Sunday, September 25, 2011

Childhood : Tamak Selalu Rugi

Hello peeps..

Orang tamak selalu rugi. Tapi masa kecik-kecik dulu aku rasa orang tamak ni selalu untung. Sebab kawan aku suka curi pemadam kat bookshop tapi tak pernah kena tangkap dan dia untung sebab semua orang suka kawan  dengan dia sebab dia banyak pemadam yang hebat. So, aku pun mengamalkan sifat tamak haloba dengan niat di hati untuk keuntungan.

Tapi....

Edisi Tamak : Aku dan Gula
Kejadian ni masa aku darjah 3. Aku memang suka meratah gula di masa lapang. Saja bosan and pergi dapur amik sudu dan terus cedok gula masuk mulut. Ni rahsia besar aku and mak aku tak pernah tahu. Pada satu hari, aku buka cabinet dapur and terkejut tengok gula dah takde. Oh,ni mesti mak aku sorok ni so aku terus pergi buka cabinet stock makanan bulanan dan gembira tengok banyak packet gula tersusun. Wah wah gembira hati aku. Tanpa membuang masa, aku terus ambik se-packet gula dan ambil gunting untuk membuka packet gula itu. Terus aku capai sudu and cedok gula bergunung dengan rakusnya dan terus masuk mulut.........Rupanyaa...

--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--

aku ingat gula.

Boleh bayang tak macam mana menggelupurnya aku bila masuk dua sudu garam dalam mulut dan tak sabar-sabar nak telan sebab takut mak aku nampak ?

Edisi Tamak : Aku dan Matematik
Dulu , kalau tak dapat markah exam hebat, mesti ayah aku merajuk. Lagi-lagi subject mathematic sebab kononnya keturunan dia semua terror math dan anak-anak dia semua wajib mewarisi kepandaian dia. Kalau mathematic, kena dapat markah 100 %. Tapi time peperiksaan akhir tahun masa aku darjah satu, aku nak buat ayah aku bangga lebih sebab previous test aku dapat 96 % je, so kali ni aku try nak dapat markah gempak gila. Well, 'tamak'.


Kalau aku jawab macam ni, tentu markah aku confirm 100 % kan ? Semua jawapan aku betul.


Tapi dalam fikiran aku terfikir, kalau aku lebih rajin tentu markah aku SERATUS LEBIH% Aku expect dapat 200% , so aku jawab lebih advanced..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Sebab aku langgar arahan "tandakan pada jawapan yang betul sahaja", so markah aku kena tolak banyak sebab aku pangkah jawapan yang salah juga yang bukan ada dalam arahan. Supposed aku tanda pada jawapan betul je tapi sebab tamak ? Final marking aku dapat 94 %.




Memang terbukti orang tamak selalu rugi ? Yang tamak tapi tak pernah rugi tu, esok lusa rugi lah tu. hehe.


Hentikan rasuah, ok tiba tiba.

Happy reading and have a nice day...





96 comments :

  1. haha , strict betul cikgu awk sampai tu pun kena tolak marks .

    ReplyDelete
  2. hee. terlebih mahukan kesempurnaan pun susah jugak dalam reality life ni :)

    ReplyDelete
  3. haha :D funny ! sadis sungguh part yang garam tu . Pangkah jawapan tu lagi sadis :P

    ReplyDelete
  4. hahahahahhaaha..skrg nie ade kencing manis ke tak namee? pergh tak leh bayangkan namee makan gula macam tu jee..hahahaha sekali termakan GARAM! :P

    ReplyDelete
  5. haha. nice read namee.

    tp nape pangkah? haha. adoii. cikgu pon pening nk tande kertas soalan.


    dian plak.,kalau bab bab tamak ni selalu makanan la. especially gule gule. kalau kite beli 50sen kan dpt byk. gula2 yg colourful. so dulu dian suke gule2 kaler merah. and selalu nye tamak.makan sorang je. then penah sekali tu makan da byk sgt gule gule tu,and tinggal sebijik je. kaler merah. adik pulak boleh mintak yg tu and siap ngadu kt mak. last last kene jugak bagi T.T haha. rugi da. patut bg dari awl,time ade byk gule2 tu. hehehe

