Wednesday, October 19, 2011

Bahasa SMS yang Mahukan Penampar

Hello peeps..

Sedarkah anda bahawa bahasa ringkas sangat menyakitkan hati. Maksud di sini, perkataan yang kau beriya menyingkatkan sampai orang tak faham apa yang kau cuba sampai kan. Sebutannya mungkin sama tapi ejaan dia sedikit cambangang. Membuatkan kita baca text tu banya-banyak kali dan terpaksa tanya pada sanak-saudara untuk minta kepastian tentang maksud text itu.

Contoh..
Ejaan nama pun  Chantique. ( Cantik )
Nak luah perasaan... Aku cinta dia tapi kenapa dia buat aku macam ni. Hari ni sucks gila.

Tapi bahasa cambangang...Tak, malam tadi dia mai rumah. Aku dan dia gaduh semua sebab laki lain. Aku tak sangka dia jealous dan terasa hati. He loving me actually. I am loving too. 

Memang aku susah nak faham dan perlu masa 20-30 minutes untuk kaji setiap perkataan sambil bertanya orang ramai. Bahasa melayu aku dah la kurang sempurna dan banyak perkataan bahasa melayu juga yang aku tak reti nak eja. Apatah lagi aku nak master bahasa cambangang ni plak.

Orang yang suka perkataan ringkas ni asalnya sebab nak jimat credit. Maksud, setiap text yang dihantar, tak mahu lah melebihi satu page. Kalau dulu per sms adalah 15- 20 sen. Sekarang mostly 1 sen je, itu pun masih nak kedekut ke ? Aku rasa bahasa cambangang ni kononnya trend. Kau tanya lah semua orang, agak-agak mereka faham tak text yang kau hantar tu ? Makin lama bukan makin ringkas, menambah huruf lagi ada lah.

Tambah Huruf
Kita : Kiteww
Lupa : Luperw
Ketat : Kertart

Cayang awak "kertart kertart"

Rosakkan English
Loving : Leuving
Actually : Ekceli
Morning : Mownink

Terlalu ringkas
t : nanti
p : tapi

Em ,banyak lagi. Aku ambil contoh yang aku baca kat forum bahasa cambangang tadi. Seeloknya, pakai lah bahasa panjang terus. Kalau ringkas sikit sudah la. Aku sendiri pun sampai lupa ejaan dan jadi keliru sebab banyak baca bahasa yang ringkas on the net. 

Text sakit hati yang aku pernah dapat...

mi, t g wet tew kt kte : namee, nanti bagi duit tu kat kita.

Happy reading and have a nice day...

Talk to you later : ttyl (ini memang ringkasan yang standard dan wujud )


Sedih betul lah dengan bahasa ewww ewww. Teringin nak tahu siapa pengasas dia. :''(












10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


171 comments :

  1. aku tak reply msj mcm ni...haha

    ReplyDelete
  2. Hahaha Betul Namee , memang cambangang rasa nak lempang kalau baca text yang short form gila babas macam gini ^^"

    ReplyDelete
  3. syukur akak tak berhadapan dgn pelanggan yg guna bahasa ni. kalau tak mahu stress akak nak paham.

    lg2 kalau dia mintak tulis bahasa mcm ni atas kek. mcamana eh. happy birthday dlm bahasa ni..? hehe.

    ReplyDelete
  4. aku benci gila shortform yang aku tak paham.
    btw(shortform jgk) yang aku paham and standard dalam perbualan tuh ok la. tapi jgn la merosakkan bahasa. Bahasa itu dah cukup indah, tak perlu di tambah.

    ReplyDelete
  5. bila guna ayat panjang kene ejek jugak, hrmmmm :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. biarkan dia ejek at least kita tak MEROSAKKAN BAHASA SENDIRI.

      Delete
    2. biarkan diaorang ejek, asalkan bahasa kita cantik.

      Delete
  6. ha..tuh SPM (bahasa malaysia) result merundum 3 tahun nih! ;)sebb sy buat analisa keputusan spm ;)

    ReplyDelete
  7. yg contoh namee bg tu mmg mnyampah jugak nk mbca tp lau takat 't' & p tu slalu laa gunee

    ReplyDelete
  8. hahahhaa. itu lah pasal. rasa mcm nak sekeh kepale bebudak skang pun ade. seriously x paham langsung kadang2... haishhhh...


    mcm gedik sangat pun ya. macam mintak penampar pun ade..

    nasib baik la generasi kite x macam tu namee...... -___-

    ReplyDelete
  9. nasib baik aku mengamalkan proper malay masa sms..aahahah

    ReplyDelete
  10. Tu sangat kedekut sampai tak paham nak bace.

