Saturday, July 9, 2011

Kenapa Blogger Pemalu.

Hello peeps.. :)


Daftar je blog terus jadi blogger. Aku pelik juga, daftar facebook takde pula gelaran facebook-er. Apa yang membuatkan blog berbeza? Sebab blog ni umpama kertas putih yang kosong, pemilik itu sendiri yang hias dan memilih layout bagaimana dan isi-isi di dalam nya untuk jadikan ia menarik. Kira seperti hasil kerja tangan kau lah. Aku rasa sebab itu lah, di kalangan kami ini ada perasaan malu untuk berkongsi blog dengan public. Macam kau melukis, tapi malu nak tunjuk orang lukisan kau. 


Pengalaman aku...
Masa aku buat blog, aku rasa segan gila. Start dari zero follower, aku mencari kawan-kawan rapat yang ada blog untuk diajak follow memollow tapi itu takat sampai 20 followers je la. Sampai followers aku dah cecah 1500 pun aku masih malu dan tak berkongsi blog aku dengan ramai. Hanya di kalangan blogger sahaja sebab bagi aku blogger faham sesama blogger. Orang luar tak semua faham apa itu blog? Kenapa jadi blogger?  Untuk mencapap ke? Sekadar dapat nama? Poyo? Tak faham sebab tu kami malu.


Aku forward blog aku pada seorang kawan campus ....(5 months ago)
Tak reply. dan bila jumpa aku hanya berkata.. "ada blog pulakkkk" nada yang menjengkelkan sambil buat muka.


Itu yang membuatkan aku terus malu. Tapi sebab semangat, aku teruskan je. So bila ada blogger yang segan nak post kat medium yang lebih luas such fb ke, twitter ke.. aku sangat faham perasaan itu.




Tujuan share di medium yang lain seperti facebook dan Twitter adalah untuk meluaskan lagi blog dan cari lebih pembaca dan pengunjung. Takde istilah nak berlagak atau gila poyos nak famous. That's how we spread our links. Hanya mencuba nasib untuk mencari pembaca baru di kalangan bukan penulis blog.


Cuma bila blog dah tersebar, kebarangkalian kau bertemu dengan anonymous sangat lah tinggi. Aku juga diserang oleh mat sapi. Katanya, "blog kau blog paling bodoh di dunia. U bf u ehem?" Thanks mat sapi. Aku tak takut dengan kau. Nak jatuhkan aku? Silakan. Tua atau muda ke kau, lelaki atau perempuan ke kau..aku tak hairan. Rasa diri berpangkat ke? Kasihan. :) make at least 60k's per month ke? :D HAHAHHAHAHAHAHAHAH on your face.

Nampak seperti semua nya mustahil..nak capai follower 100 pun rasa mustahil. Tapi dah genap 5 bulan 25 hari aku ber blogging...baru aku sedar semua nya tak mustahil. Tak mustahil untuk anda semua juga :)


Spread blog kau kalau kau rasa nak lebih pembaca. Aku juga post blog aku di fb walaupun ada perasaan malu menebal tapi terpaksa beranikan diri juga. Lagipun kita bukan loser pada haters. 


Never say never. semangat untuk Chempaka Sari dan blogger lain. 


Happy reading and have a nice day... :)


Ada sebab lain lagi ke, kenapa korang malu untuk share blog dengan public?






88 comments :

  1. huhukk..sokong, hanya kita sesama blogger saja yg faham akan perasaan itu.. T______________T

    ReplyDelete
  2. Alololo. Kau pemalu keeee. Ahaha.

    Aku jenis yang kalau ada pendapat aku,aku suka suarakan. Pasal tu aku tak malu nak promote aku punya blog. Main promote je sesuka hati. Tapi aku akan fikir masak masak lah sebelum aku post tu. Relevan ke tak apa yang aku cakap tu.

