Thursday, October 6, 2011

Blogger Tegar ?

Hello peeps...


tentang dunia blog


Sejak facebook ni jadi semakin tak privacy, ramai yang rimas dengan blogger yang tegar meng ping blog di group-group blogger. Yelah, itu satu traffic juga untuk sesuatu blog. Bayangkan berapa banyaknya group blogger. Kalau ada 50 group maka 50 group lah blogger ping. Maka penuh lah newsfeed rakan-rakan facebook kau. Sebab taknak kawan-kawan aku rimas sangat, aku ping hanya ke 2 group itu pun group yang ada lebih 5 ribu ahli. Yela, terjamin sikit kalau nak ping sebab traffic paling kurang boleh kaut dari Sahabat blogger pun dalam 200 untuk traffic harian. 

Banyak bukan blogger tak faham kenapa kita kena ping blog. Yang mereka tahu hanya "ala rimas lah tengok budak ni asyik post kat group-group. habis penuh wall feed aku" . 

Takde masalah, kau hide je budak-budak yang buat kau rimas tu atau delete terus. Facebook ni  medium untuk sebarkan sesuatu page atau blog. So memang takde choice lain. Even Hanis Zalikha pun gunakan fanpage dia untuk ping blog dia. 


Kalau ping blog, maksud blogger tegar dan gila traffic ?
kau tahu blogger tegar tu apa ? Aku boleh kata blogger tegar tu update blog sampai lebih 2 kali sehari. Dan memang setiap masa atur strategy  untuk gempakkan blog. Mungkin buat segment ? Buat contest berdasarkan undi ? SEO ? Semua benda yang kau buat pun fikir traffic dan untuk kepentingan sendiri. 

Kalau blogger tegar pun apa ada hal ? Dia dapat duit. Redmummy sampai 30k duit nuffnang dia ? 

Aku cuma nak cakap, itu hak individu. SEO ke apa ke, peribadi ke sukahati dia lah. Tak boleh guna la alasan rimas sebab diorang ping blog. Kau boleh hide diorang. Nampak bebenor jealousnya orang yang mengata tu. Ada juga di kalangan blogger yang kutuk sesama blogger. Ni case duit iklan tak banyak, dan blog tak dapat sambutan.Tu yang sibuk nak bangkit hal blog lain. 

Cuba kalau blog sendiri dapat sambutan . Senyap sepi bangga diri sendiri. 

Blog suam suam kuku, cari kesalahan orang lain. 

Aku ada je rasa nak tutup blog tapi sebab aku nak ludah kat muka mat sapi dulu. Aku takkan lupa apa yang mat sapi buat kat aku. Bukan dendam tapi kira pencetus semangat untuk ludah kat muka dia.


Happy reading and have a nice day...




76 comments :

  1. aku masih dalam golongan blogger tak tegar. kadang rajin sehari 2 kali aku ping blog. kalau malas telah la. mmg lgsg tak ping. silap2 update pun tidak.

    tuh pasal aku jarang approve friend request dekat fb. terasa twitter lebih sempoi

    ReplyDelete
  2. Haha...mula2 dulu selalu gak ping blog kat setiap group blogger di FB...tp lame2 terase nnti merimaskan org laen pulak...so saya buat mcm namee...ping kat group yg member die 5 ribu ke ats!=)

    ReplyDelete
  3. betul tu namee..ade gk freind yg kata wat semak wall deorang gan ost2 yg kita ping kat group2 tuh...

    tao blogger tegar.. hee!

    ReplyDelete
  4. tu sebabnya akak malas nak ping entry kat mana2 group...huhuhuu

    ReplyDelete
  5. hahaha tak kisah lah orang nak cakap ape2..name pun sosial network..kita punya pasal la kan..bukan kena bayar pun..kalau ade yang tak suka tu terpulang la dorang nak buat ape..nak delete?ade aku kisah..hihi..betul tu kalau tak suka block je..mr baiz tetap dengan cara mr baiz..peduli ape orang cakap..hikhik..ping blog salah 1 cara nak promote blog le weh..

    ReplyDelete
  6. Rasanya takde masalah kalau kawan2 blogger ping @fb . Sebab blogger kadang2 xbukak, bila nampak org update so dengan cepatnya akan on blogspot.

