Thursday, October 27, 2011

Product Yang Saya Guna Untuk Jaga Kulit Muka.

Hello peeps...


Ni macam entry perempuan tapi kalau lelaki nak baca apa salahnya. hihiihihi

'Kak namee pakai product apa untuk jaga muka ?'

Kalau saya, bukan dilahirkan dalam keturunan yang kulit flawless seperti Korean. Kurang cantik lalu kena usaha lebih untuk jadi cantik. Sebenarnya tak susah pun nak jaga kulit, cuma kita kena rajin consult dengan few beauty consultants. Alah, tak payah pergi yang mahal-mahal dan hanya gunakan tactic picisan macam saya ni... hihihiihihihi.

You guys selalu pergi Parkson ? Metrojaya ? atau Jusco ? Guardian ? tentu sekali ada booth kecil kecantikan yang jual product kecantikan bukan ? Haa, so mari lah ambil kesempatan. You buat-buat tengok product kat situ , so automatically ada consultant yang biasa dengan baju kot putih macam doctor tu datang kat you and tanya "hey , can I help you miss?" dari situ korang akan tahu ilmu dan jenis kulit.  So done ! Saya sudah tahu skin saya ni macam mana ...yahoo ! Buat-buat tanya je kat booth tu pasal product dia jual tapi takmau beli pun. Nak tau kulit kita macam mana je. 

Selepas itu kalau nak beli apa-apa product mudah la sebab dah tahu skin kita ni macam mana.

Saya dah faham kulit saya, oily dan jenis yang banyak blackhead. So, ini lah solution saya sehingga hari ini...

Pagi
Cleanser
Guna pencuci Aiken. 

Selepas itu...
Facial treatment clear lotion

Facial treatment clear lotion Letak kat cotton pad..sapu macam sapu toner. 

Kemudian..
Facial Treatment Essence (Miracle Water )
Facial Treatment Essence (Miracle Water ), oh bila pakai rasa macam nak teguk minum sebab kesan instant terhadap kulit. Kulit saya cerah tetapi dull, bila guna sk2 miracle water ni rasa macam "eh , i love my skin. Maaf selama ni asyik maki you je kulit. Janji tak maki dah" .cara guna, letak pada kapas dan 'tap tap' pada kulit. 

Malam
Sama macam pagi

1) Cleanser Yanko
2) Facial treatment clear lotion
3) Facial Treatment Essence (Miracle Water )

Cuma before tidur..
Sapu night cream Yanko. (kalau mahu boleh order dari web )

Setakat ini, product dari Yanko yang saya sungguh yakin adalah pencuci muka nya dan night cream nya. Sebab kulit saya yang banyak gila jerawat dan nampak dull jadi licin 80% sejak guna Yanko. 

Yang di atas ni semua penjagaan saya untuk harian. Kalau mingguan, macam biasa scrub dan mask once or twice a week. 

Scrub 
Apa jua jenis scrub asal jangan terlalu kasar. 

Mask
Mask terbaik yang saya pernah guna dan tak pedih kulit bila pakai..
Hari-hari kena cahaya matahari ? Tak bagus you know. Sebab tu saya tak suka keluar rumah sebab saya takut pada UV. Tapi tiap kali saya keluar rumah dan bila pulang tentu nampak dull, jadi kewajipan saya untuk heal dengan menggunakan mask ini. Sunplay mask, sangat membantu, dan kulit akan kembali pulih. 

Itu je yang saya guna. :)

Before ni, saya sangat obsessed sebab jerawat saya sangat heavy. Saya pernah try...

Biotherm : Tak puas hati sangat

New York Skin Solution : Takut nak pergi lagi

Clinique : Sangat puas hati cuma nampak dull. Untuk muka yang berjerawat dan minyak macam saya ni memang berkesan.

Sk2 : Sangat suka sampai rasa nak minum miracle water tu sebab saya nampak putih.

Happy reading and have a nice day..

p/s : Apa jua product, mahal atau murah, famous atau tak famous..jangan diperlekehkan. Nanti jilat ludah sendiri macam saya.  hehe



10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


87 comments :

  1. namee kamu memang cantik..tak dinafikan ;)

    teringin nak pakai SKII tapi takut jugak kulit smakin parah..ermm harus tukar atau tak? sila bantu dear..

    ReplyDelete
  2. sekarang dkna pakai natasya jer...murah dan sesuai untuk kulit :)

    tak berani nak cuba produk lain sebab kulit sensitif..pantang salah pakai produk baru pasti muka berpanau...takut!! :(

    ReplyDelete
  3. skII? ermm mahei nye...
    skang ni balun je ape ada..
    jerawat mmg subur.. tp dah tk mcm dulu2 masa baru meningkat remaja..

