Tuesday, November 15, 2011

Fake Braces

Hello peeps..


Minta tolong pembaca baca tanpa skip dan beri pendapat tentang ini. Puhleaaseee...


"Salam, topic menarik untuk next release or ble2, coz braces dah jadi macam trend skang. So nak tau respon orang ramai about this, also nak tahu review dari cik namee tentang ini. okeh tq. "... Idris


Okay, frankly speaking aku sendiri pun teringin nak pakai braces. Since aku kecil memang aku teringin sangat nak pakai braces. For me, its a kind of accessories lah. Nampak cantik je bila seseorang yang pakai braces . Gigi nampak cantik sebab ada perhiasan. Tapi apakan daya, gigi aku sudah normal, so takde peluang untuk pakai gigi besi. Serious, memang nampak menarik. Contoh...
Adik aku cakap Redza Minhat ni handsome. She kept saying that tapi aku cakap 'takpun' mungkin comel sikit lah. Biasa je. LOL. Tapi bila dia sengih...


Sengih dia tu nampak cute bila ada braces tu. So nampak lebih menawan.

Comel memang comel tapi aku tak sangka lah sampai ada tutorial buat fake braces macam ni. Kiranya, sebab nak nampak comel , ramai jugak yang buat fake braces. Macam trend pakai shawl , fake braces pun ada siap dengan tutorial. See this video..


Okay, braces dah jadi fashion. Aku baru tahu. Entah-entah selama ni yang aku terjumpa orang pakai braces tu semuanya fake belaka. Trend braces ni kira meluas juga. Tahu kenapa ? Sebab fake braces pun ada dijual khas hanya untuk manusia yang bergigi normal tapi mahu ber fashion. Braces ni dah jadi alat perhiasan macam anting-anting, gelang, rantai etc. Tapi ini perhiasan gigi dan memang ada dijual . 

So, persoalannya macam mana trend braces ni jadi begitu serious sampai wujudnya fake braces ???

Adakah disebabkan pengaruh dari cerita Ugly Betty ? ...
Atau trend 'nerdy' tu yang dah jadi fashion ? Aku rasa sebab trend 'nerdy' itu sendiri. Even spectacle yang nampak nerd dan seperti budak ulat buku pun dah sangat berleluasa padahal kebanyakan si pemakai tu tak rabun pun. 

Manusia memang selalu dijajah oleh fashion dan trend. Lihat saja lah pada trend bulu mata lebat, kebanyakan gadis sanggup pakai bulu mata palsu untuk mendapatkan bulu mata lebat. Padahal, gam untuk melekatkan fake eyelashes tu sangat berbahaya untuk mata. Ramai yang sudah terkena jangkitan di mata disebabkan gam itu tapi ramai juga masih tak serik kerana manusia memang dijajah oleh fashion. 

Fake eyelashes ???

Coloured contact lenses ???

Cool nerd glasses ???

Fake braces ???? !!!

Hey, we were colonized by fashions ! 

So memang tak mustahil braces pun dipalsukan walaupun fungsi utama braces itu adalah untuk membetulkan gigi malah sakit dan tak selesa bila nak makan. Apa pendapat anda ???


Happy reading and have a nice day...





100 comments :

  1. nak share pengalaman sendiri boleh??

    time study kat Indon a few years ago.. fake braces ni memang tengah IN. rase2 semua budak medic yang aku kenal gune this braces. nak kata jongang tak jugak but terikut-ikut ngan trend. and kebetulan kat sana braces ni murah gilak.. maybe in RM 200 - RM300 je kot. pastu kalerful pulak.. nice! aku pon nak try gak.. but bila tengok alangkah seksanya nak kunyah makanan.. tu belum time nak bersihkan dawai-dawai besi tu.. tak kuasa mak noks.. lagi pon gigi aku ok ape?? hehehe..

    actually, braces ni ok je if di gune pakai sesuai ngan kebutuhan bukan keinginan..

    dah cam wat entry pulak.. bye namee(malu ai.. *sigh!)

