Monday, October 10, 2011

Menantu dan Mak Mentua Hidup Sebumbung. Okay ? Best ?

Hello peeps..sedikit luahan perasaan...


Mentua ke Mertua ?


Mak aku kecik hati because of the 'alaaa'


Hari Raya tahun ini sungguh berbeza. Sebab 2 orang kakak aku sudah kahwin dan tentu sekali bila hari raya mereka kena ikut beraya bersama suami. Plak dua orang abang ipar aku tu adalah anak sulung dan the only boy in the family, memang priority pada keluarga sana lah. So, this is our first raya without both of em. Suasana sunyi bila adik-beradik makin berkurang.


So, I had a conversation with mama...


Mama : Haa, apa kata nanti kita jual rumah yang ada ni. Then kita beli 2 biji rumah dan combined ! Namee sebelah and mama punya rumah sebelah. Okay tak?? Kita buat macam bridge lah untuk sambungkan, cantilevered and sort ! Bawah tu ada garden garden or swimming pool. 

Then straight away aku TERjawab...


Aku: Stay under one roof ? berjiran ke ??? Alaaaa.....


I was thinking about living a privacy. Time aku cakap 'alaaaa' tu, dalam kepala otak aku terfikir ini....


Nanti dah kahwin ,  tak boleh lah ala-ala hindustan begini...






Semua pun "hangpa buat apa ha?", so aku fikir memang bakal takde privacy. Sebab tu bila mak aku menyuarakan idea nak tinggal serumah, aku "alaaaa", why me. So bakal suami aku harus lah willing to stay together. Aku tahu mama aku tak paksa pun cuma bila mak kita dah request, tentu lah kita berfikir. Thus, aku selalu tonton drama melayu, duduk dengan mak mentua ni banyak hal. 

Aku anak yang kurang manis kan ?

Aku fikir balik...
Bila aku tengok mak aku macam merajuk, aku fikir dan teringat...


Bila aku sedih and stress study, mak aku juga yang bagi semangat.  


Bila aku athma mak aku yang sapu vicks.


Bila aku pengsan tekanan darah rendah mak aku yang angkat aku.


Bila aku merajuk dengan ayah aku, mak aku yang sejukkan hati.


Bila aku taknak makan mak aku yang datang suap nasi till aku form 5 masih disuap.


Memang nampak selama ni aku dependent towards mama dan aku patut kahwin dengan mak aku. Banyak jasa dan kasih sayang. So kenapa aku nak lari dari family pula bila dah berkeluarga.  Time lepas kahwin lah nak balas jasa ibu bapa. Mak aku just suara kan idea dan aku plak yang dah berfikir jauh gila dan terbayang mak aku jadi mother in law yang horror.



Tapi sebenarnya, kita tak tahu pun apa yang bakal berlaku in the future. At last kita berbalik pada family juga. Suami curang, kita cari mak ayah balik. Suami kaki pukul, kita cari mak ayah kita balik. tak kahwin dan jadi anak dara tua, kita stay dengan mak jugak. Takde guna pun bercinta sampai lari ke Lombok. 

Hangpa buat apa tu haaa ? 

Happy reading and have a nice day...


Demi memujuk gadis manis, aku fast sketch design rumah konon-konon combined..hahah


Hangpa buat apa tu haaa??




10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


115 comments:

  1. memang tade privacy kan,tapi kalau mak kita dah request macamana,memang kita kena berfikir,betul kate namee tu,hehe ....kalau apartment nak combined cane?kehkehkeh :P

    ReplyDelete
  2. same with my mom la.. dia nak anak dia duduk dekat2 je dengan dia.. sebab anak dia dua2 perempuan..

    lebih baik duduk dengan mak kita daripada mak mertua kan.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. heee...betul jugak.mak r yang sentiasa untuk kita..lebih-lebih lagi sekarang patah hati.HAHAHA :d

    ReplyDelete
  4. hahaha..lawak la namee ni.buat sy tersengeh sorg2..niwey nice story=)

    ReplyDelete
  5. setujuuu entri ni

    my mom is my bestfriend !

    ReplyDelete
  6. Bila berkawen nanti maka kita harus ikut apa sahaja kemahuan suami kerana itu sudah jadi satu kewajipan sebagai seorang isteri walaupun mungkin kamu tidak setuju...kalau tidak sanggup jgn berkawen lagi dan ajal maut jodoh pertemuan adalah uruasan yang maha kuasa dan kita tidak boleh fikir akan datang suami kita curang dan terpaksa kembali kepada ibu bapa untuk buat rujukan ...itu salah sama sekali!

