Monday, August 15, 2011

Rupa Paras Tak Penting. Are You Sure?

Hello peeps...


Sedikit luahan perasaan..


Saya tak cantik.... sedih...


Takpe, rupa paras tu bukan ukuran ! Yang penting hati budi tu. Percayaaaa laahhhhh.


Gigi hitam, takpe. Hati budi yang penting. 







Liar ! 

Aku tak tahu dari mana datang nya istilah "rupa paras tak penting, yang penting hati budi". Sebab aku tengok benda ni tak dipraktikkan pun. Certain people in certain circumstance je yang betul-betul follow principle begini. Kalau aku, aku kurang percaya dengan istilah Rupa tak penting, hati budi yang penting. You know why?Semua yang depan mata aku semua mementingkan rupa paras. Okay, contoh kecil...


Penghidap penyakit batu karang..NYEK.

Mama: Papa papa, nyek kencing berdarah !!


Papa: Laaa yeke, eh cepat bawak pergi doctor. Esok melarat plak! Susah nanti ! Kasihann!


Mama: Alah, jauh lah clinic operation.


Papa: Nak buat macam mana lagi. "Technically" kena pergi juga ! Melarat nanti. 


But....in other situation...


Namee : Papa, kasihan Tina la . Air liur dia dah meleleh sebab cancer cells tu :'(


Papa: Then what should we do?


Namee: Doctor suruh bring her to UPM..


Papa: UPM ? Jauh...takpelah, dah sakit nak buat macam mana.


Namee: Habis ...Tina ni macam mana? makin teruk .


Papa: They came and what we have to do is just.. feed them.


Namee: :O 


Penghidap cancer mulut...KARTINA
air nanah mula keluar dari mata juga

Sungguh tak cemas.

Terbukti tak ? Rupa paras penting, hati budi meow kemudian. haha

Mentang-mentang lah Tina ni bukan mix breed dan tak cantik, kepentingan nya tidak berapa diutamakan. Family aku sayangkan semua kucing tapi yang kesayangan utama tu tentulah concern lebih. You got what I mean ? Kesayangan utama tentu lah yang menawan lebih seperti Nyek. 


Tina punya cancer dah tahap teruk, so kalau operate pun mungkin tak selamat. Mulut dia pun dah kena makan dengan cells, dan air liur dia meleleh bercampur nanah hijau. Sebab tu lidah dia terjelir macam tu. Sekadar boleh cuci je luka dalam tu.

Tapi sejak makan Whiskas, aku tengok kondisi Tina semakin baik. Mungkin sebab vitamin yang banyak dalam makanan Whiskas tu. Alhamdulillah semakin kering nanah tu but lidah masih terjelir. Lebih merisaukan bila aku dapat tahu Tina pregnant, nanti siapa lah nak jaga baby dia sebab dia ni tak boleh harap.

Kalau anak Tina lawa macam Nyek, mungkin ramai yang volunteer mahu bela. Agak-agak boyfriend Tina yang membuatkan dia preggy...Persian cat tak ? haha.


Yang cantik, semua orang nak dukung, nak pegang, nak kiss....


Yang tak manis sangat ?....Layan suam suam kuku je...




Happy reading and have a nice day.. :)


Sesiapa doctor haiwan ? 






82 comments :

  1. yuyu penakut kucing! datang sekor pun dah nak kung fu~

    ReplyDelete
  2. Rupa paras penting hokey...
    Muka tuh la yang kita nak hadap hari2..
    asal sedap mata memandang sudah..maksud aku mata sendiri..

    sekian

    ReplyDelete
  3. haaa.. tapi org cantik memg dapat layanan lebih la.. camtu jugak kalau berblog, kalau orang tu cantik mestifollower dia lebih ramai kan kan..hee

    ReplyDelete
  4. yeah!setuju..kebanyakkan sekarang jz melihat dr luaran jer..tnyalah lelaki@perempuan sme jer pn,akn pilh yg cntek@hnsem dlu..lumrah sbg mnusia..

    *err,namee mcm betty ugly bler wat cm tu,hehe...

