Monday, November 28, 2011

Bercinta Dengan Sepupu

Hello peeps..

Oh dah lama tak update , rasa awkward.

Ini sukakan sepupu. Kalau dah suka, mesti mahu bercinta, kalau dah bercinta tentu mahu kahwin. So aku straight terus ke yang serious.

Sukakan sepupu sendiri ? Aku tak pernah alami tapi dah adik ni bertanya, so aku pun rajinkan diri bertanya pada orang sekeliling aku jugak. Kebanyakan yang aku tanya memang ada yang memang dah bercinta pun dengan sepupu sendiri dan ada yang dah berkahwin pun.So, ini lah sedikit sharing..

Kelebihan
Kelebihan berkahwin dengan sepupu ? Tentulah mudah sebab dah kenal background family keluarganya. Asal-usul keturunan semua tak payah nak risau sebab memang korang membesar bersama dan bermain bersama bagi yang memang rapat. So, kelebihan utama nya, dari segi keturunan dan latar belakang. Nak kenal dan ambil hati mak mertua ? Hmm, rasanya ini lagi lah best. Dah bakal mak mertua pun aunt kau sendiri. So syok.

Yang rapat boleh jadi rapat lagi. 

Kelemahan
Kalau masalah antara korang berdua ? Habis satu family tahu dan masuk campur. Kawan aku berkahwin dengan cousin dia, tapi bila time konflik berdua..memang satu family tahu dan masuk campur. Sebab it is between family yang rapat. So memang masalah ni akan tersampai-sampai ke belah sana.Kalau masalah besar, mak kita dan makcik kita sendiri boleh bergaduh sebab hal anak masing2. 

Yang rapat boleh jadi renggang. 

Bagi aku, kalau kita kahwin dengan sesiapa pun memang lah pasti akan ada masalah di kemudian hari. Cuma kalau nak berkahwin dengan sepupu ni, bila ada masalah, masing2 kena pandai urus sendiri dan selesai sendiri berdua. Untuk elakkan keluarga turut gaduh besar. Memang sah tapi tak digalakkan je. 

Cuma dalam Islam tak galakkan kita berkahwin dengan sepupu sebab kalau kahwin di luar keluarga kita " jadi kita dapat mengembangkan pertalian kekeluargaan. Secara tak langsung, umpama kita ni pergi merantau lah. dapat kenal lebih ramai saudara, mungkin bila ada masalah yang boleh dibantu, lebih ramai yg mudah nak membantu."

Jodoh ni di tangan Allah. Mungkin jodoh kita dengan sepupu kita. Bagi aku, berkahwin dengan sepupu sangat fun. Dapat anak pun muka satu acuan je. hehe. Cuma cabarannya sedikit besar lah. 

Happy reading and have a nice day..



10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


97 comments :

  1. x penah lagi bercinta dengan sepupu..tapi bagi sy kalau bercinta dengan spupu dan dapat restu dari keluarga tu kira ok..cuma yang x best bila keluarga x restu..mahu ada yg bermasam muka nanti..sbb restu keluarga tu paling penting :)

    ReplyDelete
  2. hmm yeah memang tak digalakkan dalam islam berkahwin dengan sepupu sendiri, kerna tidak mengembangkn tali persaudaraan..

    hmm hairan juga jika mempunyai interest dengan sepupu sendiri..

    ReplyDelete
  3. pupu kiter pnh mntk kapel
    tpi kiter xleh trima
    rsa pelik jer
    sbb dh anggp mcm sedara

    ReplyDelete
  4. damn true
    tp malu rasanya brcinta dgn spupu sndri

    ReplyDelete
  5. tapi org kate klu kawen dgn sepupu anak jadi tak bijak..cmne 2 namee?
    -.-

    ReplyDelete
  6. tak berkembang keluarga kalau kahwin sepupu ni... jangan kalau boleh elakkan lah!