    ReplyDelete
  2. redza minhat memang comel . hehehehe . lelaki braces yang comel . hehe

    ReplyDelete
  3. pendapat baiz kan..trend 2 ni semua di bawak masuk ke negara kita supaya budaK2 TERIKUT2 DGN BUDAYA DORANG ..sedangkan kita tahu ada kekurangan dan effect dari semua itu..apaapa pun yang baik kita boleh ikut tapi yang bruk kita jgn ikut..:)

    ReplyDelete
  4. fake braces ada jual kat mana ? woahhhh

    ReplyDelete
  5. fake braces ye... kalau hati tu dah nak sgt.. tak salah mencuba.. kalau rasa agak2 memberi kesan stop je lah.. at least kita mencuba.. bukan utk org lain, utk kepuasan diri sendiri jugak tu... kecantikan sendrii kan.. try je.. why not! =)

    ReplyDelete
  6. -.- pun boleh? haha semua benda nak jadi trend. aku rasa, no need la. be thankful. gigi dah lawa, nak pakai braces buat apa. even fake braces. fungsi braces nak betul kan gigi. bukan hiasan semata mata sebab trend -,-

    trend makin merepek. siapa la yg mula buat ni.

    pendapat aku la. no offense-

    ReplyDelete
  7. teringin nk pkai braces coz gg xctik .. hehe ..tp tkot lah ..skit x eh ... cbut2 ggi sumer tu .. serem .,

    ReplyDelete
  8. teringin jugak nak pakai bracessss. hehe

    ReplyDelete
  9. cool nerd glasses memang cool! for me,it's good cos it gives confidence to those yang memang kena pakai spec.like me.tak de lah rasa mcam rendah diri :)haha



    but fake eyelashes tu rasanya tak perlu.functionnya bagi saya tak penting sangat.dah lah bahaya, nak buat apa risikokan diri?

    coloured contact lenses tu pulak,err..kalau memang rabun and nak pakai color sekali,i guess no problem.but kalau saja-saja pulak,pun boleh but carilah yang natural sikit clour.jangan yang pelik2 sudah.hehehe

    ReplyDelete
  10. hasihh macam2 skang ni..benda ni dicipta untuk elokkan struktur gigi..alih2 jadi fashion..whoaahhh mudah na jadi fashion victims

    ReplyDelete
  11. hmm dlu an, zuan tringin nk pki braces ni sbb gigi zuan sgt brterabur.. tp sedar yg kedudukn kewangn famili sangat tak stabil time tu, plus zuan pn msih budak skolah, so lupakn je niat tu.. skrng, bila dah ada duit, hmm "xpe la, brsukur gigi ni masih mampu mngunyah mknan tuk zuan"

    ReplyDelete
  12. first tau pasal fake braces ni bila emelda yg bintang sunsilk tuh dok promo dkt twitter and ada blog jual. tak sangka gak braces pon ada fake. and tak terbayang mcmmna nak pakai sendiri. haha. sumpah sakit pa kann ;p

    ReplyDelete
  13. huwaaaa
    kalox bce ni smp abis mang x taw lgsg pasal kewujudan fake braces ni
    ayoooooo..entahla..asenye x semua mende bole dipashionkan, tapi ikot orgla..may be die sgt2 tapi x upaya,cam braces nila..so, die reka mcm2 cr utk capai matlamat die berbraces jugak walau die xperlu pon sebenanye kan :)

    asal x memudharatkan diri sendiri, oklah kot =)

    ReplyDelete
  14. benda yg cantik nie biasanya xkekal lama.

    ReplyDelete
  15. awww redza minhat.... dye comellllll :)

    ReplyDelete
  16. kalau gigi dah elok, buat apa nak pakai braces lagi..

    ReplyDelete
  17. Fake braces cantik? X langsung.

