Tuesday, December 13, 2011

Kawan Lelaki dan Perempuan

Hello peeps..


Perempuan dan lelaki, boleh ke kawan ? Maksud, kalau kau dah ada pasangan istimewa, lepas tu kau nak kawan dengan lelaki/perempuan lain. Boleh ke ? Pasangan istimewa kau tak jealous ke nanti atau tak jejaskan hubungan cinta kau ke ? Kalau orang tanya aku "boleh ke lelaki dan perempuan jadi kawan?", aku kata boleh tapi dengan syarat. Kena lah jaga batas. Kalau kau jenis yang tak jaga batas, memang lah bakal tunggang langgang. 


Cuba bayangkan kalau seorang perempuan yang tak jaga batas langsung dalam berkawan dengan lelaki. Contoh..


Gadis dan "kawan je" lelaki A
Ramah dan berpelukan over mesra sampai nampak cleavage..

Gadis dan "kawan je" lelaki B
Ramah dan berpelukan over mesra sampai nampak cleavage..

Gadis dan "kawan je" lelaki C
Ramah dan berpelukan over mesra sampai nampak cleavage..

Gadis dan "kawan je" lelaki D
Ramah dan berpelukan over mesra sampai nampak cleavage..

Gadis dan "kawan je" lelaki E


Lelaki F ? Lelaki G ? Lelaki H ? Lelaki I ? Lelaki J ? Lelaki K ? dan seterusnya...

End up...
Semua kawan lelaki kau ada gambar peluk mesra kau. 

Kot ada kawan lelaki kau yang nakal, dia forward pada semua orang ? Habis, kalau tunang/bakal suami kau dapat ?
Kepercayaan akan hilang. Sia-sia. 

Dengan semua kawan lelaki pun kau react macam tu. Konon Hollywood lah "alah, kami kawan je".Kalau kawan boleh ke peluk berkepit macam tu, maksud dengan semua pun kau boleh peluk kepit macam tu . Em, lain macam kot even bagi aku kalau lelaki dan perempuan gurau-gurau secara bersentuhan pun aku rasa sedikit lebih dan boleh timbulkan syak wasangka. Main tepuk-tepuk tampar, cubit-cubit, duduk atas riba, bergambar peluk mesra. Memang akan jadi lain macam dan nampak lain di mata orang lain.

Em, ini pendapat aku tapi kalau orang lain rasa lelaki dan perempuan boleh buat begitu dalam berkawan dan pasangan kau cool with that. Why not. Sama je macam kau dah kahwin tapi habit mesra peramah kau dengan opposite jantina still macam tu ? Okay ke ?

Suami kau cubit peha perempuan , okay ? Alah gurau je. Okay ?

Isteri kau pulak main tarik-tarik telinga rakan sekerja lelaki , okay ? Alah gurau je. Okay ?

Hidup ni memang kita bercampur lelaki perempuan. Tipulah kalau kata tak boleh kawan langsung antara dua jantina ni, even kita bekerja pun bercampur lelaki perempuan. Aku pun banyak kawan lelaki tapi kawan gitu je and still ada limit. Bila jumpa hey hey bertegur sapa. Habis studio, habis kelas, habis. 

Lain orang, lain pendapatnya. Ini pendapat aku je, 1cent je. 


"alah, kawan je. gurau-gurau je"

Happy reading and have a nice day..

p/s : btw, gambar tu contoh je okay. 





74 comments :

  1. hukhuk , x de batas bahaya tuu ,mcm2 prkara buruk bole jd

    ReplyDelete
  2. sangat btol!!!pompuan cenggitu nampak sangat....err....

    ReplyDelete
  3. mestilah bf/gf kita kecik hati bila nampak kita mesra2 dengan someone yang berbeza jantina .
    kalau dila pun , memang akan hilang kepercayaan kalau lagi lama bersama dangan dia :)

    ReplyDelete
  4. sokong!! nak berkawan boleh, ramai mana pun takpe... jangan batas pergaulan tu janganlah kan? ingat yang kita tu dah jadi isteri/suami orang..

