Wednesday, October 26, 2011

Penipuan Facebook

Hello peeps..


Banyak rumahtangga hancur disebabkan laman sosial terutamanya facebook. Punca penceraian pun meningkat gara-gara facebook, yang bahagia bercinta pun jadi renggang disebabkan facebook. Salah satu sebab adalah kerana tak jujur. Semua benda pun boleh tipu dalam facebook, kononnya nak berseronok. 

Contoh orang yang sudah berkahwin berlagak single.. (konon nak test market)
Myra Roseland , nama pun kena letak tipu supaya orang terdekat tak dapat cari. Nama yang diletak haruslah berbunyi pan asian dan pewatakan menarik itu terpancar dari nama yang menarik. Tentu sekali ramai yang tertarik untuk add kau sebagai kawan.

About me , segalanya cun dan sempurna seolah resume untuk perkenalkan diri kau kepada orang ramai. Kebanyakannya dusta dari reality.

Relationship status single , banyak yang dah berkahwin pun ego untuk berkongsi status. Ada yang letak status single, dan ada yang prefer hide status itu. Yela, tak syok la nanti takde orang nak add dan berkawan sebab sudah kahwin. Berlagak single padahal...

Sudah berkahwin dan beranak pinak pun. Gambar pun di crop sebab tak mengaku diri dah kahwin dan banyak anak.

Ramai yang buat laman sosial ni untuk melepaskan kesunyian tapi ianya memakan diri. Ada juga yang berniat untuk mencari cinta sejati tapi bagi aku zaman sekarang dah tak sama macam zaman dulu. Kalau nak cari cinta di internet, seeloknya sorok muka masing-masing. Ini untuk uji samada seseorang tu terpikat kat kau sebab rupa semata-mata atau memang nak kenal hati budi. Reality tak seindah yang terpancar di dalam laman sosial. 

"Awak cantik, jom couple..."

Bila berjumpa.." Cinta saya dah pudar, jom putus"
Seorang pengguna acc social yang jujur, dia takkan segan untuk tunjuk diri nya yang sebenar.Crop crop dan editing ni tak main ah.  

By the way, banyak juga yang minta cerai sebab begini. Orang terdekat aku juga ada bercerai sebab kononnya ada orang berjanji nak berkahwin dengan nya. Perkenalan yang singkat di facebook , tapi bisa menghancurkan apa yang dah dibina. Padahal orang yang dikenali di facebook tu taknak kahwin pun dengan dia. Sia-sia je bercerai dan runtuhkan keluarga bahagia.


Dunia facebook hanya lah fantasy.   

Sangat kuat pengaruh laman sosial ni. hmmm

Happy reading and have a nice day...


p/s : Nama Myra Roseland tu was inspired dari nama aku Meera Roslan. Bukan nama orang lain tau.:)






99 comments :

  1. betol2...laman sosial ni byk disadvantage daripada advantage..

    ReplyDelete
  2. boleh dikatakan macam tu lah kan.banyak kes cerai berai disebabkan facebook..facebook ni bukannya takde advantages.tp atas dri masing2 menggunakannya.kalau dasar jenis tak reti guna ke arah kebaikan...memang lah tak berguna langsung lah fb bagi dia..melalui fb gak, bab status tu jadi isu..konon nak jadi single lah ye bagi suami/isteri...=D nak merasa ada ke tak lagi yg ngorat..kononnye la kan..pastu yg fake pun berlambak..konon nak menyamar la sangat..macam2 dgn fb ni

    ReplyDelete
  3. sokong sangat, kadang2 Facebook juga membawa kebaikan dak keburukan, depends pada orang tu la macam mana die aplikasikan laman sosial tu.

    JOM BACA & KOMEN : Mangsa Fesyen Ala-Ala Lady Gaga

    ReplyDelete
  4. realiti yg terjadi...seharusnya gunakan tekonologi ke arah yg manfaat bukan ke arah kemudaratan...

    *myra roseland,meera roslan?hehe..;p

    ReplyDelete
  5. perlu ada garis panduan untuk menggunakan FB ni... jangan berlebih lebihan.

    ReplyDelete
  6. gila gila gila . sape yang bercerai disebabkan hubungan kat facebook lagi best , memang gila . sia2 .

