Thursday, November 17, 2011

Perempuan dan Gossip

Hello peeps..


entry request..


"Gf saya suka sangat gossiping aka mengumpat, suka sesangat gossip. tengok apa pon ada je dia nak ngomel. Kalau bual dalam phone pun nak gossip jugak. Kadang-kadang rasa nak tegur tapi dulu pernah tegur dia merajuk kata saya lelaki yang bosan dan serius. Oleh karena cik nami ni perempuan, tu yang saya tanya. ada tips ke nak tackle benda macam ni. ?? "


Selalu respond biasa yang diberi.."alah, awak ni sibuk sangat hal orang". Biar lah dia, kubur kan lain-lain, yang awak beriya sibuk ni kenapa??" ..lalu si gadis pun merajuk atau tarik muka. 


Em, aku rasa dalam 75% lelaki memang tak suka perempuan suka gossip / kuat mengumpat. Kadang-kadang kalau kasar sangat dan too direct nak tegur pun tak boleh. So kena guna tactic yang lebih lembut mungkin bagi mengelakkan salah faham . So untuk avoid korang bergaduh pasal benda remeh ni, mungkin boleh guna cara halus. Contoh..

Bila si dia nak gossip...


Ambil hati / Pujian
Bila perempuan kena puji/ambil hati, mulalah rasa terkedu mengada-ngada. Perkara yang nak gossip tu pun jadi terlupa. "eh you ni sweet nya, betul ke nak tahu pasal I jeww ?? so sweetttt."


Ubah suasana
Ubah suasana. Kadang-kadang bila duk melepak sangat tu yang buat gadis nak buka cerita macam-macam. So cuba penuhkan masa dengan benda lain. Pergi makan ke, atau cari focus benda lain.


Mencelah
Buat-buat bersin ke, tersedak ke, terbatuk ke. So bila conversation tu tiba-tiba interrupted, for sure perempuan tu malu nak ulang balik apa yang dia cakap tadi and lebih concern tanya "You okay tak ni ? Gatal lagi hidung ?? Nak tissue lap hingus tak ??" So settle, terlupa topic nak gossip/mengumpat. 


Buat lawak
Not to say heavy joke lah, cuma buat-buat kau tak kenal and kau make fun of  the topic. Nanti masing-masing dah ketawa, langsung tak jadi gossip. 

So far, 4 points tu cara lembut lah and mungkin indirectly boleh elak dari melalut bergossip. Walaupun aku perempuan, aku sendiri pun tak suka gossip sangat and blog gossip pun aku tak buka langsung. Tapi kalau gossip tentang orang sekeliling, jadi syok plak dengar walaupun awalnya taknak join. Well, manusia. Tapi kalau gf kau boleh ditegur direct secara kasar, why not. 


Happy reading and have a nice day..


p/s : lelaki pun kuat gossip gak pe.. :p



10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


74 comments :

  1. wah bagus2 tips nie..boleh apply kat awek masa depan lah..hehe..betul namee sm cukup x suka perempuan yang suka mengumpat..

    ReplyDelete
  2. nice entri namee..pendapat yang bagus..nak tahu sebab apa saya suke baca blog namee? ini la sebab die..idea yang fresh dari kepala..hehe..

    ReplyDelete
  3. Hahahahaha seyesly tak kenal sape zarina lavocah..zarina lucucah kenal lah hahahahaha

    ReplyDelete
  4. haha...tip yg sgt berguna...:)(:

    ReplyDelete
  5. hihihih.

    betol betol.

    kalau buat care camni kurangla bergosip nanti :p

    ReplyDelete
  6. haha..tip yg sgt berguna...thumbs up...:)(:

    ReplyDelete
  7. hik hik hik azza suka jugak cerita kat bf kengkadang azza terkeluar jugak gossip.. hmm laki tak ska telinga kena jelah tadah telinga...

    ReplyDelete
  8. yang ni gua mmg suka. lawak betul. penulisan namee mkin lama mkin sempoi. terus maju ke depan.

    ReplyDelete
  9. Haha setuju ! Kalau bf sy buat cmni pun, sy tak jadi nak brgosip :P

    ReplyDelete
  10. hahha.mmg tak boleh dipisahkan la pmpuan n gossip. tp sendiri mau ingat la. kaver2 sikit. over pon takleh gak. :P

    ReplyDelete
  11. nak cakap macam mane ek.. bf yana pun boleh tahan gak kuat gosipnye.. tadi baru je jumpa dia lepas tu tetiba dia bukak gosip pasal zarina tu =,='

    lepas tu yana ade la buat cara namee.. sebab hari ni yana tak berape sihat terus yana cakap.. "rasa pening sangat la" terus dia cakap "nanti kite pergi beli ubat panadol kat kedai, u okay tak ni?"

    so tak jadi la gosip pasal zarina tu.. heheheheh..