    Itu bukan urusan kita yang harus menentukan apa yang akan berlaku di masa hadapan.Kita cuma hamba yang harus terima semua yang telah tertulis untuk kita dan bukan salah atau menyalahkan sesiapa.

    Jika kita faham dan tahu apa itu qada dan qadar...

    Semuanya sudah terencana dan kita cuma pelakonnya di pentas ini...

    ReplyDelete
  7. Hangpa buat apa tu haaa?? hehe..

    entry ni mula2 bwat myra terfikir macam yeah, ur right nanti nak ade adegan hindustan, malu-malu pulak tapi at the end bila da baca sampai habis..woww, btol gak kalau tiba2 ade lak adegan baling2 bangku boleh kita lariks gi umah mak kita kat sbelah..hehehe

    ReplyDelete
  8. entry ni mula2 best , kelaka . sampai la part HANG BUAT APA HA .

    tapi bila nak abis , sedih . Keluar air mata perempuan ku .

    thanks kak namee bg pengajaran sikit :)

    ReplyDelete
  9. kalau mak akak dulu dia cukup pantang kalau dah kawin duduk sebumbung dengan mertua... jadi dia nasihatkan akak kalau dah kawin tinggalkan rumah sendiri! jangan duduk sebumbung dengan mertua atau dengan dia sendiri!

    bagi akak seelok2nya tak perlulah tinggal dengan mertua, untuk kebaikan bersama jugak!

    ReplyDelete
  10. Hehe, sebumbung ? Menantu vs Mertua nanti kang :P

    ReplyDelete
  11. Bakal mak mertua jauhhhhhhhhhh....:(.bakal jauh dr mummy..:'(..sobsobsob

    ReplyDelete
  12. hahahah..ermm boleh je kalau nak stay ngn mertua, tp bakal suami namee tu kena open laa..mmg la tade privacy, tp nak buat mcm mana..dah namee yg kata mak namee selalu ada utk namee, so apa salahnya kalau namee dah kawen nanti namee plak ada untuk mak? kan? err.. :)

    ReplyDelete
  13. kalau kita tinggal dgn mak kandung sendri memg takde masalah,,,yg selalu jd mslh ialah bila kita tinggl dengan mak mertua kita,,,skg ni mak namee ialah mertua kepd suami(memglah kn,,hhee),,so lelaki slalunya jrg ada mslh dgn ibu mertua,,,

    so tak salah kut klu combined rumah skali,,,hehehe,,

    ReplyDelete
  14. bergantung pada tahap kesihatan mak juga la...kalau kesihatan agak teruk, duduk la dgn mereka...=D

    ReplyDelete
  15. better tak sebumbung.biar boleh berdikari jangan nak harap mak ayah lagi

    ReplyDelete
  16. hahaha...

    Hangpa buat apa tu haaa ?

    *terkedu,malu...hahaha..

    mmg kebanyakan orang kalau dah kahwin mesti nak ada privacy dgn suami/isteri terchenta tp jgn sampai abaikan orang tua..ada juga yg ayie tgk kahwin masih ada ajak mak bapa duduk sekali dan itu yg terbaik..ni lah masa nak balas jasa dorang kan,bila lagi...:)

    ReplyDelete
  17. sy pun punya masaalah mcm nie juga, sbb sy anak tunggal...cam tak sampai hati nak tinggalkan parents..kalau sakit pening diorg, mcm mane kn..

    ~tp perempuan kne lah kut suami dia..
    ~mmg kalau ddk dgn mertua nie mcm takde privacy

    -cantik namee sketch rumah tue..=)

    ReplyDelete
  18. ohhh namee...u sketch it by yourself? it is soooooooo beautiful!
    hmmm tinggal dengan mak sendiri lagi okay dari mak mertua.. tapi kalau tinggal asing lagi bagus..takde es berat sebelah..takde kes besan nak bertelagah...

