Wednesday, October 12, 2011

Sex dan Kanak-Kanak

Hello peeps..

Kisah benar..

Sex dan kanak-kanak ? Kanak-kanak ni umur bawah 10 tahun rasanya. Jadi wajar ke lingkungan umur begitu tahu tentang sex. Ada yang pakar tentang sex tetapi taktau sex tu untuk apa. Aku bukan nak cerita pasal sex kat sini tapi aku merasa pelik kenapa zaman sekarang ni kanak-kanak dah tahu sex. Kalau dilihat, subject sains tingkatan 3 ada mengajar tentang pembiakan. Proses kejadian manusia tapi tidak pula mengajar tentang sex detail.

Time umur macam ni aku busy dengan Lego dan Puzzles dan drawing class. Dalam kepala otak ada Lego dan arts je. 

Case 1
Benda ni terjadi masa aku Tingkatan 1 dan diceritakan oleh cikgu aku sendiri dalam kelas. (case dalam surat khabar)

2 budak darjah 2 tertangkap apabila sedang membuat oral sex di bawah meja sewaktu masa rehat di sekolah. Seorang pelajar perempuan pergi kembali ke dalam kelas bila menyedari botol airnya tertinggal dalam kelas. Budak perempuan itu terkejut bila melihat 2 budak lelaki tu sedang project bawah meja lalu dia memanggil cikgu. Maka tertangkap dan disoal selidik.

Cikgu : Mana awak belajar benda ni ??

Budak lelaki : Mak ayah saya selalu pasang vcd tu depan kami semua. Lepas tu mak ayah saya masuk bilik. 

Mak bapak tengok vcd lucah tanpa hiraukan anak-anak. Anak-anak pun join tengok sekali walaupun tak faham aksi aneh. 

Case 2
Kanak-kanak umur 4 tahun selalu membuka baju kawan perempuan di nursery. Tiap kali waktu tidur di nursery, kanak-kanak laki tu mesti mengajak budak perempuan tu masuk ke bilik lain dan mula membuka baju budak perempuan tu dan suruh budak kecil perempuan itu baring. Suatu hari tertangkap oleh penjaga nursery bila penjaga tu rasa pelik tengok habit budak lelaki tu yang lain macam dan penjaga tu bertanya...

Penjaga : Adik buat apa dengan kawan tu?

Budak 4 tahun : Kita nak sayang dia. Mak ayah kita kata sayang macam ni.

Penjaga bertanya pada ibu budak lelaki 4 tahun itu...

Rupanya mereka sekeluarga duduk menyewa di satu bilik. So ibu bapa, anak-anak duduk dalam satu bilik. Apa yang mak bapak dia buat, semua dia nampak. Dari situ lah budak kecik tu belajar buat benda aneh dan bila anak bertanya pada mak, "mak buat apa dengan ayah"..lalu dijawab "ni cara mak dan ayah sayang"

Sudah banyak kali tukar nursery tapi anak lelaki yang umur 4 tahun tu tetap dengan habit yang sama. Punca ? Aku rasa mungkin dari kecik dia tengok mak bapak dia "sayang menyayangi" so dia ingat tu memang cara nak tunjuk sayang pada orang lain. 

Bagi aku, walaupun umur anak angka kecil tapi tak semestinya dia tak punya perasaan dan rasa. Mak ayah pun janganlah selfish sangat seolah pentingkan nafsu. Asal dapat tapi anak yang melihat tu macam mana? Mesti budak tu ingat dan bermain dalam fikiran sampai dia  meningkat dewasa.  Banyak sangat case seumpama yang aku sebutkan. Budak-budak yang terlalu muda pun pandai sangat dalam bab-bab ni. Form 2 pun dah takde dara , aku pelik gak. advanced sangat. Malaysia dah macam kat America.

Em, kat tv pun videoclip Pussycatdoll yang sexy melampau pun rilex je budak kecik tengok. Siap menari bersama. 

