Sunday, July 24, 2011

Pilihan Menantu?

Hello peeps.. :)


Kalau dah start baca, sila baca sampai habis and do not skip. Takut menimbulkan salah faham.


I bet, kalau buka topic menantu mesti golongan mak-mak yang excited kan? Mak lebih semangat nak tahu bakal menantu lebih dari ayah. Rupa nya, pekerjaan nya, budi pekertinya, drive kereta apa, background nya etc. Wehoo, dulu masa adik beradik aku semua masih sekolah dan takde boyfriend (zaman nerd)..mak aku selalu pesan...


cari yang handsome..anak comel nanti.


cari yang kulit putih...anak putih nanti.


cari yang kaya...esok hidup senang.


cari yang tinggi...smart dan segak.


cari yang ada pelajaran..baru kerja elok.


cari yang pendiam...biar kita je yang membebel.


Macam-macam ciri pilihan mak aku. Kalau boleh nak pilihkan. So kalau pergi mana-mana boleh cakap..tu lah menantu I, engineer tu, yang ni architect! lol


Dalam hati aku, ada ke semua ciri-ciri lelaki yang mak aku nak tu dalam satu body? Then kalau cermin diri aku termasuk adik beradik yang lain..dapat ke lelaki perfect luar dalam. haha. haremmm.


Tapi mak aku insaf bila...

Peristiwa hitam. Dia nak jodohkan aku dengan anak kawan dia..

Pada suatu hari, kawan dia datang. So mak aku suruh aku buat air teh padahal aku tak tahu buat air langsung. Teh? what daaa..berapa gula , berapa uncang teh, berapa banyak air? nak pakai jug yang mana ni? nak hidang pakai cawan plastic ke? Ke nak bagi Coke je?

Dalam 30minutes aku pusing-pusing dalam dapur mencari idea. Ehem lastly, aku tibai je buat air teh tu. Aku stir air teh tu sampai pecah uncang teh tu. Habis keluar pasir-pasir teh. Dengan confident nya aku hidang..

Aku: jemput minum aunt.

Aunt: oh terima kasih la nameerah..susah-susah je.

Aku: heheheh.sengih. muka manis

Aunt: Ish pasir pasir..tui tui tui.. ludah pasir.

Mak aku dah geleng-geleng muka dah cuak tahan malu. Aku tak malu sebab aku dah try sebaik mungkin. haha. at least bawak lah penapis.


So sejak tu mak aku insaf. Tiada lagi calon pilihan.


So moral of the story, aku rasa mak ayah tak perlu lah nak set sangat calon menantu. Sebab nanti kecewa bila dah high expectations sangat. teh pasir. Kesian makcik tu , mesti dia tak sangka aku tak reti buat teh o. haha. Sejak aku buat teh pasir, dah jarang sekali mak aku cakap pasal ciri-ciri menantu. Tapi sekarang ni asyik cakap..."kalau anak mama kahwin dengan mat saleh dapat anak mata biru kan??hehehehhe". So, satu cara je nak handle, buat teh pasir, concrete lagi. 


Kakak sulong aku dah kahwin...lelaki keturunan Jawa.


Kakak kedua bakal kahwin Sabtu ni...lelaki keturunan Yamen.


So, next? Keturunan apa pula? 

Apa jua keturunan, asalkan hati baik, bertanggungjawab, amanah dan tahu agama itu sudah cukup. Em, lagi satu ciri yang aku sendiri set..jangan cari yang kuat mendesak. Sebab sifat pendesak adalah punca kepada banyak masalah yang lain. 


Kahwin dengan orang Malaysia pun boleh dapat anak lawa maaa.
:D aaaaaa..Eizlan Yusof.



Happy reading and have a nice day.. :)


by the way..teh pasir itu strategy juga. kalau taknak calon pilihan mak bapak.haha



Nak tingkatkan ilmu?? Read this? Click This.










65 comments :

  1. ALHAMDULILLAH







    Kalau ada 1000 orang wanita macam hang kat Malaysia ni nescaya lelaki macam aku gumbira.. huihuihui.. :D

    ReplyDelete
  2. hehehe...strategy yg mantap.. ahaks..

    tp ada lgi ea parents yg pilihkan menantu? selalunya parents biar anak dorang pilih sdiri

    ReplyDelete
  3. ye la.. org tua ni kdg2 tak paham.. bukan agama yg jadi sandaran.. kekayaan yang menjadi nilai tertinggi.. :(

    ReplyDelete
  4. nanti kak namee bakal lah tu ikut jejak sisters kak namee... =p

    ReplyDelete
  5. hehehe...dayah pon tak reti buat teh...abislaa :P

    ReplyDelete
  6. haha..dlaam uncang teh pun ade pasir ke???

    ReplyDelete
  7. Hehehe... aku memang tak ingin kawen... takyah susah nak risau psl calon menantu...

