Monday, November 21, 2011

Bila Facebook Jadi Tempat Untuk Poyo

Hello peeps..

Sedarkah anda bahawa kita banyak membuang masa di dalam facebook. Update benda tak penting and kadang-kadang purposely untuk menunjuk dan berlumba-lumba. Ni cara-cara nak poyo dalam facebook.

1) via 'awesome gadget'
Beli handphone atau gadget baru mesti menunjuk..


Logo Apple/ BB yang dijadikan suatu kebanggaan

Korang percaya tak, some people sangat pentingkan jenama handphone semata nak kan 'via update' tu nampak wow. Pernah sekali aku pergi kedai handphone, ada satu customer tu tanya pada counter, "kenapa status fb saya tak keluar logo blackberry bila saya update status atau post apa-apa ?? Dia hanya keluar 'via mobile' sahaja . Hp u jual kat I ni rosak ke ape ni" Maksud, via AWESOME PHONE tu sangat penting lah bagi sesetengah orang. Not to say all of em tapi certain people yang memang pentingkan benda remeh begitu.

2) Location

Duduk kedai makan biasa, tak nak pulak update. Certain place yang wow je wajib update untuk orang yang nak poyo.


Seriously, aku pelik gila orang yang suka update location sebab ia bahaya. Okay, cuba imagine kalau kau ada musuh yang kau tak tahu. Kau pulak setiap 5 minute nak update location, memang kau bagi peluang besar untuk diri sendiri diancam. Yelah, mungkin kadang2 orang update location ni nak berlagak and bagitahu satu dunia kau kat mana tapi fikir juga lah keselamatan. Minum Starbucks RM12 pun rasa kaya habis tapi kalau membahayakan diri sendiri ? Tak berbaloi juga. 

3) Branded goods
Purposely nak tunjuk kat semua yang kau baru lepas beli barangan boutique. Forever alone betul untuk siapa yang terlalu nak menunjuk begini. Paper bags ? really ?


Beli apa pun kena/wajib update status. Barang mahal lah terutamanya.

4) Hey, I'm pretty hey..
Budak Pavilion, gempak tewww.
Setiap hari setiap masa akan upload her/his beauty. Setiap saat. Mekap mekap muka posing depan cermin lalu upload, via Iphone 5. Sesaat later, lagi satu gambar. Nampak macam seharian duk belek muka depan cermin tho. 

Sebab banyak masa sangat lah yang jadi macam ini. Kadang-kadang medium facebook ni dah jadi tempat untuk berlumba-lumba benda yang remeh. Em, asalnya acc fb ni untuk berhubungan dengan kawan, saudara, clients ,berhubungan tapi akhirnya tak berhubung sangat pun. Jadi tempat untuk berlumba-lumba pulak siapa lagi hot.




Happy reading and have a nice day..







102 comments :

  1. better blogging dari fB.. merepek2 je makin lama fb nieh..;)

    ReplyDelete
  2. lagi maju
    lagi banyak gadget
    lagi mudah..
    lagi mudah utk orang nak menunjuk2..
    dan lagi mudah bagi yg menunjuk2 itu dapat dosa...

    fikir2 kan lah...

    ReplyDelete
  3. betul tu namee..
    makin menunjuk dah skang ni.,.mentang2 lah dah maju

    ReplyDelete
  4. betul sangat tu namee apa yg ditulis dlm entri ni...

    *dulu ayie pun macam tu,sebab tu kata betul...haha,poyo jer zaman mula2 ada fb ni dan masa tu pulak guna hp bajet canggih...citt,hehe

    ReplyDelete
  5. nadh rasa apa kamu kata tu ada benarnya. ;) wajar diambil perhatian dan diinsafi. ;) terima kasih. ;)

    ReplyDelete
  6. salamun a'laikum

    ouhh...bit disagree on no. 2 =)
    cause da purpose of fb in sharing among frens u really know about ur latest life..

    soo...bg mereka yg hapdek location dgn unknown in their list?
    dats dangerous hell..


    fi aman Allah,
    L.N

    ....xD i share location when im away jek hehehe

    ReplyDelete
  7. hehehe,
    sesapa yang terasa hati,
    sila amik wat iktibar!!