Credit to, Kak Mas..Berhati-hatilah Wahai Ibu Bapa 

Happy reading and have a nice day...




69 comments :

  1. namee serius menakutkan bila budak budak buat mcm tu..ya Allah mohon dijauhkan!

    kena pantau setiap apa yang dia tengok dan lihat..sebab kanak kanak ni jujur tak pandai menipu..dia akan meniru sama seperti matanya melihat..

    ReplyDelete
  2. persoalan yang sememangnya simple tapi parah.Salah ibu bapa untuk isu ini adalah benar.Salah kanak-kanak tidak sekali.Cuma kanak-kanak hari ini semakin cerdik dan bijak seperti kita semasa kecil.Hari ini kita bijak dan pandai dari ibu bapa kita dan semestinya anak-anak kita bakal lebih bijak dan cerdik dari kita.Itu realitinya selama ini.

    ReplyDelete
  3. kecik2 dulu ade budak suke main doktor2.. yang xtahan tu dia nak cek seluruh badan siap suruh bukak seluar lagi.. bahaya sungguh kalau biar anak2 tidur dengan ibu bapa..

    ReplyDelete
  4. ouhh... mintak jauh la... tak sanggup aku dgr....

    ReplyDelete
  5. mak bapak 1 jenis
    kakak abang pun 1 jenis

    memang hancur lah adik adik sekalian

    ReplyDelete
  6. kanak2 ibarat span. apa saja yg d lihat dan d ajar, akan d serap ke dalam otak. parents harus lebih bertanggungjawab utk mndidik anak2 mereka dgn cara yg btul.

    ReplyDelete
  7. Yup, betul tu. Masalah ni kalau tak dibendung, memang akan jahanam lah Malaysia ni. Kalau budak2 nya dah rosak, usah bermimpilah nak berpemimpinkan org muda zaman sekrang ni. huhu

    ReplyDelete
  8. skang ni budak2 dah terdedah ngan benda ni.ingat tak yg budak ikut pasangan lesbian tu.ginilah...huhuhuhu

    hati2 lah dan prihatin lah dengan anak2

    ReplyDelete
  9. Namee, kenapa dengan iklan namee... macam tak boleh bace je..

    ReplyDelete
  10. Kita sedia maklum anak-anak insan yg cepat belajar. Dan mudah meniru sesuatu.Terkadang mereka tidak tahu sama sekali benda yang mereka buat itu betul atau salah. So ibu bapalah yg punya peranan.. Jgn di tunjuk benda yg tak sepatutnya.

    ReplyDelete
  11. yup2.. stuju sgt.. xpatut la ajar sex kat budak2.. seriously..they won't understand la coz sex nie adult thing la.. aiyoo.. n mak bapak pun 1 hal, wat projek or nk tgk video lucah tue, biar la dlm bilik aje!!

    ReplyDelete
  12. betul namee,kaji balik dari akar umbi...macam mana benda ni boleh jadi,sedih bila tgk..bila dah besar jd macam2...rosak generasi kita namee...:(

    ReplyDelete
  13. fuhhh..budak.zaman skrg akal teknologi.. semua versi upgrade punya... zaman wan dulu takda lagi mcm ni.. duk pikir mainan jaaaa... zaman la ni dah lain macam... semua hyper..

    ReplyDelete
  14. sebab tu dalam islam anak digalakkan tidur asing2 kan.. hem.. bahaya.. memang baisanay budak-budak ni belajar dari mak ayah.. mak ayah plak tak concern.. haih.. yg tgk citer lucah sama-sama tu tak tahan.. adoyai.. agak2 lew.. hemm...

