Tuesday, August 23, 2011

Tudung Labuh ? Purdah ? Horror ke ?

Hello peeps...


Tudung labuh ? Takut ke?

Seringkali kita lihat, si pemakai tudung labuh tentu sekali berpadanan dan berkawan dengan samada tudung labuh juga atau yang bertudung litup. Jarang sekali aku tengok pemakai tudung labuh dan purdah berkawan dengan golongan free hair. Persoalan ? Siapa takut dengan siapa ? Mungkin golongan free hair yang jauhkan diri atau si pemakai tudung labuh yang menjauhkan diri sebab takut pula terjebak jadi rambut terbang ?


Sepanjang aku belajar di zaman degree, most of kawan aku semua nya memang bertudung. Dalam studio, aku sorang je yang free hair. So aku banyak bercampur dan kenal dengan gadis-gadis manis yang melitup kepala. Tapi bagi aku sungguh menarik bila aku dapat kenal dengan orang bertudung labuh. Setakat ni, kawan aku yang bertudung labuh boleh terima dan berkawan dengan aku. Tak pernah pun mengeluarkan kata-kata kesat mahupun cuba jauhkan diri dari aku. Sungguh cool, memang aku lucky sebab dipertemukan kawan-kawan yang baik. Aku tak rasa bosan pun walaupun aku sorang je yang lain dalam studio. 

Semua mereka ni baik, dan sudi berkawan dengan aku yang suka jacket rempit. Yang pakai T-shirt biru tu favorite semua orang. Nama dia Nurrabiatul Adawiyah, shes awesome cool :) 

Kenapa takut ? 2 sebab yang kukuh....

Persepsi.
Em, ada group yang memang anti gila dengan pemakai tudung labuh dan purdah. Aku tanya kenapa ? Dia jawab "poyo ah diorang tu , macam bagus". Tu je jawapan dia walaupun banyak kali aku ajukan soalan yang sama. Sebenarnya golongan yang anti ni pun tak tahu apa strong reason untuk dia anti. Tiada alasan kukuh , hanya terbiasa dengan persepsi negative. Kalau tak cuba kenal, macam mana nak kenal hati budi. Bagi aku semua manusia sama je walau apa juga gaya pakaian kau. Lagi-lagi sesama Islam, kepercayaan kita sama cuma tahap ketaatan je yang berbeza. 

Ego
Bila berkawan, tentu sekali kita jadi rapat dan perasaan concern sesama Muslim itu tentu sekali timbul. Kata-kata nasihat tentu sekali dikeluarkan dan menegur kita yang free hair ni. Kalau yang tak ego, akan sudi dengar nasihat yang diajukan ke diri. Tiada istilah poyo bila si pemakai tudung nak nasihat kan. Mungkin hanya mampu senyum dan angguk je dan mengambil nasihat itu sebagai ikhtibar. Golongan yang anti ni, mungkin ego sebab tak bisa ditegur, mungkin ? Statement typical orang ego..."dia tu pakai tudung ingat baik ke, kuat mengumpat, gedik ! kita yang free hair ni at least hati baik"

Boleh at least ke ? 


Even adik aku pun pelajar Hafizah dan bertudung labuh dan berpurdah. Aku bertanya adik aku...


Aku: Basheera, apa perasaan ada kakak macam kita ni ? Rasa malu ke ? Rasa macam nak ubah ke macam mana ? ce cite ce cite..


Basheera : Em, kita rasa nak ubah diri kita betul-betul and ubah hang plak, jadi pakai tudung ke. InsyaAllah.


Jawapan sungguh selamat. Mungkin takut aku tampar kot. Entah-entah sebenarnya nak cakap.."haah kita malu" sheesshh


InsyaAllah tahun depan adik aku akan fly ke South Africa atau Mesir untuk terus menuntut ilmu. Doakan Basheera.


Adik aku suka dengar walkman zaman-zaman dulu nya, lagu Spice Girls. Sekarang dengar ipod Quran tu je. hiks

Pakai tudung labuh pun meraba-raba dengan pakwe kat shopping mall ? Aku pernah nampak tapi bagi aku janganlah kerana 'hanya nila setitik, rosak susu sebelanga'. People do make mistakes. :)

Tapi..tak pakai tudung ke, pakai tudung ke, singkat ke labuh ke...manusia ? Allah je yang tahu hati kita. :) Don't judge a book by its cover . 

Happy reading and have a nice day....


p/s : tapi aku anti lelaki yang pakai kopiah dan songkok tapi suka sangat bicara tentang politic pum pam pum pam tak kena cara. Nak ceramah tapi seolah mengajak jemaah mengumpat bersama. Serious aku benci gila. 





138 comments :

  1. suka entry ni..

    wahhh..bagusnya Namee..susah nak nampak perempuan yang free hair rapat dengan perempuan bertudung labuh..bagus bagus.

    ishhh..ada jgak group macam tu..
    aah.ramai yang pakai alasan macam tu dan terbiasa dengan persepsi negative tu.

    .ada jgak perempuan yang bertudung berperangai macam haroommm..

    kesimpulan, kita tak leh simply judge orang dengan hanya memandang sama ada dia bertudung atau tak..

    bagus adik Namee..hehhe.kakaknya pula, bila?.hehhe.

    selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  2. free hair ke, tudung labuh, tudung tak labuh sama je...semua ada potensi untuk jadi baik dan sebaliknya...so, diri kita sendiri kena pandai menilai orang...buat baik je dengan semua orang dan be positive ++

    ReplyDelete
  3. yea...jangan pandang seseorang dari segi pakaian..berkawanlah dengan sesiapa pon asalkan nawaitu kita tetap...
    yang baik kita ikot, yang tak baik kita cuba elakkan :)

    ReplyDelete
  4. tak kenal maka tak cinta.

    yang free hair, jangan duk menggelabah kalau orang tegur.

    open your mind. kira untunglah ada yang menegur.

    hidayah datang tak kira masa, kan?

    p/s : masih lagi blur, fuhh

    ReplyDelete
  5. entahlah namee.. coz member kita yang bertudung labuh tak sebaik yang kita sangka.. tapi rasanya tak semua macam tu kan?? hurmm..

