Tuesday, July 26, 2011

Please Be Extra Cautious With Bridal Boutiques.

Hello peeps..:)

Sila berhati-hati. 

Akhir tahun memang musim orang kahwin kan. So termasuk lah kakak aku yang bakal berkahwin dalam sedikit masa lagi. Bercakap perihal kahwin, semua pasangan hendak yang terbaik bukan? Di masa yang sama ada juga pihak yang mengambil kesempatan di celah-celah harapan tinggi bakal pengantin. 

Ok, aku tulis intro yang skema. jom rempit sikit.

Ok, kakak aku dah berkenan dengan satu butik pengantin as bila tengok portfolio nya sungguh WOW. Hiasan khemah, hiasan meja, pelamin, hiasan bunga , etc. Sampai mama aku beriya-iya nak tunjuk kat aku walaupun aku malas nak tengok..But then bila aku tengok, aku sendiri rasa WOW. Hebatnya butik ni..macam Nas Great Idea lah. sort of. Mak aku kata, jangan tempah yang mahal sangat kalau ada yang  lebih murah tapi touch yang lebih kurang. Instead tempah pelamin harga RM10,000, baik ambil yang ni lebih kurang sama tapi murah lagi. 

Tanpa ingin membuang masa kerana perasaan enthusiastic yang menebal, kakak aku.. "Okay lah kak, saya ambil dengan akak lah" bayar deposit half dulu.....

Then bila one day after....aku mula rasa pelik dengan kakak butik ni bila...

Kerap call
Hari-hari dia call dan tanya macam-macam. Tahu berapa kerap? Satu hari more than 20 times ada. Then tanya pasal aku plak. "Yang adik tu bila kahwin? Sebab akak ada buat promotion murah sangat ni. Kalau adik awak bayar deposit sekarang pun boleh". Maksudnya, kalau aku kahwin 10 tahun lagi pun takpe, tapi kena pay deposit sekarang sebab nak kejar promotion ni. Malah terus call aku pagi pagi sampai 6 kali. bangun je tidur aku tengok ada 6 missed calls. Eh apehal kakak ni beriya sangat nak tahu hal aku. Tak professional.

Macam tak sabar sangat nak kaut customer dan payment lagi. Nampak macam desperate nak customer dan nampak macam butik yang tak berjaya berbeza dari apa yang terpancar dari portfolio nya. 

Pelik tak?

Mahu full payment
Baru dua hari bayar deposit, dah call dan nak payment lagi. Dan kalau boleh nak full payment. Setahu aku, payment sebelum majlis paling maximum pun half of the total. Kenapa perlu bayar full as untuk hak bersama, biasa nya dibayar half or less. Time akak sulung aku kahwin..siap zero payment lagi. Then after majlis baru bayar. Yelah, mungkin butik tu takut kena tipu tapi sampai full payment? Mustahil you know.

Malah, harga asyik berubah ubah. kejap-kejap 1000, kejap-kejap 1200... esok 3000 pulak. Nampak macam dia sendiri tak pasti nak letak harga berapa. Sungguh tak standardize. Macam tak biasa buat business je. 

Pelik tak?

Selongkar facebook customer
Semua facebook kami dia nak add. Dia cari jugak facebook aku tapi aku tahu dia takkan jumpa account aku. Tahu kenapa? Sebab aku setting memang orang tak dapat cari melainkan linking to somebody yang mutual. So, bila dia tak dapat cari facebook aku, tahu dia buat apa? Dia call kakak aku lebih 30 kali hanya menanyakan di mana account namee roslan?

Aku pelik gila, apesal beriya sangat. Then lagi satu benda aku pelik, total friends di facebook dia sikit. Tak macam WOW gila pun. Kalau butik dia hebat, kenapa nampak sunyi je wall dia. Fan page pun takde.

Pelik tak?

Takut bila meet business people
Oh, bila papa aku cakap dia angguk-angguk je. Seolah takut bila berdepan orang yang dalam bidang business juga dan pandai politic business. 

Bila mak aku cakap, macam-macam nak minta. Payment itu ini. Seolah, customer tiada hak apa-apa. Hanya janji manis,,,"akak ni buat yang terbaik untuk customer-customer akak". 

Oleh kerana musykil, kakak aku terdetik untuk research di internet. Macam-macam cerita negative pasal butik ini rupanya. We are so shocked! 

Rupanya...

Memang butik ni penipu. Dia akan minta 100% payment tapi on the wedding day dia takkan datang even pasang khemah pun. Alasan lori rosak. So yang mana dah kena tipu tu akan di removed dari friend list nya. Like even, koleksi pelamin di dalam portfolio dia pun dicuri. I mean hasil kerja tangan butik lain tapi cakap dia punya. 

Kasihan kat pengantin kan? 