    Bila rasa okay,aku promote lah :D

    Atau mungkin aku memang jenis yang tak segan bila dengan orang ni. LOL. Sekadar malu bertempat lerwwwwwww. Bila dengan orang aku main layan je :D

    ReplyDelete
  3. memang malu gila ! haha. kawan2 rapat je tahu. Xpernah nak post link kat wall fb kecuali port2 blogger kat fesbuk. Ouh hi ! saia memang pemalu..bhahahahaha

    ReplyDelete
  4. Betul tu Namee..Kadang kadang rasa segan..Bukan apa,yela apa yang kita tulis tu apa yang kita rasa nak share dengan pembaca..Bukan nak berlagak ker,nak nama ker tapi memang betul hanya blogger yg faham blogger..Pernah jugak di tanya seseorang..

    "Apa function blog ko ekk? "

    Dengan muka selamber MTT tanya dia balik,

    "Apa function fesbuk ko ekk? "

    Tersenyap pulak dia sebab munasabah tanya macam tu mostly friend list fesbuk dia bukan kwn2 sekolah dia..lebih kepada nak caca merba jer.. Nngeeee~ =.='

    ReplyDelete
  5. Maybe sbb tak kreatif menulis, or kdg2 tulisan nampak terlalu skema buat org segan & malu utk promote blog sendiri..kdg2 tu rasa rendah diri semulajadi yg buat begitu....

    ReplyDelete
  6. thats rite sis..bila kita jd blogger baru kita kenal dunia blogging ni..

    penah rasa apa sis rasa..bila kita bgtau kawan kita ada blog..dan bleh buat income..then kita bg link blog kita..tunjuk muka tak interested langsung..huhu

    All de best to u!=)

    ReplyDelete
  7. samalah kita..
    Mas masa2 mula berblog pun malu nak post entri kat FB..rasa macam kena kutuk je kalau orang lain baca!

    tapi sekarang dah tak malu dah...post je! heheheee

    ReplyDelete
  8. dil pulak, masa buat blog, dil fikir satu jer..dil suka photoshop..so, dil nak spread ilmu photoshop yg dil ada utk smua org..

    samaada org nak atau tak, tpulang la..n now, alhamdulillah..org boleh trima..n dil epy sebab nawaitu dil buat blog tcapai..^^


    xyah malu..just spread jer..janji bnda tu baek..

    ReplyDelete
  9. Well Namee how come when you say it you sounded very professional and matured unlike those who would go gugu gaga asking people to follow their blog -.-"

    LOL, I think we share the same experience about kena sindir blog from friends. LOL I find it really annoying honestly. Thats why I keep my blog for bloggers only hence the title of my blog name :)

    Gosh, ada orang send message like that to you? they must be really jobless seriously. I hope you dont waste your time mentioning them anymore.

    You are awesomelah. I love reading your writing. Keep it up k :) I'm one of your loyal readers

    ReplyDelete
  10. nak spread lagi cepat, buat fan page facebook. namee punya mane?

    ReplyDelete
  11. sifat malu adalah sebahagian iman

    ReplyDelete
  12. betol betol..
    segan nak share link blog kat mane2.
    slalu yg downkn smgt mmbe2 pulak tuh..kalau org len ok lagi..ngeh.

    ReplyDelete
  13. kite serupe la namee..segan nak post kat fb sebab tu ah

    ReplyDelete
  14. hehe, dulu malu jugak.

    tapi sekarang main redah jek XD

    p/s : baru je lepas kena serang dengan anon, kah3

    ReplyDelete
  15. xkesah kalau sher ngn public, tp segan bila nk sher ngn klazmate ke, sedare ke... heheh

    ReplyDelete
  16. namee..dulu eka malu gila nak publish blog kat org..lagi2 ada kawan kata alahai blog ko ni eka ade ke org nak baca....hahahaha

    die leh gelak....

    tapi skang eka dah x malu dah..eka share dekat fb.nak cr lagi ramai org masuk..hehehehe

    tp dekat opis tak semua tau eka ada blog..diam2 jer..ade lah sorg dua tahu...

    tapi itulah..dulu rasa nak capai beratus2 followers sesuatu yang mustahil..tapi baru eka paham..kene usaha

    lepas usaha kita akan nampak hasilnya malu sikit demi sikit....