    ReplyDelete
  6. ahahaha. sedap ke makan gula??? manis kot. tapi saya...ehehe...milo. kejap kejap pi dapur, amik sudu, serang milo..mcm tula sehari2 sampai la my mum xbeli dah milo sbb cepat habis kena bahan oleh saya.ngeh3.. :D

    ReplyDelete
  7. yang pasal gula tu pendamba tak tahu la nak cakap cam ner..er... da la gelojoh nak telan yerk?haha

    pasal math tu..kreatif lebih namee ni..:)

    ReplyDelete
  8. hahak gelak gulen gulen part garam tu hahak adoiiii ^^,

    ReplyDelete
  9. hahaha..tak boleh bayangkan macam mana mimik muka namee masa tu,hehe..tahap kemasinan melampau masuk dlm mulut lepas makan garam tu,hehe...

    dan yg jawab soalan tu,tu tandanya namee seorang yg kretif,ehehe..;p

    ReplyDelete
  10. Errkkk....mmg x dinafikan yg tamak selalu rugi....
    Yang tersalah makan garam tue memang sgt kelakar!ape jadi lps tue?terus telan ke?haha~

    ReplyDelete
  11. mak oii, nasib baik namee tak kena kencing manis.. ingat kan suka makan gula-gula.. rupanya gula.. tabiat yang sungguh menakjubkan.. hehehe

    ReplyDelete
  12. hahaha.tak dpt byangkan mcm mana rasanya dua sudu garam kt dlm mulut...err..masin tuu..haha

    btmbah kecewa laa ur dad bila tau mrkah kena tolak tp dia msti bangga sbb anak dia tlmpau rajin..hehe

    ReplyDelete
  13. alamak!! tang makan garam tu mmg takleh nak bayangkan :)

    ReplyDelete
  14. mak aihhh namee..ske benor mkn gule!seb bek tak kne kncing manis..huhu

    ReplyDelete
  15. owh kisah tamak aku plak. hurm, aku tak dapat pikir plak. mungkin aku insan yg sgt pemurah sampai tak ingat bila masa aku tamak kecuali tang bab makan.

    ReplyDelete
  16. hahaha entry ni lawak!!! tp ada isi~

    nice one namee

    ReplyDelete
  17. haha...sme jgn ar
    dlu klu jalal xtau jalal tnda smua...
    tengah2 tanda @...kikiki

    ReplyDelete
  18. org suka kawan sebab ada banyak pemadam hebat?

    sumpah ni lawak!haha

    aku xde pengalaman mcm ni tp dulu ada la kumpul kad yugi-oh time form 4. konon balik nak tunjuk kat member, tp last2nya kena gelak habis-habisan.

    form 4 main kad yugi-oh? MEMALUKAN DIRI SENDIRI.

    hahahahaha:)

    *sori lari topik, excited mengimbau kenangan silam*

    ReplyDelete
  19. hahak ratah garam....dayah suka ratah milo :P

    ReplyDelete
  20. hahahaha..

    tamak macam tu tak ape kot.

    wan selalu ratah milo.
    dulu, semua benda nak makan dengan milo.


    wan pernah buat roti, letak susu, letak milo, pastu gulung gulung..best!!..sedapp.

    and wan pernah makan magga dengan milo..

    hahah.

    itu cerita masa kecik.
    sekarang?..

    milo iron..pernah buat?.

    rasa macam cokelat cadbury.
    rangup je.

    ReplyDelete
  21. hahaha lawak lah yang paper exam tu... agak tamak disitu...

