Tuesday, October 4, 2011

Political Extremist

Hello peeps..


Pabila penggemar fanatic party politic jadi kelakar.

Kau ambil tahu hal politic tak ? For sure, hari-hari ada je tulis pasal perkembangan politic di newspaper. Lagi plak time musim mengundi nak dekat, memang everybody is making HUHA of it. Bagi aku, semua orang berhak nak sokong party mana atau nak debate juga berdiri atas party yang kau sokong. Tapi apa yang jadi kelakar bila seseorang tu jadi terlalu fanatic pasal dunia tu. I rather call them a Political Extremist.

Over emotional..


Ni terjadi 4 tahun lepas. Kami bekerja in a group, so makan minum pun share. Ada yang sponsor makanan, minuman etc. So, one of the clicks bawa lah sekotak yang berisi botol-botol minuman mineral water. Dan pelawa kami semua.."nah uols, kalau nak ambik je tau. I ambik dari kereta my dad, free ! hehe" the girl said excitedly...


Lepas tu keluar satu suara.."ceittt, aku bersumpah takkan minum air ni sampai akhirat pun"


Korang tahu kenapa? Just because of....


."ceittt, aku bersumpah takkan minum air ni sampai akhirat pun"


Bagi aku, kalau kau tak suka sangat dan anti Barisan Nasional, itu hak individu. Tapi perlu ke sampai tak jaga sensitivity hati orang? Budak perempuan tu kata dia nampak air free dalam kereta ayah dia, then dia bawa lah ke our working station. Em, aku tak dengar plak dia promote suruh undi BN. Political Extremist yang over emotional. Kalau taknak minum, jangan minum air tu. 


Lagi satu situasi...


"Hey rosak  mood aku pagi-pagi dah nampak warna yang menyakitkan hati"...




Takkan lah asal warna hijau je, nampak PAS. Habis tu takkan kalau tengok rumput pun nak sakit mata. Konon sakit mata tapi taram jugak nasi lemak tu 4 bungkus. Tak ke nampak diri sendiri bodoh huh political extremist ? 


Pergi mana-mana pun mesti terjumpa extremist macam ni. Pergi dengar ceramah kat masjid pun pum pam pum pam extremist menyusun kata bertubi-tubi. Somehow, dah nampak peranan masjid tu jadi tempat ber campaign politic. Jangan salah guna kuasa pula. Aku neutral dan aku tak sokong mana pun walau umur aku dah sangat layak untuk mengundi. Setakat ni aku tak pernah mengundi, hanya baru mendaftar last few months. 


Masing-masing punya hak untuk menyokong mana-mana party tapi perlukah sampai jadi extremist over emotional ? Kalau begini lah sikapnya, kau pergi mana pun orang taknak dekat . Serious horror. Bila bicara pasal politic, boleh sampai bertikam lidah dan bermasam muka. 


Sampai semua benda pun nak kaitkan dengan party politic kegemaran. Kalau ayah kau sokong PAS tapi kau orang BN macam mana ? Mahu tikam ayah sendiri ke ? 


Oh I hate namee cause her fav colour is blue and red.. ni mesti BN and UMNO people ni !


Kelakar dan aneh tahu ?




Happy reading and have a nice day..



70 comments :

  1. bila jadi extreme ni kdg2 lawak tengok gelagat diorg

    ReplyDelete
  2. okey ni agk emo la namee..haha:P

    titeww parti bn..tapi mak titew sokng pas..ashane? hahaha:P

    ReplyDelete
  3. hahaha..takkan la sampai camtu dak??nak makan daun pisang elergic sebab daun pisang kaler hijau..naifnye orang macam tu kan..kemon la..nak undi2 la..jangan sampai terbawak2 sudah dengan parti ni..dunia je semata2..

    ReplyDelete
  4. huhuk biase lah nampk ni semua.. kadang kadang penig tgk org yang over emotional politic ni..

    ReplyDelete
  5. tak suka berpolitik.
    politik ni macam sampah.

    masa sekolah dulu, pernah jugak bertekak dengan member.dulu wan sokong biru..

    bila dah makin tua.
    dah tak layan benda politik ni.
    orang tu kata macam ni, orang tu kata macam tu..kau fitnak aku, aku fitnah kau..

    better jangan layan.
    smuanya sampah.

    have a good day namee.
    lama menhilang.