    ReplyDelete
  8. haha. lawak. saya pon tak reti juga. tapi buat takde rasa jelah. takdelah sampai jadi teh pasir.

    ReplyDelete
  9. semua kategori yg mak namee sebut tu.. ni hah org nye.. kcuali part tinggi tu la... haha!! btway u really did put pasir ke?? u yg buat ke??

    ReplyDelete
  10. strategi terbaik tu, haha XD

    p/s : kawen korea ok? :P

    jom bersaing dengan blog keroro :P

    ReplyDelete
  11. HAha now thats really funny. As for me, when we talk about inlaws, I couldnt careless about looks. What important most is the innerself of that person. I believe that as long as that person has a sincere heart and caring soul, inshaAllah blending well with the inlaws shouldnt be hard. What matters most in a marriage is of course love and faith first, then acceptance from parents and family. Those two are like the core pillars of a marriage. I think kaka :)

    ReplyDelete
  12. "strategy teh pasir"...hahaha, so sweet ;)

    ReplyDelete
  13. Haha xtau nak cakap apa sebab semua betul betul dan betul . sangat sokonggg :) Hahaha...

    ReplyDelete
  14. pilih lelaki yg terbaik..xleh kira sgt paras rupa...cantik itu xleh menjamin kebahagiaan.. =))

    ReplyDelete
  15. hahahahahahahah...terbaekkkkkkkkk!!

    ReplyDelete
  16. Haha...kelakar kowt kisah teh pasir tue!

    ank dorg comel!=)

    ReplyDelete
  17. auww teh pasir...haha..yup,selalunya mak2 yg tanya pasal menantu dr ayah ni..ayah trima jer,klau yg mak pulak nk bkal menantu y itu dan yg ini..

    next keturunan melawa..melayu mix jawa,haha..sy ler tu...

    *okeyh,pasan..haha..;)

    ReplyDelete
  18. teh pasir sedap apaa, ada feel minum n rasa teh tu, drpda teh uncang...huhu

    ReplyDelete
  19. hahahahhaha..kelakar gila buat air teh pasir :)..hehehe..Namee Namee.

    laki pendiam memang tak banyak membebel ea?..
    urrmmmm..mgkin..

    ReplyDelete
  20. nameerah hidang kan makcik kamu ni mee goreng..

    dia teringin nak rasa hidangan kamu nameerah....


    baik makkkkk....



    dalam hati..garam mesti lebih... hehe

    ReplyDelete
  21. Not everyone is perfect . Sampai seru jodoh tak kemana. Cool la strategi tu.. *teh pasir satu!* ngeee

    ReplyDelete
  22. haha buat teh pon tak tahu eh. anak manja niii.

    ReplyDelete
  23. alaaa ,. anak lawa ke x ke ,. janji die sihat ,. cukop sifat ,. xgitu kak namee ? ? :D

    ReplyDelete
  24. wowwww. u done the good tactic ever lah. hehe. klakar plak bila baca dialog tu sampai habis.
    oh ya, may i know something, how old r u actually?

    ReplyDelete
  25. wow ada geng sama dgn Cik Epal...cik epal pon ada buat entry tak tau buat air hari tu..hehe...

    ReplyDelete
  26. haha...btol eeh nak tanye sket..tu trik awok spya bakal mak mertua reject awok ke??hehe bijak yekkkk.......

    ReplyDelete
  27. hahahahha itu salah satu tips untuk mengelakkan dari dijodohkan dengan pilihan mak. terbaik la!

    ReplyDelete
  28. BAHAHAHAHHA. style ah tektik kau nih!! ;p

    ReplyDelete
  29. suke tang strategi teh pasir tuh.. hahahaha

    *bler kawen paksa rela ni yg jadi cerai berai lepas 2-3 tahun... dah hati kata x suka timbul la benci... bukan mendoakn tp dr pemerhatian kes2 seumpamanya...

    ReplyDelete
  30. kalau taknak calon pilihan mak bapak mertua!!! HAHAHAHHA. klakar!

    ReplyDelete
  31. hehe. tol tue namee. klu mak kte yg cbuk xpe. nie jiran2 nk cbuk gak rimas lorh. huhuhuhu

    jmpt dtg belog bce entry terbaru ;P

    ReplyDelete
  32. teh pasir?? serius tak reti wat teh?

    ReplyDelete
  33. hahahahaha...nameee lawak gilak buat teh pasir....

    tapi kan tu strategy best gila tu...

    ermm betol2.mak eka pun ada ckp benda sama..tapi skang tak dah..tak kisah cemana pun janji dia baik pandai hormat org tua...

    ReplyDelete
  34. hahaha satu lagi teh garam.. tak pun teh pedas!

    ReplyDelete
  35. macam-macam ciri menantu pilihan hati mak kita. kalau nak ikut semua, susahlah nak jumpa. yang penting kita sendiri kena pandai pilih.

