Saturday, October 29, 2011

Kahwin Muda

Hello peeps..

Kalau baca skip, memang lah tak faham. 

Entry gabungan bersama Blogger Grrrrrrr

Kahwin muda ? Kahwin di usia muda mungkin dalam lingkungan umur 15 ke 23. Kebaikan utamanya, elakkan maksiat. Aku rasa tu je point paling utama yang aku selalu dengar tapi kalau perkahwinan based on sex, macam mana nak kekal kalau sex je yang difikirkan. Mungkin ini lebih kepada golongan kepada lelaki. So, kalau kahwin semata nak elakkan maksiat tu, aku rasa kena fikir beberapa factor lain juga. Yelah, aku rasa kesian juga lah pada perempuan kalau kahwin dengan seorang lelaki yang berkahwin dengannya tapi end up lelaki tu tak bertanggungjawab. 

Sejak bila Selena Gomez beranak pun aku taktau..

'Aku ada kawan yang berkahwin di usia yang sangat muda. 18 tahun keduanya, tapi both of them memang niat kahwin sebab nak elakkan maksiat sebab mereka memang terlalu cinta kan each other. Kahwin dengan tangan kosong dan belum habis belajar, asal pula bukan dari family yang senang. Sepanjang menempuh zaman perkahwinan, lelaki berusaha keras sebab dia tahu dia pikul tanggungjawab yang berat. Nak study lagi, nak kerja lagi...tapi dia boleh buat. So, semuanya tak mustahil..'

Aku setuju / sokong kahwin muda dengan syarat...


Niat
Kenapa nak kahwin awal ? Sex ? Harta ? Saja nak try ? Atau nak mantapkan keimanan. Maksud, untuk memenuhi lagi satu sunnah Nabi kita. Ambil saja lah contoh kisah kawan aku tu, kahwin dengan niat sebab dia dah cinta kat perempuan tu dan emosi penuh untuk perempuan tu. Bagi mengelakkan maksiat, diorang buat keputusan untuk berkahwin walaupun mulanya family halang. Niat dia bukan sebab nak elakkan maksiat je, tapi sebab nak jaga dan guide perempuan yang dia cinta tu. 

Tanggungjawab 
Kahwin ni tanggungjawab besar sangat. Kalau macam kawan perempuan aku tu memang tak reti masak langsung dan kedua mereka pulak memang tak habis belajar. Yelah, kahwin di usia 18 tahun ,harta apa yang diorang ada ? Hanya cinta dan tanggungjawab je bekalan diorang bernikah. Tapi sebab kekuatan cinta antara diorang berdua tu yang buatkan sifat tanggungjawab tu. Si suami siang malam cari duit. Tengahari pergi class, petang pergi jual insurans kejap. Kalau ada sifat tanggungjawab, insyaAllah. dari takde duit, ada duit. dari takde kereta ada kereta. Semua orang bermula dari bawah.

Restu mak ayah
Kawan aku ni kahwin memang tak direstui mak ayah tapi bila ayahnya tengok kesungguhan niat diorang tu terus mak ayah restu. Alhamdulillah, makin bahagia mereka dan keduanya dah dapat degree pun. Dikurniakan seorang anak semasa umur dia 19tahun. Paling penting restu mak ayah. Kalau tak restu, buat apa pun tak jadi. Mungkin bahagia tapi mesti ada yang kurang. 

Ramai orang kahwin lewat sikit bila berfikir soal persediaan (nak beli kereta, nak beli rumah, nak wedding mahal etc) Yelah, nak kehidupan yang terjamin juga. Yelah,tak semua bernasib baik dapat pasangan yang bertanggungjawab dan sanggup bersusah senang. Aku tabik la siapa yang kahwin awal yet berjaya habiskan pelajaran dan bina keluarga yang kukuh bahagia. Tahniah. :) 

Aku sokong kahwin muda tapi ada juga keburukan sebenarnya bagi golongan yang hanya mahukan sex dan taknak hidup susah. Kalau aku kahwin muda seawal 18tahun , memang aku tak boleh cope rasanya sebab tanggungjawab besar.  

Happy reading and have a nice day...

p/s : apa kata anda pula Blogger Grrrrrr


Ulasan lagi tentang kahwin muda dalam entry ni Kahwin Muda Best Tapi...