    ReplyDelete
  22. alaaaaaa style lah jwb math gitu.sume dijawab dengan jayanya..blas kunjungan kamu untuk mlm ni..thanks ke blog kami

    ReplyDelete
  23. wah...teror lah math dia..(^___^)
    ~ps:- sy lak tak suka subjek math..

    yup, stuju..org tamak slau rugi, jadi bersederhana tue lah yg terbaik...=)

    ReplyDelete
  24. ayah awak merajuk ke..??bior betul..???hahaha~

    ReplyDelete
  25. Ya Allah Namee.Ada perangai pelik jugak rupanya dia.Makan gula pasir..haha..untuk math tu pulak memang hebatlah Namee.haha..entri ni mampu buat saya tergelak. :))

    ReplyDelete
  26. saya tak tamak.. saya kedekut.. hehe

    ReplyDelete
  27. dulu ada soklan tu, 5 tambah 5 patutnya 10.

    tapi sebab tamak nak 100 markah, aku tulis 100.

    ingatkan tulis 100 dapat markah seratus.

    ReplyDelete
  28. belog i dah free from melware :) thanks babe :D

    ReplyDelete
  29. thats right namee . org tamak selalu rugi . cukup la dgn ape yg ade . peace ;p

    ReplyDelete
  30. haha.lebih kurang la lynn time kecik2 dluuu. semua nak bolot sorang je apa2pun.haha

    ReplyDelete
  31. Tamakkan demi kejayaan mungkin tidak salah dan tamakkan kasih sayang juga tidak salah tamakkan untuk membuat pahala dan amal jariah juga tidak salah dan rugi...tetapi kita selalu tersalah guna pakai tamak yang tamak...

    Biasalah kitakan manusia ...

    Hendak buat macam mana terima dan redha sahaja ....utk sedapkan hati nurani...keh3

    ReplyDelete
  32. LOLS to your "esok lusa rugi lah tu"

    ReplyDelete
  33. hahaha.
    kadang2 tamak ni ley tgk dr byk sudut :)

    ReplyDelete
  34. mak aii,mesti menggelupor makan garam kan? wakaka :p ratah milo le sedap.fuh,heaven :)

    ReplyDelete
  35. http://wanwidget.com
    satu sudu garam, mesti rasa nk terkeluar balik kan, hehe

    ReplyDelete
  36. ratah gula...nakal gak namee ni!
    last2 termakan garam! hehehehe

    akak tak pernah pulak jawap math camtu...advance tul namee ni! hehehee

    tapi pengajaran tamak memang bagus..last2 kita yang rugi!

    ReplyDelete
  37. haha..tp cikgu MK pernah kata, sape tamak dpt banyak...

    ReplyDelete
  38. hahahha..i rasa mcm i selalu je macam ni zaman kecik² dulu..tamak haloba..hehehe :P serius..mmg terkenang zaman sekolah.. i "LIKE" this entry :D

    ReplyDelete
  39. Lawaknya cerita garam dan gula tu he3.

    p.s. header blog awak comel la.

    ReplyDelete
  40. Har har har..terlebih rajin jawab soalan math smpi markah kena tolak..


    namee, ko ni bnyk je idea nk nulis kan..akak suka tul baca entri ko..lelebih skang nih bila ko pon rajin komen kat blog akak yg tah pape tu..lagilah suka akak dtg ke mari..

    ReplyDelete
  41. Haha advanced sangat sampaikan meajinkan diri tanda tempat yang tak sepatotnya.. :D

    Betull , orang tamak selalu rugi , macam kita amek lauk time nak makan juga , punya lah tamak takot orang lain habeskan at last terkangkang tersedu sedu nak menghabeskan laok sendiri.. Hikhik :D

    ReplyDelete
  42. heee.... kecik-kecik biasalah dear.. kalau kecik tamak tak pe.. jangan dah besar yang tamak kan...

    sebba tu banyak sangat rasuah kalau dalam bekerja.,. semua nak cepat kaya.. nak kaya cepat, kena dapat banyak project.. nak dapat banyak project.. kena rasuah... kalau tak? lambat la nak dapat income..

    tapi orang lupa agaknya.. rezeki allah bagi kan... kalau dia nak bagi, tak payah rasuah [un boleh dapat rezeki yang banyak.. hoho..

    p/s: komen cam tak de kaitan.. just nak meluah isi hati..=p

    ReplyDelete
  43. hoho..betul punya rajin tu...cemana la ble suka ratah gula..first time dengar...