    ReplyDelete
  17. ada. blog aku kadang2 over dalam meluah tp itu yang ada dalam hati aku. bila aku meluah, ada yang mengutuk. baca tajuk sahaja di facebook, terus aja komen link tanpa membaca isi, membuatkan aku meluat nak share di wall aku sendiri.

    ReplyDelete
  18. Aaaa..betul2..kadang2 malu nak bg org baca hasil tulisan kita.. :D

    ReplyDelete
  19. namee , suka post yg ni .. yelah , yan ni new blogger .. sgt new , followers pn terkedek2 nk naek .. tp as u said , blogger dgn blogger je fhm perasaan ni .. i dont hav twitter , n ble org soh i buat , i ckp , "leceh lah , fb ngan blog pn xterjaga .. " n they were like "huh , spe soh layan blog tu .." hehe .. dorg xfhm yg blog ni ibarat medium tmpat kita mncurah perasaan n segala bagai .. :) keep it up namee !

    boleh follow sini jika sudi :

    izyannadira.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. yeahh! saya tergolong dalam kumpulan tu. hehe. hampir 9hari bergelar blogger. tapi masih malu dan segan. tak ramai kawan-kawan yang ada blog. kebanyakannya kawan perempuan.

    ReplyDelete
  21. agree with all point.ketepikan perasaan malu. ;)
    and just ignore matsapi or what ever mat.blogging jep. =,=

    ReplyDelete
  22. yup.kadang kadang newbue blogger cm saya maluuu..takut ap org fikir pasal kiter..

    ReplyDelete
  23. suka semua entry namee..

    perkara yg namee sebutkn,

    tentu semua org terkena juga,,

    so dh dpt jawapn di sebalik perlian

    kwn2 kita yg takda blog..=))

    ReplyDelete
  24. good entry namee ,:) ,why we have to shame what we love to do ,share what we think ,don't even bother what haters say...:D

    http://jambancomel.blogspot.com/2011/07/opps-kuning-tamat-gua-kene-tahan.html

    ReplyDelete
  25. nice entry!saya pon dlu ade jgk perasaan mcm tue.sb takut nnti mmbe2 ckp ape pulak kan.poyo lah...nnti kena condemn bagai lah...huhuhu..still skg masih rahsiakan lagi dri mmbe2 terdekat..

    ReplyDelete
  26. ha'ahhh,sama la ..

    mula2 memg segan nk pblish..smpai skrg pon blog aku,aku x bg kat mmber2 pon baca,,,yg jmpa tu nasib la jumpa..hohoh

    ReplyDelete
  27. betul lha kak namee.
    saya pown selalu juak nak pomot2 belog dekat dlm fb and tumblr walaupun kadang2 toh rasa malu menyelubungi diri.mujur kak namee bagi semangat.sukew larh entry ni. thumbs up utk sis <3

    ReplyDelete
  28. yup betol tu...xkn nk harapkn bw jer

    ReplyDelete
  29. aww, kate2 umenaikkan semangat i la:)

    ReplyDelete
  30. malu kalau nak share blog dekat bukan blogger. err dekat bloggers pun malu jugak lagi2 kalau entry tak malu pasal hal sendiri. wuu wuu T__T

    ReplyDelete
  31. hehe..like entri nie..selendang pon mula2 berblog pun malu gak nak bg owg lain baca tp sekarang oke dh sikit...walaupun tahu mesti ada yg kutuk atau apa yg penting kita bangga dengan penulisan kita..:)

    ReplyDelete
  32. betul..malu sangat.tambah2 nak suruh orang folo..takot entri x seberapa.

    cheritakhita-yuyunz.blogsp​ot.com singgah saya ya

    ReplyDelete
  33. aku rasa blogger memang sebulu dengan blogger je,bila kau promote blog kau pada yang bukan blogger,gerenti dia akan buat "matapandangatastangankatdada" celaka sungguh membe sebegitu,tapi alhamdulillah,setelah lama aku menulis ada banyak sokongan dari rakan yang dulu mengejek aku.Sampai kan dia sendiri pun nak buat blog,ape cite?

