Wednesday, September 21, 2011

Tips Mendapatkan BE Nuffnang

Hello peeps...


Sedikit panjang tapi insyaAllah bisa membantu. Apa yang aku belajar dari Yuyu Zulaikha dan aku research dari internet. Ni untuk sesiapa yang masih blur tentang BE.


Buffered earning aka BE ye ? Ada orang tanya aku, macam mana nak dapat BE, ada yang dah berblogging setengah tahun tapi tak dapat BE dari nuffnang. May I start ? Aku mula dari basic sehingga cara halus and I make it extra simple. 

1) Register / Sign Up
Sorry, first point aku noob gila. Tapi kalau tak register under nuffnang macam mana kau nak iklankan product dari mereka. So sila register dengan betul dan letakkan posisi iklan di tempat yang betul. ( leaderboard, skyscraper and large rectangle ). Juga dapatkan status Glitterati di mana kau only serve for Nuffnang. Tiada iklan lain yang berjalan di blog kau, hanya setia bersama Nuffnang.

2) Update Blog
Rajinkan diri update entry di blog. Kalau bagi blogger baru, sehari tu 2-3 entry pun takpe. Sekadar nak latih blog tu target untuk capai at least 100 UV. Kalau bagi newbie, mungkin per entry kau boleh kaut 15-30 UV . Satu entry 30 UV dan cuba darabkan dengan 3 kali sehari ? Dah 90 UV. Bagi aku nak capai 100 sehari tu tak susah. Banyak cara untuk capai target UV yang kau nak.

3)Update Blogger Bio
Okay, blogger bio di dashboard nuffnang ni macam resume lah. Semua orang tahu tentang itu tapi ramai yang tak update blogger bio tu. Tujuan update blogger bio itu adalah tunjuk pada pihak nuffnang bahawa blog kau active. Imagine, beratus ribu blog register on nuffnang tapi siapa rajin update resume tu  yang caught their eyes. Soalan yang ditanya di blogger bio juga memainkan peranan untuk peluang kau dapat BE. (content blog, hobby kau, etc). Maksud di sini , pihak nuffnang akan tinjau biodata kau tu untuk match kan iklan yang sesuai untuk blog kau. Update blogger bio tu seminggu sekali dan tiap kali update biar lah jawapan yang fresh.

Bio yang tak bersungguh-sungguh
'Gua suka baca shin chan. Tu je kot. Kekadang gua gi karok, tak karok wa membuta. '

Bio yang bersungguh-sungguh
'Di masa lapang, saya akan menghabiskan masa saya dengan membaca buku-buku info dan akan dikongsikan dengan pembaca blog saya. Blog saya bersifat informative dan pembaca juga secara tidak langsung mendapat ilmu dari blog saya.'

Nampak beza ? Tulis resume macam nak minta kerja. Haruslah terbaik. 

4)Traffic
Orang kata , traffic tinggi baru dapat BE. Tapi bagi aku tak susah sebenarnya sebab ramai je blogger yang tak cecah 1000 UV pun dapat BE. Yang penting, at least capai lah 100 tu dan maintain terus tingkatkan. Kalau kena gaya dan rajin, sehari 1000 UV tak mustahil even bukan entry SEO. Serious. 

5) Cara Halus
Ni lah cara halus yang aku nak pesan ni. Cuba kau hantar ticket pada helpdesk dan bertanya nicely....

'Hello, pardon me. Kenapa sekian 4 bulan saya berblog tetapi masih tidak menerima sebarang BE ye ? Harap dapat membantu. Terima kasih. :') . Maaf menyusahkan.'

Helpdesk ni bukan robot. Dia manusia yang ada hati dan perasaan. Jika kau menghantar ticket, jangan lah menulis seolah mendesak atau maki. Setiap ayat yang dituju biarlah berbunyi sopan dan jangan put all the blame pada diorang. Pada mulanya diorang akan reply..

'Anda perlu lah meningkatkan traffic blog anda untuk mendapat perhatian pihak advertisor'

Tapi bila tengok kau punya attitude tu elok, diorang akan dengan murah hati bagi tanpa kisah traffic tak berapa tinggi. Even kalau account nuffnang kau punya masalah, jangan sesekali kau maki atau seolah menyalahkan. Helpdesk nuffnang sangat penyabar dan ramah. Serious. 