    ReplyDelete
  6. saya pakai tudung singkat tapi ramai kawan tudung labuh and saya selesa kawan ngn dorang..hehe

    ReplyDelete
  7. agree , suka penulisan namee.simple tapi ada ilmu & teguran yang baik.cara pemikiran namee yg matang dan tak cepat melatah.i love ur blog :)

    ReplyDelete
  8. tu lah kan people do make mistake..
    & org suke sangat judge manusie sesuke hati..
    x patut

    ReplyDelete
  9. pakai tudung kalau boleh biar lah dari hati ,. jangan lah hanya ingin menjaga perasaan atau hanya ingin mengikut style / fesyen sekarang ,.

    ta sume orang pakai tudong baek ,. tapi orang yang baek pasti akan memakai tudong ,.

    *ini hanya pendapat zana ,. maaf jika ade sesiapa terasa ,. bukan berniat untuk itu ,.

    ReplyDelete
  10. namee untung sbb dpt kwn yg baik2.tak macam fiqa.kat kuliah fiqa sorg je free hair.jadi fiqa tak ramai kawan. yg kawan pun ada la 2 3 kerat je. lain betul dgn situasi namee.dorg tak kisah.tp org2 kat tmpt fiqa mengata org2 macam kita.;/

    ReplyDelete
  11. yuppp! i like this entry, saya yang pakai tudung labuh (baca : tudung segi tiga yang besar), ramai je kawan yang free hair. bukan tak tegur, tapi akak mesti tau sendiri kann. moga ada peluang untuk bertudung nanti :)

    ReplyDelete
  12. hehe. nice sharing namee :D


    eh kalau pic kt fb dian sume membe yg rapat,i mean bff,semua pakai tudung :)

    and diorang okay je. xde nak ade rase malu ke kwn dgn dian.as i know la. hehe.lagipon dorang pon tau,take time. takkan tetibe nak berubah then dalam 2 3 hari bukak balik tudung.

    tu la. tak faham. why still ade certain certain people yg negative thinking pasal org bertudung. most of my friend is bertudung and im okay with 'em as they too :) hee.

    nice nice:D

    ReplyDelete
  13. aku pun anti lelaki macam tu hahaha.. kawan kau cool la Namee !!

    ReplyDelete
  14. namee.
    tolong tanya dorang.
    macam mana gua nak berkenalan.
    gua segan dok.
    eceh!

    ReplyDelete
  15. x.. x horror pon..tudung labuh pun ramai yang sporting.. dulu masa free hair boleh je geng dgn yang bertudung labuh..bertepuk tampar gelak bersama... kelas hokeyy..hahah

    ReplyDelete
  16. nice thoughts... aku baru jek buat entri pasal suka berkawan & tak kire kawan jenis cmne... tudung, free hair, gay, lesbian, cantik, tak cantik... macam2 ada... aku setuju bab persepsi tu... kalo awal2 dah ada wrong perceptions, sumenya akan jadi buruk...

    ReplyDelete
  17. persepsi orang buat ada sesetengah yang tak berani atau tak mahu bercampur dengan yang bertudung labuh begitu jugak sebaliknya.. macam ada kroni kat situ..

    tak semua yang free hair tu tak baik dan begitu sebaliknya..

    ReplyDelete
  18. dalam hati jela.. kalau cakap mcm niterang terang akan lukan hati orang lain,. diri sendiri pun xbetul lagi nak betulkan org kan-.-"

    ReplyDelete
  19. kak es pun pakai tudung labuh tp still kawan2 dgn tudung biasa, free hair pun ada bahkan non muslim pun sama. masing2 tak ego and acceptable. so far takde masalah and luckily 1 of them ada yg convert Islam..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  20. pernah jumpa golongan yang anti mcm ni...selalunya yang anti ni tahap social dia dah kritikal dah...pegang sana pegang sini mcm takde perasaan malu plk...=D

    http://farhanhanif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. btl la..org suke letak tanggapan negatif kt org yg pakai tudung labuh ni.. tak semua mcm tu.. diorg sgt ok.. sy sendiri, bakal adik ipar berpurdah.. alhamdulillah trm sy seadanya..

    yg bab lelaki tu setuju.. menyampah dgn lelaki talam dua muka..

    ReplyDelete
  22. takde bezanya kawan kita bertudung labuh, pendek atau tak pakai langsung....yg penting kita menyenangi dan disenangi sebagai seorang sahabat..

    ReplyDelete
  23. susah bula nak ubah kebiasaan, maybe tu pun sebab muncul alasan ketakutan melabuhkan tu.

    pakaikopiah, hisap rokok dengan ada kopi secawan, konon cerita menegakkan syiar tapi terusan menonjolkan ketaksuban pada parti politik digemari sahaja. ya, sebagai lelaki pun aku jaki.

    ReplyDelete
  24. selalu sangat dah jumpa penceramah agama tapi berbau hancing politik. entah la.

    buang yang keruh ambil yang jernih :)

    ReplyDelete
  25. haha. saya selalu nak tergelak baca pesanan cik namee kat bawah setiap entry. tapi memang sangat setuju. banyak yang praktikkan benda ni. pakai kopiah. tapi cakap pasal politic. and bila dah cakap pasal politic, memang akan ada punya ayat-ayat mengusik jiwa yang terpesong daripada yang sepatutnya.

    pasal tudung labuh ni pulak. dalam kelas saya, ada satu group pakai tudung labuh. tapi..mereka takdelah menjauhkan diri. cuma mereka jenis diam. kalau kenal mereka, yang jenis diam tulah yang baik. jawab pun sejuk je hati dengar. lembut. tapi yang jenis bebas sikit dlm batch saya tu memang takdelah cakap dengan mereka ni. nama pon tah-tah tak tahu.

    rasanya dalam kes saya ni, bukanlah sebab mana-mana pun nak jauhkan diri, tapi maybe sebab mereka diam. orang pun jarang nak bergurau senda dengan mereka. takut mcm melampau dan ada antara mereka yg tak boleh terima. mereka kan lebih sopan jika dibandingkan dengan kita-kita yang biasa ni.

    and maybe ade yang jenis dah set mind, takot nak cakap dengan mereka, takot kena sound dan sebagainya kan. tapi sebenarnye mereka baik, okay je. cuma mereka cuba untuk jalankan tanggungjawab mereka as khalifah Allah kat muka bumi ni kan. semoga cik namee pon terbuka hati nak pakai hijab sepenuhnya. :)

    ReplyDelete
  26. kawan baik aini sndri,.dulu seorang yg bertudung labuh lepas masok ipta berkawan dgn yg free hair teros terbang tudung dia,.huhuhu

    kene pndai jaga diri sndiri,.=)

    ReplyDelete
  27. kahkah~!! Pd saye kai tdong atau free hair tetap manusia biase.memang tak boleh nk slahkn ibarat nila setitik rosak susu sebelange.pkok pgkal hati tu buat baik kerana Allah pasti blasan tetap mulia disisi Allah dn dpandang mulia oleh hamba2Nya..tepuk dada tanye iman.

