Friday, August 26, 2011

Baju Raya Perlu Mahal Gila Ke ? RM899 ?

Hello peeps..

Hello, 2 hari saya sudah tidak online ? Tahu kenapa? Bulan Ramadhan berlalu dengan pantas, lagi sedikit masa lagi Aidilfitri bakal tiba. Baju raya? Aku tak pernah fikir pasal baju raya tapi bila aku baca blog-blog lain, semuanya sungguh teruja untuk sambut raya dan seronok bercerita pasal baju raya. Gua tercabar, so selama 2 hari aku hilang tu aku pergi cari baju raya. 

Pusing-pusing mall, cari yang cantik dan yang mana kena dengan budget yang mak aku bagi. Tapi bila di satu butik, aku teruja gila tengok baju kaftan di tubuh patung, usha harga..RM899. Em, dalam hati aku sedikit kecewa sebab mak aku bagi RM300 je untuk budget baju kurung. 
baju ini tapi lagi banyak manik.

Aku berdiri depan patung tu sambil meneliti manik-manik di pergelangan tangan baju....tiba-tiba datang satu suara...

"Mummy, look at this ! cantik nya! I want this ! "kata gadis gedik

Ok, sedikit gedik dan terburu-buru padahal aku tengah membelek baju tu, dia datang dari jauh tegedik-gedik mahu juga. Penjaga butik tu cakap, baju tu tinggal satu so samada aku atau gadis tu yang beli ? Aku terfikir-fikir manakala gadis itu no problem, cucuk credit card je. Hati aku rasa meronta-ronta nak sebab aku tercabar dengan gadis gedik so aku decided untuk draw duit lagi untuk cukup kan duit.

Dalam berlari-lari ke atm machine, aku terfikir... kalau aku beli baju tu..berbaloi ke? Baju raya ? Perlu mahal ke ? As aku bukan anak raja pun, anak orang biasa ja. 

Berbaloi ke baju harga RM899 ? Sebab aku selalu pakai baju raya sekali je. Tak pernah ulang pakai. Pakaian harian? Itu mustahil sebab pakaian harian aku adalah casual wear. jeans, shirt etc. End up baju tu kena kurung dalam closet ?


Dah berfikir dan teringat orang Somalia, terus kaki aku melencong tempat lain...tak jadi pergi atm machine


Aku tak tahu apa jadi dengan baju kaftan yang cun gila tu ....


Mungkin sudah dibeli oleh gadis gedik ?


Kalau aku tak beli, gadis gedik tak beli ? Maka kasihan lah butik tu.


Kalau ikut rasa tercabar aku kat gadis gedik tu dan nafsu shopaholic, tentu sekali aku dah beli baju tu. Sebagai seorang bekas pesakit shopaholic, penyakit aku datang balik bila aku tengok baju cantik. Sebenarnya dah 2 tahun aku cure diri aku dari penyakit shopaholic. So, bila penyakit tu datang balik, ingat 2 benda...oh namee roslan, kau bukan anak raja dan ingat orang Somalia. Terus tak jadi beli.


So, aku masih takde baju raya.  Sekian


Mari lah kita bersederhana dalam menyambut perayaan. Ingat juga yang tak bernasib baik. 


So siapa nak kongsi satu baju raya dengan saya ? 


happy reading and have a nice day....


p/s: Maaf awesome and cool bloglist, saya lihat banyak yang update but no worries saya akan baca entry latest and yang mana saya tertinggal juga . :)


p/s : lagi satu, dosa ke aku sebab aku dah cakap kat kakak butik tu, simpan baju tu untuk aku sebab aku nak pergi cucuk duit kat bank ..lepas tu aku tak datang butik tu balik ? dosa tak ? 





127 comments :

  1. keperluan vs kehendak...mane yg penting?

    ReplyDelete
  2. kan? raye bese2 je dah la...janji dpt makan best2, baju raye tolak tepi,hehe :)

    ReplyDelete
  3. akhirnya update jugak.. ;)

    biarlah si gadis gedik itu yang membelinya.. tak payah nak membazir.. walau banyak duit sekalipun tapi beli lepas tu tak pakai kan ke dah rugi.. baik simpan atau sedekah pada mereka yang memerlukan.. ;)

    ReplyDelete
  4. 899 ? bole beli fon baru ;DD sedekah kat org yg memerlukan pun lagy bagus :)

    ReplyDelete
  5. akak rasa, yg penting hati kita bila keluar dr ramadhan berharga lebih dr rm899. :)

    ReplyDelete
  6. wah gile mahal baju tuh,,kalau saye terketar ketar jugak tangan time nak bayar,,hahaha

    ReplyDelete
  7. i don't have baju raye either... but dat's not a problem to me.. chill~ masih ada masa untuk mencari...

