Monday, November 7, 2011

I'm Speechless.

Hello peeps..

Kawan Cina aku sendiri yang tanya kenapa selalu macam ni...

Situasi 1

A : Michael Jackson mati??? Mamat ni very talented oh , Suara dia, tarian dia, lagu yang dicipta memang bermakna dan best. Tapi nak buat macam mana, dah sampai waktu pun dia pergi. Sedih gak ah . sob sob sobs. Kesian. 

B: Haha, padan muka si kafir mati . Bagus lah masuk neraka, boleh menari dalam neraka tu. 

Situasi 2

A: Eh, meninggal dah Steve Jobs ni ? Genious gila kot mamat ni. Kesiannya. 

B: Apesal meninggal plak ?? Mati atau mampus sesuai lah untuk orang kafir. Kau patut cakap,"eh dah "mampus" dah mamat ni.

Kawan Cina aku yang tanya "kenapa korang selalu cakap macam tu?". Aku nak jawab apa ? Kalau korang nak jawab apa ?


Em, agama kita lain-lain dan punya pegangan masing2. Jaga sensitivity dan belajar untuk hormat sensitivity / agama orang. Bila ditanya pada aku soalan itu, aku taktau nak jawab apa. Serious. 


Mungkin ini soal 'hormat-menghormati' iaitu sifat manusia yang positive. Apa jua agama, kalau takde sifat hormat ? Susah jugak. 

Have a nice day...







54 comments :

  1. tak baik oh cakap camtu...kurang hormat gak la bangsa lain,yg kita ni pun amalan belum confirm terus ke syurga kalau ada yg kena jaga tak reti nak jaga...

    ReplyDelete
  2. Kalau Sm pon tak tahu nak jawab apa...memang kebanyakkan owg kita akan cakap macam tu..mereka yang tunjuk contoh tak baek...sebab tu owg bukan islam akan pandang serong kat agama kita..tak boleh kew kalau kita guna bahasa yg elok sedikit sebanyak dapat menarik minat owg bukan islam kpda ajaran islam..

    ReplyDelete
  3. err dah takde dekat dunia ni da mereka semua . kan senang , kak :)))

    ReplyDelete
  4. hurm..septutnya kena resepct each other walaupun kt berlainan agama..
    kt yg Islam nie patutnya bgi contoh yg baik dan bercakap dgn sopan & jaga tingkah laku buknya sebaliknya..

    ReplyDelete
  5. err,speechless too.tak mampu nak bagi jawapan yang proper time tu jugak.

    ReplyDelete
  6. byk perkara sensitif yg perlu diambil kira. jgn ckp ikut sedap mulut je

    ReplyDelete
  7. tak kira la mampus atau mati atau meninggal.. bila kita berkomunikasi dengan orang beragama lain kita mesti hormat dengan pegangan agama diorang :)

    ReplyDelete
  8. tak kira la mampus atau mati atau meninggal.. bila kita berkomunikasi dengan orang beragama lain kita mesti hormat dengan pegangan agama diorang :)

    ReplyDelete
  9. Sedih, memang sedih sebab yang selalu bagi comment "B" adalah budak-budak melayu yang beragama Islam jugak.Lagi-lagi yang fanatik agama.

    Pelik kenapa diorang tak sedar yang berbudi pekerti dan berhemah pun adalah salah satu tuntutan agama.

    ReplyDelete
  10. yg penting hormat org lain & juga hormat dri sndiri ;D.. kalau dri sndiri pun x hrmat, mcm mna nk hrmat org lain?

    ReplyDelete
  11. yg penting hormat org lain & juga hormat dri sndiri ;D.. kalau dri sndiri pun x hrmat, mcm mna nk hrmat org lain?

    ReplyDelete
  12. yg penting hormat org lain & juga hormat dri sndiri ;D.. kalau dri sndiri pun x hrmat, mcm mna nk hrmat org lain?

    ReplyDelete
  13. jaga sensitivity dan respect agama org lain mmg pentung skrg ni tp x sume leh buat mcm tu kan namee?? sy pun pelik kenapa org suka sgt nak libatkah isu sensitif macam tu..

    ReplyDelete
  14. jawapan tu tepat sekali. agama + sensitivity ;)

    ReplyDelete
  15. kerana mulut badan binasa..jaga2 nak berkata2. kadang2 ada orang cakap x pkir perasaan org len..susahnya gitu.

    ReplyDelete
  16. tak perlulah cakap camtu kan!
    bagi akak tak salah kita memuji orang bukan beragama Islam... bukan kerena kita nak ikut agama dia, tapi kita kagum dengan kebolehan dia!

    kalau kita hormat orang pasti orang juga akan hormat kita..

    ReplyDelete
  17. betul tu kene hormat sesama manusia baru kita dihormati..

    ReplyDelete
  18. melayu ke, cina ke, india atau pun apa sekalipun, respect is must! kalau takde nilai sensitiviti dan respek trough each other, macam mana nak maju semuanya? kan? :)

    ReplyDelete
  19. Nak hidup harmoni we have to learn respect others people religion.Kadangkala saya pun boleh jadi speechless bila ada manusia jenis B ni tak tahu nak reply apa dah.Seolah-olah ayat tu berhenti disitu sahaja tanpa ada ulasan lanjut. :)

    ReplyDelete
  20. yup respect tu penting skali bagi sesama kita...lebih2 lgi umat islam..agama kita x pernah ajr untuk mghina org lain (^__^)

    ReplyDelete
  21. apapun agama, genius ke tak..sampai seru.. ke sana jua..

    betul tu, perlu respect each other..