    ReplyDelete
  6. dasat sgt tu.







    blue water, grean tea


    dua2 sedap

    ReplyDelete
  7. political extremist sgt annoying. suke mengisukan sesuatu yg x perlu. bile bercakap, die saje betul =.=

    ReplyDelete
  8. salam..kalau betul orang tu macam tu.. betul-betul horror ni..macamn tu kena pakai baju hitan atau putih jelah supaya org tak fikir kita apa2..tapi, nanti..
    kalau pakai hitam..org tegur nak nampak slim..kalau pakai putih pulak cakap bajet muke suci..

    macam2 manusia ni kan..:)

    ReplyDelete
  9. matilah... sy suka biru jugak... hahahahah... saya sokong kalau YB tu betul-betul buat kerja.. saya bukan sokong berdasarkan politik mana... heheh

    ReplyDelete
  10. fanatik sangat tentang politik....heheee...

    tapi dkna pelik bin ajaib bagi sesetengah...baca elok2 yea...sesetengah staff gomen nie yang kutuk BN dan UMNO bagai nak mati tapi dia tak sedar yang dia mencari rezeki dengan kerajaan tapi anti kerajaan..

    undi itu rahsia...kalau yea pon tak suka BN dan UMNO, janganlah over sangat yea...

    pandang kiri kanan ok...heheheee...just berkongsi pendapat...

    dkna pon tak daftar mengundi lagi nie..umur dah terlebih layak :p

    p/s habislah dkna kena kutuk kejap lagi sebab isu politik!! lariiiiiiiikkkkkk :)

    ReplyDelete
  11. aku tak suke gadis suke kaler pink, kaler puteri umno.wakaka

    ReplyDelete
  12. stuju... sy suka membangkang. tapi tak bermakna sy sokong keadilan. if umno jadi pembangkang sy tetap jadi pembangkang

    ReplyDelete
  13. yes 100% agree with you dear. kadang rimas jugak ngn org over politics sgt. padahal yg over tu just rakyat biasa je pon bukan wakil rakyat. tapi pegi situ sini sume nak kaitkan dengan politics. adoiiii. sume org nak tunjuk hebak, sampai isu remeh pon nak jadik besar.

    ReplyDelete
  14. haha i got bnyk kwn yg suka politik ni, tp ble diorng jmpa n dok brsembng ngan i, xde la diorng bukak politik sbb diorng tau i akn bgn dr kerusi n blah je dr tmpat tu.. tapi tak brmaksud i x suka, i just taknak dengar psl politik, balik-balik bnda yg sama kan? tah siapa betul? siapa yg salah?

    politics, bleh rosakkan persahabatn..

    ReplyDelete
  15. haha.Thats true.Extreme sangat pun tak elok jugak.Saya pun dalam dilema sama ada nak pergi mengundi ke tak thn hadapan.haha

    ReplyDelete
  16. fav. color ai warna traffic light.. ai tak suke warna biru.. tapi tak bermakna ai tak suka dengan parti itu atau ini.. sekadar warna.. apalah yang ada padanya..

    kalau mereka bijak.. pasti akan menguntungkan bila mana calon yang diundi dapat merealisasikan apa yang dicanang2..

    ReplyDelete
  17. that is so not too good. don't take the small matter seriously. just say thanks to that girl kerna dia sudah mempelawa kmu semua minuman. say thanks sudahlah.

    btw, world phenomenon like political parties will be so serious matter when someone of the political extremist does talking about this and that and apa yg diucapkan sering bercanggah dgn kenyataan org lain. hmm..

    gara2 nila setitik, rosak susu sebelanga..:O

    ReplyDelete
  18. betul tu..tak perlu fanatik sgt!
    kita nak undi mana2 itu hak dan rahsia kita kan?

    ReplyDelete
  19. utk pengetahuan ko, group sekolah menengah aku dekat FB dah jadi group politik. mmg most of student semua sokong bulan tp jgnlah sampai asyik2 nak hujah pasal politik.

    then one day, member aku tegur ckp kalau boleh tukar topik pulak. ramai2 hentam dia atas dasar saling memberi pandangan. bkn nak berpolitik.

    serius f**k, sbb dulu member aku ada sokong dacing then bagi komen sikit tp sampai ke habis diorang perli dia dlm group. sikit2 nama dia keluar. last2nya budak tu terus x join discussion dlm group tu.

    sekarang aku dah block notification dari group tu sbb sumpah menyemak.

    kalo nak sgt bincang pasal politik, pergi la buat group lain. senang cerita.

    *aku neutral. still berfikir nak undi mana nnt*

    ReplyDelete
  20. biar berpolitik guna akal yg waras..jgn jadi taqlid menkhinzir buta dlm bab politik.(x kasar kot statement ni) :D...