    ReplyDelete
  7. sllu dh org gduh sbb FB nie
    ad yg smpai terbunuh

    ReplyDelete
  8. kak namee! kak namee.. sorry sebab dah lama tak dtg komen entry kaka namee.. hehe.. jgn marah ye. senyum :))

    skrg ni fb boleh dijadikan medium yg pelbagai. nak jual barang pun guna fb, nak psg bini laki 5 pun guna fb, semua pun guna fb..

    ReplyDelete
  9. btol2..fb mmg kuat menipu..tp sy yg status tu mmg x mnipu..dah berpunya,jd letak la dh berpunya n sape punyai sy..hehehe..gambar pown sy lg refer ltak gmbr sbnar sbb ramai yg komplen fb manusia,tp gambar 'naruto'..huu..cuma sy kdg2 gduh gak ngan bf sbb sy slalu dganggu oleh laki2 yg x dikenali.jd,sy jarang on chat fb bg elak dr diganggu..cuma fb bg sy,hanya medium utk sy contact kawan2 n men game.heee..have a nice day too,sis..=D

    ReplyDelete
  10. haha..btoi2..kredit to mak kucing kat atas 2..hehe

    ReplyDelete
  11. betul2 dalam fb semua boleh tipu...

    tekun Sm duk baca...comel lah kucing tu...hehe

    ReplyDelete
  12. Suka tgk pic kucing yg kena edit demi promote diri sebagai single kat facebook tu, hahaha....

    ReplyDelete
  13. aah.. biasa jugak jumpa macam ni.. sbb tu jrg lepak kat facebook.. part yang menipu ni satu hal.. belum lagi adik2 yg suka sangat tak kawen cakap kawen.. sok2 clash, single.. dah tu married balik.. errr.. musykil.. apa yg best sangat? dah kawen nanti mengaku single pulak.. mcm2..

    ReplyDelete
  14. agreed with you dear... ramai orang menyalahgunakan laman sosial ni. well, ni lah harga sebuah kemajuan!

    ReplyDelete
  15. bercintalah di alam realiti klu mahu cinta yg di jamin real hhihi

    ReplyDelete
  16. hahaha... standard la tuh. ade yang gune name betul pun tapi gambar tipu namee. heheheh

    ReplyDelete
  17. namee..ble nk kwin?jgn lpe jemput. ;)

    ReplyDelete
  18. Hakhak.
    Kelakar kucing crop pic tue.gemok gedempol rupanya

    ReplyDelete
  19. Betul Namee... Facebook ni banyak keburukan dari kebaikan.. Ada pasangan bercerai berai sbb facebook..Ada juga yg bertukar tukar pasangan sebabkan facebook (Semuanya sebab terkesima tgk perempuan/lelaki lain) ^^"

    Tak kurang jugak dengan fake acc yang nak jadi stalker org,nak menipu org,nak menjatuhkan orang..Macam macam dunia sekarang nie.. =..="

    ReplyDelete
  20. banyak keburukan FB buat org yang dah kahwin lagi2 yang tak sedar status diri tu.

    facebook hanya fantasi,betulll tu

    ReplyDelete
  21. facebook memang medium sosial yg bahaya

    ReplyDelete
  22. myra roseland u r sooo hottt hehehe... xde ape pun dgn fb ni.. lau advntge pun cket jer.. lg bnyak masalah..tapi kite pun ade knl 'some1' thru lmn sosial nih.. tp dlu fb x glamer lg, gna fs jer dulu. so far until now, still lg ngn 'some1' tu.. tq fs ;D

    ReplyDelete
  23. betul.facebook kalau di salah gunakan mmg akan mendatangkan keburukan dan kehancuran yang maha teruk.
    Abby da deactivate fb abby.:)
    I tot im gonna be maha bored without FB but guess what?I manage to live (happily) without fb.
    :)

    ReplyDelete
  24. ak guna gamba org lain,tipukah?

    hahahahahaha

    ReplyDelete
  25. hmmm betul2 tu yg i deactivated my fb...err btw im not married jz reach 20...hehe... so berblogging jela.. tp fb can be a gud things depend kpd cmne kita gune... jgn misused... dis wat happen if salahgune laman sosial...huhu

    ReplyDelete
  26. hahahaha, entry selamat, guna gambar kucinggg kan. hihihi

    ReplyDelete
  27. hee...i always like your update!

    bdw..fb is damn boring...