    ReplyDelete
  4. setiap produk lain2 effect nyer pada kulit kita. so kena selalu mencuba la selagi tak jumpa yang sesuai dengan kita.

    ReplyDelete
  5. wah..sis namee pakai SK11 lah..jeles.. ^_^v

    ReplyDelete
  6. Yanko?..

    wan cuci muka guna yakult..hehehe.joking..

    banyak gila pencuci dan krim untuk muka ni..biasa la perempuan.

    wan ada satu je pencuci muka..garnier..hehhe..tu pun dibeli sebulan @ 2 bulan lepas..jarang guna..ikut mood..kalau jerawat tetiba muncul and kulit tetiba nampak kering, baru rajin rajin nak guna..

    namee tahu produk untuk lebatkan rambut, khas untuk perempuan..?

    ReplyDelete
  7. product yanko tu memang namee beli online ke?

    bila balik dari rumah mesti kulit yana nampak dull.. rasa nak nangis sebab dah guna macam2 product kan.. huhuhu

    ReplyDelete
  8. err xtau nak komen apa pasal entri ni,hehe... ;)

    apa2 pun ni semua ilmu mmg kena ambil tahu jugak...:)

    ReplyDelete
  9. Aku tgh start pakai Bio Oil, nak buang parut2 jerawat. haha

    gila pakai SKII mahai dowh. aku tak mampu

    ReplyDelete
  10. NT xpki ap pn kt muka
    cuma clean&clear cleanser satu jer
    serius

    ReplyDelete
  11. akak pakai pencuci muka dan krim Olay.. dah hampir 7 tahun! alhamdulillah sesuai dengan kulit akak...

    pastu akak buat sendiri masker buah tomato 2 kali sehari! best sgt.. ambik jugak pati prune innershine utk kecantikan dari dalam..

    tapi apa pun produk yang kita pakai, kita kena yakin kan? tak kisah mahal atau murah..

    ReplyDelete
  12. WOOO..info menarik untuk golongan wanita..korang yang baca ni kena try ni..:)

    ReplyDelete
  13. Thanx for sharing.. sangat berguna.. selama ni bella nak je g booth2 ni tapi takut kene beli pulak..

    ReplyDelete
  14. sis..!sy pown ade msalah jerawat yg sgt teruk..smpai skrg blom jumpe solution lg..tringin gak nk pakai sk2,tp x ckup dwet..(student la katakan)..huk2..yg produk dr taiwan mcm bez jerp..rse mcm nk try..

    ReplyDelete
  15. hehe...tertarik dengan kenpe new york skin solution takut nk pergi lagi??anythin interesting ka???cer share... nk gak tua..hihih

    ReplyDelete
  16. yanko tu kat guardian atau watson ada x

    ReplyDelete
  17. hmm xde la bnyk sgt produk yg namee guna.. :D

    so x bnyk sgt la duit pakai an :D

    ReplyDelete
  18. saya dah malas nak pakai macam2 produk sebab mula2 je muka nampak elok, last2 kering, berminyak semua keluar balik.. grrr.

    bila pakai sabun muka biasa, elok pulak..sabar jela..

    ReplyDelete
  19. dear...dah macam pakar kecantikan dah..hik3 =)

    ReplyDelete
  20. lihat mukakuuuuu, rampingkan??
    *haha teringat iklan masa kecik2 dulu. hahah! :D

    ReplyDelete
  21. err..nak try skII tu..tapi agak mahal..menanges rase kalau nak beli..T_T


    my skin dah cuba mcm2 produk..but the scar still remains there..sedih betol..uhuk3..

    ReplyDelete
  22. kalau bangun pagi , rasa kulit muka , fuhh , gila berminyak . mmg dah mcm boleh perah , serious berminyak gila .

    sebelum ni pakai nivea yang whitening oil control foam tu , okay je , cuma bila pakai , muka macam rasa kering , kejap je lah , nanti berminyak , okay balik .

    sekarang pakai hada labo , mmg lembut gila lepas cuci. tak rasa kering , lembap je . best gilaaa ,

    ReplyDelete
  23. rajinnye namee guna itu ini...
    mama ni malas la... paling2 cuci muka guna sabun mandi, baca selawat...hihihi

    ReplyDelete
  24. wah produk namee sume mahal2 wee hihi..saye gune safi je..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  25. seems like kulit kita ada masalah yg sama. my skin pun agak cerah tapi dull gila, kalau tak pakai bb cream/foundation nak keluar, serious mcm ewwww.

    now mcm dah nmpak gambaran dah, product apa yg patut consider hehe.

