Saturday, November 5, 2011

SMS Mak Ayah .

Hello .. :)


Tak baik ohhh buat macam ni.
Kalau text dengan gf / bf, amboi bukan main lagi panjang punya karangan. 

Ramai yang tak sedar buat benda macam ni. Aku sendiri pernah terbuat ayah aku macam tu. Yelah, bila dengan kawan-kawan, kita macam lupa jap kat mak ayah. Kalau macam aku, papa aku selalu text and call tanya samada aku sihat ke nak duit ke. Kerap juga lah, so kadang2 bila ayah aku call aku sengaja tak angkat. Sampai satu masa ayah aku call banyak kali and aku sengaja tak pick up call sebab tengah sembang dengan kawan-kawan. 

Then ayah aku hantar sms "Saja call, teringat kat namee. Nak tanya project studio okay ke ? Kalau nak bantuan, just ring me.Kita work out together atau hantar upah orang je. Love papa"

Kita reply bila nak duit je, bila benda lain nak taknak jawab. Mungkin sesetengah orang je yang behave macam ni dan tak semua.Aku salah seorang darinya lah (sudah insaf). 

Bila sakit, mak ayah lah yang sibuk nak ubatkan.

Bila masalah study, mak ayah lah tolong.

Bila takde duit, mak ayah lah yang sibuk nak hulur berkepuk-kepuk. 

Mak ayah lah no satu dalam dunia. 

So, layak kah mereka dilayan begitu ? Na'ah. 

Happy reading and have a nice day..


p/s : conversation itu direka sebagai contoh sahaja :)



73 comments :

  1. tak pernah SMS mak ayah sebab mak tak reti SMS.. Hee.. Ayah plak dah tak de since f2..

    Tapi kalau call selalu.. Masa belajar, mak akan call atleast 3 kali sari.. Pagi, tgh ari n malam.. Biasa mmg akan gayut lama.. Sampai kwn2 salu salah paham gayut ngan boyfriend.. Haha... Mmg tak laa..

    ReplyDelete
  2. huwaaaaaaaaaa selalu buat gak.#insaf

    ReplyDelete
  3. memang,
    tp kalau kita selalu talipon bagai nak rak, kang dikata kita ni tak leh berdikari la plak :)heheheh

    tp tak per.. biar mak ayah kita rapat dikala ada... lebih rapat dikala tak da nanti ^^

    bila lagi nak SMS kat diorang pung kan

    ReplyDelete
  4. Ye la,. kita selalu lupa kat mereka.. jgn bila mereka dah tak mampu kita tinggalkan pula..

    ZooL

    ReplyDelete
  5. macam tula.. honestly onie ada gak buat gitu,sangat kejam kan? tapi bila fikir balik..'eh,apa aku buat ni?aku mesej semata-mata nak duit?khabar tak tanya pon...anak apa aku ni?' lepas dari tu, onie berusaha untuk menanya khabar mereka,bukan semata call/mesej untuk mintak wang.....

    ReplyDelete
  6. kita seronok msg dengan mama..tp takdelah nak msg sampai 2 3pages.hek3 =D bila dengan mama abah.style msg kena tukar..sbb depa mesti xreti n xtau camne baca kalau msg tu ringkas sangat.tu macam dah buat karangan.ayat nak skema jugak kadang2=D

    ReplyDelete
  7. tak elok ceta mimpi buruk kat orang lain...peringatan ja. and 1 more, pasni kalau mimpi buruk agi, bangun ja tido, terus ludah ke tepi..ikut sunnah nabi. biasalah, sume pon mainan syaitan...

    tc~

    ReplyDelete
  8. pernah wat benda yang sama.. time tu ingat nak hura-hura je ngan member.. mak bapak risau tak pula ambik pedulik.. waaaaaa... sedih bila ingat balik perangai lama.. :(

    ReplyDelete
  9. nice entri namee..betul tu..kalau mak ayah kita wat macam endah tak endah jew kalau awek tau bf bukan main lagi..Sm x kata kat owg lain..sm pon termaksuk diantara mereka nie..Thank kak namee sedarkan...