    ReplyDelete
  8. agree cik namee, terutama dengan point no 2-location..dulu pernah jg sesekali update status guna fon n gtau kat mana lokasi..tp lepas terfikir bahaya guna update location ni,smpi skrg dah tak guna lagi dah..lagipun mmg betul,takda mende pun nak nunjuk2 update status via tu..nampak poyo jer...

    latest update : Blogger & Kredibiliti

    ReplyDelete
  9. pertama baca nak tergelak...hahahahaha


    tapi benda2 macam yg namee sebut ni semua realiti..eka pernah tengok kat fb..

    yg menunjuk2 pun ada....
    alahai..nampak sgt tak matang..

    myra roseland jeles gitu..hahahaha

    ReplyDelete
  10. hmm..betul2. tak perlu kot bagitau semua org setiap aktiviti kita.

    ReplyDelete
  11. betul2..aishhh especially pmpuan..tp..boys pun ade gak cam2..

    ReplyDelete
  12. perghh the bestest kak namee :))
    memang menyampah tengok semua perkara kat atas tu . bukan jelous , sumpah tak jelous langsung tapi meluattt !

    ReplyDelete
  13. cant blame them. Social media is a place to garner popularity and fame.

    jemput join giveaway namee. Tengok entri gadget impian.

    ReplyDelete
  14. hah betul... untuk siapa yang ada buat, eloklah berubah..ngee

    entri yang baik namee

    ReplyDelete
  15. awesome post nemmy..so true,sometimes it become trend now,all people seems want to update via cool gadget, awesome places and show the world what they have..guess that social networking teach 'us', the people become rude and acting badly..

    ReplyDelete
  16. teringat mase awal2 FB dulu' tapi skrg nak jadi suci jek
    boleh kan?
    hehehhe

    ReplyDelete
  17. sebab bnyk buang masa lah sy deactvte fb. skrg more on twitter. senang sebab pakai fon je :p

    ReplyDelete
  18. hahaha mmg ramai mcm ni,.
    <-- suka update tmpt kt mana,.=p

    ReplyDelete
  19. yaaa.. perlunya kita berhati2 bila post sesuatu kat FB.. kelak akan menimbulkan kegusaran dalam diri jika ianya melibatkan kesensitivi orang lain kan...

    ReplyDelete
  20. hahaha..betul sangat tu Kak Namee. Nampak ohsemm sebenarnya bila ada via-via yg gempak2. haha

    naseb bukan budak pavi. hehe

    ReplyDelete
  21. euww euww euww..keh keh keh :P

    ReplyDelete
  22. agreed dgn namee . ada apa dengan bb & iphone kan : ) btw , cantik lah bedah tu . heheh

    ReplyDelete
  23. agreed dgn namee . ada apa dengan bb & iphone kan : ) btw , cantik lah bedah tu . heheh

    ReplyDelete
  24. setuju dan akhirnya fb jd sgt annoying..

    ReplyDelete
  25. true, just true.

    seba tu keroro jangan update status fb. hehe :p

    ReplyDelete
  26. selalunye buat tak tau je sbb meluat...hahah

    ReplyDelete
  27. biasa la manusia.. benda kecik pn die nampk besa.. :)

    ReplyDelete
  28. Hahaha best la entry ni kak namee,,, syok!

    ReplyDelete
  29. dulu pun camtu ya..
    sekarang dah tak.
    baguslah, bermaksud, dah semakin matang :)

    ReplyDelete
  30. terpulang pd individu... mencari kepuasan diri... ha ha haa jgn mare..

    ReplyDelete
  31. hahahhaa.. good job namee! memang ramai sangat yang buat macam ni.. termasuk saya..(hurrrmmm ye ke?)

    ReplyDelete
  32. Hahaha dia nak update kwn2 dia kot Namee kat mana lokasi dia..Senang sikit tak yah bazir kredit nak call2.. Hikhik Tapi memang bahaya jugak..Kot2 ada orang yang stalk kite ker kannn..