    ReplyDelete
  28. dah mcm tahajud cinta kat TV3 plak..hehe...baek lelaki atau pompuan kedua2nya diwajibkan menutup aurat masing2...smoga suatu hari nnti namee akan bertudung...aminnn~

    ReplyDelete
  29. penulisan kamu namee best..simple tapi padat..

    sesuai untuk semua lapisan..

    teruskan..suke baca entry namee..

    ReplyDelete
  30. ramai kawan yg bertudung labuh :)
    smua pun baik dan sopan sopan..tak pernah lagi jumpa yg terhover hover la so far ;p

    ReplyDelete
  31. AKU SENTIASA MEMAKAI T-SHIRT KE MANA SAHAJA . HAHA

    ReplyDelete
  32. Org yg pakai tudung labuh ni lagi telus dan jujur bila nasihat.

    bab pilitik pum pang pum pang tu mmg enoyeng.

    ReplyDelete
  33. Apa pon fizikal kita tak melambangkan apa apa kan Namee..Macam tu jugak dengan pergaulan kita dengan kawan kawan,tak kira dah bertudung litup or etc yang penting penerimaan dalam erti persahabatan..

    Kalau kita buang ego jauh jauh dan boleh terima pandangan orang lain,sesiapa pon boleh dekat dengan kita tak kira lah macam mana pon penampilan seseorang tu..

    Psstttt ! Selalu ternampak dekat satu kawasan perumahan, 'pakcik2' akan duduk berkumpul lepas balik dari masjid sambil nganyam ketupat.. =..="

    ReplyDelete
  34. yup2. betol 2 kak, adik sy pon hafizah, but kwn rapat kie freehair. proud of her sbb dpt ubah kwn die 2 jd lbh baik :)

    moge2 kak namee pon dpt hidayah 1 ari nt bertudung cun :)

    nice entry kak ! bab lelaki berkopiah suke ajk jemaah mengumpat 2h no komen :) hak masing2 lam berpolitik kan, kdg2 mereka lebih tahu ape yg mereka cakap sbb mereka pakar lam bidang tu, kite kdg2 nmpk cm menyampah gk. hehe :D

    but its juz for certain people in politic la. not all of them give a nice talk :)

    _________________________
    I have added cool emoticons to this message.
    To see them go to http://x.exps.me?6c72dfef8633393d15b9192b8ee4e9b6

    ReplyDelete
  35. tak perlu memilih pada pakaian dlm bkawan. pakai tudung ke tak,kawan je. asal hati baik, semua happy.ye dak?hehehe :)

    ReplyDelete
  36. omg im so agree with everything u've written in this entry! sumpah cool, and boleh diterima.
    and mmg betul, people do make mistakes and we're only human to judge everything around us. only Allah knows the best & dia la judge yang terbaik.

    and p/s kat bawah tu pun, setuju jugak. hahaa

    ReplyDelete
  37. bergantung pada diri sendiri sebenarnya.. i love to be friends with anyone as long as we gain benefit from each other....thanks for being my fren too nami... ***pssttt..nami penah takut nk tegur kite ke masa awal2 dulu? heheheh =P

    ReplyDelete
  38. tak lah dik,
    yg labuh tak kawan ngan yg terbang pasal...

    bila labuh kawan ngan yg terbang,
    yg labuh akan nasihat yg terbang...
    'labuhkan laah'
    dan perbincangan ni selalunya akan cetuskan percikan api. mesti punyer!
    so in the end.. kalau si terbang tak lari pasal tak nak gaduh.. percikan api dah tak terkawal..

    si labuh yg jauhkan diri,

    demi hubungan. ada yg berkorban.

    pasal tu jeerr...

    ReplyDelete
  39. nice entry... pandangan yang bagus.. =))

    ape yang penting, masing2 jgn berfikiran negatif..

    ReplyDelete
  40. sue pulak pkai tdg tp ade kakak yg free hair tp ok jeh.hihi
    maybe org lain judge lain,tp kakak saye ttp baik jugak.
    -setuju sgt tang laki kopiah yg suke ckp psl politik tuh.x suke jgk.

    ReplyDelete
  41. ouh,satu isu yg menarik.mmg srius,ramai yg takut nk kawan ngan golongan tdung labuh atau geng surau.sbb diorg fikir mcm yg name cakap tu la.."pkai tdung pown bukan baik sgt.."ade kawan sy pakai tudung,tp dye sgt x suka pada geng surau @yg tuduh labuh.dye pown pkai tudung tp bukan ttup aurat.faham kn?n yes,xkn sbb sorg yg bwat prangai,trus nk judge diorg sume same..sape kite nk judge org tu pakai tudung masuk syurga,yg x pakai masuk neraka..hanya Allah yg Maha Mengetahui dan Maha Adil..xde ape yg boleh kita sorok dari Dia..=)

    ReplyDelete
  42. A very nice topic namee. :)

    You are very true about that.. Memang ramai orang saling berprasangka buruk terhadap orang yang memakai tudung labuh especially free hair people. Kawan saya terdiri dr golongan tudung labuh yang alim2, tudung singkat sikit yang okay2, tudung lilit2 yang konon style mcm sy -__- , sampaila free hair girl yang sempoi2.. semua saya kawan.

    bila pergi dekat kawan tudung labuh, mereka suka cakap "kalau boleh, cubalah ajak mereka pakai tudung..Kau Moots, tudung tu tutup dada sikit hehe"

    kalau pergi kawan free hair "eleh, dorang ingat diorang perfect sgt ke. ni hal masing2 la. kubur lain2 kan..nak tegor2 orang pulak.."

    at last, i get to know they have a prejudice illness dlm diri msg2 sbb they dont try to get to know each other.

    mcm yang namee cakap ttg kawan2 namee yg boleh terima namee, dorang tu semua sudah kenal hati budi namee and vv. thats why la xder hal nak get along right.

    p/s: wish a safe journey to your sister to further her study abroad and good luck!

