Friday, September 2, 2011

Duit Raya Upah Puasa ? Wajarkah ?

Hello peeps


Banyak dapat duit raya ? Banyak? Banyak gila? benci

Aku perasan satu benda, bila makcik pakcik nak bagi duit raya pada kanak-kanak..diorang akan bertanya.."haa, puasa tak? Kalau tak puasa taknak bagi" So semua budak angguk-angguk mengaku diri puasa sebab nak duit raya.

Menjanjikan duit raya jika berpuasa bisa memesongkan akidah ?

Dulu aku pernah terbaca, mak bapak selalu ugut taknak bagi duit raya kalau anak taknak puasa. Cara ini bisa memesongkan akidah sebab niat berpuasa kerana Allah itu akan tersasar dan bertukar jadi puasa kerana wang, nak mendapatkan duit raya atau hadiah lain. Tapi bagi aku, tidak lah sampai terpesong akidah. Kenapa?


Nine 

Motivation
Ehem, aku ada sebab kenapa wajar juga ibu bapa menjanjikan sesuatu. Adik aku yang Nine Roslan ni baru belajar puasa. So aku tengok agak sengsara juga dia nak tahan puasa penuh. Macam mana tak tahan pun, mak aku usaha jugak bagi dia puasa penuh and bukan separuh hari. Kalau adik aku dah meraung raung lapar, mak aku pujuk macam-macam. Siap beli segala jenis chocolate yang adik suka semata nak pujuk. Tapi dengan syarat kena puasa sampai waktu berbuka. Kalau tak mak aku merajuk, sebab Allah marah mak aku kalau Nine tak puasa. 


Hari-hari aku dengar mama aku cakap macam ni....


"Kalau Nine tak puasa, Allah marah mama sebab tak ajar anak mama puasa. Bila Allah marah, Allah taknak bagi rezeki@duit kat papa. Lepas tu papa takde duit nak bagi duit raya kat adik.."


Tapi bila dah masuk hari ke 10 berpuasa, aku tengok perubahan drastic. Adik aku tak mengada langsung bila puasa penuh, siap leka tengok cartoon sampai terlupa nak berbuka bila dah azan. Kalau 10 hari pertama puasa, pukul 6, tangan dah pegang cawan berisi Ribena. Setiap sejam datang kat aku untuk tengok time di laptop dan bertanya.."namee, what time now? Adik lapar macam tak boleh hidup" nangis nangis

So bila Hari Raya menjelang, duit raya ? Banyak gila Nine dapat dari semua orang. So, kepuasan untuk dia di situ dan dalam masa yang sama mak aku berjaya melatih perut adik aku untuk menahan lapar. Next year tentu takde masalah. 


Upah duit raya tu untuk melatih perut adik aku tahan lapar je. So adik aku target untuk nak puasa penuh sebab nak kumpul duit masuk dalam bank. 

Allah sayang mak aku.
Allah sayang Nine.
Dapat pahala.
Dapat duit raya.
Puasa ? Senang je. 

Tapi kalau sampai nak solat pun nak kena upah tu memang lah terpesong akidah. Satu waktu solat, 2 ringgit. 2 x 5 kali sehari ? Darab kan lagi untuk tiap tiap hari solat. Itu solat kerana wang. 

Sama juga case macam ayah aku nak pupuk adik beradik aku baca buku dan score exam. Dulu ayah aku selalu janji dan tawar..kalau baca satu buku and cerita kan synopsis kat ayah aku, ayah aku bagi duit and depends kepada ketebalan buku. Lagi tebal, lagi lumayan. Kalau dapat straight A's PMR and SPM dapat RM1000. So buat aku nak baca buku and buat latihan banyak, straight tak straight A tu lain cerita lah, yang penting usaha dulu. At least ada target. Bila dah berjaya, yang buat seronok bukan duit tu, tapi tengok ayah kita tersenyum bangga tengok slip result. Bila muka ayah kecewa sampai taknak bercakap, tu yang buat hati aku macam kena pijak. 

Ayah aku cakap, bukan nak didik anak jadi genius. Sekadar lepas masuk university ayah aku dah lega. Boleh hidup. 