    Yang bab tayang gambar tu part yang best..Sebab memang ada wujud orang orang macam tu yang akan update tak kira lah tengah nak suap nasi dalam mulut ker,tengah hirup air,kalau dah nyampah tahap chipmuck tu remove terus.. Hhheee Jahat gile ! :P

    ReplyDelete
  33. i am so so soo lahhhh setuju. lelagi bebudak.. aishhh

    ReplyDelete
  34. memang ada sesetengah yang macam ni...nak semua orang tau!

    ReplyDelete
  35. hahaha.
    tak.
    masalahnya kenapa gua rasa macam nak letak komen dekat gambar fesbuk tu!

    okeh seriyesli ur rite.
    adakala gua rasa sangat semak bila masing-masing haruk nak check in apa lah bagai.
    gua sangat naif dalam benda-benda canggih macam ni.
    tapi tak ke sepatutnya mereka hanya check in bila berada di lokasi-lokasi yang boleh buat certain people concern location diorang.
    maksudnya.

    hari ni ahmad kena outstation penang.
    dua hari.
    ahmad bagitahu mak dia.

    mak dia sangatlah caring.
    carrefour.
    caretaker.
    jadi di mana-mana ahmad berada.mak dia terdetik nak tahu.
    oh.tambahan pula.ahmad ni seorang artis popular.
    peminat semua concern dia hidup lagi atau tak.pui.

    jadi pada gua itu barulah penting.perlu.

    cuma yang jenis-jenis :

    berak at jamban-via blackberak.
    kelas at blok akademik-via henset mahal.

    pfffttttt.
    semak.

    ReplyDelete
  36. kannnnnn... setuju sangat-sangat! sebab tu jarang online fb.. lebih suka lepak kat twitter.. sebab kalo twitter, terpulang.. gambar org upload nak tgk ke tak pun terpulang apda kita.. kalo fb? huh.. memang hari tu dah block sorang ni.. geram.. balik-balik upload gambar dia... bajet nak orang puji cantik ke? nan ado.. org like pon tak.. haihh... hairannn....

    ReplyDelete
  37. nice pendapat..

    actly yien pun selalu jumpa org yg sebuk nk via2 nie..

    sesiapa yg takda niat mcm tu.

    "gua respect sama dia" :)

    ReplyDelete
  38. aku selalu buat "VIA PUBLIC PHONE", "VIA ATM" haha kan dalam facebook tu ada apps untuk via. kemudian kalau location tu, wajib letak Tripoli, Libya atau England. hahaha dah semua nak gempak kan? kite gampak hahahha

    ReplyDelete
  39. nice!
    betul tu kdg2 nyampah gak tgk org suke menunjuk2 duk kat mana apa
    apa la yg hebat sgt
    ish

    ReplyDelete
  40. riak! ia membuatkn kita semakin riak.. then secara ta sengaja mendedahkn sesuatu kepada public yang mungkin akan bahayakn diorng mcm namee cakap, pencuri akan ambil peluang kat mana lokasi diorng ada.... hmm..

    ReplyDelete
  41. woah, semua benda nak update, sumpah bahaya! anoyying pun ada! sebab tu lah elie dah lama buang fb! heheh

    ReplyDelete
  42. huhu percayalah antara 5 diatas, azza tak pernah buat semuanya,, syukur.... kalau tak butthurt jugak. hik hik hik.

    tu yang azza pernah buat status, "KALAU MAKAN KAT TUTTY FRUITY KENE UPLOAD KAT FACEBOOK KE?" fine azza tau semangkut cecah rm20 but why....

    pastu ramai lah datang komen kat azza suruh azza rasa ais krim tu, terangkan la macam2 pasal ais krim tu. Lah.. ingat azza tak makan benda2 tu sebab tak upload kat facebook ahahhahah!!

    ReplyDelete
  43. pernah buat entri pasal location update tu, memang bahaya.

    ReplyDelete
  44. terbaik! skrg FB dah smakin mrapu.Macam-macam ragam skrg kite boleh tgok.Mnusia zaman skrg blumba-lumba utk tampil hebat .

    JOM SINGGAH : Beli Camera DSLR Kerana Trend Atau Bakat ?