    ReplyDelete
  44. HAHAHAHA..part garam tue mang lawak r.. :D

    ReplyDelete
  45. org tamak selalu rugi..
    org rugi selalu tamak.. ;)

    ReplyDelete
  46. hahhaa..part yg math tu sumpah lawak! hahahaha

    ReplyDelete
  47. ko sengal, cube ko bijak, mesi tak rugi punye.hahah

    ReplyDelete
  48. lumrah alam, orang tamak memang selalu rugi..
    yang makan garam tu memang kenot go :P hehehe
    sedap ke ratah gula ?

    ReplyDelete
  49. hahahhaah lawak la namee ni...ade pulak makan garam..haish...tu la jgn tamak2...

    ReplyDelete
  50. hahahhaah lawak la namee ni...ade pulak makan garam..haish...tu la jgn tamak2...

    ReplyDelete
  51. but most of these things la yg buar kita ingat sampai bila2 dalam fikiran..eyh, makan gula? i thought makan sweets..;)

    arisha dulu pun slalu over-confident in answering math papers, at last, cuase of that, pasti ada kecuaian juga dan markah dipotong :/

    btw, ur childhood moments were very best to be heard by all of us..hehe.

    ReplyDelete
  52. hahaaaaa..yang math tu boleh tergelak besar...rajin sangat nk tanda jawapan...last2 terkurang markah :)

    ReplyDelete
  53. hahaha..terbayangkan garam yang dua sudu tu. wah.. memang dasat namee. betul tu, orang tamak selalu rugi. saya pun tamak gak. muahaha.

    ops..lupa plak. salam kenal. saya dah follow awak. hehe. terlupa.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  54. makan garam tu memang kebas lah lidah saya. tu lah buat jahat, kan dah kena.

    ReplyDelete
  55. haha.. comellah kak namee. makan garam :)

    situasi yg kedua tu sgt selalu terjadi kpd saya. sekian terima kasih >.<

    ReplyDelete
  56. haha orang tamak selalu rugi tau^^

    ReplyDelete
  57. dear, tentang soalan nak update time entry tu,

    1) pegi kat edit entri

    2) kat bawah sekali ada post opyion, klik yang itu

    3) lepas tu kat bawah kanan tu dia ada letak masa dan waktu yang boleh diubah...

    itu saje.. hehe.. kalau tak boleh jugak, bagitau tau... =)

    ReplyDelete
  58. 1st time aku dengar orang suka ratah gula..
    biasa kecik2 ratah milo jek..
    keh3

    ReplyDelete
  59. nice entry..saya suka part yang "esok lusa rugilah tu"

    ReplyDelete
  60. part masukkan gula2 putih dalam mulut tu actually adalah ketagihan peringkat kanak-kanak =p

    I suka makan serbuk milo macam tu je kecik2 dulu.... sekarang pun sama je... =p

    rindu baca blog namee. sorry, was too bz to read other blogs =)

    ReplyDelete
  61. haha sedap ke makan gula? cam pelik je rasanya nanti

    ReplyDelete
  62. Hahahah..soalan matematik tu paling tak boleh tahan...tamak gila, nampakla effort tu ;)

    ReplyDelete
  63. tiba tiba rasa entry kakak namee saya ni lucu.. :) hik2 saya benci kira kira.

