Sunday, September 18, 2011

'Alah'

Hello peeps...


Statement bila jealous..


Ni memang aku dengar.


Alah, Cik Epal tu duit nuffnang tu 5 ribu, entah-entah edit photoshop je cheque teww.


Alah, Hanis Zalikha tu blog gempak sebab putih je. Bukan lawa sangat pun. Free hair je cantik, free hair je cantik.


Alah, Ariff Shah tu gempak sebab belajar kat Russia. Tu je asset nya. 


Alah, Yuyu Zulaikha tu top bukan best pun. Sebab orang lain naikkan je.


Alah, TheOtherKhairul tu tulis panjang-panjang. Boringgg, baca setengah terus tutup. Tak best.


Alah, Ayeem Ayam tu asset dia flash je. Esok lusa terbenam lah tu. 


Alah, Beautiful Nara tu curi traffic orang sebab tu traffic tinggi. 


Ehem, can u all please stop the 'alah' thingy. Tak boleh ke kita just be gembira dengan kejayaan orang lain ? Dan jadikan contoh but well depends lah kau nak jadi blogger yang macam mana. Ni sampai nak menuduh orang curi traffic lah, tak lawa lah, goda dengan kecantikan barbie lah. Seronok tengok kejayaan orang dan lagi seronok kalau kita belajar dari them. Belajar tak semestinya kena tanya tapi baca hasil tulisan diorang dan tengok scope mereka. 


Semua yang aku listed semua dari genre yang berbeza. Aku saja tak backlink sebab aku rasa tak perlu. Diorang ni memang dah orang kenal. Semua tu aku baca except for Beautiful Nara sebab aku tak layan gossip tapi aku kagum dengan sifat Beautiful Nara yang tak pernah cakap besar even top. 

Happy reading and have a nice day....

Nota Kaki : Jangan pertikaikan kejayaan orang. Sesuatu blog takkan naik kalau bukan sebab usaha tulisan sendiri dan punya strategy sendiri. Tak kisah lah gaya tulis atau tatabahasa macam mana. Pembaca ni taste nya lain-lain. Serious aku cakap as long as tak gedik bagi perempuan dan tak terlampau kasar bagi lelaki. 








85 comments :

  1. agree :)

    sharing is caring.
    dia bahagia kita pun suka.
    dengki dendam tak bermakna apa-apa.
    nak bahagia kena susah dulu.
    tanpa duka bahagia takda makna.

    ReplyDelete
  2. Aku benci gila dengan orang yang tak boleh tgk kejayaan orang lain. Ada orang berjaya kita patut berbangga dengan dia. Bukan sebar fitnah or cakap bukan-bukan tentang orang. Bila kena dekat diri sendiri tau plak nak melenting. Jusrt do your own bisnes kalau orang tu tak kacau kau atau pun dia tak buat benda yang salah. Ok aku dah terasa lapaq. nak p sarapan jap. Eh dah kul 2 ptg. hahaha

    ReplyDelete
  3. with ala, semua orang mahu lagi perfect kan? with ala everyone looks annoying kan?

    :) anyway, everyone has their own ala which other people should discover pulak. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Namee just a small request dari aku. Ko boleh tak buatkan blog kau boleh di view by mobile. tak salah aku ada setting untuk make mobile. lebih senang untuk pembaca blog yang menggunakan mobile mcm aku..hehe

    ReplyDelete
  5. mulut manusia namee,tak boleh tgk kejayaan orang lain...bukan nk ambil sesuatu yg positif dgn blajar dr melihat kejayaan,tp lebih pada mencari salah org lain...

    ReplyDelete
  6. drpd sebok pertikaikan kejayaan org lebeh baik usaha supaya berjaya jugak...ye tak?

    ReplyDelete
  7. like this entry....biasa la...org kite ni memang suka dengki...hobi agaknye..haha

    ReplyDelete
  8. jadi kesimpulannya, berusahalah sendiri utk berjaya..huhu

    ReplyDelete
  9. yeah. so agree with dear..mmg meluat dgn word alah this alah that..org tulis camtu, i automatik akan unfollow no matter how famous he/she truly is..klu been going on for the third times la..