    ReplyDelete
  43. orang cakap penampilan tu first impression..kan?

    tapi sebenarnya, jangan menilai orang dari penampilan..

    dekati dan kenali hati budi baru boleh judge orang tu macam mana..

    btw, saye suke tgk org pakai tudung labuh..sweet..1 day nak pakai jugak..insyaAllah..^_^

    ReplyDelete
  44. bercita-cita nak berfurdah satu hari nanti. penah cuba pkai furdah, tak smpai sehari da cabut balik.~ xbiasa~ haha.. insya Allah akan cuba skali lagi nanti. doakan ya :) furdah ni bes sebab boleh lindungi dari habuk and bende2 yg boleh merosakkan muka. hehe

    ReplyDelete
  45. bercita-cita nak berfurdah satu hari nanti. penah cuba pkai furdah, tak smpai sehari da cabut balik.~ xbiasa~ haha.. insya Allah akan cuba skali lagi nanti. doakan ya :) furdah ni bes sebab boleh lindungi dari habuk and bende2 yg boleh merosakkan muka. hehe

    ReplyDelete
  46. time study dlu pun sy ade kwn mcm ni..at 1st cara dorg mmg agk menjengkelkan jgk..tp, lame2 bila dorg mcm da sdr yg tak blh pkse org utk berubah. then, dorg jadi cool n in fact last meeting ktorg siap keluar jalan round JB sampai kul 2.00 pagi..very sweet memories..dorg ok, dorg mmg open..tp, certain time tak slh utk dorg remind kt tntg bnda yg tak betul..niat dorg cuma nk perbetulkan kt..itu saja...

    btw, nice entry namee..luv this piece.. :)

    ReplyDelete
  47. sy pun ada sorg kwn yg pakai tudung labuh..mula2 rasa mcm segan lak nak rapat dgn die,yela sy ni pun pakai tudung tp msh x perfect lagi..tp die cool je, leh gelak sama2, solat sama2, makan sama2..

    ReplyDelete
  48. betul
    sebab tudung nie belum tentu dapat mencerminkan orang
    sama macam persepsi dkt bdk2 smka
    NT sndri bdk smka
    mmg serius bdk skolh luar tkt nk berkwan
    diorg ckp nnt NT ceramah la aper lah
    bg NT
    xsemua orang SMKA tue baik
    n xsemua bdk skolh biasa tue jahat
    sama jgk macam orang yg bertdung n tidak :)

    ReplyDelete
  49. hmm...nak share citer ckit..
    masa kolej dulu sy ada sorg kwn(classmate) 1st sem. dia pakai tudung (pakai tudung sejak umur 13thn)..bila dah nk masuk sem.2 dia x pakai tudung.. majority member classmate ckp sy laa penyebabnya... even, lecturer sy pun ckp camtu..
    sy penah tanye kwn sy tu, dia kata "mama & papa dah izinkan free hair until I kawin.."
    sy tak tau nk ckp apa dah pastu..

    ReplyDelete
  50. Manusia suka cari alasan. Diorang akan salahkan org lain bila nak selamatkan diri sendiri.

    Contohnya mcm situasi tudung labuh ni.

    ReplyDelete
  51. just befriend with everyone kan? :)

    well,memang ada yang pakai tudung and do STUFFS.but they do that pun bukan sebab tudung kan? plus we have to remember that some poeple wear tudung sebab mak bapak suruh,bukan sebab betul-betul nak :|

    yeah true.must not be prejudice.hanya allah yang tahu hati kita. :)

    ReplyDelete
  52. eh dalila!!! my ex-classmate =)

    ReplyDelete
  53. Namee : isu ni dah lama. org tudung anti org free hair and vice versa. Personally,mana2 pun sama. tak kenal maka tak cinta kan? itu laa

    ReplyDelete
  54. saya pun ada kawan tudung labuh yang kawan2 yang rapat ngan dia semua free hair. Tp kalau kat swk, fenomena biasa kalau jumpa yang pakai tudung labuh kwn ngan budak-budak free hair, yang pakau tuduh labuh, berjubah berkawan dengan non muslim..

    Pada saya, kita memang tak boleh judge orang tu macam mana dari segi pemakaiannya krn setiap org diuji sesuai dgn kemampuannya kan.. Termasuk kita sendiri.. Ada kala semangat giler nak buat kebaikan. Ada kala merundum jer semangat tu. Sebab tu kita perlu pada peringatan dari kwn2 yang baik kan? =)

    ReplyDelete
  55. hee..love this entry..kat u most 60 % member kite pakai tdung labuh..tapi diorang best!!pakai tudung labuh tapi still ley hang up sama-sama..wayang,boling,even karoke sometimes :)

    orng akan layan kita baik kalo kita layan dia baik :D

    ReplyDelete
  56. entri paling selamat. yeahh.. ternyata ramai org suka komen pada pandangan pertama.. biasalah...

    kita itu ini, caci itu ini, last lasti diri sendiri pun sama... huhu

    ReplyDelete
  57. alhamdulillah... bagus penerangan. Bukan apa dah muak dgn penjelasan perempuan yang free hair yang cakap nak menang je. Kecik hati semua golongan yang bertudung. Sbb depa bidas balik kat perempuan bertudung yang tak berapa sempurna mcm azza ni...

    Namee cakap tak de lah mcm bajet bagus mcm yang lain. NAmee tau apa yang nama cakap..that was really cool!

    ReplyDelete
  58. sungguh berhati2 sekali entry ini ...faham...insyaallah semua yang baik pasti akan datang bertandang jua cuma masa dan ketika yang menentukannya...siapa tahu hati kita kalau bukan kita sendiri.Paling penting jgn berdusta dengan diri.