    ReplyDelete
  21. heh..tu sebab ayie cakap yg potilik itu sangat menjengkelkan...saling tuding menuding jari...

    ReplyDelete
  22. Hahahaha betul betul sometimes ada yang TERover bila bab bab kaler gini hanya di sebabkan mereka daripada parti politik tertentu.. =..="

    Kita 1 Malaysia maaa :)

    ReplyDelete
  23. kalo tgh2 jalan nampak buah saga bebanyak
    ase nak tebg poko tu sebb x leh tgk warne merah (UMNO)
    hahahha
    aiyoo
    sangat la gile
    ish2...

    ReplyDelete
  24. adeh aku dah taip tadi bleh hilang plak.

    bagi aku, aku akan undi mana2 pemimpin yang boleh jaga rakyat. ada ja parti bagus, tapi wakil rakyat tak buat kerja. kalau pemimpin skrg tak perform, next election aku akan pilih pemimpin lain. easykan?

    jgn terlalu taksub kepada satu parti. paling senang berbalik kepada pegangan kita. agama kita sendiri dah gariskan panduan macam mana nak pilih pemimpin.

    tak perlu sampai nak hilang kawan sebab politik, politik ni cuma pendapat/pandagan.

    Agama dah menyatukan kita, jgn sampai politik yang memisahkan kita.

    ReplyDelete
  25. setuju namee..memang menyampah orang yang terlalu taksub sampai tak pikir perasaan orang..diam-diam sudah lah...

    ReplyDelete
  26. dalam sesetengah hal, politik boleh jadi perkara yg sangat kelakar!
    haish! dunia..dunia.. :)

    ReplyDelete
  27. they have the right nak support mane2 political part. tp kalo da sgt taksub tk taw nk ckp ape :)

    ReplyDelete
  28. orang macam ni dia tong kosong,berdegar je lebih,isi takde..

    penyelesaiannya,ambil selotep,kita selotep mulut dia, weeeeeee!!!

    ReplyDelete
  29. terliur teman tengok nasi lemak tu...hehe. camne dia bley ckp menyakitkan hatinye...haha.

    ReplyDelete
  30. hehehe.. susah kalau orang tak tau nak differentiate politic dengan personal. plus, do u still remember tak yang dulunya kain / sampin sekolah agama color hijau, but now turns black sebabnye, baju warna putih dan kain hijau nampak penyokong parti Pas. itu lagi kelakar.. entah hape2 kadang2 sesetangah manusia yang terlalu fanatik nih. rasa mau jentik otak mereka supaya boleh reset pada norm manusia biase!. hehe

    ReplyDelete
  31. Aish, lagi tak fhm dgn menteri2 kita bila terlalu prbesarkn hal yg kecik. Kalau blh semua nk di politik kan..nak tengok berita skrg pun dah tak syok..berita start kul 8.00..setengah jam tu madah cerita psl politik je..bosan..org nk tau psl current issues..bkn politik semata.semua pekung nk di bukak. Habis tu, layak ke dorg jadi pemimpin? Tak fhm la..

    ReplyDelete
  32. ahahaa. so funny. tapi nasi lemak tu nampak sedap. nom nom nom

    ReplyDelete
  33. sampai mati pon saya tak kan pakai digi!!! *tetiba* :P

    ReplyDelete
  34. serius xleh tahan dengan orang yang macam ni. over sangat.

    well, keroro like blue too :P

    p/s : keroro warna hijau, keroro pas eh? XD

    ReplyDelete
  35. suka tak suka itu hak masing masing tapi jangan sampai politik..hubungan kita dengan kawan..dengan keluarga..dengan adik beradik berantakan.. ;)

    sangat tak berbaloi nak bergaduh kerana masing masing rasa itu ini hebat..owh pleaseee..u suka..go ahead..tak suka..leave it! simple as tat..

    namee sayang iklan tu akak just copy code banner diaorg di design then 'add gadget' under html :)
    susun code tu sebelah sebelah..

    ReplyDelete
  36. agreed with u. menyampah betul dengan orang2 yg terlalu taksub dengan politik ni. kalau boleh semua benda dia nak politikkan. By the way, I'm Neutral side too.

    ReplyDelete
  37. Sometimes they look childish . And it shows their EQ level . Sangat tak appropriate bila bergaduh adik beradik , laki bini , anak bapa cuma sebab politic . Like duhh-hh ~

    ReplyDelete
  38. HAHA, kau pun nak cakap pasal politik eh, :P

    ReplyDelete
  39. setuju. dulu aku pernah gak gado dgn kawan pasal politik. menyesal gila. bila fikir balik, takda gunanya pun.

    politik tu tak bawa ke mana. Ni sampai gado dengan kawan kan. Sekarang nak jd neutral mcm namee je.tak sokong mana2 pun. neutral.

