Thursday, November 3, 2011

Lelaki dan Profession

Hello peeps..

Lelaki dan profession ? Banyak profession dalam dunia ni but so far yang aku selalu dengar orang agung-agungkan dan sangat typical. I mean yang mak-mak orang suka sangat kalau dapat buat jadi menantu...

Pilot
Mungkin sebab uniform yang bergaya dan kemas atau mungkin juga gaji sedikit tinggi. Apa yang orang suka sangat pilot ni, mungkin kebolehan membawa besi di awangan agaknya. Kagum tak kagum tengok pada kapal yang dibawa juga lah.Tapi bagi aku, kalau pilot with background aviation lagi cool kot.

Architect
Emm, aku sendiri rasa architect ni bergaya but that was before aku join architecture lah. Yang bergaya tu presentation board agaknya. Proses nak menyiapkan design dari zero ke final tu ? haha, hanya tuan badan yang tahu keadaan diri. Kacak tak kacak. 

Engineer
Profession ni paling famous di kalangan mak-mak orang rasanya. Suka bebenor kalau tahu anak gadisnya bercinta dengan engineer. Engineer ni banyak cabangnya, tak kisah la engineer apa asal ada perkataan engineer. "anak kerja apa ye ?" ..di jawab " engineer makcik"...lalu makcik kagum.."oh bagus lah gitu, engineer.kerja bagus". 

Businessman
Alah, macam ala-ala cerita drama tv3 tu. Anak orang kaya semuanya watak businessman mewarisi business ayah RM107.999678833 juta. Biasalah drama melayu, harta wasiat mesti nak ada perpuluhan jutaan punya. haha. Apa yang bergaya ? Sususan pejabat dan kopi cawan atas meja tu kot. Ala-ala executive giteww. hahah. Padahal, kalau reality bukan semua businessman berjaya pun. (makcik-makcik ni pengaruh TV je lebih)

Doctor
Hui, siapa tak suka ber menantukan doctor ? Esok sakit ke ape, boleh mintak ubat free. Aku suka doctor sebab mereka nampak smart dengan coat putih tu. Bangga la pergi mana-mana.."menantu I doctor. menantu I doctor" . Abang ipar aku and kakak aku doctor, aku selalu gak try2 pakai coat putih tu.Berangan ah, nak jadi doctor tak layak. Otak tak cerdik. Tumpang pakai coat orang and stethoscope.

Antara 5 professions yang typical tu, aku paling suka doctor. 


Banyak professions. Semuanya hebat. 

Sebenarnya banyak je lagi profession yang hebat dan best. Cuma 5 di atas tu memang very typical dan selalu dengar bila mak-mak orang cerita pasal bakal menantu. 5 kerjaya di atas lah yang dibanggakan sangat. Nak-nak yang engineer tu, aku pun tak tahu apesal. Bunyi sedap ke .engineer engineer. "Bakal menantu I engineer". Ayah aku engineer, tak best pun. Semua nak ikut buku je, tak habis-habis dengan prinsip hidup "system and speed". Like almost everyday aku dengar "You must follow the rule. System and speed" . Buang sampah kat luar pun nak "system and speed". hahah. Nak ambik makanan kucing dalam tin pun, "system and speed".

Aku rasa chef smart jugak tapi jarang aku dengar orang sebut. Nanti aku dah ada anak, aku sebut dan agungkan kerjaya chef ni. hihihihiih.
Lelaki reti masak ? Fuhh, sexy. Makanan tu la sexy. 


Photographer ? Ala-ala Farid Kamil dalam lagenda budak setan tu ler. hihihi. Aku tak suka photographer tapi aku nak jadi photographer. Kerjaya yang hebat juga. 


Janji pekerjaan halal. Itu pun dah cukup hebat. Ye tak ?? :D

Happy reading and have a nice day...


Sumber gambar semua google. 




82 comments :

  1. kerjaya ayie biasa2 jer...=.=

    ReplyDelete
  2. kawin ngan bisnesman tak semestinya kaya hahhaha..tapi syukurla hidup tak susah dan tak senang sangat..

    ReplyDelete
  3. yup! bidang photography cmne?ade peluang tak jadi menantu?kehkeh

    ReplyDelete
  4. saya paling kagum orang2 art. tapi tak ramai yang minat.

    nanti kalau dapat anak, saya nak agungkan kerjaya art sebab boleh hidup atas kaki sendiri tak kira mana pun :)

    ReplyDelete
  5. dapat suami chef, sure aien bole gemok!!! :D sonok! hihi :))

    ReplyDelete
  6. haha..namee namee..LOL..my bf Doctor..jgn jeles..giteww..haha.

