Wednesday, July 6, 2011

Identity : Jenama

Hello peeps.. :)


I had a small chat with my close friend last night. Kami berbual sedikit tentang blog. Secara tak langsung terbuka topic tentang nama blog. Macam aku, aku letak nama blog aku mynameisnamee dan url nya nameeroslan.blogspot.com. Kenapa? Emm, masa aku daftar blog aku on 15th January 2011, niat aku memang serious. Aku memang betul-betul serious nak belajar menulis blog. Aku baca blog orang lain banyak-banyak dan beza kan gaya penulisan mereka. 



Kawan aku berkata: Oh kira macam nak up "nama" la ni?


Berbalik pada nama blog, bagi aku nama blog itu melambangkan identity. Macam-macam nama pun boleh letak terpulang pada creativity. Tapi niat aku, aku nak orang mudah ingat blog aku dan perangai aku, character aku memang terpancar dari writings aku... identity aku? namee roslan lah? nak letak "cinta pujangga" macam langsung tak kena je dengan sifat semulajadi aku. 


atau nama begini..


I Made You Cookies But I Ate It :D  sila click untuk tengok kecomelan tuan blog.
nampak comel dan adorable kan nama tu? masalahnya aku tak comel apa lagi character aku. tak boleh lah nak letak cutie namee, sweety namee? 


so mynameisnamee lah yang paling sesuai setakat ni. Identity itu jenama.


Jenama...akan datang......


Wordless Wednesday..tiba-tiba. 


Product ini akan dipasarkan tak lama lagi. Nanoodles bisa didapati di Europe. Dapatkan di pasaran!


eh, korang pula macam mana? mari lah kongsi macam mana korang dapat nama blog korang! I'm so eager to know. :D





Happy reading and have a nice day.. :)




71 comments :

  1. url : izyannadira.blogspot.com
    nama blog , 1001 kisah : Izyan Malik

    nama sebenar izyan nadira binti abdul malik , maka untuk url lebih senang guna nama sendiri .. blog pulak banyak berkesahkan diri sendiri dan pendapat diri ..sebab itu tajuknya 1001 kisah : izyan malik .. senang .. :)

    ReplyDelete
  2. 1st time komen.

    hehe,nama sukasuki ;mungkin sebab cara saya yg sentiasa happy go lucky. tp kdg2 sedih jugak.hehehe.

    ReplyDelete
  3. er, ke jenama itulah identiti.

    ke camna?

    hehe..

    nak ajak kawan-kawan join segmen, klik segmen dan cara dapatkan 1000 follower dalam masa sebulan untuk mendapatkan hadiah anda


    100 blogger bertuah sedang dicari

    ReplyDelete
  4. mase first time xtau nak letak ape so decide untuk letak www.thegirlwhothinktoomuch.blogspot.com..kenape?sebb saya suke fikir panjang dan ke depan dalm sesuatu perkara..orang lain xfikir saya dah fikir dulu :)

    ReplyDelete
  5. nme belog sy smpenan nm sy (soli+cious) means kesedapan name sy la kowt..hahaha.... dan sy jugak suke storynory citer kt org ..^___^

    ReplyDelete
  6. munnafendy~

    takyah gitau dpt teka dh kot punca nama ni? munna + fendy hehe (bkn pmbunuh bsiri.... :p)

    ReplyDelete
  7. Kalau letak nama, lebih senang ingat. tp seeloknya url + nama blog + nickname sama. cth, Ayeem Ayam. kah3!

    ReplyDelete
  8. ladybirdluvone asal dari ladybird menatang yg cumel tu plus luv one my incik chubbykuh..tapi brand nih tak pemes lagi hahahha

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya byk baca pasal penggunaan nama ni Namee.Tp nak terangkan kat sini...panjang siot la plak kan.Bgitu jugak pemilihan font dan pengunaan besar kecik alphabet itu sendiri.Semua itu kalau ikut psikologi menggambarkan karakter seseorang.:)

    Nama blog :Abby Salvatore
    Abby nama saya.Salvatore kekasih gelap.(watak vampire dlm cerita The vampire Diares la)keh3


    url : Missgaban
    sebab kwn2 memang panggil saya Gaban.:)

    ReplyDelete
  10. saya guna nama btul je sis.. hik2 tapi tambah "benignant" saya perasan sikit yang saya ni benigant.. huhuu..
    Btw, thx sii sbb wish my luck kt contest tu.. Sis mmg comel!

