Monday, August 1, 2011

Tunang: The Sweet Blood.

Hello peeps...




Orang kata tunang ni dugaan nya sungguh berat. Dalam masa bertunang ni lah dugaan datang bertimpa-timpa. Orang kata..disebabkan syaitan yang datang menghasut untuk merosakkan hubungan..Betul ke? Syaitan memang tak suka hamba Allah mendirikan masjid. Itu point juga kenapa aku tak pernah rasa nak bertunang. Plus itu hanya lah adat. 


So far, aku tengok kakak-kakak aku takde masalah pun time bertunang. Cool je.


Bagi aku, tunang ke tak tunang ke sama je. Masalah sekeliling memang tetap ada. It's how you handle the situation. Bila masalah datang, semua cakap.."oh biasa lah darah manis". Padahal masing-masing yang tak boleh tolerate dan terlalu berpegang pada "oh biasa lah darah manis". Bila terlampau taksub dengan "oh biasa lah darah manis", tu yang semua masalah pun diambil lewa dan "oh biasa lah darah manis".

Bf: Kau ni perempuan tak guna.

Gf: Kau tu jantan yang lagi tak guna. Taik.

Oh biasa lah darah manis. 

Masalah yang timbul disimpan dan dipendam sebab prinsip "Oh biasa lah darah manis" dan rasa diri harus bersabar sementara nak kahwin. Masalah yang patut boleh settle disimpan dan dipendam. Hanya tunggu untuk meletup. Bila pendam lama sangat , maka kebaboom! 

Habis tu semua nya "oh biasa lah darah manis". Macam mana nak selesai masalah if masing-masing tak nak berdepan dengan problem dan ambil lewa tanpa toleransi. Emm, somebody told me bahawasanya seorang perempuan tu boleh menjadi tunangan orang spontaneously. Bila keluarga di kedua-dua belah pihak telah tahu tentang hubungan itu dan merestui. Itu sudah dikira bertunang. Tak perlu pun nak buat majlis atau bertukar-tukar dulang or so whatever. Handbag LV atas dulang. Cukup sekadar bertukar cincin sebagai symbol pertunangan. 

Bila korang baca entry ni tentu korang kata..."alah, engkau namee cakap bullshit. kau tak tunang, mana kau tahu ! Taik punya namee."

Kalau aku tak bertunang tapi dalam masa aku mengenal lelaki dan niat nak kahwin, kau ingat syaitan tak tahu ke? Kau rasa syaitan tak boleh baca ke sms aku? Kau rasa syaitan  tak boleh dengar ke apa yang aku bual dalam phone? Kau rasa syaitan tak tahu ke ibu bapa aku plan apa? 


okeh kita cakap bisik bisik tau. takut syaitan dengarr.


atau syaitan hanya akan ganggu bila dia nampak majlis tunang berdulangkan berbagai-bagai branded stuffs. Ipad 2 atas dulang. 


Dugaan tetap ada, tipu lah kalau kata memang takde masalah langsung. Dugaan besar atau kecik, kalau masing-masing still focus untuk cuba settle kan, aku rasa takde masalah. Turun naik turun naik itu biasa. Plus, bila dah berkahwin, syaitan tetap boleh runtuhkan. Masalah bukan boleh stop bila berkahwin malah lagi besar dugaan di alam perkahwinan. Dugaan, bak kata papa aku..manusia memang dilahirkan dan dijanjikan untuk diuji dengan macam-macam dugaan.


Masa bercinta pun ada masalah, tunang pun ada masalah, masa kahwin pun tentu lah ada masalah juga. run forest runnnnn.

Tapi kalau pakwe kau tak jaga batas dengan perempuan lain dan awek kau marah plak post kat facebook, dan mengeruhkan keadaan. Macam mana nak selamat? Dua-dua memang cari masalah. 

Happy reading and have a nice day..

Aku tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana. 