    ReplyDelete
  7. smla kite namee..suke lelaki doctor..hehehe

    ReplyDelete
  8. agak2 siapa suami saya yg tertulis kat Luh Mahfuz ye? adekah polis spt yg skrg? haha.

    ReplyDelete
  9. hmm pd zuan, profession yg cool jd chef (tp reti masak magee je #LOL), programmer (soon to be ^^), architect (prnah brcita2 nak jadi), dan............................. blogger.. hoho

    ReplyDelete
  10. tu la. mak cik-mak cik kat luar tu memang suka cakap macam ni. tak faham betul. haha. tapi tak kisahlah dorang punya pekerjaan tu mengenai apa, yang penting mencari rezeki yang halal. tak gitu? hehe

    ReplyDelete
  11. jobs2 cenggini, mmg jadi pilihan2 mak mertua zaman sekarang..kelesss gitu..

    ReplyDelete
  12. http://wanwidget.com/
    bagaimana dengan technician, saya technician jer, hehe

    ReplyDelete
  13. Betul Namee,apa pon jenis kerja tu janji ianya HALAL memang dah cukup hebakk ! :')

    ReplyDelete
  14. saya sokong statement last tu namee.. tapi biasanya parents yang ada anak pompuan ni akan tengok calon menantu die bekerja sebagai apa.. kalau tak glemer mungkin kena kick out.. hehehehehe.. :)

    ReplyDelete
  15. nasiblah mak akak dulu tak memilih menantu dia dari yang berjawatan camni... dia tak kisah janji ada kerja dan boleh jaga anak dia!

    ReplyDelete
  16. Lelaki sekarang dah ramai yang pandai masak termasuk aku. Tapi aku rasa orang yang pandai masak lagi hot kot sebab aku suka makan. haha

    ReplyDelete
  17. engineer tu sebab bila kua nanti gaji meletop kot. Dr memang smart. lately suka tengok dr gigi. perghhh.. smart smart. hihihi

    ReplyDelete
  18. eheh..betul la Namee..kalau dlm novel pun disogokkan dgn semua kerjaya dkt atas..dan2 tu la berangan nk calon suami mcm tu..padahal, takkan dpt pun..heheh

    ReplyDelete
  19. fajtor keluarga mempengaruhi kerjaya anak2...

    kalau mak bapak doktor tak kan anak jadi perompak yea dak?

    apa pon is telah ditentukan oleh Dia..rezeki masing2 dan ikut mempuan masing2..

    psssttt...best jugak jadi anak jutawan kan..macam citer soffiya tu..hihihiiii.. :D

    ReplyDelete
  20. terbaeklah Namee entri nih..actually benda ni bkn berlaku pd lelaki je..perempuan pon..kalau makck-makcik dpt menantu pompuan profesion hebakk gini pon kembang idung tayang sekampung..sebenarnya pon bukan takat menantu pon..kalau anak sendiri pon..huhu

    ReplyDelete
  21. ops ni terkeluar topik sikit..namee x buat pages ke? akak rs namee cam dh layak buat pages jer..akak tgk blogger pemes amos tu rata-rata ada pages..lgpon entri namee best belaka..mmg sesuailah kalau ada pages..

    ReplyDelete
  22. macam mana nak jadi engineer kalau study pun tak lepas lagi,berangan dulu la.

    anak aku bercinta dengan budak yang study engineering woo..bangga gitu.

    padahal extend.

    HAHA

    ReplyDelete
  23. betul tuu. kalau lelaki pandai masak, lg syok. kita tak yah nak masak dah. hihi

    ReplyDelete
  24. antara 5 di atas sy tiap2 hari jumpe doktor....perangai masing2 mcm2 ragam....hebat tak hebat diorang bergantung pd dr masing2.

