Wednesday, September 14, 2011

Bahasa Perbualan

Hello peeps...

Orang kata senyum tu amalan mulia. So , kita harus sentiasa tersenyum pada orang yang kita kenali atau tidak. Senyum itu tanda kita hormat pada individu sebagai manusia. Tak kira tua muda,senyum itu sesuatu yang indah. *rolling eyes*. Lagi-lagi kalau yang tua, at least kita kena senyum.  Kot boleh jadi menantu ke.


Tapi bila nak menegur di kalangan yang tua, aku jadi confused, nak panggil abang ke atau pakcik ke @ makcik atau kakak. Tahap umur berapa, kita baru boleh panggil seseorang tu pakcik/makcik. Atau berapa jarak umur kita yang valid untuk membahasakan diri pakcik/makcik. 


Suatu pagi di petrol kiosk, sedang leka beratur menunggu giliran di cashier kiosk..


Seorang pakcik beratur belakang aku lalu dia senyum. So aku senyum kembali lalu aku beri salam Assalamualaikum.budget sopan santun Kebiasaannya aku akan berkata 'Hey' bila nak menegur. Tapi takkan lah pakcik umur dalam 60 tahun, aku nak cakap Hey. 


Pakcik respond lalu bertanya.


Sebagai gadis manis, aku angguk dan jawab ye. Lalu bertanya kembali untuk perbualan 2 hala.


Pakcik menjawab...

Wow abang lah. 

Tapi aku gadis manis yang berfikiran positive. Em, mungkin jejaka tu terkena penyakit The Curious Case of Benjamin Button, sebab tu dia bahasa kan diri dia abang. Umur muda tapi physical tua. Bila umur muda, physical tua ,semakin tua pula physical bertambah muda. Cycle nya terbalik bagi sesiapa yang menghidap penyakit seperti Benjamin Button.

Dilemma.

Kalau tersilap panggil makcik pada wanita muda, dikatanya kita ni kurang ajar pula.

Kalau panggil abang pada lelaki tua, orang kata kita nak menggatal pula.

So ? Membahasakan diri I You I You terbaik mungkin ?



Happy reading and have a nice day...




120 comments :

  1. hahahaha namee u buat akak tergelak okeh ;)

    abang pun abang lah..janji dia tak miang nak pegang..fine!

    i you nanti dikata try to be mat salleh celop..owh susahnyer!

    hurmmm main cakap jer leh tak..contoh..isi minyak jg ke? (no komen)

    ReplyDelete
  2. hbt la pulak pkcik nie
    aduh 'abang'
    erkkk

    ReplyDelete
  3. bestlah entry ni namee :)

    betul tu. kalau kita tersalah panggil, lebih2 lagi kalau perempuan, mesti diorang marah atau buat muka tak puas hati.

    macam kawan2 deeya kalau pergi pasar malam, then abang jual nasi lemak tu panggil dorang akak, confirm dorang tak jadi beli kat situ. kenapa? sebab diorang tak suka abang tu panggil diorang akak. tua katanya.

    tapi bagi deeya, panggil jelah apa pun. tak kisah. asalkan jgn makcik atau nenek sudahlah ye. huhu :)

    ReplyDelete
  4. HAHA. act pakcik tu yg gatal kot ;p

    ReplyDelete
  5. err ada jgk eh "pakcik" yg nk bhskan diri dorg "abg" ? :P

    ReplyDelete
  6. bahaskan diri : lu gua . hahaha :D

    ReplyDelete
  7. bahaskan diri : lu gua . hahaha :D

    ReplyDelete
  8. ngee tu la pasal.
    kdg2 bahasa perbualan jd susah if kita tak tahu umur mereka.

    bila panggil panggilan tu, rasa cm dh seswai.
    ehehe
    dilemma betul.

    ReplyDelete
  9. Selalu terkena mcm tu.Kita ikhlas dan yakin panggil pacik,tiba2 dia respon 'abang'...terkedu sekejap.Kita pulak yg jadi malu.

    Sebab tu abby jd seorg yg sgt malas bercakap.:)

    ReplyDelete
  10. hahahahaha
    lawok gile gambo dgn istilah "abg" tu
    aigoooo
    kalo ada yg cenggini
    terus kelu
    terus blank
    kang ubah pangey uncle kang kate perli die plak kan
    aiyaaaaak
    mslh gok ni kan nameee

    ReplyDelete
  11. haha..sama la kite.. pernah tgur pakcik drebar teksi.. dia siap kata.. "apa lak pakcik, ABANG la..muda lg ni"

    tapiii, uban penuh atas kepala..