    Itu pendapat peribadi saya je la :)

    have a nice day too namee ! ;)

    ReplyDelete
  7. berblog dengan gembira, esok lusa kita akan hilang juga..

    ReplyDelete
  8. jom mengping!
    hehehehe
    tu kekdg ase segannn jek nak menge ping
    takot owg x selesa
    tapi hakikatnye kite nak share dgn deme ape yg kite buat kn?
    aduhai..manusia mang tak pernah puas hati kan..

    ReplyDelete
  9. jarang2 ping blog. sbb tu suam kuku kot. hee^^

    ReplyDelete
  10. kn senang, kalau xsuka terus je buat camtu... xyah peningkn kepala

    ReplyDelete
  11. Namee... sedih tau nuffang harini buang status gliterati azza dan buang separuh pendapatan azza kat metered campaign. Sedih kemain tak nak update blog dah nak majuk seminggu.


    Tula azza ping kat group tu je tapi facebook leak jugak kat wall orang lain ah bencinya.

    ReplyDelete
  12. masing2 ade hak nak buat camne pun kan..yg merungut tu mungkin jenis kaki facebook dok skodeng wall feed fesbuk die doplohpat jam kot..ehehe..

    ReplyDelete
  13. i lup u la namee...

    bkn senang nk cari org yg fhm kite..:D

    ReplyDelete
  14. mat sapi tu sape namee? p/s:jgnla ttup blog.suka baca entry2 namee..berinfo :)

    ReplyDelete
  15. hehe.. biasa la..
    benda tu semua ada benefits nyer..
    for me just want people to read my blog.. tu je.. :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum cik Namee,

    Act sebagai owner sesebuah group tue, kita boleh setkan hanya link yg owner post je akan berada di wall group tersebut kan.

    Takde salahnya nak ping blog di group kat facebook tue. tapi pastikan la group tue berkaitan dengan niche blog kita.

    :-)

    ReplyDelete
  17. dulu eka suka gak ping blog kat group..tapi skang dah takde mase nak buat..huhuhuhuhu

    kdg2 tak ping kt fb pun....

    ReplyDelete
  18. sbb tu xberani nk ping..tkt kn mrh sbb menyemakkn wall diorg.. hurmm

    ReplyDelete
  19. err macam terkena diri jer,huhu...

    macam ayie dulu selalu jugak ping blog ni semata2 nak kejar orang singgah blog...tp sekarang tak sangat ping ni,sebab update pun dah jarang2 dah sebab bz kerja,agak xfkus kerja samping nak ping2 blog ni...=..=!

    ReplyDelete
  20. Btol tu dear..facebook tu memang da jadi tempat untuk ping entry..hehe..

    ReplyDelete
  21. akak dah lama x ping blog kat fb..sebab kawan2 bising..padahal bukan hari2 update pun...saba je la..

    ReplyDelete
  22. prnah dlu rsa mcm nak buat entry psl blogger yg popular ni (nak kutuk diornag la sng ctr), tp tak buat pn, sbb apa? sbb klu kte buat bnda2 mcm ni, kita lg menambah kebencian orng trhadap kita an? so sbb tu x buat, cukup2 la rsa diri ni dibenci, taknak dibenci dah..

    zuan buat 2nd fb acc sbb mbr2 dok merungut penuh feeds diorng.. nak jaga hati mbr nye pasal an... tp kekadang trfikir, penat2 kita nak jaga hati diorang, prnah diorng jaga hati kita?

    ReplyDelete
  23. betol tu,,,kalau tak suka ape susah hide jela..tak perlu nak bg statement rimas or wutsoever kan kan...

    ReplyDelete
  24. betull..blog ni tempat luahkan kite rase bukn tmpat maki hamun dn cari duitt...puiiiiiii..

    nice one :)

    ReplyDelete
  25. member wan kan, masa wan ping blog guna facebook yang mula mula tu..diorang gtaw wan, diorang rimas, wall penuh ngan blog wan..then wan ambik keputusan, buat facebook untuk blogger, which is the acc yang ada kat wan punya blog..and wan ping blog guna akaun tu..

    tapi baru baru ni, dorang ada tanya

    " wan, mana blog kau?..lama tak update, lama dah aku tak baca "

    and sorang abang air traffic controller pun ada tanya

    " sunyi je blog demo "

    points to fokus are.

    non blogger hanya kenal blog melalui facebook, mereka tak jelas dengan penggunaan blog..

    dan bagi mereka, blog tu satu benda yang menarik sebenarnya..tak kira lah best atau tak best..after wan dah jadi part time blogger ni..ramai member yang duk tanya pasal blog..ada yang tanya pasal idea, ada yang tanya pasal income, ramai yang nak tahu pasal blogging..

    jangan stop blogging ye namee....

    have a good dayy.

