu malu. 


How to handle us ? 


Psychology.. :D


Diri dah manis, hati mula lah berbunga-bunga. Intai-intai jiran cina sebelah muka macam actor Hong Kong.


Sekarang dah girlish sangat, baju makin menyingkat. Mak susah hati lagi plak?? haha


Happy reading and have a nice day.. :)


p/s: apa yang aku tulis ni? musykil. 



66 comments :

  1. Hahaha betul2..kalau hug mama ke ayah ke mesti badan ke belakang kan skit..takut terkena (u know what i mean) hehehe.

    Btw lawa bilik u babe!

    ReplyDelete
  2. haha laki tak tahu malu eh. terasaa

    ReplyDelete
  3. kanak2 mmg smua nk try...
    dh besar cntik je skrg kn..girlish lgi..

    ReplyDelete
  4. kecik2 dlu mmg klakar..siap gelak lg kat member kalo feminin sgt..haha..

    comeynye bilik..rase nak tido je tgk..

    ReplyDelete
  5. hahahaa..
    pehhh dasyat gak kau
    dulu kn..
    jadi skrg dah girlish lah konon??
    hahahaha=p

    tapi tu ar..mmg berubah nye..
    kalau lelaki mkin tua makin kacak..
    klo pempuan lain..haha

    ReplyDelete
  6. LIKE THIS!hahah.sama lah dulu2.konon2 nak jadi macho.asek nak pakai seluar jeppp.hahahah.
    but now,malu terlebih.hahah.

    p/s:cantik bilik pink! ;)

    ReplyDelete
  7. haha klaka lak ble tau u prnah jd tomboy dlu..huhu

    anda dah baca komik atwr #4?
    http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

    ReplyDelete
  8. Hahahaha..memang terbaik !! rsa malu berlaku ketika vaca ayat tumbuh bulu.hikhik

    ReplyDelete
  9. Hahaha, nice sharing kak Namee !
    Saya dah masuk part akhir tu, sifat memberontak tu masih ada tapi kurang sikit dari part 3.

    Nasib baik mak ayah jenis bersabar layan saya, kalau tak, entah jadi ape dah. Yes, you're right, psychology the best !

    ReplyDelete
  10. sangat psycho mak anda yer...
    makin girlish baju singkat2 plak lepas nih.. kat masalh jugak tuuhh..

    takoot mak sorokkan baju singkat2 pulaaaaakk,,, hehhehhe :P

    love ur writing Namee!!
    keep it up!!

    ReplyDelete
  11. lepas ni susah hati laki mcm mana kau nk bwk blk plak. Hahaha

    ReplyDelete
  12. Sama jugak..Dulu ngalahkan jantansss... hehe Asyik nak ikut abang and the geng punya aktiviti jer..Sampaikan rambot pon asyik pendek memanjang.. hehehe =.='

    ReplyDelete
  13. waa. cantek bilik. cm english style giteww. huhu

    ReplyDelete
  14. entry namee sentiasa buatkan akak tersenyum teringatkan zaman akak dulu. Namee org kedah ke? study mana dulu ?

    ReplyDelete
  15. post yang comel hehehehe~ nice entry~

    ReplyDelete
  16. like this entry namee!!

    oh tomboy eh dulu.. hikhik

    ReplyDelete
  17. namee si cantik manis ni penah jadi tomboy?cam tak caye je...bilik cantik la...suka!!

    ReplyDelete
  18. hahah..kalo kamu jadi lelaki mesti sangat hensem sebab kamu sangat cantik=)

    ReplyDelete
  19. zana rase sampai skunk perangai zana still macam tomboy walau pun da 17 ,. erk >< susah nak jadi lembot ,. kawan selalu tegor ,. adessss

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/semak-kan-nama-calon-latihan-khidmat.html

    ReplyDelete
  20. hehe, tak sangka namee ni tomboy ek! haha,,, tak caye sebab nampak ayu gilos.

