Thursday, November 3, 2011

Bahasa Percintaan

Hello peeps...


Semalam kenal, hari ni couple..


A week after...




Bahasa manja percintaan ? Kalau boleh biar lah it went smoothly. Bukan dipaksa dan di set kan . Sebenarnya tak perlu pun berbahasa manja sangat while bercinta, benda tu akan terjadi sendiri. Start je dari panggilan nama atau saya awak, then lama kelamaan bahasa manja tu akan datang sendiri..'hey baby' and ia akan bertukar sendiri dari semasa ke semasa mengikut peredaran waktu. 

Aku tengok kakak aku bercinta panggil nama je, dah lama-lama panggil sayang lepas tu tengok watak Kungfu Panda macam partner nya, maka bertukar panggilan manja jadi 'Panda Nemok'. Well see, benda bahasa manja ni tak payah paksa-paksa. And bagi aku, panggil nama tak semestinya tak sayang. Dan tak semestinya bila couple, on the spot jugak kena cari panggilan manja untuk diri masing-masing. Lek lek lu. 


Takde syllabus pun..


'abang ayang'
'mama papa'
'honey baby'
'kekanda adinda'
hah..macam macam...

Happy reading and have a nice day..


p/s : tapi budak sekolah bercinta pakai 'mama papa' ? Amboi. 








121 comments :

  1. lek lek luuuu hehe

    akak ble nak becinta ni?:PP

    ReplyDelete
  2. Haha dah jadi trend dah panggilan manja cm gini.. Budak belasan tahun pon dah pandai ber-papa mama,ber-baby buchuk.. MTT dulu masa cinta zaman monyet pon ber-KAU AKU jer lagi sempoi.. Hikhik :)

    ReplyDelete
  3. ada jugak kapel yang panggil kau aku je..but nampak tak sdap la kan..i u or nama pun dah nampak okey.. tapi awak saya tu macam tak best langsung la! hahha

    ReplyDelete
  4. betol tu namee..bg ai..menda ni ikut keselesaan hubungan kite..ai yg dah kawen ni pon kekadang gatail panggil dia 'darling '..sumetimes mention dia 'demuk' and he replied me as ' isteriku yg tembam'

    ReplyDelete
  5. hee , setuju , budak sekarang macam macam dah :D

    ReplyDelete
  6. everything about love, all can be changed including this..hehehe.
    just be cool and enjoy while loving each other. i'm never falling in love, but via my impression, i can see these things have happened many times..only the people who fall in love saja yg boleh bertahan menghadapi situasi ini..:'D but the rest don't at all!

    ReplyDelete
  7. mmg plg menyampah pggil ma pa ni.. :p

    ReplyDelete
  8. paling menyampah bila kapel guna bahasa mama papa =.='

    ReplyDelete
  9. kuajaq namee.dulu zaman2 wa jahil lg ada gak buat cmtu.tp skg wa da berubah.skg wa cool.cm aaron.haha

    ReplyDelete
  10. hahahaha kannn kecik kecik dah verangannn!

    dulu masa bercinta tak de pun mama papa..dulu abg sayang..bweeekk..

    tapi now dah mama papa..suruh panggil sayang pun encit papa tak nak..katanyer mama lagi lembut..ok lar dah ada anak kan..

    time skolah mama papa tu yang rasa nak pengsannnn..adehhh!

    ReplyDelete
  11. tau takpe...bdk skola lagi advance dari dewasa kan...hingus meleleh lagi da over nak 'papamama' 'mummydaddy'

    ReplyDelete
  12. hoho memang budak sekolah je pun yang buat benda ni.. lawak je baca sms kat hanphone dak sekolah. Azza dah 6 thun bercinta tapi saya awak je... sweet jugak ape..

    ReplyDelete
  13. btol 2..x yah nak paksa2..hihi..awak saya ok ape..lg comel..=)

    ReplyDelete
  14. yeah, memang setuju sgt! bnda2 tu akan dtg sndri nnti =)

    ReplyDelete
  15. kamu nyer n3 nih mmg membina sungguh.

    yup betul tuh.
    even dulu elin b4 kawin panggil sy awak jer..

    lepas kawin ubah dah sayang..ayang..b.

    dh jd ibu kkdg terpanggil mama dh..

    ;)

    klu kamu pula nnti mcm mana lah yer.;p

    ReplyDelete
  16. amboi..baru bercinta dah papa mama!

    akak dulu masa bercinta saya awak je, tak pun kau aku! bila dah kawin barulah abang ayang..