    ReplyDelete
  10. huhu jrng la i sms, trus call je slalu.. :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, pada saya family first..pe2 hal family di utamakan..kdg2 gh kelas bila mak ayah call ttp jgk angkat just to say, "Nanti kita telefon balik.."

    ReplyDelete
  12. sepatutnya individu yang kita patut happy bila dorang hantar msg ialah mak ayah lah kan?

    Nia pernah rasa jeles sebab mak ayah kawan selalu mesej diorang. tapi nia msg mak ayah, kadang2 ja. dekat lagi pon :(

    ReplyDelete
  13. penah jugak mak merajuk sebab seminggu lebih saya tak call. tapi dia masih care tanye saye. huhu =(

    ReplyDelete
  14. janganla jadik camni...baca pun tak de bunyi kasih sayang kannn...
    yang mak ayah tu jenuh dok tanya itu ini...

    nnti kalo anak2 wat kite camtu...baru tau nak gheyauuuuuuu

    ReplyDelete
  15. teringat zaman study dulu. aku banyak perabih duit mak bapak aku. call semata2 nak mintak duit

    ReplyDelete
  16. namee... azza baru je tulis entry pasal SMS. Kawan yang azza cakap dalam entry tu family sendiri... tension bila miss communicaion kengkadang.. arghh!!!

    Bagusnya parent namee siap nak upah orang lagi. Good, may Allah bless ur family.

    ReplyDelete
  17. terasa aku...hahaha
    mmg sometimes terjadi..sampai mak ak mrh2.."hang klo mak x tp0m haram hamg nk tp0m mak..".sekli ma da mrh uh bwu skunk ak c0l yer tme free2 ..haaha

    ReplyDelete
  18. so far saya xpernah lagi la ignore call or mesej dari dorang..even tengah lepak borak dengan mmber pun akan jawab jugak call or mesej dorang...=)

    ReplyDelete
  19. ttyl?? ha'a. apa tu eh??

    saya jenis kalau menaip mesej mmg panjang2, tak kiralah kpd member, parent, sister, brother ke. sebab saya rasa macam membazir kalau text skit2.

    Contoh msg pada mama:

    Assalamualaikum ma, mama balik tak petang ni. Sebab kalau mama balik, nanti adik masak lah apa apa. Kalau boleh, sebelm mama balik, mama belikan cadbury coklat tau. Jgn lupa ....

    haha dsbbkan nk bajet utk 1 page, n taknak mbazir crdt wlau 1sen

    ReplyDelete
  20. yup namee,cuma cari time sesak jer...banyak org buat,macam aie dulu...:")

    xmo dah mcm tu,insaf jugak...sayang mak sangat2...

    ReplyDelete
  21. HAHAAHAHA!! RM500 lagi tu.. giler.. comel awk.. :)

    ReplyDelete
  22. ada betul gak..mintak maaf ngan ibu n ayah la lepas ni..

    ReplyDelete
  23. mak kita dah umur 50++. 1st time dapat mesej dia yang ROCK dan kelakar gile.. mesej mcm budak remaja.

    "awak kat ner tuh? umi ader kat klinik ni. nanti awak datang taw!"

    Cool tak umi kita? hahaha

    ReplyDelete
  24. adik yana pernah send msg kat mak yana.. "adik otw blek ni"

    mak yana terus tanye 'otw' tu kuih ape.. adik kat 'bilik' ke ape ni..

    hahahahha.. lawak sangat mase mak yana tanye macam tu.. mak yana siap sebut lagi 'otau blek' tu ape? hehehe

    ReplyDelete
  25. Bila baca ni teringat balik apa yang saya dah buat pada mereka.Disebabkan kadang-kadang busy sampai terabai nak call balik Puan mama dan Inchek papa.Insaf.