    ReplyDelete
  5. batas halal dan haram tak jadi ukuran lagi dah..


    anyway suka the last statement..
    p/s: btw gambar tu contoh je okay..

    ye ke contoh?? haha..

    again and again.. THUMBS UP namee :)

    ReplyDelete
  6. boleh je nak kawan..tp jgn le melebih kan..melampau la tu..dah lupe batas ke hape..

    pelik tgk yg cakap "kami kawan je".. tapi react overlimit..apakah?(-_-")

    ReplyDelete
  7. x salahh..but klu dh ada pasangan tu..jga le batas..:) nice information sis

    ReplyDelete
  8. boleh berkawan,janji tahu batas pergaulan...tahu diri sedar diri...tahu malu

    ReplyDelete
  9. Boleh berkawan as long tahu jaga batas sudah lah kann.. -.-'

    ReplyDelete
  10. kalau kawan hanya boleh borak.yg peluk2 apa kes.adehhh~

    ReplyDelete
  11. hehe. .gambar tak ley bla. .setuju && sangat2 setuju. ."kawan jer" dari mulut yg bercakap harus sama dengan "kawan jer" perbuatan. .kan3?

    ReplyDelete
  12. betol... kalau berkawan, akan saling menjaga maruah kawan2.. ni dah menjatuhkan maruah sendiri namanya =p

    ReplyDelete
  13. hohoho. betul jugak. senang cte kalo da ade bf, jgn laa mesra2 dgn org lain yg opposite jantina ;)

    ReplyDelete
  14. hemmm... selalu cakap kat amir, nak berkawan boleh.. nak bergambar dengan supporter perempuan pun boleh.. tp, bukan macam di atas ini.. nak kawan, kawan la.. tp, call tgh malam, keluar berdua is not allowed.. kalau kita nak pasangan kita baik, kita pun kena jadi baik jugak la kan? =)

    ReplyDelete
  15. haha , bahaya kot kalau kawan terlebih rapat dengan berlainan jantina , boleh timbul bnyak kontrevesi antara pasangan ..

    ReplyDelete
  16. dah orang buat 'gambar contoh'.. pandai-pandailah jaga adab, kan dah besar panjang. kan namee kan? :)

    ReplyDelete
  17. berkawan pun ada batas pergaulan jugak..bukannya pakai ada laki..terus nak peluk sana sini kan..hik3=)

    ReplyDelete
  18. some ppl said;man and woman can never be friend.hmmmm...

    for me,it depends.it is abt how to set the limit between u and ur friends.kalau betul2 nak jd kawan,kawan je.but if sebaliknya pon,biar je la.haha. ;p

    ReplyDelete
  19. "ala kawan je, gurau je." kalau 100 org buat benda sama, aduhai dunia..rosak.


    entry tersedak dan tersedar best! :)

    ReplyDelete
  20. lelaki jarang yang berniat baik atau jujur bila berkawan dgn perempuan jauh disudut hati ada syaitan...

    ReplyDelete
  21. bg akak x kisahlah berkawan ke berteman tp mesra ke dgn sama jantina ke lain jantina kena tahu jaga batas dan pergaulan..islam pon dah ada garis panduan kan..ikut jelah..insya-allah selamat dunia akhirat..

    ReplyDelete
  22. Ha update pun blog kau.
    Hilang nak kawen ka wei? haha

    Aku ramai gila kawan.. baik lelaki mahupun perempuan. Dah nama pun kawan takkan nak end up dengan syg2 kot.

    Sebab itu aku, beraku kau ja dengan semua orang.

    ReplyDelete
  23. nak kawan tuh tak salah..tapi ada batasnya..nak2 plak dah kawen, tunag, bercinta bagai..haahhh, kan mendapat..open tuh open jugak, tapi adab tuh kena ada..

    akak ni ha, dah kawen, dah ada anak, tapi still berkawan ngn kengkawan lelak., tp, akak ttp kena minta izin ngn suami sblom melakukan apa2 aktiviti luar ngn kawan lelaki tuh, selagi beliau tak melarang, akak akan kuar jenjalan ngn depa..kalau dah larang, baik duk umah.