    ReplyDelete
  45. itu la, byk pulak page dia like tu.. tu yg asal hapdet je byk beno tulisan biru =)

    ReplyDelete
  46. adoiiiii, tergelak gelak baca kotttt. bedah ooohhh bedahhh.

    ReplyDelete
  47. haha.besa la..masing2 nak tunjuk belang

    ReplyDelete
  48. betul2.. ramai yg begitu.. sbb tu malas nk on fb dah skrg -.-

    ReplyDelete
  49. again,agreee! :P

    btw,via-apa2 pon tak kisah la. tapi yang sikit2 suka update status lokasi,tu yg annoying tu.hahahha

    ReplyDelete
  50. yg merepek / anoying bknnye FB, tp org yg menggunakannya..

    ReplyDelete
  51. Namee ni kalau join member blog Sarkasis memang padanlah.Suka gila pergi troll orang.Benda yang saya rasa remeh pun Namee boleh buat entri.Kalau tengah stress baca blog ni memang confirm gelak guling2.Memang sah surrenderlah dengan Namee.Again agree gila dengan entri ni pasal budak-budak zaman sekarang kalau tak menunjuk memang tak sah.Takpalah Namee kita update via laptop jelah.haha.Oh ya Dunia FB sekarang makin Transparent. =)

    ReplyDelete
  52. agree sangat!! sbb tu sekarang macam dh malas nak bukak fb sangat . switching to twotter and tumblr ;) semua nak show off kat fb . haiyoo . btw, sys namee sorry dah lama tak comment . huhu . tp don't worry always baca every update . just tak sempat nak comment je :)

    ReplyDelete
  53. facebook ni fake dahh. hai namee. soryy lame dah x komeng komeng kat belog namee. for sure, org bz lah katekan huacks :D

    ReplyDelete
  54. hekhekhek, serius mmg betoi pon...kekadang rasa rimas pon ada bila tgk2

    ReplyDelete
  55. hahaha..good idea la namee..nice entri :)

    ReplyDelete
  56. setuju..saya pun pernah jugak buat mcm tu masa dulu2.tak sedar lak bole menimbulkan kemeluatan org dan membahayakan.now dah tak aktif fb sgt.bgs juga sbb takde org nak amik tau psl kite :)


    jemput ke blog saya nraihana.blogspot.com

    ReplyDelete
  57. share penulisan awak d fb coz pg tadi baru jek what status pasal people yg annoying niehh

    ReplyDelete
  58. sebenarnya bukan nak tayang hp tapi kebanyakan biasanya on9 guna tepon bila tak on9 guna pc/laptop.sebab tu keluar via bb n etc.

    kecuali la post bersangkut paut dengan hp nya..hihi

    ReplyDelete
  59. technology culture shock agaknya..

    ReplyDelete
  60. tau takpe.. skrg ni org bererbut nak pki handphone canggihmanggih sbb nak update status je pun.. huhu

    ReplyDelete
  61. Haha dulu aku pun mcmc tuh jugak, tapi skrg malas gila nak letak apa2 kat wall fb aku

    ReplyDelete
  62. adessss..tak menyempat nak usha blog ni awal pagi arini..busy kelas punya pasai...tgk2 dah berlambak2 komen...hehehe;) siyesss tergelak kot baca list tu..memang ada manusia camtu..lawak la..hek3

    ReplyDelete
  63. fbmakin mmebosankan...
    tak lame lagik jadik le mcm friendster, myspace etc la tue....

    on fb ,
    just main game 10 minit , release tension..tutup.

    ReplyDelete
  64. hihhi. dian pon gune bb and rase bb mengajar dian jadi typo. eh nope. actually noob it :p haha. tp takde la update location. mcm takde privacy je,perlu ke org tau kite ade kt mane?
    ohh about updating barang yg di shopping such as gucci n chanel tu kan,dian penah tgk satu fb ni,a girl. die letak satu album,my thing. and tangkap gambar baju die beli,seluar la, but sadly,snap kt bahagian price tag. har har. motif? poyo! durhh :p

    ReplyDelete
  65. serius, fesbuk skang cuma jadi tempat orang letak iklan, tagged gambar, bg link merapu n senarainya takkan abes. rasanya fesbuk mungkin akan pupus sama mcm friendster, myspace, tagged.