    ReplyDelete
  12. woww,pakcik tue nk berabang abang pulakk.harharhar.

    case namee sama macam kita.masa tue kan kita partime kat sembonia.ada lah satu customer tue.makcik dah tua ganyut pun.bila panggil dia makcik dia marah woo.harharhar

    ReplyDelete
  13. ehehehe..best2...spatutnya jawab balik: muka pakcik macam kawan skolah datuk saya la...ahaha..kompem terasa sampai ke buku lali..

    ReplyDelete
  14. abang ? hehehe ..
    maybe lah kot ..dia nampak tua but muda lah tuh ~

    ReplyDelete
  15. Yakkk, Lina pun geli kalau macam tu~

    ReplyDelete
  16. hahahahahaha..abang nak ngorat adik laa, haiii adik cantik!! <-- kata "abang" itu kepada Namee.. :P

    ReplyDelete
  17. mungkin kau patut pakai


    dude n babe

    hahaha

    ReplyDelete
  18. kalau saye sebut encik dengan puan je kalau nampak macam dah berumur sikit..yang nmpk mude sebut sedara @ sedari..kekeke..

    ReplyDelete
  19. heh..xde makna tu..menggatal lettew...hehe

    ReplyDelete
  20. oh.. itu nada cuba nak test market.. hikhikhik..
    kalau terkena.. 'ye encik.. kenapa..?'
    lebih sopan rasanya guna encik/puan..

    ish.. rasa macam cakap dengan bos kat office pulak bila guna ganti encik/puan itu..

    ReplyDelete
  21. pangil pakcik.. sebab itu nampak lebih innocent.. kalau pakcik tu nak berabang2 jugak.. hummm =p=p=p

    ReplyDelete
  22. Aisshh takkn nk guna I YOU..tapi betul la mcm u ckp..panggil abg kang gatai..pggil pakcik kang terasa hati..baik tak pyh tgur la kn :)

    ReplyDelete
  23. Abang? Gulp. Saya selalu panggil salesgirl adik supaya dia tak kerek dengan saya. haha. Tapi yang panggil kita kaklong kat pasar malam macam mana pulak? Sejak bila entah kahwin dengan abang long diorang

    ReplyDelete
  24. selalunya pakcik2 yg nak menggatal ni suka dipanggil abg. maybelah kot kena penyakit en benjamin butang tu kan.

    ReplyDelete
  25. Hahaahhahah!!!

    Yes!! pak cik tua yang tak sedar diri =D

    Mesti namee rasa awkward gila kan lepas tu?

    "Abang Oldie" ada mintak number tak? >=D

    ReplyDelete
  26. saya tak kisah org panggil saya makcik..saya redho..kikiki

    ReplyDelete
  27. haha,,pakcik tu mesti tergamang tgk namee sebab cun kot..pastu terdetik la soh namee ppanggil die abg..haha..gatai...tapi pape pun benjamin button memang best...

    ReplyDelete
  28. you i you i pun orang boleh kata kite gedik jugak sis..hurmm kte kdg slumber jeh pgl pakcik..agk2 dy bhskan abg kte tukar plak pnggilan pkcik tu jd abg..hehh~

    ReplyDelete
  29. Ahaaa..tapi kalau seorang wanita mesti nak anak2 muda panggil dia kakak, yelaa jiwa muda katakan *wink*

    Tapi kalau yang lelaki tua bahasakan dirinya sebagai abang, emmm meremang sungguh rasanya seperti mau melangkah seribu!hehehe

    ReplyDelete
  30. haha. abg terus. style la. baru rasa muda. XD

    ReplyDelete
  31. Hehe. Hehehe. Hehehehe. Pengaruh panggilan abang,pakcik,makcik,akak, ni semua ni kan. Beneficial gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tau ;">

    Ada sekali tu masa aku form 3. Aku potong rambut kat salun unisex. Ada sorang MAKCIK sebenarnya,obvious nampak tua. Tua tapi nak bergaya gitu. Nampak la umur dia 40++.

    Borak borak dengan dia,aku panggil dia Akak. Last last bodek sikit,buat buat terkejut bila dia kata dia dah 47. Dia sendiri cakap dia dah tua.

    "Macam anak dah awak tu. Takda akak akak tau. Panggil auntie je."

    Tapi aku continue panggil dia akak jugak instead of auntie yang macam dia suruh. Lepas tu dia bagi harga potong rambut tu,half price je.




    Hehehehehehe. ;">

    ReplyDelete
  32. betul juga tu. I pun selalu gak haadpi masalah macam ni. Macam akak akak kat kaunter tak tau nak panggil dia kakak ke adik sebab tak tau umurnya berapa.