    ReplyDelete
  19. mmg btol pun..sy ade pglmn gak..at 1st lps kakak sy kawen dia trus cm nak get away from our family..gila kami tak kecik hati? mesti la..muka pun asyik ketat aje bila betandang ke umah. But then, dia sdr kot yg family is everything..witout our family dia sndiri pun takde tmpt nk mengadu..so, ni btol2 jd pengajaran utk sy in future nanti... :)

    ReplyDelete
  20. betol3~
    mak boleh jage 10 anak, tapi belum tentu dalam 10 org anak tu boleh jage maknye...

    ReplyDelete
  21. hangpa buat apa tu haaaa.. hahaha.

    for me, depend atas individu. ada yang ok tggl dgn mak/mertua ada yang nak hidup sendiri dgn laki/bini masing2. tapi ok je kot kalau sporting. :D

    PSS, UR SKECTH SANGAT AWESOMEEE. LIKE LIKE! NAK TEMPAH SATU NANTIIIII. HAHA

    ReplyDelete
  22. hangpa buat apa tue haaa?
    hahaaha :p

    ReplyDelete
  23. yeaaa mmg mak laa dgn kita slalu..tapi mak mesti fhm lau kita plukn privacy hdup cume slalulaa jenguk mereka takpun cr je umah yg dekat or sebelah..dpt tgok hari hari privacy pn ada.
    tapi klu ieqah taknak duk dgn mentua..mak sendiri takpa..HEHE

    ReplyDelete
  24. banyak pakar cakap elok diasingkan mentua dgn menantu :)

    ReplyDelete
  25. "hanpa buat apa tu haaa? sonok hang peluk laki ye namee.. mak ni ko x sudi pun nak peluk.."

    ReplyDelete
  26. lagi suka duduk dengan mak sendiri bila dah kawen nanti.. tak biasa nak duduk rumah mak mertua.. hehe

    ReplyDelete
  27. lawanya lukisan namee :)

    deeya taktau nak komen apa sebab deeya rak pernah fikir pun pasal benda ni. huhu..

    ReplyDelete
  28. Anak2 wajib jaga ibubapa mereka yg dah tua. So, molek sungguh dah kahwin duduk serumah. The more the merrier.

    Mamawana tak kesah anak2 laki bini nak basuh keta main air kat taman ka, depa nak main kejar2 kat hall ka, nyanyi lagu hindostan keliling rumah ka, ... asal tahu hormat kedua ibubapa/mertua. Emak bapak boleh main cak cak dgn cucu2. Bertuah saper jadi menantu mama. ihiiikkss.....

    ReplyDelete
  29. its okay if menantu lelaki duk dgn mentua dye, sbb mentua slalu nye tk berkira sgt dgn menantu laki dye. bt if kite yg perempuan ni yg nak duk ngn mentua.. whoaa tu kene fikir byk kali tu ! :)

    ReplyDelete
  30. cantikye sketch rumah yg namee lukis tu!like it!

    saye pun bakal macam namee kot..mak pun dah request saye stay dgn die bile dah kawen..huwaaa..

    ReplyDelete
  31. huuuuuuu
    betol tu namee
    due2 sokong2..huuu..mule2 penah gak terpikir cam tu... tambh plak kalo dpt suami yg asek nak bekepit 24 jam dgn kite lagi x dpt nak privacy lebih..tapi hakikatnye..mak hanya mahu melihat anak die terus membesa dpan mata walau dh ade suami kan?huuu
    sy juge diajukan mende yg same oleh mak tapi sy paham sebb keadaan mak dah tak same cam dulu.. mak bertekad akan jage mak , tak kawen pon tak pe..huuu

    nice entri!lalala..hehe =]

    ReplyDelete
  32. dudk sebumbung?? mungkin ye mungkin tidak...tgk keadaan...

    apa2 pn nice sketch..^_^

    ReplyDelete
  33. hangpa buat apa tu ha? haha.. nice ! enjoy je reading blog ni. :D

    ReplyDelete
  34. Hambik! Ahaha. Hangpa buat apa tu haa??

    Aku punya plan lah kan. Aku nak beli tiga bijik. Tapi taknak combine. Aku ngan bini rumah tengah. So rumah parents aku belah kanan,rumah parents mertua belah kiri.

    Tak ada bridge tak ada sambung. Superb kan? Hehe.

    So nanti senang lah aku nak tengok parents aku dan mertua and at the same time,privacy dengan my Lisa SuriHoney Bucuk Bucuk Cayang <3

    Paling best kalau beli satu floor apartment terus. Yang rumah dia tu corner set punya. Huh! Bila time privacy tu letak je lah Do Not Disturb kat door knob. HEHE.