65 comments :

  1. dian pernah buat entry pasal ni. bg dian,dian mmg takkan kawen dalam mase usia yg mude. memandangkan diri sendiri pon masih tak terjage. lagi jage suami? bg dian siape yg nk kawin pada usia yg mude,sgt sgt perlu byk berfikir. is not just about love and sex. which is most of remaja thinking of now.

    ReplyDelete
  2. sepupu aku laki umur dah kawen time 19 tahun. tuh cerita tahun lepas. skrg dah ada sorang anak. rasa2 aku rasa tergugat tak? haha

    ReplyDelete
  3. and as for me,kawen awal ke lambat,depend pada individu tu sendiri.like what u said just now,kalau pasangan tu dah rasa boleh bagi spenuhnya tggjwb dlm rumah tangga,why not kan?yg penting ready luar dalam. :P

    ReplyDelete
  4. ayie ada kenalan yang berkahwin diusia muda ni,masing2 berkahwin kerana cinta dan seperti dikta harta pun masih tak ada lagi...masing2 teruji dengan kesusahan yang masing2 tak mampu nak pikul..akhirnya hubungan terlerai dipertengahan..yg perempuan pula pregnant,dah ada tanggungjawab pulak disitu...

    ReplyDelete
  5. wohoho... saya dah lame terpikir nak kahwin awal... tapi apakan daya mentaliti orang tua susah jugak nak ubah. sabar je la yang mampu...

    ReplyDelete
  6. sangat setuju dengan pendapat namee pasal kahwin muda ni.

    kena fikir pros & cons dulu right?

    baru perkahwinan tu berkekalan dan bahagia hingga ke akhir hayat. insyaallah~

    ReplyDelete
  7. kawen mude bes tapi tanggung jawab sangat besa

    ReplyDelete
  8. Yup setuju dengan entri namee nie..kalau Sm lebih pilih kawen lewat sikit sebab nak bagi semua lengkap dulu cth ada kereta, rumah bawu fikir kawen..sebab sM takut kalau kawen awl tak mampu nak galas tugas sebagai ketua keluarga..

    ReplyDelete
  9. akak kawin masa umur 24..lepas grad, keje..enjoy duit sendiri baru terbuka hati nak kawin hahaha..

    tapi memang restu mak ayah penting..ibarat doa utk kita..
    pernah cakap ngan mak dan ayah..kalau diaorang tak berkenan..akak akan reject encit papa..tapi alhamdulillah..mereka restu..

    perkahwinan ni fasa kehidupan lain selain keluarga kita utk kita lalui..bukan hanya utk diri sendiri tapi membina sebuah keluarga..itu yang berat tapi membahagiakan ;)

    ReplyDelete
  10. tak salah nak kawen muda..betul tu..yang penting berkahwin bukan atas dasar seks semata-mata..kena fikir tggjwb yg bakal dipegang bila sudah berumahtangga..


    yg kawen lewat pun tapi kawen hanya kerana seks dan tak fikir tggjwb, still takkan boleh bertahan lama..kan?

    ReplyDelete
  11. wow respek dengan kawan akak tu. smpai dah ad degree. memnag gila2 sy respek! hope last forever.amin

    ReplyDelete
  12. akak pernah buat entri pasal ni...setuju sangat dengan hujah namee!

    akak pun di antara orang yang kawin muda, pada usia 23 tahun! memang niat kawin kerana cinta kami... masa tu akak dah bercinta 6 tahun! alhamdulillah kekal sampai sekarang..

    muda mana pun usia kita, rasa tanggungjawab tu perlu ada baik suami mahupun isteri!

    ReplyDelete
  13. waaahhh
    sgt bags ah kawan namee tu!
    sebabnye die paham konsep kawen tu ape kan..
    bukan hanya suke suki 2, 3 ari, tapi kawen utk selamanya kan? =]

    kawen awai tu bole tapi sile lihat dn tye diri adakah aku layak utk hadapi maksud sebena kawin ni..

    emm3..banyak nye nak kene pikir tu..

    ReplyDelete
  14. kawen muda bagus tapi kena la dapat restu family.yang penting lelaki tu lelaki yg bertanggungjawab.

    ReplyDelete
  15. kahwin muda...hands down la..i xfikir kahwin muda ni bagus...yang si lelaki, kena fikir nak jaga yang si perempuan...yang perempuan pun kena nak fikir pasal yang si lelaki...last2 balik rumah mak@mak mertua minta duit, tlg jg anak etc...last2 mak bapak yg susah...tak bole...tak bole...