So, bakal-bakal pengantin ...

Berjaga-jaga lah. 

Jangan mudah percaya

Memang wajib buat research before bayar any deposit. 

Lagi bagus, cari customer butik tu dan call tanya pendapat.

Berhati-hati okay. 

Kalau dah kena tipu, buat police report.



Happy reading and have a nice day...

p/s: Ini bukan entry melepaskan anger.  I need to share this as aku taknak orang lain pun kena tipu. 





67 comments :

  1. pergh...org camne pon ade kan namee... =.='

    dosa tipu org nak bina masjid ni..ish2..

    -fik-

    ReplyDelete
  2. nice sharing!

    bahaya tol, freak habis.

    ReplyDelete
  3. ish3. ni yang buat i nak bukak butik yg jujur ni. hihihi :)

    ReplyDelete
  4. Good entry... jom sebarkan kat member2 yg akan kawen nanti!

    ReplyDelete
  5. thanks for this information. i'm sure people will be more alert after this.

    ReplyDelete
  6. good to share... butik tu kat mane? gampang punyer orang!

    ReplyDelete
  7. ooo. menakutkan. bukan sikit. melibatkan ribuan ringgit.

    mmg merosakkan bidang je~!

    ReplyDelete
  8. bahaya sggh take care ramai diluar sana nak cr untung mudah dgn menipu org ....

    ReplyDelete
  9. Homaigad. I'm really shocked on knowing this. Giler ah. Benda macam ni pun boleh ditipu. Geez. Lain kali memang kena 1000X hati-hati.. Thanks for the info Sis :)

    ReplyDelete
  10. mak aih. gila juga orang tu. dari cara dia pun nampak sangat menyangsikan. siap nak add fb segala. nasib ur sis dapat tahu awal awal.

    ReplyDelete
  11. survey dulu kat beberapa tempat.. tengok yang mana ok, jangan bile tengok murah terus berkenan..
    moga takde yang terkena lepas ni..

    ReplyDelete
  12. oh my~
    kesian kepada mangsa2 lepas. macam mana lah diorang handle masa tu. :(

    suppose happy day, jadi bala day.

    anyhow, thanks for sharing this dear. boleh i beringat before cari bridal boutique before kawen nanti. :)

    ReplyDelete
  13. Kalu ada gmbr dan nama butik lg jelas namee..leh jd panduan rakan2 lain..

    ReplyDelete
  14. kena berhati-hati lepas ni..huhu...

    ReplyDelete
  15. beware! memang banyak kes tipu macam ni. hailaaa. nak buat bisnis pn tak ikhlas. patut hidup tak maju. =.="

    ReplyDelete
  16. Kureng asam jerok kueh teow betol..Kalau nak buat bisness betul2 buat la..Telus ikhlas tu tunjang utama kalau nak terus maju..Kalau asyik menipu jer sampai bila nak maju.. Haishhh ~ =.='

    ReplyDelete
  17. Namee: bukan sekadar butik yg gah je yg menipu, kadang2 butik yg kecil2an lagi kuat menipunya. Lebih baik berhati2 dari terus tertipu.

    Jgn lupa vote LIKE for my photo contest. Like fan page creative photography dulu. maybe yr sis pun boleh usha2 harga kat CP ni juga.

    ReplyDelete
  18. hmm sy pon penah kene tipu.. gud info ni..

    ReplyDelete
  19. kurang ajorr...saya plak geram bila baca..huhu

    ReplyDelete
  20. memang sadis kalau kena macam ni,,apa punya orang tak berhati perut,,,makan duit pon tak halal..

    ReplyDelete
  21. Namee, letak je nama dia. so that tade yang kena nanti. ;) apa pn maceh share. ;)

    ReplyDelete
  22. ada pulak mcm tu erk? ermm..kene lebih hati2 ni..tq namee..

    ReplyDelete
  23. pehh kuang hajar sungguh betul lah si akak butik pengantin nie..

    eka serius betul2 rimas kalau dapat org mcam ni..ada jugak org insurans pun lebih kurang...

    dah kita kata taknak lagi hari2 5,6 kali call cemana cemana..adesss

    nasib lah akak namee tak kena..huhuhu

    namee..kalau kita nak kawen lagi 2 tahun buleh lah call akak ni..hahahhaahahhahaahahaha

    ReplyDelete
  24. homaigod!! truknye org camni. sgt kurg ajar..i hope depa kene tangkap pasni sbb tipu duet org.

    ReplyDelete
  25. bagus kau share, aku pon cadang nak kahwin ni..









    lagi 6 tahun.. muahahaha

    ReplyDelete
  26. yup2.. perlu hati2 sgt .. sy pon oenah dgr cita macam ni.. dia buat khemah sampaii pukol 3 pagi x siap2.. esk bila nak start majlis belah macam tu je...