    ReplyDelete
  10. so true sis.
    patutnya orang kita ambik contoh dari orang2 yang berjaya tu kan, bukannya jatuhkan dorang.

    nice entry. love it pretty ;)

    ReplyDelete
  11. well done sister.. tapi kan, apa maksud,

    aku kagum dengan sifat Beautiful Nara yang tak pernah cakap besar even top.

    heh. ada maksud lain tu. #okbai

    ReplyDelete
  12. "alah blog namee ni bukan best pun.orang je yang cantik pastu dia selalu di promot kat blog BA sebab tulah follower ramai"

    BK jeles dengan dengan kejayaan namee..hahaha ;P

    ReplyDelete
  13. biasa nya bila statement org jeles mmg mcm tu :P ada aje yg serba serbi tak kena di mata diorg. mmg respect la siapa yg boleh buat tak tahu bila org ckp mcm tu :D

    ReplyDelete
  14. alahhhhhh... yuyu zulaikha tu sape la sangat -..-'


    akak!!!!! saya nak g uia!!! steamboat!! jangan lupa ^^

    ReplyDelete
  15. haha. aahkan, jeles je sebut alah.

    nice one!

    ReplyDelete
  16. boleh kak namee komen on saye punye penulisan pulak? nak tau jugak dr pandangan kan namee. hehee

    ReplyDelete
  17. 2 nama dia PHD..
    perasaan hasat dengki...

    kita xblh tgk org lbh skit..mesti phd ni kluar..

    jika kita ade phd ni..
    maka ramai jgk ar yg phd dkt kita..

    so kita xpyh ar nk ade phd ni..kalau kita nk b'jaya mcm dia kita jdikan dia sbgai mentor kita..

    jalalret.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. yeah..actually benda ni dah lama berlaku kat dunia blog.its good to hear that namee at last bagitahu jugak untuk certain people yang suka merendahkan org lain.Well, Namee well done.Rasa mcm Namee dah jalankan tanggungjawab utk bagitahu mereka yang jeles dgn kejayaan ni..haha

    ReplyDelete
  19. woahh wordless #alah... tao ske gne wordless #untung la~

    hehe... whutever nice post namee..deorang mmg da hebat..kan kan

    ReplyDelete
  20. memang ramai camtu.. nak cemburu leh tapi takyalah nak pertikaikan kejayaan diorang. jadikan motivasi utk lebih baik dari diorang..


    ZooL

    ReplyDelete
  21. Nice. Mmg susah kalo nak tumpang gembira dgn kejayaan org lain kalo hati penuh dgn hasad dengki.

    Moga kita bukan dari golongan 'alah' ni

    Statement last tu best->perempuan x terlampau gedik, lelaki x terlampau kasar.

    ReplyDelete
  22. yup, betoi tuh..ko dpt duet ka kalau ko suka pertikai belog org..takkan...huhu..

    ReplyDelete
  23. heee... Ada yer org macam tu? Kelakar.. Tu semua sebab nak senangkan hati sendiri yang tak femes, yang tak de org baca blog dia.. Haha..

    Rezeki masing-masing.. Kita patut lebih berusaha kan kalau nak jadi macam mereka.. Kalau nak dengki, bkn dpt apa-apa pon.. Hoho...

    ReplyDelete
  24. thumbs up namee...you are delivering the most imprtant message to the sick people out there..dah xmampu nak menandingi orang yang dah berjaya, pastu try nak jatuhkan dorang...

    ReplyDelete
  25. Betul tue... stuju dgn namee..
    tp boleh dikatakan majority org akan mcm tuelah bila tgok kjayaan org lain, mcm tak boleh nak berfikiran psotif sikit jer...

    Ps:- dlm bnyk2 yg namee listkn nie sy paling suka TheOTherKhairul tue..

    ReplyDelete
  26. =]
    betoooollll!
    tamo2 PHD
    be hepy with ourself
    and learn more from the otherss
    weeeeeee~

    ReplyDelete
  27. love this kak namee ! setuju.. walaupun kadang2 adalah rasa jealous, tp cepat2 tukar hati supaya bersyukur and learn from others to be the best

    ReplyDelete
  28. terimalah kejayaan seseorang dengan seadanya..dan belajar seperti dorang untuk berjaya bukan belajar untuk menjatuh kan seseorang.,...yer tak..

    ReplyDelete
  29. alah, namee nie cun. sbb tu sllu dpt komen byk2. kih3. joking dear. hahaxx. xbaik jeles2 an an :P peace yawww

    ReplyDelete
  30. Setuju dengan enrty ni .. kebanyakan orang sekarang tau nak cemburu je atas kejayaan orang lain .. semua ade PHD ( Perasaan Hasad Dengki ) !