    ReplyDelete
  7. sy pernah bercinta dgn sepupu.tp awl2 mak ayah sy ngn mak ayah dia xtau.dlm stahun jgk kitorang bercinta sorok2..lama2 mak ayah kitorang syak.pastu bila mak sy bagitau yg sy ngn dia sbenarnya sepupu sesusu (kiranya dia mcm adik bradik kandung) so, nak xnak kitorang terpaksa putus.smpai skarang jumpa pun masih malu2.hihi

    ReplyDelete
  8. yeah definitely.
    nais question.
    nais answer.
    cuma bab dalam islam tu saya dengar pun dah lama.
    cuma tak pernah nak rujuk datang dari mana.nantilah tengok semula.

    oh.tak rasa kot benda tu berlaku pada saya.
    sebab mak anak sulong.
    maka sepupu-sepupu haruslah semua nya masih lagi kanak2 riang.
    comel2 gitew.
    so instead of calling them sepupu.
    saya anggap diri saya ada berbelas-belas orang adik kiut!

    untuk orang lain yang ada bercinta dengan sepupu.
    apa ada hal.
    kalau jodoh kawen je ler.
    =)

    ReplyDelete
  9. kalau kwin ngn spupu pyah kot , btul ckp kak namee , bila ade konflik , 1 famili tahu n msuk cmpur , nice entry :)

    ReplyDelete
  10. tapi nanti family tak berkembang la.

    ReplyDelete
  11. sepupu kite dah jadik mcm adik beradik...

    ReplyDelete
  12. cinta tak mengenal siapa pun kan? kadang2 org yg terdekat rupanya jodoh kita..

    tapi itulah..kalau dgn kazen ni memang agak rumit skit bila berlaku pergaduhan sebab tak mustahil family akan terheret sekali..dah gaduh adik beradik..tak syiok oh!

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum namee!
    menarik topik ni.=)

    ReplyDelete
  14. tolonglah jgn kawen atau ada hubungan ngn sepupu, bukan nak cakap nanti otak anak tak berkembang kut, tp bak kata cik namee di atas, saya sgt setuju 100%, kalau pe2 jadik, abes 1 puak keluarga tau, pastu dah gado2, nak balik raya pon rasa tak seng ati...huhu

    tpkan, kalau dah jodoh, tu mmg takleh kemana, tp bg akak, elak kut,..huhuhu

    ReplyDelete
  15. boring!
    betul ckp namee tu.
    kalau gaduh, buruk jadinya.

    kalau ada nenek,dia pun naik susah ati

    ReplyDelete
  16. wooo! bhya gak bila dah sukakan kazen sendiri kan..he3

    ReplyDelete
  17. wow DR cinta...=)

    kalau bercinta dgn blogger cmner kak namee..=)

    ReplyDelete
  18. Jodoh di ketentuanNya, wpn sepupu yg penting bahagia

    ReplyDelete
  19. ikut teori biology, klau kahwin dengan sepupu or saudara terdekat ade risiko dapat anak trisomy 21 and mandul...

    tapi tu semua depends dengan izin allah..

    ReplyDelete
  20. lagi 1,dari segi biologi kita digalakkan berkahwin di luar keluarga utk kurangkan risiko anak mewarisi penyakit keturunan. ;)

    ReplyDelete
  21. Tak pernah lagi mengalami situasi macam ini.Tapi saya pernah dengar according to some people bila kahwin dengan sepupu sendiri cell otak untuk bayi yang bakal dilahirkan tidak dapat membiak dengan baik.So kemungkinan anak yang dilahirkan itu akan mengalami syndrome down or mengalami proses lambat nak pick up apa yang diajar.Itu kata oranglah.Tak tahu betul atau tidak wallahualam.

    Have a nice day too dear =)

    ReplyDelete
  22. ayie setuju dengan point namee,boleh jer kalau nak kahwin dgn sepupu,tapi fikirkan juga kesan jangka panjang...lagi satu,ayie suka lagi jika berkembang ikatan tu,yela kita kahwin ni kan nak mengeratkan antara kedua belah pihak...kalau kahwin bukan dgn sepupu sendiri kan berkembang ikatan ukhwah kita,yg jauh dpt didekatkan...ada juga fikir kalau kahwin sepupu ni,kalau salah sorang buat hal family masing2 nanti semua tahu,yela elok2 makcik pakcik bertegur sapa,bila gaduh dgn anak dia nanti family pun sama masam muka...

    ReplyDelete
  23. my thought is just like what you said earlier. terdapat banyak kebaikan dan keburukan pabila in love or get married with somebody you know such as cousin, relative or whatever relates to that..as long as you can handle all the becoming things that will come towards you, everything gonna be fine and okay! :)

    ReplyDelete
  24. mintak2 namee roslan bukan sepupu aku

    ReplyDelete
  25. tak beshh lah kahwwin sepupu tak berkembang hoho

    ReplyDelete
  26. malu lah kalau dgn sepupu sendiri/ malu nya^^

    ReplyDelete
  27. ada baiknya cari orang lain.. hehee

    biarlah hubungan kekeluargaan itu sekadar keluarga..

    kalau bercinta tak jadi kahwin, boleh berseteru kedua-dua keluarga nanti..

    it just my opinion..