    ReplyDelete
  21. Setuju! Untuk teenagers memang kena guna banyak psychology. Merata rata pun kena byk guna psychology instead of marah marah.

    Bila naik adults pun,cuba try psycho jugak,it works more kalau nak banding dengan teguran. Pasal bila adults kan,ego naik ;)

    Percayalah. Nak sy cerita pulak tak macam mana anak bongsu menpsycho abang abang dan kakak kakak? Ahahah

    ReplyDelete
  22. bila dah jadi girlish perasaan nak berkasih sayang dan dicintai pulak yg datang. hehe

    ReplyDelete
  23. Oh, dulu pernah la jadi tomboi kejap. Time form 2 form 3 gitu ah... Siap buat group anti-lelaki lagi.hahahah...

    ReplyDelete
  24. tengs folo

    erk bulu?

    aah dlu alergik pink

    kini tak lg

    minat adela

    ReplyDelete
  25. aku pun pernah alami jadi tomboy. eh aku lelaki. wahahhaha


    tu tandanya mak lu syg lu. untunglah

    ReplyDelete
  26. namee ni kalau jadi tomboy mesti hensem! :D

    ReplyDelete
  27. pehh gua tak sangka gua dah remaja akhir T.T

    ReplyDelete
  28. mak kau dah berjaya melancarkan subliminal msg dengan bilik tu...

    blik tu umpama satu treatment for 'conditioning'

    dan akhirnya Baju MU itu tewas dengan treatment bilik pink...


    wakakakakakakaka :P blueerrkkk

    ReplyDelete
  29. hehe sama la, msa kecik dlu tomboy..bila tgk citer tentang bulan kan , rasa cam kembali ke zaman kekanak dlu.. pastu kwn ngan sumer dak laki, jersey barcelona ada lgi smpai skang dok simpan, jersey djh 2 dlu.. masa pakai dulu besar gedabak.. skang ni pn leh pakai lgi..

    smlm tgk citer 321 cinta.. best :D

    ReplyDelete
  30. namee tambah satu lagi...

    jerawat..?? aiseymen.........


    teringat balik zaman remaja2 dulu memang kelakar kan.. ahahaha.. kita kuat memberontak sampaikan pekara simple pon kita boleh merajok berjam-jam berhari hari lamanya..

    situasi psycho ni memang terbaik la untuk mama n ayah ajar anaknya... dari pada membebel dan mengata itu ini , alih2 bukan dia dengar pon... tambah jadi rumit dan menambah lagi pembenrontakkan dia ada la..


    dah macam aku dulu la plak.. huh!

    ReplyDelete
  31. err. baju menyingkat tu mak kena sorok baju singkat lah, bg baju panjang2 plk. heee.

    ReplyDelete
  32. tea pn penah nk jd tomboy kecik2 dulu. biasalah kan. bila besar sket, kawan tego dah ada something. ish, malunya. mesti nk sorok. >.<

    ReplyDelete
  33. pernah jugak melalui zaman tersebut . masa darjah 5 . konon2 tengok kawan yang tomboy macam cool je . and plus masa tu ramai kawan laki dr perempuan haha . jalan pun macam laki . tiap hari mak tegur . sekali sekarang dah masok u, kemain dengan dress bagai . maluu ^^

    ReplyDelete
  34. hahah ingt lagi dulu ad sorg boy ni pnggil eyja tomboi ;P

    ReplyDelete
  35. perempuan jadi semakin malu,lelaki pula jadi semakin tak tahu malu ..ahah ;D agak benar di situ -.-

    ReplyDelete
  36. hehehe..nice entry..
    paling tak tahan part yang
    " perempuan jadi semakin malu..lelaki pula jadi semakin tak tahu malu. "

    heheh.
    eh..bilik Namee macam bilik mat salleh.pandai mak namee hias :)