    ReplyDelete
  11. pernah jugak dapat kawan-kawan yang mesej dia macam ni la

    menambah pula akhiran KEW disetiap perkataan geliwwww,apew,manew,du8=duit,duduk=duk2,tidur=tidow,marah=mawah,dan beberapa ayat lagi...

    adeh,berbahasalah dengan betul walaupun bersms sekalipun.geliat lidah ni

    ReplyDelete
  12. huh...memang cambangan lah... lagi menyampah kalau mesej 2 menggedik "eee, shaye tark shukew taw" nk bace pun menyampah

    ReplyDelete
  13. keh3...mmg tak dapat dinafikan yang mudah jadi disusah2kan...pening campur sakit hati...

    ReplyDelete
  14. hahaha.. yien pun baca gagap2..
    rosak ejaan ibunda kita..

    ReplyDelete
  15. mintak sepakan pun ye jugak. dpt msj camni mmg malas nk layan terus. tak salah gune short form s long s boleh difahami.

    ReplyDelete
  16. owh men! tak suka betul kalau dapat sms macam ni! mmg nk kena smackdown sorg2 kalau bg elie mesej macam ni! haish!

    ReplyDelete
  17. mcm cacat, ckp2 elok2 x boleh ke.
    tgk member pon ada tepengaruh ckp cmni.padahal umo da masuk 25,bukan remaja ponn.

    ReplyDelete
  18. hihi
    macam2
    anum kadang2 x faham bahasa sms nie

    ReplyDelete
  19. hahahaha..wan paling tak suka text macam ni, selalunya, budak budak suka text macam ni..tapi kan, member wan sendiri ada yang text macam ni, " aq, budark budark etc etc..

    wan, bila text, selalu tulis panjang, member wan pernah tegur, " skema gila text kau "..

    skema tak skema, yang penting, selesa kepada pembaca.

    mereka budget style lah konon tulis macam tu.

    mi, wt pew tew??.
    dh mamam t3ngh ary?.
    itew tuti ary ni.
    b3st titow, hujannn.cejuk.
    mi nk tampa titew x tls cmney?

    heheh.
    have a good day.

    ReplyDelete
  20. Talk to you later : ttyl (ini memang ringkasan yang standard dan wujud )


    perkataan nih jugak wujud...

    i miss you-imy
    i love you-ily...

    p/s:aiman pon benci gak org guna perkataan yg singkt2 cam tuh..camgampang..heehehee....

    ReplyDelete
  21. hahahaha kalau yang masih boleh dibaca tapi ejaan berlainan macam ekceli tu ok lagi dik..

    tapiiii kalau iteww t g wet tu..uihhh berkerut dahi dan hidung nak memahamkan..apakah?

    nak singkat tak salah..tapi please jgn menyusahkan org nak faham..nama pun bahasa SMS..short and simple..tapi skali lagi ditekankan..kena yang senang nak faham bukan terbelit belit sehingga maksud SMS tu tak sampai huhu

    ReplyDelete
  22. hewhewhew samewwlhaaa ite pown xsukeww bahasewww cengginiiiiiiii.

    #macam nak kena penampar. serius geram juga klu dpt txt camni

    ReplyDelete
  23. haha kelaka la. ila tgk kat fb, budak2 update status pergh ayat menjejeh. tak paham. kalau buat belog lagi ar. diorang nak rasa diri tu 'cowmhel' tp xdenye. makin tak sudi nak bace entri ade la.

    ReplyDelete
  24. grrrrr, mmg mls lyn la klu dpt msj mcm tu..

    ReplyDelete
  25. kalau letak dalam blog . lagi sakit hati .

    =="

    ReplyDelete
  26. hahaa..memang sudah nak faham bahasa sms nie..betul tu, 1 sms kita terpaksa baca 2 3 kali nak faham apa yang nak di sampaikan..

    kalau dkna baca sekali tak faham terus jer reply 'nak cakap apa nie? tak faham la'..

    pastu tu dapat sms full...boleh pulak taip elok2...

    bahasa melayu semakin rosak dan kesanya kepada budak2 sekolah. buat karangan BM pon tak lulus sebab guna bahasa sms...