    Huhu:)

    ReplyDelete
  18. braces mmg dah jadi mcm trend. macam semua orang je pakai benda tu. yang gigi elok pun pakai. entah2 yang fake tu kot.

    btw, tak tahu pun fake braces tu wujud. bila baca ni baru tahu. thanks sis :)

    ReplyDelete
  19. rase cm muke redza ada skit2 cm anwar hadi plak , haha

    ReplyDelete
  20. sounds stupid. nak makan susah even the thing is fake. kenapa menyusahkan diri?

    ReplyDelete
  21. PADA PENDAPAT SAYA, ORG YANG XDE KEJE BOLEH LA TRY NAK WAT FAKE BRACES TU,,HAHA

    (eh2, tercaps lock plak, sebab baru pas wat asignment, haha)

    ReplyDelete
  22. nice entry..baru tau gam utk fake eyelashes tu bahaya utk mata

    nasib sy xpakai..just pakai contact lens je..heee

    tp betol kate akak kite ni mudah terpengaruh dgn trend yg sntiasa update :)

    ReplyDelete
  23. asal utk perbaiki susunan gigi..tapi kerana fesyen jadi trend...hehehe


    Jemputan khas singgah ke blog chegu zubirBLOG CHEGU ZUBIR

    IPAD 2 FREE untuk ANDA

    Jom cashout duit korang dengan

    PRASEKOLAH FREE UNTUK ANAK ANDA

    ReplyDelete
  24. aduih.. menda alah ni pun ada yg fake jugak ya??
    tak berminat laa... syukur dengan kenormalan yang ada...
    mungkin kalau betul2 memerlukan.. boleh laa pakai..

    ReplyDelete
  25. macam-macam hal sekarang.. elie macam takut je nk cuba trend2 semua ni, takut tak cantik bila diri sendiri pakai, satu..satu lagi mybe sebab malas la nk ikot trend sekarang! sebab dah ramai sgt nk ikot arus fashion ni, so mybe macam dah takde special kalau kita sorg ikot! hahah..

    btw, nk tgk muka namee kalau pakai bracess macam mana! heheh

    ReplyDelete
  26. err...kalau sbb musabab nak pakai xpe lagi..tp sebab fesyen,okeh itu gila..=.=

    ReplyDelete
  27. adoi! braces pun ada yang fake!

    tapi kalau ikut pengalaman kawan akak yang pakai braces memang menyakitkan! tapi sebab nak gigi yang cantik kena tanggung kesakitan itu selama 2 tahun... setiap kali nak tukar dia punya tapak besi kat gigi tu memang tak boleh makan benda keras selama 2 minggu, bubur je boleh!

    tapi satu kelebihannya boleh kurus! heheheeee...

    jadi kalau gigi dah cantik tu tak payahlah nak pakai yang fake punya, bagi akak merimaskan mulut adalah!

    ReplyDelete
  28. Namee, memang pun. ade jugak member yang gigi dah okay tapi sanggup buat braces yg betul2 punya.
    Ade member pulak yg dah sampai masa bukak braces tapi stil gedik nak pakai jugak. haha

    ReplyDelete
  29. eh?ade jugak ke?serius?baru first time dengar dan tahu..ish3..macam2 betul la skang ni..obses betol dgn fesyen pelik2 gitu org skang ni ek..hmm..

    ReplyDelete
  30. huh..nmpaknye semua bnda da dipalsukan..semua sebab nk brfesyen atau sng cite nk nmpak stylo..