76 comments :

  1. tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana :)

    ReplyDelete
  2. betullah kak namee. sekarang ni ramai orang yang suka salahkan something instead of fikir jln penyelesaian sesuatu masalah tu dgn betul. err, faham ke apa yg deeya cuba sampaikan ni? hehehe..

    tolerance memang sgt penting dlm apa2 hubungan sekali pun. setuju sgt dgn entryni :)

    singgahlah blog deeya, ada entry baru,

    http://sayakongsicerita.blogspot.com/2011/07/cemburu-itu-normal-kan.html

    ReplyDelete
  3. hahah ayat last xboleh blah kan?
    apa pun, 1stly nk ucap slmt menyambut ramadhan :D
    manusia skrg ni lbh sk salahkn takdir. kdg2 slh diri sdri. sdri slh pilih sbb tu jd mcm tu. tp nk bt mcm mana... masing2 buta mata hati. bila dh jd mcm ni, semua org nk dipersalahkan. smpi tuhan pn dipersalahkan. slh diri sdri xnmpk.
    ermm ntahla, aku pn blm pnh btunang. tp aku simpati dgn nsib org pts tng. pts tng 2 bg aku spt ko dh hmpir ke gerbang perkahwinan tp bila harinya tiba, pengantin lelaki/pmpn lari meninggalkan ko. wuu sadis! *tgikan imaginasi aku?*

    ReplyDelete
  4. biasalah berdarah manis...arghh cit, tercakap pulak..aduh...

    haha yg part paling best yg last sekali..tak ada kena mengena dgn pemain bola mana2...hehe...

    pandai cik namee cakap beralas..haha...

    ReplyDelete
  5. haha ayat last taley blaaa.

    Aku tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana.

    selamat berpuase sis namee! ;)

    ReplyDelete
  6. setuju dgn namee.. tunang hanya adat yg pentingnye akad nikah.. wiwie pun pernah terfikir x perlu nk buat tunang semua tu sebab dkt tunang dah habis beribu.. huuu..

    tp, kalo setgh makcik2 dia akan kata " ohhh, tu mesti ada apa2 tu sebab terus nikah ".... " dah terlanjur la tu.."..

    haih..

    ReplyDelete
  7. suka part yang "aku tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana" WAKAKAKA ~~ haha.. selamat menjalani ibadah puasa namee ~ :D

    ReplyDelete
  8. haha. terang tang tang pasal pemain bola y itu. :p naseb aku tade tunang lg. huehue

    ReplyDelete
  9. setuju dengan kenyataan somebody tu....if kedua dua belah ibu bapa dah merestui semasa sedang bercinta, dikira bertunang la tu..

    sama je, masa bercinta, masa bertunang, masa kawin, semua akan ada masalah..

    betol cakap Namee..its how you handle the situation..selalunya, bila orang yang dah lama kapel, mereka lebih senang nak kawal situasi berbanding dengan orang yang baru je kenal dan terus bertunang @ toop taapp tooopp taappp..bertunang atas pilihan keluarga..

    setuju ayat nie

    " Tapi kalau pakwe kau tak jaga batas dengan perempuan lain dan awek kau marah plak post kat facebook, dan mengeruhkan keadaan. Macam mana nak selamat? Dua-dua memang cari masalah. "..

    wan sekarang banyak mesra dengan blogger blogger di facebook..tak ape..setia pada yang satu..hehehe..

    ReplyDelete
  10. memang dugaan banyak dalam pertunangan ni..yela satu langkah jek lagi ke gerbang perkahwinan..tup2 tak jadi..erm...:(

    ReplyDelete
  11. hehe..macam taw je pasal siapa ni =p

    papepun org tua2 pesan tunang tak elok lama2..rasanya la..betol ke tak erk namee?

    ReplyDelete
  12. haha. tak de kena mengena dgn elia dan apek yeee. hahaha tp mmg betul la, setiap relationship mzt ada dugaan :)

    ReplyDelete
  13. dah kena batang hidung bekas tunang pemain bola,,hihi,,
    nice post! agree 200%

    ReplyDelete
  14. haipppp!!!!

    saya nak straight akad nikah!

    ReplyDelete
  15. eh!lupa...

    Salam Ramadhan dan Selamat berpuasa you...