    laki nih ada banyak kategori..dpt yg jns cemburu atau kaki pukul..rasa2lah, baik toksah wat giler..toksah nak open sgt..kalau takmo, rasa terkongkong..silalah mencari pasangan lain, pasangan yg kurang cemburunya, tp bukan bangang sikapnya..mksudnya, kalau dah kurang cemburu nih , kekadang depa nih ada maksud lain..cth...rasa baik tak kasi cth..kang ada yg kena maki plak akak nih..

    tapi tak sumer laki begitu yer kawan2...sb laki akak pon kurang cemburunya..cuma kena ada rasa percaya mempercayai..tu ja..

    ps: sy yg suka merepek sambil makan kerepek..lalla~~

    ReplyDelete
  24. dah mesra sgt memng tak laa
    "kami kawan biasa je"..puiii...
    nak cver dgn pkwe makwe leteww~ hahaha :P

    keh keh keh :P

    nice namee :)

    ReplyDelete
  25. tak mustahil ada yang boleh

    tapi...




    banyak tak boleh dari boleh :)

    ReplyDelete
  26. setuju...nak kawan lain jantina ni kena ada batas coz kalau mesra lebih2 nanti tak mustahil ada perasaan lain pulak wujud (ye ke?)

    ReplyDelete
  27. totlly agree...kalau sy, tak setuju kot kwn smpai mcm tu sekali...ape kes..

    ReplyDelete
  28. Alaaaaaaaaa...kawan jew pon..

    kalau awek sm lah macam tu, dah lama dah sm tinggalkan..mana leh share2 ngan owg lain kasih sayang tu..

    hai namee..dh kembali yew...:D

    ReplyDelete
  29. kalau nak kawan tu biarlah berpada2..jgn nak over2..jgn smpai timbul gelaran teman tapi mesra sudah le..

    ReplyDelete
  30. kwn perlu ad btas nya..eh gmbr sper tue #kbai..haha

    ReplyDelete
  31. i agreed. most importantly dalam intercommunication is have to take good care of interactions and manners with the friends. if those are perfect done by you, it doesn't be a matter at all..jangan menyusahkan masalah yang senang diselesaikan. yap? :)

    ReplyDelete
  32. biasanya bila dah kahwin, secara tak langsung hubungan mesra tu akan berkurangan sebagai menghormati kawan yang dah kahwin..

    sanggup ke tengok suami pegang bahu perempuan lain dan begitu jugak sebaliknya..

    kenalah jaga batas-batas pergaulan, kita masih kekal dan kaya dengan adab ketimuran..

    ReplyDelete
  33. syabab ase bek kawan same jantina je ko nk peluk ke nk cubit bagai pon isteri ato suami xmarahnye.. usually without u realising it perhubungn korg berlainan jantina as fren after each other get married leh mendtgkn fitnah sbb mesra bukan men..yelah sowg suami org sorg bini org yup u ugyz bff but kalo rpat sgt xcian ke suami or isteri yg sepatutnya dpt kasih syg yg lebih dr kalian..ehhmmm renung2kan n selamat beramal..hehe

    ReplyDelete
  34. nak berkawan kenalah jaga batasnya

    ReplyDelete
  35. aik macam kenal je gambar tu^^


    entah la namee. semua org nk jdik holywood sgt..

    ReplyDelete
  36. x boleh2..x boleh..jaga batas sudah..

    ReplyDelete
  37. HAHAHA..sangat lawak gambar tue. melampau r kalo da peluk-peluk.tapi kata member :D

    ReplyDelete
  38. sebab tulah Islam membataskan pergaulan antara lelaki dan perempuan,kerana yang ketiga diantaranya adalah syaitanirojim...hehe...

    ReplyDelete
  39. kakak , nice entry . yeahh kalau dah bercinta , berkawan pun dah kena ada batas . tapi kadang2 kan , kadang2 lah , orang sanggup buang kawan demi kekasih . haha kbai :)

    ReplyDelete
  40. kakak , nice entry . yeahh kalau dah bercinta , berkawan pun dah kena ada batas . tapi kadang2 kan , kadang2 lah , orang sanggup buang kawan demi kekasih . haha kbai :)

    ReplyDelete
  41. tak paham nape ada girls yang bole bertepuk tampar dengan boy. tak rasa malu ke?-_-"

    ReplyDelete
  42. hmm..nak berkawan x salah..tp biar ade batas..huhuhu..