    ReplyDelete
  16. namee dear, hari ni i asek bukak blog semua pasal entry nak kawen je ni. apakah tanda ini? i nak kawen dah ke? ngahaha-.-"

    namee kawan u 2 great giler. bangganya dpt survive mcm tu. dlm mse kawen boleh buat mcm2. . betul2 pikul tanggugjawab^^

    hebat betull

    ReplyDelete
  17. kawen muda mmg best!

    tapi kena betol2 tough la.
    kawen sbb sex x salah,
    org ckp sex penguat hubungan.

    myb sex yg halal dpt memantopkan lagi perkawenan.

    kehkeh

    #mcm pengalaman dah kawen. HAHA =.=

    ReplyDelete
  18. wahhh...tabik member namee.. dua2 dh dpt degree... jap dorg xde anak lg kan?kalo ade anak smbil dptkn degree huuu...bunyi cm susah jerr... but kalo dorg make it tuu bukti nilai tanggungjawab... susahnye nk tgkcmtu sbb mostly mcm namee ckp kawn sbb nafsu tu yg lepas malam pertama terus cerai...huhu btw ni based on true story...

    ReplyDelete
  19. Respect orang kawin muda sebab nak elak maksiat :)

    ReplyDelete
  20. kalau zaman dulu maybe okay la kowt kalau kawin awal nie..tp rase nye sekarang ni dah susah sket, yela..sbb sekarang ni macam2 bnde nak gune duet..
    so kalau kawin awal susah jgak..huhu :)

    ReplyDelete
  21. elie ada kawan yg kawen umur 16, n lakinya pulak 18..mmg dorg kawen atas dasar cinta, n niat nk elakkan maksiat, n skrg bahagia..tapi masalahnya datang dari orang sekeliling pulak! semua cakap dorg dah terlanjur sebab tu nikah waktu muda!

    mentaliti masyarakat pun masalah jugak kadang2! tak paham betul! T_T

    ReplyDelete
  22. Sy ada kawan yang kawim masa 16 tapi tu lah mybe both tak ready . ada anak 2 org dah then divorce masa 19.

    ReplyDelete
  23. kawin mude? fikir-fikir nak jugak. tp fikir byk kali terus batalkan niat. bukan mase yg sesuai lg...

    ReplyDelete
  24. Betul Namee,yang penting niat.. Sama jugak,ada perkahwinan kawan laily yang masih kekal sampai hari ni walaupon kawen muda masa belom habes belajar lagi tapi ada jugak yang bercerai berai sebab tak mampu nak pikul tanggungjawab..Yang penting NIAT :)

    ReplyDelete
  25. bagus kawen muda, elak maksiat. Pastu anak ramai.

    Kawen lambatnya biasnya alasan mereka, " belum puas enjoy"

    ReplyDelete
  26. kahwin muda sgt relevan untuk mengelakkan maksiat..tapi fizikal dan mentak harus kental dan bersedia untuk hadapi semua rintangan yg melanda..hehe..=)

    ReplyDelete
  27. kahwin muda ade buruk dan baik, pandai2 la pikir kan :)

    ReplyDelete
  28. kawin awal sbb sex & elak maksiat mcm xbrape nak trima..
    bg ninie, kalo nak kawin awal semua kena cukup, fizikal & mental kena btol2 ready, jgn nt bru 3 @4 thn kahwin then tgk kawan seusia dye still seronok at last bercerai sbb nak jadi mcm kawan dye 2.. byk kwn ninie yg mcm 2..

    ReplyDelete
  29. suka la kawan namee tu. Doakan dia bahagia disamping suami and anak2. amin. bukan senang nak belajar + jaga suami +tanggungjawab lagi. berat berat. Tapi alhamdulillah kedua-duanya sanggup amik risiko. nampak sangat diorang serius. tabik spring laa. adesss bila la aku nak kawen nihhh. calon pun xda. ahahaha

    ReplyDelete
  30. nowadays punye marriage dah back to the old times... anyway, its good though since to prevent unwanted social interaction..