    ReplyDelete
  27. oh.ini ke yang buat cik namee marah sgt ni? apesal la manusia tuh. haram duit makan wo. mmg pelik la. nasib baik dapat detect awal2. kalau tak? habis lah duit. dah la nak kahwin guna duit banyak pulak. haish! kena berhati-hati lah pasni. kalau murah sgt pon pelik. so, kena selidik latar belakang boutique tu sebab preparation for kahwin ni mahal kan. kalau lebur, bukan beratus. beribu-ribu.

    ReplyDelete
  28. Hurm susah jugak nak kawen ni no...

    Tapi apa2 pun gudluck untuk kakak kau..semoga majlis dia berjalan lancar...

    ReplyDelete
  29. good sharing

    fayz
    syokkahwin.com

    ReplyDelete
  30. hahaha..terang terang lagi dah penipu..dasar penipu, suka paksa orang!..
    kesian la sape yang dah terkena kan?.hmmm..nak share.untuk peringatan untuk orang lain jga..
    Wow..hehe..nice entry Namee. :)

    ReplyDelete
  31. pergh...giloss.ini macam punya org pun ade ke? huhu.bahaya la skang ni kak namee..

    ReplyDelete
  32. butik mane dear? takut je terkena nanti..huhu..

    ReplyDelete
  33. mmg ade kes nie. siap masok paper lagi.. sobsss untuk pngntin yg lesap rm20k!

    ReplyDelete
  34. eh?ade ke yg buat bisnes macam tu?first time dengar..ish3..better pergi butik yg memang dah dikenali kot baru selamat..

    ReplyDelete
  35. hishh , zaman skrg ni org suka sngt nk mengaut keuntungan berlebihan .

    ReplyDelete
  36. seriously? ada jugak butik pengantin yg menipu camni? ishh..seram jugak. kesian lah kat bakal pengantin tu kalo on the day nak kawen tu pun majlis tak dapat jalan.

    ReplyDelete
  37. kawin pakai tshirt je la mcm ni.. hehe

    ReplyDelete
  38. wah ini olang betul2 mau cepat kaye oooo..

    ReplyDelete
  39. we call org mcm tu, spesis penyapu! *emo tetibe*

    ReplyDelete
  40. Hehe.. i can see that.. it is not.. :-D
    a useful reminder tho..

    ReplyDelete
  41. uihhh..bahayanya mcm tu..kesian kat previous customer kena tipu dgn org mcm ni. letaklah link fb dia sekali, barulah tak tertipu.

    ReplyDelete
  42. hai namee!!!haha..wah..hebat punye penipu...terdesak sgt call org beratos kali..fuh..namee bila nak kawin?keh3

    ReplyDelete
  43. wow...tak sangka nak buat business wedding planning pun boleh nak menipu orang macam ni. serius jahat buat camtu kat bakal blushing bride lagi-lagi on their wedding day itself +_+
    so kakak you dapat balik deposit payment tak?

    ReplyDelete
  44. kak namee, just nk habaq mai..
    u r in my top5 feveret blog...teehee..
    kp it up dear!

    ReplyDelete
  45. kak namee, just nk habaq mai..
    u r in my top5 feveret blog...teehee..
    kp it up dear!

    ReplyDelete
  46. ish2..macam-macam cara orang nak menipu yek..sangat kejam..

    ReplyDelete
  47. dik..apa nama butik tue.. akak baca tak perasan pulak adik ada mention nama butik tue

    ReplyDelete
  48. pasal kerap call tu, memang betul. bisnes kad kawin pun selalu buat mcm tu walaupun kita taknak lagi dah service dia.

    ReplyDelete
  49. payah gak kalau tersilap pilih.melayang kos macam tuh jer.

    ReplyDelete
  50. ada jugak manusia macam ni ek. ish3..

    ReplyDelete
  51. memang pelik bin musykil. nasib baek dapat hidu awal.. :)

    ReplyDelete
  52. ini umpama merosakkan hari bahagia orang lain..

    ReplyDelete
  53. Thanks for sharing namee..kena take note la ni. takot family nak kawin ke kan..boleh bgtau dorg utk hati2..

    ReplyDelete
  54. org mcm ni pun ade kan,mmg annoying la kalau sehari call smpai bpuluh kali...bride to be,silalah bhati2 bl pilih vendor.

    ReplyDelete
  55. namee, tlg pm jap butik mna tu. i'm a photographer. nk kasi alert kt kwn2. thanks. here's my email, dannben@gmail.com

    ReplyDelete
  56. dia nk menipu tapi dia pun bodoh...syukr kamu dah tau dulu~

    ReplyDelete
  57. x nk kwin bole?haha..jd kertua. :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...