    Feel free to comment my entry .. ^^

    ReplyDelete
  31. Setuju dengan enrty ni .. kebanyakan orang sekarang tau nak cemburu je atas kejayaan orang lain .. semua ade PHD ( Perasaan Hasad Dengki ) !

    Feel free to comment my entry .. ^^

    ReplyDelete
  32. org kita, mana boleh lari dari sifat tuu, biasa laa. tp ada tak org kata alah blog namee itu,blog namee ini? hehe

    ReplyDelete
  33. waa..suke lah..
    alah & alah..pastu [etikaikan kenape org tu cam ni camtu..
    erk..apelah kan

    ReplyDelete
  34. so true :)

    org selalu reka cerita macam2 semata2 sebab jealous dgn pencapaian org lain. tapi diorang tak tau susah payah dan jerih perih orang tu macam mana kan? sungguh tak adil

    ReplyDelete
  35. yupp !
    dari tambah dosa baik tambah pahala
    lagi bagus doakan kesejahteraan mrk supaya dpt heppy kan orgg lagi :)

    ReplyDelete
  36. betul tue.. septutnye blogger2 top di jadikan sifu... hee.. ~~

    ReplyDelete
  37. heheh..betul tu.
    orang yang cakap " alah " ni orang yang ada sikap jeles aka as PHD..mungkin golongan ni lah yang bertukar menjadi anon..jeles kat orang tu, nak jatuhkan plak orang tu..
    tak patot tak patot.
    have a good day namee.
    enjoy ur weekend.
    eh, dah nak habis dah weekend.

    ReplyDelete
  38. bangga dengan kejayaan org lain.. Insyaallah org lain pun akan bangga dengan kejayaan kita nanti..

    ReplyDelete
  39. Hi namee! Yay, a good entry ;D I suka cara u tulis yang pendek, ringkas, tapi matlamat smpai. Post yg sebelum ni pjg gila ho...

    Anyway, i sekarang belajar2 utk improve tulisan. Xpyhla nk alah sana, alah sini... haha.

    ReplyDelete
  40. org mcm tu sentiasa ada sikap PHD dalam diri..x leh tgk org lain success ckit mulalah nak cari mistake org lain pulak..x suke -.-'

    ReplyDelete
  41. sapelah yg ckp ayeem ayam camtu eh. nk kena ni hahaha

    ReplyDelete
  42. btl2
    manusia biasa lah
    xpnh lepas dri sifat dengki

    ReplyDelete
  43. alah.....biasalah tu kalo jeles...=p

    ReplyDelete
  44. dari 7 list belog di atas, 6 belog daripadanye i do read sometimes..cume jarang tinggal jejak..ikut mood..mostly memang tak la..maklum le..org glemer kan..so i just read saje la..sebab ramai lagi blogger yg akan leave comment to them..ehehe..^_^


    saye pun tak minat bace gosip..bored!

    ReplyDelete
  45. betul2,,,sy suka cara penulisan namee sejak awal jd follower awk,,,keep it up,,,wlupun muda dr sy tp penulisn matang,,

    semuanya bakat dan kelebihan masing2 kan,,,ambil pengajrn jgn nak jeles tak tentu psl yerk,,

    ReplyDelete
  46. alah, nazirul hazwan tu up sebab hemsem je

    ReplyDelete
  47. org yg ade penyakit hati mmg mcm tu.. die rase die dh bagus sgt utk mempertikaikan org lain..

    ReplyDelete
  48. biasalah namee.. manusia mmg mcm tu.. kdg2 mcm dengki dgn kejayaan org lain..

    ReplyDelete
  49. jeles~ adoi udah2 la jeles tu an.. klu jeles tp ada usaha tingkatkn diri xpe gak.. ni jeles tp dok kutuk2 n assume bad about others.. hmm..