Banyak cara lagi untuk motivate anak. 


Lain orang lain cara. Mungkin ada yang boleh paksa anak nya puasa, kalau anak menangis tak tahan lapar pun sepak terajang. Masing-masing . Budak -budak bukan boleh berfikir jauh you know, sebab tu perlu kan benda lain untuk alih perhatian @ motivasi. 


Tak semestinya duit raya, upah dapat makan lemang and rendang pun dah okay. Sebab masakan rendang tu bukan selalu di masak hari hari. 


Happy reading and have a nice day...




84 comments :

  1. setuju dengan entry ni..
    bila yana dah ada anak nanti, yana pun nak motivate anak yana tapi bukan dengan cara duit la kot.. sebab duit boleh melalaikan kita.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. raya ni tak ada duit raya,sebab kata dah keje..grrr!geram...heh

    *ada jgk suruh anak buah puasa,sbb nk latih dorg dr kecil..mne yg brjaya full tu bg la upah sket sbg ganjaran...;)

    ReplyDelete
  3. aha..betul2..bagi depa semangat dulu..nnti depa tau la mane yg wajib buat mane yg tak

    ReplyDelete
  4. sama jugak macam org kata pergi teraweh hari ni dapat pahala yang macam ni... itu adalah salah satu cara berdakwah. selain beri ganjaran di dunia, selitkan juga ganjaran di akhirat. selebihnya itu hidayah di tgn Allah. dah besar dia akan faham.:)

    ReplyDelete
  5. isi entri ni disusun dengan rapi dan mudah difahami . solat ditawarkan duit, puasa ditawarkan duit.bukan ke dua2 perkaara tu sama je ??
    tapi tu semua ada tujuan, untuk melatih budak2 supaya solat penuh, puasa penuh . nanti dah besar diorang tahula nak puasa dan solat tanpa balasan duit lagi.
    Inilah blog paling Hina pernah aku singgah !!

    ReplyDelete
  6. didik anak masa kecik mmg mcm ni la...ada yg janji nak bagi bunga api masa raya pon ada...=D

    ReplyDelete
  7. a'laiki salamun,
    &
    salam eidul fitr che nameerah !

    aqidah & muamalat mmg 2pkr berbeza bg seseorang mukallaf & bukan.
    kanak3 mmg memerlukan sum'in 2 urge their inner boost 2 get interest at certain thing. . once diorg hapy with it, mende 2 akan stick in their mind & mnjd asas yg melekat dijiwa. .another proses memupuk aqidah >_0

    well done. .

    L.N


    psss. .nine sgt cute !

    ReplyDelete
  8. rasanya ok je klu jadikan duit raya sbagai upah puasa
    ni untuk budak2 la

    sbb pemikiran diorang lain..
    diorang akan sentiasa harapkn ganjaran utk buat apa saja
    terutamanya puasa

    jadi, xsalah bg duit raya, asalkn dengan niat mendidik mereka berpuasa

    insyaAllah lama2 , bila dh besar mereka akan paham sendiri apa itu puasa yg sebenarnya

    ReplyDelete
  9. kebanyakan memang macam tu orang nak ajar anak2 kecik berpuasa..kire next year dorang dah biase untuk berpuasa..hehe..nice entry namee..

    ReplyDelete
  10. setuju lahh dgn namee ! sy suka sentence mak namee jwb psl Allah marah tu her her.

    ReplyDelete
  11. Hehe...comellah adik u ni namee =D

    Selamat hari raya aidilfitri! ^_^

    ReplyDelete
  12. mmg dh adat beraya harus ada duit raya utk diberi kot

    ReplyDelete
  13. nice entry ..

    macam adik i pon susah jugak nak latih dia puasa. balik sekolah tengah hari tu, tggu azan zohor aje die teros bukak peti ais. die bukak pose azan zohor. kita berbuka azan maghrib. adeh .. (T.T)

    ReplyDelete
  14. Aku x penah kena camni sbb duduk dgn grandparents. So kalo xnak puasa xyah puasa.

    Mak aku ckp darjah 6 baru start puasa penuh. X tahu awal ke lewat.