    ReplyDelete
  8. ku recycle je bj namee..lg jimat..kehkeh..gune blk bj bwk g knduri bru skali pkai

    ReplyDelete
  9. waaaaaaa.... awak patut jumpa balik dia la cakap kat dia awak tak jadi beli. Tapi sy yakin dia dah jual kot kat orang lain lepas setengah jam awak tak muncul... Hehe.. So next time jangan buat lg tau..

    Baju raya sy selalu beli kain lepas tu hantar tailor. Sebab nya biasanya tak de baju saiz saya yang cantik. Saiz pertengahan. Antara saiz budak dan dewasa. Nasib la.. Tapi kalau nak tempah, kena awal2.. Kang tak de tailor nak buat.. Huhu..

    Dan sepanjag hidup tak pernah ada baju harga lebih 200.... =p

    ReplyDelete
  10. aku baca dan aku ketawa itu sahaja...entah tak reti aku nak komen kerana ...ah! mmg gila kalau kau beli juga baju tu...rm899 mahal sangat tu ...kalau bawah 500 ok lagi ...agak2 la namee jgn di ikutkan sangat nafsu tu....keh3!

    ReplyDelete
  11. penyakit shopaholic memang amat berbahaya..kih3..

    semoga bersederhana menyambut Aidilfitri =)

    ReplyDelete
  12. mahalnye....kopak duet..haha..x perlu kot bju raye mahal2 ni..membazir je..kdg tu mahal sebab jenama je.kene tnggu sale nk raye bru bole borong brg branded sbb akn ofeer 50% up to 70 %..hehhe..syorgaa gile kan.hahaa

    ReplyDelete
  13. wow, kira mahal gila klo dpt beli baju mcm tu..tp ada jg bj yg harga dlm harga 100 ke 200 ringgit pn nmpk cantik jg...

    ReplyDelete
  14. gilaa mahal rm899 . setahun berapa kali jak kan pakai .

    cekik darah tul lahh baju tue . yaa , cakap namee betul . berderhana lahh di hari raya ini . heheee

    ReplyDelete
  15. hahaha...namee, x dosala...die pon dah tau dah trik tu, ramai yg gune kot..hehe...baju raya x perlu mahal2 pon, akak punye baju raya pon rm130++ je, design thn lepas..hehe...kalo namee pakai yg thn dolu2 pon org x pasan kot?? just my 2 cents v ^_^

    ReplyDelete
  16. pilihan yg bijak. for me kita memang x perlula kan beli baju mahal2 sbb artis pon kekadang pakai bajet2 jr. hehe. kalau gai kita sebulan 10000 x pe jugak. peace :D tak pe, teruskan mencari k.

    ReplyDelete
  17. dosa hahak. kesian akak tu. ala, kompem dia dah jualkan kat orang lain punye haha. nice entry namee. myera pun takde nak berbaju rayee. pakai 3tahun lepas punya jek. selagi muat dan tak koyak kahkah

    ReplyDelete
  18. errr... tak tahu la dosa ke tak.

    tapi baik beli ikut kemampuan jek :)

    p/s : keroro pon mood raya tak berapa nak ada :P

    ReplyDelete
  19. mak oooiii...mahalnya!
    kalau akak memang tak mampu nak beli..

    ReplyDelete
  20. lol we have the same thinking. I have an African child picture in my room. Whenever I wanna go online shopping, sure tak jadi cause kena beringat.

    dont worry about the baju yg u suh kakak tu simpan cause paling lama they can hold for that baju pun 1 hari je :)

    ReplyDelete
  21. wuuuu melampau nye kalau baju raye hrge nk dekat seribu. xpe la kak namee, simpan duit beli baju kawen yg lg mahal yg lagi cunn lagii bagooosss kan2 ?? :P


    urm,,dosa ke ah..xpe kot. maybe die tgu k,namee xdtg die jual kt orglen. hehe

    _________________________
    I have added cool emoticons to this message.
    To see them go to http://x.exps.me?6c72dfef8633393d15b9192b8ee4e9b6

    ReplyDelete
  22. sesungguhnya apa yang namee buat tu memang melatih diri untuk jadi lebih tenang. baguslah. delayed gratification dlm byk hal lebih baik.

    kan?

    bkn apa, sbb, budaya sekeliling kita semua push kita untuk instant gratification.

    untungla if boleh going upstream dan lawan semua ni dan hati yang jelas.

    tengok cerita Justified pun, nak sangat bunuh orang instantly tanpa dengar justification dorang.

    kipidap!