    -----

    Memang,kadang kadang nak privacy sendiri kan bila kita dah besar. But,aku pun fikir jugak pasal parents lak nanti macam mana. Aku taknak abaikan tanggungjawab as a son,but at the same time,aku nak privacy dan beronok ronok sendiri. Kadang kadang kita rasa macam benda ni limitation.

    With that,aku selalu ingat Prof aku cakap "With Limitation,Comes Creativity".

    Aku pegang dengan tu je. It helps me a lot bila face benda regarding these matters as well. Heheeee. So jadi cambest pulak bila parents set macam macam. Rasa macam membantu fikir dan muncul idea idea bernas untuk aku dan dorang. (Y)

    PS. Fine. Kau lukis cantik. Aku drawing ni kabut banyak. Still kena practice. Huu.

    ReplyDelete
  35. hangpa buat apa 2 ha!!!!

    btol 2 namee
    dri kcik diorng jaga kita..
    xkan dh bsr kita senang2 nk lupakan diorng..
    selagi diorng ada
    selagi 2 kita kena jaga diorang..

    lawa lukisan...
    blh jd arkitek ni..

    jalalret.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. hehehhe...terpulang pada diri lah. rasa cam ok tinggal ngn mak, ok lah..tp hakikatnya, jarang dgr anak2 nak tgl ngn mak, ni kan plak mak mertua..aishhh, serba salah kan~

    ReplyDelete
  37. tak semuanye mak mertua mcm tuh kowt,,tp lebih teruk kalau duduk serumah tp beras lain2,,huhu

    ReplyDelete
  38. hangpa buat apa tu haa? hahaaha:P

    ReplyDelete
  39. haha...kalo ngan mak sendiri ngah pk ok dak...kalo ngan mak mertua...erk..mampukah ...hehe

    ReplyDelete
  40. cam namee takpe. boleh je duk rumah sendiri dgn mak. yg selalu jd hal bila menantu perempuan duk rumah mak mertua. menantu laki takpe sgt hehe

    ReplyDelete
  41. http://wanwidget.com
    walau saya belum kawin, ader juga terfikir mcm ni, kalau la mak tinggal sorang, mesti mak nak duduk rumah anak, tambahan saya lelaki, dan kisah "hangpa buat apa tu haaa" mesti berlaku, hehehe, kompem rasa xder privacy, tp ibu still ibu, kena jaga org tua spt mereka jaga kita...

    ReplyDelete
  42. tehee.. lau anak ta pa dok ngn mak.. menantu mungkin akan ase xbpe selasa an..tp lau ara suke pat dok ngn fmily tp future hubby t na ka.. huu

    ReplyDelete
  43. jijah sgt setuju..suami bila2 masa kalau taknak tgglkan kita. tapi mak kita tak pernah tgglkan anak. xpelah biasa kita anak pompuan lebih dengan mak. kesian mak sbb anak2 lelaki lbh pntgkan isteri ye tak??

    ape2 pon mak ayah lah yg terbaik sekali..

    ReplyDelete
  44. kak namee sketch?? wah cantiknyer.. :)

    ReplyDelete
  45. Heh. A good topic, as usual ;)
    I rasa kalau dengan mak kita sendiri okay kut..dgn mak org lain i xsure.eheh..heh

    ReplyDelete
  46. mak banyk berjasa..so, apa salahnya kalau mak duduk sekali kn..

    ReplyDelete
  47. Itu sebab orang kata dalam perkahwinan lebih memerlukan tolak ansur dan understanding dari cinta. :-) tah la. Aku tak kawen lg. Haha

    ReplyDelete
  48. i think x patut..
    nanti boleh timbul gaduh pulak

    ReplyDelete
  49. pandai nye kak namee melukis ! hehe. tu la. actually harini pun ada buat ibu kecik ati. sebab TERungkit pasal takpat gaji even kena buat keje umah sorang2 selama seminggu. actually bengang sebab adik kecoh2 bila ada keje SIKIT yang tak complete. tu yang TERungkit tu. then, ibu trase. huhu

    ReplyDelete
  50. tpi ikt suami pulak
    kalau dia xnk
    mmg jd konflik la
    kita yg serba slah
    btw lawa sketch tue

    ReplyDelete
  51. sweet!
    pandai pujuk mak dia balik kan..
    hehe~

    ReplyDelete
  52. hmm bagus jugak idea jambatan tu... boleh mintak beras ke hape hehe.