    Itu sebab dia tak tahu guna blog,bila dah start berblog,baru terasa aura.Bila tak update,mula macam cacing panas panas.Macam bbq.

    >.<

    ReplyDelete
  34. ishh biarkan jelah haters mcm tue..teruskan bloging k..:)

    ReplyDelete
  35. <-- da lama berblogging tapi tak dapat pembaca setia.. huhuhhuuh

    kenapa eh?

    ReplyDelete
  36. ooo ingat akak sorang je bperasaan gitu.now mmg dah tak ping kat fb.buat akaun baru yg org x kenal utk ping blog sahaja..huhu sedih bila org yg rapat kutuk2 ..huhu

    ReplyDelete
  37. Malas iklankan sebab ada ja yang perli.
    Contoh eh ;
    "Weh, ko malu ada blog" , "dol, ape cerita pasal make up" , "mynameisnamee kah kah kah". (merujuk kepada ur recent entries)

    ;)

    ReplyDelete
  38. Malu? Ha'a kan.tak tau nape rasa segan.hihi.

    ReplyDelete
  39. memang tebal muka time linkkan ke fb..tapi itu je cara sy nak ajak orang baca..di samping meninggalkan jejak kat blog lain..time nak link kan tu pun dah berdebar debar..takut kene gelak!!Saya suka entry awk yang ini.. kurang kurang saya bukan keseorangan..hehe..makaseh..

    ReplyDelete
  40. pembaca2 dr facebook adalah pembaca2 yang paling sporting tahu!~rugi kalau x share ngan diaorang.
    So setuju sgt ngan Namee yg kita takyah nak malu share blog kita kat medium2 yg lain.

    pnah 1x tu saya tulis cerita pasal seorang pelajar miskin di sekolah saya yg berjalan kaki ke sekolah 10batu setiap hari dan berniaga sayur,then share cerita itu di FB.Xsampai 5minit cerita tu saya share di FB saya,kwn2 terus bbm saya bertanya perihal pelajar tersebut.Ada Tuan doktor yg bbm offer bantuan.ada manager yg mahu sponsor.SEE?org2 mcm ini xda blog but they READ.

    so SHARE!xda reason lah nak malu2.Kita kan blogger!:)

    ReplyDelete
  41. ramai yang menyalah erti kan buat ap kite ber blogger ,. pernah sekali orang cakap dengan zana ,. "kau buat blog untok kutok orang ea?" seee ,. betape rendah nye mentaliti orang melayu ,. aisshhh

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana =)

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/blog-lambat-load.html

    ReplyDelete
  42. waa nice..

    terus terang CR pown rse malu nak berblog ni n tak yakin.. Tak taw lah knpe.. yg taw Cr punya blog cuma 2 3 org kawan CR. Tapi yg kwn CR taw CR ada belog tapi tak taw url..

    Macam mana nak dpt kekuatan utk menenggelamkan rse malu ea?

    ReplyDelete
  43. yer ada blog sy blog cikai..dan merasa malu nk tayang secara open berani publish pada rakan yg ada blog shj

    ReplyDelete
  44. ha ah..mmg segan pun nak share kat fb sbb mostly kat fb tu mmg betul2 kawan sendiri, sedara-mara n family..sgt segan kalau dorg baca hasil tulisan kita..tp, kdg2 letak gak if entri tu agak2 menarik ke..hehe..perasaan sje lebih... :p

    ReplyDelete
  45. malu nak share kat orang,terutama sekali rakan sekolah yang kita tak berapa nak rapat,just incase if they judge us through our blog. T.T Plus,i'm very TAK MATANG,so banyak merepek. -___-'