    FahmiMahat

    ReplyDelete
  23. mana tahu baju tu boleh pakai ke event event lain mcm wedding di hotel kaaa. hehehe. tak rugi pun kalau beli. tapi kalau hati was was, better tayah beli hehe.

    ReplyDelete
  24. sy yg maybe akan pakai g ofis pun fikir 2 3 kali even hg lbh rm100. sbb bj yg sy pakai dilarang sama skali ada manik2 batu2 tu.. nyusahkan kan jer..

    ReplyDelete
  25. baju kite mesti awak xmuat laaa..;D

    ReplyDelete
  26. oooo.patot la lama tak online.heheh.
    .namee la yang tak jadi beli tu?..hehehe.

    mahal gila wooo..
    betul kata namee..baju mahal, bukan selalu pakai kan..
    better kita sedekahkan duit yang lebih tu kepada orang somalia.

    rm300?..berapa pasang plan nak beli ni?..

    ReplyDelete
  27. err,namee dah janji tapi x pegi,akak tu menanti dgn penuh harapan..satu harapan yg telah diberikan pd akak tu...hampa,kecewa..heh*nak propa namee jer,hehe*

    tak apa namee,rileks sudah..sy pun tak ada gak baju raya tahun ni..pakai yg tahun lepas jer..sbb masih boleh guna,org lain bukan tau pun kan?sbb pakai setaun sekali..heh

    ReplyDelete
  28. jom kongsi bru rya ngan sy ;)
    tp kan..ksian kat kkak butik tu tau..

    ReplyDelete
  29. RM899. as a man x payah la. byk lg baju best. try la jubah. series aku tgk byk cantik gila2. sume below 300.

    mak aku beli mcm nak pakai hari2 smpai bapak aku buat muka.

    hahahaha:)

    x salah pun ckp nak dtg tp x dtg balik. aku selalu buat bila nak beli jeans tp end up x jd sebab malas habiskan duit.

    hahahaha:)

    ReplyDelete
  30. stuju.. marilah bersederhana.. sy raye beli bju murah2 je. =)

    ReplyDelete
  31. huishhh.. namee punya shopaholic memang tak boleh dibendung.. nasib sekarang dah elok.. hehe :)

    yana punya baju raya pun tak sampai rm200..

    sebab keluarga yana pernah hidup susah dulu.. duduk pun rumah pangsa je.. yana lahir bukan dari keluarga senang..

    sekarang family yana dah steady sikit la tapi tak kaya raya.. hehe.. tu pun dah bersyukur.. :)

    ReplyDelete
  32. murah janji puas hati kan dear..:)

    ReplyDelete
  33. fuh mahal gila...
    mmg xberbaloi...
    err rasanya baju tue sudah disambar oleh si gadis grdik :)

    ReplyDelete
  34. x kot... sb dy akn tgu dlm bpe jam je.. lau kamu xdtg... dy akn jual pd org lain... :)

    ReplyDelete
  35. gila lah mahal. mahal gila2. tak berbaloi langsung

    ReplyDelete
  36. nice oneee...perghh ade renda2 :)

    ReplyDelete
  37. betul tu,,marilah kita bersederhana untuk beraya....

    tapi baju raya sunat di pagi raya..hehe..selamat hari raya namee

    ReplyDelete
  38. err..emm tergamam kejap tgk harga die..mahal nya....

    ReplyDelete
  39. hehe...tindakan yg bagus dear..mahal sgt tuhh..baik kita berserdahana je..kita pun blum ada bju raya lg nih..huhu

    ReplyDelete
  40. Xyah la membazir smpi mcm tu sekali.. mahal sgt.. n btl tu, ingtla org yg lbh susah dr kite.. entah2 blm tntu ada baju raya..


    psst, tak dosa pun..ntah2 dia lupa namee...

