Tuesday, October 18, 2011

Kisah Adik Yue yang Dilanggar di China : Respond Pemandu Van

Hello peeps..

Aku rasa semua orang dah tahu kisah adik Yuen ni. Aku sendiri dah lihat video yang menyayat hati ni di buletin utama tv3 malam semalam. Sangat sedih tengok sikap manusia.

How I wish, aku ada kat situ dan dukung adik tu.

Undang-undang di China, 

Langgar mati, hukuman lebih ringan.
Langgar hidup, hukuman lebih berat. 

"Korang perasan tak dalam video tu, adik Yuen tu dilanggar dua kali oleh kenderaan pertama (the van), menggunakan tayar di hadapan pada mulanya, but then van itu berhenti dan terlihat bahawa dia terlanggar seorang budak lalu dia terus melanggar lagi menggunakan tayar belakang van. Kau tahu kenapa ? Sebab memikirkan denda yang lebih berat sekiranya langgar orang tapi mangsa masih hidup. 

Kalau langgar orang tapi mangsa mati, si pemandu akan hanya dikenakan denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000. Demi memastikan dirinya selamat dan kurang bebanan, dia sengaja terus melanggar adik Yuen menggunakan tayar belakang van. Kerana takdir ? Adik Yuen masih bernyawa dan adakah sekarang pemandu van @ pesalah itu masih berharap adik Yuen mati sebab nak lepas dari hukuman yang lebih berat?  Ya. dari surat khabar Cina hari ini. "

Yang buat aku sangat sedih, kenapa 18 orang yang lalu lalang dan ternampak adik tu terkulai kat tengah-tengah jalan tapi tak siapa pun yang simpati dan tolong dan orang yang ke 19 yang nampak lalu angkat adik Yuen. Dilanggar oleh van twice, kemudian lori both tayar depan belakang sampai hancur kaki adik Yuen. Yang lalu lalang tu buat taktau je. Di mana sikap perikemanusiaan wahai manusia ? :(

Have a nice day.. ;'/






84 comments :

  1. sedihnya tgk dan dengar tentang nie

    ReplyDelete
  2. sedih namee tgk vid ni..cbe la klu kena kat sdara mara dier plak,xke jd sawan dier mngamuk..

    ReplyDelete
  3. makin hilang sifat kemanusiaan kita hari ini..:'(

    ReplyDelete
  4. aduhhhhhhhhh...cian kat anak kecil tu...x sanggup tengok..

    ReplyDelete
  5. serius tak sanggup nak tengok.. semalam dengar je kat berita.. tapi tak tengok.. TL penuh jugakd enagn cerita ni.. kesian.. sedih.. semua ada.. tak sampai hati.. jahatnya lah kan undang-undang tu..

    ReplyDelete
  6. Farra pun da tgk da video clip pasal budak tu . geram la orang yg lalu lalang tu .

    agak2 kalau tepi budak itu ada duit . cepat2 tolong agak nya . =="

    ReplyDelete
  7. yes, i'd read the story about adik yuen. kisahnya sangat tragis. sangat tidak logik sampaikan tiada siapa yg mahu bantu adik yuen ketika dilanggar. hanya orang yg berfikiran kolot mengatakan kejadian ini hanyalah takdir hidup bagi adik yuen. benar, ianya takdir hidup, tapi andaikan ada orang yg membantu tika itu, kemungkinan adik yuen akan selamat walaupun dalam keadaan yg tidak sempurna lagi :'( tapi dimanakah rasa simpati, budi bicara dan hati murni mereka yg melihat kejadian itu!!! :'(

    ReplyDelete
  8. tulah kan tadi dah tengok memang ngeri..mana letak keperimanusian dorang kat sana..xde rasa kesian ker..teruk la..sebak bile tgk video tadi..tulah ni semua salah undang2..kan?kalau undang2betul mesti orang pun akan buat presedur yang betul

    ReplyDelete
  9. Terok sgtttttttt.... jahat dorang tu.... T_T

    ReplyDelete
  10. dalam berita kelmarin ada cakap ttg menambahan rakyat di bumi, jadi China perlu mengurangkan jumlah populasi rakyatnya..tapi bodohnya, takkanlah sampai macam tu sekali tahapnya,kot iya pun nk mengurangkan penduduk, smpaikan bila ada accident dpn mata, buat tak tahu sje? owh! malang gila budak kecik tu.. :(

    ReplyDelete
  11. kejamnyer! tak mampu nak cakap aper lagi..