    ReplyDelete
  31. tak perlu kot semua tu...kdg2 ble selalu sgt ikut trend jadi letih jgk..mana tak nya..everytime ada trend baru mesti na kena cuba..tapi, ada jgk org yg mmg suka follow trend sbb utk dpt kepuasan pd diri sendiri.. :)

    ReplyDelete
  32. saya pernah pakai braces cik namee, tapi bukan sebab ikut trend...sebab gigi dan rahang tercedera jadi kenalah pakai....takda rasa apapun sebenarnya masa pakai tu,mcm biasa ja....cuma lepas dah buka tu memang gigi nampak cantik la....teratur n cantik gitewww....hehehew ;)


    latest update : Unsur Sabotaj Terhadap Pasukan Malaysia Di Sukan Sea Ke-26
    Underground Vs Mainstream

    ReplyDelete
  33. wah...
    ader fake braces...
    baru tau..
    jadi... semua2 org yang senyum ader braces..berkemungkinan....tipu...erk....haila...


    btw,
    i pakai speck x de power... ngeeee.... hehe

    ReplyDelete
  34. tak pernah jumpa lagi. tapi memang nampak makin ramai.

    apa-apa pon, pakai braces bila perlu sangat.

    apa guna setakat fesyen dan trend. puii

    ReplyDelete
  35. Macam-macam yer pengaruh sekrang nih. Kita hanya tahu mengkikut je. hehe

    Mcm di-anak-patung-kan je oleh trend2 barat .

    ReplyDelete
  36. Menarik juga pakai Braces ni... Lepas tanggal jer Braces tu, gigi tersusun rapi... Insya Allah..

    ReplyDelete
  37. what theee =,='

    fake braces.. seriously!?

    yana pun bergigi besi jugak but not fake.. sakit.. nak makan pun rasa tak selesa sebab asyik terlekat-lekat je makanan.. every month kene pergi check up tukar dawai semua..

    sakit tu jangan nak cakap la.. every 1 or 2 weeks lepas check up tu memang confirm la asyik makan benda lembut je.. kadang2 roti pun yana tak boleh nak kunyah.. why braces jadi trend =,='

    yana lagi rasa nak bukak braces ni ade la.. haihhh

    ReplyDelete
  38. pun ade yang fake.. baru tahu,,

    tapi bukn ke org xsuka pkai braces..
    ni ramai lak yg pkai...huhu

    Bahayanya facebook

    ReplyDelete
  39. wah! xsangka lak smapai ade video.. haha

    ReplyDelete
  40. tangan nak pakai gelang.. gg pun nak gak.. huhuu

    seksa tahu pakai braces..

    =}

    ReplyDelete
  41. wahh. braces pon dah bole fake2 ye skunk. nak befesyen sunggoh tu. tak sangka ada.

    ReplyDelete
  42. xbiasa nampak org pakai braces la:(

    ReplyDelete
  43. semua nak nampak cantik dan meletop sekarang..
    artis yang memberikan pengaruh yang kuat!!
    tapi kita pun nak jugak lantas mencari.. ada rupanya yang menjual
    http://bracesfaces.blogspot.com
    whoaaaa!

    ReplyDelete
  44. http://ustazlove.com/blog/2011/04/soal-jawab-hukum-memakai-braces/#axzz1dkfyj71Q

    ReplyDelete
  45. woahh bru tau ada fake braces huhuhu

    ReplyDelete
  46. baru tau rpanya ada fake braces..if pkai untuk gg yg x nrmal ok lah..tp if nak pkai just 4 fun, baik xyah kot..mcm x selesa jer lau pkai bnda 2..

    ReplyDelete
  47. baru tau ada fake braces, sungguh! nampak sangat ketinggalan dalam arus pemodenan dan pembangunan fesyen tanah air. *ayat kasi gempak*

    kata namee tu btol la. dijajah oleh fesyen sbb kita nak nmpk in. sy pun nk sgt pakai contact lens yang takde power tu. nampak cantik. :))

    ReplyDelete
  48. dulu gg saya cntik tersusun je...tp sbb ada bbrapa gg baru tumbuh so dia tolak2 n bhimpt...da tak cntik...i need those...

    ReplyDelete
  49. bagi la diorang pakai braces yang besar gedabak,baru tahu camne,lagi nampak cool.

    eh namee sory lah lama tak jenguk,serabut sikit otak gua ni.

    terlepas banyak gak entry dari kau,nanti2 la aku komen ye?