    ReplyDelete
  31. betul tu saya pun ada kawan yang kawin awwal..alhamdulillah bahagia sampai sekarang..tapi kena pikul banyak tanggungjawab..besar tanggungjawab..kena pandai berdikari..n so on..nice entry :)

    ReplyDelete
  32. isyy, banyak sangat benda yang kena take into consideration dlu bfore nak kawin. like seriously.

    macam saya, masak pun macam tak lepas lagi. hehe :D

    ReplyDelete
  33. :D dunia skrg menuntut wanita utk kahwin awal..:D

    ReplyDelete
  34. setuju, kawin muda boleh yg penting tahu tanggung jawab dan matangan dlm meneraju rumah tangga :)

    ReplyDelete
  35. kahwin muda nie mmg bagus..tp org yg nk berkahwin tue kena lah betul2 ready nk pikul tanggungjawab dan matang dri segi pemikiran ,hati dan perasaan..

    ReplyDelete
  36. stuju jgk kawin muda tapi tkt sng rasa bosan. kawin lewat pon masalah tkt pihak yg menunggu blh tukar fikiran. plg ideal umur 24, kn ? parents pon boleh je jaga anak lagi even dh kawin sbb both couple msh blajar lagi kan ? x salah pon, stuju ?

    ReplyDelete
  37. masa tengah kapel pun ada tanggungjawab.
    based wan punya experience.
    sepanjang wan kapel, macam macam wan kena buat.
    kena tolong buat resume, selesaikan masalah pinjaman MARA..isikan borang tu, isikan borang ni, pergi bawa test and interview.macam macam..dah macam suami atau lebih kepada ayah.

    macam macam kena korbankan untuk kesenangan pasangan..
    beban tu memang terasa memandangkan wan belum bekerja..tapi nak buat macam mana kan..sape lagi yang dia ada..ayah dah lama meninggal.wan je la yang dia harapkan..

    bila dah kerja, teringin je nak kahwin, kahwin muda. boleh support dia..lagi senang dalam pelbagai hal..

    tapi bila teringatkan umi dan abah.
    kena la tangguh, bagi umi dan abah makan jasa kita dulu..3-4 tahun kerja, boleh la kahwin..

    opps, panjang plak komen..

    goodnight.

    ReplyDelete
  38. kalau sy yg paling penting restu mak ayah..ntahlah, sejak dulu lagi apa yg sy buat sy mesti mntak restu mak ayah dulu..lagi2 kalau part kawin mcm ni :')

    ReplyDelete
  39. aku mmg takkan kawen muda lah,pasal da 23 pun..haha

    yg penting tanggunjawab tu,kalau x susah laa.lg2 si isteri~~

    pyh kan nak cari lelaki btnaggungjwb di usia muda,kalau jumpe mgkn ak da kawen..agagaga

    ReplyDelete
  40. kalau i, i prefer kahwin bila dah stabil. kahwin untuk elak maksiat? nafsu boleh dikawal, allah bg akal.

    tp semua benda pun ada pro n cons, mcm yg namee ckp tu, setuju sgt hehe

    ReplyDelete
  41. Hm. untunglah ada lelaki yang fikir tanggungjawab... tapi bagi i memang i xnak kahwin kosong je, precaution. ;)

    ReplyDelete
  42. almost got married..memang menakutkan kawin ni..sbb tanggungjawab dia sangat besar...for both...kita sbgai isteri lagilah, kena layan suami bak bidadari...tarik muka sikit pn tak boleh, sikit je suami tersinggung, seluruh isi alam laknat kita...nak mengandung lagi, nak didik zuriat lagi,..berat sgat tu..hanya bg yang sudah bsedia sahaja layak...kalau tak cukup bekalan iamn dan ilmu didada...habis porak peranda semuanya...
    lagi satu, trend skang ni...orang sbuk nak prepare wedding yang gah..bahkan amik masa bertahun...tapi kehidupan slepas kawin tu tak prepare langsung!bahkan ialah yang berkekalan..majlis yang gah tu kejap je

    ReplyDelete
  43. sy ade buat entry ni tapi namee tak komen pun :(

    sebenarnya semua kat atas tu betul..asalkan ada rasa tanggungjawab, insya Allah semua boleh buat. kawan2 sekolah saya semua dah kawen,semua kawin dlm lingkungan 18-21. sy 21 skrg. sy je yg xkawen2 lagi2 nih.. hehe

    ReplyDelete
  44. nafisah, mana entry kamu tu...meh nak letak jugak !! :)

    ReplyDelete
  45. kawen awal, kawen muda dialu2kan..
    hehe,...
    murah rezeki taw!