    ReplyDelete
  26. kalau org luar maybe rasa anoying kot ping2 dkt facebook tu...tp bg seorang blogger jgn ada sikap mcm tu sbb kena fhm mereka yg rajin ping di facebook tu..=)


    yg penting jgn jadi blogger bangang..=)

    ReplyDelete
  27. ouh..i rasa i terlepas entry pasal Mat Sapi tu..thats why i tatau apa die buat pada you Namee..tapi dun worry orang mcm tu tak buat u rugi pun..malah buat u lebih untung..keep it up darl!! teruskan ber-blogging :)

    ReplyDelete
  28. http://wanwidget.com/
    blogger tegar bagi aku dia hari hari update, x penat ker, hehehe, tp xper, xder yg salah pon, :)

    ReplyDelete
  29. ntah.. apa pon tak boleh.. hehehee..

    sabar je la namee.. asyik2 muka yang sama dok ping belog, tu yang dorang hangin tu.. *toink!!

    ReplyDelete
  30. samalah strategi kita Namee.Kadang2 rasa nak remove je kawan facebook tu.Manalah tahkan diorang rimas tapi tak sampai hati nak tegur.Skearang pun saya hanya ping dekat sahabat blogger dan blogger sarawak je.Takdelah rimas sangat member2 facebook tengok. :)

    ReplyDelete
  31. saya buat fb baru khas utk ping blog. senang. xkacau kawan2. wow! 200 trafik dari SB je. :clap clap

    entry namee best, tu traffik tinggi. mat sapi? entah la. tapi blog namee pun makin menaik, all the best!

    ReplyDelete
  32. sape pat sapi?
    huhu!

    tu lah kadang-kadang ada jugak terpikir cm tuu..
    pikir yg non-blogger mungkin akan sakit mata tengok blogger2 ping..
    harap mereka faham.
    hik hik!

    ReplyDelete
  33. yes senang jer..kalau tak suka..delete je ai dari FB simple as tat huhu :)

    update bila kita rasa nak nak update..nak puaskan ati smua pihak memang tak dapat lar kan dik..
    janji ati sendiri mau happy dulu hahaha...

    sabar sayang..jgn layan mat sapi itu..kita happy dgn org yang happy dengan kita jer yer..tak mo ludah ludah..busuk nanti donk..ngeee

    ReplyDelete
  34. Namee kalau follower sudah lebih dari 4000 org rasa rugi kan kalau berhenti.Ragam dalam dunia blog macam2 ianya sama sahaja seperti di dunia realiti tiada perbezaannya.

    Tegar kalau berbaloi apasalahnya.Kalau boleh payung kita 5k ke 10k sebulan salah tak?

    Apa2 pun yg kita lakukan pokok pangkalnya adalah kita dan nawaitu kita.

    ReplyDelete
  35. aah betul tu. bila org ping mesti muncul penug ah satu wall.. huhu

    ReplyDelete
  36. dear..betul tu..blog suam2 kuku..kutuk blog orang suka hati jerk..takpelah..dah memang karma manusia mcam tu kot..kn3;D

    ReplyDelete
  37. hahaha
    betul juga... :)
    pasnie nak kurangkan main ping2 la... hmm.. :)

    ReplyDelete
  38. bab ping tu x bole nak kate apelah..
    kalau rimas delete kan namee.
    hak masing2

    ReplyDelete
  39. ntah..wt serabut notification jee..

    ReplyDelete
  40. akak malas nk ping blog kt mana-mana..paling habis pon like entri sendiri wakaka..


    akak pesbook x brp pandai nk guna..pages ada tp utk bisnis punya..namee dah like ke belum akak lupalah..


    namee, dulu ms akak jd silent reader awak ada juga baca entri awak hangen ngn mat sapi..akak carik-carik juga entri sebelum ni apa yg buat mat sapi jaki ngn awak tp x jumpa..


    hehe..dulu akak silent reader je..jd sesekali jer baru masuk blog namee..tulah ada cerita namee yg akak terlepas..tp skang harus terjah tiap kali ada entri namee yg baru sbb namee dh jd kawan blog akak ~ngeee

    ReplyDelete
  41. tak ping kat blog jugak.. Takut.. Ramai stalker.. Huhu..