    ReplyDelete
  27. ahha! nice one. ieka ade dpt msg camtu, jgn harap lah nk balas.
    but then the sender text lagi "naperw ta reply? xderw credt kerw?" (tergeliat lidah.lol)

    ouh stressss!!

    ReplyDelete
  28. alahai, memang sakit atila bace.. blh terguling-guling nangis..

    paling xsuke ngan tambahan 'w' di belakang perkataan..adoii -.-'

    ReplyDelete
  29. haha! ok lagi la tu sms.. there's one blog yg guna bahasa macam tu for the whole entry.. nak gila jugak baca.. haha!!

    "ary ny sak gle" hahaha! serious macam siot jer.. haha!

    ReplyDelete
  30. mengeja sy baca ayat tu..adeh..lawak!!!

    ReplyDelete
  31. heee~mmg trend kot skrg nih use short form..

    ReplyDelete
  32. ni i bagi satu ringkasan bahasa yang memang masuk toplist bahasa ringkas yang paling dibenci i: K.

    ReplyDelete
  33. tgh pening,dpt text mcm ni..terus rs kusut kepala otak~

    ReplyDelete
  34. bahasa cam ni mmg memeningkan kepala. naik krem mulut nak menyebut. aku setakat suka2 je guna satu perkataan, "gitew". kalau sampai dah guna aq segala mmg blh migrain lah aku

    ReplyDelete
  35. memang geli bahasa CAMBANGANG ni. Nak tegur nak marah adik sedara sendiri. Byk bahasa ni diguna oleh budak2 baru nak up.. geli DOWH. budak budak bawah umur.


    Azza ada adik tingkatang 2, dia tak pakai bahasa perosak ni, tapi kene perlekeh dengan kawan2 dia. Azza nasihat teruskan je identiti sendiri , lama-lama biar kawan2 dia sedar sendiri.

    Meluat.

    ReplyDelete
  36. sy prnh dpt text yg esoknya baru sy reply sbb tak faham. "owp!tdy dea dew gark eyh,taa pasarn ewh" @#$*%!

    ReplyDelete
  37. sungguh 'bombastik' bhasa sms die org nie.

    ReplyDelete
  38. kalau jenis bahasa camni ada kat mana2 belog, alamatnya mmg tak baca ..pangkah tros..

    ReplyDelete
  39. fuhh,jenuh ayie nak fahamkan juga..hehe..terasa pun ada juga ni,sebab ada juga buat mcm tu,hihi...

    ReplyDelete
  40. huh
    penat kot otak nak mencerna pekataan cenggini
    sampai ase satu tahap yang
    what the?????
    aduhai.....

    ReplyDelete
  41. mls nk baca klu sms mcm ni. ada jgk blog yg tulis perkataan konon comel ni. meluat pun ada, haha selalunya budak2 sekolah suka tulis mcm ni, bajet comel, hoho

    ReplyDelete
  42. haaa? ini cambangang yg camgampang tau?


    ade staff kt tempat keje dian kene mara dgn dian sbb die suke bg mesej kt dian yg cambangang.
    tp bukan ejaan cmni. tp penggunaan tanda bace.

    'a?kum!!!!dian!esk awk jgn lupe bawak choc!!!!awk igt tau!!! sy da ckp awl2??

    sakit hati tak bace? mcm tak belajar bahase melayu. die actually taktau pon penggunaan tande bace,die main taip je. tp bile dian bace dian akan sakit hati. haha. so bile dtg tmpt keje kene basoh la die sbb bg msg cambangang.

    well,dian tak suke org tambah tambah camkertart tu. eiii cam ape tah tu. lmao

    eh lmao tu mmg ringkasan yg famous skrg. hehe. yg tu takpe :p

    ReplyDelete
  43. mmg susah nak faham bhasaanak muda zaman skrg

    ReplyDelete
  44. Sangat bersetuju dengan pendapat anda...

    ReplyDelete
  45. serius tak paham.. hahahhah... lama gak try nak paham.. tapi memang betul.. dulu orang nak lebih ringkas jimat kredit.. tapi sekarang? adoyaiii,,, sakit mata, sakit ati plak baca.. kalau sikit2 okey kot.. tapi kalau dah semua pon nak ringkas atau nak tambah perkataan.. memang boleh hangin satu badan baca..

    ReplyDelete
  46. biase nye kalau budak2 skolah yg taip mesej macam tu. maklumla, baru kenal dunia. hahahaha :D tapi kalau dah besar2 macam kita ni buat macam tu, memang betul2 mintak penampar! :D

    *betul tark apewww kiteww cakarp niee namee? haha :D

    ReplyDelete
  47. yg tmbah e ngan w tu mmg mintak kaki sgt2!