    ReplyDelete
  15. senang je sebenarnya.
    makbapak kena sgt transparent bila explain kt anak-anak yg dah tertahu psl seks ni
    jgn nk putar belit ke hape

    benda gini sebenarnya ilmu.
    ilmu kenalah spread out.
    bukan makan sensorg.

    biarla anak tu tahu psl seks
    seks tu mmg fitrah
    cuma sbg ibubapa kena la pandai guide anak-anak.

    dats all.
    :)

    ReplyDelete
  16. perghhh..budak2 zaman skrg. dulu time kecik tau main batu seremban ape sume tu je. masuk kelas sains baru tau psl pembiakan sume tapi just takat yang cikgu ajar. xpikir jauh pun.

    ReplyDelete
  17. budak2 kecil umur mcm tuh sebenarnye dorg tuh jujur sngt,,ape yg dorg tgk n dgr,,tuh yg dorg akn buat balek,,sdgkan dorg tak tahu ape yg dimaksudkan dgn perbuatan dorg tuh,,

    ReplyDelete
  18. budak2 dah advan sekarang,,takut betul..huhu

    ReplyDelete
  19. budak2 dah advan sekarang,,takut betul..huhu

    ReplyDelete
  20. a'a kan..menakotkan kalau bebudak kecik dah pandai 'benda' tu semua..kita dulu baya dorang dok main anak patung la, lego la, aci kejar le, nyorok2 la..bebudak skang dah advance..takotnye~~~

    ReplyDelete
  21. asal la pendek akal ibu bapa macam tu.bahaya tu..macam mana la masa depan anak anak nanti..kecik kecik dah reti buat benda macam tu..hmmmm..

    patut la jadi arkitek..suka main lego dulu..hehehe..

    best beyonce, an pussy cat doll.
    hahaha
    ..have a good day namee.

    ReplyDelete
  22. Ibubapa pon kadang kadang tak cover line cemerlang sikit.. =..="

    Lepas tu jadi case, kanak kanak di salahkan.. Yang dorang tahu masa umur gitu semuanya nak mencuba.. =..="

    ReplyDelete
  23. Ibubapa pon kadang kadang tak cover line cemerlang sikit.. =..="

    Lepas tu jadi case, kanak kanak di salahkan.. Yang dorang tahu masa umur gitu semuanya nak mencuba.. =..="

    ReplyDelete
  24. btl tue..ibu bapa kene ada kesedaran!

    ReplyDelete
  25. dunia sekarang...haishhhhh
    takut lak nak menghadapai masa depan

    http://azrijohan.com

    ReplyDelete
  26. budak2 zaman sekrg pandai2..
    bende2 mcm ni dah tahu dah.
    youtube kan belambak..


    tapi didikan agama dari ibu bapa yang penting sebenarnye untunk menghlng semua tu.....

    ReplyDelete
  27. ibu bapa sepatutnya didik diri sendiri dulu then bru didik anak
    hehehe

    ReplyDelete
  28. sekarang ni byk channel boleh dapat tau benda2 mcm ni. nanti kau baca next entry aku. kisah hidup aku belajar tgk porn. kah kah kah

    ReplyDelete
  29. memang tak patut...ish...apa la..macam mn la tak da kes..

    new entry :: Blog Pilihan Hari Ini ツ

    ReplyDelete
  30. semuanya memang brmula dari rumah.. hmm

    ReplyDelete
  31. aku rasa ada pentingnya pendidikan seks..
    bukan mengajar untuk buat seks tapi kesan baik buruknya seks tu pada remaja..

    ReplyDelete
  32. wahh melampau....sunat pon belum kering..huhuhu...terok la parents depa..hurmmm

    ReplyDelete
  33. betul tu. ibu bapa kena hati2.bukan pakai redah je.walau anak2 masih kecil lagi. benda tu semua kena fikir kan..

    :)

    ReplyDelete
  34. huhuk betui tu.. kene amek tahu jugak ni.. berat masalah ni..

    ReplyDelete
  35. haha,amereka amereka.mungkin mak bapak budak ni taksub dengan amereka,buat depan-depan,ataupun terover open minded,budak2 bukan nye tau ape,tapi mereka akan cuba tiru walapun tak tau.