Last week, account nuff aku ada problem and 4 BE yang masih berjalan tiba-tiba lesap. So aku hantar ticket untuk bertanya. Aku tanya dengan berhemah dan serba salah sebab menyusahkan diorang untuk membantu aku. Then after a day BE aku bertambah dari 4 ke 6 BE. Semua orang boleh dan layak mendapat BE cuma mungkin tercicir. 


Tapi jangan lah selalu gila hantar ticket. Nanti nampak mendesak. 


Dah dapat BE , the next step is to work extra hard on your traffic. Nuffnang sungguh baik, semua orang berpeluang dapat BE. Percayalah. 


Happy reading and have a nice day...

p/s: Saya akan buka ruangan iklan di bahagian leaderboard. Sesiapa yang berminat untuk menyewa, feel free to tell me ok.





97 comments :

  1. HUUUU. NICE SHARING. PASNI NK BERAMAH MESRA DGN NUFFNANG LA. HEHE. baru perasan. ter caps lock:p

    ReplyDelete
  2. rmi merungut tak dpt BE.. yeah harus di akui, korang tak penuhi syarat yang ditetapkn mcm mana nak dpt BE kan?

    btw tickets tu memang cara paling halus... huhu

    ReplyDelete
  3. tahniah namee..mr baiz pun alhamdulillah dapat jugak 1 be...ok la kan..hihi..helpdesk tu kat mane ek?

    ReplyDelete
  4. tips yang menarik dan amat berguna! tapi akak sekarang tak pakai nuffnang lah, pakai adverlets..

    ReplyDelete
  5. jarang kau buat entry pasal benda ni. actully aku dah jarang check income blog aku. aku pun tak kisah sgt pasal nak buat entry soe, alexa ranking. yang aku nak pastikan skrg ni nak mantapkan dulu entry aku. sebab aku tau aku masih gagal nak dapst pembaca setia. dah la skrg aku dah tak bw sebab pakai tab ja. sgt susah. so sapa dtg blog aku baru aku akan lawat balik.

    ReplyDelete
  6. thanks for u info nameee....ahkak ni tak dpt2 BE....heheeee.... Harap2 boleh amalkan tips namee ni

    ReplyDelete
  7. wahhh, namee dah nak buka iklan sendiri ye? hehe, nice beb. gudluck. nice entry :)

    ReplyDelete
  8. yes namee memang seorang yang ada PR yang bagus :)
    bila kita baik, org lain akan layan kita baik juga...

    ReplyDelete
  9. wan dah setahun berblogging, tak pernah langsung dapat BE dari NUFFNANG,,, hmmmmmmmmmmm

    nwy ni tips terbaik lah namee :D

    wan suka.. lepas ni kena anta surat cinta dekat nuffnang banyak kali.. eheh

    ReplyDelete
  10. namee..masalah kita sama la..minggu lepas pun BE semua hilang.lepas tya kt helpdesk tu terus maasuk lagi 3 BE.Yuhuuuuuuu!!

    ReplyDelete
  11. terasa penuh kasih sayang entri tips ni..eheheh..sy suka baca..siyesly

    ReplyDelete
  12. walaupon ada nuffnang, tp ttp tak suka....bengang..arghhh~~

    ReplyDelete
  13. tq namee! sy rasa masalah sy kat sini jarang update blogger bio kut..pasni kene rajinkan diri..hehe

    ReplyDelete
  14. tq namee! sy rasa masalah sy kat sini jarang update blogger bio kut..pasni kene rajinkan diri..hehe

    ReplyDelete
  15. hoho...info bagus..ble cuba nanti...ngah sedap pakai advertlets skang ni..hehe

    ReplyDelete
  16. thanks namee utk info,ayie UV dalam sehari maintain ats 50 dlm sehari..ada ler sket naik tbung tu,huhu...:')

    ReplyDelete
  17. Thanks! Dengan segera i akan update blogger bio :D
    Tips best, sebab simple and senang faham.

    ReplyDelete
  18. wah bagusnya.... azza jarang sangat dapat BE... kadang2 terasa jugak, tapi sekarang dah tak kisah lagi kat niff, ingat dia tak sayang kite.