    ReplyDelete
  36. btul2..cantik no 2 yg penting hati..:)

    ReplyDelete
  37. saya mangsa pilih menantu... gara-gara mengharap menantu idaman... saya menjadi mangsa... ape nak buat.... tapi syukur... saya mampu buktikan... saya bukan selamanya sampah...

    ReplyDelete
  38. hahhaa..teh pasir pon boleh...hihi

    ReplyDelete
  39. haha...entry yg menarik...apa pon,pilihan ibu bapa yg terbaik....!!!yg pnting,restu drpd org tua tuh yg pling kita knew utamakan.....sebab....setiap ibu bapa mahukan yg terbaik buat anak2...kan?

    ReplyDelete
  40. haha...entry yg menarik...apa pon,pilihan ibu bapa yg terbaik....!!!yg pnting,restu drpd org tua tuh yg pling kita knew utamakan.....sebab....setiap ibu bapa mahukan yg terbaik buat anak2...kan?

    ReplyDelete
  41. bende ni baru je came across ma mind few days earlier. Hmm masing2 ada jalan masing2 ketemu jodoh kn? ade jugak yg makayah match, ada bahagia ada tk, ade jugak cari sendiri, samela ada bahagia ada tak.. depends la ketentuan masing2.. tp for me, sy bukan seorang yang mencari.. i just let it happen .. which i dunno whether its a good thing or bad thing. So i usually end up being with sumone i really enjoy having by myside tp tk berkepuk (poket) -yang sedang sedang aje. I always say "rezki insyaallah bole cari".. n i guess he's working hard. then again, ppl say "u dserve someone better" just bcos de bkn anak org senang/ tk kaye/ bkn engineer or doctor or architect..

    ReplyDelete
  42. masa org dtg risik ari 2 buat air teh O tanpa gula tapi bukan mila yg buat hahaha..sek baik..tp heran dak laki 2 minum sampai 2x sedap gamaknya huhuhu..alhamdulillah skank dah bertunang dan bakal jadi suami mila..:)

    ReplyDelete
  43. air teh yang berpasir lagi elok daripada air teh yang terlebih manis..hehe

    ReplyDelete
  44. tetiba teringat soalan essay muet pasal arranged marriage.. -.-' yeah banyak je kes sekarang kan pasal calon menantu pilihan mak ayah, tak setuju pastu lari lah, hilang lah itu lah ini lah.. bior lah anak2 buat pilihan sendiri cuma doakanlah yang terbaik.. :) cewahh memandai pulak saye.. :D haa lepas ni keturunan korea lah pulak.. hekhekhek :D buat teh bubuh seleji pulak :P

    ReplyDelete
  45. Kau kawen jala dengan aku..aku pandai masak...hantaran aku kira ikut kilo ja

    ReplyDelete
  46. hahaha nak soh kawen ngn saya tak boleh sbb skola lagi.. tggu la 10 tahun lg :) sy dtg balik cari entry ni :)

    ReplyDelete
  47. meh sini... nak ajau camne buat teh o..

    ZooL

    ReplyDelete
  48. nak cari yang rambut lurus r sebab aku da rambut kerinting..hu2 :P



    ” Nizam Ijam Dot Com”

    ReplyDelete
  49. nak cari yang rambut lurus r sebab aku da rambut kerinting..hu2 :P



    ” Nizam Ijam Dot Com”

    ReplyDelete
  50. mak ayah sekarang suka cari jodoh yg setaraf dengan anaknya.....kalu doktor hendaklah doktor juga paling tidak pun pangkat pegawai....susah mak cari mak ayah yang tidak kisah dengan calon menantu pilihan anaknya sendiri.....

    ReplyDelete
  51. hahahhaha..

    pasir strategik yg bgs namee. :)

    ReplyDelete
  52. hihi kita tk bole nk expect bakal suami yg high class punye tp diri sndiri pun tak high class sngt .

    ReplyDelete
  53. kita tk boleh nak expect bakal suami yg high class sbb diri sndiri pun belum tntu high class punye .

    ReplyDelete
  54. yup..yup..jgn tlalu expect yg tggi2 jer...lgpun kan stiap org ader klbhn & kkurangan..... :)

    ReplyDelete
  55. sepatutnya pegangan agama tu yg utama... ni kaye je nak...tu x cukup... harta boleh abis... ni la silap manusia akhir zaman skrg... ubah mentaliti kita... kalau rasulullah ada, pasti rasulullah bersedih. rezeki tu dtg dari ALLAH... bukan dari manusia. sekian~

    ReplyDelete
  56. sepatutnya pegangan agama tu yg utama... ni kaye je nak...tu x cukup... harta boleh abis... ni la silap manusia akhir zaman skrg... ubah mentaliti kita... kalau rasulullah ada, pasti rasulullah bersedih. rezeki tu dtg dari ALLAH... bukan dari manusia. sekian~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...