    ReplyDelete
  5. aduh kasihan tina...

    ha ah betul..org cakap je macamtu..sebenarnya????????


    dan ape boleh buat..manusia ni memang suka yg cantik2..tapi untuk menilai cantik didalam tu yg susah org nak buat...kan

    ReplyDelete
  6. binatang pun macam tu. apatah lagi manusia kan ?

    ReplyDelete
  7. comelnye miauu.. harap tina cepat baik :)

    ReplyDelete
  8. min memang x percaye pun dgan semua tu . sekarang org lebih pentingkan rupa paras .

    ReplyDelete
  9. stuju..stuju...mulut je cakap xkisah tp lam hati kate lain..

    ReplyDelete
  10. sokong sgt dgn namee . mne2 pon same kan . nme pon mnusia, sume suke tgk benda yg cntik . hmm .

    ReplyDelete
  11. aku xsk kucing. tp klu yg comel2 tu/yg dibela dan jinak, suka gak la nk belek2. kalau kucing tepi2 jalan tu, xsuka. huhu

    ReplyDelete
  12. alaaa..kesiannya kat tina...tp nyek tu mmg comel..geram nengoknya

    ReplyDelete
  13. haha.meow tak same cam manusia.

    lain tu

    ReplyDelete
  14. okay, subject contoh adalah seekor kucing!!so unexpected..

    tp xpe still smpai jugak main point..

    :)

    ReplyDelete
  15. Hahaha... sian Tina. Tapi mana2 cat pun, secantik mana dia, aku tak minat pegang2 apatah lagi kiss dia, yuck :P

    ReplyDelete
  16. in case of kucing, totally agree.

    in case of human, not really.

    keh3

    ReplyDelete
  17. hmmm..terlalu subjektif statement tu..

    if wan cakap rupa paras dan hati budi tu 50-50 macam mana?..

    heheh.
    kreatif..kaitkan dengan kucing plak..hehehe..kesian katrina kaif nie..

    ReplyDelete
  18. hehe yang lawa mestilah kena layan lebih! lawa kan!

    usap2, dukung semua...yang kotor, tak lawa, dihalau je kot.

    :( bila dengar ada nanah2 keluar bagai. siap jelir lidah.

    ReplyDelete
  19. aslkm...
    namee kan ade, nanti tolong jage anak2 tina dgn penuh kasih sayang okeh..(^___^)

    ReplyDelete
  20. bende ni cam sedih bile .."baby de tak comel sgt,..malas nk pegang2" ..tp yang comel sume berebut.. @_@ huuuu siannyeeee..

    ReplyDelete
  21. jangan bagi makan whiskas..nt kena batu karang..silalah bagi blackwood..kt petworld mid pn ade promosi skang..berkualiti tinggi dan harga xmahal pon..sayangilah kucing anda

    http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=322777

    ReplyDelete
  22. the first thing org biase akan tengok rupe la.
    lepas tu baru budi.
    bukan ape kang takot jatuh darjat si lawa kalau keluar date dengan si tak berape kacak.

    ReplyDelete
  23. kurus kucing ko..kena kasi frieskis :)

    ReplyDelete
  24. kesiannya kat tina :'(..sabar ye tina..

    ReplyDelete
  25. sian kt tina.. org2 yg ckp rupa paras bukan ukuran tu sje je nk maintain konon2 cool..

    ReplyDelete
  26. OMA! siannya Tina..

    Harap2 sembuh cepat..

    Mak long kata, bila bg kucing mkn whiskas, sediakan air banyak-banyak kat tepi sebab whiskas klu banyak makan takut dalam perut panas..

    =)

    ReplyDelete
  27. tau xpe.fyka pun ada 2 ekor kucing macam namee.sekor cantik gebu.sekor kurus kering. yg diutamakan tentu lah yg gebu2 itu.

    sama la mcm org.yg cantik gebu dipandang.yg kurus (bukan namee ye) dan kurang menarik jeling2 aje.tak adil kan.

    ReplyDelete
  28. comeynya nyek.. cian tina.. hehehe..

    ReplyDelete
  29. hi namee...betul gak apa yg namee ckp, org ckp rupa xpenting, tp sebenarnya ramai je yg pandang rupa..cuma rupa ni subjektif sket..ada yg sedap mata memandang, da boley terima...ada sesetengah, mmg nk yg cute mute, hensem mensem, cun melecun je..