    ReplyDelete
  16. kalau akak namee xtulis pemain bola tuh, syaz xperasan punn. hehe

    ReplyDelete
  17. eh!lupa...

    salam Ramadhan and selamat berpuasa you...:)

    ReplyDelete
  18. hehe, nice one!

    p/s : tunang memang banyak dugaan :P

    ReplyDelete
  19. dugaan mmg ade kat mane2..nk buat mcm mane, semua tu dah tertulis..panday2 la kite buat ape yg patot untuk elakkan bende buruk terjadi,,;)

    ReplyDelete
  20. alah, biasalah, depa darah manis.

    hahaha
    ;p

    ReplyDelete
  21. penutup last skali tu klakar....
    wahaahah

    ini takda kna mengena dengan pemain bola.. hehehe ku faham ku faham...=)

    tak semua org akan faham.. kekadang kita tunang ngan dia ni alih2 kawin ngan dia ni... ada jgk kes mcm tu...

    time tunang ni dalam diri ni jadi serba nak siasat.. pasangan buat apa dengan siapa semua nk tahu...kalau ada kes cemburu lagi susah.. perang dunia jawab nya.. last putus jgk.. tunang lari tak tahan ngan sikap tunang ni.. hehehe

    ReplyDelete
  22. klasss..LV and Ipad2 ats dulang.. :)

    ReplyDelete
  23. Hahaha namee, kita anti dengan orang yg suka meroyan kat facebook!!

    ReplyDelete
  24. hikhikhik.ur last word fishy la..hehehe

    ReplyDelete
  25. aien stuju namee..
    aien x tunang..just merisik je..then tiba masa,kawen..memang tunang 2 wajib..tp x perlu kot nak besar2..pelamin bagai..baik ada imam trus kan..sama gak..makan2..wat besar2..ada hantaran..2 satu pembaziran..tp akhirnye???
    memang mula2 rasa macam malu..mesti org ingt kite x ada duwet..tp dr akhirnye org ckp kite ptus tunang..kan malukn..=)

    *sorry just pendapat

    ReplyDelete
  26. kan..xkiralah couple ke, tunang ke, atau dah kahwin..dugaan tetap ada di mana2..kalau xbertunang pun xpe..tapi mulut orang nanti akan mengata bukan2..aihh

    p/s:Salam Ramadhan namee :D

    ReplyDelete
  27. masa lini bertunang sgt lucu,niat kelurga puhak lelaki nak dtg merisik jer tetapi alang2 dh bawak cincin bertunang sekali, mak abah ckp bertunnag terus jer la. masa tu hanya ader family lini n tunang(kini dh jd husband)...kwn2 & sedara2 mmg xde...very simple...tapi dugaannyer..
    masyaallah sgtlah berat...

    ReplyDelete
  28. manusia xkn lari dari masalah..hidup single susah, tunang, kawen apatah lagi..i agreed wif u, kena pndai settle prob tuh n kena yakin n kuat jodoh tu tetap d tgn Allah..:)

    ReplyDelete
  29. shhh nnt syaitan dengar. hehehe. btw ni post terbaru. tumpang share :) http://belogcintasaya.blogspot.com/2011/07/ciri-ciri-perempuan-perampas.html?showComment=1311820772978

    ReplyDelete
  30. ha btol tu, mmg entry ni takde kna mngena ngn pemain bola =D hihi..

    dlm situasi ni, dua2 kna kuat iman. byk sbr, n byk bincang. masa ni la nk praktik, sbb nti bile da kawen pon akan buat benda sama, sbr, kuat iman, byk bincang. ini tak, bile godaan dtg kpd 1 pihak, diam je tanda terima dgn tgn tbuka.. sbb kbykn nye godaan n dugaan yg dtg tu berbentuk manusia.,

    ReplyDelete
  31. setuju! its about good communication...bukan darah u manis ke tawar ke...dugaan tetap ada dan tak payah nak pretend untuk bagi orang tahu yang u adalah mangsa keadaan...better cari kelemahan dan kesalahan sendiri, kenapa sampai timbul masalah tu kan...

    ReplyDelete
  32. Aku tak pernah couple, apatah lagi bertunang..

    Tapi aku pernah tgk dugaan kawan aku time bertunang..

    Laki masa ni la ada perempuan yang nak menggatal dengan dia..time ni jugak la laki teringin nak pasang skandal.

    Macam-macam..tapi at the end..ahamdulillah depa kawen jugak..