    ReplyDelete
  48. but still, macam tak boleh pakai je ttyl tu, haha. sebab macam makin banyak singkatan sampai tak tau binatang apa yang orang nak cakap. setakat gtg, brb, afk, idk, lol tu tau lah. lmfao lmao segala tu natam apa dah tak tau, serious. biskut lmao masuk angin -___- HAHA. serious tak boleh tahan dengan singkatan and initial.

    *baru tau ttyl tu talk to you later (kuno)zzz HAHA

    ReplyDelete
  49. baguslah entri ni namee!
    akak pun meluat gila ngan orang yang guna bahasa camni! gedik gile..

    akak kalau orang tulis blog ke, sms ke guna bahasa camni memang akak tak baca pun!

    ReplyDelete
  50. kebanyakan bahasa yang tambah huruf "W" di belakang boleh dikira sebagai bahasa 'gedik'. sebagai contoh: kitew(kita), gitew(gitu).itu berdasarkan pengamatan saya sahaja. (alamak, komen pun kena eja penuh nampaknya)...:D

    ReplyDelete
  51. hahahha.... bole tergeliat lidah bace... ;))

    ReplyDelete
  52. xske klo dpt msg mcm ni..
    eja mcm bese suda..mkne nye sme jgk kn??oppss..thats my opinion..hehhe

    ReplyDelete
  53. hahahha..ni bukan kes nk jimat krdt namee..ni kes ngade lebey je haa..sumpah tak paham dan menjengkelkan.

    ReplyDelete
  54. mmg nk kena penampar kalau baca... huhu

    ReplyDelete
  55. haha...mmg mgambil masa yg lama utk faham..tu pun nasib le namee tolong terjemah..kalau tak..errrrrr mmmg akan tny org lain.hehe

    ReplyDelete
  56. hoho. paling suke msg pelik2 ni budakbudak skola. sgt tk paham :)

    ReplyDelete
  57. salamun a'laikum

    rasanye even kasi penampo pn belom cukup *ttbe rse kaku nk taip shot form

    perhaps mse dia taip tu br je blk bercuti dr france...so slang3 tu x abeh kunyah lagi la tu *kikikiki


    fii aman Allah
    L.N


    pssss...cer kc diorg kunyah sirih sure jd melayu blk kekekeke xD

    ReplyDelete
  58. yang muda remaja macam namee pun tensen apatah lagi yang dah sezen cam akak...geram tau..adik ipar ngan anak sedara selalu anta msg macam tu...rasa nak maki je....

    ReplyDelete
  59. namee dah tlg betulkan baru boleh fhm ape dia ckp..heheh

    ReplyDelete
  60. hahaha. #cambangang. Rasa nak kaki je manusia2 yg sebegini rupa. Cubalah taip msj dgn bhasa standard. Tu pun nk kena ajr gak kot..hehe

    Bagus idea Kak Namee :D

    ReplyDelete
  61. kehkeh..mmg sakit hatiw kitew lew kal0 dpt msg ginie


    hahaha..xretila nak taip2 gitu..hee..

    ReplyDelete
  62. 2 tahun lepas, ade sorg budak lelaki umur 18 nak kawan ngan akak tau.. masa tu akak umo 25...disebabkan masa tu baru je putus tunang, so layankan je la budak ni..tapi lama-lama memang tak boleh blah sebab dia msg mcm ni la..siyes sebiji mcm ni...memang rase nak bagi penampo je.... heheheh... masa tu rasa diri ni macam ketinggalan zaman pulak sebab tak boleh nak catch up bahasa2 camnie... rase diri cam orang tua... hahahah

    ReplyDelete
  63. yang lagi bangang kan, ada yang guna bahasa macam tu kat facebook. lagi-lagi bebudak sekolah dan lagi-lagi perempuan buadak sekolah. pegi sekolah tapi bahasa melayu FAILED. selalu gak aku bgtahu -BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA, USUL MENUNJUKKAN ASAL!. Kalau melayu failed bahasa melayu, nak jadi ape? hehe luahan aku jugak neh.

    ReplyDelete
  64. selalu wat jugak. tapi ms sms mata layu2 nak tidor

    ReplyDelete
  65. ekk , kita baca pun jadi sakit hati . pernah nak baca text orang , tapi apa yang dia tulis tu tak paham and buat orang pening kepala . memang rasa nak marah je orang yang hantar text macam tu . at last ignore je text dia even penting maybe , tapi terpaksa . sebab tension baca text yang memeningkan .