    Yg confirm x baligh lg means x dosa. Hahahaha:)

    ReplyDelete
  15. tak kan pesong aku rasa,sebab nak ajar budak2 kecik.tapi adik aku pulak,orang kata puasa penuh dapat rm1 sehari.

    nak tahu ape dia jawab?

    puasa separuh hari dapat 50sen.

    HAHA.

    ReplyDelete
  16. gua nak duit raye dr lu leh tak?









    hahaha

    ReplyDelete
  17. ni tuk galakkan anak berpuasa.... biar melatih mcm ni dlu then kita ajar cara yg betul pelahan2 supaya anak leh terima -) selamat hari raya

    ReplyDelete
  18. kecik2 kalau disogok dengan upahan macam ni selalunya memang akan berjaya. tapi bila dah besar, jadi malu sendiri. tau nak didik diri sendiri.. kami adik beradik semua pernah kena seperti ini :)

    ReplyDelete
  19. sgt bgus cara mendidik supaya bljar tu , huhu , algkah seronoknyaaa saya kalau saya dpt duit tu , huhu , oh yaa , lagi seronok kalau blog kita dapt komen macam namee , byk gilerr . kasi tips2 sikit hoho

    ReplyDelete
  20. kita org pun buat mcm ni sama ada puasa or utk score masa exam.. cuma upah dia lain ckit lah dr namee :)

    ReplyDelete
  21. Salam Eid Mubarak:)

    alang budak kecik kan? definitely adalah ragamnya.but InsyAllah,he'll can improve better in the next Ramadhan :]

    ReplyDelete
  22. nice entry syg
    mst bnyk dpt duit raya ni :)

    ReplyDelete
  23. Bagos cara your parents motivate ank2 mereka!=)

    ReplyDelete
  24. wahh, namee. entry ni sweet gilerlah. rupanya tak susah pun kan nak pupuk budak-budak. tapi betul jugak, kalau diaorang puasa sebab nak duit rayee susah gak, tapi time myera kecik-kecik dulu takdenya lah nak sogok duit rayee ni hehe puasa jugak sebab dari kecik dah ditegaskan, siapa tak puasa ALLAH marah. ALLAH Tak sayang. ^^,

    ReplyDelete
  25. hehe baru terfikir psl benda ni dari dulu. mak bapak dari kecik dah ajar anak kejar duit

    ReplyDelete
  26. ramai jgk case di atas sudah terjadi... ada jgk berpuasa kerana wang.. tapu full pula puasa nya . niat nak puasa upah dapat wang.. tapi akidah terpesong.. hmmmm

    ada setengah makcik makcik yg wan knal dorg didik mcm tu.. arhhh lari akidah asal...

    ReplyDelete
  27. no wonderlah parents sekarang ada sebab nak bagi duit dekat anak-anak sebab nak kasi motivasi biar anak tu jadi rajin.Sampai sekarang pa dan ma masih buat mcm tu.Tapi bila fikir dari segi logik its good sebab utk kebaikan diri sendiri.Rajin baca boleh gain more knowldege and experience aite.Such a good entri namee..I love it :)

    ReplyDelete
  28. betul, setuju. ianya sebagai satu motivasi :)

    p/s : selalu update lau ada mood 3,4 entri sehari

    ReplyDelete
  29. a good way to train kids :) honestly, yr parents have a really good way to educate their kids well...maybe when i have my own kids, i will do the same :)

    ReplyDelete
  30. sy tak pena mintak parents pape kalau dapat result bagus ke ape. sebab takut diorang kate kita banyak demand. haha

    ReplyDelete
  31. apa juga yang kita lakukan terletak di atas nawaitunya jika kita berniat baik maka baik kita terima jika sebaliknya maka buruk yang kita terima...

    tiada salahnya jika kita tahu kemana arah tujuannya....:)

    ReplyDelete
  32. OMA! bestnya pmr and spm straight dapat 1000.. clara mse pmr dpt 400 je.. huuhuh...

    apa-apa pown, rseny semua org cmtu ble nak ddk anak-anak puasa.. Sllu ugut klu tak puasa pnuh tak ley raye, x ley dpt duet raya..