    ReplyDelete
  12. Serius aku masa tuh meremang bulu roma. Byk benda aku pikir time. Apa ramai sgt manusia kat kat china tuh sampai budak kena langgar pun di anggap macam binatang yang kena langgar. tak ada sapa nak ambil peduli. Susah sgt ka nak berenti dan mintak org tolong. susah sangat ka nak alih kan budak tuh ke tepi then call ambulan. Crazy dowh, orang anggap budak tuh macam bangkai binatang kena langgar

    ReplyDelete
  13. manusia sekarang hanya rambut sama hitam tapi hati lain2...dorang tak punya perasaan macam kita..

    kita masih punyai rasa kecian, sedih, sayang...tapi dorang?? ermmmmm

    kalau binantang pon ada belas kesian, ini kan manusia...lebih pentingkan diri sendiri...

    nauzubillaaahhh... :(

    ReplyDelete
  14. laily tengah taep entri kekesalan pasal ni jugak..Kesal dengan tahap pemikiran negara luar..Mungkin juga bagi dorang tak nak jdi saksi or whatever thing yang akan menyusahkan dorang kalau dorang tolong budak tuh..

    Dia dah meninggal tadi :'(

    ReplyDelete
  15. kalau saye yang buat entry nie, memang penuh dengan maki carut semua keluar kat orang2 cina tu, serious

    ReplyDelete
  16. i used to respect people from china, but the respect are decreasing from day to day.. y?

    1st they like to eat makanan pelik2
    2nd they like to copy the tech but not making the new one
    3rd they are not behaving well..

    ReplyDelete
  17. Pergh! Kalau lah Malaysia ni buat hukuman Sivil macam ni kompem orang yang langgar tu pasti nak langgar lagi sebab takut kena hukuman berat...

    Gila betul depa!


    Nameee...

    Wan ada TAG name dekat blog wan.. Kalau namee rajin buatlah entri yang wan kasi ni ya...

    http://www.mejuez.com/2011/10/hairuman-miskon/

    ReplyDelete
  18. saye dah tak mampu nak menanges lagi..sedih dgn nasib yang menimpa adik kecik ni..manusia semakin tidak berperikemanusiaan dan kejam..

    ReplyDelete
  19. ee....geram kot tgk vid nie... act adik yuen nie xdew parent kew?? ape respon dr family adik tuh...??

    ReplyDelete
  20. Berair mata tonton video tu.. Ya Allah, saya tak bayangkan situasi di sana! Apa sebenarnya mereka yang lalu-lalang tu fikir bila tengok keadaan adik Yuen? Apa yang mereka kejar hinggakan sanggup biarkan budak kecil tu terkulai lemah tengah2 jalan?

    Pedihnya rasa.. aduhai. :'( I cant imagine how our live in future. Manusia semakin kejam!

    ReplyDelete
  21. memang sangat kejam. sedih sangat tgk budak tu diperlaku sebegitu

    ReplyDelete
  22. masyallah.pentingkan diri betul..

    ReplyDelete
  23. ya allah..kejamnya..
    semata2 nk denda murah?astaga..
    moga pemandu van itu dikenakan hukuman yg setimpal!

    ReplyDelete
  24. p.s ramai yg 1st impression diorng ble jmpa zuan, ckp i garang n sombong..dah lama kenal, bru tau yg contentnya..hahaha betul la kot orng cakap "dont judge book by its cover"

    ReplyDelete
  25. teruk gila perangai! risau pasal denda pulak. pasal nyawa budak tu tak fikir.

    rasa perikemanusiaan tak ada langsung. even though tak kenal budak tu takkan la tak ada sapa pun nak tolong. tunggu jadi kat family members je baru nak tolong ke?

    ReplyDelete
  26. serius! gerun nak tgok. huhuhu


    speechless -_-'

    ReplyDelete
  27. dah meninggal? alamak...x hapdate plak...

    ReplyDelete
  28. Binatang lebih mulia dari manusia :(

    ReplyDelete
  29. Orang yang pentingkan diri macam ini takkan hidup dengan aman.

    ReplyDelete
  30. i hope, mamat tu pulak kena langgar pasni..bodo tol~

    ReplyDelete
  31. orang yang pentingkan diri camni takkan hidup dengan aman.

