Thursday, November 10, 2011

The 'Internet'

Hey hello :)...

Memang banyak benda berubah sejak kemudahan internet ni semakin maju. Ada kebaikan dan ada kelemahan juga.

Bila kanak-kanak dah terlalu maju...

Em, mana layan dah main lipat origami ni. Aku rasa zaman anak-anak aku nanti entah congkak pun dah tak wujud agaknya unless aku beli congkak and ajar. Semua sibuk layan facebook je and layan cartoon kat youtube. 

Pencarian maklumat....
Bila buat assignment cari maklumat kat internet, mostly pelajar salahgunakan. Buat assignments last minute , pastu copy paste edit sikit dan submit. Kalau buat assignmens refer buku, automatically minda ni kena baca jugak apa yang kita type ni. So, at least ada input yang masuk otak. 

Bila banyak online games...
Korang pernah baca dalam newspaper tak ? Kan ada berita yang mak budak leka main cafeworld sampai terlupa anak dia dalam bath tub. Sia-sia je anak dia mati lemas. Then lagi satu case, isteri malas masak sebab layan cafeworld and farmville. Mungkin kau rasa game ni nampak bodoh je tapi once dah start memang asyik fikir je takut basi makanan lah, takut rating cafe jatuh lah. Aku dulu addicted, but then hidup aku dah macam huru-hara sebab cafe world. Dah sampai level 96, aku stop. 

Kemudahan berhubung...
Kalau zaman dulu, nak berhubung guna surat lah yang paling famous. Utus mengutus surat. Sekali hantar 4-7 pages terus. Sebab banyak benda sangat nak tanya dan beritahu. Kalau perhubungan jarak jauh, surat-surat ni lah jadi kekuatan cinta atau hubungan seseorang. Zaman sekarang, banyak kemudahan sangat tapi still hubungan jarak jauh tak boleh nak kekal sebab tengok acc gadis cun banyak sangat. Dah tu semua nak add dan skype, memang rambang mata lah. 

Berita Meluas..
Macam-macam jenis berita pun ada. Sampai berita artist lap hingus kat baju pun dah jadi berita terkini. Berita online, kemudahan untuk semua mengetahui perkembangan dunia. So mudah la, tak perlu ke hulu ke hilir dengan suratkhabar. 

Banyak kemudahan yet buat manusia jadi malas dan leka sikit. Aku sendiri pun tak boleh hidup tanpa internet. Kalau sehari takde internet, buntu tak tau nak buat apa. TV pun tak layan. 

Happy reading and have a nice day...



76 comments :

  1. hai namee!
    saya tak tahu mcmane boleh cross over blog ni
    tapi dalam masa 3 jam dah khatam! bes la cara you tulis namee.

    btw, sy pon tak boleh tak ada internet. tgn tu gatal je nk explore mcm2

    ReplyDelete
  2. suami selalu bagi nasihat.. tenet tenet gak.. tapi tanggungjawab jangan lupa..:)

    ReplyDelete
  3. tersentap!!

    bab copy paste asg....hahahaaa...

    larik! :)

    ReplyDelete
  4. haha.Tergelak sorang-sorang bila baca entri ni.Tapi apa yang Namee katakan ni banyak betulnya.Zaman sekarang kalau internet tak ada hidup boleh jadi haru biru. :)

    ReplyDelete
  5. sekarang ni macam nilah...
    namee..eka pon ada entry tertangguh tak publish lagi tapi lebih kurang beginilah...

    contoh terdekat amsa raya baru ni..org lain semua sibuk beraya ada dua tiga bebudak ni mengadap depan fb dr pagi...

    macam takde kebende nak buat..makan pun depan laptop pekehal....

    bukan nak menidakkan kecanggihan teknologi,cuma kata orang berpada-padalah..

    entry ni..saya suka..hehehe

    ReplyDelete
  6. hi dear...mmg happy pun bca setiap n3 dari kamu nih!

    bagus. sangat kreatif.

    apa yg kamu senaraikan diatas nh mg ada benarnya.

    kegala kemudahan telh disediakn.
    even anak 8 bulan tgk cartoon dekat ipad jer..hahaha..

    pengaruh!..

    have a nive dy dear!>

    ReplyDelete
  7. internet sekarang ni dah jadi medium perhubungan yg memudahkan...ada kontra juga benda macam ni...sampai kadang2 rasa macam malas,sebab nak apa2 just buka internet jer...jadi gunakan dgn sebaiknya... :)

    ReplyDelete
  8. btul la nami,, makin malas pon. intnet da jd cam sumber/makanan asasi manusia..