    ReplyDelete
  28. cabarannya bukan sedikit tapi sangat besar la.. ade yang ckp bila kawen dengan sepupu rapat pertaus dapat anak yang cacat sangat tinggi.. otak anak tu pun tak berkembang nanti.. my mom la yg ckp.. bak kate namee jugak la.. jodoh di tangan Tuhan.. wallahualam

    ReplyDelete
  29. Bukan saja dlm Islam, saintis juga kata tak baik berkawin dgn sepupu krn ia menghasilkan anak yg kurang cerdas. Sejujurnya JR juga manusia yg lahir hasil perkahwinan sepupu, tapi dlm kelas dulu selalu dpt nombor depan2, bila dah kerja selalu dpt penghargaan..Siapa yg kata tak cerdas anak hasil pekahwinan sepupu?

    Entri terbaru di blog JR:

    "Alfatihah...Selamat Jalan Ayahanda Menemui Tuhan Yang Esa"

    ReplyDelete
  30. cik namee miss one point penting. kawen sepupu bahaya sikit. penyakit. anak-anak bakal cepat dapat penyakit. mostly semua akan dapat sakit. ada kawan my mum macam tu. sekarang sorang dah meninggal. innalillah. T-T

    ReplyDelete
  31. setuju 100% dgn pendapat kak namee! ;)

    dulu, mak sedara Aien sllu nak jodohkan Aien dgn anak dia.. dia kata senang sikit..
    lagipon mmg Aien membesar sama2 dgn anak dia, sampai sekarang masih simpan segala rahsia masing2..
    tapi Aien tamo la.. sbb luar dlm dlm pengetahuan, then kalo gado, mmg satu family bole cmpur (mmg pna jd)...
    so, pasal tue Aien sokong pendapat kak namee! ;)

    ReplyDelete
  32. kalau boleh elakkan kan namee..
    mcm terlalu dekat sangat..
    huhu tapi kalau dah jodoh..

    ReplyDelete
  33. Bagi sm lah baek elakan kawen dengan sepupu sebab takut belaku pe2 nanti mula lah bergaduh abis satu family..tapi kalau dh betul2 nak juga kawen jela n cuba elakan dari berlaku benda yang x di ingini.

    ReplyDelete
  34. Cinta tidak mengenal apa dan siapa...

    ReplyDelete
  35. hee..xpenah terpkir pulak nak suke kazen sendiri.sebab da macam adik beradik! hahaha

    ReplyDelete
  36. Kalau sudah jodoh...terima je la!=)

    ReplyDelete
  37. akak setuju dgn pandangan namee...
    masalah besar time masing2 ada prob!! habis seantero dunia bergegar kalau kawen orng dekat ni.

    elok kalau dapat elak. tp kalau dah jodoh .. terima je

    ReplyDelete
  38. terbayang bakal anak bermata hazel spt bakal ayahnya... err...

    ReplyDelete
  39. kalau sepupu aku cm neelofa aku nak sgt

    ReplyDelete
  40. tak pena pulak terfikir nak becinta dgn sepupu~ err awkward rase -,- hehe

    ReplyDelete
  41. alwayssss love ur entri namee.tak pernah gagal. ;p

    betul la.dalam islam tak menggalakkan kahwin kerabat sendiri ni.if anything happen in the future,habislaa.tapi nak tolak 100% pon tak boleh jugakkan?kalau dah takdir jodoh dlm family sendiri,redha aje. ;p

    ReplyDelete
  42. nnti tak berkembang keluarga asyik genetik smaa je..ihihihih

    try cari yg jauh2 kit..

    ReplyDelete
  43. Dari segi medic, kawin sepupu ni amat tak digalakkan sebab risiko melahirkan anak dgn penyakit keturunan & kecacatan sgt2 tinggi

    ReplyDelete
  44. orang kata senang dapat anak cacat, wallahualam...

    ReplyDelete
  45. kenapa aku rasa aku dah lama tak masuk sini.

    bercinta dgn sepupu sendiri normal, tapi bila sampai bab kahwin agak complicated walaupun pada dasarnya nampak mudah

    ReplyDelete
  46. secara saintifik pun, certain chromosome yang ada dalam badan kita dan sepupu adalah sama...so tak boleh berkembang n duplicate sebab benda yang sama...sbb tu kawen spupu ramai dapat anak down syndrome, cacat, sakit atau meninggal...tapi ada je yang sihat...

