Wednesday, November 2, 2011

Attitude

Hello peeps...


Pagi-pagi.....


Ting-tong bunyi doorbell..


Assalamualaikum...


Assalamualaikum...


Assalamualaikum...


Assalamualaikum...


Assalamualaikum...


Assalamualaikum...


Assalamualaikum kak..


Assalamualaikum kak...


Assalamualaikum kak...


Aku yang depan laptop sambil makan breakfast ni rasa bengang gila sebab lelaki tu dah bagi salam lebih 20 kali tapi takde siapa pun yang nak pergi buka pintu and jenguk. (rupanya semua orang pergi kedai, aku sorang kat rumah rupanya) Dari dapur aku melangkah 30 langkah ke pintu depan. 


Buka pintu, terlihat seorang pemotong rumput Bangladesh tersengih walaupun berpeluh-peluh gila.. 


‎'Assalamualaikum kakak, boleh berikan saya sedikit air sejuk ? kerana saya sedikit merasa dahaga lagi'


Aku : Oh okay. Dalam hati macam terperanjat sebab Bangladesh tu pandai cakap melayu fluently dan sangat sopan. Tak penat bagi salam walaupun lebih 20 kali dia bagi salam. Orang melayu sendiri pun suka ubah bahasa Assalamualaikum jadi Semekom semekom semekom.sebab nak cepat. Diorang yang baru duduk setahun kat sini pun pandai cakap bahasa melayu , sesetengah orang kita duk sibuk Titewww kitewwww cintewwww dieewwww. 

Kagum juga lah dengan pemotong rumput tu.Lebih 20 kali memberi salam tapi masih tersengih dan takde muka bengang. Em, but it depends on the attitude juga. Ada jugak pekerja dari sana yang banyak buat hal kat sini. Terpulang pada sikap individu. But as for pemotong rumput yang selalu bekerja kat rumah aku, so far okay je. 

Happy reading and have a nice day...


p/s: Ramai oh orang melayu kita pi kahwin lari dengan mamat Bangladesh. Diorang kata mamat Bangladesh handsome and sweet talker. (pandai ambil hati ), setia . Hui, ye ke ? Entah lah.




71 comments :

  1. tak semua bangladesh tu jahat kan..
    eka pun ade gak jiran bangladesh kat sini..
    setakat okey lagilah.tak menimbulkan masalah..

    part yg bawak lari tu mmg realitinya depa pandai melayan..

    cuma ada org kg eka,mula2 kahwin pi lari bangla,pastu balik sini.last2 bangla tu pi lari sorang2 g bangla balik,tinggal anak bini terkontang kanting susah..

    moralnya?? fikir2lah sebelum berkahwin..

    pstt respect la bangla ni.pandai cakap melayu.tak yah susah2 pegi kelas bahasa melayu

    ReplyDelete
  2. saya nk berkenalan ngan bangla tu boleh x? :P

    ReplyDelete
  3. betul tu,,dorang kalau kita buat baik dengan dorang dorang memang baik n tak berkira..macam pekerja baiz dorang memang hormat kat kita..n dengar kata..dorang ni tak kedekut..n tak berkira kalau kita baik dengan dorang..

    ReplyDelete
  4. yah, sepatutnya budaya bersabar dn berbudi bahasa mcm ni lah kena terap utk semua org :)

    ReplyDelete
  5. erkkk..lebih prefer rakyat tempatan hahahaha...

    rakyat tempatan pun ada yg sopan santun..lagi berbudi bahasa..ecehhh ;)

    ReplyDelete
  6. he's good then. at least, dia beri salam and use his good attitude, so there's no matter for you and easy right? most of orang luar susah nak bercakap sopan dengan tuan rumah :'O

    berani ya sis stay seorang diri di rumah? but i can't do that..hehehe.