    ReplyDelete
  12. kahkahkah boleh diterima pakai ! malangnya takdek awek , takpe rekemen kat kawan . thanksssss;)

    p/s : lelaki gossip benda yang betul je . haha :P

    ReplyDelete
  13. satgi si perempuan bengang pulak, "you ni suka buat buat tak tahu, tukar topic etc, malas layan i letewwww" HAHAHAHAH

    ReplyDelete
  14. hmm tah la, x sure laki jenis brgosip or not sbb slalu lepak2 bncang psl idea, current issues.. klu ad yg open psl artis pn, malas nk layan

    ReplyDelete
  15. hahahha.

    gossip gossip gossip.

    lelaki mana suka gossip tu?

    ReplyDelete
  16. memang tak suka gosip2 ni tapi sesekali layan best jugak :D

    ReplyDelete
  17. lelaki gosip direct jek.. eh?

    ReplyDelete
  18. huhu kan kan. smua pompuan takleh lari dr gosip ni.tp klu bole,sy sendiri cuba nak elak bnda2 ni.

    ReplyDelete
  19. akak tak suka cakap pasal gossip2 ni dengan husband, memang dia tak akan layan punya! lebih baik cerita pasal hal2 keluarga dan anak2 lagi seronok...heheheheeee

    so, sebab tulah akak jarang baca gossip2 pasal artis ni!

    ReplyDelete
  20. so funny.. peringatan utk diri sy sendiri tu...hhi..

    ReplyDelete
  21. Bagi aku be direct much ja. Kebenaran itu memang pahit tapi lebih baik dari manis membunuh jiwa. Ecehhh =D

    ReplyDelete
  22. Haha ada ja laki yang kuat gosip. lebih teruk dari perempuan

    ReplyDelete
  23. heh betul... guna cara tersirat. Because perempuan ni kan sensitif :)

    ReplyDelete
  24. hehehe
    betul2 lelaki pun ada kuat gosip

    ReplyDelete
  25. pempuan mmg suke gossip..tp xkn la dgn bf pun nk gossip psl retis.. MK klu dgn bf, citer psl apa yg berlaku kt mesia.. kenkadang politik.. hurmm, bosan gak..haha

    ReplyDelete
  26. Lelaki perempuan sama jer mesti terselit yang suka bergosip.. :P

    Betul Namee,kadang kadang pasal bergosip ni boleh buat retak hubungan...Pernah jadi depan mata kawan tu suka sangat bergosip then bila kawan2 perempuan tu minta bf dia tegur,terus dorang bergadoh besar sebabkan bf dia tegur dia jangan nk terlalu bergosip sangat..

    Macam macam kannn =..="

    Namee ! Nak request, 'bila bestfriend jadi kakak ipar'.. Haha

    ReplyDelete
  27. sy suka bergosip dgn kekawan pempuan je..hehe..kalau dgn bf x dptnya nk bergosip sbb dia xkan layan punya..

    ReplyDelete
  28. hehe.. laki skrg pon ada jugak yg suka bergosip.. :)

    ain pown suka dgr org bergosip.. tp bila org tya ain gosip baru, ain jawab "gosip tue apa?" haha

    and ain lebih suka gosip ttg diri senirik ;)

    ReplyDelete
  29. Setuju! lelaki pun kuat gossip. Haha kadang2 lagi hover dari wanita.

    ReplyDelete
  30. hahaha.. biase la tuh perempuan kan.. baru tersedar, sy pun kuat gosip gak.. x best kan ade perlakuan macam tuh.. huhuh...

    thanks for this entry..

    tapi bagi saya, nak elak jadi kuat gosip, kite kene elak duduk sekali dengan orang kuat gosip, then x de la dosa berbakul-bakul (bak kate nabil la...)

    ReplyDelete
  31. fahmi tak suka pompuan yg kuat gosip...meluat sgt!...nice entry!

    ReplyDelete
  32. sama je laki ppuan tang bgosip =D
    sume org penah bgosip kot..
    kalau bole tanak bgosip, tp mgkin kita bole cube kurang2 kan,,nti lama2 bole kot tercapai....

    ReplyDelete
  33. care gak.. skill nak mengelakkan diri dari terikut sama tanggung dosa.. :)

    ReplyDelete
  34. hehehehe
    sebb perempuan ni hati dia just nice je..dan cepat je sensitif bila dipujuk dgn mende2 yg comei!
    hehehe =p

    ReplyDelete
  35. manusia sama je... kuat mengata..ahakss

    ReplyDelete
  36. xoxo gossip is a girl's best friend.