    ReplyDelete
  17. hahaha,amboih...lwk la entri namee ni,ske ayt lek lek lu..hahaha...

    *tu la,tgk bdk2 skrg berchenta beria pnggil papa mama,auww...hehe

    ReplyDelete
  18. betul betul . die akan datang dengan sendirinya .
    tak payah pusing2 kepala setiap bulan nak tukar cause automatic akan tukar sendiri akibat terpengaruh bila ada situation yang lain drpd lain .

    ReplyDelete
  19. dkna paling geli kakau dengar couple panggil 'baby'...hikhikk

    memang tak suka... mula2 babay..lelama dah benci jadi sebutan lain..heheeee

    ReplyDelete
  20. betul..dia akan datang dengan sendirinye tanpa dipaksa-paksa atau direka-reka..saye yg dah 6 tahun ni pun biase2 je..ikut suke ati je nak panggil camne..kih3..


    yg part bebudak sekolah bercinta panggil 'mama papa' tu memang sumpah geli..ngengade beno..dah ready sgt ke nak jadi mama papa..(-_-")

    ReplyDelete
  21. bdk skolah yg bcinta siap mamapapa tu yang tak menahan tuuuuuu.ewwwwwwwwww

    ReplyDelete
  22. hahahahahahahaha... semalam fikir benda yang sama bila kat facebook ada yang panggil guna mama daddy.. okey, sy jahat sebab gelak...=p

    tapi memang tak boleh nak tahan dari gelak.. adoyaii..

    ReplyDelete
  23. mama papa??? hamboi!! kite pon after wedding baru ade panggilan manja.. muahahahahahaha... :)

    ReplyDelete
  24. haha.. memang geli la..
    nsb pgl awk sy je..
    *serius nie.. heheh

    ReplyDelete
  25. bg name pggln yg comey2 pun ok what..

    ReplyDelete
  26. eley kalau diorg bergaduh, lastnye tukar aku kau. haha

    ReplyDelete
  27. haha goli den dengau kalau budak budak sekolah ni couple panggil mamapapa. meremang bulu roma. kalau dah mak ayah sendiri pun panggil mamapapa. ni kan pula kekasih hati???? (belum kahwin)

    *agak2 kawan i terasa tak?

    ReplyDelete
  28. sy lak nak termuntah bila dgr budak skolah panggil camtu....

    ReplyDelete
  29. ayoyo..

    budak sekolah pakai 'mama papa' memang lucu. tapi biasa la, nama pun high school. proses pembelajaran paling banyak waktu tu.

    hahaha:)

    ReplyDelete
  30. mmg geli nak mam*** la dgr budak2 yg mkn pakai mak bpk tanggung lagi bcinta kmain mama papa, baby, anje..mcm tahi..

    ReplyDelete
  31. betol tu namee. dulu2 tgk org guna mama apa rasa mcm eeeee, gedik gila ber'mama papa. skolah pn xabis, blagak mcm dh kawin. haha..

    ReplyDelete
  32. betul..lebih sweet pggil sy awk atau pggil nama..x semestinyer klu x pggil ayangabg,mamapapa,kita x syg psgn kita tu..huhu

    ReplyDelete
  33. hehehehe
    mama papa
    awwww~ hehehe

    betol
    pangil name pun cool ape
    kan2..

    sebab lagi closee jek
    sebab ase cm kwn baik! =]

    ReplyDelete
  34. tw xpe, budak skolah pkai mama papa mcm dah gatai sgt dah nk kawen haaa..

    bhs pecintaan mmg byk, n depends kat couple tu,
    dulu penah gune 'aku kau' je sbb rase tu lagi selese.. ikut keadaan la kan, xyah la nk pkse2..

    ReplyDelete
  35. haha...sama lah..zatiey pon rase lucu kalau ade cple yg panggil papa mama..nak2 kalau budk2 sekolah..adoi..haha

    ReplyDelete
  36. betul2.. nak gelak guling2 je rasenyer..hee..