    ReplyDelete
  66. rasa nak lempang laju2 je org yg bg msg mcm ni..

    ReplyDelete
  67. mengharukan, menyedihkan, dan pathetic.

    tapi kelakar. :D

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  68. memang betol cambangang kann .
    macammane laa kalau jawab exam agaknya .
    satu perkataan kadang2 boleh jd bermacam macam maksud .
    HAHA .

    ReplyDelete
  69. aku tepon maki die balik. mmg cambangang la:(

    ReplyDelete
  70. yang..ni bebudak sekolah skrg yg slalu taip cenggini kan kan?HAHAHA pening hakuuu

    ReplyDelete
  71. ishhhh delete je msj cmtuh , hahaha , kejam sungguh !

    ReplyDelete
  72. slalunya kalau dpt mcj cmnie mema maki dlu la bru tnye apa mksud dia .. hehe kdg2 laki pun ada hntar mcj cmni gak .. tak tahu la asal dorg jdi cmni .. haish pelik2 ..

    ReplyDelete
  73. akak yg dh pangkat ahkak-ahkak ni lagilah..mmg x paham lgsung bahasa cambangang nih..

    ReplyDelete
  74. hahaha apa dia hang tulieh ni cek tak paham.

    budak2 baru nak naik,sekali tegur meninggi hidung,nasib baik time kecik2 aku tak penah camtu.

    ReplyDelete
  75. Hahah....! Yang last tuh seriously memang annoying habisss. I pun kdg2 terfikir2 tertanya2 apa maksud yang diorg nak cakap dlm mesej tuh.. haha..

    ReplyDelete
  76. wakakak..adehh..tak tercapai dek akal ni nak translate..bahasa planet pluto kot dia guna. ahaks..

    ReplyDelete
  77. hahahhahhaha..nak tiru jugak....jeles lew tew...lalallala..

    ReplyDelete
  78. i hate those shortform. whenever i read those shotforms, terfikir sekejap, are there no more shotforms can be used other than those??? :/ excluding LOL, GBU, and so on!

    ReplyDelete
  79. cambangang..
    aku kalau taip mesej memang macam karangan dah sekarang..
    nak bagi orang paham satu..
    satu lagi kalau taip macam tu tak ke annoy giler..
    kan?

    ReplyDelete
  80. sms mcm ni memang mintak lempang laju2.. lol

    ReplyDelete
  81. memang btul nk kena lempang laju2 la.. hekhek..

    tak pham ape yg dia tulis..
    terbelit2 lidah ni

    ReplyDelete
  82. darling! SANGAT SETUJU! memang bahasa camni rasa nak telan idop2 je nset tu..nasib nset tu bukan makanan...lau dapat sms camni, memang fikir banyak minit gak baru dapat isi yang dihantar..byk kali gak bgtau smula sebab tak faham..haram jadah ape taip camtu..malas taip sms, call terus..bercakap lg senang kot ..hik3

    ReplyDelete
  83. paling tak suka yang ada euuww euuww tu. apew kamew buat tew? erkk please la. ahahaha

    ReplyDelete
  84. bahasa cambangang yang pelu di lempang! haha..ntah pe2 lah kan..

    ReplyDelete
  85. hahah tau xpe..kadang2 sampai x paham langsung kan..geram

    ReplyDelete
  86. Klu stakat mcm ni masih ok lg...lg sakit hati klu jenis yg bls pendek gile...org dok taip pjg2 dia balas satu,dua ayat je -_-"

    ReplyDelete
  87. Errkk....susah nye nak paham!haha

    ReplyDelete
  88. one word : annoying !

    bahasa macam tu memang sangat buat orang sakit hati plus tekanan darah makin meningkat.. hahahah

    ReplyDelete
  89. err..."bahasa cambanggang"mmg trend dah kowt..last2 dalam essay pun tersilap,naya ja kena potong markah...heee

    *aku pernah gak tanya balik nie maksud apa eh..kadang2 buat malu jek..hahaha

    ReplyDelete
  90. Budak2, kononnya trend. Sejak dah blogging, da jarang guna singkatan pelik2. Haha.