    ReplyDelete
  7. Islam itu indahkan.20 kali dia bagi salam pun masih perfect lagi intonasi salam dia.Kalau semua orang berperangai seperti dia mesti dunia ini harmonikan.hee

    ReplyDelete
  8. namee jgn tgoda plak dgn bangla potong rmput tu =)

    ReplyDelete
  9. habislah pesaing budak2 melayu dengan mat bangla..hehe

    okeh serius,tapi memang betul pun namee orang kita bila nak minta tolong or something,adab tu langsung tak ada...tak semua tapi ada segelintir golongon2 ni semua..ingatlaj budi bahasa tu budaya kita...cuba tengok balik cerita p.ramlee seniman bujang lapok...scene masa yang ada orang hoi2 jaga sigh tu,malu jer sampai kena tegur macam mana orang nak hormat kita kalau kita tak hormat orang...kan?dari dulu benda ni dah ada,kena ubah..*eh,komen macam emosi,ehehe..;p

    ReplyDelete
  10. tengok orang jugak.. ada yg baik, ada yg sebaliknya.. yela, manusia mana yg perfect kan? =)

    ReplyDelete
  11. kawin lari pi bangladesh ooo tidak...tp diorng mmg sweet talker kat tpt kerja sy ermm hari2 dok tanya sihat da makan ...amik berat sungguh siap pesan kalau ade member single bagitau die...

    ReplyDelete
  12. Sweet talker memang senang tackle awek. Member aku sweet talker yg semanis madu tapi muka x semacho mana pun. Tapi awek tukar2 mcm tukar baju je.

    Aku tengok pun jeles. Haha.

    :)

    ReplyDelete
  13. kena pada org juga..da yg cepat marah lps tu siap maki hamun lagi..

    http://genkcorner.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. 38 langkah la..bukan 30 langkah..=)



    owh....namee kapel dgn mamat bangla sekarang..hahahahaha

    jgn marah ek=)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum.ye,kalau kita pon kalau nak cepat selalu terpendekkan jadi semekom.tak elok.haha,try nak ubah.

    dia nak air mesti lah dia senyum.haha.takdelah.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...

    Assalamualaikum...

    Assalamualaikum...


    hee..guraw2. yup, altitude show ONE's personality. Not IMAGE!

    happy blogging. :)

    ReplyDelete
  17. haah. selalu gak dengar org ckp bangla2,niger2 tu semua sweettalker. uhuiii.serammmm.=.=

    ReplyDelete
  18. yups. ade segelintir dari mereka mmg datang ke sini untuk bekerja dengan bersungguh².. tukang potong rumput rumah saya pun jujur orang nya. dia akan btol² bersihkan kawasan rumah lpas die habis potong rumput. siap buangkan sampah lagi.

    semoga Allah memurahkan rezeki mereka. amin

    ReplyDelete
  19. Hahaha...kesian kat mamat tu, mesti dahaga gila...

    Cik Namee Roslan, saya ada tag anda kat post saya...kalau ada masa, sila2lah singgah :)

    http://hanifborhanchanglun.blogspot.com/2011/11/tudiatag-tag-tag.html

    ReplyDelete
  20. a'ah..semua depends on attitude..setuju sgt..


    err..bab yg abangla ni sweet talker..mungkin kot..tak pernah kena lagi ayat dgn abangla..tp mintak jauh le..takot kot..haha..

    ReplyDelete
  21. rasanya kalau orang kita yang bagi salam tu mesti dah cakap "akak pekak ke? tak dengar orang bagi salam!"

    sebab itulah attitude orang kita!

    ReplyDelete
  22. tersentuh hati kalau ada org negara luar yang baik dengan kita :))
    -__-

    ReplyDelete
  23. oh kau tergoda tak?kawin lari dengan mamat bangla?hahaha

    attitude melambangkan kesucian hati.

    tapi kalau berlakon dalam tv toksah cakap la hati kau tu suci.

    :D

    ReplyDelete
  24. haih..kagum ngan bangladesh tu ey.hehhe. :b

    ReplyDelete
  25. tak kisah asal dari ceruk mana yang penting budi bahasa itu perlu bersopan dan bersantun :)

    ReplyDelete
  26. walapun baik ke apa ke tetap ai tak sanguuuupppp dgn mamat bangladeshhh hohohohoho

    ReplyDelete
  27. huhu..nnt dah kawen kena bawak balik bangladesh baru tahu langit tinggi rendah..