    ReplyDelete
  37. sebelum kawen pggl aku kau je..lps kawen br pggl "SAYANG" ")

    ReplyDelete
  38. alahh ade yang kapel siap panggil aku kau lagi sweet..^^

    ReplyDelete
  39. hehe...kecit2 da pandai mama papa kan? haha

    ReplyDelete
  40. panggilan manja akan datang dengan sendiri,sokong yang tu.

    geli juga ada yang pasangan guna gelaran 'papa mama'ni, tapi ada lagi 'daddy mummy'lah,haha

    ReplyDelete
  41. hihihi memang lawak klu masih budak sekolah guna bahasa "papa" "mama"

    ReplyDelete
  42. ala baru bercinta ja pun...tak payah la nak manja lebih-lebih sangat...kita tak tahu takdir tuhan...belum tentu lagi si "sayang" tu jodoh kita...bersederhana sudah mencukupi! :)

    ReplyDelete
  43. ahahaha. "mama papa". ingat ni citer doraemon ke? lawak la. panggil nama pun dah suwit gitu. hihihi

    ReplyDelete
  44. 'papa mama' tu yg x leh blah langsung..kalau dah kawin xpe jugak kan? macam2 :)

    ReplyDelete
  45. hikhikhik.. tu di alam percintaan..
    kalau tengah marah.. kau aku je kuar.. lagi teruk perkataan yang tak elok di dengar..

    masa bercinta semuanya indah tapi bila dah putus.. mak ai.. semua habis diungkit..


    psstt: masa bercinta setakat saya awak je.. lepas dah kahwin baru manjeee sikit panggilannya... sweet je kan.. ;)

    ReplyDelete
  46. hahaha

    budak2 sekolah payah betul skang..mama papa,papa mama cikebom cikebom..

    eka dulu sama gak..tukar2 kunon..hahaha

    lama2 kadang2 panggil nama jugak...

    hahaha

    ReplyDelete
  47. hahaha..kelakar kan..budak skolah mmg lg advance..btol..bia panggilan tu dtg sndri..selesa guna nama aje

    ReplyDelete
  48. haha.... yup2 benda tuu t dtg pelan2... jgn rush2 sgt nk bergelaran manja2 ni kang t putus di tgh jalan kekok lak xtau nk panggil pe..hehehe

    ReplyDelete
  49. betol tu.. kata2 panggilan manja tu akan datang dgn sendirinya...
    masa cik semut gi kursus kahwin dlu, ustaz tu kata better panggil 'sayang-sayang'. kata2 tu doa. moga kekal sayang sampai bila2... kalau honey baby.. ce bayang kan wife dah tua bongkok masih panggil baby.. hehehehh

    terpulang pada diri kita sendiri...
    kadang2 panggil nama pun cam sweet je.. =)

    ReplyDelete
  50. kadang2 nk trmuntah pn ada gak ble dgr diorng pgl2 mcm tu..

    i, u.. lg senang..

    ReplyDelete
  51. Panggilan ni datang naturally. Ne leh pakse2. awkward nanti. I pun tak tukar2 lg. Duk panggil nama je. hehe. Leklek lu kan2.

    ReplyDelete
  52. akak dulu ms bercinta dgn hubby skang lah panggil baby-ayang..otomatik pas kawen jadik mama-papa..


    tp kan mmg x semenggahlah budak sekolah bercinta guna mama-papa..kembang tekak

    ReplyDelete
  53. ahah tibe tibe teringat pulak zaman cinta monyet dulu. haih entah pape je :D

    ReplyDelete
  54. hahahha,,kelakar je baca part ni..mama papa..

    ReplyDelete
  55. hahahahaaa.. budak sekolah sgt advanced! :p

    ReplyDelete
  56. tu r, kt yg da tetua ni pon xde nk pgil gtu.

    ReplyDelete
  57. advance betul budak2 sekolah sekarang.. xbercinta lagi..:P

    ReplyDelete
  58. panggil la hape pun kn..klu da sweet tetap nmpk sweetlaa.hehehe :) ni pggil je manja tapi tak.

    ReplyDelete
  59. dian dulu gune kau aku then sy awk. hehe :p

    its automatically dtg sendiri. hee. lame lame pgl sayang and a few weird thing,like nyuk *cuz die pelupa and mcm mcm lagilah. hehe.

    ReplyDelete
  60. budak sekolah bajet.eh aku dulu budak sekolah jugak =.=

    guna aku kau aku kau lagi mesra,serius.

    ko boleh kata "ko ni bongokla"

    ko ni bengong la.

    tapi dalam keadaan manja,lebih mesra.

    ReplyDelete
  61. Jalal dgn awek jalal xguna pngilan2 mcm 2...

    kiteorng pnggil "aku""ko"
    bila time gaduh je pngilan manje..
    2 utk pjuk 2..kikiki

    ReplyDelete
  62. comel lg kalo guna name je..
    rs selesa je..
    tp skrg trend 'ucuk dgn baby' kekonon tiru dlm cte hantu bonceng.. eee xsuke2..