    Aku perasan gambar profile FB kau bertudung...kipidap..kalau boleh pakai terus la...you look even better with tudung... =)

    ReplyDelete
  33. L0L...
    "Aku tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana"
    l0l0l0l0l0l0l0l0l0l... ;))

    ReplyDelete
  34. yup alsn "darah manis" tu mcm syirik je..haha xde la, jgn la taksub sgt dgn 'darah manis' tu..sbb dh jd adat, dari dulu org duk ckp, bertunang ni byk mslh..bla bla bla..jgn dilayan je perasaan tu..bila kita asek pk tunang ni byk dugaan mmg byk la dugaan yg dtg..mcm doa lah kan..huhu..wat bodo sudeyy ^_^

    ReplyDelete
  35. opppssss..entry hot ni ! sbb terkena plak dgn topik hot hari ini..heee

    ReplyDelete
  36. baru nak wat entri pasal tunang tapi pun sama xde kaitan dengan sape2. hehe

    ReplyDelete
  37. orang tua2 mesti kata begitu....

    tapi ada betulnya kot namee...

    hehehe..ada org kata kan time tunang jangan kuar selalu darah manis tapi makna tersirat dia tak elok kuar berdua..

    tapi kita tak tunang lagi tak tau kan..kwan eka kata hal kecik2 pun boleh jadi masalah

    ReplyDelete
  38. hidup ini penuh dgn dugaan.. darah manis.. :)

    salam ramadhan..slmt berpuasa namee :)

    EFA NUR,

    ReplyDelete
  39. nice entry dear.. hopefully zaman pertunangan saya dijauhkan dari sebarang masalah.. :)

    ReplyDelete
  40. agreed namee..kite pun mula2 pikir taknak tunang tapi last2 pikir nak tunang untuk bg clear lagi yang dua2 pihak dah restu.. yang pasal darah manis darah manis tu pun memang tak setuju..kalau perangai memang dari awal dah tak betul sebab tu yang asyik gaduh kan..yang penting, dua2 kena pandai jaga pergaulan...;)

    ReplyDelete
  41. Couple ke, tunang ke, dah kahwin ke, semua tu depends kat diri sendiri. Dua2 setia,dua2 bahagia. Tak setia, berantakan. Oh darah manis

    ReplyDelete
  42. Dugaan dalam berchenta dan bertunang besar dugaannya..lebih baik kahwin terus dari bertunang lama2..tunang juga lesen bg boleh buat macam2...jadi tunggu apa lagi?nikah jom...haha..

    *okeh yg last tu xklaka..=,=

    ReplyDelete
  43. betul tu namee..i pun terfikirkan benda yg sama dgn u katakan ni..ada yg suggest me tuk kawen masa me dilanda problem yg hampir sama ni..katanya, moga2 selesai masalah walhal hakikatnya perkahwinan tu pun nanti akan ada masalah..kata2 ni memang tepat sebenarnya.."manusia memang dilahirkan dan dijanjikan untuk diuji dengan macam-macam dugaan" ;)

    ReplyDelete
  44. HAHAHAHAHA. tak ada kena mengena ye. understood! :P

    ReplyDelete
  45. tu ar kn..dah kawin nnti
    lagi lahhhh macam2 karenahh..
    biasa lahhh darah muda..
    kejap naik kejap turun..
    hahahaha
    selamat berbuka nnti =)

    ReplyDelete
  46. syaitan xdengar
    dia kna ikat
    nice entry

    ReplyDelete
  47. so, kesimpulannya lelaki dan perempuan jangan ego untuk selesaikan masalah kannnn.

    ReplyDelete
  48. mentaliti masyarakat..ehh.. besar sangat tu..hmm...pasangan sebenarnya...masalah sekecik kuman dibiarkan membesar sebagai johan...putus sudah tanpa ikatan!

    ReplyDelete
  49. brcinta slpas kawin lg indah :)

    ReplyDelete
  50. manusia memang dilahirkan dan dijanjikan untuk diuji dengan macam-macam dugaan...setuju sangat2...

    ReplyDelete
  51. Salam Cik Namee...

    Itu baru dugaan semasa bertunang... Kalau dah kahwin nanti, makin besar dugaannya.. Mau diminta jet persendirian... Huhu!~

    ReplyDelete
  52. ye setuju.
    bertunang cukup syarat kalau kita (hanya antara dua insan tu) dah lafaz dengan akal yang waras untuk memperisterikan dia, dan dia pun setuju...itu juga dah kira tunang..

    cuma, orang melayu sentiasa menjaga adab tatasusila. sebab tu papehal ibu bapa pun kena tahu :)

    kalau dah milik orang(dah kene cop), wat care milik orang :)

    nice post :)

    ReplyDelete
  53. hahahahaha takde kaitan dgn pemain bola mana mana memang terus kena atas batang hidung :P tapi sangat agreeeee ! nice one !