    ReplyDelete
  28. part yang kitteww,chinteww... diewww... tu memang tak boleh blahhh... hahaha...

    ada eh yang lari ikut bangla? pernah baca yg lari ikut lelaki indon je.. hihi..

    ReplyDelete
  29. tapi kalau bole nak orang malaysia la jugak.takutla kawin bangladesh. takut kejadian yg culik2 tu

    ReplyDelete
  30. ce try bercintan dgn bangladesh tu.. baru tahu sweet talker ke x.. hehe

    ReplyDelete
  31. amboi...mg berbudi bahasa...
    org sini pon smekom2, akum, kum..
    pemalas sungguh..
    kebanyakan yg saye sll jmpe n deal la kan,,,,derang ni mmg sweet talker yow..

    so namee,, tak perlu prejudis.. just hati2 k,

    ReplyDelete
  32. memang sweet talker sgt. die jumpe org tepi jalan pon panggil adik manis. hehe

    ReplyDelete
  33. erk. kawen lari ngan mamat indon. perghhh. orang malaysia tak cukup suwit ler tuu.hihihi

    ReplyDelete
  34. Bahasa melambangkan budaya.. Hikhikhik :)

    Orang asing pon tahu gunakan bahasa malaysia sebaik yang mungkin tapi orang kita??Hmm entah lahhh ^^"

    ReplyDelete
  35. renung2kan & selamat b'amal...nice entri :)

    ReplyDelete
  36. betul tu namee..ada sesetngah bangladesh memang bagus attitude mereka..Sm penah keje dengan mereka masa praktikal dulu..So secara tak langsung Sm dapat tengok attitude lagi baik dari rakyat tempatan.

    ReplyDelete
  37. jgn namee pon jtuh aty at bangla 2 da la...=p

    ReplyDelete
  38. aah, ramai yang kawen lari . maybe mereka nak anak mereka comel kot. haha. who knows?

    ReplyDelete
  39. a'ah lah kan..sy pun kdg2 sebut samekom je..kene ubah ni T_T

    ReplyDelete
  40. Jawapan keroro, it's depends on some people. Malay men are sweet and loyal also...

    p/s : Sori lama tak jengah namee. Rindu nak baca karya namee :)

    ReplyDelete
  41. sumpah rasa nak smackdown orang2 yg ckp letew, kitew..ewww!!adoi!!

    p/s: takutlah kalau nk borak dengan mat bangla..hihi

    ReplyDelete
  42. wahhh.... bagus2... tp xtau la pulak ramai kawin ngn bangla igt kawin ngn indon ramai kut..hihi

    ReplyDelete
  43. tu la kan..kekadang orang bukan melayu yg lebih menganggungkan bahasa dan budaya ketimuran

    berbanding dgn orang Melayu tu sendiri.. =]

    heee...deme mang banyaaaakkk ayat maaaneeehh punye nameee =p

    ReplyDelete
  44. wuuuu bagusnya dia. kalau la semua org baik mcm dia comel je dunia ni ngahaha cliche nye diriku ini. hai namee !!! :D

    ReplyDelete
  45. siap mintak air tue,memang haus sangat bangla tue kan :)

    ReplyDelete
  46. namee,aku penah kenal sorg mamat bangladesh ni kat doha..die keje kat hotel tmpt kami transit..terkejut bila dia dtg approach n ckp BM fluent giler..lepas borak2 rupanya die keje kat johor b4 keje kat doha tuh..n awek die org mlayu kita..katanya tgh keje kuat cari duet kat doha tuh utk g pinang awek dia..hahaha mmg baik giler..die layan kemain 1st class..siap serve mkanan plg special katanya..tuhla,attitude depends on org tuh sndiri..bukan ngara atau bangsa..

    ReplyDelete
  47. hahahah.. kite ade pengalaman, pasal org bangla jual karpet dtg sini lepas tu bermastautin kat sini bertahun2 sampai berketurunan, lepas tu.. cucu ke cicit die ntah jadi someone yg kite suke sebab sikap gentleman dia..

    ohh...*blushing* Hahahaha... :p

    ReplyDelete
  48. dia iranya antara pekerja asing yg berbudi bahasa..tp ape2 pun kena hati2 dgn org yg tak dikenali..