    ReplyDelete
  41. thn ini saya ada 4 pasang baju raya.So boleh share dgn namee 2 pasang pasal teringat kanak2 somalia.Dan tak berdosa pada namee pasal namee sbnrnya dah pasang niat nak save duit yg mak namee bagi tu lepas terkenang lagi kanak2 kat somalia.Tak baik membazir.Beserdahanalah dalam kehidupan.itu lagi baik :)

    ReplyDelete
  42. Aiyo...2 hari menghilang g cari baju raye but still xde bju raye lg??hehe...

    mmg x berbaloi klau beli baju yg mahal2 tue klau kite nk gune time raye je!=)

    ReplyDelete
  43. it's not the prob.. i thought it's not wrong if we buy baju kurung, baju kebaya and so on, because we celebrated once a year..and as long as baju yg mahu kita beli itu di dasar kemampuan dan keadaan kita yg sekarang!! ;)

    seriously i said, baju kaftan color merah itu sgt stunning if u wear it on raya!! hehehe..

    ReplyDelete
  44. nasib baik tak beli , kalau tak cuba bayangkan habis berapa duit kamuu . hehehe

    ReplyDelete
  45. nsb x bli.. membazir je.. tp klu itu kepuasan, up to u.. ;)

    ReplyDelete
  46. haha suruh simpan tapi tak datang balik...rasanya da jual kot kat gadis gedik tu...

    ReplyDelete
  47. nasib u tak beli.agak melampau kalau satu baju raya je harga nak dekat rm1000.perghhhhhhhhhhhhh.bole beli lagi 5 baju raya yg lebih cantik kot dgn hrga mcm tu

    ReplyDelete
  48. x berbaloi namee. i penah beli baju raya 1K, end up baju tu masuk dalam almari wat pekasam. sbb glamour sgt... nak pakai hari bese cam buang tabiat. better beli yg simple, murah n cantik.

    ReplyDelete
  49. mmg sgt tak berbaloi beli mahal2 macam tu..kalau kita, kita beli yang biasa2 jeh

    ReplyDelete
  50. pergh..mahalnye..boleh dapat berapa psang dengan duit sebanyak tu..
    kawal nafsu membeli :)

    ReplyDelete
  51. hihihi..sian kat kakak butik tu.xpe2..jgn membazir.tak baik..he3

    ReplyDelete
  52. betol2.
    baju raya pakai time pagi raya je.
    lepas tu kene kurung dalam closet.
    haha. nama pun baju kurung kan.

    ReplyDelete
  53. seb bek you tak beli..mahai naaa tu...huhu

    ReplyDelete
  54. sungguh tak berbaloi hanya untuk sehelai baju :)

    btw SELAMAT HARI RAYA SIS NAMEE :)

    ReplyDelete
  55. wahh..mahalnya baju raya kaftan tu ekk..tp mungkin kualitinya bagus kan dear..xpala, bg saja kt bdk gedik tu beli..huhu

    tahniah namee sebab berjaya kawal diri dr beli baju raya yg mahal camtu :)

    nice cara awk ingatkn diri..bkn anak raja dan ingt org somalia..bkn saja dpt didik diri supaya tak membazir sgt, tp mendidik diri untuk belajar erti kehidupan dari situasi di Somalia tu..

    mostly anak2 muda zmn skrg mgkin terlalu obses dgn fesyen or gadget tp beli brg2 guna duit parents..bukankah lebih elok utamakan apa yg diperlu, bukannya utamakan kemahuan :)

    salam aidilfitri namee ^__^

    ReplyDelete
  56. perghh,giler dasat dye pnye harga..huk3..kalo sy kim salam jela..sy x brape suka beli baju yg dh siap sbb x brape nk fit ngan body.huhuhu,padahal xde dwet nk beli.keh3..sbnarnye mmg x brbaloi pown beli baju raya mahal2,lebih2 kalo sis jnis yg jrang pakai baju cenggitu.nnt lpas pkai skali,trus tperap dalam almari..not gud,not gud..=)

    ReplyDelete
  57. hehehe.namee da booking siap tapi tak beli kiranya okay apa.... tak mgapa pun asalkan kalau pihak butik tu dapat jual org lain kira okay jgk..

    yaaa wan beraya pun jimat.. duit ada bajet bajet je.. baju blum beli lagi..

    ReplyDelete
  58. fuyoo lawanya baju tu .
    tapi memang tak berbaloi , kalau rm899 tu boleh beli lagi banyak baju :)
    ermm maybe kak namee patut datang balik butik tu kot, kesian akak tu tertunggu-tunggu xD

    ReplyDelete
  59. haha,xpe2 namee,gua tahu lu busy gila buat kuih bahulu sampai tak dapat jenguk semua bloglist.

    gua rasa,baju raya takyah la mahal sangat,rm30 dah ok ape,sepasang semua maybe under rm100 tu dah kira wah mahalnya.

    baju raya gua under rm100 je.hehe
    sepasang.

    nak mahal2?jadi artis dulu la,artis kan banyak event,boleh pakai banyak kali.