    ReplyDelete
  63. haha..betul2 macam2 nama pangilan mereka panggil..kadang2 geli pun ada..:D

    ReplyDelete
  64. tapi mcm ramai jer org kapel skg panggil papa mama..tapi da kawen lma2 nnti panggil i u jugak -,-

    ReplyDelete
  65. agree sgt! let it went smoothly..kalau x, sekejap jela panggilan tu..hihi..

    bdk2 zaman skrg jgn dibuat main2..TERbaca msg adik..amboi..kemain..

    ReplyDelete
  66. mama papa paling menggelikan. #randomsaying

    ReplyDelete
  67. mama papa?uwweek muntah2...klu da kawin xpa la bole terima, ni setakat cinta gayut atas pelepah kelapa pgil mama papa...tu yg jadi byk "mama papa" tanpa nikah tu...budak2 zaman sekarang...

    yo la pacik...haha ;)


    Updated tekok beriuh : Banjir Bulan November

    ReplyDelete
  68. Tak pernah bercinta pun huahuahua. panggil nama pun okay.

    ReplyDelete
  69. rteringin nak tahu camana tok nenek kita dulu panggil each other. mesti sweet kn ? haha but normal lah kan zaman dulu. kalau zaman skrg nk pnggl mcm dulu...... erkk ! sekali sekala manja2 boleh kot ? hahahahaha

    ReplyDelete
  70. landax bercinta panggil apa yang terlintas dalam pale je..kalau terlintas gemok,panggil gemok,hahaha

    ReplyDelete
  71. Yeah.. i paling setuju about jgn dipaksa nama2 manja tu. Seriously, lagi bagus if it comes naturally and original.

    ReplyDelete
  72. Macam2 panggilan ye.TP yg penting masing2 hormat sesama sendr,jg agama&akidah.Panggilan tu xde penting sgt asalkan xpanggil dgn nama yg bukan2 sudey...Tp untung sbnrnya mrk yg dh bercouple&bercinta ni....Oleh itu hargailah pasangan anda.Xsemua org yg beruntung mcm mrk yg dh berpasangan&bercinta ni....

    ReplyDelete
  73. hahaha . setuju !
    ada yang tuh , siap IBU AYAH lagi . wakaka !

    ReplyDelete
  74. hahahha! suka entry nih.

    thumbs up! sekali ngan kaki.
    tp kalo pggil nma lagi suwitt kan. natural ;p

    ReplyDelete
  75. Agreeee !
    Kalau lelaki tu ajak tukar gelaran from saya awak to nama nama manja yang takde syllabus nie kan, kita nak jawab macam mana?

    ReplyDelete
  76. panggilan manje nie supaya nmpak lebh romatis dan lebih syg katenye..huhu..
    yup, dlm percintaan tak perlu terburu2 dan tak boleh dipasa2, mcm tue jugak lah bile nk pilih gelaran manje..

    ReplyDelete
  77. kemainnnnnnnnn.. leh pulak tukar2 centu.. pasni tukar psgn terus la. haha.


    * percintaan skrg ni advance je lebih, hala tuju entah kemana. tau2 je dah wekkk sana sini.. hrmm :'(

    ReplyDelete
  78. kemainnnnnnnnn.. leh pulak tukar2 centu.. pasni tukar psgn terus la. haha.


    * percintaan skrg ni advance je lebih, hala tuju entah kemana. tau2 je dah wekkk sana sini.. hrmm :'(

    ReplyDelete
  79. wakakaka..geli kot!!!

    klu dh kawen len la...haishhh

    ReplyDelete
  80. namee guna yang mane??

    mesti "Honey baby"..... geli laa rase... sbb sy taste org lama...


    *patutlaa ada ramai minat blog (ternampak kt blog lain, lupa dah) ni... entry menarik... thums up!

    ReplyDelete
  81. betul2...nanti bila benci dari b jd babi lak...huhu

    ReplyDelete
  82. wah entry panggilan manja.. kak namee memenuhi citarasa yien :)

    kreatifff.. kalau yien call bf yien MANJA... coz itu satu doa..

    dari panas baran bertukar jadi manja.. :)

    ReplyDelete
  83. ia akan datang sendiri...betul2...lagipun benda tak pasti lagi kan? takut melalaikan pulak..so, kalo da kawen nanti panggil la ape pun yang kome nak... ^_^

    ReplyDelete
  84. Hai Namee.Tergelak sendiri bila baca entri yang ini.Agreed with this actually tak perlu sangat la nak panggil dengan nama manja segala bagai ni.Kalau saya,saya agak geli sikit bila orang panggil macam tu.Unless bestfriend or parents its still okay kalau boyfriend panggil macam tu.it a lil bit weirdo.Meremang bulu roma.haahaa :)

    ReplyDelete
  85. lu mesti guna papa dan mama kan...hihi

    ReplyDelete
  86. abang..sayang.. waaa so romantic bile berjauhan.~

    ReplyDelete
  87. Guna lu gua, amacam?