    ReplyDelete
  11. tiba2 aku rasa nama blog aku buruk gila.hahaha

    meh singgah

    ReplyDelete
  12. hee , kita plak eyjalukman sbb nma mnja kt fmily eyja . lukman plak nama ayah menunjukkan betapa sygnya kita kt ayah tp tk tahu nk tunjuk cmna . so bwk lah nma tu ke mana2 . haha

    ReplyDelete
  13. nama blog aku berasal dari nama email aku..
    akulah_pak_lan at...

    ok email ni aku dah jaja merata untuk mintak kerja sana sini..even dengan gomen..

    dah lebih kurang 10 tahun aku pakai email ni..percaya tak?

    aku manipulatekan dari nama email jadi nama blog..aci?

    ReplyDelete
  14. dapat journey of life-title of my blog sebab terfikir hidup ni merupakan perjalanan..apa yang saya lalui setiap hari :)

    ReplyDelete
  15. hikhik. name kwn i pon cam name u. hel-MEE bandung or hailam. kui3.

    ReplyDelete
  16. i am a guitar player and love music, so thats where i got ma blog name XD

    ReplyDelete
  17. oh..nama blog akak cik betty..url pun cik betty..psl akak rs akak x cantik tp bijak mcm betty (hak tui statement yg bijak tu)..

    lps tu akak tmbah cik betty suka tulis-tulis psl akak mmg suka menulis (tp yg merepek je hahah)..

    silalah melawat cik betty skarang..

    ReplyDelete
  18. Hi nameeroslan!
    Sebab u tnya so i pun share lah sini. Asalnya i letak nama blog "writey write write" and url "bashtiahwrites" sebab memang kejanya nak menulis (menaip) aje pun. tapi fikir2 balik cam xbest jah sebab semua yg femes2 pun letak nama sendri. ha-ha...

    Tapi nak letak bashtiahnahrul ala cam segan jeh. So sudahnya i kasi sama ja nama blog ngan url blog. habis cite, kasi sama je sudah.

    tapi rasa2 xlama lg cam nk tukar gak nama blog ni. tengok dulu ah cane...

    ReplyDelete
  19. wordless wednesday! keh keh keh.. tak leh blahhh tetiba jew kan..

    Naaa Meeee :D boleh kluarkan produk mee baru ni..

    betul2 jenama kita terletak pada URL kita atau trademark kita.. tak kira macam mana skali pon kita, yg penting nama tu mesti simple dan mudah di ingat.. kalau susah di ingat kompem parah nak menaip and mengeja nama url yg susah di sebut dan diingat..

    nameeroslan.com <-- kan simple...?? ehehehee

    satu lagi tanpa ada org memperkenalkan kita, kita pun susah untuk mempromosikan blog kita.. 1 trick mesti ada org terkenal kenalkan kita then kita sudah ada tahap sama level dengan yang lain...

    ReplyDelete
  20. ha3 kalaka tol yang naMEE tu siap ada mee lagi :P

    ReplyDelete
  21. sesaja letak nak ajak bersama2 memeriahkan dan berkongsi cerita :)

    ReplyDelete
  22. haha. takde idea nak letak nama ape. terus je bagi belogcikarda. senang.

    btw, dia memang cute. hihi

    ReplyDelete
  23. and my url di-create tanpa memikirkan masa depan.main letakkk je sesuka hati.and now,rasa mcm mnyesal pulak.kalau btol2 pikir dulu,mesti boleh create jenama sendiri.hahaha. ;))