    ReplyDelete
  60. erkk,maybe kodd kak sbb akak bg hrpan kt si penjual bju tu kte nk bli,tp tak bli2 pun.but si kakak tu pun tak boleh mrah.customer ade hak memasing kan? :)

    ReplyDelete
  61. wow mahal gila..tadi eka pegi tgok satu majalah ni..baju kebaya dia 2,800.00,1,500.00......fuhhhh kalau harga banyak tu buleh beli 12 pasang baju kan...

    eka punya baju semua tak mahal..tapi cantik..

    namee beli lah selai..ke nak pinjam eka punya??? hehehe

    psssssssstt kalau baju mahal,kita takut nak pkai.kang simpan je..tol tak

    ReplyDelete
  62. namee selamat hari raya ! hehehe. tindakan anda sungguh bijak :) xperlu pun mahal2. pakai sekali je pun kan.

    ReplyDelete
  63. x berbaloi pun kalau beli baju raya mahal2..tapi part namee x beli baju tu xde lah berdosanya..customer always right ^_~

    ReplyDelete
  64. xdose kot.. kalau rasa bersalah, g kat akk tu balik terus terang dgn dy..hehe tu pun kalu berani lah :p

    ReplyDelete
  65. setuju. berlebihan. ada friends tu smpai baju melayu tiga pasang ! haha. nak pakai bila pn tk tau. p msjid jarang pun :D

    ReplyDelete
  66. somalia. haha bagus betul.

    takpe, gadis gedik beli kot, kakak butik tak kisah.

    ReplyDelete
  67. dari pakai baju harga 899, baik beli gelang emas, huhuhu..

    baju saya, tak spi 50 hengget..pon da bersyukur ke hadrat Ilahi.

    ReplyDelete
  68. Wauu thumb up untuk namee :D betul2.. baju raya pakai sekali je.. kalau pakai lebih dari sekali, adalah dalam 2-3 kali je..

    Pasal dosa tu, kalau ikut rasa-rasa, rasanye tak berdosa.. dia mcm melempar batu ke tiang lampu dan batu tu terkena tiang tu sedangkan dalam hati tak nak batu tu terkena tiang lampu.. har har :D

    ReplyDelete
  69. x berbaloi beli bju rya mhal kn..
    sbb bkn pkai slalu pun..
    if benda yg slalu kta pkai...ok la kan

    ReplyDelete
  70. mak oi! mahal nak mampuih..tak berbaloi langsung kalau beli..899 tu boleh dapat berhelai-helai baju kurung kot..

    namee recycle je baju raya tahun lepas..tak jadi masalah kot..org pun bukan ingt tahun lepas-lepas kita pakai baju apa..lagi jimat..ehehe..^_^

    ReplyDelete
  71. bila Nafsu dah menguasai akal.. inilah yang terjadi.. membazir lagi dan lagi... :)

    ReplyDelete
  72. mahal la kak namee
    btl la sbb bju kurung jarang org pakai
    NT pun pakai time knduri jer
    so for me tak berbaloi kak namee beli
    sbb kak namee more to jeans n casual kan

    ReplyDelete
  73. hhahaha..macam2.....bkn org tye berpa harga pun...janji selesa n sedap mata memandg..hik3

    ReplyDelete
  74. mahal gilossss baju tu. huhu.. serious tak berbaloi. melainkan kalau namee selalu pakai. lagipun, selalunya baju mahal mahal ni susah nak jaga. so, better tak payah beli. haha..

    nak share baju dengan deeya? boleh je. tapi tak taulah muat or tak. huhu..

    tak taulah dosa ataupun tak. rasanya tak kot

    ReplyDelete
  75. rasenye x perlu as long as ade pakaian..
    huhu..
    for me harge x de lah melanbangkan ape2 sangat..harge 300++ pakainye hari raye je

    ReplyDelete
  76. baju melayu freaky rm 50 je :D mahal dah tu :P

    ReplyDelete
  77. kalau baju 200++ pun telan air liur. ni pulak 899. phew. good job namee ;)

    ReplyDelete
  78. kak namee, sy guna baju yg lama je. ala kadar raya tahun ni. :)

    ReplyDelete
  79. mahal nyerk baju,bagus tak beli lah dear, nnti u cari baju yg lebih kurang sama tapi harga lagi murah ke nyerk :)

    ReplyDelete
  80. sangat tak berbaloi ! haha. saya pun selalu pikir berjuta2 kali bila tengok baju cantik yang mahal.