    ReplyDelete
  28. Sy sokong dengan statement awak yg berbunyi"Seorang pengguna acc social yang jujur, dia takkan segan untuk tunjuk diri nya yang sebenar.Crop crop dan editing ni tak main ah. ".Klu org tu mmg benar2 ikhlas dan jujur.dia akan ckp direct trus je.Mcm jenis sy,sy xsuka org berkias2 ni.wat pening otak je.Ckp direct trus.Dan kpd yg dh berkahwin tu,tlglah hargai suami/isteri korg.Bkn senang nk dptkan kebahagiaan ni.Klu dh ada tu bersyukur jela.Ada lagi kt luar sn yg bertungkus lumus&bersusah payah nk mendptkan cinta yg sejati&suci tp xde jodoh.Hargailah perhubungan kalian tu....

    ReplyDelete
  29. hahahahaa..sis namee!!pandai cari gmbar ikot situasi!kreatif!

    ReplyDelete
  30. HAHAHAHA. Kak Namee. Semart gila-gila entri ni. Best betul gmbar2 tu semua. Hebat. Kagum ^^

    Crop-crop tak main la kann..hehe :)

    ReplyDelete
  31. hahaha..gambar2 kucing yg diedit tu sangat comel oke..hehe..;p


    tapi betul la..ramai sgt yg hidupnye hancur disebabkan penangan fesbuk ni..bahaya kan Namee?

    ReplyDelete
  32. mcm2 ragam orang kan..semua gara2 social network org sanggup menipu..

    ReplyDelete
  33. hehe slalu trjadi an.. bnyk dah didedahkn psl ni, tp orng x sedar2 gk..

    ReplyDelete
  34. tang crop tu mmg betui la tu...hahahahahaha....
    kelakar jer...macam aku xde apa pun nak tipu...x reti nak menipu pun =]

    ReplyDelete
  35. teringat dulu zaman2 friendster. bsepah fake ppl.mcm2 butir diri hado.hahah. tp skrg fb,byk yg letak betul2 punya info. but stilllll,dlm ramai2 tu,ada jgk yang nak hawtttt.kemain letak butir2 diri mcm retis.haha

    ReplyDelete
  36. betul sgt tu.. org sellau menyamar untuk memusnah kan kehidupan org lain..xsuke keadaan macam ni :(

    ReplyDelete
  37. wan paling tak leh blah pasal about me.

    ramai yang copy paste.
    ayat bukan main power.
    bukan main style.
    tapi semuanya dusta.

    heheh.
    wan masih dengan blog ni.
    malas nak berseo ni.

    apa kbahar orang disana?
    have a good day.

    ReplyDelete
  38. skrg mcm2 je leh jadi kat fb tu kan namee? ada yg married ckp single, ada yg baru je couple terus letak married..jadi jgn caye sgt dgn fb tu..hehe..

    ReplyDelete
  39. alhamdulillah, walaupun akak dan husband ada facebook tapi kami tau batas2 pergaulan!

    akak pun pelik orang yang boleh tertipu begitu mudah dgn fb ni..

    ReplyDelete
  40. lagi2 bab cinte..memang x la nak caye kalau nak kenal tru fb ni kan

    ReplyDelete
  41. muahahahhah.. ini sangat ohsemmm.. haha.

    ReplyDelete
  42. betul3...:-)
    tapi gadis2 eloklah tidak meletak gmbar di facebook.....nanti kena kacau.. ^^

    ReplyDelete
  43. bg saya, fb ni untuk connect dgn kawan2 yg kite kenal dgn mudah..tp kalau nk carik kenalan baru tu, kurg skit pcaya.sbb mcm cntoh2 yg namee bg tu laa..

    p/s : suka sgt kucing kan?haha

    ReplyDelete
  44. i likee!
    laman sosial skrg memang banyak FAKE!'aihhh
    mang payah beno nak caye
    ish2...

    ReplyDelete
  45. faceboook... mmg susah nak percaya..
    just for fun bolehlah.

    ReplyDelete
  46. loike loike loike! keh keh keh :P

    ReplyDelete
  47. myra roseland....nice name,i loikkeee....haha....kucin gemok tu cik namee punya ka?mintak 1..jauh menyimpang dr tajuk ni hehe(^__^)

    ReplyDelete
  48. hahahah likee ! kenapa harus kucing ? hihihi

    ReplyDelete
  49. betul2..
    dulu2 masa awal2 facebook laman social ni gne utk cri kwn2 lama je skrg da trlebih2 pggunaannye.. yg xtahan tu smpai mengaibkan org pun ade..