    =)

    ReplyDelete
  33. bagi kite,upah duit raya tu memang untuk motivate,bab pesongkan akidah tu tak tau la.

    btw,suka baca entri kak namee.byk input.

    ReplyDelete
  34. kalo kita berjanji dengan budak2 nak bagi hadiah atau apa-apa boleh tapi jangan kerap sangat..hhahaha
    selamat hari raya, maaf zahir dan batin, namee!!

    ReplyDelete
  35. btl jg la kira..ibu bapa wat mcm tu sbb nak motivate anak dorang..lgpun melentur buluh nie biarlah dr rebungnya...

    ReplyDelete
  36. aku skang pon dapat duit upah puase, cmne tuh?

    ReplyDelete
  37. budak2 ni kena bagi upah baru boleh jalan. nanti dah besar, dorang paham sendiri lah kan.

    ReplyDelete
  38. huhuhu..mmg bgus kalo niatnya nk motivate bdak2 nie..tp ade kes mak bapak budak plak yg membangga diri sbb ank dye pose penuh,duk banding ngan anak owg len...ape kes?sy pown x igt dh sy stat pose umur brape,mak ayah sy x pnah paksa pose,jz kesedaran tu dtg sendiri bila ustazah ajar ttg pose mase kt skolah..alhamdulillah..tp mak bapak skrg mmg ptut kna bwat mcm mak sis namee tu bwat sbb budak2 skrg dh agk terlebih pandai..huhuhu..

    ReplyDelete
  39. toi tu.. xsalah buat macam tu.. sebab bile dah besar mesti dah faham sendiri kenape perlu buat upah puasa pada budak kecik. setahun sekali je. ape salahnye..

    ReplyDelete
  40. parents i pun ada reward system jugak hahaha. kalau exam result i mencapai expectation dorg, i boleh mintak hadiah yg i nak. asalkan tak over the limit la kan. hehe. and it worksssss :D

    ReplyDelete
  41. bagi saye tak salah kot..macam bg dorongan kat bebudak kecik untuk belajar berpuasa untuk dapatkan sedikit ganjaran dari usaha dorang tu..tapi jgn le sampai dah tua bangka pun nak puasa penuh kena janji bagi duit raya..nak kena penerajang kot..bhahaha..

    ReplyDelete
  42. Elie dulu macam tu jugak! salu nk bg pose penuh, mak umpan dengan duit raya! tapi kadang-kadang tak penuh pun, elie cakap je penuh! kan nak dapat duit raya lebih dari semua orang! :p

    ReplyDelete
  43. setuju!!

    kakak deeya akan bg ganjaran duit seringgit kat adik bongsu kitorang kalau dia dapat solat terawih full 8rakaat sekali dgn witir. sebab selalunya after 4 rakaat solat dia dah malas nak bangun dah. bila dengar duit laju pulak bangunnya. haha

    ReplyDelete
  44. hhaha. dr kecik tk prnh rase duit raye sbb pose penuh. selalu pose penuh tk dpt ape2 pon :)

    ReplyDelete
  45. Dah try ribena bandung? kah kah kah (mcm dah off topic)

    aku dulu pun start posa mcm ni jugak. Kalau tak posa..tak dapat la duit raya. Kalau posa 29 hari saja...dapat la RM29...sehari seringgit..

    lama2 biasa la...

    ReplyDelete
  46. bagus untuk memotivasikan kanak kanak yang baru nak berlatih puasa.

    lama lama nnt dia tahu sendiri bahawa puasa itu lebih penting dari upah di dunia ni.

    ReplyDelete
  47. yepppp setuju. ag satu bila sape2 y dh bjnji bagai tu nk upah atau apa saje mesti harus wajib tunaikan jnji.

    kesian kat budak2 kalau jnji tgl jnji.

    ReplyDelete
  48. kalau sy, kakak yg sulung dan abang, memang tak perlu motivate dgn hadiah sbb memang ada motivasi sendiri dlm diri.. Beza ngan adik n kakak atas sy.. Memang kena motivate ngan hadiah.. Tak kisah la belajar ke, nak puasa ke, nak solat ke.. Masing2 ada cara masing-masing kan? Sbb tahap matang berbeza setiap anak2..