    ReplyDelete
  24. hahahah :) *no idea why i laugh like idiots :D.. btw, best entry tuh

    ReplyDelete
  25. nama blog Mas, Mrs Secretary...letak nama tu sebab Mas seorang Secretary! hehehehehe

    url lak nama sendiri massaari.com

    ReplyDelete
  26. sy letak nama Zippo...zippo ni lighter yang best..susah nak padam..jadi apa tanggapan anda bila maksud api tu susah nak padam bila di nyalakan? terjemahkannya ke dalam MAKSUD MENCIPTA bLOG :)

    ReplyDelete
  27. sy tak nak ltak nma sndiri sbb tak nk ahh kalau org knl~

    ReplyDelete
  28. ekekeke..alya plak mmg nama dah ALYA so url pun alya, title blog pun alya..haha ermm ada kena mengena tak? T_T

    ReplyDelete
  29. hey , i baru je follow u td . nway , nice blog . wlaupon baru lg u buat blog nie tp follower u rmai gilaa :) congrats . i pulak dpt nama nie drpd i tgok diri i sndiri . org ckp pp i tembam , so i letak jela nama nie . hahahaha . mcm apee je kann :P

    ReplyDelete
  30. hehe, minat cerita keroro gunso.

    dah rasa watak alien katak tu best.

    p/s : jadi different is sooooo best XD

    ReplyDelete
  31. hihi. lil tak tetap pendirian mcm namee la. huhu. byk dah lil tukar nama blog. tp pasni taknak tukar dah.. before ni pakai "notacintalilynn" tp mcm tak besh je..so tukar yg lebih simple "belogcintasaya" simple jee..kan? hihi

    ReplyDelete
  32. eka punya belog senang nak sebut dah...hehehehe

    malas nak letak panjang2 payah orang baca...

    payah jugak org nak ingat..kan?

    ReplyDelete
  33. huhu...btol tu namee... nama tu identiti , boleh jugak di komersialkan menjadi jenama jugak..

    contoh macam tao..tao memang suka buat2 tau.. so tao menjenamakan tao tu sebagai taotauajer

    heeee~ ape kata namee lak?

    ReplyDelete
  34. name blog melambang kan identity ,. yup ,. zana setuju ,. tapi ad orang buat blog saje suke suke ,. macam zana ,. zana buat blog untok jadi teman zana ber cerita ,. zana xbelajar dari cape cape pun ,. zana tengok n zana carik sendiri ^^ pelik kan ,. tapi alhamdulillah ,. nak jugak orang datang blog zana =)

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana ^^

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/wordless-wednesday-4.html

    ReplyDelete
  35. oh ya. jemput baca entry lil yang baru : http://belogcintasaya.blogspot.com/2011/07/hey-sweetie-saya-tengah-cari-cool.html

    ReplyDelete
  36. ahhhh Now i know the reason behind ur blog name and url.

    As for me, Hear What Isn't Being Said. As it clearly says, my writings in my blog is something that comes out purely from my mind and heart. Issues that I never talk to anyone about. Not even my family or close friends know of my blog. It is a personal blog where I can just simply voice out whatever and however I feel. I started blogging since a long long time ago. An era where blogging wasnt that HUHA as right now lol. and hence the name Hear What Isn't Being Said.

    My url? lol! back in boarding school, my juniors used to call me by the name of hotsexywickedlyattractive. So I got stuck with that name till now. Dulu zaman budak hingusan tahu apa kan. main tarok je hehe. Lama dah tak komen on Namee's blog. Hope you are doing fine Namee :) (kalau ur name diterbalikkan sounds like my name haha!) ok random!

    ReplyDelete
  37. syazwancdm.blogspot..

    asalnya syazwanchederaman.blogspot.com..
    tapi disebabkan terlalu panjang and susah nak tulis..so, wan singkatkan kepada syazwancdm.blogspot.com.

    cdm?..penag dengar cd-rom?.
    lebih kurang la tu kan..
    senagkan nak ingat..hehehe.

    departure and arrival..
    blog wan macam airport..
    orang singgah dan balik, kemudian singgah balik..

    unik tak?.hehehhe..