    ReplyDelete
  37. HAHAAHHA . lawak lah namee . nanti kte suruh boifie kte baca lah . bia dia alert sket . xde lah kte tergosip lebih2 .

    ReplyDelete
  38. lelaki bkn kuat gosip
    kutuk dpn terus

    ReplyDelete
  39. sebab tu susah kalau ramai awek ni..ops..lari tajuk...=)

    ReplyDelete
  40. Hehehe =D mungkin boleh try kot pada jejaka yg ada gf suka potpetpotpet;D

    ReplyDelete
  41. point no satu,alalalala so sweet...hehe...^^

    point no dua,pernah buat macam tu dulu...

    point no 3,alalala manja,hehe...;p

    point no empat,buat lawak pun okeh jugak...tak suka sangat gosip2 ni,hee

    *selamba direct boleh,tp nanti merajuk jer...hehe

    ReplyDelete
  42. wahh...klu apply kat laki, agak2 berkesan x? hehehehe

    ReplyDelete
  43. nice tips.paling suka tips yg pertama...so sweet ^_^

    ReplyDelete
  44. suka tips yang 1st skali :)
    mesti menjadi punye.. haha

    ReplyDelete
  45. pompaun laki same je kot suke bergosip..ehhee..


    dari 4-4 cara ni..yg last tu best sket kot..;p

    ReplyDelete
  46. hahhahha, antara yg kat ats tuh. rasanya laki akak dah pnh buat 3 cara...kekadang terasa jugak, tp kita pahamkan, dy bukan dr golongan kita. jadik, baik cari yg sejenis ngn kita kalau nak ngomel pon..

    pepon, tak elok ngumpat..walaupon yg menulis ni pon sama ja sikap..hahhaha..nama pon pompuan yer dak~~

    ReplyDelete
  47. haha, lelaki mana ada bergossip. kami berbincang isu semasa :p

    ReplyDelete
  48. haccumm..haccum..Lia tak suka gosip tapi bila dah ada orang buka, terlayanlah pula..heeee

    ReplyDelete
  49. lelaki gosip lagi jahat! kadang2 kalah pompuan! hehe

    ReplyDelete
  50. muahahah! much more practical dari membebel. akan dicuba tak lama lagi.

    hehe. TQ namee!

    ReplyDelete
  51. waa... pompuan pun boleh apply kan? hihihi

    ReplyDelete
  52. hehee this is sooo cute! :) rindu boyfriend pulak sobs sobs T__T

    ReplyDelete
  53. hahahha idea namee sentiasa terbaik ! mmg memhami gila jiwa perempuan :D hehe

    ReplyDelete
  54. gua double like yg laki pon suka gak bergosipp..siyes lagi teruk pon ada tauu namee..hahaha:P

    ReplyDelete
  55. kadang2 gosip ni la yg buatkan jatuh fitnah kan

    ReplyDelete
  56. eh.. eh.. masuk dalam list smiles la. flattered ni..

    thanks capt!

    ReplyDelete
  57. suka gak eh..tektik yg bagus..rasanya mmg berkesan...tq.

    ReplyDelete
  58. namee bagi wrong facts ! bukan 75% but 98.5634% ! bhahaha :D nice idea, ;)

    ReplyDelete
  59. akak x suka bergossip..kalau bergossip dgn husband jelah..gossip psl kengkawan dia atau kengkawan akak hehe

    ReplyDelete
  60. haha. ahli gusti. hikhik. tergelak pulak. XD

    gosip dengan bf mmg best. tapi bukan pasal artis la. pasal kerja, classmate. kdg2 bagus sebab kita boleh lepas separuh lelah bila ada yg bagi perhatian. ;)

    ReplyDelete
  61. tips ni menjadi kalau pompuan tu jenis xkesah n xmalu nak sambung cerita.kalau jenis yg lepas laki dia dah bersin,pastu sambung cerita lagi.takkan nak bersin 18x kan.hihi.perempuan kan.tak kan lari dr nak bergosip.;)

    ReplyDelete
  62. perempuan mmg suka bergosip...tapi lelaki pun ade jer yg jenis suka gosip2 nie..kadang lagi teruk dari perempuan...huhuhu...

    ReplyDelete
  63. haha. style gila semua tips tips nih. tak pernah terfikir psl benda ni. sy ni jaranglah nak bergosip. tp selalu kalau cerita pape, si dia dgr je. siap ikut bercerita lagi. hehe.

    ReplyDelete
  64. wah bgus tips ney. Tapi sy ngn bf sy suka bergosip juga tp x lah smpai mengumpat teruk2. Just tok hiburkan hati jew..

    ReplyDelete
  65. bagos2..

    http://sayangvitamin.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...