    ReplyDelete
  9. betullah namee...skrg ni akak pun tak boleh hidup tanpa internet!

    tapi kalau anak2 memang akak control, hanya dibenarkan main games yang akak memang dah download...

    tapi nasib baik anak akak tak addict sangat, mereka lebih suka main macam budak dulu2...heheheee

    ReplyDelete
  10. yep! memang betul.. tapi kalau selalu layan internet, lama2 jadi bosan. xtau nak tgok ape dah.. hu2

    ReplyDelete
  11. ini ohsem namee!!me laikeee.hehe

    betul la all ur points.no doubt. and yes,internet mmg ada advantages n disadvantages.lynn sendiri pon rasa mcm addict dgn twitter/blog segala ni.kena carik ubat nak kawal. :P

    ReplyDelete
  12. jangan lupa juga, internet terlalu tersebar, sampai orang lebih percaya internet dari buku or manusia sendiri.

    heheh, tu yg dok jadi gossip pelik pelik tu:D

    ReplyDelete
  13. salamun a'laikum

    hehehe
    sye suka sialog yg memule >_0



    fi aman Allah,
    L.N


    psss.....promote mynewshub yerr =P

    ReplyDelete
  14. definitely. internet cant be separated from human

    ReplyDelete
  15. ~best entry..hehe semua dah berubah :)

    ReplyDelete
  16. Rindu plak zaman2 internet blm maju..hehe...

    ReplyDelete
  17. setuju sangat dgn apa yang namee cakap kat atas..skrg ni just click je dah dapat apa yang kita nak..kdg2 sy pun leka jugak dgn internet ni..haha..

    ReplyDelete
  18. wah bagus lah idea namee ni..bijak2..i like!!hohoho..huraian namee yang bagus..nice entri..:)

    serba moden bile dgn internet..walau bagaimana pun kene hati2 jangan sampai leka dan abaikan kerja harian..

    ReplyDelete
  19. life can change because internet . yeahh betul tu . :)
    tak menafikan ponnn ==, haha

    ReplyDelete
  20. yup.thts true.
    kinda sad ngan budak2 zaman sekarang sbb ada yang duk depan internet, tp x join ngan kawan2 bermain smpai x sempt nk rasa manisnya jadi budak2

    ReplyDelete
  21. bestnya entri nih..kalau akak boleh amik utk join contest alangkah bestnya hew hew hew..

    ReplyDelete
  22. betul namee..zaman IT nie memang ada kebaikan dan keburukan..yang bab student cari maklumat tu, memang dh jadi lumrah bagi student sekarang..hehe..Sm pon mcm tu. :)

    ReplyDelete
  23. betul namee..zaman IT nie memang ada kebaikan dan keburukan..yang bab student cari maklumat tu, memang dh jadi lumrah bagi student sekarang..hehe..Sm pon mcm tu. :)

    ReplyDelete
  24. internet ni banyak gunanyer..tapi jangan tersalah guna dah lar huhu..anak anak memang kena pantau kalau tak..dari baik jadi tak baik ;)

    akak kalau dah malas..seminggu pn boleh tak on internet..tapi kalau rajin..ari ari rasa nak tengok huhu..

    ReplyDelete
  25. tgk blue on9?tu bende paling penting tu.

    ReplyDelete
  26. everything is on ur finger tip

    ReplyDelete
  27. cara ngorat takda ker..

    "cinta muka buku"

    =)

    ReplyDelete
  28. Sangat setuju dengan Namee.. :)

    Pernah dulu leka dengan farmville tu sampaikan kerja menimbun nimbun tak di siapkan..Yela kan ada timing berapa lama kena letak then kena klik apetah..Last last bila terasa benda tu buat jadi lagi teruk berhenti terus,dah tak pedulik dengan kebun tuh.. Haha

    Zaman sekarang nk invite wedding pon just tag kat fb jer,dah tak payah nk pos pos kad jemputan,tapi ade keburukan jugak,tak semua orang rajin belek apa yang di tag kankankan :D


    Tapi apa pon ada pro & kontra kann,sama dengan jugak sehari tak jenguk ke internet rasa macam tak lengkap :P