    Namee amik gambar phone ke? Cool giler

    ReplyDelete
  91. Really hate people like this.Saya memang tak reply la mesej macam ni.Memang ramai gila la yang guna bhs mcm ni.Bajet comel.Kalau Anwar Hadi dia gelar bahasa ni bahasa Eww Eww kan? haha.Sometimes very funny bila kita tengok kwn buat msg mcm ni. =)

    ReplyDelete
  92. kalau nak guna singkatan pun guna la yng org senang fahm,ne tak,siap ada tmbah huruf lagi..erm..genk pun langsung tak faham SMS kat atas tu huhuh..

    ada masa terluang,jemput join

    http://genkcorner.blogspot.com/2011/10/segmen-jom-kenal.html

    ReplyDelete
  93. hee, setuju. jadi jugak ye kat namee. sama mcm entry aku dlu. bahasa budak gedik ni.

    titew shukew lorh entry niew. hihix. t my at blog titew taw.

    p/s : sje nk aplikasi. hehe

    ReplyDelete
  94. pening kalau terjumpe bahasa alien ni..berpinar mata..otak pun jadi jammed..huk3..

    ReplyDelete
  95. hahhaha.... selalu gak dapat mesej cam tu.. pening nak translatekan.. :)

    ReplyDelete
  96. pernah juga dapat bahasa sms yang lebih kurang macam tu.. (perghhh.. skemanya tulisanku ini)..

    sampai terpaksa repy balik tanya pe menda yang dia send tadi.. huhuhu.. ai ke ketinggalan zaman atau dorang terlebih advance..

    ReplyDelete
  97. Bahasa cambangang ini sebenarnya sungguh seronok untuk dilayan. Pada suatu masa dahulu ketika saya aktif bergiat cergas di arena 23232, bahasa ini sunnguh sejuk sehingga kemampuan penggunaannya mampu memikat pemilik hati si mod di laman chat. Jika sudah bosan, kami akan memulakan provokasi pendirian politik. Oh, sungguh seronok sekali.

    ReplyDelete
  98. yaya sure gelak dulu sebelum nak reply. tapi perasan tak bahasa cambangang ni membuatkan kita membaca pakai mulut dari membaca dalam hati mcm biasa. bukankah memenatkan namee? huhu

    ReplyDelete
  99. i read 'he leaving me'..lol loving rupanye...my youngest sister use this kind of short form,satu family kutuk dia and asked her to change it..lemauuu je..merangkak kut nak baca..aduhaii

    ReplyDelete
  100. kalau fisa, fisa akan reply lagi teruk, lagi bertambah tak paham.. haha

    ReplyDelete
  101. betul..kadang2 over short form smpi x paham..

    ReplyDelete
  102. salam, sy silent follower jer. pasal msg bahasa cambangang nie, so far x penah lg terima. cuma penah ler masa blog walking tu terbaca entry tulisan2 mcm ni.. mmg hampeh. then my friend yg segenerasi ni pun kalo dpt msg mcm ni mmg bengang je la. ckp ler 1 2 perkataan dlm msg tu pun sy rasa blh giler nk baca n faham.

    ReplyDelete
  103. same here. i pun akan ambil masa yang lama gak la nak memahami bahasa mcm ni. i guess, age gap kot. haha.

    ReplyDelete
  104. haha .. saya xprnh reply msj sedahsyat ni.. kalau nk msj ngan lecturer kne bg ayat pnuh haha.. ngn kawan2 ayat pendek2 je tp xde la smpai xphm haha

    ReplyDelete
  105. salam..my cousin suka la guna ejaan cambangang ni..mmg tak faham. biasanya budak2 remaja skrg la yg suka buat. ada sekali dia text saya, then terus sound dia..

    geram btl sbb kita plk yang pening nk fikir apa benda yg dia tulis..klu shortform ok lg..ini dah bertambah-tambah bagai..aduhh..rosak bahasa..bahasa kan jiwa bangsa.. ^^

    ReplyDelete
  106. kalo na ringkas jgn smpai org laen tak faham tue jaa..
    hihi :))

    info terbaikkkk! :D

    ReplyDelete
  107. sakit hati bila dapay mesej macam ini. walau aku pun pernah buat jugak tu pun sebab iPhone punye touchscreen dah nak jahanam. Macam shitbrick punya bahasa!

    eUUUWWW...haha

    ReplyDelete
  108. sakit hati bila dapay mesej macam ini. walau aku pun pernah buat jugak tu pun sebab iPhone punye touchscreen dah nak jahanam. Macam shitbrick punya bahasa!