    ReplyDelete
  33. hahaha..abang terus..

    eka pun pernah jugak senyum kat pakcik berusia..last2 tetiba plak ramah semacam..bini dia jeling2 kat eka..

    adehhh

    ReplyDelete
  34. hahaha...akhirnye saye dropkan jugak komen kat sini..selalu jadi silent reader kak namee je..:)ni nak gelak besar2 kat sini...hahahaha...eh kak namee??betul ke pangkat akak ni? erm... I, U jelah...hehe..u the best namee :)keep it up..

    ReplyDelete
  35. eeeuw gelinya !!!!! hahaha tak suka laki tua gatal ni .. :)

    ReplyDelete
  36. haha...
    ABANG!!!
    namee kene ngurat ar...kikiki

    Jalal selalu gne aku ko je klu jmpe sape2...

    ganas x???kikiki

    jalalret.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. hehehe. da beramah mesra dye terlebih 'mesra' pulak. takpe laa, just think positive kan ;)

    ReplyDelete
  38. haha..mmg pon.tp, ssh jgk org yg tua tp perasan muda ni..

    p/s: paling ssh nk panggil org asing sbg 'abang'..kau bkn abg aku dan bukan suami aku..heheh

    ReplyDelete
  39. hahaha better guna i you jer. so takde konflik umur di situ kan. plus, nampak modern uolsss hehe

    ReplyDelete
  40. aku takleh klu pmpn juz setahun dua je muda dari aku tetibe panggil aku abg.. confirm cair meleleh aku.. fak..

    ReplyDelete
  41. hai kak namee..
    bolehkan pggi kakak even beza stahun?
    hihihi..

    tp ade membe sy yg tua stahun xbg sy pggil die kakak sbb nanti phubungan 2 nampak terbatas. yelah, yg muda kan kena hormat yg tua. nak bgurau pon terbatas.

    heee..

    ReplyDelete
  42. saya pun cam ni gak... nak bahasa saya ni pakcik ke abang.... mungkin uncle lagi manis.. he he hh

    ReplyDelete
  43. a'laiki salamun *still gelak

    haha i still nk gelak, to me la kn *gelak lg* ehem ok. . 2 me la kn, sbg mude belia yg keje ngn abg3 benjamin butang n kaka3 bak anita s'wak neh, its ok la pglabg n kaka sbb da terbiase even ngn org lua keje pn da terbiase so is normal, tp lao bkn 2 better addrss as ngikut umur. .
    ok..xnk komen pjg3 nk smbg gelak hehehehe xD

    fii aman Allah,
    L.N
    *gelak guling3

    ReplyDelete
  44. hahahaha..gelak guling2 baca entri namee yg ni..haha...biasa tgk situasi macam ni namee,ayie selalu jumpa pkcik2 yg dah tua kalau nk bayar duit kat kaunter sempat lg bertanya no fon..hehe

    ReplyDelete
  45. auwww..abg?haha..selalu jugak hadapi masalah cmni..

    ReplyDelete
  46. bwahahaha atuk tua yg pervert mayb? hahaha

    ReplyDelete
  47. salam Namee.May Allah bless you.kasi salam dgn rg yg lebih tua.sungguh cepat Namee update blog.Isu ini pada saya agak lucu.Yelah bila difikirkan balik mmg byk org2 yang miang seperti diatas,Tak apalah Namee accept them sebab diorang perasan diorang muda lagi.hehe

    ReplyDelete
  48. I you,lagi lah kuang ajaq bunyiknye..huhu..tapi betul lah..kopius..nak panggil apa..

    ReplyDelete
  49. I YOU I YOU....agak susah nak klasifikasikan umur orang...kalau nak panggil abang dekat orang yang selayaknya jadi bapa orang, memanglah geli tak terperi...tapi kalau dah dia nak bahasakan diri abang, kita tak perlulah nak ber'abang' juga..nanti miangnya lagi bertambah...

    :)

    ReplyDelete
  50. ouwhhh.. abg gitu.. kite pun pernah kena camtu..geli jer dgar..

    ReplyDelete
  51. hehehe.
    ramai kot laki macam ni kan?.
    heheh..niat nak mengorat, so, tak leh ngaku tua.

    wan pon kadang kadang kompius, nak panggil kak ke mak cik, kalo
    " makcik " tu suka bergaya dan make up, wan prefer use kak, baru tak terasa hati..hehehe

    senyum itu satu sedekah. :)

    ReplyDelete
  52. kalau saya, jumpa lelaki kat mana-mana, sy panggil encik jer.. Melainkan muka memang nampak muda, saya panggil adik..