    ReplyDelete
  46. bukan malu nak public dekat facebook, tp terpaksa..hohooho...tunggu masa yg sesuai, baru bley public :)

    ReplyDelete
  47. kalao malu susah nak berjaya.betul tak.jom singgah blog dilaz
    http://dilazfamily.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. btol3.... iejam tak kesah sgt lor apa org nak ckp... biar la kalau diorg xsuka blog iejam pon... iejam post jer kat fb... kalau xsuka xpyh klik.. bukan iejam paksa pon kan... iejam post bg sapa2 yg teringin nak baca... kalau baca iejam suka iejam hargai mereka... huhu ada pon blogger yg xsuka iejam... katanya follower sejemput nak promote lebih2... iejam xkesah la dia nak kata apa pon... asalkan iejam ada benda nak update dlm blog dan tak kacau org... huhu kan3...

    ReplyDelete
  49. nice entry Namee..wan pon sekarang ni masih segan nak post entry kat facebook..segan bila ada kawan yang tak berapa rapat ad kawan yang narrow minded baca..
    penah gak member perli dengan blog..
    tapi wan buat dekk je..bagi wan, orng macam nie is narrow minded people..
    but ada jgak yang support.hehehe..
    nice entry namee..have a good day :).

    ReplyDelete
  50. setuju dgn kamu..memula blogging dulu blog akak diketahui oleh rakan blog terdekat je..lps tu tah cemana tetiba ada lak kengkawan luar yg baca gak blog akak..cam segan teramatttt..mmg jarang share link kat fb..memula dulu hubby yg share kan..lg pon entri nya sesuai utk di share..kalau entri yg merapik tu dok diam sudah..biar kwn blog je baca hihik..

    ReplyDelete
  51. akak, betul2...kite malu....kalau nak post pun kite post kat wall fb sahabat blogger.sbb pikir blogger je paham sesame blogger.hihi

    ReplyDelete
  52. hehe. me too. update blog n spread kt fb. just suke suke. and ade follower yg skit je,cz not seriously ask people to follow. kinda shy .

    ReplyDelete
  53. aslkm..namee..
    malu tapi mau, malu mungkin sebab penulisan xberapa bagus...mau sebab dr blog kita tambah kwn n plus kita bleh kenal dia melalui cara penulisan..

    ReplyDelete
  54. this entry best..! heheh

    mula2 je member sindir ada blog, sekarang dah tak lak :)

    ReplyDelete
  55. saya masih seorang pemalu.. =)

    ReplyDelete
  56. Name...so sweet. Sebab namee lah azza dah start share kat facebook tau. Klu tak, nak ping pun malu bila tau benda tu muncul kat home orang lain. Well, thanks namee. Nasihat dan pendapat ni berguna sgt. Dah tak malu dah...hehe

    ReplyDelete
  57. dah lama den tak share entry kat facebook, rasa malu itu menebal macam buku harry potter.

    p/s: I am not a commentator, just a daily silent reader. So, keep up the good work. Your writing ada style la!

    ReplyDelete
  58. :)

    betul , memula dulu malu gk.. msa blog lama dlu xpenah nk ping kt memana. biar org tau ngan sndiri..tpi skang ni xde dah, ping jer.. apa nk kisah org kata apa... cik anon pn ramai gk yg dtg.. apa nk kisah, lntak diorang lah, yg pnting kte teruskan dgn jalan kte, slagi benda tu tak bercanggah ngan hak asasi manusia lain teruskan je lah..

    ReplyDelete
  59. namee..mmg cf malu sbb org wat dek je bila kita share kat fb..cam xberguna entry kita...huhu..pastu tkt diorg pk kita belagak ada blog..padahal..kita berblogging sbb nak gerakkan otak(bak kata abg ben)huhu

    ReplyDelete
  60. Cik semut masih malu2 kucing la namee.. .tak yakin... tapi tulis je skit2. hehehe

    ReplyDelete
  61. sy seorng yg pemalu~

    juvana juvana juvana http://eleventx.blogspot.com/2011/07/juvana-malam-ni.html

    ReplyDelete
  62. Namee da hebat la skrg. bagus sgt! sy pon jenis pemalu. dok pikir nnt apa org kata. pastu pikir pulak ada yg dengki pastu nak stalker apa kita buat. bla bla bla...betul la hanya blogger je phm blogger kan. hehehhee...syabas namee.