    ReplyDelete
  46. hehe, namee ckp pasal sape ni ? kalau 23thun kawen tu, x muda lagi tu. maybe 19, 20 tu kategori muda la... asal diri tahu tgjawab, smuanya okay koooot.. :)

    ReplyDelete
  47. baru lepas buat entri pasal kawen muda. hehe. btw, siapa taknak kawen kan? tapi kena pikir masak masak la sebab kawen ni bukan untuk berseronok saja :)

    ReplyDelete
  48. Kahwin muda? Mior sedang memikirkannya. hehe

    ReplyDelete
  49. sy pun ada terfikir utk kawin awal sbb sy rasa lg elok kawin sbb dh cinta sgt n elakkan fitnah dan tambah dosa..tp tu la,mentaliti parents nk kna ubah,byk ati nk kna jaga..sedih jugak,tp nk buat mcm mana,blom ada rezeki..skrg kami plan nk kawin umur 25..doakan kami..=)

    ReplyDelete
  50. mcm2 kan pandangan khawin awal,bagi saya biar bersedia sebetul nya lah,lepas itu ada simpanan dan kerjaya sendiri.

    ReplyDelete
  51. skrg mcm dah trend je kawen awal ni.. :)

    ReplyDelete
  52. bergantung pada orang kot..akak kawen lewat gak umo 29 sebab banyak tanggungjawab lain yang perlu difikirkan dulu...lebih2 lagi umo 28 baru jumpa yang boleh diangakt menjadi suami...nak buat cemana kan..hehe..jodoh di tangan tuhan...kita yang x sempurna ni mampu merancang, doa dan usaha sebaik mungkin...

    ReplyDelete
  53. kawen muda ni ada byk kelebihan n kekurangan jgk..best je tgk kawan2 yang kawen muda ni anak2 da tadika pon ada..saya??blaja pon blom habis.haha

    ReplyDelete
  54. fuhhh~ dah ready blum? dah ready blum? still x ready.. haha calon pn xde.. :P

    im thinkin of gettin a bff and marry my bff.. how does it sound to u? but now blum ada bff la, still seeking for one.. ^^

    ReplyDelete
  55. bagi yang rasa diri dia boleh bawa tanggungjawab tu diusia muda..itu semua tak salah kalau muda.tp kalau kahwin kalau semata2 disebabkan sex atau cinta itu tidak menjaminkan sangat ke arah kebahagian. tanggungjawab adalah tonggak segalanya.bila dah berkawen.kita akan berkawen sekali dengan keluarga si dia..jadi tanggungjawab kita makin bertambah.kalau sekadar hanya cinta semata mata..macam tak boleh jer nak kahwin awal awal. dunia sekarang semua pakai duit. bukan nk kata mata duitan.tp itu realiti kehidupan sekarang =)

    ReplyDelete
  56. Setuju dengan namee. Tapi sesetengah parent tak benarkan sebab nampak macam melanggar adat.

    ReplyDelete
  57. yana tak boleh nak komen banyak sangat tapi kalau ikut islam la kan. kalau nafsu serakah seseorang lelaki ataupun perempuan tu tinggi dia WAJIB berkhawin awal untuk mengelakkan dosa maksiat..

    tapi khawin kalau cerai pun padah jugak.. bagi yana kena seimbangkan.. kalau dah jodoh awal, terima la seadanya.. kite hanye mampu merancang :)

    ReplyDelete
  58. kebanyakan kahwin muda sekarang sebab dah terbunting. tapi kalau case kawan namee yang mmg bagus ni, mesti love story dia dgn pasangan pun positif sbb masing2 pandai dan berfikiran jauh. tahu tanggungjawab masing2 dan kuatkan hati untuk tempuh fasa susah dari awal. bagus gila. serius tabik. :')

    ReplyDelete
  59. kak namee.. minta izin pinjam link ni. sebab sy antar yang kahwin awal -18 saya follow ye.. hzinnirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  60. Sya juga antara yg kawin awal umo 15thn tp Alhamdulillah dikurniakan 3 org chaya mata dn suami yg btanggungjwb yg berbeza 12 thn drpd sye.....bahagia hingga ke hari ini dan insya'Allah hingga ke jannah...doa2kan ye smua...Amin...

    ReplyDelete
  61. kalau ada anak perempuan,anak saya esok suruh kahwin umur 22.sebabnya fertility issue.umur dah tua mcm saya baru nak kahwin ni susah betul nak pregnant tp syukur dapat jugakla sorang anak hehe..gynae saya cakap umur paling elok kahwin is 20 gulpp hahah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...