    Kalau perempuan lak, nampak cam mak-mak, saya panggil cik (singkatan bagi makcik). Kalau nampak cam muda, tapi nampak lagi tua sikit, panggil kakak.. Kalau tak, panggil adik..

    Tapiiiii... Kebiasaannya orang akan panggil saya adik. Makanya, semua orang cam lagi tua dari saya.. Hahahaha...

    ReplyDelete
  53. maybe if beza umo 30 tahun kena panggil pakcik kot?? hehehe.. selalu gak kena marah bila panggil orang yang berumur ni abang.. rase cam gedix pon ade.. *toink!

    ReplyDelete
  54. abang?? erk...

    tapi kan namee, org cenggini dia sentiasa perasan muda kut. hihi..

    ReplyDelete
  55. hamboiii.. pakcik tua tak sedar diri.. makin tua makin menjadi.. heheheheh :D

    ReplyDelete
  56. aaahhh kan..kdg confuse nk panggil abg ke pkcik?huhu..

    ReplyDelete
  57. awww,abanggggg! lol. case benjamin button lah kot ye. hahaha. i u,i u is the best kot for me. :P

    ReplyDelete
  58. huhu...pakcik tu jiwa dia muda remaje kot

    ReplyDelete
  59. mungkin pakcik tu rasa dia masih muda... mungkin.... hurm

    ReplyDelete
  60. takde masalah tu.. janji si penerima tu happy dengan apa yang dipanggil..

    pernah pakcik panggil saya abang.. huhuhuhuhuh.. tu belum lagi budak U nak beli selipar panggil pakcik..
    terasa ati

    ZooL

    ReplyDelete
  61. jadi omputeh lagi baik kan... ahhahah baik tua tau muda, tetap panggil i n you.. =)

    ReplyDelete
  62. panggil encik dan puan je klu tak kenal...

    ReplyDelete
  63. pernah g satu klinik ( kat U kita) panggil nurse tu kakak tak layan panggil mak cik tak layan. Mcm hambar lah kiranya, esok2 bf suh panggil puan. Ceh berkesan. mereka layan baik punya. Mungkin PUAN buat mereka rasa dihargai.

    ReplyDelete
  64. Susah jugak kan bila panggilan tu kadang2 dicop kurang ajar la , menggatal la..kn3..ermmm..betul gak tu. panggil i you i you lebih baik kot..eeheee~

    ReplyDelete
  65. namee, yg trbaek guna hg aku jaa. abeh cter. hahahaha. pkcik tu gatai

    ReplyDelete
  66. namee kalau kamu lah atuk yg terbongkok2 pun boleh tegak dan berjalan selamba tahu...keh3

    ReplyDelete
  67. alahai,,,mest pakcik tu perasan muda kot,,sungguh tk sedar diri bhskan diri abg,,,takpun dia nak ngorat namee kut,,,hehehe,,euwwwwww,,geli aihh

    ReplyDelete
  68. memang ada orang camtu namee...
    pakcik kat kafe tempat akak kerja ni semua orang dia panggil kakak, padahal dia dah tua pun...huhuhuuu

    ReplyDelete
  69. kedut sangat pakcik tu. sebab tu tak panggil abang. hehe. rupanya dia benjamin button. :P

    ReplyDelete
  70. 1stly nk say sorry sbb dh lame x komen kt kak namee nye blog..sbb bz ckit..x smpt nk on9..hehe...

    wow..abang tuh...mngkin pkcik tu rase diri dy maseh hensem n maseh layak dipanggil abang..layankan jela..kang kecik ati lak kn..hehe

    ReplyDelete
  71. Kadang-kadang memang ada terkonfius jgk nak panggil apa, tapi memang geli sikit nak panggil pakcik2 abang. ew

    ReplyDelete
  72. hehehe...mmg susah bila nak panggil sumone yg kita tak kenal nie...kang tersilap panggil ada yang melenting...sabo je laa.. :)

    ReplyDelete
  73. hoho. tapi selalunya panggil makcik and pakcik je tak kira la umo dorg berapa. kadang2 dorg akan pikir.

    " oh, melawak ea?"

    haha.

    ReplyDelete
  74. lelaki panggil encik sudah..
    perempuan lak panggil cik..
    bior nampok muda..
    ade alasan..

    keh keh keh

    ReplyDelete
  75. still nak tets market lagi pakcik nie...hehehe..=)

    ReplyDelete
  76. betul tu..confius nak membahasakan diri... :)

    terasa diri muda sedangkan ada yang kagi muda...ouuuchhh!! maluuuuu...