    ReplyDelete
  26. wahh namee....pandia namee jaga muka..
    eka ni entah kenapa sangat pemalas kalau nak tempek2 krim kat muka..entah arsa tak selesa pulak..sebab tu setakat pakai pencuci muka,krim malam ngan serum..tapi semangat nak pakai masa mula2 beli..
    lepastu bila malam je malas nak tempek2 wat tak tawuuu jer

    ReplyDelete
  27. SK II.. erm patot la kuit namee cantik~

    ReplyDelete
  28. ye ke bagus jenama nie..Yanko
    anum nak cuba la

    ReplyDelete
  29. hehehe
    suke ah cr namee
    sempoi jek tye akak2 consultant tu kan
    kekeke


    betol2
    mne2 product pon okeh, asal kite tawu yg mne sesuai dgn kite


    product dr etude pon okeh gak.korea made mang no toxic. herba je sume =]

    gaya aku ckp dh mcm beuty consultant x?kikiki

    ReplyDelete
  30. SK-II is a good product and it's effective ;) hehe.
    arisha pun slalu tumbuh pimples, and after that i use pond's as cleanser. ianya berkesan juga! :D

    ReplyDelete
  31. Rasa tak mampu nak beli produk2 yg Namee pakai..pakai yg biasa aje...Tapi, syukur jgk sbb kulit sy xbyk mslh... :)

    ReplyDelete
  32. saya guna olay total effect je.. so far so good... =)

    ReplyDelete
  33. ehh ye ke? boleh bagi link nak order?

    ReplyDelete
  34. hehhe product luar memang ada yang berkesan tapi nak cari yang halal tu lah susah.. setakt ni guna bio oil untuk hilangkan parut. kalau ikutkan nak guna palmer.. tapi bio oil ada cop halal..

    ReplyDelete
  35. first time dengar nama yanko! mekap stuff untuk brand ni ada tak? macam bagus jek!

    ReplyDelete
  36. Elie pakai bedak sejuk ngn kulit kayu manis je buat hilang parut n jerawat! hehe..eh namee, kita serupa! kulit oily! sob-sob! T__T

    ReplyDelete
  37. setelah lama mencari, akak sesuai Mary Kay dan Lancome :)

    ReplyDelete
  38. nape takut nak g new york skin solution lg eh?

    cmna buat tym ada jearwat bnyk dlu? jrwy bnyk jgk ~uhu

    ReplyDelete
  39. Kak Namee lupa satu produk. Murah sesangat. WUDUK :D

    ReplyDelete
  40. erm kak namee da gune saya..rindu aku aku

    ReplyDelete
  41. no wonder kak namee cantik :)
    tapi cm x pcaya je mcm kak namee ada jerawat dulu. muka suci je. hehe :D

    ReplyDelete
  42. nak pakai SK2 tp fulus x bape ade..hihihihihihih.....

    teringat artis seksi mana ntah cakap masa interbiu ape ntah kulit muka dia cantik sebab air sembahyang...pui~ haha bajetttt

    ReplyDelete
  43. homagoshh susahnya jadi perempuan.. kos sara hidup yg tnggi #^^ . hahaha

    ReplyDelete
  44. namee, i mmg tgh cari the best cleanser for my skin...kulit i giler melegam macam kene panggang sbb i terlibat ngan banyak outdoor activity lately...really glad u nak share ur secret with the rest of us here...btw namee, i change my url blog...i dont use blogspot anymore. now i switch to wordpress... hope to catch u soon.. best regards.

    ReplyDelete
  45. namee dah memang cantik pun.. :)
    sunplay mask tu okay eh? mahal tak babe?

    ReplyDelete
  46. uuuuuu sangat banyak =_= .. freaky pakai pencuci muka jenama syurah je :P

    ReplyDelete
  47. wah....banyak nya namee guna...Sm nak try lah kut2 kulit leh ala..ala...korea gitu..hehe

    ReplyDelete
  48. patutla cantik pakai sk II u'oll^^

    huhk teringin nak pakai sk II. serius mmg jeles tgk kawan baik pakai. kulit putih dan licin. rasa nak jadik kawan jahat die pulak-.-"

    berape kos sebulan tu namee. tahan bpe lame. kulit kita pun berminyak dan berjerawat. heavy!!