    ReplyDelete
  66. same la.. dulu yana pun macam tu jugekk... hahahaha, tapi sekarang nak tunjuk muka kat fb pun malu.. setiap private album ha.. hehehe.. display picture kalau boleh memang taknak tunjuk muka dah sekarang.. huhu

    ReplyDelete
  67. salam..setuju sgt2..my hubby sgt tak suka kes mcm ni..poyo katanya...

    ReplyDelete
  68. alhamdulillah sebab sy dah xde buat macam tu lagi..dulu adalah sikit2..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  69. mmg tak setuju sape yang update location tu..

    ReplyDelete
  70. zaman sekarang nie, semua bnda nak di cerita kat facebook...nie lah padahnya kalau dah ketagih ngan fb tue, baik berblog ade jugak faedahnya..

    ReplyDelete
  71. mmg serabut kalo perangai macam ni..
    setiap masa nak tunjuk yg dia ada awesome hp.. paling x suka bila asyik dok update location je..

    ReplyDelete
  72. bile dah maju sgt mcm nila jadiknya^^

    ReplyDelete
  73. haha..betul2 sm benci gak lah owg suka upadate fb yg suka menunjuk2. satu lagi ada yang jenis nak dapat perhatian sebab muka cantik...dan sebagainya..

    ReplyDelete
  74. dulu dkna selalu update apa yang dkna buat..kat mana..dgn sapa..

    tapi sekarang dkna cuba elakkan dari buat benda tu lagi..sebab kita tak tau apa orang pikir kat kita kan??

    maybe dimata kita sesorang tu baik, tapi di hati dia penuh dengan perasaan dengki..bahaya wooo..musuh ada dimana mana tanpa sedari.

    sama juga ngn blog, kita tak tau sapa yang baca blog kita..ikhlas ke dorang baca atau dorang sekadar nak tau apa yg kita buat then menjaja cerita kita sana sini dan ditokok tambah dengan rempah ratus.. ;p

    ReplyDelete
  75. Ada jugak ye org mcm ni.Jgn kacau hidup org sudey.Peace no war

    ReplyDelete
  76. i've been through that.

    bila org like i rasa macam oh wow dapat attention.. gedik gila. But now i fikir banyak2 kali nak post something. but certainly not my location, cos i perasan i ada stalker.. haha.

    ReplyDelete
  77. kih3..sume di atas pernah jumpe..sangat annoying kot..bukan jeles..tapi, ntah le..rase macam semak je..takde kerja kot dorang tu..;p

    ReplyDelete
  78. jarang nak layan FB.. sampai ada terlepas jemputan dari kawan2 lama.. huhuhu.. jemput guna FB.. alahai.. :(

    ReplyDelete
  79. mampu senyum je la kalau ada antaranya kalangan macam ni :)

    ReplyDelete
  80. btol....aq sokong,,,,,
    poyo sampai setiap minit nk update status..

    ReplyDelete
  81. realiti yang tak kan berhenti menjadi realiti.zaman makin maju,jadi manusia pun mesti la bajet nak maju.nak uptodate lah katakan.dulu mcm ni jugak but now tak lagi.hee.

    ReplyDelete
  82. dan tidak tertinggal juga, fatwa² facebook baru² juga selalu dikeluarkan dan juga surat berantai... maka, facebook juga kalo disalah guna, bole menyesatkan akidah gak...

    ReplyDelete
  83. can't agree more. sy pnh la update status guna bb adik sbb kat luar masa tu. bila balik kolej, kwn2 mcm eh, betul ke betul ke. phone baru ke. ade je org perasan. sy tak pernah nak perasan pon benda-benda tu. semua mcm jakun gila nak tengok bagai. hesh. xphm.

    fb mmg byk da mengarut. better approve kwn yg rpt je.

    ReplyDelete
  84. Motip just taip 'gd nite' boleh dpn 154komen..ahhaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...