    ReplyDelete
  81. kak namee, if u beli pon nt mmg pakai sekejap. dat's great u dpt berfikir secare rasional mase otw g atm machine. hehehe.

    ReplyDelete
  82. heee rasa nak shopping raya dgn namee je tetiba ! :P btwww sofea pun... ada berkenan baju ni, rm 300.. masuk kedai tu kali ke berapa puluh tah baru beli.. sbb risau ikut nafsu jee.. tp tak.. sbb mmg betul2 nak. hihihi

    ReplyDelete
  83. selamat hari raya. :) & entry ni pun xde masalah. berbaur nasihat. love it !

    ReplyDelete
  84. line sgt teruk.:(

    Saya sedang berusaha hidup bersederhana dan buang tabiat shopaholic!

    Abby penah buat rambut sampai RM600.dan bertahan hanya 2 bulan.Sangat bongok kan?
    haihhhh!

    tobat x mau buang duit sudah!

    ReplyDelete
  85. mestilah tak perlu cik namee. firstly, raya tak semestinya kena baru. tapi dah jadi trend sekarang, kena ada bj kurg baru stiap tahun. so, cik namee pon ckp pakai sekali je kan? kenapa perlu mmbzr? byk lagi kegunaan duit tu nnt.

    patutnye cik namee tempah je baju. beli kain, banyak je yg tak sampai seratus cantik-cantik. byr tailor pun dlm 100. baru 200. tp kena pndai pilih tailor jugak la.buat awal-awal. now ni kalau beli siap kan, mcm xbyk design cun cun. saya pun tgh mncari-cari gak satu. tapi takde yg bkenan di hati. nasib baik dah tempah satu.

    pasal dosa tak dosa tu kan, saya tak arif sangat. tak reti pulak nak meletakkan hukum. tapi sepatutnya kena bagitahu la kot dekat akak butik tu. kesian dekat dia. mesti dah menaruh harapan ke kan. :)

    ReplyDelete
  86. blogwalking , jalan jalan , singgah singgah n bace entry kart sini . .
    erm ,
    jom terjah blog kami . .
    ade new entry taw . .
    cdey )':

    ReplyDelete
  87. hehehhee
    cian die ye..xpe2...nnti mesti jumpe yg lagi best kan?
    weeee =]

    ReplyDelete
  88. bersederhana. tapi jgn sampai takde baju raya langsung.

    ReplyDelete
  89. Thnks for yr comment on my latest entry,really appreciate it,eventhough it's short;)

    -Actually,Raya is just a celebration of the end of the month of Ramadhan.One of the best way to celebrate this important event is MODERATION.sometimes,okyh la..Most of the time,we human mmg bernafsu to have new thing,sometime our desire can take this situation to higher level,in which we don't rationalize over the things that we wish to own,and to what we NEED to have.RM899 for just a baju raya?!utterly,tht is a rubbish price to spent for such a short event (lainlah,if yre going to wear the dress everyday,which i doubt you would [; ) But anyhow,thnk goodness,you ddn't buy the dresss.Terlampau mahal,mahal sgt! Fuhhh,insyAllah,rezeki akan datang :)

    ReplyDelete
  90. nasib baik kamu x beli..insyaALLAH akn jmp baju yg lbh kurang same n hage murah:)

    ReplyDelete
  91. Umanggaihhh,899 ?? hukhuk seumu hidup beum pernah menyarungkan baju semahal itu.. Hehe :)

    Psttt ! laily taon ni tempah sakan baju sebab taon taon yang lepas tak tempah..Dah bertahun la beli jer..hehe :)

    Selamat hari raya Namee..Kalau ada salah silap 0-0 yer.. :)

    ReplyDelete
  92. pakaian harian zana pun jeans n t-shirt jar ,. kalau pakai baju kurung pun bila mak suroh ,. da kene marah baru pakai :D

    rase nye ta berbaloi kot beli baju raya mahal gitu ,. adessss ,.

    http://syazanasani.com

    ReplyDelete
  93. mahalnye..sy mmg ta mampu lah nak beli baju mahal mcm gtue..huhuhu...

    ReplyDelete
  94. peh namee kejam bt org kdai mcm 2..kikiki...entah2 pmpn yg gedik2 2 org kdai 2 jugak...sje nk saiko namee..kikiki

    ReplyDelete
  95. salam...

    mahalnya..kpd yang mampu apalahnya...