    ReplyDelete
  38. http://fahmi-nik.blogspot.com/... pls...

    ReplyDelete
  39. sy abg stalker dan kuat stalk org. :D sy kembali lg dgn mud yg lbh baik.yeay!

    ReplyDelete
  40. gelak guling2 baca entry ni ! ha ha ha bagus betul... :D

    ReplyDelete
  41. Salam...
    blog haku: Artistic Satisfaction
    Url haku : Damaseni.blogspot.com

    Mulanya haku fikir tntang Kehebat seni untuk dikongsi, tapi bila dinilai dan dikaji. Mencerita adalah juga satu seni. So tak salah untuk mencerita tntang prjalanan hidup,pengalaman,dan sejarah yang orang lain tak tahu sangat.

    DAMASENI: aDalah nama gunaan haku sebagai kartunis di setiap lukisan yang dihasilkan. So, Encik dan Puan2 senang ingat kan damaseni.blogspot.com
    tapi blog haku tak hebat macam blog korang suma..huh!

    ARTISTIC SATISFACTION: Adalah terjemahan bahasa iaitu KEPUASAN SENI, jadi tajuk utama bg blog haku tetap Artistic Satisfaction. Url tetap damaseni.. =)

    ~aku sayang pada seni

    ReplyDelete
  42. nama blog : Belog Aku

    simple je. tak suka yang serabut ^_^

    ReplyDelete
  43. sebab saya lampi dan blur..maka tagline blog saya lampi dan blur...stahun lebih berblogging,byk gile tukar tagline..

    tak best tukar byk2 mcm identiti kita lost padahal isi blog kita sama...

    nama dan tagline blog penting..

    ReplyDelete
  44. haha.kelakar plak gambar mee tuh.

    ReplyDelete
  45. Blog melambangkan identiti. URL blog, aku copy tajuk lagu 1 rock band. Menunjukkan aku suke ikot orang, takda idea sendiri, dll. Tp entri semua ori lah, tiada unsur plagiat. :)

    ReplyDelete
  46. bgus entry ni..hehe..

    url : mizztina => mmg ni nama sebenar, ejaan je lain..
    nama : mizzkechique => sbb org suka pggl kecik..ejaan je dipelbagaikn

    ReplyDelete
  47. shawn tu dia baru nak sedar nama blog dia scary, haha

    ReplyDelete
  48. nama blog aku pelik..Bunyi Kotak Kosong..

    aku tak tahu knapa aku bagi nama mcm tu..sbb tu ja ada dlm kpala otak aku masa nak create blog aku tu..hahahaa

    ReplyDelete
  49. sangat menarik nama-nama blog koranggg :D .. semua letak nama mostly nak pancar kan identity dan apa yg tersimpan dalam benak!! itu bagus! :)

    ReplyDelete
  50. erm.. sy plak memula buat url blog dlu sbb blogshop tpi skang ni terlebih sudah, lbih pd blog peribadi... :D tpi sy suka blog ni,

    cerita ini sesuai utk kanak2

    http://www.my-shopping2u.com/2011/07/cerita-ini-cerita-katak.html

    ReplyDelete
  51. erm.. sy plak memula buat url blog dlu sbb blogshop tpi skang ni terlebih sudah, lbih pd blog peribadi... :D tpi sy suka blog ni,

    cerita ini sesuai utk kanak2

    http://www.my-shopping2u.com/2011/07/cerita-ini-cerita-katak.html

    ReplyDelete
  52. saya URL and nama blog lain.. tapi saling berkaitan.. hehehe... blog jiwang... lebih banyak cerita kisah cinta cintun.. nasihat untuk diri sendiri.. yang tak suka, memang menyampah.. lalalala...