    ReplyDelete
  25. kalau zaman dulu-dulu, askar pon da kire hebat. haha

    ReplyDelete
  26. mak - mak sekarang dah pandai demand dah namee..hehe

    ReplyDelete
  27. HALAL. mampu tanggung anak dara orang. Cukup elok :) hihi

    ReplyDelete
  28. stuju ngn sis.janji kerja halal ;D mak sy nak mnantu doktor. dy kate nnti kalau nak kawin,sy kena kawin dgn doktor..but i keep telling her kalau doctor phd takpe.doktor hospital tanak.hihihi XD

    ReplyDelete
  29. engineer..engineer..best jgk la lau sbut..kite nak msuk bdg engneer dlu tp x layak..kcian..jd mthematician pun ok gak..cnfirm png sape yg ikut nnt

    ReplyDelete
  30. betol tu namee....
    janji halal, utk keberkatan hidup...
    insyallah kita sama2 dapat lelaki yang baik2... aminnn

    ReplyDelete
  31. setuju!janji pekerjaan itu halal dan ble beli beg LV hihihihi

    ReplyDelete
  32. yes2...gua dalam radar awek ni..kehkeh

    ReplyDelete
  33. tak payah nak kerja lagi...cakap ambik cost engineering pun dah sedap hati mak dengar..haha

    ReplyDelete
  34. suke entry niyh..
    btol tuh kak namee skrg kalau nak kawen first skali mesti nak tanya.."menantu ko keja ape??"..kot kerja cikai,cikai kompem laa busuk sekampung..kalau kerja hebat, abis laa ank2 diorg plak dipaksa cari calon kerja beso2 jgak!!

    ReplyDelete
  35. sebenarnye kerja apa pun hebat kan?janji halal..;p

    ReplyDelete
  36. sis,, ruang iklan tu berapa byaran nye ?

    ReplyDelete
  37. Mak ina tak kisah kerja macam mana pun asalkan pendapatannya halal sudahlah. :)

    ReplyDelete
  38. besh kalau dapat date dgn doktor..doktor ohsemm weyyy!! :P

    ReplyDelete
  39. pompuan kalau dah kawin, dapat la title engineer gak. Orang panggil Domestic Engineer huahahah ok pe kan?

    ReplyDelete
  40. budak aki mmg agak serabai sket.. jujur dari aku, para archis.

    ReplyDelete
  41. these profession are so nice. serious! orang memandang tuan empunya diri, pasti orang teragak2 untuk menanyakan apakah kerjayanya..tuannya kacak, pasti kerjayanya bagus..hihi..well, nowadays is very easy to find such these guy who gets nice profession, but the attitudes pula tidak melambangkan dirinya sebagai seorang doktor, engineer, and whatsoever ;)

    ReplyDelete
  42. zaman sekarang ni jgn nk memilih sgt. yg penting lelaki tu pandai jage solat, pandai cari duit, pandai jaga hati kite. itu yg penting.

    ReplyDelete
  43. Lecturer x letak ? hehe ~ itu pun satu kerja yang hebad walaupun x famaous sangat kan . .atleast nak jaga budak2 satu tanggungjawab yang besar . .:))

    ReplyDelete
  44. Sobs! accountant is not in top 5? sedihnye! lol

    ReplyDelete
  45. photographer sangat coollll... :)

    namee.. kte tag nama awak kat sini,

    http://miacuteker.blogspot.com/2011/11/nah-sila-jawab-soalan.html

    ReplyDelete
  46. yeah.Ini adalah antara kerjaya yang terhebat abad ini.As long as it halal tak apalah kan.

    ReplyDelete
  47. heee...kite suke yang pandai masak.kenyang perut suka hati! :D

    ReplyDelete
  48. janji dapaty tampung bakal isteri..cukup bagus

    ReplyDelete
  49. dulu berangan nak jadi arkitek, hehe, tapi tak layak... tadi g site visit, kagum tengok anak2 muda jadi arkitek bawak kehulur kehilir design n pete bangunan..hoohoh,,,kagum weh...muda2 lagi dah berjaya..

    ReplyDelete
  50. dulu berangan nak jadi arkitek, hehe, tapi tak layak... tadi g site visit, kagum tengok anak2 muda jadi arkitek bawak kehulur kehilir design n pete bangunan..hoohoh,,,kagum weh...muda2 lagi dah berjaya..

    ReplyDelete
  51. lelaki sememang sangat kool...harap maklum...hehe

    ReplyDelete
  52. semua profesion idaman sang gadis kottt!hehehhee.

    ai nak ustaz je.boleh?hikhikhik.

    tak kisah la kannn keje apa pon,yg ptg halalan taiyyiba. menjamin kesejateraan rumah tangga. :P

    ReplyDelete
  53. Hm,mcm mn plak dgn lelaki yg bekerjaya sbg animator,storyboard artist&clean up artist plak cik eyka?any idea?^_^

    ReplyDelete
  54. TAk kesah la apa pun profesion kerjaya kite..yang penting semuanya dari sumber yang halal,sumber yang berkat.