    ReplyDelete
  19. tenkiu namee for sharing...huhuu..dkna pernah hilang BE jugak...sedih :(

    ReplyDelete
  20. thanks for the info ^^

    http://bulatmata.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. tu la kan... ko tengok blog aku. aku pun tak paham macam mana leh dapat BE...

    mungkin sebab aku semangat masa tulis bio kot...hahaha

    ReplyDelete
  22. sungguh namee!

    smeua cara tu eka buat dan eka dapat be dah..hehehe

    seklaid epa bagi sampai 6,ke 7..

    tap semua dah ME dah..

    skang running satu jer..hehehe

    nuffnang baik hati kalau kita sentiasa respon pada dia...

    ReplyDelete
  23. Nice tips my dear ;) Berguna untuk mereka yang tak tahu pasal BE ni ;)

    ReplyDelete
  24. zana ta kejar sangat BE Nuff nie ,. zana buat blog pun sebab zana suke menulis ^^

    pasal blogger bio tu ,. memang zana ta pernah nak update ,. heee

    http://syazanasani.com

    ReplyDelete
  25. Tips yang sangat bergunaa ! Dulu laily tak tahu pon tanya kat Ujang then lepas sekali dua hantar tiket alhamdulillah lah BE tu nak jugak melekat.. Hehe :)

    wahh ruangan sewa ? berapa hengget kah Namee ??

    ReplyDelete
  26. I'M REALLY LOST,WHT's exactly is BE nuffnag?
    btw,congrats on the selection :)

    ReplyDelete
  27. u seem very expert and alert all about BE Nuffnang ;) hehe.

    ReplyDelete
  28. masih tak reti dengan BE + nuffnang..

    ReplyDelete
  29. Laily booking awal awal taw ! Nanti dah bukak bagitaw yer..

    Thanks Namee :)

    ReplyDelete
  30. terima kasih namee. masa mula2 dulu pun saya hantar tiket.. nuffnang baik giler! setiap yang ditanya mesti diorang akan jawab..

    sayang nuffnang and nuffme *namee...eh.

    ReplyDelete
  31. macam mana nak pasang undian yg warna biru tu ek...da buat tapi xda pun kod html nyerr??

    ReplyDelete
  32. betul tu :) ijah pun lepas beberapa bln xdpt BE , ijah guna cara halus tu. ;)

    ReplyDelete
  33. x tau apa tu BE?? camana pengiraan tu??

    ReplyDelete
  34. Yeahhh semua tips ni betul dan dah praktikkan pun dan dah dapat banyak BE pun. Thanks sis for sharing :)

    ReplyDelete
  35. THANKS ! I MMG NOOB GILA PASAL NUFF NIH,AND NOW I DH PAHAM =)

    ReplyDelete
  36. betol tue..tu memang cara yang betol dan tepat!ikut je cara ni dan bersabar..pasti dapat...

    ENTRI TERBARU: monolog Lelaki Kacak, Tonton TV1,TV2,TV3 di FBTERSEREMPAK NUFFNANG DAPAT 3 BE free

    ReplyDelete
  37. thanks namee for this information.Kadang2 saya pon blur jugak dgn nuffnang ni. dah lama dgn dia tp still xdpt BE.

    ReplyDelete
  38. hi sis...bnyk entri menarik & santai. Thanks for d sharing.. :)

    ReplyDelete
  39. Greatttt!!!! http://hudilham.blogspot.com/ jom follow..nt buzz kite follow balik k

    ReplyDelete
  40. thx namee.... memang post terbaek lah.. tao pon sedang cuba..hehee

    ner tau dapat BE lebih ker..hehe

    ReplyDelete
  41. namee, nuffnang kita ada teknikal probs lah rasa nya.bila nak hantar ticket tak boleh.asal eh? namee tahu tak kenapa?

    ReplyDelete
  42. wahhhhhhhh dah lame xdapat be la:( sedihhhh.. thanks sharing namee^^

    ReplyDelete
  43. nak cikit BE namee boleh???
    bgus tips ni..thnks namee..

    ReplyDelete
  44. kite baca entri ni till the very last word dgn sgt khusyuk. tahniah her her. kite nak cube ! :D

    ReplyDelete
  45. owh..... gitu.. bru tau! macek kak nameee ><

    ReplyDelete
  46. yana tak guna nuffnang.. huhuhu.. interesting yang pasal iklan tu :)

    ReplyDelete
  47. semua dah buat jugak namee..ermm tapela, belum rezeki lagi kot, tapelaa..SABAR jela dulu..sobb sobbb.. :(

    ReplyDelete
  48. semua dah amalkan, tapi nape tak dapat BE eh?? :P

    p/s : nak mintak tolong ape? pm inbox keroro ye :)

    ReplyDelete
  49. hoho. nice. tapi malas nak buat sebab leceh.