    ReplyDelete
  42. hak ah,saye pon ping entry kat 2 ,3 group je sehari..hehe..takot org lain rimas,sbb kite pon rimas..haha

    ReplyDelete
  43. belogging sampai lebam pun takda hal
    sendiri handle. sendiri jaga

    ReplyDelete
  44. BUANGKAN SIFAT DENGKI DALAM DIRI .

    ReplyDelete
  45. Hai! i xpernah lagi join mana2 group blogger tapi one fine day i akan join jugaklah rasanya. Sebab i risau tak dapat update blog selalu.. i bukan blogger tegar..hu.

    ReplyDelete
  46. go namee go.. u r the best among the best ;)

    ReplyDelete
  47. ping kat grup blogger traffic paling kurang boleh kaut dari Sahabat blogger pun dalam 200?

    tu namee je kot?sy ping kat grup2 mcm xde org msk pn..kalo ada pon 2,3 org je.sedih..dah pnt dh pk pasal traffic ni.huhu

    ReplyDelete
  48. sma la kdang2 NT ping jer rmai yg bsing

    ReplyDelete
  49. dah lama tak update blog! busy sangat! :(

    ReplyDelete
  50. haha.

    certain org memang x boleh tgk orang lain up sket dari dia. sure benci benci benci.

    org mcm ni jgn dilayan. buat x tahu je kalo aku.

    ReplyDelete
  51. xmampu jadi anda. tiap ari. xada idea

    ReplyDelete
  52. bukan rimas .. cuma dekat notification penuh gila . tak tau mana satu notification yang memang kita punya mean ada orang balas komen ke apa ke kan .. kalau setakat ping 2-3x boleh terima .. tapi kalau sampai 50 ? huhuu .. pendapat saja :)

    ReplyDelete
  53. haha namee. saba. u r hotter now ! ;D

    ReplyDelete
  54. kes mat sapi? mat sapi ni sapa? apsal aku tak tau? teruknya aku...

    ReplyDelete
  55. kikikiki..rezeki masing2..kekadang mmg ada perasan benci. tapi kalau bg kat saya..lantaklah..

    ReplyDelete
  56. dulu rajin jugak tapi sekarang dah takde..

    ReplyDelete
  57. U ada prob ngan mat sapi dlu ker?..

    ReplyDelete
  58. mat sapi jahat sebab tu saya tak boleh lupa apa yg dia buat.

    ReplyDelete
  59. bak kata cik epal, orang berjaya bukanlah mengkritik tapi dikritik ^^

    ReplyDelete
  60. sape mat sapi tu namee??

    jangan patah semangat untuk berblog ye namee :D

    semangat.. caiyokkk caiyokkk ^_^

    ReplyDelete
  61. hak masing2 kan..kalau tak suka hide jer..tak payah nak kecoh2...

    biasanya yang tak suka tu yang jarang update blog dia...maybe dia jeles...heheee...

    saja nak buat andaian sendiri.. :)

    ReplyDelete
  62. sabor jela, manusia memang suka mencari seribu alasan bila mereka kata tak suka. kan?

    ReplyDelete
  63. Kes jealous ni .. Manusia kan . Kadang-kadang wani pun rimas bila banyak newsfeed " Wanneh sengal posted in sahabat blogger" rasa macam rimas gila . Tapi bila fikir balik , wani pun buat macam tu . Kontra la , sama-sama tambah notification kan ? :D

    ReplyDelete
  64. Kes jealous ni .. Manusia kan . Kadang-kadang wani pun rimas bila banyak newsfeed " Wanneh sengal posted in sahabat blogger" rasa macam rimas gila . Tapi bila fikir balik , wani pun buat macam tu . Kontra la , sama-sama tambah notification kan ? :D

    ReplyDelete
  65. sebnarnye, sy masih tak faham ape maksud SEO...huhu..sedih kan..?

    sy blogger baise jer, tak boleh slalu on9..update blog pun bila kat rumah & ade masa,blog pun biase2 jer....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...