    ReplyDelete
  26. bila frust mulalah cari mak ayah balik...ayooo

    ReplyDelete
  27. Kadang kadang tu kita tak sedar kann.. Bila leka sembang dengan kawan kawan sms yang di baca tu kita baca dan tak reply,lepas tu tak reply sampai ke sudah sebab lupa kann.. :(

    ReplyDelete
  28. alahai...tacing pulak..
    dlu la,,mcm ni gak..
    tp da insap, skang ni kerap jgk la call..
    lebih2 lagi bile ada poblem melibatkan the whole family... menjadikan ktorg lebih rapat.. sebab kerap dah contact.. skang ni kol2 takde ckp pasal duit pun,,

    ReplyDelete
  29. betul. kadang2 bila xdek duit baru teringat dekat parents. reflect diri sndiri balik T.T

    ReplyDelete
  30. entry ni make miss my parents...
    hi,dear..i berminat nak sewa iklan kat ats tu..email me detail ke rinamrsbifa@gmail.com ya..tx a lot ;)
    nice blog by the way..

    ReplyDelete
  31. memang betul tu, mak ayah la no satu dlm hidup kita!

    ReplyDelete
  32. kalau call aku x pernah x angkat. tp kalau mesej tu memang selalu aku lupa nak reply.

    arghhh. aku x nak jadi anak derhaka!!

    :(

    ReplyDelete
  33. hihihi. saya, kalau mak ayah call mesti angkat. tapi nak cakap panjang2 sangat tu, tak kot. tanya khabar pe sume.

    ReplyDelete
  34. teringat mak su yang further study kat Ireland. gigih nenek tolong carikan dit utk dia sambung PhD.

    alhamdulillah dia dah kahwin and takde masalah kat sana. :)

    ReplyDelete
  35. ye ye..saya insaf dah,,jangan la marah lagi..

    :)

    ReplyDelete
  36. x dinafikan kdg2 kita lepas pandang benda ni..nanti kalau anak kita buat kita mcm tu baru kita faham kut pe yang parent kita rasa..huhu..jadi apa2 pun mak ayah tetap diutamakan..

    ReplyDelete
  37. eyraa suke entry ni. walau camne pon bizi kite, mak ayah takleh kite lupe kan kak. :)

    ReplyDelete
  38. hehehe..terasa plak..bila suruh nak pakai duit..abah laju se bank in kan...

    ReplyDelete
  39. i never done that if nak mintak duit kat mk bpk baru nak msg. nak mintak duit pun segan.. tapi mom always said die xkan call me and wait for me to call her first since die ckp, seorang anak akan berdosa kalau mak die yang call dulu.. so, i akan call die la everyday or once in two days.. tapi slalunye i akan layan die gosip la.. hehehe

    okay namee, slmt hari raya...

    ReplyDelete
  40. masa mak abah akak ada dulu memang tak pernah sms diaorg... kalau rindu ke, nak apa2 ke mesti call!

    ReplyDelete
  41. terbalik ngan sy. slalu sy yg text mereka dulu, but i noe they were really bz. its ok wif me. jnji mereka xlupakan kite, dan kite xpernah lupakan mereka . i would b much eksaited if my fon is ringing and their name appeared ! :)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

    ReplyDelete
  42. kekadang kita banyak terlupa perkara penting dalam dunia ini including this case. sepantasnya mereka harus dilayan dengan bijaksana, bukan kerna mereka tlah banyak berbuat jasa kepada kita, malah memang tanggungjawab kita untuk bersikap seperti itu dengan mereka:'D dan jangan jadi seperti kacang lupakan kulit akhirnya. hmm :'(

    ReplyDelete
  43. lebih pentingkan sms / call family.. coz walaupun kita rapat, tapi lebih adalah istimewa di hati..

    ReplyDelete
  44. biasa lahh tu .. zaman kini .. teknologi makin canggih tapi sikap makin ketinggalan .. huhu ..

    if u don't mind like tis plezz :)
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=181912238561433&set=a.173183286100995.46837.165734430179214&type=3&theater

    ikhlas yea :D tengss

    ReplyDelete
  45. blm pernah lg buat mcm tu.. insyaallah x akan buat cam2.. luv my fmily ;D

    ReplyDelete
  46. hye dear, i ada tag u...jemput la singgah,,,:)

    ReplyDelete
  47. teruk kan kita.i kadang2 pun cenggitu.