    Brutal tak?

    Hehe :P

    ReplyDelete
  88. tu baru bercinta, belum khawin lagi.. ape la nak jadi budak2 zaman sekarang..

    *padahal yana pun pernah buat jugak =,=

    ReplyDelete
  89. tu la..sy pon agak geli dengan panggiglan manje2 gitu erk..aduhai x kawen lagi tu

    ReplyDelete
  90. mama papa sebelum kawen seroius tak boleh diterima. huhu

    ReplyDelete
  91. tak pernah abang ayang, mama papa, honey baby, kekanda adinda. sorry to say, tp ia agak annoying during couple. hahah.

    ReplyDelete
  92. ' tapi budak sekolah bercinta pakai 'mama papa' ? Amboi. '

    akak,this part is realllyy funnnnyy!! Haha i'm laughing :D

    ReplyDelete
  93. menyampah seh kecik2 dok sibuk bercouple2 mgalahkan orang dewasa..time sekolah menuntut ilmu laa..haihhhh

    ReplyDelete
  94. sye n hubby sejak dr dulu panggil "abi-org" tk tukar2 pun..abi kalo dlm arab ayah...tp for me abi means hubby...suami pun ikut panggil "abi-org"...sye suh tukar, panggil syg ke, ayang ke...tp kejap je...die nk juga follow apa yg sye panggil utk die..lelame biarkn je la..die kate "abi" utk sye ni means..'baby'...(kembang idung)...lantokle...dh kawin tkpe nk wt panggilan manje2 bagai ni.., yg sekolah, rase nk lempang je kalo dgr mcm tu...belajar la dulu...org bercinta die pun sibuk nk bercinta (sama la aku dulu...wawawawa)

    ReplyDelete
  95. last2 masuk anniversary ke 40 panggil atuknyeeee...hahahaha
    melayang abis yg manje2 tuu

    ReplyDelete
  96. lek lek luu..hahaha:P

    mama papa..amboi! keh keh keh :P

    ReplyDelete
  97. hehe . dasatlah guna papa mama wlopon still berskolah . mcm kompem kawin jea :P

    ReplyDelete
  98. aku rase perkembangan minda budak2 sekarang ni makin terencat la. macam bangang je.

    ReplyDelete
  99. hahahhaha...btol3..kalu bcinta, nma pom dh ok dh..nk mesra 6t khwin bru ade feel ckit..hihi

    ReplyDelete
  100. awak kite....nampak biase, tapi rase sweet

    ReplyDelete
  101. yap.kalau secara terpaksa mcm kene ikut sylibuss percintaan lah kononnye...konon nye nak 'bercinta'...itu semua hanya nafsu nk bercinta.kecuali kalau betul2 rasa cinta tu ada,nak panggil org yg kita syg mestilah gedik ckit dan ia akan datang automatically =D

    ReplyDelete
  102. kekadang bebudak sekolah lagi advance dr kite ni.. -.-

    ReplyDelete
  103. lagi satu...abi umi...
    gelila dgr....
    blm ad ap2 iktn da wat pggilan cmtu

    ReplyDelete
  104. lagi plak klu pnggilan umi abi....
    gelinyeee dngar....
    come on lah....blm ad ap2 iktn lg kot

    ReplyDelete
  105. lagi plak klu pnggilan umi abi....
    gelinyeee dngar....
    come on lah....blm ad ap2 iktn lg kot

    ReplyDelete
  106. zaman dah berubah . hahaha .

    ReplyDelete
  107. mak hang <3 pak hang.
    petua org tua2

    ReplyDelete
  108. mak hang <3 pak hang. org tua2 dgr pun sejuk jea hati :3

    ReplyDelete
  109. I'm his "Cik" and His mine "Encik" :p

    ReplyDelete
  110. umi abi pown ade.. okay tuh okay sebab nampak macam ouh okay lah kann. tapi budak skolah lagi kowd. agak2 lah broo ! haha .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...