Tuesday, August 9, 2011

Kanak-kanak Jujur

Hello peeps...


Kanak-kanak memang jujur bukan? Apa yang keluar dari mulut mereka memang fresh dan ikhlas dari hati. Samada postive atau negative, sentap tak sentap, kita terpaksa meng 'YES' kan je. Kalau tak nanti memberontak dan tak puas hati. haha. Dalam family aku memang banyak budak kecil as dalam adik beradik mak aku kahwin paling awal same goes to ayah aku. So adik beradik family aku yang paling dewasa. Uncle aunt semua kahwin sedikit lewat, so cousins aku kecil-kecil, banyak masih in primary school. 

Kalau ada family gathering pun...aku layan and bual dengan kanak-kanak je la...sentap tak sentap? Nak cakap apa pun, main lepas je apa yang ada dalam fikiran tak hirau sensitivity manusia lain. Tapi dalam meluahkan kata-kata, aku rasa budak perempuan lebih creative dan bersirat compared to boys. Bukti?

Okay, aku memang sensitive gila kalau sebut perihal kurus, kulit and hidung...


Ehem....tak sanggup aku nak dengar lagi-lagi yang ikan bilis tu.




See, budak perempuan cakap indirectly. Dia bagi contoh yang lebih manis. sejuk sikit hati. haha

Ikan bilis : Next Top Model 
Pinochio: Taylor Swift 
Mayat: Orang putih

hantu, ikan bilis, kuat menipu


Terbukti ? Message yang nak disampai kan sama tapi example yang diberi sungguh beza dan lebih motivated. Bukan lah perasan nak minta dipuji tapi tak lah sentap sangat kalau dengar dari girls. Boys bagi contoh ikan bilis? Bab kurus kering ni memang lah tekanan jiwa aku. Kalau tak sabar, boleh nangis kot. haha. Issue kecil , inner conflict maaa. 

Okay dah terbukti, kanak-kanak perempuan lebih manis? Budak laki tak manis. 

Nanti dah kahwin nak baby girl je la. gehehhehehe. hari-hari boleh perasan cun paksa anak puji.


Happy reading and have a nice day .. :)









63 comments :

  1. hehehe..hakikatnye akk mmg cantik..=)

    ReplyDelete
  2. sabo jela, budak2
    kalau orang dewasa cakap cam tu, bersedialah dengan sepakan percuma XD

    ReplyDelete
  3. ehehe budak laki sampai besar pun kebanyakan nya mulut mcm puaka..hahaha *joke!

    ReplyDelete
  4. hahahah..ikan bilis suda...
    cute2 jewkk >.<

    ReplyDelete
  5. sekarang u rasa perempuan or laki yg bermulut manis? Haha jwb.

    P/s: dah buat family planning nmpk?

    ReplyDelete
  6. ahahhaahaa. tak perasan lak benda2 nie. tp budak2 laki tu memnang over.

    ReplyDelete
  7. nameeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


    ehehehe wan tergelak baca dialog atas tuh.. ahaahah

    apa lah jangan la merendahkan diri namee... huhuhuuh tak best laa.. apa kata namee abaikan saja apa org kata.. >_<

    Kalau namee teringat kan kata kata org, nanti lama2 terbawak dalam mimpi susuh... terlampau memikirkan lagi susah tau.. huhuhuuh


    namauu namauuuuu

    ReplyDelete
  8. wuhu.. u got sum guts to ask.. zaren? lari jauh2 dulu bfore dorang komen.. tk snggop nk denga..hahah

    ReplyDelete
  9. ak suka statement 'hari-hari boleh perasan cun paksa anak puji'.

    ak nak tiru. dari kecik ajar cakap 'papa muka macam brad pitt'..

    walaupun mcm langit dgn bumi sebenarnya.

    hahahaha:)

    ReplyDelete
  10. setuju, budak2 laki lebih direct to point. perempuan not-so.

    budak2 laki lebih suka showoff kan diri dan lebih berasa bangga dengan diri sendiri. perempuan tak seberapa.

    ReplyDelete
  11. it's means lelaki lebih jujur dlm berkata-kata...
    kesimpulannya percayalah lelaki dari pompuan,hahahahahaha

    ReplyDelete
  12. budak laki lebih jujur tuu,
    budak pompuan bandingkan ngan yang indah indah ajer,
    while kami lebih down to earth and compare it with the actual thing,
    let it be se buruk mana pung perbandingan heheheh:)

    anyway, kamu memang mcm taylor swift,
    kalau gambar icon mu kat idung jer laaa :D
    (Maybe lips hujung hujung gitu)

    ReplyDelete
  13. heheheeee...lawak betul adik2 tu haa..:D

    ReplyDelete
  14. hahahah~adik aini yg lelaki dgn slumber badak nye ckp aini gmok,

    ReplyDelete
  15. haha..memang jujur..sye slalu kena..they call me "hai kakak jrawat" :')

    ReplyDelete
  16. x dinafikan, kanak2 pmpuan mmg lg cerdik compare tu laki2. mak sy ade jage budak. mmg nmpak la bezanye.. =)

    ReplyDelete
  17. hehe, yeke?? lelaki memang sempoi, dah nature diorang XD

    ReplyDelete
  18. auww,nak kena puji hari2 ni..hehe..