    Dulu kat sekolah,org cop aku mat politik dan bakal jadi YB kononnya. Masuk uni plak dpt jurusan politik.mmg org cop aku mat politik laa.

    malang nasib aku ni. haha

    ReplyDelete
  40. malaysian politics?err,sorry..not interested..nak muntah dgn politic malaysia sekarang,kaw kaw punya dirty...

    wow,nice blog..really, x tipu..you just enter my favourite bloglist...jemput ke blog sy @ tekok beriuh thanks (^__^)

    ReplyDelete
  41. and political blogs too. bahasa kat situ, ya ampunn.. carut maki je all along. hate it!

    ReplyDelete
  42. Hi namee! honestly kalau bab politik ni i malas nak campur tapi so glad yours tak berat sangat and masih boleh diterima. At the same time, mesej tu sampai ;)

    ReplyDelete
  43. err...betul punya fanatic tuh..extreme abes..
    huhu~

    ReplyDelete
  44. hahaha..namee..best entry ni..I LIKE..

    ReplyDelete
  45. haha...xblh blah nasi lemak 2 ar...
    ade ke org mcm 2...
    plik2 manusia skrng ni...

    ReplyDelete
  46. ekstremis politikal yang mengarut..

    ReplyDelete
  47. saye ade beberapa org kawan lelaki yg tergolong dlm kategori political extremist ni..huishhh..semak rasa kalau dekat wall fesbuk tu status die saje yg penuh duk pompoang pompang pasal politik..extreem sgt dgn parti islamik tapi kerjanye asyik duk memaki sana sini..horror sgt!

    ReplyDelete
  48. hahaha...fara mmg x amik port langsung bab2 politik ni..

    ReplyDelete
  49. singgah melawat jap...
    benci dengan org yang over sangat mcm tue..=p

    ReplyDelete
  50. sy pun neutral sbb tu x mengundi lagi..adeh!

    ReplyDelete
  51. huhu nasi lemak pun macam bendera pas ke hihihi. kreatif nya orang pas berkempen, bagi nasik lemak pun best. Free..

    joking!

    ReplyDelete
  52. People now... nak wat camne. huu tapi aime tak bpe nak arif sgt dlm polical ni :)

    ReplyDelete
  53. yup...betul..g mana2 pun slalu ada orang macam ni..sampaikan naik teksi pun tanya sokong mana...ntah hape2...

    ReplyDelete
  54. Namee.. suka la post ni.. nak share bleh?

    ReplyDelete
  55. ok i dont like all politics thingyy. macam2 hadooo. entah betul entah tidak. nak cari pemimpin yang betul2 boleh memimpin zaman skrg ni bukan sng. hoho

    ReplyDelete
  56. mak ayah sy quite mcm nie,tp diorg xdela smpai cenggitu..jz yg klaka bila baca entry nie..sy tringat peristiwa sy ngan mak sy..umah sy baru je nk renovate n kaler mozek dlm bilik sume ijau..mak sy kate,"suke la abg ipar ko tu,sume kaler ijau.."ngeee..perlu ke smpai mcm tu?keh3..klaka plak.

    ReplyDelete
  57. yg penting kena bersederhana.. ..
    mmg tak sesuai kalau terlampau extreme mcm nie smpia kaler pun nak fobia..huhu..

    ReplyDelete
  58. saya nak buat undi rosak lah nanti :)

    ReplyDelete
  59. ini sangat kelakarrr.. hahaha..

    yana ada bf macam ni dulu..
    mak oiiii, gila politik..
    tu sebab dia jadi EX je sekarang..
    pantang jumpa mesti cakap pasal politik..
    sampai bernanah telinga yana mendengar =,="

    kalau sentuh sikit bab politik.. ajak debat sampai esok pagi pun tak kesah.. padahal dia tak layak lagi mengundi tu, dah huha sana sini.. haihh.. duniaa..

    ReplyDelete
  60. sama2lh kita, namee. baru sempat mendaftar je. blum lg mngundi. hehe. hmm. bila berbicara tntg politik, mmg agk menjengkelkn. kerna politik, leh smpai putus sedara, kafir mengkafirkan org. knp perlu d politikkn islam? bg parti yg memperjuangkan kaum plak, knp perlu bersifat perkauman??? kalau lh parti2 yg memperjuangkan Islam & Kaum2 ini bersatu, i'allah akan aman malaysia ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...