    ReplyDelete
  49. maybe sebab dia dah haus sangat tu kot.. hehehehhe...

    tapi memang bagus la dia bagi salam :)

    ReplyDelete
  50. wan pernah tengok awek melayu duk lepak lepak sambil gelak gelak dengan mamat bangla yang keje pam minyak..

    dorang ni sopan santun and friendly kot..
    pompuan tu baru je isi minyak situ, kebetulan time tu hujan, boleh la dorang lepak lepak..

    ReplyDelete
  51. kalau orang bagi salam tak betul, yaya tak jawab sebab tak wajib. seeloknya mmg kena bagi salam betul2 supaya maksud asal tak lari kan.. huhu

    ReplyDelete
  52. bagus betul bangla tu. mintak air elok2 even dye penat nk beri salam smpi 20 kali. hehehe. sometimes kite ni yg slalu bersikap negatif dgn dyowg, tp dyowg okay je. bt depends on individual jgk la :)

    ReplyDelete
  53. buang sikap stereotype mengangap warga asing ni x mampu brtutur dgn baik dalam bahasa malaysia..

    bangga bila orng asing brjaya brtutur bhsa malaysia dgn bagus :)

    ReplyDelete
  54. Iyelah, betul... sbb diorang yg dtg sini, jadi kena pandai2 bwk diri.

    ReplyDelete
  55. haha..tgk jugak..contoh plg dkt blh tgk kt uia kan? malay girls with foreign boys.. malay boys mgkn x gentle mcm diorang kot..tp x semua..hihi..

    ReplyDelete
  56. betol namee.. tak semua pendatang tu jahat. mamat Bangla and nepal yang kite kenal pon ok jew..sopan dan santun.

    ReplyDelete
  57. kesian dia..haus sangat tu...kalo ikutkan 3 kali salam tak berjawab, da kene balik la..

    ReplyDelete
  58. tu la...kesian kat dia haus sangat..dan sangat penyabar..:)

    new entry ::

    Spontan Khamis


    Blog Pilihan Hari Ini

    Pantai Teluk Gadung

    ReplyDelete
  59. lelaki bangladesh sweet.

    tapi, wanita bangladesh sgt protective + perseverant + sweet + all-out bila lelaki Melayu dah buat hati mereka tertarik, wlupun dah tahu lelaki tu ada someone else..

    sampai sanggup doa biar lelaki tu putus @ break dengan perempuan yang laki, tau?

    mcm dah dalam citer Hindustan pun ada.. "lautan api sanggup ku renangi demi kanda."

    gitulah lebih kurang.

    gile, kan??

    pengakuan sebenar dari insan ini, yang berlaku time kerja di lab cmputer female UIA dulu.

    haih, kalaulah kucing serius tahu, mahu kena cakar, diri hamba!

    p/s: kesimpulan, susah sebetulnya untuk tak buat wanita sukakan lelaki, walaupun lelaki itu hanya berusaha melayan client lab computer dan menjaga nama baik ITD department seprofessional mungkin

    p/p/s: jangan kerja di Computer Lab Female kalau anda terlalu gorgeous + born to be concerned + nampak sgt geek. pi la tukar department lain, byk lagi tempat orang nak guna techncian student part time. :D

    yang suka entri ni, like, suka suka suka,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  60. lain orang lain perangainya. or maybe sbb bangladesh tu nak mintak air, so dia pun jd sgt bersopan santun & sgt penyabar. haha

    ReplyDelete
  61. aku dah agak komen aku tak lekat. ces penat aku taip hari tuh. pelik btoi.


    aku kalau dah bagi salam 3 kali kalau dah tak dak org sahut, aku blah ja.

    tapi bangla memang sweet kot. "Adek manes" hahaha

    ReplyDelete
  62. Tu kesilapan org melayu skang.Nk sgt pki short form utk Assalamualaikum.Sebenarnya benda ni blh xelok sbb bila dh tuka sebutan dia maksud akan jadi lain.Berhati2.Kn jaga kesucian agama Islam

    ReplyDelete
  63. LOL! depa kadang2 okey.kadang tak okey. =D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...