    ReplyDelete
  50. pendamba selalu jeles tgok diorang dan cuba buat macam macam supaya dapat mengikuti cara diorang akhirnya cara tersendiri itu yang terbaik..walaupun tak dapat top cam diorang tapi bila blogging untuk kepuasan diri itu sudah memadai dengan hasil yang kita perolehi..:))

    ReplyDelete
  51. well, as u know too, manusia selagi punya mulut untuk berkata-kata, selagi itulah berbagai2 lontaran dan persepsi dilontarkan..this matter can only make our minds to the negative one..so better kita diamkan diri sahaja tapi still membela orang2 yg tak bersalah :))

    they're top bloggers, that's why ramai yg jealous akan kepintaran mereka di dunia blogging!

    ReplyDelete
  52. good! kita fikir sama pasal ni. =)

    namee, tq comment entry mcflurry~ =)

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  53. akak baca je semua blog tapi tak pernah pertikaikan penulisan diaorang... itu cara mereka menulis!

    tak kemana kalau kita asyik cari salah orang je kan?

    ReplyDelete
  54. Ini sikap semulajadi yang tak dapat hendak di buang dengan begitu sahaja dekad ini...keh3.

    Itu yang kadang2 aku terfikir sampai bila benda ini harus berterusan...

    ReplyDelete
  55. Yup2...kene usaha sendiri & jgn pertikaikan kejayaan org laen!=)

    ReplyDelete
  56. yeahh.betul tue.buat apa kita nak dengki kat kejayaan orang lain kan.kalau nak jadi macam orang tue,kena usaha lebih laa.

    ReplyDelete
  57. 'alah, namee punya belog memang ohsem pon' *ni ok kan?heheh. :)

    ReplyDelete
  58. 'alaaaahh'...satu perkatan yang membawa ke arah 'dengki'...biarlah mereka berjaya dengan usaha mereka..itu rezeki dorang kan..buat apa nak dengki..jeles...

    ReplyDelete
  59. Setuju.. Orang yang gemar sangat nak guna 'alah' ni bila tak mampu nilai kelebihan diri sendiri sebab tu 'alah' di jadikan alasan.. :D

    ReplyDelete
  60. blog diaowg memg best dan kesemua blogger tersebut mempunyai genre yg berlainan...best dan byk info serta tip yg diberikan...

    ReplyDelete
  61. benda 'alah' ni mmg bukan dalam blogging je...kengkadang heran nape orang kita ni negatif sangat...

    ReplyDelete
  62. Alah.... entry kak namee sume cool2 lah :) happy reading. yeayh

    ReplyDelete
  63. dalam orang melayu kita je kebanyakan nye nak alah-alah.. tengok bangsa lain.. diorang siap bersaing secara sihat lagi..

    tu la kalau manusia pemikirannya sempit.. hmm

    ReplyDelete
  64. entahnya..tak boleh tengok orang naik..tu lah kalau pemikiran kolot sangat :)

    ReplyDelete
  65. namee namee!

    penyakit macam ni memang byk.

    bukan dlm blog je. dlm real life kite pon mmg ade. kalau lebih sikit,kutuk.

    kalau kurang sikit pon kutuk. hehe


    lawa sgt pon kutuk.

    buruk pon kutuk. manusia mmg camni. mentaliti tah cam ape..

    ReplyDelete
  66. daripada alah itu alah ini.. baik usaha atas kaki sendiri dari cemburu tak bertempat itu..

    psstt: pun alah jugak tapi alah lain.. hikhikhik..

    ReplyDelete
  67. semua mereka ni hebat. mari lah kita belajar jadi macam diorang yang awesome :)

    ReplyDelete
  68. Salam Namee...

    My aunty pernah cakap, don't ever use word 'alah' sebab kalau orang bangsa lain nak sebut 'ALLAH', mereka akan sebut 'ALAH... Lidah mereka tak sama dengan lidah orang Melayu... (^_____^)V

    ReplyDelete
  69. wah, list kat atas ni semua azza suka, (kecuali blog hanis zalikha tak baca). Keep it up namee!

    ReplyDelete
  70. alah.. esok lusa penat dah tu dok alah alah... hehe^^


    namee mesti pernah kene jugak kan

    ReplyDelete
  71. bila mereka cakap macam tu, menunjukkan otak mereka sempit. kita yang baca ni jatuh kasihan kat mereka bila dia menujukkan pemikiran dia yg tahap budak darjah 4. lagi jatuh kasihan bila ramai menyokong dan lagi mengapikan. T__T

    ReplyDelete
  72. Kak namee , wani punya boring tak ? :P

    ReplyDelete
  73. Kak namee , wani punya boring tak ? :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...