    Huu tapi kalau Kiz of course la Kiz akan pilih Businessmna bcoz that is what we r doing rite now..

    [www.kedaikiz.blogspot.com]

    Ske ayat Daddylicious ni,lelaki sememangnya sangat kool..hii..men is power,but make sure ladies first..

    ReplyDelete
  55. hurm mmg sexy..

    tp kan skg mak2 pon suke klau bermenantukan anak datuk or tan sri... keh3...

    ReplyDelete
  56. yes nasib baek Engineer ada..hehe..
    lau ada rezeki leh jd Engineer lah lepas nie..dh x lama nak tunggu masa tu.

    ReplyDelete
  57. hah beeha suka chef! haha..cool sangat..

    ReplyDelete
  58. okeh, dan...
    orang tak patut salah faham antara pharmacist dengan doktor...
    sedih taw.*kononkonon..
    haha

    ReplyDelete
  59. Saya engineer, suami pun engineer.kerja teruk tp gaji sikit.yg lagi boring,kalo lepak dgn mmbe2 engineer mesti diorg sibuk gebang pasal project la client la..zzzzzzz bukan tak bersyukur tp kita yg tahu realiti sebenar rasa geli lak bila org lain anggap kita hebat sgt.

    ReplyDelete
  60. sesuai dengan minat dan kebolehan serta pandai cari ruang dan peluang untuk dapat rezeki halal, dh kira ok kan? makcik2 nk anak hidup senang mungkin, taknk anak hidup susah mcm dia, that's why dia prefer ank dia ada kehidupan mostly like dalam drama walhal biarpun realitinya anak2 gaji tinggi tapi masih tetap tak cukup dek kerana peredaran semasa yang semakin mengkat kos nya untuk itu dan ini!:)

    ReplyDelete
  61. dreber burung besi yang best kot..dulu pernah dpt offer tp x pergi fulus tadak..tengok dr luar cockpit je la huhu ;)

    latest update : tekok beriuh ~ cantik tapi bodoh

    ReplyDelete
  62. betul-betul.. mak2 sekarang pengaruh drama banyak sangat. hehehehe

    ReplyDelete
  63. btw.....arkitek juga hebat! tapi pilot lebih berkarisma :)))) walaupun xhensem, tp tetap nampak cool n kemas...

    ReplyDelete
  64. kelendan lori tak temasuk ke.?? sedihnye saye..

    ReplyDelete
  65. ades! masih mencari jejaka yang kerja yang halal.tak kisah kerja apa apa pun=) asal cukup makan minum..ngeee..kalau boleh doktor lagi syiokk.leh ubatkan kita time sakit..awww romantiknyeee;)

    ReplyDelete
  66. abang pilot jugak 1st choice...hehehe

    keje apa pun, asalkan halal rezqinya kannnn

    ReplyDelete
  67. janji tu pekerjaan tu halal kan.

    kalo perempuan tak kerja pun tak ape kan?..
    cukup pandai masak dan rajin bersenam..

    reasons?.
    boleh makan best best.
    bila dah rajin bersenam, kesihatan pun dijaga, bentuk badan pun dijaga.hehehe..

    ReplyDelete
  68. when someone told that he just work at kilang , pasti mak ayah si perempuan tu akan fikir lain . tapi dorang tak tahu keje kilang tu pangkat apa , tup tup manager kilang tu ke ,ha kan dah melepas kalau reject awal2 . hihi yeahhh typical thinking . kbai :)

    ReplyDelete
  69. kikiki
    pemikiran mak2 mesti cm nikan
    nak menantu dr 5 jenis ni
    hehehe
    sebab risau, anaknye makan minum nnti terjamin ke, mungkin bile dgr 5 pekerjaan ni, ase legaaaa hati, anak aku dh x susah nnti,., =]

    tapi sekarang, asal die seorang yg berkerjaya pon dh okeh kan.. berkerjaya yg tetap la.. sebab sshnyela nk cri koje skrg..ish2..termasuklah den..wuwu..

    ReplyDelete
  70. untung lah kalau dpt husband chef..boleh tolong masak..hehehe..

    ~yg penting kerja halal dan mmpu utk sara hidup sekelurga serta bertanggungjawab .tu lg penting..(^__^)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...