    ReplyDelete
  53. namee, pun ada athma?????? lorh. baru tahu. tapi kan, betul gak. macam takde privacy lorh sobs.

    ReplyDelete
  54. Tolong designkan rumah aku namee.cm smart je rumah ko lukis.

    ReplyDelete
  55. Hidup dengan mertua / mentua ? for me it's nothing Lah .. Everyone know best .. Tak susah pun nak hidup sekaLi ... Yang tak boLeh tu sebab pentingkan diri ..

    ReplyDelete
  56. hehe, my bro lek je. menantu duk sebelah rumah. mak perempuan tu kawan baik my mom. tkda masalah laa. serius. hehehe

    ReplyDelete
  57. janji happy! :D

    adoi aku dok risau banjir kat arau ni ~_~

    ReplyDelete
  58. "hangpa buat apa tu ha?"
    the dialog is so cuteee to be heard by everyone!! :D

    person yg sudah married akan tahu betapa syioooknya ataupun tidak bila tinggal sebumbung dgn mentuanya ;) i'm agreed with u..automatically no privacy for this case..

    ReplyDelete
  59. ntahlah.. seboleh2nya kena lari sikit dari mak /mertua.. sebab kdg2 ada hal sikit2 tak perlulah diorg campur..
    hehehhe

    pendapat je.. pengalaman takde..

    ZooL

    ReplyDelete
  60. selalu berharap , one daya kalau dah kawin , saya dapat duduk dengan family mentua dan dapat jaga mentua like ibubapa saya sendiri ! :)

    ReplyDelete
  61. hangpa buat apa tu haaaa??

    hahaha......

    lawak lah namee..tapi biasalah kalau duduk ngan mertua kena tahan telinga lah.kene dengar apa yg ditegur,apa yg disuruh buat...

    tapi eka sendiri pun tak tahulah nanti duduk dgn mertua atau tak....

    kalau sebolehnya nak duduk sendiri...

    ReplyDelete
  62. alaiki salamun che namee . .
    u r so sweet !
    if Allah gave da chance i would love 2 meet ur parents especially ur mom 2 say wht a great parents they r. .
    alhamdulillah. .

    ReplyDelete
  63. sis, cantinye lukisan rumah tu..
    tolong lukis rumah impian ninie bole??
    heehhehee

    ReplyDelete
  64. hahahahhahha. hangpa buat apa tu haa? kih3. sgt best la entry you yunk! mmg susah kot if dok dgn mak mertua. hehhhh ~ xdo pnglman lg, xleh ckp byk2. kih3 :))

    ReplyDelete
  65. adoi kelakar gak gambar2 ko tu ye

    ReplyDelete
  66. xde privasi la duk sebumbung...ekekke...


    :P

    ReplyDelete
  67. haha. i laughed reading this. good one.

    ReplyDelete
  68. nice sketching namee..

    aku hanya terfikir bahawa mak kau tak mahu kau pun pergi jauh dari dia macam kakak-kakak kau..
    tak mahu kehilangan walaupun dia tahu komitmen seorang isteri terhadap suaminya..

    [^^,]

    ReplyDelete
  69. heh, aku selalu berangan bila balik kerja, lalu area rumah2 banglo kat sek 8 shah alam ni....

    sayu hari nanti, kalau aku jadi jutawan, aku nak buat rumah banglo dua bijik, satu untuk mama abah. sayu untuk aku ngan wife..

    pastu ada kaki lima berbumbung.. kiri kanan kolam ikan koi...

    pastu bila waktu makan lunch, dinner dan bekpes, pergi tepi kolam makan sama2...

    tapi bila nak bercengkerama, cepat2 lari masuk rumah sendiri.. main2 kejar2 dengan bini.. UuuUuuUU~~~

    hangpa buat apa tu ha??

    ReplyDelete
  70. salaam Namee..
    Nice entry though.Kalau boleh nanti kahwin tinggal rmh sebelah lagi ok kot.Sbb bila fikir balik reason2 in the future at least apa yang terjadi dkt kita nanti parents kita tahu.Agree sangat2 dgn entri Namee ni.btw nice sketches. :)

    ReplyDelete
  71. hehe..cantek design umah tu..

    tp btl la namee, duduk serumah dgn in law sgt ssh.. semua perkara kn jg.. automatik jdik tertib..