    eUUUWWW...haha

    ReplyDelete
  109. 118 comment utk post ni ? oh aku jeles T.T
    HAHA teringat lagi aku buat entry kutuk mereka2 yg pakai bahasa ni. tup tup lps tu anwar hadi keluar video kutuk pengguna Bahasa Ewww ni. memang Malaysians taksuka bahasa budakbarunakup ni! >.<

    ReplyDelete
  110. 118 comment utk post ni ? oh aku jeles T.T
    HAHA teringat lagi aku buat entry kutuk mereka2 yg pakai bahasa ni. tup tup lps tu anwar hadi keluar video kutuk pengguna Bahasa Ewww ni. memang Malaysians taksuka bahasa budakbarunakup ni! >.<

    ReplyDelete
  111. mmg tak gemarrrrr bhs 'mintak pelempang' ni. ewww ewwww. nak bacaa pon tseliuh lidah. ini bebudak sekolah tak matang banyk ah guna mcm ni.eh tp,org tua2 pon hadoooo jgk guna bhs ni.pelik pelik.

    ReplyDelete
  112. ehhehe..sy pun suka guna ayat ringas2 jugak bla sms..huhu..:p

    ReplyDelete
  113. haha...byk komen kt atas tu, tak bace lagi,, tp nk tambah..

    aq = aku (mmg wadehel)

    ReplyDelete
  114. memakan masa yg lama nak membaca 1 sms.
    kalau bnyk2 sms mau dftr tnjung rambutan terus. hahaha

    ReplyDelete
  115. salam...nice entri...aduhh b'belit lidah nak ckp mi, t g wet tew kt kte tu...hehehe

    ReplyDelete
  116. klu Nadh pgl ni bahasa elien. hihih. ada wat entry sal ni kemarin. ;) tapi mmg tak ska sgt. tah apa-apa la

    ReplyDelete
  117. aku bce sms kwn aku smpai dekat dekat dgn kace henset sbb tak fham ape yg dye mksudkn tu =.=' 10 minit bru fham msj yg sekontot je dye bg kat aku.. haish ! klw nk shortform pun jgn lah smpai tahap kritikal sgt.. adoyai =.=' pengalaman dok. haha

    ReplyDelete
  118. mcm bukan shortform jer???menambahkan form ad la...haha

    ReplyDelete
  119. yang part nak reply 'bahasa kau cam bangang' itu kelakar ! hahaha.

    ReplyDelete
  120. Lgi satu yg gemar tulis macam kewp, jewpp, pung, yerwpp, sajewpp. Memang nak kene luku lah kepala kalau tulis macam ni. Lepas tu tulis kejap kecil, kejap besar tulisan tu. Heshhh =,=''

    ReplyDelete
  121. this is really getting out of hand.. (=A=")

    ReplyDelete
  122. short form tu agk2 la jgn smpi org lain x pham...

    ReplyDelete
  123. kebiasaan nye budak2 sekolah yang suke buat bahasa mcm tuh,,maaflah bukan nk burukkan sape2 tp saya tgk ramainye mcm tuh,,huhu

    ReplyDelete
  124. jiwa an bce txt yg gitu..sesape yg post entry dia kt blog cenggitu jgn ajk aku bce post kau.. sumpah aku tak jejak..-_ _- bcinta aku nk paham bhasa kau..

    ReplyDelete
  125. ini ayat mmg thap makan pelempang~ hahah

    ReplyDelete
  126. depa ingat style sgt la tu buat ejaan camkambing macam tu.
    tgk, tak psl2 kambing pula yg kena. ;D

    ReplyDelete
  127. agak nye mse SPM dulu fail kott . haha kalau FYza rase nk lempang2 jee muke die :D

    ReplyDelete
  128. spot on, namee! :)

    a good vlog clipping from anwar hadi on this topic:

    http://www.youtube.com/watch?v=SoDdYnPd9TE

    ReplyDelete
  129. memang nak penampaq.....hi namee ^___^

    ReplyDelete
  130. prnah dpt text camni! amek masa dlm 1 JAM ++ tuk pham apa isi kndungan text tu . rasa mcm nk mncarut je kat pngrim text tu~ tp KAWAN pnye psal . last2 tlefon je . mudah!

    ReplyDelete
  131. Serius..mmg pnah dpt mcj cm ni.. Parah lak ..knpe msti nk kena ade pelat org putih? Perlu ke?

    ReplyDelete
  132. Sy pn penah dpt msg cm ni dr bkal adik ipar, ye mgkin dorang bdk2 sek g kot,, kdg2 amek mse gak nk phm msg dorang,, paling srbut klu dpt msg cm ni 'itew xsuwoh pn larh kaq' agrhh! Tension, kte yg bce ni dah cm bdk2 umo 2 tahun bru nk blajar ckp,, adus!