    ReplyDelete
  63. namee... :)



    Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join ramai2
    saya hilang bloglist sebelum nie...
    Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

    ReplyDelete
  64. Sy malu sbb sy kacak sgt.hahahahaha ;)) statement minx diludah.

    ReplyDelete
  65. saya guna FB sebagai medium untuk announce entry baru di blog :-)

    ReplyDelete
  66. so damn true. sesama blogger je faham. orang selalu kata," ade ke orang nak baca pasal life kau? " so noob. blog is not all about our life. it's about our thoughts. suka hati lah nak post pasal apa kann.

    ReplyDelete
  67. malu nanti abah baca pulak :P hahaha

    ReplyDelete
  68. this is so trueeeee...
    mmg segan+malu bila org baca blog..
    kalau boleh nak kawan2 yg saya kenal dan percaya je baca..haha..
    mmg lah ade ping kt fb atau kt mana2 blogging group tp still maluuu.. masa nk ping tu mmg payah la sbnrnye..
    adesss, lagi2 sbb blog saya tu blog personal even takde la saya tulis yg terlalu personal tp it still makes me feel awkward bila dgr org puji/bersembang mengenai blog saya..
    ohh, takde keyakinan diri betullah nak jd blogger famous ni.. hehe..
    btw, saya suka blog ni. tulisan2 yg ade kat sini best! :D

    ReplyDelete
  69. hik kadang malu jugak nak post to fb tp kuat kn smgt je la...yer lah sebab follower mima pun x rmai...adei....mungkin crita yg bosan je dlm on my blog...wohoooo

    ReplyDelete
  70. segan yg amat nak share kat fb..sebab penulisan entri yg x best...byk merepek je...huhu...

    ReplyDelete
  71. hoyeah aku punyai kemaluan!

    erk

    ReplyDelete
  72. saya malu laa. pemalu macam korang juga! :D

    ReplyDelete
  73. adoi. lil pun malu jgk. tp tetap jugak nak tulis. mana tawu dpt share info berguna pada org yg memerlukan :) :)

    ReplyDelete
  74. aku juga sama masih berahsia mempunyai blog dgn kawan2...

    pergi matilah mat sapi tu...jeles dgn kau tu...keh3

    ReplyDelete
  75. Suka entry ni...

    Bila dah baca komen2 kat entry ni, saya ingat saya sorang je berperasaan begitu...rupa rupanya ramai yg berperasaan sama ngan saya...

    Bagi saya:
    - Perasaan malu masih menebal...
    - Terasa blog saya tu x le bagus sgt...
    - segan nak bagi org2 terdekat baca...banyak yang merepeknye..
    - Info di entry juga x le menarik sgt, sekadar luahan hati..
    - Tapi sedar, di blog lah medium utk kita meluahkan rasa hati...

    ReplyDelete
  76. hehe xmalu pun.. ;p

    AKU UMPAMA SEBATANG PENSEL, ORIGAMI ROS DAN SEHELAI KERTAS!
    http://eleventx.blogspot.com/2011/07/ben-ashaari-cari-blogger-kreatifaku.html

    ReplyDelete
  77. orang xde belog takkan faham kan :'( hihi

    ReplyDelete
  78. err. nameerah? pernah sekolah puteri sermban ke dulu? if yes, then ure my senior. i think i remember youuu!


    #happybirthdaysyaz

    ReplyDelete
  79. thx u for ur info,sgt bgs =)
    www.adorableraionbow.blogspot.com

    ReplyDelete
  80. saya malu sbb sy rsa entry sy x bez..huk3..=(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...