    ReplyDelete
  96. baju raya yang dipakai setahun sekali, xperlu la mahal2..dalam 365 hari, cuma 1 hari je nak menggayakan baju raya tu..so, no need to waste more money on clothes you rarely wear BUT you can spend like 80% of your money for shoes and handbags hehehe..

    ReplyDelete
  97. gile ahhh. kptusan yg bgus sbb xbeli bju tu. membazir :)

    ReplyDelete
  98. kalau rm899 tu boleh beli baju shirt dengan jeans 3 4 helai. huhu. tak payah membazir beli baju kurung mahal2.sbb kita bukan penggemar baju kurung pun kan.hee.biarla budak gedik yang beli sebab mungkin dia anak raja kot.ahaks.

    P.s: kalau nak bagi baju pun mcm tak boleh je sbb fiqa pendek.hehe.

    ReplyDelete
  99. sama! belom ada baju rayaaa T_T / tapi takpe kalau tak sempat beli pun baju lama ada lagi ;) chill la namee . and pasal kakak butik tu, anggap je bukan rezeki dia . hikhikhik ,

    ReplyDelete
  100. Hahah... Kita perempuan ni memang kdg2 ada rasa tercabar ;p

    ReplyDelete
  101. namee. seriously. sgt mahalllll =.=


    kalau dian bershopping dian akan bawak friend yg kind of 'berjimat' sikit. ade la sorang ni. umor 24. die orang pahang.keje kt kl. so bile hidup kt tempat org and support keluarga. tiap kali shopping die akan control. mane yg penting je die beli. so kalau dian keluar dgn die and minat kind of dress ni then die akan ckap, 'dian,buat ape beli?ko nak pakai pergi mane? buat ape?' haha. so tak jadi beli. sedikit sebanyak membantu save duit. hihi. kalau dulu bershopping mst dalam 4 5 rat. tp bile dgn die penah belanje 150 or less,tp puas hati. hihi :D so she's a good friend :) u must find one. so dapat la cure 'shopaholic' tu. hehehe.

    ReplyDelete
  102. Namee congrats!!! dapat curb keinginan n nafsu nak beli baju cun melecun tu.

    Isyh dulu kat Uni X takkan u tak pakai balik semua baju raya tu? Thats what i do. So baju kurung klau boleh beli yang cukup meriah untuk dipakai bawa beraya tapi tak over sangat so that boleh pakai pergi kuliyah =)

    Tak dosa pun buat macam tu dekat akak sales-semua orang perempuan yang suka shopping confirm pernah buat lah =D

    ReplyDelete
  103. Good entry this time..

    btw RM899 = RM 900

    WTH...

    Gila mahai wei..to me it is super super super expensive kot...

    Major servis reta aku pun dah RM700 (terasa nak down grade reta jadi kancil..hahaha)

    Tapi bulan ni aku pun shopping sakan. Bukan atas desakan nafsu sgt...

    Aku tak buat apa2 list shopping but I need to do shopping since seluaq jeans aku dah mula mereput, tapak kasut aku dah mula haus, baju putih aku dah mula jadi kuning..

    tapi byk jugak la aku spend..bg aku la..dah -ve dah bulan ni punya budjet..

    servis reta RM700
    jeans 2 helai RM400
    belt RM60
    Baju melayu + sampin (jalan tar ja) RM100
    Baju kemeja 2 helai RM200
    Kasut sepasang RM200

    saks!!

    Ini tak termasuk belanja2 lain lagi..dah la aku baru jadi uncle recently (harap2 mak bapak n sanak saudara tak bising tanya bila aku nak kawen, aku benci keadaan ini)

    Duit raya lagi weh..haha..pening dak? kah kah kah

    *tgh dok pikiaq mana nak cari duit..agak2 kalau aku juai bontot laku tak? hahaha (ok aku gurau ja)*

    ReplyDelete
  104. Hahai .. Baju raya saya tak sampai 100 ringgit je sebab saya jenis orang yang SANGAT berjimat (kedekut) . Lepas beli baju tu baru saya tambah accesories macam manik , rantai etc etc . Saya banyak habis duit dekat personal gadget macam phone , music player .. Saya tak kisah tentang harga , saya kisah tentang cantiknya baju tu :P

    ReplyDelete
  105. dear, tak de entri baru? =p

    Nak mintak izin ni.. Boleh tak saya nak ikut idea namee nak cari kwn2 blogger yang akan commit dengan masing2? I mean idea namee buat 100 blog ni... Maybe sy tak mampu la nak buat 100.. Hihi.. Just nak buat idea yang sama macam awak..

    lately semangat nak blogging pun dah merundum sebab blog yang saya follow pun jarang2 da update.. Saya pun cam malas je nak update entri.. Atleast kalau ada rasa tanggungjwb cam namee buat ni, maybe lebih semangat kan?