    ReplyDelete
  36. x salah mak bapak nak tunjuk kasih syg dpn anak2..tp yg mlibatkan dalam kelambu tu agak2 lah..dahlah budak2 skrg ni sume bnda nak cuba..

    ReplyDelete
  37. hmm bdk2 akan tiru apa yg dilihat mereka..

    ReplyDelete
  38. kanak2 skrg dah makin advance..tak macam kite dl..

    ReplyDelete
  39. Alahai.Makin maju budak2 zaman sekarang.Masa hadapan rasanya benda ni pun dah jadi normal kot kat kanak-kanak.Dasyatlah.So parents kena mainkan peranan dalam bab-bab macam ni :)

    ReplyDelete
  40. dah lama tak komen kat sini. huhu. maaf ye kak namee, busy laa lately ni. sempat nak like je. nak taip komen tak sempat.

    bdk2 zaman skrg mmg sgt adance, lebih kpd pengarh t. byk sgt dah benda2 mcm tu dlm media skrg ni

    ReplyDelete
  41. Aku pernah tengok masa kat Seksyen 2. Ada satu kedai printing tu. Kedai Melayu. Serious Melayu. Tokey dia memang Melayu. Ada anak kecik.

    Selamba dek bagi anak kecik perempuan dia tu tengok video Inul Daratista joget joget lucah,video dangdut kat Youtube apa semua. Budak tu pun ikut lah joget joget sekali kat depan desktop tu.

    Tapi dorang bukan Indon. Memang bukan Indon. Melayu fluent,pakaian Melayu,muka Melayu. Tak ada muka buruh kontrak.

    ----

    Semua datang dari parents kot benda benda macam ni. Masa kecik kecik lah,minda dorang fresh. Setiap benda dorang nampak,dorang akan ikut. Haih.

    ReplyDelete
  42. kesian kanak kanak macam ni, sedih tengok dunia sekarang :I

    ReplyDelete
  43. bukan x sokong. tp lebih banyak buruk daripada baiknye pendidikan seks diusia kanak2.

    ReplyDelete
  44. hmmm.. pendidikan sex dah dari 7 tahun lepas dibincangkan dalam syllabus.

    time tu orang berbicara tentang moral, perlu ke kita letakkan sex education seawal mungkin.

    tapi skrg ni, keperluan tu dah semakin mendesak. kan?

    TQ namee sbb share personal opinion ttg perkara ni. =)

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  45. Hm... Ni soal berat ni. Mak ayah memang tak prihatin lah..

    ReplyDelete
  46. gua sangatsetuju...takut juga anak gua nanti

    ReplyDelete
  47. mekasih namee!

    tulah kan, ibu bapa pentingkan diri sendiri... tak tahu nak jaga perkara yang privacy macam tu...

    ReplyDelete
  48. bimbingan, didikan dan ajaran mempengaruhi segalanya. trust me, if those 3things dipupuk dgn cara yg betul, this can't be happened di kalangan anak2 kecil..they get different mentalities after knowing all those nonsense things. pity of them if mereka terus2an berbuat sedemikian.

    i'd read akak mas punya story. she has nice one :)

    ReplyDelete
  49. and the latest news is adek beradik perempuan buat gaye lesbian dkt rumah dgn aksi ghairah !
    sgt tak patut. dyowg blaja dr vcd blue la jgk tu ! kasihan ;(

    ReplyDelete
  50. parents la kna peka bnda2 mcm nie
    kalau kecik2 dh mcm tue
    nnt besar lg hebat la

    ReplyDelete
  51. =]
    suke entri ni namee!
    budak pemikirannye suci
    apa yg dilihat didepan mata tulah
    yg akan dibuat
    dn terlintas utk mencuba
    jgn sgka deme belom punye pemikiran mtg
    x mampu nak lakukan apa yg dewasa sedg lakukan =]

    ReplyDelete
  52. mcm kes baru2 ni yg psal adeq bradik wat aksi les dekat uma.
    emmm nak slahkan makbpak pn ssh gak dlm kes mcm ni sbb skrg ni pngaruh media 2 makin besar sgt smpai terinfluence anak2 dorg, even kite yg besar2 ni pn ade yg terinfluence bile tgk iklan @ drama.. media skrg ni dah xmcm dlu, ade aksi2 yg xok je dorg hide tp skrg open mcm 2 je.