    ReplyDelete
  47. seb bek sepupu MK ramai pempuan.. klu laki pun, semua dh kawen atau budak² lg..hehe

    ReplyDelete
  48. betul mcm namee ckp tu..tp kalau boleh elakkan kawen sepupu nih sbb dikatakan nnt anak-anak x brp pandai (tp ada juga yg pandai)

    ReplyDelete
  49. pernah kena suruh kawen ngan sepupu sendiri.. Oh no!! dah rase cam abang sendiri jek..

    ReplyDelete
  50. kawen sepupu ni susah bile gaduh macam tu laa. tapi if kite taw jage hubungan tu, insyAllah akan bahgie :)

    ReplyDelete
  51. kalau boleh tak yah la kahwin dengan sepupu.
    memang betul la tak berkembang.
    ce try kahwin dengan orang lain,
    nanti semua keluarga belah sana kita dapat kenal waima bau-bau bacang.
    sekaligus mengeratkan silaturrahim antara umat Islam.

    sekadar pendapat.
    huhu

    ReplyDelete
  52. elok ke kalau dengan sepupu sendiri?

    ReplyDelete
  53. amir tak kasi saya rapat dengan sepupu.. katanya, tak kira sepupu ke, akwan ke, kalau ada hati tu bukan boleh nak agak.. jadi, baik jangan terlalu rapat dengan sepupu dengan berlainan jantina.. tak terfikir pun benda ni akan berlaku.. tapi memang ada.. sebab tu dia memang hati-hati..

    orang cakap, kalau kawen kerabat dekat ni, nanti tak cerdik.. baik kawen mix.. tak tau la sejauh mana kebenarannya..

    ReplyDelete
  54. kawin sepupu..?? mmg akan byk masalah.. gaduh sikit/salah faham sikit pun dah kecoh habis 2-2 famili... so lebih elok elakkan.. lg satu.. pernah dengar/baca la kann.. kalu silap sori ye.. katanya IQ anak2 kawin sepupu nih rendah.. so better elakkan ye..

    ReplyDelete
  55. hm..kahwin dengan sepupu mmg agak pelik kut bagi i. sebab dari kecik dh sama2 kan. hahah...

    and mmg sbnrnya bila timbul mslh i rasa akan lebih parah kuut sbb dua2 pun sekeluarga...

    ReplyDelete
  56. saya ade kawan yang suka sepupu sendiri. padahal sepupu tu dah ade gf dah. tak paham la, kenapa ade perasaan dgn sepupu sendiri. hahaa

    ReplyDelete
  57. Follow sini..

    http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. ah, teringat..
    sepupu aku dah nak kawen pun..
    sepupu ni aku rasa rapat sangat macam adik beradik..
    macam semacam jek kalau kawen sekali..
    heh..

    aku rasa la..

    ReplyDelete
  59. better cari orang yang tak ada talian darah untuk dijadikan pasangan hidup..

    betul tu namee..kalau dah gaduh semua masuk campur..tak pasal2 putus saudara.

    tapi kita kena yakin dengan ketentuan Ilahi, jodoh ajal maut ditangan Dia.

    ReplyDelete
  60. Semuanya ditangan Allah.

    Tp saya ada kenalan yg pakciknya berkahwin sepupu.dan semua anaknya syndrome down.dah la anak ramai.semuanya syndrome down.kesian.

    Apa-apa pun semuanya kerja Tuhan dan mesti ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete
  61. macam mana nyerk rasa bercinta dengan sepupu??hehhe,tak ada pengalaman pun.

    ReplyDelete
  62. ada banyak kelebihan & kekurangan bercinta dgn sepupu nie..
    tp sy sendiri tak pernah lgi alaminya..

    ReplyDelete
  63. nice one..:)

    macam pelik sikit bila bcinta dgn sepupu..tp ada je yang realiti..;p

    one thing..tak dibuktikan dgn kajian tau..tapi..ada y ckp dan pernah tgk sndri..kawin dgn sepupu(keluarga terdekat) nanti kemungkinan anak tak seperti kanak2 normal(meanss..iq rendah, lembam - mpunyai msh kelembapan )..tp tu smua di tangan Allah...jgn terlalu percaya..:)

    ReplyDelete
  64. sy tak pernah minat sepupu sendiri sebab x rapat..