    ReplyDelete
  50. Thats y twitter lebih bg dari facebook. haha

    ReplyDelete
  51. hahahahah...comel gila gambar2 kucing yang di crop tu.. tp mmg betul pun punca keruntuhan rumahtangga sekarang adalah FACEBOOK!

    ReplyDelete
  52. comel la gmbo namee tu..gemok je..haha

    ReplyDelete
  53. tp yg bulat (gmbr at ats) hnsem r...nk kenal bulleh???huhuhu...=p

    ReplyDelete
  54. hehe...tak seindah realiti...tul..tu..namee..respond ckit...camner plk ngan cinta fb/ internet? blh cayer ker? blh ker bwk ker jinjang pelamin? kalo ye, berkekalan tak?

    ReplyDelete
  55. terpulang pada hati dan niat memasing..nak buat cemana..x semua orang 'hitam'nya sama macam kita..

    ReplyDelete
  56. baru jer nak add friend nj ajak dating... MYRA...

    ReplyDelete
  57. betul2.. setuju semua point namee.. laman sosial ni ada jugak pros and cons nye.. terletak pada hati masing2 la dia buat account tu sebab ape :)

    ReplyDelete
  58. azza kenal lelaki yang hampir runtuh rumah tangganya disebabkan digoda isteri orang di facebook.

    Isteri orang tu dah cerai pun dengan suami dia. Kawen dengan lelaki tu di thailand. Bodoh sangat. berkenalan di facebook pastu kawen.

    dah lah perempuan tu seorang professor di uitm. Ruamh tanga dia hancur, nak hancurkan rumah tangga orang lain pulak. Alahai....

    sekolah bertingkat tingkat, bodoh berlapis lapis..

    ReplyDelete
  59. betul, ramai kenal kat fb je then terus pecaye -,-
    btw, comel gile gambar kucing yang dh beranak pinak tu haha :)

    ReplyDelete
  60. adylia qarissa bukan nama dkna...tapi bila dkna letak nama asal orang tak kenal sebab dah lama pakai nama adylia qarissa :)

    bukan niat nak sorokan identiti sebenar..hikhikhik..

    memang ada sesetengah yang mengaku single sedangkan dah kawen..sungguh kecewa sebab tak jujur dengan diri sendiri...

    ReplyDelete
  61. haha, bahagian crop tu mmg btol.. boleh plak men crop2 kasi lawa.. upenye gemok cam kucing tu :P, patot bersyukur je la ngan perot besar uh kann..

    ReplyDelete
  62. ramai owg tua yg letak status single. hemohemohemo.. x baik tau tipu

    ReplyDelete
  63. comel pulak nama myra roseland. hikhik

    ReplyDelete
  64. ishhh yg bodoh je buat bende bende camni. lagilagi dah kawen tu. ishhh

    ReplyDelete
  65. 2 nama dia cinta mukabuku..kikiki
    skrg ni bahaya ar..
    banyk sngt penipuan alam maya ni..
    jd kne ar hati2 k...

    ReplyDelete
  66. kat internet nie kena hati2..ramai jer yg menipu dan tertipu..

    ReplyDelete
  67. Alhamdulillah setakat ni ok. :)

    Betul cakap namee, kenal tanpa tahu muka sebenar dapat tengok sifat sebenar terlebih dahulu ;)

    ReplyDelete
  68. nama pun social networking kan.. bak kata Orang Asli Tapah, "Awk Tak Tipu, Awk Bukan Cina" *tetibe*

    ReplyDelete
  69. munafik org mcmtu . huhu . sori lambat baca :)

    ReplyDelete
  70. munafik betul orang mcm tu . huhu. sori lmbat baca :)hihi

    ReplyDelete
  71. betul, saya sendiri ada pengalaman ni. sungguh tak senonoh perangai mereka ni.

    ReplyDelete
  72. betul, saya sendiri ada pengalaman ni. sungguh tak senonoh perangai mereka ni.

    ReplyDelete
  73. betul, saya sendir ada pengalaman ni. sangat tak senonoh orang itu.=.=!

    ReplyDelete
  74. facebook oh facebook...
    membawa durjana..

    ReplyDelete
  75. macam2 kat fb ni...apa pun suka entry namee ni =)

    ReplyDelete
  76. HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHA lawak yg mngaku single tu.

    ReplyDelete
  77. btl2....setuju dgn ni...tp kdng2 klu jujur pn de jgk yg nk meranap kn....

    ReplyDelete
  78. btl2...ni sume disebabkan facebook n diri sendiri pn kne la salh kn jugak....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...