    ReplyDelete
  54. Heheh..xder kena ngena ngan pemain bola yer namee..

    Time tunang ni ler nk uji keserasian..kalu time tunang pun dh huru-hara, time kahwin nnti entah camaner laa..

    ReplyDelete
  55. tapi semua macam dapat hidu ini ada kena mengena dengan pemain bola. hahaha. neway, txs for all the comments :')

    ReplyDelete
  56. haha. mestilah semua rasa macam ada kena mengena cik namee. kan HOT cite tuh..

    rasenye ape yg buatkan kisah-kisah tunang ni panas sebab orang lain tahu ikatan tunang tu. tu bila ada masalah siket mulalah org buat cerita. mulalah org menyebarkan cerita yg makin akan mengeruhkan hubungan pasangan tu.

    kalau mcm setakat couple, org akan ckp cm ala, tu belum tentu nak kawen lagi. xde ikatan ape2. so, gaduh cmne pon takdelah kecoh. rasenye lah kot. huhu.

    btw, saya pon taknak tunang. banyak hal. huhu.

    ReplyDelete
  57. i cant help it but to agree on every entry you post! thumbs up on this :)

    ReplyDelete
  58. Alhamdulillah..sy nga tunang xde mslh...kami hppy...slh seorg kene mengalah n bertolak ansur...n kene pikir positif ye..:)

    ReplyDelete
  59. Bila dah tunang jgn mengaku bujang...ckp je, "single but not available"..erkk, banyaknya taik...haha

    ReplyDelete
  60. haha ayt selamat tuh kak namee :)
    btw, nice DP FB ! :)

    ReplyDelete
  61. kenyataan yang last tuh ta blh blah . hahaha ..

    Tapi hakikatnya kalau nak kekal setia kena pegang dengan diri sendiri jugak . Hope berdoa selalu .

    ReplyDelete
  62. i suka ayat last tu.. "aku tulis takde kene mengena dengan pemain bola mana-mana" hehehe...baiklahhhh :)

    ReplyDelete
  63. if somebody got any matters after bertunang, it means they're not such cool cause they can't handle the smallest thing like that. coba gunakan jalan penyelesaian yg betul, pasti permasalahan tidak akan berlanjutan kan. and it depends on our nawaituuuu and our karma on the past time!

    ReplyDelete
  64. betul tu namee..semuanya bergantung dgn diri dan sikap individu tu sendiri..jgn cepat melatah, selidik betul2 dulu, jangan bertindak dgn tindakan yg tak fikir panjang..

    ReplyDelete
  65. "Aku tulis takde kena mengena dengan pemain bola mana-mana. "
    ....
    huhu....memula tak terpikir..bila sebut baru teringat..haha...

    nice entri...good job dear..=)

    ReplyDelete
  66. heheheheh...tp dengar kata mereka dah bersama kembali? yekee? harap betullah.

    ReplyDelete
  67. hahahhaha... ayat last memang tak boleh blahh....

    Allah ni bagi dugaan sesuai dengan kita kan? kalau masa couple ada masalah, bila tunang, insha allah masalah jadi kurang... tapi bila masa bertunang ada masalah, insha allah, kawen plak, mesti masala kurang... tapi sebenarnya bukan masalah kurang.. tapi sebab kita dah jadi makin matang... thats y masalah mana pun, kita rasa kecik je..

    apapun, bersabar memang sangat penting.. saya memang rasa dugaan bertunang ni kuat.. lagi kuat dari masa couple dulu... tapi sejak bertunang, melenting ni kurang sangat banding masa couple.. sebab? dah matang kot... hehehe....

    ReplyDelete
  68. bile bace entry kak namee nie. rase mcm nak komen panjang2 je. rase nak ajak bincang, cerite panjang2. best sgt bace.and mcm best berdebat dgn kak namee. he. tapi, overall, setuju sangat ! :)

    alaah, darah manis ;p

    ReplyDelete
  69. teknologi penentu turun naik hbungan seseorg tu..kbai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...