    ReplyDelete
  59. Wahh...x sangke ade juga group yang anti gile dgn perempuan yang bertudung labuh n berpurdah ye!
    huhu...tu laa...akhir2 zaman nie mcm2 yang pelik berlaku...org yang baik melaksanakan perintah Allah dikatakan pulak poyo laa ape laaa...benda yang negatif pulak yang diagung2kan..
    btw selamat dtg ke egypt utk your sis!

    ReplyDelete
  60. penah rase pakai tudung labuh dulu.okay je rase. tp mybe tk bukak pintu hati lagi nak pakai selama nye :)

    ReplyDelete
  61. nameee nape awk ni sweet sgt haaa!!? ;) awww i realy love this post;)) kudos to you!

    xx

    ReplyDelete
  62. tetiba teringat tourists yg berpurdah dekat petaling street n feringghi night market. tgk kuku, merah nailpolish bukan henna. hoho. boleh tahan rock. maybe tgh period kot haha

    ReplyDelete
  63. kawan saye campur-2.. semua ada.. syukur sangat.. suka dengan entry ni.. :D

    ReplyDelete
  64. another awesome entry from you. :) suka sangat baca entry entry namee ni. huhu

    masyarakat kita sekarang memang ramai yang negatif minded. tgk org pakai tudung labuh sikit mulalah macam2 tanggapan hinggap kat otak tu. tak kiralah si dia yg berfikiran negatif tu freehair atau bertudung jugak.

    deeya selalu jugak kena perli dengan saudara mara bila deeya try nak bertudung labuh dulu. huhu.. sadiss sungguh.

    ada yg anggap pakai tudung labuh ni sekadar nak kelabukan mata org sekeliling dgn imej alim tu. padahal perangai teruk. ada jugak yang anggap pakai tudung labuh ni kurang kemas.

    diorang cepat judge seseorag tu berdasarkan kesalahan yg kecik. sebab diorang tend untuk menganggap orang2 bertudung labuh ni agak perfect dari segi agama.

    so, bila si tudung labuh buat salah sikit, mulalah ada yg anti. huhu..

    panjang pulak komen ni. dah macam nak buat entry. hahaha..

    p/s: yg pasal lelaki berkopiah deeya pun tak suka

    happy blogging :)

    ReplyDelete
  65. "dia tu pakai tudung ingat baik ke, kuat mengumpat, gedik ! kita yang free hair ni at least hati baik"

    dari statement ni,sape yang mengata siapa ni?

    hahah,si free hair yang mengata kan?

    so sape lagi teruk?

    ReplyDelete
  66. dia bergantung pada org jgk actly.
    kdg2 org yg bertudung ni pon ade yg kurang sopan dr yg free hari2.
    bergantung kpd individu tu . kadang2 kita ta leyh nilai sum1 tu baik or ta if dia ta pakai or pakai tudung .
    nice entry la =)

    ReplyDelete
  67. WANITA yang BERTUDUNG belum tentu baik ,

    Tapi wanita yang BAIK sudah tentu bertudung .

    Peace "_)

    ReplyDelete
  68. Aku taktau kenapa..aku suka tgk perempuan bertudung labuh...

    kirim salam kat adik kau...hahaha

    bertudung...err..menutup aurat satu kewajipan..at least sapa yang menutup keseluruhan aurat dia..dia terlepas dari satu dosa (kalau sorang saja yang tgk..kalau ramai kira sendiri)

    perilaku adalah diri masing2..kita tak mungkin kata yang bertudung tuh jahat sampai kita jumpa dia berbuat jahat..betul?

    Tapi biasa la pandangan masyarakat yang nampak buruk di mata adalah manusia yang tidak berkelakuan baik..luar mahupun dalam..

    ReplyDelete
  69. i dulu pernah merasa pakai purdah,sbb dulu skolah agama private tp itu pakai sebab akak senior suruh lah,hehehehe. i pun ada kawan2 memg pakai purdah,pernah kuar pegi mid dengan diaorg kan habis smua org tgok jer,:)

    ReplyDelete
  70. betul! don't judge people by its cover..Allah maha berkuasa membalik-balik kan hati kita

    ReplyDelete
  71. Sometimes Wani pun prejudice dengan orang bertudung labuh . But one of my friends , she's from SAM which is "sekolah agama menengah" , she's so cool and love kpop so much . She changed my perception , not all girls with long hijab "berlagak" baik :) 'cause once , I met a girl , long hijab -- sangat riak . *am annoyed*

    ReplyDelete
  72. jangan menilai orang hanya deri luaran dan percakapan beliau. hik2 <3

    ReplyDelete
  73. rambut sama hitam, hati lain lain..tapi sape lah kita nak judge orang? Allah Maha Mengetahui!
    even solat orang yang bertudung dgn org tak bertudung pun tak tahu yg mana boleh diterima..Allahualam :D

    ReplyDelete
  74. yang bahagian p/s tu memang yana setuju sangat.. hundred and 10 precent la setuju.. sebab yana ade boifren macam tu dulu.. seius, yana terus mintak putus =,='

    ReplyDelete
  75. ---> bespren kat tempat keja ialah ustaz2 dan ustazah2.

    kenapa boleh ber-bespren,RESPECT each other.Slalu berprasangka baik dan menerima seadanya.

    :)

    ReplyDelete
  76. wah..best entry ni..hehe..=)

    part p/s tu setuju.=)

    ReplyDelete
  77. suka baca entry ni.. ;)
    persepsi org lain2 kan.. most imprtant pandai jga diri sndiri n org yg d sekeliling kita..
    gudluck 2 ur sis :)

    ReplyDelete
  78. congrats to ur sis..

    ape-ape pong kne nilai dr dalaman..jgn sekadar luaran..

    xsemestinye ape yg kite lihat itu benar..

    xsemestinye yg kita dgr itu betol..=)

    ReplyDelete
  79. suka la entry kak namee .

    best !

    heee . mcm entry dila semalam la kak . lebih kurang mcm akak :)

    ReplyDelete
  80. aku sokong yang p/s namee 2...ramai yang pakai kopiah selalunya ckp psl politik n kutuk politik lain...lg 1 adik namee umr brp??nk knl blh..kikiki