    ReplyDelete
  50. wah! nasihat si pakar dah dengar nuffnang :))

    ReplyDelete
  51. buffered earning, kalau kena cara, memang boleh dapat.

    kalau betul cara, bukan takat 'boleh dapat' tapi memang 'boleh dapat banyak kali'

    TQ namee sbb share ni =)

    entri hari ini: Transformasi yang tidak berapa kekal:Inilah Fahmi

    Regards,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  52. hee..saya tak minat nak letak benda-benda..

    namee..singgah r blog :D

    ReplyDelete
  53. hehehe.
    wan sokong apa yang namee cakap.
    semuanya betul..
    penjelasan yang bernas dari namee.
    nice tips!

    ReplyDelete
  54. sebnarnye sy masih tak faham BE tue ape..wlpn dah letak iklan nuff dah hampir 1thn..huhuhu..thanks sbb share info nie..=)

    ReplyDelete
  55. ntah ...aku macam masih blur2 lagi ...keh3

    ReplyDelete
  56. thanks namee bg tips nie. akan cuba perbaiki mana tau bleh dpt BE sokmo ^^,

    ReplyDelete
  57. Nice entry...pasni nak try helpdesk la...memang dieorg peramah..selalu dpt CPC je..nk jgk dpt BE berhari-hari kat blog ayien...baru syok berblogkan...=)

    ReplyDelete
  58. huwaaa..anis baru 40sen BE..kui3..ntah bile la nk kaya mcm cik epal..hehehe..=p

    ReplyDelete
  59. alhamdulillah skang nuffy semakin murah hati nak bagi BE kat fara hihi..
    btw position iklan sngt pnting

    ReplyDelete
  60. namee,yang tu semua kita dah buat and alhamdulillah, ada lah ssikit rezeki dari nuff bila berblog..

    ReplyDelete
  61. 4)Traffic <--

    yang tu taik.time trafik tinggi taknak plak kuar BE.bile da turun.aku tak update, dtg plak BE beramai2.cam shial

    ReplyDelete
  62. thanks namee for the info. sangat berguna tips ni :))

    ReplyDelete
  63. rupanya semalam saya baca jer entri.. lepas tu ikut pe namee cakap.. dah tu.. lupa nak komen.. hahahaha... ingatkan saya dah komen...btw, thank u... saya dah tahu apa yang kurang dengan blog saya...=)

    ReplyDelete
  64. ape 2 BE
    apa 2 UV
    apa 2 SEO..

    aduh xphm ar namee..
    tlng jelaskan...
    PLSSS!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  65. yyup.. datz rite.. nuffnang memang baik.. juz yang penting kene rajin n rajin.. rite? btw, still bengong jugak nie walaupun dh lame blogging.. hehe.. nak hantar tiket tu cm ner? huk3..

    ReplyDelete
  66. mcm mne nk taw BE tu dah dapat ke tak ? tak bpe nk fhm laa .

    ReplyDelete
  67. thanks for sharing dear.. :)

    lama tak datang sini..

    ReplyDelete
  68. dah nak hampir 2 tahun berbelog..tak pernah pun dapat BE..tapi tak berapa nak kesah sangat pun..sebab berbelog untuk melampiaskan nafsu gila menulis..sebab tu buat biase je..ehehe..

    ReplyDelete
  69. thx dear.sangat2 membantu untuk blogger baru macam saya. :)

    ReplyDelete
  70. thanks so much..tips dan info you sgt mudah utk difahami.

    ReplyDelete
  71. Hi Namee .. good tips and will follow your advise

    ReplyDelete
  72. update blog 3 kali sehari? kite igt xbagus buat sebegitu kerap..hihi thanks nameeee..sgt x kedekut ok u ni.. ;)

    ReplyDelete
  73. Hi namee..nak tanya,kenapa bila kita dah add nuffnang ads kat blog kita,tp tak muncul pun ads tu bila view blog.saya baru je start blogging 3-4 hari lepas.ke nak tunggu blog 2-3 bulan baru boleh letak nuffnang ads?makcik poning......!

    ReplyDelete
  74. hai sis saya repost ini ye. dah credit blog sis di akhir post. thank you dan jemput datang :*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...