    Nice entri dear! Suka!

    ReplyDelete
  49. betul.sokong namee. byk cara nak motivate budak2 ni.tu salah satu cara dengan bagi upah. budak2 memang mudah nak dilentur.;)

    ReplyDelete
  50. teringat balik cara mak ajar posa dulu. hehehe

    ReplyDelete
  51. Oh betul... Pernah juga dgr bagi upah sebab puasa tu boleh pesongkan akidah, tapi it's a motivation kan. Ada macam benda nak kick start kan benda-benda tu semua. Bila dah biasa, motivation tu dtg dari dalam diri je ;)

    ReplyDelete
  52. teringat mula2 berpuasa dulu. sebab nak duit dr parent penuh gak puasa. tp skrang dah tak dpt. bg kat anak buah umur 8 tahun lak. haha. kelakar bila pikir balik..

    ReplyDelete
  53. setuju. tadela sampai terpesong akidah rasenye. macam adik ainaa, baru 4 tahun, tapi dah puasa penuh. maybe sebab akak2 and abang ramai kot. tapi kitorang still janjikan duit raya. as motivation. melatih diorang. budak kecik bukan faham pasal pahal dosa, wajib tak wajib, syurga neraka sangat pun. so, nak latih dorang, dengan bagi something as motivation jelah. :)

    ReplyDelete
  54. setuju dengan faktor motivasi tu..

    solat pun kena di jadikan disiplin. terlebih lagi ia keutamaan sbb ada suruhan untuk pukul anak (bukan bantai anak ya! pukul lembut untuk pengajaran) .

    boleh juga mengupah, seperti seminggu sekali kalau cukup solat 5 waktu, belanja makan kat DOME ! hehehe

    apa salahnya kan

    ReplyDelete
  55. teringat waktu dulu-dulu kalau puasa sehari dapat seringgit kalau 30 hari,rm30 jadinya. motivasi pada anak-anak tu penting supaya terus bersemangat :)

    ReplyDelete
  56. hehe. betol tu. Jangan ajar budak-budak dengan duit raya sebagai upah. Nanti tak datang keikhlasan dorang tu nanti :)

    ReplyDelete
  57. recall recall recall..rasanya dulu kecik2 puasa half day. then, baru puasa sehari. bila berjaya, rasa bangga je.ahaha.

    btw, nice blog. entry-entry pun dapat tarik perhatian. lama sy singgah kat sini. :D

    ReplyDelete
  58. hahaha betul2. adik sofea puasa sekerat hari je kot. sabor je leeee :P nameeeeee

    ReplyDelete
  59. setuju. tak boleh puasa sebab duit. msa kecik2 dulu selalulah. HAHA

    ReplyDelete
  60. terima kasih for all the comments. tahun ni sikit duit raya. dah tua.

    ReplyDelete
  61. mula-mula sebagai upah, nanti dah besar diorang akan faham sendiri..kan? ;)

    ReplyDelete
  62. betul2..bagi semangat dulu..nanti tau la mane yg wajib buat mane yg tak..

    dulu arwah ayah pon selalu gak wat cam tu.. bila score PMR terus ko dapat basikal BMX kaler merah.. :)

    ReplyDelete
  63. heh.. dulu aku puasa sehari dapat rm2, cukup sebulan dapat duit raya rm60...

    duit raya simpan banyak2 dalam bank... nanti dah besar boleh buat duit kawin...

    gatal tak?

    ReplyDelete
  64. yah.penerangan yang jelas dan lengkap.bdk kck mmg perlu something untuk motivate mereka. org yg ckp terpesong akidah tu maybe dia jeles sbb die tak dapat. :D ini petikan yang saya petik dari ustaz love.

    Kalau takde keinginan nak menutup aurat, dan digalakkan dgn fesyen2 yg nampak cantik, ranggi dsb.. maka tiada salahnya menggunakan alasan itu dulu… Umpama seorang budak yang malas belajar.. dijanjikan dengan hadiah2 kalau lulus periksa, maka tak jadi masalah.. sbb bukan tahap budak2 tu lagi nak fikir soal ikhlas ke, apa ke.. sbb keinginan nak belajar pun beliau takde..