    ReplyDelete
  81. ayeem dulu campur dak urban2, metal2, and prefer perempuan free hair. tp bila dah join arena blogging ni, kawan pun dengan yg baik2, dah prefer bertudung. org sekeliling tu mmg byk mempengaruhi kita sbnrnya ;)

    ReplyDelete
  82. alah,Family landax sendiri macam ni,akak pakai tudung,akak lagi sorang free hair,sedara mara ada free hair,ada berpurdah sampai tak pernah tgok mukanya,tapi kitorang chill je..yang tak pakai tudung,tapi pandai hormat majlis,cukup lah,janganlah sampai ada kenduri pun dok bantai free hair..kan..


    anyway,tiada diskriminasi terhadap mereka yang free hair,dan harap yang free hair tak takut dengan mereka yang pakai tudung,mana tau,terbuka hati satu hari nanti nak follow depa pakai kan..no one knows what next =)


    thanks for comment entri I =)love namee =P

    ReplyDelete
  83. when it comes to this tudung isu , ramai yg sensitif .. macam namee tulis situ , "Tapi..tak pakai tudung ke, pakai tudung ke, singkat ke labuh ke...manusia ? Allah je yang tahu hati kita. :) Don't judge a book by its cover ." Tapi lepas tu , mesti akan ade yg pertikai , pakai tudung xsemestinya ke syurga , tapi xpakai tudung cnfirm ke neraka .. wdan mcm2 lagi mulut yang bercerita .. Yes , Allah knows everything , tp kadang2 manusia judge kita more than Allah did ..

    I pn ada friends bertudung n most of my friends memang bertudung .. its either labuh dengan singkat je .. tapi semua pn cool n boleh terima yan apa adenya ..

    Cuma kadang2 , bila kita yg free hair ni nk masuk surau , mesti ade certain people akan pandang mcm hina sangat kita ni .. Free hair xbermaksud kita xsolat , xpuasa , n others kan .. P/s : dorg ni mcm dh ade 1 persepsi , kalau dh free hair tu , perangai pn teruk .. hm , tp xsemua lah mcm tu kan ..

    ReplyDelete
  84. pki tudung tp hari tak bersih tak guna jugak kan

    ReplyDelete
  85. samalah.. even kawan tea tu pakai tudung labuh, still dia accept nak berkawan dengan tea.. bila tea nyatakan hasrat nak bertudung, memang dia nampak gembira..

    memang suka penyampaian entri ni.. :D

    ReplyDelete
  86. my best friend bertudung labuh. and alhamdulillah, friendship kitorang okay even i free hair..

    i suka rapat dengan orang yang bertudung cause i suka tanya pasal agama kat diorang.. untuk menabah ilmu di dada. malu bertanya, sesat jalan kan?

    tapi, rasanya, tak perlu takut kot. cause diorang pun manusia biasa jugak. ^^

    ReplyDelete
  87. namee. nak kritik apa sgt. idea awak sentiasa fresh. sofea sukeeeeeeeeeee. :P setuju 100 per cent... jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

    ReplyDelete
  88. namee. nak kritik apa sgt. idea awak sentiasa fresh. sofea sukeeeeeeeeeee. :P setuju 100 per cent... jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

    ReplyDelete
  89. sy suka entry nie...betul ckp awk, buat apa nk letak persepsi mcm gtue & tak sepatutnya perlu ada sikap "memilih bulu" dlm bersahabat sama ada ber tudung atapun tidak..

    ReplyDelete
  90. suka lah entri nie...

    sepatutnya kita x perlu nak memilih nak kawan ngn sape...

    sepatutnya mereka yg bertudung labuh nie perlu dekat dan berkawan dengan mereka yg x bertudung secara x langsung dapat menarik minat mereka untuk bertudung.

    ReplyDelete
  91. me pun free hair, tapi respect sangat dengan orang bertudung labuh...

    ReplyDelete
  92. yup la cik namee, kita ni tolak campur pon terpulang pada ati, bukn tudg yg dipakai..

    ada ja yg pakai purdah, tp tengking2 anak dpn kita, sedangkan nak cari baju skolah ja..apakah??

    tp bukn nak salahkan depa plak, sb kita pon bertudung, cuma tak sangka..igtkan yg pki purdah ni lbh senyap dan berlemah lembut cam ada 1 famili yg akak kenai tuh..apa yg akak dgr kuar dari mulut dy cumai ketawa kecil ja ngn anak dy, pakai purdah jugak..

    haah..jd nak judge camno tuh..ni sumer sikap..jgn nak nilai manusia berdasarkan kulit, sb isinya blom diterjah ngn betoi2..

    ReplyDelete
  93. takat ni tak pena lagi kawan dengan org yg pakai tudung labuh. just pernah jumpa and cakap sikit2. tp bukan la kawan baik.

    so mmg tak tahu lah diorang mcm mane, and takat ni tak pernah terasa or terfikir nak cakap diorang ni berlagak baik or whatever. tak pernah terfikir pun sebab mostly baik, sopan and lemah lembut.

    gud luck to ur sis :)

    ReplyDelete
  94. waa..lambat untuk mengomen pada entri yang ini.Has been busy lately coz semua lecturer minta hantar assignment before cuti raya.

    Btw having a friends like them is very awesome sebab mereka tahu menghargi hubungan silaturahim.The best is mereka menegur melalui kaedah yang tersendiri tanpa mudah menyakiti hati dan perasaan si free hair.

    I used to be a free hair jugak (dahulu) but since i know them and i frequently asked about wearing then a hijab and covering the aurah.Bukan mudah nak berubah jadi baik.Memang akit sangat.Tapi itu kebaikan tak salah kita berubah walaupun ianya sakit.

    awesome entri Namee.Pernah terfikir nak buat entri macam ni but then takut ramai yang tak suka.Jadi pendam sorang2..hehe :)

    ReplyDelete
  95. entri yg best... pling btl, jgn nk judge org dr luar jer... =)

    ReplyDelete
  96. bila-bila masa sahaja Allah akan berikan hidayah dan bukakan hati kepada sesiapa yg dikehendakinya.dan bila-bila masa sahaja Allah boleh tarik nikmat keimanan drpd sesiapa yg dikehendakinya.siapa yg pernah tengok drama 'Antara Garisan', pasti akan lebih jelas dengan pernyataan ni.