    ReplyDelete
  50. member wan pun pernah mention pasal ni..dia cakap, pakai braces sekarang ni dah jadi macam trend..

    sebelum ni, orang duk fikir.
    buruk bila pakai braces.

    ReplyDelete
  51. zaman sekarang...mcm2 boleh jd... :)
    nice entri!

    ReplyDelete
  52. maybe kot jadi trend. skrg ni..semua nak berfesyen.sampai gigi pun nak berfesyen.dasyat betol pengaruh fesyen..hek3 =D

    tp serius...boy pakai braces nampak makin kacak..hik3

    ReplyDelete
  53. gigi kak es suppose kena pakai braces sebb gigi depan tak teratur. Pastu bila nak pakai my tokayah suruh baca muqaddam..( apa kena lak eh? )
    bila baca my pronounciation tak de masalah..makhraj pun bunyinye ok. jd tak perlulah pakai katanya...
    lain la kalau bila baca tapi bunyi tak kena sebb keadaan gigi tu, mgkin my grandpa kata OK...last2 tak pakai puuunnnn..
    tp mmg nampak cam sweet, tp anak kak es cakap dia geli ...hehehe

    ReplyDelete
  54. cute what pakai braces . haha . serious comel bila senyum *merujuk kepada kawan saya* :)

    ReplyDelete
  55. cute what pakai braces . haha . serious comel bila senyum *merujuk kepada kawan saya* :)

    ReplyDelete
  56. satu je Namee dari dulu sampai sekarang saya nak guna braces tapi braces pergi private klinik agak mahal.Kalau pergi government punya klinik if ada problem baru diorang nak tolong betulkan.Pakai braces best sebab bila senyum gigi nampak cantik baru konfiden sikit bila communicate dengan orangkan. :)

    ReplyDelete
  57. lelaki pakai braces nampak cute mcm redza tu! hehe..

    ReplyDelete
  58. la..kalau gigi tak rata boleh lah pakai, tapi kalau dah okay, perlu ke nak pakai yang fake braces? macam mata kalau tak rabut toksahlah nak pakai spec tu. ADa yang sanggup pinjam kawan punya yang ada power semata mata nak bergaya. Kang rosak mata, dari tak rabun jadi rabun. huhu

    ReplyDelete
  59. sape cakap cantik ? pika rasa mulut ni makin melebar . aduh , serius tak cantik . tak sabar nak bukak

    ReplyDelete
  60. kalau nak tya kat diri ini...saya tak suka braces...huhuh. tak tau awat, gigi diri ini pon bukan cantek sgt, tp ate tak gemor nak pakai...huuhu..

    lain org, lain keinginannya kan..kalau kena ngn muka, mmg canteklah jadinya, kalau tak kena ngn muka, ate tak gemor nak kata apa..hehe..lu pkirlah sendiri..lallala~~

    ReplyDelete
  61. kalau nak tya kat diri ini...saya tak suka braces...huhuh. tak tau awat, gigi diri ini pon bukan cantek sgt, tp ate tak gemor nak pakai...huuhu..

    lain org, lain keinginannya kan..kalau kena ngn muka, mmg canteklah jadinya, kalau tak kena ngn muka, ate tak gemor nak kata apa..hehe..lu pkirlah sendiri..lallala~~

    ReplyDelete
  62. salamun a'laikum

    tiba-tiba...
    terase nk pekena braces la plop xD


    fi aman Allah,
    L.N


    oh..sye ske ugly betty...mne de ugly, cute jeh =)

    ReplyDelete
  63. Macam-macam. Mungkin sebab kebanyakan masyarakat kita ni mudah terikut-ikut, tu yang senang je fesyen-fesyen @ trend ni menular kat negara nita. Sebab ade je yang akan mencubanya. Berfesyen2 juga tapi keselamatan dan kesihatan harus dititik beratkan.