    ReplyDelete
  30. serius memang takde orang yang akan pilih hati budi.yng dia tau rupe paras kena cantik.memang tak semua macam tu tp hampir semua

    ReplyDelete
  31. hahhaahahahahahahaahahahahahaaha :D
    manusie pon same je...
    ambek yg muke lawo je :D
    nyek cumel!
    but nenek no likey cat lah :D
    hahahaahahahahahahaahahaha :D

    ReplyDelete
  32. yeahh.absolutely, right!

    kesian tina :')

    ReplyDelete
  33. ' Rupa paras tak penting,yang penting poket kau tebal'.

    HAIPPPPPPPP!!!!!

    *mulut jahat!*
    manada mcm tu...'rupa paras tak penting,yang penting hati maaa.'

    hehek...

    ReplyDelete
  34. sedihnye tengok tina. betul sedih ni. huhu jage tina baik2 eh

    ReplyDelete
  35. amboi, kalau Nyek bace kompem meleleh air hidung dye terharu. wakakakakaa ;D

    ReplyDelete
  36. kesiannya kucing tu..
    saya pon sayang kucing. meowww.

    ReplyDelete
  37. alaaaa. sedih nye bace. tibe tibe dian jadi sedihhh. kan bagos kalau muke dian cm sazzy falak. hehe :p

    tp btol. sape kate rupe paras tak penting. rasenye sume org fikir tu je sekarang =.='

    ReplyDelete
  38. betul tu namee,,, baby pun sama, klu cute dukung, klu anak orang miskin baby tu bucuksbblampin tak tukar, tak putih plak semua buat tak tau...

    ReplyDelete
  39. agree. ckp je rupe paras tak penting, tp first impression kite berdasarkan rupe paras. he. btw, kak namee cantik >,< !

    ReplyDelete
  40. hehe. nice entry, enjoy reading yours..

    ReplyDelete
  41. sedihnya tengok tina.....Kesian di anak tirikan :(

    ReplyDelete
  42. komen jahat...
    ...
    'rupa tak penting, yang penting hati budi'

    ...adalah kata kata orang yg huduh trying to justify his/her existence in this world.

    okeehhh!! pocket tarik balik!
    pocket tarik balik!!
    tak tak.. :D

    ReplyDelete
  43. Wahhh .. tembam nyaa kucing ni .. :)

    ReplyDelete
  44. bergantung dengan individu tu sendiri..
    Cantik itu SUBJEKTIF =)

    ReplyDelete
  45. betul2..

    cth,dulu tak suka kucing tp sejak tengok kucing parsi terus sukakan kucing.so cantik tu sgt mainkan peranan

    ReplyDelete
  46. hi namee.. if boleh try not to mix katrina and nyek's feeding bowl..takut nanti apa2 virus yg katrina ada berjangkit pada nyek..and vice versa. :)

    ReplyDelete
  47. wahh..besh laaa ade kucing comell :)

    ReplyDelete
  48. Weh. Sedih la pulak tengok cerita ni.

    Seriously :|

    ReplyDelete
  49. wauu nyek comel dan gemuk serta bulat. no wonder la disayangi. hehe sian tina, cuba lah beri smartheart. best of luck for tina! :)

    ReplyDelete
  50. sgt2 setuju..manusia sukakan kecantikan..yg tak berapa cantik pandnag sbelah mata aje..huhu

    ReplyDelete
  51. ermm btul tu,,same gak mcm manusia,,yg cantik dan hensem lbh dpt perhatian,,apa2 pun lancar je hidup,,kannn,,mcm namee pun cantik,,bnyk yg suke,,yer tak,,hehe

    ReplyDelete
  52. i think ada kot yang tak pentingkan paras rupa tapi sangat sangat susah nak jumpa. apa-apa pun, kalau nak berkenalan as bf/gf, mesti nak tengok muka dulu kan? kalau tak, rasanya mesti sebab kesian and rasa nak tolong orang tu, barulah lama-lama rasa macam jatuh hati.