    Ehh macam terpanjang dah pulak komen nihh..have a nice day too Namee ! :)

    ReplyDelete
  29. hehehehe
    so, bia kita yg kawal teknologi, jgn biarkan teknologi yg kawal kita! =.<

    ReplyDelete
  30. hihi..
    Ain pown tabole hidup tanpa internet..
    kalo tade internet mmg bosan.. lg2 duduk rumah sewa..
    tv pown tade..takkan mkn tdo jer.. hihi

    cuma takut bg sesuatu yg negatif jer kat Ain..minta2 tade :))

    ReplyDelete
  31. dats why orang cakap teknologi dengan manusia berkait rapat! tapi elie kalau malas sgt, memang takde internet pun takde hal..tapi lama2, mati kutu gak!:D

    ReplyDelete
  32. technology change everything..dulu dan skrg dah totally berubah mgikut peredaran teknologi kannnn...tp part yg gmbr mr.bean tu tak boleh thn..haha..klakar la namee ni

    ReplyDelete
  33. saye ok je kalau tak ngadap internet berhari-hari pun..sebab real life lagi banyak benda nak buat..;p

    ReplyDelete
  34. oh yeah! internet dan teknologi mengubah kehidupan masyarakat sekarang.. walau ada banyak advantages..tp disadvantages pn ada jugakk kan..kena pandai2 balancekan..baru lah diri sendiri maju.takdelah gunakan teknologi semata2 =D

    ReplyDelete
  35. yea byk gile kot beza zaman dulu dan zaman skrg..

    dulu parents kite nk buat keje n blajar cari maklumat pun takdek GOOGLE. so respek gile kt diorang! :D

    Kite skrg ni huu maklumat kt hujung jari je. hehehe

    ReplyDelete
  36. betul tu namee..nak buat keje pon susah x de tenet huhu..
    dast2

    ReplyDelete
  37. i do think i can't survive without internet connections. pabila ia sudah menjadi kebiasaan dalam hidup, so when its missing, we feel we lose it forever :O tapi banyak kebaikan dan keburukan pabila melayari laman internet. kekadang boleh membawa impak2 negatif ke dalam diri. always be aware yg penting :)

    ReplyDelete
  38. hehe..sangat setuju.budak-budak sekarang semua tahu. kazen yang baru drjah 3 pon fb,twitter ad jugak!
    budak-budak zaman skarang :D

    ReplyDelete
  39. giler advance bebudak skrang nie...
    sometimes ..horror gak...

    ReplyDelete
  40. betul. aku selalu cuba ajar diri supaya boleh hidup tanpa internet. malangnya sentiasa gagal.

    huh:)

    ReplyDelete
  41. internet bagus, kalau digunakan ke arah yang betul. kan?

    ReplyDelete
  42. pendekkata setiap benda ada pro and con

    kena jadi macam ikan dalam laut.... walaupun laut itu masin tapi ikan tak masin pun kecuali dibuat ikan masin.
    Nice info namee :)

    ReplyDelete
  43. betollah, kerana internet skrg nih salu sgt bengang2, ketagih tu jangan katalah...tader ubat nak berhenti ka???

    ReplyDelete
  44. tadi hp tak de bateri.. Serius bosan masa driving tak dpt nak tweet2.. Internet nyer pasal.. Hahaha.. Dulu addicted ngan farm ville.. Skang dah tak layan dah fb.. Mmg tak dpt nak fokus kerja.. Tapi still internet kena ada sbb nak bisnes, kerja office lagi.. Atleast kena ada email.. Kalo pasal relationship? Hp dh cukup.. Hehe..

    ReplyDelete
  45. tak ada internet? bole kot. tapi blog macam mane? dulu tak da ternet, bole kot. tapi laptop sentiasa on. tengok cite. adoooi. memang tak kemana la.

    ReplyDelete
  46. sepupu NT umur 8 thun dh ad galaxy tab

    ReplyDelete
  47. Noh kasaq TV tak layan. haha

    Internet dah buat orang jadi lebih malas untuk bergerak, malas membaca. Orang melayu kita plak lebih banyak sibuk nak mencari gosip, konon nak up to date. pftt

    ReplyDelete
  48. huhu entry dah ala2 tech thursday dah ni.. :D

    ReplyDelete
  49. wan guna internet.
    sebab nak blog.
    facebook, tengok apa perkembangan member member.ada cerita baru ke tak..
    baca berita.
    tak minat sangat games online..
    sometimes, layan jugak youtube, tengok just for laughs.

    selain dari tu, tak tahu lagi nak buat ape..