    Boleh dear? Saya akan backlinks idea ni dari blog awak.. Kalau tak boleh, itu hak awak kan? Sbb idea awak.. No worries.. =)

    P/s : boleh tak boleh, t reply kat entri sy yerk.. Thank u so much dear.. Boleh tak saya nak ikut idea namee nak cari kwn2 blogger yang akan commit dengan masing2? I mean idea namee buat 100 blog ni... Maybe sy tak mampu la nak buat 100.. Hihi.. Just nak buat idea yang sama macam awak..

    lately semangat nak blogging pun dah merundum sebab blog yang saya follow pun jarang2 da update.. Saya pun cam malas je nak update entri.. Atleast kalau ada rasa tanggungjwb cam namee buat ni, maybe lebih semangat kan?

    Boleh dear? Saya akan backlinks idea ni dari blog awak.. Kalau tak boleh, itu hak awak kan? Sbb idea awak.. No worries.. =)

    P/s : boleh tak boleh, t reply kat entri sy yerk.. Thank u so much dear..

    ReplyDelete
  106. oh my~~
    harga baju tu dah boleh beli 7 pasang baju kurung. setiap hari raya pakai baju baru.

    baju beli mahal2 tak boleh jual balik once dah rosak.

    plus, nak jalan2 raya pun sangat berhati2 masa nak membaham. sebab akut kotor kena baju mahal. kan? >_<

    ReplyDelete
  107. namee x de baju raya lagi?meh datang umah landax,akak landax amik tempahan lagi..sebab semua baju dah siap..hehehe.

    p/s:gilo nye namee..jangan kau ikutkan sangat nafsu..ko bukan retis sangat nak baju memahal.hehe

    ReplyDelete
  108. Fuhhh!!Kalau MJ baju sampai dekat ribu nie mmg ketaq la tgn nak huloq duit :-)

    ReplyDelete
  109. her her semangat gila namee cari baju raye. baju raya petame ila beli yg dah siap kan baru tahun ni n harge dia RM59. affordable n satisfying phew ;D

    ReplyDelete
  110. ala belilah malam raya, mesti harga kaftan tu runtuh gila...

    ReplyDelete
  111. tak berbaloi langsung...
    pakai sekali sekala je baju2 yang macam tu...

    ala beli yang biase2 je pun takper
    asalkan cantik

    eh mana gambar raya namee? nak tengok

    ReplyDelete
  112. the cure of shopaholic ...
    'kau bukan anak raja dan ingat orang Somalia'

    boleh ke?
    hahhha...dekat i , kompom gagal...

    ReplyDelete
  113. hhuk saye baju raya tahun ni sepasang je namee.. pakai hari raya pertama.. pastu simpan selame lamenye^^

    ReplyDelete
  114. hai beautiful! akak datang sini follow awak oke ;) selamat hari raya kat awak jugak!

    *oh selama ni, baju raya paling mahal akak pernah beli harga rm 250 itu pun utk raya tahun ni.. hihihi... itula sekali.. tak tau la lepas ni aduyaiii

    ReplyDelete
  115. adush.. mhalnya... gaji sebulan tu...

    ReplyDelete
  116. if for lynn,kalau bab2 baju,bag,kasut ni even minat macam mana pon,akan tgok bajet dulu. kalau minat gila2,tapi bajet ciput,terpaksala lupakan hasrat,

    but for phone,sanggupppp ajeeee. :P

    ReplyDelete
  117. dosa lah jugak, sebab macam dah janji. tapi dari membazir hampir 9rat tak guna jugak. so, entahlah. D:

    ReplyDelete
  118. nk try cara namee la tuk avoid shopping berlebihan

    #bukan anak raja & igt org somalia

    ReplyDelete
  119. komen p/s yang last

    saya rasa tak dosa sbb sy pernah kena cakap suruh simpan sehari sbb gaji saya masuk esoknya...dia pon beriya janji nak simpan..saya cakap x yah deposit x pe tak? dia cakap ok..
    pastu esok saya p bawak duit dia dah jula kat orang lain...bila saya ungkit dia cakap patutnya sy bayar deposit...babi hoii kemarin cakap x yah deposit tak pe....grrrrr mmg geram sangat...so namee x yah nak rasa bersalah ngn butik tu...hehe

    ReplyDelete
  120. haha! sure gadis gedik dah beli.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...