    ReplyDelete
  72. ok jgk dok berjiran dgn mak, sng nak tapau makanan, haha

    ReplyDelete
  73. "Apabila kita sdh bulatkan tekad utk memilih seseorang utk mjd teman hidup kita, mjd org yg kita syg.. maka belajarlah myayangi segala apa yg mjadi miliknya, tmasuklah keluarganya & sanak saudaranya.. Kita hidup bsamanya adalah utk mbina dan mbesarkan keluarga (kita & dia), bukannya dgnn mmisahkan dia dari keluarganya hanya semata-mata kerana kita mahu dia sentiasa ada bersama kita & mahu dia kekal menjadi milik kita(sorang).. semua diantara kita di dunia ini, tiada yg kekal, jd jgn tamak.. " :)

    perkahwinan perkongsian yang besar kan..tapi dalam pada tu kena juga ada tolak ansur kedua belah pihak..contoh kalau si lelaki anak tunggal dalam keluarga , dan si emaknya 'single' dah menjadi tanggungjawab si lelaki untuk menjaga si emak nya tu,nak tak nak si isteri kena la ikut si suami.. :)

    ReplyDelete
  74. if menantu perempuan duduk rumah mentua lelakinya, mungkin tak sama keadaanya if menantu lelaki duduk rumah mentua isterinya.

    apa pun, tiap pilihan ni ada kesan dan kelebihannya tersendiri.

    kalau menantu perempuan duuk rumah mentua lelakinya: 'suara' isteri itu mungkin dioverlap oleh ketaatan suami pada ibu nya... lagi2 suami nya itu anak yang rapat dan tak suka melawan sngat kata ibu.

    kalau menantu lelaki pula duduk rumah mentua isterinya, keputusan suami mungkin juga akan dibayangi 'suara perempuan yang bergema2' dalam rumah tu.

    maybelah kan =)

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  75. ada pro and cons..pepon discuss ngan hubby first...utk memastikan takde masalah d kemudian hari

    ReplyDelete
  76. hi namee :)
    alamak sis baru je start online ari ni :)

    for me..agak susah tinggal sembumbung hahaha..bukan tak boleh tapi tkt timbul ada ketidakpuasan nnt..

    datang jengah ari ari tak pe..asalkan tak duduk sebumbung ngee..sis rasa la :)

    ReplyDelete
  77. bukan semua mak mertua x ok..sebaik-baiknya bincang dulu la ngan future hubby nanti...anyway, tu baru mak sendiri request..cemana ntah kalau bebetul MIL yang request...hehe

    ReplyDelete
  78. kawen nnt nak duk ngn mak.. ;)
    tapi... bole ke?

    ReplyDelete
  79. kalau mak sy jd jiran sy okay lagi kut berbanding mak mertua sy jadi jiran sy..ops ;p

    ReplyDelete
  80. kalau just berjiran tu boleh lagi la kot.. tapi kalau serumah?? serammmmmmmm.. kang masak tak sedap, komen. kalau dok serumah nanti tak boleh bangun lambat.. hahahhaha.. *toink!

    ReplyDelete
  81. sangat tak bez klu anak mak kt umah..nk wat pape pn krg srnk..hoho

    ReplyDelete
  82. wow...!!! best entry ni.

    better berjiran ngan mak sendiri.
    kalau mak mertua....eum,
    TIDAK..!!

    :) heheh

    ReplyDelete
  83. mak mertua dengan menantu lelaki biasanya takde masalah..

    tapi mak mertua dengan menantu perempaun kalau boleh elakkan lah duduk sebumbung.. :)

    nice entri :)

    ReplyDelete
  84. saya 7bln dok sebumbung dgn mertua.sblm kawen mmg pk mcm2 tp alhamdulillah ok je.takde mcm apa org dok ckp tu. just think +ve.cuma yg xbest tak blh la pakai sexy.kena la merajin kan diri skt.tp skrg dok umah sendiri tp hari2 p umah mertua sbb baby diaorg yg jaga.syg la mertua mcm parents kita juga ")

    ReplyDelete
  85. huhu. senang ke nak duduk sebumbung.fyka pun selalu fikir benda ni tp ntah la. mcm tak ada privasi kan. tp tu la.kdg2 kata mak ni kita tak mampu tolak. fyka sorg anak perempuan. so camne la future nanti xtau la.kang disuruh duduk sekali.adeh.tp so far mak belum pernah suarakan isu ni lagi.so boleh cool dulu. namee sila buat pilihan cepat.hehe.;)