    Read more: http://ustazlove.com/blog/2011/01/soal-jawab-tudung-shawl/#ixzz1WwJISZtL

    i think the same concept applies here. takde keinginan,dah motivate, lama-lama akan terbuat dengan sendirinya. tapi kalau dh bertahun-tahun puasa, umur pon dah jejak 20an, tp masih mengharapkan upah puasa untuk puasa, mmg tak patut lah. itu dah terpesong niatnya. bila da baligh, semua pon kena tahu kewajipan yang dituntut Islam. :)

    ReplyDelete
  65. setakat ni tak pernah janji dengan anak-anak kalau puasa penuh dapat duit raya.. puasa tetap kena puasa.. itukan wajib..

    ReplyDelete
  66. depends pada kanak2 mungkin.. :) macam adik saya ni manja n tak tahan lapar. so terpaksa motivate macam tu. tapi dah lame2 dia nk puasa sendiri. duit raya tak tuntut pun.

    ReplyDelete
  67. bahaye salah didik anak..
    jangan kongkong sangat jangan bia sangat..

    ReplyDelete
  68. ada banyak cara, mgkn upah duit raya cara termudah...tapi klu dh tua2 nak upah gak...sangat dangerous hehehe

    ReplyDelete
  69. selamat hari raya namee...

    pokai raya tahuun nie...huhuuuu

    ReplyDelete
  70. +100000 this entri.:))

    same case macam my lil sis yg 6thn this yr. alhamdulillah. 30hari penuh even fasa pertama puasa agak mcabar utk dia. tapi lama2 ok. siap boleh main2lompat2 semua.

    yg ptg cara kita nak train budak2 kan.hehe.thanks to our mom. :D

    ReplyDelete
  71. biasenye org upah beudak duit supaya dorg motivate sikit bila di suruh puase..=)

    dlu sy mase kecik tak pernah pun dpt upah puase..cool jer..huhuhu..

    ReplyDelete
  72. bagus cara tu..leh akak guna nak motivate anak nanti...

    ReplyDelete
  73. adik aza darjah tiga tak tau sgt erti duit. Angpau dia bersepah2 time raya. Dah xde pun mcm dak lain yang ASAL SALAM JE MINTAK DUIT RAYA ANOYYING KAMU TAHU. So nak pujuk dia supaya berpuasa adalhmngizinkan dia ponteng kelas kafa petang2 selang sehari....

    ReplyDelete
  74. bagus cara mama namee tu.
    nak buat macam tu jgak nanti.

    masa SPM dulu, wan pun tak harapkan sesuatu dari abah dan umi.
    tapi mereka ada bagi ganjaran.yang paling best bila dapat tengok muka mereka bila result diumumkan.

    ReplyDelete
  75. betoi 2..kne motivate diri bru ase bersemangat nk idop

    ReplyDelete
  76. x pnah dpt upah sbb bpuasa.mom n dad mg x biasa kan.

    cuma masa zaman terima duit raya,dad akan bagi duit raya RM99.99 setiap tahun.
    sampai sekarang x tahu kenapa 99.99.

    :)

    ReplyDelete
  77. betul tu kak namee...nice entri...apabila kita buat mcm nie adalah salah satu cara melatih mereka untuk buat sesuatu dengan lebih bersungguh2.

    ReplyDelete
  78. sorry for my late comment..

    memang setuju dengan cara ni. at 1st memang kena ada goal yang boleh menarik minat budak2. yela. pemikiran budak2 kita tau kan macam mana?
    but in the end, lama2 biasa la berpuasa even tak dirasuahkan dengan duit raya. :)

    ReplyDelete
  79. sorry for my late comment..

    memang setuju dengan cara ni. at 1st memang kena ada goal yang boleh menarik minat budak2. yela. pemikiran budak2 kita tau kan macam mana?
    but in the end, lama2 biasa la berpuasa even tak dirasuahkan dengan duit raya. :)

    ReplyDelete
  80. kak nameee nak duit raya boleh??? hehe gurau2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...