    *klu sy pn puji gak,tp xde la dpn2..auww,malu..hahaha

    ReplyDelete
  19. takde la kering mane pun, haha

    ReplyDelete
  20. akak namee look perfect what .
    cantik comel :)

    auwwwww <3

    ReplyDelete
  21. Err... tak jugak. Bukan semua girls manis2 belaka.

    Masa aku kecik aku suka kata anak kpd kawan mak aku nie gemuk mcm kutu... rexona aku panggil ubat ketiak... dan budak india kat sekolah aku panggil "chakol"... yg bab hidung panjang mcm pinochio tu aku selalu refer kat member2 aku masa dok kat UK dulu... aku selalu kata diorg nie omputih penipu, hehehe.

    ReplyDelete
  22. haha. btol la namee :p

    nice sharing :))

    rase nk gelak pon ade ni. hehe

    ReplyDelete
  23. btl tu namee, bdk pompuan nie sweet talker cket ~ tu yg pndai bodek ! :)

    ReplyDelete
  24. kata budak-budak mmg tak pernah salah , semua baetul . ekekekek .

    ReplyDelete
  25. haha, comel je.
    Lebih suka girl kids daripada boy kids sebab boy kids selalu nya degil dan cuma reti buat kacau je. haha :D

    ReplyDelete
  26. betul! saya ingat lagi masa saya umur 5 tahun, saya tanya kawan kakak saya " kenapa akak hitam sangat?". haaa. jahat tak mulut.pastu kena marah. tapi masa tu tau apa kan.cakap jela.hihi

    ReplyDelete
  27. hahhaha..kelakar.

    biasa la tu..kanak kanak kan..suka hati dia je, kanak kanak laki ni mulutnya " kejam " ..tapi bila dah remaja / dewasa, mulut mereka ni will be sugar mouth..kan?

    ReplyDelete
  28. haha. kalau dalam perhubungan antara kawan dengan kawan pun, laki cakap lepas. pahit tak pahit, memang kena telan. perempuan pulak sedaya upaya untuk menjaga hati rakan sampai ada yang terluka sendiri.

    even tak menggambarkan semua, mostly mcm tu kan. saya ada jugak buat pasal kanak-kanak ni. tapi bukan pasal jujur tak jujur. pasal kesucian hati mereka.

    http://izzatiliyanasabri.blogspot.com/2011/08/hati-suci-kanak-kanak.html

    ReplyDelete
  29. namee..
    wiwie pun masa sekolah kurus gila smpi kena panggil papan lapis dgn member2 lelaki.. sabor aje la..

    ReplyDelete
  30. hee.. maknenye lelaki ni cakap main lepas la kan..:) perempuan ni penuh budi bahasa kan..:)

    ReplyDelete
  31. slm ziarah :-) selamat berpuasa ye kak.

    ReplyDelete
  32. haha.sesungguhnya perempuan lebih kreatif dalam menyampaikan.hehehe :D



    btw,kalau kanak-kanak jujur so maksudnya kalau ada kanak-kanak yg cakap dia nampak hantu,maka kebarangkalain tu TINGGIKAH? 0.0

    ReplyDelete
  33. HAHAHA..lawak sangat kot..

    ikan bilis tue xley blah..tp budak-budak mang jujur :D

    ReplyDelete
  34. kids are always being sincere in everything matter. sometimes lucu kan klo diorg terlalu ikhlas nak cakap sesuatu. but so sweet of them.

    anyways, u're damn creative in creating various dialogs!! hehe.

    the three girls sgt pretty ok ;)

    ReplyDelete
  35. hahha comel jek dorang ni kak namee :)

    ReplyDelete
  36. assalam..

    hihihihi knk2 mmg x pndai menipu..uuhuu

    ReplyDelete
  37. Nice entry dear..

    Betul, budak kecik hati suci tak gheti nak menipu pentipu-tipu ;)

    Kalau yang cakap indirectly memang sejuk sikit telinga mendengar, kalau yang directly tu..perghhh tutup terus telinga..hehe

    ReplyDelete
  38. hehehe lawak la kak.visit belog teha tau.nice entrry:)

    ReplyDelete
  39. HAHAHAHA

    Budak2 tu tipu jer la Namee

    Budak2 zaman skang advance la

    ReplyDelete
  40. commont...laki lebey eeeclas...haha!