    ReplyDelete
  65. dulu pernah suka dengan arwah abg sepupu sorang ni sampai kena gossip tiap kali bertandang ke rumah dia.. tapi ai bukan jenis yang suka kahwin dengan mereka yang ada hubungan kekeluargaan dengan ai.. biarlah ai carik orang luar..

    ReplyDelete
  66. orang tua cakap, tak elok kahwin dengan orang yang ada pertalian darah..maksud wan, pertalian darah jauh jauh la..

    tapi tak salah.
    kelebihan dan kelemahan yang namee cakap tu..wan setuju.


    bila lama tinggalkan blog, mood nak blogging ni main kurang dah.
    huhuhuh.

    ReplyDelete
  67. kalau dah jodoh dgn spupu sndiri nak buat mcm mana kan.. mak ayah kita dlu pun kawen spupu.. ;D

    ReplyDelete
  68. cik namee da macam konsultan da, hehe, terus kan berkongsi ilmu dan nasihat ye, bnyk pahala cik namee dapat, ne tau sok bleh ganti fadzilah kamsah kan, hehe

    ReplyDelete
  69. mase kecik2 ade la suka kat sepupu. hikhik

    ReplyDelete
  70. namee sorry dh lame x lawat sini.. SPM. hihi
    oh bercinta dgn sepupu pde sy mcm x setuju. sebab x best. life jadi best bila ada adventure. kalau kahwin dh tahu asal usul semua, hubungan senang jadi bosan :p

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

    ReplyDelete
  71. cinta sgn sepupu?

    dian tak berape sokong :)

    tak berkembang family..

    ReplyDelete
  72. ila pun sama je namee. im in love dgn sepupu mak. bukan sepupu belah mak. T______T

    ReplyDelete
  73. sy ada kwn yg bercinta ngan sepupu sndiri...ms kecil, diorg x penah knal pun...tapi bile besar, brjumpa dan tup tup bercinta...

    ReplyDelete
  74. sy pernah tersuka cousins tp suka2 mcm tu jela. nice sharing :)

    ReplyDelete
  75. 1 more thing.....sah tu mmg sah.....tp bkn ke kalo kahwin dgn cousin sndr ank yg dilahirkn tu otak nye akn jd lembap.....mayb ad cacat o something.....sbb tu la salah satu nye xdigalakkn kahwin antara sepupu ni.....

    ReplyDelete
  76. bestlah sepupu awesome smpai boleh jatuh cinta kan.huhu.

    tak salah tapi tak syok. tak kenal org baru. lagi satu yg tulah. family masuk campur. payah.

    ReplyDelete
  77. Korang sume ni mengarutlah... Mana ada sepupu kawen sepupu anak cacat otak ke ap ke... Aku x setujulah... Anak akak aku bijak pon alhamdulillah... Tahun ni 5A tau... ( baru 6 tahun ) merepeklah semua ni :/...

    ReplyDelete
  78. aku memeng cinta kan sepupu ku...x ade org yg bolh mengganti kan tempat dia...sukar untok ku mencari pengganti nye...tapi kakanya menghalang adik nye ceouple ngn aku..sedih sangat aku rse...hanya aku cinta kau seorang......

    ReplyDelete
  79. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  80. Ada kenalan rapat yg alami sendiri situasi sebegini, dh hampir 4tahun mereka bercinta sesama sepupu. Bukan tk nak cuba utk cr pengganti yg lain, tp akhirnya masing2 tetap rujuk semula, kira memang bab hati dorg tk boleh nk deny rasa ikhlas sayang ni lh.
    Cari org lain pn hati tetap kt sepupu. Dr segi harta tanggungan, dua dua serba serbi berkemampuan.
    Yg sedihnya, tentangan dr pihak family perempuan. Mereka menentang keras sbb takut faktor keturunan.
    Serba slh sy nk sokong yg family, atau yg kenalan ni.
    Sbb sy nmpk keikhlasan dlm hubungn mereka.
    Mungkin jodoh utk mereka tiada, atau mungkin belum tiba..

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  84. tgh angau bercinta ngan sepupu sndiri.. memula tu try gak tolak.. tapi tak berjaya. huhu..
    skrang tgh kusut memikirkan takut2 kalau dua2 belah family xleh terima :-/ mcm mane ni???

    ReplyDelete
  85. owh sepupu knape la ko gude aku.. huhu.. kusutnye....

    ReplyDelete
  86. baru nak semangat bgtau fam yg ade plan nak siyes...tp dpt tau fam xsuke sbb sdare rapat sgt..skang tgh konpius xtau nak wat caner..