    ReplyDelete
  97. tak suka pompuan bertudung tp baju or seluar ketat nampak bentuk tubuh... tp suka tengok aje laa... ghairah... ouuchh...

    ReplyDelete
  98. good namee....open minded...:)

    ReplyDelete
  99. knock2. =)
    sebetulnya, namee, adalah baik bila kita bertudung.
    tapi adalah lebih baik, jika kita bertudung dan mengajak orang lain bertudung.

    tapi nak tau apa yang paling baik?

    bertudung, dan tak skeptikal @sinis pada yang belum bertudung.

    dan, nak tau apa yang paaaliing baikk punya? #eiberapabanyakbaikdaaaa

    pernah free hair, dan bila bertudung jadi istiqamah @komited, dan ajak orang lain bertudung sama waima fesyen atau biasa2, dan maintain fresh + good attitude dengan semua manusia.

    tudung itu pelengkap kesempurnaan wanita. ^^

    insyaAllah, bila ikhlas, Allah akan lorongkan hati kita untuk berkawan dengan orang yang sekepala + positifkan kita + istiqamahkan kita bertudung selamanya.

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  100. p/s: yang baju hijau tu, bosnian, right?
    p/p/s:rasa mcm pernah nampak mereka2 ni. IIUM Gombak, kan?

    ReplyDelete
  101. hi namee, congrats for this entry!
    mula2 saya ingatkan namee akan buat entry mengutuk org tudung litup sbb that's what many people tend to do, tapi entry namee sebaliknya..tahniah!.
    i am a non-malay muslim pandangan & pemahaman mengenai org bertudung litup ni agak dangkal, tapi syukur saya ada seorang anak buah yang bertudung labuh & seperti adik namee dia menerima nature keluarga kami yang sentiasa dalam proses belajar ilmu agama.

    ReplyDelete
  102. namee, kite pun fikir macam tu. kite ade kwn. kami berlima. tp skrg tggl berempat. dlm kwn2 sy, sy sorg yg brtudung. namee dah bukak topik best ! ;)

    ReplyDelete
  103. namee, kite pun fikir macam tu. kite ade kwn. kami berlima. tp skrg tggl berempat. dlm kwn2 sy, sy sorg yg brtudung. namee dah bukak topik best ! ;)

    ReplyDelete
  104. you look sweet pakai tudung namee ^^, sukee sangat tengok. cuba namee bandingkan gambar namee tak pakai tudung dengan pakai tudung, apa yang namee dapat lihat? nanti gtau myera ek.


    anyway. ok, secara peribadi, myera setuju dengan entry ni. memang KEBANYAKKAN awek bertudung tak nak rapat dengan awek tak bertudung sebab takot ter-terbangkan rambut haha. dalam erti kata lain, terpengaruh. negative thinking. tapi macam myera sendiri, sejak dari zaman sekolah lagi, lebih ramai kawan yang tak bertudung, tapi pernah tak myera terpengaruh?? no. :) tepuk dad , tanya diri semdiri.

    ReplyDelete
  105. jiran sebelah rumah akak ni berpurdah..tp dia ok jer kawan ngn akak yg pakai tudung singkat dan kwn dgn jiran sebelah lg yg seksi kemain..

    ReplyDelete
  106. bila kita buat perkara yang kita rasa betul dan sememangnya betul dan baik...amatlah bagus sekiranya kita x prejudis dengan mereka2 yang masih belum terbuka imannya untuk melakukan perkara2 yang betul...sebab tu orang selalu 'hang' kot ngan kaum2 yang bertudung labuh ni...apapun bukan semua orang sama perangainya..kalau dapat cam kawan namee tu Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  107. agree with u namee..

    bagi akak keperibadiaan tu lebih penting! bertudung ke tak itu semua boleh ubah kan?

    takkanlah nak berkawan pun kita kena memilih kan? yg bertudung kawan dgn yg bertudung... yg free hair kawan dgn yg free hair je!

    ReplyDelete
  108. shanteklah namee....

    betoi2..xyah nk judge2 org le kan...xkire la freehair ke tudung labuh ke singkat ke..

    ReplyDelete
  109. great entry namee!

    lil dulu pun ada rapat dgn golongan wanita memakai tudung labuh. ada yg oke. ada yg tak. tiada beza pun samada tudung/free hair/labuh atau singkat. yang penting hati kita Allah tahu.

    tapi setakat ni lil selesa nak berkawan dgn mana-mana type pun. tak pilih bulu, janji hati baik :)

    ReplyDelete
  110. yeps. Allah je tahu hati kita. yaya pernah tak bertudung dulu. insyaAllah bila dah sampai seru nanti, betul2 kita akan manfaatkan kenapa harus memakai hijab. dengan menghakimi orang bertudung atau tidak, itu tak adil. Allah je yang tahu hati budi kita. :)

    *tu gambar adik namee ke? sbb macam muka namee. cantik sungguh.

    *sebelum ni, adik yaya pun yang bertudung lama dulu dari yaya yg besar panjang ni. :')

    ReplyDelete
  111. free hair ke tudung labuh siap purdah ke tudung singkat ke semua same jewk,,ape yang lain nye niat masing2 tuh,,

    ReplyDelete
  112. lagumana lagumana pun tetap kena bertudung dengan cara yang betoi. tutup rambut,tutup dada

    ReplyDelete
  113. i pun ada classmate yang bertudung labuh . few of them . ada yang perangai elok ada yang tak elok . sam je macam freee hair . ada yang baik and ada yang jahat . sebab as long as manusia biasa tak lari kot baik jahat ni . hee . tp one of geng kitorang ada sorang ni yang bertudng labuh . sangat awesome . sometime di atgur jugak kitorang yang ada salah cth macam tak bangun solat ke apa, tp kitorang tak pernah terasa dengan dia sebab cara dia menegur sangat3 baik and lembut . well, bagi saya appearance tu no 2 kalau nak judge hati orang . :)

    ReplyDelete
  114. sgt indah kalau dpt awek tudung labuh ni.. tp kan.. dr dulu aku suke tgk pmpn isap rokok.. bongok betul aku ni..