    ReplyDelete
  22. mentaliti masyarakat melayu kita....pe pe je lah...

    ReplyDelete
  23. yup betul tu..kene lah sensitp sikit bab2 ni

    ReplyDelete
  24. actually ramai orang yg tak reti erti respect.

    ReplyDelete
  25. kurang ajo orang macam tu.
    blog namee makin ramai peminat.
    entry namee semua kaitan dengan komuniti, secara tak lansung, ramai yang "take part".

    selamat hari raya haji namee.
    namee makan daging kambing?

    ReplyDelete
  26. astaga. kalau yaya cakap macam tu, dah lama kena cili dengan ibu. tapi kalau yaya dgr org cakap mcm tu, yaya mesti marah gila punya. tak baik betul. ingat sempurna sangat.

    ReplyDelete
  27. pergh!
    mang speechless kot kalo ada cina yang tye cm tu..
    betol tu namee!..x kesah la agama pon,
    kita kena menjaga apa yg keluar dr mulut ni..
    huuuu...

    ReplyDelete
  28. agree..kadang-kadang melayu nie xd adab langsung

    ReplyDelete
  29. nak cakap macam tu pon, biarla sesama kita je. jangan la nak cakap depan non-muslim yang lain. nanti tak pasal-pasal orang pandang serong pada islam ni. adess

    ReplyDelete
  30. itu orang beragama islam yang tidak Muslim.

    islam tu agama sejahtera. takde sejahteranya klu dengar org melayu beragama islam cakap camtu, nak pukul adelah.

    ....

    yang sependapat dengan entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  31. bw :)Nice entry.. follow this blog.. ;)

    ReplyDelete
  32. kalau islam guna istilah meninggal
    kafir guna mati lbih elok
    mampus tue untuk binatang jer

    ReplyDelete
  33. tak kisahlah kite ni agama ape pon. yg penting kena terima hormat sesama.

    ReplyDelete
  34. tau takpe.ada gak yg jenis camtu.bercakap ikut suka dia jer.mentang2 tu mulut dia kan.jenis tak hormat orang langsung =.=

    ReplyDelete
  35. apabila terlalu fanatik dalam beragama.

    susah keroro nak ulaskan.

    istilahnya sama macam isu namee pasal parti politik tu.

    kan?

    ReplyDelete
  36. sikap yang sedemikian rupa akan menyebabkan mereka fikir yang kita ni tak diajar menghormati nilai orang lain.sangatlah tak baik kan?

    kita respect orang,orang pun respect kita.

    macam mana mereka nak hormat agama kita kalau kita tak hormati agama mereka?

    mungkin sebab ada dalam kalangan kita yang tak hormat agama lain tu yang menyebabkan agama kita ni macam seolah-olah tak dihormati sekarang ini.

    lihatlah macam-macam kes sekarang.

    mungkin juga sebab kita yang tak reti respect agama lain.

    ReplyDelete
  37. ohohoi...kasarnya bahasa! memalukan lah. tapi sbnrnya mana2 kaum pun perlu saling menghormati... why not kita tgk kebaikan dia, contohnya michael jackson instead of kutuk2 and all...

    ReplyDelete
  38. kasar sket la bahasa mampus tu kan...islam kan ajar kita berhikmah... =)

    ReplyDelete
  39. Bahasa menunjukkan bangsa. Tapi bagi aku bahasa menunjukkan keperibadian.

    ReplyDelete
  40. bahasa menunjukkan kepribadian.. entahlah namee.. ramai sangat orang yang berpendidikan tinggi tapi perkataan yang diucapkan macam orang tak sekolah pon ada.. :(

    ReplyDelete
  41. back when i was in catholic, i used to hate muslims people because for me most of them are rude,egoistic and always look down to other religion. But when my mother fall in love with Islam, and start to influence us ( our family ) i learn that Islam is the beautiful religion but not all muslims people are following the right path. i mean like respect each other.. kalau takde respect dengan orang lain macammana orang lain nak tertarik dengan agama islam kan? am i right? but gladly, i am a muslim now and trying to became the real muslimah..pray for me :)

    ReplyDelete
  42. kalau soalan tu ditanya utk lynn pon,mesti tagak2 jugak nk jawab.hohoho.yg penting masing2 kena respect each other la.xkira la agama apa sekali pon.ptuturan nak kena jaga.tak boleh main hentam cakap je.sensitiviti tuuu. ;P

    ReplyDelete
  43. em nak tegur pun kena ada caranya.. tak baik stret ckp mcm tu.. hu2

    ReplyDelete
  44. Michael Jackson bukan dah masuk Islam ker before dia meninggal ?

    Err hmm tak kira lah ber-agama apa sekali pon yang penting kita gunakan bahasa yang sopan,'meninggal' tu kan lebih sopan jika di gunakan :)

    ReplyDelete
  45. ada satu surah mengatakan jangan hina jika agama lain menyembah selain dari Allah kerana kelak mereka akan hina balik kita lebih dahsyat tanpa mngetahui. in term of respect agama islam dah ajar =D

    ReplyDelete
  46. zaman sahabat nabi dulu...semasa 'jenazah' si mati dibawa untuk kebumi, para sahabat berdiri memberi hormat.

    kalau betul2 ikut Islam pasti sangat CANTIK @_@

    ReplyDelete
  47. islam tak pernah ajar umat utk bersikap mcm tu. marah.

    ReplyDelete
  48. i tag u dlm segmen.. :)

    http://hanisjoe.blogspot.com/2011/12/jom-join-blogwalking-2012-by-jiwarosak.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...