    http://desagues-desague.blogspot.com/2011/11/selebriti.html


    try visit us

    ReplyDelete
  48. p.s selamat hari raya qurban :D

    ReplyDelete
  49. betul namee. even yaya pun pernah terbuat jugak. rasa rimas bila asyik nak amik tahu pasal kita. tp akhirnya yaya sedar, yaya beruntung ada kedua ibu bapa yang sangat baik dan mengambil berat untuk kebaikan yaya. bersyukur dengan membandingkan diri dengan orang lain yang tak bernasib baik. :')

    ReplyDelete
  50. serious , orang yang ada time kita senang time kita susah hanya lah mak and ayah kita . tapi the most is mak lah . always my mom call me and ask me if me need anything . terharu baca .good girl :)

    ReplyDelete
  51. terasa insaf jugak namee =(
    dulu selalu cm tu gak,
    tepon mak sebab sakit
    sebab susah nak catch study
    wuuuuu

    tapi bile dh dengan kwn2 lupe jek
    aduhai

    sekarang ni dh abis belajo barulah terasa susah nye mereka di sini nak menyara aku di sana
    wuwuw

    insaf2..

    namee! selamat hari raya aidiladha =]

    ReplyDelete
  52. my mum mmg xsuke msj2,,nk wt cmne,,hehehe

    ReplyDelete
  53. Alhamdulillah wat mase ni x penah lg wat mcm tu kat my mum & dad..

    Harap2 x kan penah wat cmtu smpai bile2.. Amin.. :)

    ReplyDelete
  54. Derhaka punye namee.
    Mak ayah aku tak pernah kol aku sbb aku je yg asik kol dorg.baiknye aku

    ReplyDelete
  55. he.eheh..terasa lah post ini.

    I slalu jgk la buat mcmni, reply mesej my mum slalu lmbt gila je... ;p

    ReplyDelete
  56. mmg tak patut buat mk ayah mcm tue..mereka patut di layan dgn lebih baik...

    ~dulu mase zaman study setiap hari mk call..sy pulak seminggu ade lah 2 atau 3 kali jer call.tak patutkn sy..huhu..

    ReplyDelete
  57. aku pun selalu camtu.tapi kadang2 kalau rindu aku jadi baik sikit.belum insaf.

    wuuuuuu

    ReplyDelete
  58. senang call terus mak bapak, sementara boleh dengar suara & tengok diorang lagi.. free video call maaa.. celcom family plan. :-)

    ReplyDelete
  59. p.s namee were that skinny? hmm sama tgi ngan i, but skinny than me.. b4 this, i bnyk mkn, but after semakin buncit ni, selera mkn pun dah kurang.. hmm

    ReplyDelete
  60. benci kalau dengar berita yang anak lupa kan mak ayah..anak buang mak ayah..sebab mak ayah paling penting sebenarnya..so, jangan msj mak camt u..hihihi

    ReplyDelete
  61. benci kalau dengar berita yang anak lupa kan mak ayah..anak buang mak ayah..sebab mak ayah paling penting sebenarnya..so, jangan msj mak camt u..hihihi

    ReplyDelete
  62. syukur, sy x pernah camtu. lagipun jarang sms. call lebih senang, cepat & mudah ^^

    ReplyDelete
  63. alhamdulillah, so far sy tak sampai tahap macam tu lagi. hehe sy call mak hari2 sampai dia tak tau nak cakapape lagi dah :D

    ReplyDelete
  64. elie mmg jarang sms, salu coll je..tp jujur, mak ayah yg mmg rajin coll elie! heee..

    ReplyDelete
  65. mak titew dgn papa titew sukee call jee..untg kan jadi anak dyorg? keh keh keh :P

    ReplyDelete
  66. gile ah...jahat la perbualan rekaan tu kalo betul2 ada anak mcam tu.huhu....tapi baca entri ni terkena batang diung sndri maa.. =P

    ReplyDelete
  67. T_T

    sedih kalo cam nie..
    alhamdulillah, Aien sentiasa call/ mesej ibu bila berjauhan!
    sayang ibu <3

    ReplyDelete
  68. alhamdulillah setakat ni tak lagi buat camtuu ~ sorry kak lame sgt tak onl ni sbb tu x cmnt T_T

    ReplyDelete
  69. time saye study dulu..saye tak pernah main text dgn mak..sebab mak tak pandai nak balas..die reti bace je..selalu text msti die kol je balik nak balas..ehehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...