    ReplyDelete
  64. Fake braces pun ade??pelik2. Orang pakai braces sebab gigi tak lawa.haha.

    ReplyDelete
  65. sape nk kurus cepat, bole pakai braces, sbb byk benda tak bole nk mkn, lebih2 lagi lepas gi jmpe doc ketatkan besi..

    sila la, kgkawan i pakai braces, mmg kurus.

    ReplyDelete
  66. Saya punya braces original.Bukan fake . hehhee

    ReplyDelete
  67. orang yang pakai fake braces ni nak cuba sebab dia tak pernah pakai braces yang betul.

    orang yang pernah pakai braces betul macam saya, takkan mengulangi langsung pengalaman tu dengan meng "fake" kan braces setelah braces betul dibuka sebab parah la wey pakai braces ni sebenarnya.

    ReplyDelete
  68. eh? serius? tak tau plak trend ni.. mungkin sebab kt swk yg guna cuma org yg ada masalah gigi je..


    saya memang teringin.. sebab arsa cam gigi jongang je.. terasa.. tapi mak cakap, tak payah.. gigi elok tp sibuk nak pakai braces.. hohio

    ReplyDelete
  69. lorr..akak mmg lah org tua..x tau plak yg braces pon dh jd trend..kalau zaman akak dulu malulerr kalau pakai gigi besi nih..


    akak rslah sbb blogger fatin liyana dulu pakai baces nampak lawo tu psl org pakai kut haha..x psl-psl..tersedak fatin liyana..

    ReplyDelete
  70. hee. dian ade kwn pakai braces,lelaki. and nampak cute :D

    teehee.

    tp x berminat pulak nk pakai,bub i feel scare when it comes to mouth and teeth things :D

    ReplyDelete
  71. seriously, sy x tau pasal fake braces ni namee T_T
    x sangka ada gak macam ni ye tapi sy mmg dari dulu lagi x ingin nak pakai braces..hehe..

    ReplyDelete
  72. Sm x mau pakai sebab rasa macam susah jew nak jaga...:D

    ReplyDelete
  73. terbukti yg minda manusia mudah sgt dijajah..nak2 dgn benda yg ghazrulfiq nih.

    ReplyDelete
  74. yaya teringin jugak nak pakai braces sebab gigi atas yaya jarang sikit lepas tu selalu terlekat daging liat atau tulang. floss mmg membantu tapi takkan nak floss depan org. last2 tak jadi pakai jugak sebab takut kena patahkan beberapa batang gigi untuk cangkukkan dgn braces tu kan. tak sanggup seksa badan nak cantik sangat. bersyukur je lah. :)

    ReplyDelete
  75. pelikkkkk dgn org yg suka susahkan diri sendiri.dah Allah kasi cantik,elok bagai,nak jugak taruk yang fake2 ni.haihhh.
    just syukur dengan cipta ilahi.nuffsaid. :)

    ReplyDelete
  76. Pelik aku terlepas baca entry ni.

    Orang skrg ni nak berfesyen punya pasal sampai seluar pun tak pakai. contoh dia Lady GAga.

    Pelik kan, tapi tub la kenyataan.

    ReplyDelete
  77. titew pon ada braces kaler2 tau namee..keh keh keh :P

    ReplyDelete
  78. pelik benorlah trend sekarang ni...
    signature: http://nukeufo89.blogspot.com

    ReplyDelete
  79. i teringin juga nak pakai sebab gigi i mmg senget satu tu . but not now. hihi

    ReplyDelete
  80. dulu fyka pakai braces jugak.tp bukan fake.ini real punya. masa tu sumpah malu gila nak berckp dengan org sbb rase diri lain sgt.rasa awkward.tp tak sangka sekarang dh jadi trend.sape tak pakai die looser.haihh.trend skrg dah macam2 kan namee. jadi diri sndr lagi bagus dr ikut trend yg pelik2 ni.;)

    ReplyDelete
  81. saya teringin jugak pakai! pernah tanya nurse, lps tu dia kate xpyh. gg awk da okay. sedih. tnye mak pon, mak ckp nk buat ape.gg kakak tak cacat pon. okay. sedih lg. tp tu dulu. kecik2. bila dah besar ni, penakutnya makin menjadi jadi. kawan pon ckp sakit gila. nk mkn semua ssh. so, mmg hilang terus niat tu. hehe.