    ReplyDelete
  64. hahhaa namee !! sofia dah lama tak hupdate dgn belog namee. nnt sofia cuti sofea komen semua entry namee k. <3

    ReplyDelete
  65. hhahaha. makan garam, harap tak kena darah tinggi oih.awrr

    ReplyDelete
  66. gua pulak,bila dah besar,tamak,tamak nak tulis entry,sehari 60 entry,bajet orang nak baca semua la.

    last last bkig gua terus kena pulau,sebab asyik ping je,

    heh

    ReplyDelete
  67. suke ratah gula campur dengan milo..sedap kot..;p


    tapi memang betol la..org tamak ni selalu rugi kan?jadi kesimpulannye janganlah jadi seorang yg tamak..ekeke..

    ReplyDelete
  68. gula vs garam ? oh my god ! memang mengelupor wooo !

    ReplyDelete
  69. haha sweet..akak ni slalu ade cite best kan

    ReplyDelete
  70. hahaha kelakar, tapi semua ni memang betul pun kann :))

    ReplyDelete
  71. comel jer entri namee .. haa lawak ..

    kalau nak sesuatu , kena belajar untuk berkorban dan let go . tahu ? http://symuzzamir.blogspot.com/2011/09/korbankan-sesuatu-untuk.html

    ReplyDelete
  72. hey, itu prinsip hidupku. hehe. org tamak selalu untung. dari kecik, sampai besaq,duk pgg prinsip tu. sapa kata org tamak rugi? nonsense. HAHAHA

    ReplyDelete
  73. setuju. orang tamak selalu rugi... sebab orang tamak tak pernah bersyukur.. kan namee kan?? hehehee :)

    ReplyDelete
  74. setuju ! orang tamak selalu rugi ,. macam mana erk muke akak time makan garam tu ? HAHA

    zana pernah kene tolak markah sebab zana ta jawab soalan jugak ,. soalan tu ad 4 ,. tapi die suroh jawab 2 jar ,. tapi zana pikir kalau buat lebih ,. mesti cikgu pilih markah yang tinggi ,. rupe nye tak ,. zana jawab 4 tapi cikgu amek soalan 2 awal ,. padahal markah 2 akhir tu yang tinggi =='

    http://syazanasani.com

    ReplyDelete
  75. kakkakkakkka..terkentut2 bila baca..mmg ada style r..kikiki

    ReplyDelete
  76. Okay. Tamak versi aku.

    Masa kecik kecik aku selalu buat Milo,tapi gula letak banyak gila.

    Lebih kurang macam kau punya kes,tapi aku,aku letak "gula" dalam Milo aku.

    Tengok tengok,jadi masin gila gila gila. Masa tu rush nak pergi sekolah. Minum telan cepat2. Ahaha.

    Lepas tu,tak minum Milo dah. Aku jenis cepat serik~

    ReplyDelete
  77. Lol the second edition tue actually thwart a pupil's creativity kan heheh always have to play by the rule when actually the answer is not wrong pun <3 Love your writing Namee!

    ReplyDelete
  78. hahahah... yg maths tu yg aku x tahan. ko mmg tamak... LOL

    ReplyDelete
  79. namee suka makan gula jom join segment beramah mesra kita nie.simle mimple jee.lai lai ^^ http://belogjuryn.blogspot.com/2011/09/segmen-just-google-it-azurin-ramli.html

    ReplyDelete
  80. Rasanya kalau kira cam tu .. itu bukan tamat tapi genius. Lain sikit caranya tapi ia betul apa .. hehe

    ReplyDelete
  81. akak suka entry ni..
    garam tu.. pergh.. mau meraung sekejap telan terus sesudu tu.. hahaha...

    betul.. orang tamak selalu rugi.. kalau tak kena masa tu akan datang pasti kena..

    ReplyDelete
  82. namee. gula pasir macam tu is impractical. I suggest u cari gula kiub yang guna untuk kopi/teh tu. Lagi best.

    ..talking from experience.

    ReplyDelete
  83. kadang2 kena tamak namee ! haha i like ;D

    ReplyDelete
  84. haha,tau xpe.org tamak selalu rugi.;)

    ReplyDelete
  85. we are from same background family...
    adik beradik i semua pandai math

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...