    ReplyDelete
  53. topik yg menarik cik namee..kanak2 bawah umur 12 thn sememangnya x spptnya didedahkn dgn aktiviti 'dlm selimut' ibu bapa mereka.pendedahan yg terlalu awal ttg prkra sebgini kpd kanak2 boleh mndtgkn impak kpd pemikiran n tingkahlaku mrka bila mreka mningkat dewasa kelak...masa tu nk salahkan siapa???nasi da jd bubur lambuk...
    dgr crta dulu kmntrian pelajaran kata subjek pddkn sex nk doperkenalkn di sekolah....persoalannya boleh ke??hmmmm.......


    latest update tekok beriuh : bagaimana meningkatkan traffic secara drastik ke blog anda

    ReplyDelete
  54. Jyeahhh 101% AGREE . I sendiri pernah tgk depan mataa . Budak darjah 2 tak silappp . Haishhh budak sekarangggggggg !

    ReplyDelete
  55. true.

    so sad budak kecil comel2 dah tercemar akal....

    ReplyDelete
  56. anak2 sekarang bukan mcm anak2 dahulu..skarang dah zaman teknologi..bdk2 darjah 1 pon dah pandai guna laptop..ni kan benda2 18 sx ni ditayangkan depan2 diaorg memang lagi la rasa ingin mencuba tu sentiasa ada je kan..benda ni lau nak wat pon biar la secara bersembunyi..jgn buat terang terangan di khalayak ramai..walaupon dia tu anak kita :)

    ReplyDelete
  57. sekarang rilek jer bebudak kecik menari2 sambil nyanyi "i want nobody,nobody but you, *clapclap"


    Ya,bagi aku SNSD tu seksi.I mean,SeksiGilaBabbbbbAweosome!




    .......abaikan perkataan awesome tu.Tu cuma naluri aku sebagai lelaki.Sekian.

    ReplyDelete
  58. memang fikiran budak2 ni macam sponge...kene berhati2 ngan apa adults buat dan cakap...

    ReplyDelete
  59. ish3...truk btol bdk zaman skrg...kcik2 dh pandai smua ni...nak menuju zaman moden pekara mcm ni ar kita kne elakkan

    ReplyDelete
  60. mak bapak budak tu tak boleh nak salahkan sesiapa.. semua berpunca dari sikap mereka dan bagaimana mereka ajar budak tu di rumah..

    ReplyDelete
  61. budak2 keinginan untuk tahu itu tinggi.. tak sepatutnya menda sebegitu boleh tinggalkan kesan pada anak2..
    ibubapa kena mainkan peranan dalam mendidik anak2..
    pasal nak sayang2 tu.. cover linelah sikit.. jangan sampai anak2 nampak..

    ReplyDelete
  62. ya Allah ape nak jadi budak2 zaman sekarang. kita pulak yg takut ngan diorang haih.

    ReplyDelete
  63. hurm..ta patutlah kalau ade parents yg boleh bagi pengaruh tak baik pd anak2 sendiri mcm tue..budak2 nie mcm ain putih, org dewasalah yg corak n mereka..

    ReplyDelete
  64. risau tgk perangai budak2 sekarang nie. ish

    ReplyDelete
  65. Budak kecik mana tahu apa sangat, kan?

    Diorang cuma mengikut apa yang diajar, secara formal atau tidak formal.

    Parents to blame in this case

    ReplyDelete
  66. seriously sangat risau bila kes macam ni berlaku. kita sebagai kakak yang ada adik ni pun dah jaga diorang macma anak pulak. mintak simpang semua ni dari darah daging. huu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...