    ReplyDelete
  82. sye de bca kt blog ustaz mn ye lpe dh..hhehehe..die tlis kt ctu pkai ni haram sbb mgubah ciptaan Allah...harus ble cnth laa die cacat n rasa malu yela org ske mcela kn..huhu..

    ReplyDelete
  83. Dari segi Islam, haram memakai braces kalau hanya untuk menghias diri. Tetapi, tidak haram jika menggunanya untuk membetulkan gigi daripada kecacatan. Memanglah x salah untuk melawa, tetapi biarlah lawa demi Allah bukan demi manusia di sekitar kita.

    ~maaf jika mesej ini mengganggu anda semua. Saya cuma ingin berkongsi ilmu agar kita tidak sesat dari jalan Allah. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  84. Dari segi Islam, haram memakai braces kalau hanya untuk menghias diri. Tetapi, tidak haram jika menggunanya untuk membetulkan gigi daripada kecacatan. Memanglah x salah untuk melawa, tetapi biarlah lawa demi Allah bukan demi manusia di sekitar kita.

    ~maaf jika mesej ini mengganggu anda semua. Saya cuma ingin berkongsi ilmu agar kita tidak sesat dari jalan Allah. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda ni salah..memakai braces hiasan tidak merubah bentuk gigi...hanya salah jika merubah ketetapan Allah...jika ingin membetulkan gigi, itu dibolehkan..ttp ingin memakai utk berfashion, pn boleh ia kerana tidak merubah bentuk gigi

      Delete
  85. gua pakai braces ori..so gua comel la en bila senyum :p haha

    ReplyDelete
  86. pakai braces agak seksa dari segi penjagaan kebersihan dan masa mengunyah makanan.

    masa mula2 nak install and running braces dlm mulut ni, banyak la proses yg menyakitkan macam cabut gigi.

    tiap2 bulan masa tukar getah baru (yg ada mcm2 pilihan warna tu), agak sakit pada gusi.

    mungkin pada org yg saja2 pakai utk aksesori, benda ni nampak fun je tapi pada yg pakai sebab memerlukan, every single day we wish it will be took out a.s.a.p

    ReplyDelete
  87. macam syok je pakai braces ni. Kat mana ada jual yg fake pny?..

    ReplyDelete
  88. Get a real braces better if you really want to improve your smile . I got my braces took off not long ago and it really amazing how my smile got improved . Here is some dental blog you give a visit , http://www.dentistskl.com. Good luck to you :D

    ReplyDelete
  89. Btw , dah try fake braces tu :3 Seriously , benda alah tu payah gila masuk mulut . LOL . Pelik gak kadang kadang . Asal mengada sangat nak pakai erk ? Bila kita tanya budak america la kan . Gila malu diorang terpaksa pakai braces . Kita ? Bila lagi ? ^^ hahahaa

    ReplyDelete
  90. Btw , dah try fake braces tu :3 Seriously , benda alah tu payah gila masuk mulut . LOL . Pelik gak kadang kadang . Asal mengada sangat nak pakai erk ? Bila kita tanya budak america la kan . Gila malu diorang terpaksa pakai braces . Kita ? Bila lagi ? ^^ hahahaa

    ReplyDelete
  91. bende ni sme je dgn fsyen mmakai spek x de power.. lgpun snyuman lbey mnis bile pkai braces.. hehe.. x suke just ignore je kat pmakai fke brces.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...