    ReplyDelete
  53. saya URL and nama blog lain.. tapi saling berkaitan.. hehehe... blog jiwang... lebih banyak cerita kisah cinta cintun.. nasihat untuk diri sendiri.. yang tak suka, memang menyampah.. lalalala...

    ReplyDelete
  54. namaggie la mcm tu..haha



    Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join ramai2
    saya hilang bloglist sebelum nie...
    Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

    ReplyDelete
  55. blog : misssabrinaa spirit.

    my blog ni more to personal.hehe




    http://misssabrinaa.blogspot.com/2011/07/gadis-berkaca-mata.html

    ReplyDelete
  56. Alamak. Ahahaha.

    Sy letak pasal apa,studiomate panggil sy kucing gemok kot. Pasal sy dah makin gemok. Huu. Sedih kan?

    Pastu,sy memang nak tukar nama blog. Dulu,memang nama sendiri. Tapi tengok tengok balik,macam kantoi sangat identiti. So,tukar lah everything to something that may be different from me.

    Rahsia kan identiti. Hehe.

    Pastu pastu,

    Lagipun,nama kucing tu pun ada kaitan mndalam apa dengan dunia. Kucing kan suka dikaitkan dengan jalan jalan tengok orang,golek2 ,kacau kacau orang,macam macam lah sifat kucing. studio ni pulak sesuatu tempat yang lain dari kucing,kalau gabung,nampak lain sangat sangat. Something contrast. Lagi lagi lah bila description Bila Kucing Boleh Menganjing. Nampak la kan ni bukan kucing biasa. Hehe

    Nak cover sifat manja tu,ehem,letak la nama Kucing Serius. Jadi lahh,kucinganSTUDIO :D

    ReplyDelete
  57. name blog saye teastlobely . sb kwn sebut teh set-lo-be-ly mcm ckp pelat2 . sempena name fb dulu =))

    ReplyDelete
  58. blog url aku http://pinkdotsribbon.blogspot.com/..

    dulu pon aku ade trouble untuk letak nama blog apa. macam-macam nama ada.
    last-last aku dapat idea. ape yang melambangkan aku?? stujulah dengan kata2 incik namee~ identiti
    aku suka sangat pink, polka dots and ribbon. jadi aku namakan blog aku dgn nama benda2 yang aku suka untuk tunjukkan betape aku suka blog aku. dan aku akan tulis ape je dalam tu. haha :) nampak melalut sket. tapi aku sgt suka nama blog aku :)

    ReplyDelete
  59. saya erm.. url blog

    http://alyajane.blogspot.com/
    erm nape eyh??

    hoho nie kisah dulu kala hehe nama nie tercipta ketika bersama sidia dah dulu memang gune nama alyajane.. p skrg dah tukar hehe jdi cik beskod haa nape sebab suke makan beskod haha.. url blom tukar lagi haha btw xpe lah biar satu nie je jdi kenangan saya bersama si dia hehe ::)

    ReplyDelete
  60. macam-macam kisah di sebalik namaaa. :D terima kasih. thanks buat saya terhibur. seronok dapat tahu kisah di sebalik nama blog dan url. :)

    ReplyDelete
  61. he3...nama blog luvabenbaby...Baby n Aben tu kucing saya..ho3..meaning saya suka kucing..:P
    xde plak rasa macam jenama ke apa....adeii

    ReplyDelete
  62. nama blog aku je mcm xde kena mngena..tp i x kisah nokks..kikiki..

    ReplyDelete
  63. okay gambar na+mee tu mmg sempoi *tbe2

    ReplyDelete
  64. wujudnya blog untuk berkongsi sedikit maklumat KKP yang ada.

    ReplyDelete
  65. nama blog:blog si kacak. sebab suka perasan diri ni kacak kot. haha

    ReplyDelete
  66. gelak gila bila kau suruh klik blog chomel loteh ...adoiii.....tak sampai hatia ku nak menulisnya...keh3

    ReplyDelete
  67. was browsing your blog out of boredom, and terjumpa post ni. blog u share birthday date dengan i. ahaha. cool blog btw. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...