    ReplyDelete
  115. I like the way ur thinking.Yang penting respect each other.Kalau kita nak jadi baik kena lah berkawan dengan orang yang baik.Yang wajib tetap wajib,cuma kita berdoalah agar hidayah Allah sentiasa bersama kita.And once hidayah Allah itu sampai,kita tak akan ambil masa yang lama untuk berhijrah....

    Orang selalu pikir yang free hair tak ingat Tuhan,tapi macam mana pulak dengan yang bertudung litup tapi tak solat & puasa?

    ReplyDelete
  116. namee..
    elie pun macam tu! salu yg paling 'alim' antara kawan2 yg lain! hahaha

    p/s: credit utk ur last word tu! kopiah n songkok lelaki macam tu sekadar perhiasan! haish!

    ReplyDelete
  117. err , yaa . best lahh namee kan . dapat gaul dengan siapa2 jak .

    saya baru jak baca blog namee ne seminggu yg lepas tapi dah suka dah . sebab namee punya entry best , kata2 pun senang faham .

    salam from me , aida . hehee

    ReplyDelete
  118. bersua muka tidak, tapi tetap setia; beramah-tamah tidak, tapi tetap mesra; bersenda ikut suka jee, tak tau plak ada yang terasa; mengomen macam le hebat, tak prasan rakan rasa kena sebat; duhai sahabat duhai pelawat, kususun ruas jari yang karat, mohon ampun ke hadrat, agar kita semua beroleh rahmat, Allah limpahi dengan berkat

    ReplyDelete
  119. saya suka pendekatan namee tulis entry ni ^_^
    saya doakan kita sama2 berubah ke arah yg lebih baik..aminnn... :)

    ReplyDelete
  120. wow,bestlah entry kak namee :)

    actually,suke hati lah kte boleh nk kwan dgn sape2,seyus.jgn jadikN purdah,tudung labuh whatsoever sbgai hlgn.btul tak!

    ReplyDelete
  121. namee..suka entry ni....

    semoga namee bertudung nanti..Amin....

    eka dulu pun free hair jugak..tapi makin lama makin berubah..alhamdulilah..

    kimsalam kat adik namee..semoga dia berjaya.......

    tapikan masa eka tak pakai tudung,eka jalan ngan kawan2..ada seorang kawan,mak dia alim..masa mak dia nak amek dia,dia suruh eka ngan yg tak pakai tudung jauh-jauh dari dia..takut mak dia nampak.nanti mak dia tak kasi kawan ngan kita2.....huhuhu

    ReplyDelete
  122. semua org tak terlepas dari buat silap walaupun dia bertudung labuh & free hair..

    jika org bertudung labuh buat silap, bantulah dia walaupun anda free hair sbb manusia tetap ada tanggungjawab utk menegur.ujian buat org alim lebih tinggi dari org biasa..

    sy pernah terkilan dgn seseorg ni..menjauhkan diri hanya sekelip mata & menghasut org lain tidak berkwan serta mengutuk di fb scra perli2...

    ~adik namee sama ngn adik sy..baya namee juga..sy ni tak sealim adik tp dia tetap doakan yg terbaik utk kakaknya =)

    ReplyDelete
  123. isu mcm ni selalu sgt org ckp mcm2..
    bg ninie, ini semua brkaitan dgn hati..

    kita bg laa alasan yg mcm mne pun but still org akan lawan alasan kita 2..

    tepuk hati sndri jika btul2 dah sedia..

    ReplyDelete
  124. alaiki salamun,

    alhamdulillah,
    bgs benar pengolahannya. .
    don'tjudge no matter wht,
    but still *there's always but >_0

    cover aurat 2 wajib ye ^_^ sbb Allah yg suruh. .ajal xtao bile, we cannot gamble our days with faith, as though we r not sincere to our submission in syahadah. .

    may Allah bring peace to all of us, ameeeeen

    L.N

    ReplyDelete
  125. assalamualaikum waramatullah..
    akak..kwn sy pn cm akak tau dlu..
    sblum brkwn dgn sy..
    die mmg brfkiran positif tp die free hair mse kluar jln2..
    skrg, die byk muhasabahkn diri die sjak kwn dgn sy..
    alhamdulillah..syukur kpd Allah S.W.T.
    sgkaan sy mse kcik2 dlu..
    org yg free hair nie sntiase brfkiran negatif..
    rpenye sgkaan sy slh kak..
    ade jgk yg brfkiran positif cme dri segi aurat 2 je yg brbeza..
    hmm..disini sy ingin mnegur akak..
    ttup la auratmu sblom ajal mnjmputmu..
    krane stelah itu xkn ade taubat lg buatmu..
    azab kubur akn mnanti di liang lahad jike ingkar printah Allah S.W.T.
    maaf kak, jike trguris hti akak..
    sy cme ingin mnegur saudara ssme Islam sy..
    smoge akak dpt muhasabahkn diri akak n smoge Allah mmberikn Hidayah untk akak..amin..insyaAllah..

    ReplyDelete
  126. kpd pmakai tudung labuh,pkailah dgn niat yg btul.dgn cra tu insyalallah kwn2 kita yg tak pkai tudung akn mngikut jejak kita.yg pnting niat krna Allah

    ReplyDelete
  127. saya sokong. sbb saya penah berada dlm situasi ni.

    ReplyDelete
  128. first time bce blog anda..
    bertudunglah...Allah suruh tutup aurat..mgkin yg bertdung tp buat maksiat tu akidah dia lemah...dia perlu baikpulih akidahnya..

    ReplyDelete
  129. Tahniah ukhti utk entri ni.. saya juga btudung lbuh n brpurdah... tapi mmg ada yg pndang sinis n serong pd org2 mcm kami ni... dorang ckp kmi ekstrim, over, nk tnjuk alim n mcm2 lgi... tdi pon masa dlm lrt ada org kutuk2 ckp,'dorang ni nk tnjuk alim'... hehe... biasa la... xsmua akan suka kita kn... yg pnting, niat saya krana Allah n nk ikut sunnah para isteri nabi... tahniah pd awk sbb x prejudis dgn org yg pkai tudung lbuh n brpurdah... kami pon mcm org lain.. brgurau n gelak2 jugak pe... hehehe.. salam ukhuwah fillah =)

    ReplyDelete
  130. Assalamualaikum,wajib menutup aurat mengikut syariat,epic fail terus kalau dijemput ketika melanggar syariat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...