    ReplyDelete
  37. Btoi la tu apa yg ditulis..sahih!hehe

    **ngintai anak bujang org yeee..hehe

    ReplyDelete
  38. suka entry nih ..
    cuma setakat nih tak de lagi bilik kena hias dengan benda pink
    dan takde lagi baju singkat
    lalala ~

    ReplyDelete
  39. HAHA , dlu tomboy , skarang da jd pompuan cntik adoreble gojes lg dah . wah , tabik kt mama kak namee . he . btw na ckp sy tuka url blog . huhu . http://spreadthelove19.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. :):) namee tomboy hensem pe..hehe..tp jgn balik cam dulu lak..skrg dah cantik..hehe

    ReplyDelete
  41. huhuhuhuhu comeynyaaaaaaaaaaaaaaaaa bilik namee!! nak tido kat bilik namee sekali boleh?? :P

    ReplyDelete
  42. nak kaler bilik pink jgk la.. haha

    ReplyDelete
  43. ahaaaaaaaaaaaa biliknyaaaaaaa kemain cantik lagi..
    waaah ameer roslan yang cantiklah..

    hahahahaha

    dulu berangan jugak nak rasa jadi tomboy..tapi ta sesuai sebab muka kita tak hensem..huuu

    ReplyDelete
  44. nak bilik kaler hitam biar gua jadi ganas black metal.ok tak?haha

    ReplyDelete
  45. seotang ibu memang pandai handle anak anak die. hihi

    ReplyDelete
  46. haha lelaki memnag makin tak tau malu pun..huhu

    ingat lagi masa azza mula2 nak tumbuh lekuk2 tu. Mama bagi ceramah baik punya. Esok dah nak kawen mesti dia bagi lagi ceramah special tu. Ceramah yang datang sekali2 dalam hidup bila ada perubahan besar berlaku.

    ReplyDelete
  47. ho3...ayunyer perempuan kan..:P
    jmput singgah ke blog shida..ce denga Lisa Surihani nyanyi sat..ok x sore dia..http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/lisa-surihani-buat-album.html

    ReplyDelete
  48. namee, just followed ur blog. Best entry2 you. Now wonder lah walaupun kita start sama time blogging, jauh benar bilangan follower kita :D hehe

    ReplyDelete
  49. oh dulu tomboy ke..misti tomboy jambu nih hehe..

    namee..akak nk minta support namee utk like pages akak ni kalau sudi :)

    Green Fit-Bersihkan Usus Anda

    ReplyDelete
  50. hahaha...nice entry...
    lekuk -lekuk yea?
    hahaa

    ReplyDelete
  51. bilik saya pun colour pink. hehe..
    and yes, dulu saya agak ganas, tp mungkin pengaruh psychology drp environment bilik yg pink tu saya jd lembut.. yg parahnye skrg ni hati pun lembut jugak.. mcm tisu.. haha.

    ReplyDelete
  52. dulu tomboy sekejap yer...Budak tomboy yg cute!;-)

    ReplyDelete
  53. mmg xleh blah..dulu mak susah hati pkai baju besar2..skrg sbb singkat plak..biasalah parent..sentiasa susah hati yg terbaik utk anak dia..apa kata awak tunaikan impian dia skali lg cm dulu??

    ReplyDelete
  54. almak..dah bru sedar dah akhir remaja..oh tidak,,

    ReplyDelete
  55. hihiihih..kebanyakan nya suka bilik pink saya nih! mari ramai2..tido kt bilik pink saya nih! :D tapi lelaki tido kt luar lah. :D.. txs for the comments :D

    ReplyDelete
  56. keh3...makin lama makin kecil baju dan seluar...tulisan yg cukup simple...nice

    ReplyDelete
  57. tapi kawan saya ni mmg sebijik macam lelaki.. dari atas kepala sampai lah ke kaki.. badan suara memang macam lelaki. cume tut dia je pmpuan..perasaan dia pun more minat ke pmpn. xtau nak handle macam mana.. hu2. fmly dia xkesah dia nak jadi ape pun. jnji pandai jaga diri..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...