    ReplyDelete
  87. tgh mengalaminya sekarang. N family sy sendiri mcm tak galakkan sebab fikirkan faktor keturunan. but, seriously kalau nk suruh cari someone else tak kan kot. sy dah lama tak jumpa dia, but now, bila dah jumpa boleh pulak love each other. bila baca komen hang pa semua rasa mcm banyak benda yg ada pro kontra dia. semua ni dgn izin Allah. now, sy just berserah pada Allah. andai dia jodoh sy, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  88. Cinta itu cahaya sanubari, kurniaan tuhan fitrah insani...
    Mmg kita tk boleh nak agak dgn siapa jodoh kita nnti. Tp, perasaan cinta yg terbit dari dlm diri mmg tak boleh nak dinafikan.. mmg cinta tu buat..

    ReplyDelete
  89. UNTUK MAKLUMAN NAMEE SY SALAH SEORANG YG BERCINTA DENGAN SEPUPU...KIRE MAK DIE NGN MAK SY ADIK BERADIK...AYAH SY BUKAN MELAYU MANAKALA AYAH DIE MELAYU ...KIRE SY NI BERDARAH KACUKANLA...MAK SY BERLAINAN BANGSA.....KAMI NI SEPUPU......SEPUPU YG XPERNAH JUMPE...KALAU JUMPE PON 2TAHUN SEKALI......MULE LA RAPAT BILE PTAMA KALI JUMPA...LAST2 KAPEL....MULE2 INGT SAJE BUAT TEMAN JE KOT YELA MUDE LAGI....LAST2 BILE DH DPT KEJE.....SY SERIUS EVEN SHE ALSO.....TENTANGAN MAK AYAH JGN CKPLA..MEMANG SURUH KAMI PUTUS.....6X KAMI BREAK...EVEN SEDIH..TPKSA....ALASAN TKT JADI HAL BESAR.....HMMM SY BUNTU..DI TAMBAH PULA SY BUKAN ISLAM,...SY BDOA MINTAK PEETUNJUK.....DAN AKHIRNYA SY MEMELUK AGAMA ISLAM.....APE YG SY PIKIR MASE TU NIAT SY.....NIAT JUJUR SY...PERMUDAHKAN SEGALANYA.....TAH MCAMANA...MAK AYAH DIE BG KEBENARAN...SETELAH MEREKA DENGAR SY MASUK ISLAM..DAN PALING HEBAT MAK AYAH SY PON IZINKAN...KAMI BERHUBUNG BALIK.....DAN .KAMI TELAH BERTUNANG PADA BULAN 6 ARI 2.....HARAP OK

    ReplyDelete
  90. UNTUK MAKLUMAN NAMEE SY SALAH SEORANG YG BERCINTA DENGAN SEPUPU...KIRE MAK DIE NGN MAK SY ADIK BERADIK...AYAH SY BUKAN MELAYU MANAKALA AYAH DIE MELAYU ...KIRE SY NI BERDARAH KACUKANLA...MAK SY BERLAINAN BANGSA.....KAMI NI SEPUPU......SEPUPU YG XPERNAH JUMPE...KALAU JUMPE PON 2TAHUN SEKALI......MULE LA RAPAT BILE PTAMA KALI JUMPA...LAST2 KAPEL....MULE2 INGT SAJE BUAT TEMAN JE KOT YELA MUDE LAGI....LAST2 BILE DH DPT KEJE.....SY SERIUS EVEN SHE ALSO.....TENTANGAN MAK AYAH JGN CKPLA..MEMANG SURUH KAMI PUTUS.....6X KAMI BREAK...EVEN SEDIH..TPKSA....ALASAN TKT JADI HAL BESAR.....HMMM SY BUNTU..DI TAMBAH PULA SY BUKAN ISLAM,...SY BDOA MINTAK PEETUNJUK.....DAN AKHIRNYA SY MEMELUK AGAMA ISLAM.....APE YG SY PIKIR MASE TU NIAT SY.....NIAT JUJUR SY...PERMUDAHKAN SEGALANYA.....TAH MCAMANA...MAK AYAH DIE BG KEBENARAN...SETELAH MEREKA DENGAR SY MASUK ISLAM..DAN PALING HEBAT MAK AYAH SY PON IZINKAN...KAMI BERHUBUNG BALIK.....DAN .KAMI TELAH BERTUNANG PADA BULAN 6 ARI 2.....HARAP OK

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...