    ReplyDelete
  77. ok lagi tu kalau bahasakan diri abang n pggl namee adik.klu dia pggl syg mau pengsan namee kt c2.kui3

    ReplyDelete
  78. aslkm namee..

    fizikal je nampak tua tapi jiwa masih muda...tu yang ber "abang2" tu...sabo je la...

    ReplyDelete
  79. ohoho...ada makna la pakcik tu..atau atuk kot yg lebih sesuai...hehehe

    ReplyDelete
  80. haha.teringat dian time sekolah rendah dulu. abg tu umo dalam 22 camtu kot. dian panggil pakcik. sebab cam geli je panggil abang. hehe. skrg baru tau camne nk panggil,depend how their look. hee.


    tp ade jugak cust anak da 5 orang,muke pon agak kedut. tp panggil dian akak? walawehh. skt hati..

    ReplyDelete
  81. Perasaan betul lah 'abang' tuh... Hahahaha

    Kalau laily dah tak tahu sangat nak panggil apa selalunya gunakan Cik/Encik gitu jer.. Hikhik :)

    ReplyDelete
  82. abes kalaw saya nie orang panggil makcik? tak ke sadis?huhuhuhu

    ReplyDelete
  83. 'Abang' : Heheh Pakcik gurau je lah dik! *sambil tersengih*




    ;D

    ReplyDelete
  84. kalau pakcik tu jumpa lelaki, dia akan gunakan " pakcik " ... tapi dengan namee dia guna " abang " . hahaha

    ReplyDelete
  85. tak selayaknya dirinya digelarkan abang sedangkan dia sudah tahu bahwasanya dirinya sudah tua..OMGOSHH, this is very serious case if dialog itu bakalan berlanjutan!! :D

    yes, i think better membahasakan diri I you..cause the people around may not misunderstanding with every matter around him/her ;)

    if this case happens again, don't coward to give him hint that u don't like him called himself 'ABANG'..hehe.

    have a good day too!

    ReplyDelete
  86. Hey you!Abby gonna be away for a while...*Im gonna miss you n ur blog! :)

    see you when I see you!
    daaa namee... :)

    ReplyDelete
  87. ABANG owhh ABANG..hak3
    sbb namee cun sgtla..hehe

    ReplyDelete
  88. hahaha..
    sbnarnye tpulang pd individu
    mgkin namee tgk rupa pakcik tu mmang layak dipanggil pakcik
    pakcik tu lak pndang namee mcam adik2
    tu yg jd cmtu
    sy pn slalu dilema gak bab pggil2 ni
    trutama taim praktikal dlu..
    sudahnya sume org sy pggil 'cik'
    'cik' tu mwakili pakcik pn blh, encik pn blh
    hehe

    ReplyDelete
  89. aah.. betul tu.. kadang2 kita panggil pakcik. tapi pakcik tu pgil adik. xkan kita nak pgil abg kowt.. huhu..~

    ReplyDelete
  90. hahahaa tak boleh bla pakcik tu! lain kali senyum je la, cukup la kot kan :D

    ReplyDelete
  91. hahahaha..alah nk menggatal lah tu..misti ah berbunga hati dia bila awek cun macam namee senyum dan tegur dia..

    ReplyDelete
  92. lain kali panggil sayang...

    "sayang isi minyak ke?"

    mesti pakcik tu berbuih mulut tumbang kat situ jugak...

    ReplyDelete
  93. Hi namee! Nak iform u, this one girl wrote about us kat sini. Jengukla ;D
    http://fashiononepointo.blogspot.com/2011/09/blog-influence.html

    ReplyDelete
  94. bajet nak usia muda jek kan..hahaha..sabo jek la kan..

    ReplyDelete
  95. senang je,panggil dia bro.baru macho,

    alah org tua2 macam ni panggil uncle je senang.

    ReplyDelete
  96. hai, u , i nak tny pasal nuffnang blh x? hehe

    Tiba2 tny soalan ni sbb blog awak x dek shoutbox* sory

    ReplyDelete
  97. kalau dia stat pgil abang, kte stat la pgil dr sdr akak...nak sangat kan :p

    ReplyDelete
  98. huhukkk.. pernah jugak jadik macam ni.. kadang2 annoying jugak gasenye..:(

    ReplyDelete
  99. Haha :D good topic ! Walaupun bercakap dengan perempuan tua kerepot perasan cantik sekalipun , wani panggil kakak . Kenapa ? Sebab nak ambil hati :D bukan menipu , tapi seronok tengok orang lain senyum :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...