    ReplyDelete
  86. hmm for me , i prefer bini i duduk dengan mak i . haha . bia dia jaga mak i . nanti mak i sunyi . hehe

    ReplyDelete
  87. omg, what a beautiful sketch dear! :)

    ReplyDelete
  88. banyak juga yang setuju and banyak juga yang tak setuju :D

    ReplyDelete
  89. tibe-tibe sedih baca entry ni. homesick nyaaa. dah la baru balik kolej. teringat family.

    mm,before ni tak pernah nak terfikir pulak pasal perasaan mak ayah bila saya dah kahwin. dah ada suami jeh lupa semua pulak kan. fikir nak privacy je. tp sy rase parents saya bkn jenis nak ddk sebumbung cmni. so, saya takde masalah kat situ.

    tapi raya tu mcm agak sedih la. both parents pon mesti nk anak masing2 raya kat rumah mereka. kalau laki yg sy knl skng ni, same negeri. maybe senang sikit KOT nak raya. dua-dua rumah pon boleh pergi. kena bergilir la kalau nak stay pulak. kalau yg jauh2 tu mmg tak dapat nak bantu la. kena ada yang beralah dan sacrifice.

    ReplyDelete
  90. serius baru perasan ada entri ni... dah alamtak guna pc untuk blogging, tu la pasal... hari ni free sikit. check balik entri namee,sekali ada rupanya update.. aiyok!

    kalau saya, saya nak dok dekat.. tapi tak de la sampai sebelah rumah..waaa... ada plan nak beli rumah yang baru sekarang dalampembinaan... 5 min dari rumah mak saya, 5 minit dari rumah 'kamu'.. hiks... plan je la... =p

    ReplyDelete
  91. namee update banyak entry selawmat tak terlepas pandang,kalau menjadi serba salah teramat sebab tak datang baca dan komen :)

    saya kalau boleh tak nak lah tinggal sebumbung,nnti mcm2 plak kan.

    ReplyDelete
  92. hahah^^ soooo cool!
    nice rumah tu. teringin jd arkitek. tp syg, tgn & minda sgt tak seni T_T

    menantu & mak mertua tinggal sebumbung? maybe, maybe not ;)

    ReplyDelete
  93. namee !! haha gila kelakar. ouhhh sory sgt i baru bw. yelah budak baru kena orientasi ;D

    ReplyDelete
  94. mak akak awal-awal dah cakap x suka anak-anak dah kawin tinggal sebumbung dgn dia..tp tinggal berjiran dgn mak mcm best jugak kan..nnt malas masak leh singgah umah mak makan hahah..

    ReplyDelete
  95. errrrr, bukan taknak. tapi nak independent.

    unless parent da tak larat, memang kena ajak stay satu rumah.

    p/s : lawa la namee lukis :)

    ReplyDelete
  96. mak namee kecik hati ke? huhukk okla tu.. privacy tu dalam bilik je la tau. kih45
    '

    nak kawen jangan lup jemput!!!

    ReplyDelete
  97. Yes bah .. malu mummy daddy tengok kita bermesraan :D tapi mak mentua often get jeaLous dengan menantu kan ? :D so I chose to live on my own . WITH my husband :P

    ReplyDelete
  98. x cool la dok serumah xde privacy :P

    ReplyDelete
  99. sebab dah khatam,, so rasanya dah baca dah entry ni,, and bila dah baca balik pun gelak lagi,, wkakakkaa

    ReplyDelete
  100. rasabagus.blogspot.com

    Ermm, masalah yang paling selalu dengar,

    "Suami dan isteri bergaduh masa raya: Mahu balik kampung papa ke mama?"

    Luckily mak bapak saye dua-dua orang Kuching.

    Haha. Just kidding :p

    ReplyDelete
  101. memang.. memang...
    time ni boleh kata OK dan tak OK, tapi one day nanti kita akan mengalami benda yang sama, sebab.. kita jugak akan jadi mak/pak mertua pada anak menantu.. dan kita mula akan request benda yang sama dari anak, sebab kasih mak ayah terhadap anak2 setinggi langit, sedalam lautan..dan kalau nak dibahas mmg xkan habis.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...