    ReplyDelete
  41. lumrah le tu.bebudak laki lah katekan.ape dia heran?

    ReplyDelete
  42. hihi btol tu .
    tp ad jugak kdg2 girl yg mcm boy pulak ckp direct gile . haha

    ReplyDelete
  43. aku pun suke budak perempuan.. tp perempuan dewasa aku kurang suke.. sebab kuat emo.. haha.. :P

    ReplyDelete
  44. Owh..baby girl memang best.. baju pun comey2.. hiks!

    ReplyDelete
  45. hahahha.. comel! kann.. memang kanak-kanak popuan sangat sweet.... dah la pandai pujuk.. hehe...

    ReplyDelete
  46. boys mcm simon cowell kot.. pedih but undeniable hehe..

    ReplyDelete
  47. @finaz...hakikatnya saya memang ikan bilis. gehehe

    @cik bunny...hehe,sebab budak kecil so kita kena sabar lebih! gehehe

    @riben...laki bila besar jd sweet talker plak nk pikat awek.heheh

    @mumu..ikan bilis boleh buat nasi lemak.heheh

    @pak lan...hahah,dah terbukti kor budak perempuan cakap berlapis. korang ckp lapis nak pikat awek je. hahahah

    @ainaa...hihihihi. :)

    @mejuez..kalau fikir sangat boleh jadi sakit jiwa. betul. btw txs :D hahah

    @zety..kurus senang cari baju. XS pun muat.geheheh

    @alip..itu yang best tu. gehehe. kalau anak cakap muka mak dia macam JLO.haha

    @luqeem..setuju. hehe

    @hang leo..laki lebih straight to the point lah. kalau nak minta mainan pun, terus minta takde bodek2.

    @pocket..ceceh..okay. u got the point there :)

    ReplyDelete
  48. @adylia...hehe, budak kecil. :)

    @nurul..adik saya cakap saya hodoh. jahat.

    @cik xeyrah..eh kakak jerawat saya pernah kena dulu. kakak titik titik. sedih kan. haha

    @seindah..hheheh. saya perempuan.hehe

    @keroro..laki tak sopan lah. haha

    @aiez..ape nya malu puji memuji kan amalan mulia.

    @key...kering. :)

    @saddila...ikan bilis. :)

    @jo..kenapa omputih penipu? hahaha

    ReplyDelete
  49. nk tahu kite hensem ke tak, lawa ke tak, tanye budak2 je hehe

    ReplyDelete
  50. @salim, dia taktau nk bg contoh apa. taylor swift jela walaupun hidung saya tak la panjang mcm tu.

    @dian..betul kan kan kan. :) txs sweety :)

    @salmiza..hehe, budak laki sweet talker bila dah besar je. hehe

    @syafik..hahaha, yela tp jangan lah ikan bilis.

    @apple..budak laki kasar lah. kita ajak gurau pun dia gi tendang kita.

    @safina..nakal nya awak. hehe

    @fadli..haah, comel. tp yg boys mulut puaka.

    @pyka..ikan bilis lagi pedih. haha

    ReplyDelete
  51. wan...kelakar pedas lah. tak tahan. hahaha. nasib baik comel tho.

    @izzati..laki cakap tak fikir sbb laki mana ada hati sensitive. so sesama mereka pun cakap kasar je. terbawa2 lah sampai kat perempuan. nice sharing. txs zati :)

    @wiwie...hehe, saya pun selalu kena kayuu :)

    @khadijah..hehehehehe. :P setuju.

    @ikram..selamat berpuasa. txs

    @ hana..geheheh, sangat betul.

    ReplyDelete
  52. budak2 walaupun main ckp lepas, tp kengkadang apa diaorang ckp tu jujur dari hati.. Sebab tu jugak aku suka bebudak. Comel :D

    ReplyDelete
  53. akid..hahahaha. tapi budak laki pedas.

    ReplyDelete
  54. haha...so sweet =D
    jujur gile..
    kdg2 bagus ckp ngn budak lg dpd ckp ngn org dewasa

    ReplyDelete
  55. budak2 memang jujur tapi cara mereka meluahkan kejujuran berbeza2.
    fika pun selalu kena cakap macam2 dgn budak2.uhuk.tapi budak perempuan la.masa tu pakai braces.dia cakap "eee..gigi kakak hitam,huduhnya!" sentap kot. tapi budak2.apalah sangat kan. ape pun,namee cantik.:)

    ReplyDelete
  56. hahaha nasib la kan budak2 comel, kalau x nnti kena sepak lajulaju ;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...