    ReplyDelete
  32. takziah . kesian sangat kat dia .
    binatang pun boleh sayangkan binatang lain .
    nih manusia . huuuu . sedih ! ;(

    ReplyDelete
  33. astargfiruallah...kesian adik yuen.. sy tgk berita tu semalam..memang menyayat hati sesangat...kenapa manusia takde akal macam tu.. memang tak ptt..cuba kene kat batang hidung sendiri!

    ReplyDelete
  34. ya Allah.. hmm.. yana tak boleh nak kate ape selain kesian je la.. undang2 kat china ni tunggang langgang !

    ReplyDelete
  35. x berani nk tgok video tu...baca entry namee pon da buat oshin menitis air mata...kerana takutkan hukuman sanggup langgar smpai mati...ya Allah..hukuman kat akhirat lagi berat :(

    ReplyDelete
  36. Bodoh sangat hukuman seperti tu.. tak tau nak cakap ape lagi.... hampa.

    ReplyDelete
  37. hermmm memg dasyat,,tgk kt tv semlm tu meremang bulu roma,,kesiann budk tu,,dah mcm ank kucing plak yg kene langgar,,leh wat tak tahu plak,,ntahla duniaa

    ReplyDelete
  38. kesiaan nyee adeq uhhh . sangat tidak berperikemanusiaan laa itu uwgg . hurm .

    ReplyDelete
  39. huh! cilakak punyer van driver.geram giler tgok video tuh.cian kt adek tu..huuuu

    ReplyDelete
  40. tak sanggup tengok video tu :(.
    namee jahat.
    hehehe..gurau je.

    kesian gilaa...

    bodoh la drive tu.
    tak sanggup tengok.

    wan ada kawan nama Yuen. my housemate.

    ReplyDelete
  41. agree..masih ada berperangai mcm tu. really hope kt mesia ni xde yg mcm tu..

    ReplyDelete
  42. omg. Ya Allah... memang tengok video ni jantung terus rasa macam nak jatuh ke lantai. Sanggupnya diorang... Teruknya....

    ReplyDelete
  43. mcm ni punye undng2 pun ada ye.. baru tau.. kjam!!

    ReplyDelete
  44. kenapa undang undang china mcm tue eh? mcm tak relevan je kan

    ReplyDelete
  45. T_______________T
    sedih
    x tahu nak ckp cm mne lagi...

    ReplyDelete
  46. geram2 cangat ngan cina babi hati shaiton...kat mesia orang suka rakam kan? tapi ok la at least masih ada yang kol ambulan suma...kerumun2 pon simpati jugak...suma kesian jugak daripada wat tataw lansung...eeeee sumpah geram rasa cam nak sepak je cina babi tuh... >_< sedih ngat tgk vid nie :(

    ReplyDelete
  47. baca sampai seriau bulu roma! ngerinya.

    tega kan diorg hanya melihat? why not do something like terus call individu yg sepatutnya...

    n cruel lg yg van tu langgar twice gara2 bayaran denda lebih kalau hidup...

    nk nangesss:'(

    ReplyDelete
  48. sangat kejam!!!
    dan undang2 yg digunakan pun sangat kejam!!

    ReplyDelete
  49. memang sedih pun...rasanya satu Malaysia pun rasa camtu Namee..tak tau la mana letaknya perikemanusiaan dorang...yg terbaru katanya adik tu dah meninggal dah..tak tau sahih ke tak ni..sian dia...

    ReplyDelete
  50. Saya terkejut bila tengok budak tu kena langgar.Sedih bila tengok orang pakat lalu lalang je tengok budak tu kena langgar.Budak tu masuk icu ke dah pun meninggal ?

    ReplyDelete
  51. Ohh macam tu eh undang-undang kat sana. No wonder la. Tengok binatang diseksa kat sana pun dah sedih, ni kan pulak manusia :'<

    ReplyDelete
  52. patutla 18 orang tu buat dono je...sbb undang2 pun dibuat dngan pnuh kekeringan hati!!baru tulis pasal ni juga...

    ReplyDelete
  53. ini bukan isu manusia dah terlalu ramai di china.

    tapi ini isu hati yang dah mati.

    Hmmm..

    bagus ulasan namee..