    ReplyDelete
  133. penah gak dpt msg cm ni dr bkal adik2 ipar,, mgkin dorg bdk2 sek g kot, pling srbut dpt msg gini ' itew xsuwoh pn larh kaq' bkerut kning n dahi bce,dh mcm bdk 2 thun blajar ckp,, adus!

    ReplyDelete
  134. Sy pn penah dpt msg cm ni dr bkal adik ipar, ye mgkin dorang bdk2 sek g kot,, kdg2 amek mse gak nk phm msg dorang,, paling srbut klu dpt msg cm ni 'itew xsuwoh pn larh kaq' agrhh! Tension, kte yg bce ni dah cm bdk2 umo 2 tahun bru nk blajar ckp,, adus!

    ReplyDelete
  135. Budak2 sekarang dilahirkan cacat, lidahnya pendek. Kesian parents hantar diorang sekolah tp tak reti mengeja. Kesian, miskin bahasa. Rasa nak nak pukul dgn kayu je.. haih..

    ReplyDelete
  136. huhu... saya la paling teruk susah nak pham mesj org y tulis cambangang ni... sesape je y ada kat sebelah saya akan tnya apa dia tulis dalam mesj ni.. sambil tunjuk fon sy. kesian kat org y sy tak kenal tu.. dia pun tpaksa memikir hahaha...

    ReplyDelete
  137. seriyesly mmg cambangan la jenis shortform camtu.. hahaha

    ReplyDelete
  138. aku teringin nak bunuh pengasasnya.

    *dush dush dush*

    ReplyDelete
  139. menyampah btul dgn org yg suka guna shortform smpai tak paham apa yang dy org tulis ...

    ReplyDelete
  140. mnyampah btul dgn org yg suka guna shortform lbih smpai satu apa pon tak paham ... kalau guna perkataan yang sedia ada kan bagus ... sedap telinga mendengar ...

    ReplyDelete
  141. klu saye dpt msj mcm tu, saye call si penghantar mesej tu and tanye "kau ni kenape? cacat ke?"

    serious, saye tak faham langsung ayat2 shortform @ sms ni... kdg2 ambik mase setengah jam nak hafal & kadang2 klu dah tak faham, saye call je...

    ReplyDelete
  142. bhahahahaha...adik2 saya x berani nak sent msj dgn words seperti tersebut dah...sebabnya setiap kali diorang text dgn words camtu,memang free2 kena kutuk..."CIKGU BAHASA KAU AJAR BAHASA CAMTU KE?"

    ReplyDelete
  143. hahahahahaha.... bukan takat cam bangang tp cam lembu punya bahasa.... silap2 kamus dewan pon nk tiru gak bahasa nie.... hahahahahahaha

    ReplyDelete
  144. hahahaha.. pompan slalu nya msj mcm tu.. kononnye comel la tuh.. -_- geli geli je..

    ReplyDelete
  145. rasa nak lempang laju-laju je kalau aku dapat mesej macam ni.. ni mesti comfirm tak lulus kelas tadika -_-

    ReplyDelete
  146. aku kena masuk tadika semua untuk belajar fahami bahasa2 mcm ni..wakaka

    ReplyDelete
  147. letih aku cuba faham ayat2 ni dari tdi..wakakaka

    ReplyDelete
  148. ini memang betil2 mintak penampar ni.. hahaha..

    ReplyDelete
  149. baca entry ni pun dah berkerut dahi lagi kalau dapat. ohstress mak!

    ReplyDelete
  150. hai namee...kite ketinggalan zaman sket la baca your entry yg ni..memang entah pape orang yang tulis macam ni..kite pon sakit hati kalau orang bg shortform yang ape2 je..cth: ye jadi yup.. yang jadi yunk...boleh jadi ley aaaa..banyak lg kot...and part tambah extra eeewwww blakang word tu lagi macam...eeeeerrrrr tak tau nak cakap ape

    ReplyDelete
  151. agreed with u namee...lantak org nak kata kite ni old school ke hape...dari eja macam tu..

    ReplyDelete
  152. sengsara betul baca msj mcm tu..kalau kepala dah pening baca msj ni smakin penin woo..aduhai..

    ReplyDelete
  153. senang-senang jangan dilayan mesej macam ni ... habis cerita

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...