    katelah muka tak cantik cun hensem kan, selekeh pulak tu, ade ke orang nak dekat? kalau tak dekat, camne nak tahu hati budi? ah, memang penipu. lagipun kecantikan ni subjektif. maybe bagi dia cantik, bagi orang lain tak cantik. sebab bagi dia cantik lah, dia nak dekat dengan orang tu even orang lain ckp tak cantik. bila org lain kata tak cantik pn gf kau. baru dia cakap kecantikan tu tak penting, yang penting hati budi. see what i mean?

    rasanya kalau yang kata kecantikan tu tak penting, dia jenis yang kahwin tanpa jumpa bakal isteri/suami. kahwin terus and kekal. tu barulah kate kecantikan tak penting. even yang pakai purdah pun, ramai yang tertarik dengan kecantikan mata wanita tu dan membuatkan orang nak tengok yang lain. tak payah bagi alasan yang kata kecantikan tu tak penting lah kan. :D

    ReplyDelete
  53. kesian tina.nasib x seindah namanya..x pernah jumpa kucing hidap kanser.kesian anak2 dia nnt..mengandung?ternyata tina masih punya daya tarikan tu...unless..ke dia kena rogol ek?

    nyek-nama x best tp lawa.mmm ya moga anak2 tina elok mcm nyek.

    ReplyDelete
  54. e'eh.... mcm same lak situasinye kt umah kite... kucing punye pasal...huhuu

    ReplyDelete
  55. ms sy muda remaja dl.... kwn2 baik semua ckp nk hband y hensem2.... klu x hensem bgn tido pg2 x lalu nak nengok... sy terdiam... penting ke???

    tapi skang kwn2 yang cakap tu sori to say dpt hband x ler berapa hensem spt y diidamkan tu...

    me??? hehehe... allhamdulillah....
    rupa ptg, akhlak lg ptg...

    ReplyDelete
  56. yep, memang semua mesti pandang rupa jugak. kalau ada 2 laki baik, sorg kacak, sorg kurang, mesti akan pilih yg kacak punye. standard lah tu. fitrah manusia kan. nak yang lawa2 je :D

    ReplyDelete
  57. errr. kalau kucing parsi ke kucing malaysia ke semuanya tak pegang. fobia dgn kucing sebab kecik2 dulu kena cakar dgn kucing. hehe

    ReplyDelete
  58. seriously i told u, i really afraid to hold any furry pet including cat..hihi ;)

    ReplyDelete
  59. berat hati kalau kucing sakit.

    harap2 balik malaysia tahun depan ada lagi kucing kat rumah tu..

    ReplyDelete
  60. suka kucing tpi kulit jadi alah dgn kucing...grrr

    ReplyDelete
  61. tudung and shawl online

    cantik dan cute kucingnya..

    cing nak pakai tudung tak? hehe

    ReplyDelete
  62. kasi dia makan sayur2..baru sihat.hehehe.

    ReplyDelete
  63. hahaha....mmg btollahh ae u ckp tuh..kononnye budi tuh ntg..pdhal scre bwh sedar,kite amat pntgkn rpe prs,xhan-som xpe aslkn sdp mte mmdang ;)

    ReplyDelete
  64. sangat mengagumi penulisan kak namee :D

    ReplyDelete
  65. kucing landax baru je mati T_T dia sakit selsema =(

    ReplyDelete
  66. betul betul betul. kadang kadang... eh bukan kadang kadang. selalunya orang cakap rupa paras tak penting kat mulut je. kat hati? :)

    ReplyDelete
  67. Eh betul ke tina kena cancer?

    Sedih gila.

    ReplyDelete
  68. yeah...
    byk yg mcm tu...

    tp ada gak yg kalau dah syg kucing tu...walaupun kucing biasa sanggup berhabis beribu bila dah sayang..

    ada kawan i...dia bela kucing biasa je...tapi kucing tu pernah kena langgar dengan kereta then kena operate...kwn i sanggup keluar duit beribu nak selamatkan kucing tu...skarang kucing tu ada mata satu je...tapi kwn i still sayangkan kucing tu...i gila salute kat kawan i ni...

    ReplyDelete
  69. Fine. Kena akui tu. Rumah saya ada 8 ekor kucing. Ada satu dua comel. Tu je nk dukung2. Tapi sayang je semua.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...