    ReplyDelete
  50. banyak kegunaan internet kalau kena caranya.

    ReplyDelete
  51. saya even kalau ambil info bulat-bulat pun,mesti nak retype balik.tak ada rasa personal satisfaction kalau main copy paste je. heeeee :D

    main congkak lagi best kot dari cafeworld.cafeworld tu buat stress je.HAHA

    ReplyDelete
  52. hehe..same la kite..yana pon kalao xde tenet mmg nazak la jawabnyer :D

    ReplyDelete
  53. bru je dtg follow sini..best ! kepidap

    ReplyDelete
  54. semua benda boleh jadi lalai.. ade kebaikan dan keburukan.. tapi mostly org sekarang gunakan internet ni banyak kearah keburukan.. terpulang kepada individu tu sendiri dia gunakan internet tu macam mana..

    ReplyDelete
  55. betul! tak boleh la hidup kalau tak de internet. dah jd part of our life kot kann. hehe :D

    ReplyDelete
  56. KETARA.

    i pon sekarang jarang betol tgk tv.. asyik depan laptop aje..

    ReplyDelete
  57. yay dah takda fb ! :D (kejap je kot ) :P kebetulan zul ade update stu entry bru pasal takde fb ni tup tup namee pulak tulis pasal internet dulu :P pasal cinta jarak jauh tu bagus juga sebab bagi peluar kat ramai utk merasa bercinta :)

    ReplyDelete
  58. haha.. nice blog.. best2.. rajin ak mlwat sini nih.. hehe

    ReplyDelete
  59. betul3...
    internet buat kita kekadang lupa perkara di alam reality...

    ReplyDelete
  60. Latest News Updates Bollywood, Hollywood, Dating & Fashion
    Online Bollywood News and Reviews
    http://www.onlinebollywood.net/

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum namee...mmg best n3 ni kelas gitu yer...:)

    ReplyDelete
  62. hi namee! :))

    yang assignment tu. stendet la tu copy n paste. bile lecturer mintak reference mula la menggagau taktau amek mn. itu sy. haha. terus taknak buat dh. *insaf*

    ReplyDelete
  63. nice entri :)

    yap, sy pun terfikir jugak, mcm mana la anak2 kita nanti. mengadap internet je ke. tgok perubahan dulu and sekarang pun dah nampak -.-

    btw, kalau balance kan teknologi and aktiviti kehidupan seharian mcm still guna notes hardcopy kan better :) boring lah mengadap lappy je 24 jam. takde life -.-

    ReplyDelete
  64. hehe nice entry.
    but true kan.. dunia makin ditelan arus pemodenan dan teknologi!

    rindu nye zaman kecit2 dulu..T_T

    ReplyDelete
  65. ketagihan internet,discomgoogolation namanya tu.pernah buat entry mengenainya..tak buka internet sehari macam boleh sasau jadinya..hehe ^0^


    latest update : Tekok Beriuh ~ Syaitan Dalam Lagu

    ReplyDelete
  66. paling rugi rasanya budak2 sekarang tak macam kita dulu2 kan. :')

    ReplyDelete
  67. internet nie ade bagus ade tak bagusnya jugak..semua tue bergantung pd kita yg gunakan internet juga..

    ReplyDelete
  68. skarang jodoh pn dari internet^^

    namee kene bljr hidup xde internet ni. hahak
    namee pe kate statik iklan nuffnang ni alih belah kanan pulak. macam susah lah nak tgk side bar. heeh cadangan je ni..^^

    ReplyDelete
  69. ahha. mmg. adik saya dari 6 tahun dah pandai chatting kat fb dan sebagainya. copy assignment tu mmg ade yg buat. tp sy xdela nk copy sebijik. sbb kena letak reference kan. kena la buat research bagai. saya dulu addicted kat cafe world gak! kalau keluar je, siap telefon adik suruh angkatkan makanan. haha. mmg lawak sengal lah. tp dah stop bila da start sem bila entah.kmudahan bhubung tu mmg xdpt dinafikan la. lagi2 yg jns gf ke bf ke kat overseas. tulah cara nk cntct kan. berita meluas, fitnah pon meluas. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...