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  54. tak tergamak untuk melihat sehingga habis...kejam

    ReplyDelete
  55. manusia zaman skarang.pntingkan diri sndiri..mmg sakit hari tgok..tp bg saya, sgt skit hati dgn org yg lalu lalang buat bodo tu..=='

    ReplyDelete
  56. seriously sedey giler bile tgk video tu ;'(
    dyowg ni takde perikemanusiaan ke dlm diri ? dunia sekarang makin kejam kan.

    ReplyDelete
  57. negara dah maju
    tp syang perikemanusiaan nipis. :(

    ReplyDelete
  58. Sampai sekarang tak berani nak tengok video ni :(

    ReplyDelete
  59. kesian tengok budak tu...bukannya nak tolong...lalu..lepas tu buat macam takde apa2 je..sekurang2nya angkat la budak tu ke tepi..takde la kena langgar sampai 2 kali... =(

    ReplyDelete
  60. Ya ALla, namee serius azza yak tengok dan tak nak tengok video tu! Tak sanggup! ingat gambar yang minat tersepit kepalanya di pintu bas. Kat china. Orang sempat ambil gambar tapi zde sapa yang tolong atau kerumun ke tempat tu untuk menolong. orang dalam bas tu pulak seolah olah xde apa berlaku.

    SEMOGA CHINA REVIEW BALIK UNDANG UNDANG DIA.

    dan biar satu dunia kecam dia.

    ReplyDelete
  61. mana parent dia?? dah tengok video ni. Kenapa terlalu lama nak amik masa ada orang tolong dia? Ya Allah, apa nak jadi dengan manusia manusia kat sana?

    macam kes JUNKO xde sapa boileh tolong dia. Bukan tak sedar tapi sikap selfish sikap penduduk yang lalu lalang. Ya Allah...

    ReplyDelete
  62. siyesli, tak sanggup tgk video tu..

    ReplyDelete
  63. sedih tengok..mnalah letaknya nilai perikemanusiaan tuu..T_T

    ReplyDelete
  64. hmmm kejam giler. i think people from china is not behaving well. and what a stupid undang undang there? but honestly.kt tempat dian keje kdg kdg ade hadap customer yg mmg totally from china. muke cun tp bodo. taktau english langsung. and no manner. and this video show how stupid n cruel they are. budak lg kot..

    ReplyDelete
  65. bila ada undang2 macam tu itu yang jadi macam tu.. dilanggar bak melanggar batu je rupanya.. dari budak itu hidup dan menderita biarlah dia pergi dengan tenang.. bukan mendoakan yang tidak baik terhadap dia tapi kesian.. tak sanggup nak tengok.. namun jauh di sudut hati moga budak itu selamat dari dugaan itu..

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. Kesiannya!
    masih ade lg manusia yg kejam macam nie!

    ReplyDelete
  68. tgok kat buletin utama gak. istighfar x sudah sambil tutup mate. x dpt bayangkan ape yg baby tu rase mase kene langgar. kejamnye manusia2 kat tmpt tu!

    ReplyDelete
  69. Kenapalah ada undang2 bodoh macam tu kan?? memang sedih yg amat tengok video tu..=(

    ReplyDelete
  70. hmm, tu laa. kan ada kes budak kena saman dgn org tua sbb selamatkan org tua tu dari accdnt. konon telah menghalang org tua tu nk claim insurans. tu sbb org china tak tlg.

    tak tau nak kata apa,terkejut baca paper hari tu. tak tau plak namee ada tulis. hehe

    ReplyDelete
  71. Ya Allah, tak tahu mo cakap apa dah lps tgk video tu. memang sangat kejam. sangat2 speechless. tiada perasaan langsung. jahat.

    ReplyDelete
  72. sdih sgt2 bila tgk video neyh..
    dan terkenangkan sikap manusia zaman sekarang...
    betul2 rasa sedih.. :'(

    ReplyDelete
  73. eh eh mak aku crite kan.. mmg law dkt sane : kalau ade org eksidek ke ape, kalau kita yang tolong, kita kena tanggung kos dia myb seumur hidup kot. thats why mrk xmo tolong. and pemandu tu langgar kali ke dua sbb nak dia mati. kalau tak dia kena tanggung kos budak tu seumur hidup jugak. hmm ape punya law lah. sedih :( alhamdulillah aku kat Malaysia..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...