    ReplyDelete
  49. kalo laki nk g check kulit xpe ka?
    ahaha(*malu)

    ReplyDelete
  50. haha. terbaik laa. patut laa cantik :)

    ReplyDelete
  51. selamat sejahtera En/Cik/Tuan/puan. kami telah mewujudkan 1 blog iaitu SENARAI BLOG-BLOG MALAYSIA. kami masih baru lagi di sini.maka kami masih mencari lebih banyak lagi blog-blog untuk di masukkan kedalam blog kami. untuk permulaan blog En/Cik/Tan/Puan telah terpilih dan telahpun di masukkan kedalam blog kami. oleh itu kami meminta jasa En/Cik/Tuan/Puan untuk memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan. di sini kami sertakan link blog kami iaitu:-

    http://bloglistmalaysia.blogspot.com

    sila maklumkan kepada kami sekiranya En/Cik/Tuan/Puan telah memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan.

    kerjasama En/Cik/Tuan/Puan amat kami hargai

    terima kasih

    ReplyDelete
  52. wahhh. detailnya. kulit saya rasanya jenis yang sama juga, oily, tapi tak nampak pula ada blackhead.

    maybe leh try yanko tu kalau nak la kan? hahah :D

    regards,FahmiMahat

    ReplyDelete
  53. semua org nak nmpak cntik kan..tp rsau nak gna product yg blm gna tkut ade effect kat mka..lg 1 kta x suka gna product yg bleh hkis klit..nmpk cam plik jer mka

    ReplyDelete
  54. namee naturally mmg cantik. jelouse. in a good way lah :')

    ReplyDelete
  55. ahah!

    terbonkgar jugak namee's beauty secret! =p

    ReplyDelete
  56. Oh. finally a post on your beauty products.. heh. Eh ala dah nama pun miracle water, memang miracle lah! :D

    ReplyDelete
  57. sis namee. nk beli yg yanko tu. tp cm tak yakin. is it work? boleh bg link nk order kt ne tak? hee :D

    ReplyDelete
  58. SK11 miracle water tu mmg bagus tp mahal lah namee..

    utk open pores ada solution x? akak dh cuba pelbagai tp semua hampeh utk open pores..

    ReplyDelete
  59. pakai SK II ...? patutlah namee cantik + comel jer..(^___^)

    ReplyDelete
  60. Kalau SKII memang lawalahhh.
    ramai dah cakap produk SKII tu oke.
    nak try jugak, nak lawa jugekk. haha tapi fulus nya x berapa nak ada, hakhakhak~

    ReplyDelete
  61. namee,

    NY skin solution tu x bgs or ape?hehe

    xphm mksd :takut nak pergi lagi

    my fren ade mslh jerawat n dia tgh guna produk tu

    thanks !

    ReplyDelete
  62. peh! detail beb.. patutlah flawless je.. :) kite gune pencuci muka rania gold je. just one and only.. hehhee..

    ReplyDelete
  63. Salam, just nak share pengalaman guna yanko ni...I guna yanko ni sejak thn 2007, ms tu, stil keje kat lawas, swak...first posting, my colleague kat sane ramai guna ni n takde pon yg complaint, sume kulit cntik jek,lgpon saloon2 kat sane byk jual produk ni.. n I pon tryla...trust me, before tis, tak penah jupe produk yg btul2 bkesan camni, lps pakai, 3 hari jek, jerawat kering n after one week, kulit licin, bila blk kl, kwn2 sume tkezut, kulit I tak penah jd licin n cerah camni...hehe..n now I dah transfer Lahad Datu, Sabah, ikut hubby, susah nak dpt yanko ni kat cni...in fact tak penah pon jupe org guna yanko kat cni, terpaksa roger2 member kat lawas suh pos smpai 2-3 set wat stock..br2 ni ade kwn dr tawau guna n ckp ade jual on9, lega rsny sbb dah takyah nyusahkan member2 kat lawas nak poskan..takut woo kalo guna produk lain sbb kulit bjerawat teruk jdnya...ape2 pon, tryla yanko kalo ade masalah kulit, lgpon produk ni bole thn smpai 3 bulan one set sbb tak perlu guna byk...

    ReplyDelete
  64. nana nais... u pakai set mne dear??

    ReplyDelete
  65. hai pretty. lama xsinggah sini. hehehe. u pakai sk11 ek. nak try jugak lah. gulp! **$$$**

    ReplyDelete
  66. Nk cari mane mask tu... nk beli jga yanko tu..kwn pn ade pkai..cntik gile kulit

    ReplyDelete
  67. assalam.. sy terjumpa blog ni.. baca & baca terus tertarik.. sy buh blog ni kat blog sy yer... kasik halal yer...

    ReplyDelete
  68. salam, kak namee still pakai produk yanko?

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. first time dgr skincare jenama Yanko :) kulit Namee memang dah okay, cuma jerawat sikit2 tu normal lah kan, especially time period.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...