    ReplyDelete
  43. kawan kita melambangkan siapa diri kita , sebab tu lah kena hati hati bila pilih kawan .

    ReplyDelete
  44. x boleh.. x bolehh =_=
    kena kawal, ~


    yg serik bengang utk sebab kurg lebih seperti ini ,

    Fahmi Mahat

    ReplyDelete
  45. kdg2 kita mmg tak perasan ape yang kita buat tu snanye salah.. hu2

    ReplyDelete
  46. hahah nice lah namee,,
    even kawan baik sangat pun x la sampai nampak cleavage kan..
    lame namee hilang hihi

    ReplyDelete
  47. pokok pangkalnya jaga batasan dan sedar diri... sedarlah lelaki tu dah berpunya, dan lelaki tu pun sedarlah dah dipunya.

    ReplyDelete
  48. batas tu penting. bukan saja keluarga boleh runtuh, agama pun runtuh.

    huhu:)

    ReplyDelete
  49. ni ha, akak tulis entri ni khas tuk cik namee..akak igt cik namee dah baca, rupanya blom..akak dah jpa videonya kat u tube..baru lagi beliau masukkan..hehhe..layan la kalau tak busan..


    http://cintazulaikha-ummi.blogspot.com/2011/12/peta-2010-aswarakomposisi-ayob.html

    ReplyDelete
  50. *tambah sikit lagi

    alaaa.. normal la tu..

    ReplyDelete
  51. boleh je kawan tapi jangan nak tooo over reacted la. aisy. kan??????????

    ReplyDelete
  52. Letakkan agama di depan. Insyaallah semua akan terpelihara..

    ReplyDelete
  53. pendapat saya: boleh tetapi ye batasan agama kena jaga plus bf tu tolong lah jgn cemburu tak pasal2. ada yang kwn baik dari sekolah lagi, tp bila tbe2 girl tu ada bf, dia taknak bg kwn dh. sedih kan. memang la setiap persahabatan tu payah nak maintan tp atleast biarlah clash tu dgn cara yang baik. bukan sebab bf jelez. sangat tak berhati perut.

    ReplyDelete
  54. fuhh jauh2 la dari orng mcm ni..cukup2 la dosa masa lampau, nak berubah kepada yang lebih bagus.. :)

    tp tu la, diorng buat bnda2 mcm ni, tp ada yg solat tak tinggal, so mcm sia2 pulak solat kalau buat bnda mcm ni kan

    p.s untu satu jangkamasa, mungkin zuan akan kurang blogging sbb busy dgn study...

    ReplyDelete
  55. Namee, u r in my list. mintak maaf kalau tersalah komen.

    http://cemmomile.blogspot.com/2011/12/05-blog-wanita-pilihan-ku-2011.html

    ReplyDelete
  56. "kawan" tu cuma alasan depa je supaya boleh berhimpit2 tanpa batasan.

    ReplyDelete
  57. sangat jauh dari ajaran Rasulullah :)

    ReplyDelete
  58. sebat je bontot pompuan perangai cenggini. kalau ade bf/suami boleh terima, serius dayus. huh T__T

    ReplyDelete
  59. woah! rasanya takat amek gambar, boleh saja! tapi kalau dah cuit sana sini, tepuk tampar sna sini..lain dah tu! dan kalau husband main tepuk tampar paha pompuan lain, memang siiap laa!

    ReplyDelete
  60. tak semua benda bole dibuat gurau kan ?

    ReplyDelete
  61. bagi wan, dalam perhubungan suami isteri dan gf/bf.
    tak perlu ada kawan untuk beramah mesra.

    hehehehe.

    ReplyDelete
  62. dalam hidup kita ni semua ada batasan.. bukan setakat batasan sesama kawan je.. pasangan kita, parents.. adik beradik and ramai lagi.. kalau takde batasan mau tunggang langgang hidup.. huhuhu

    ReplyDelete
  63. i really kenot go with le type of girl yang NAK bermesra dgn lelaki lain even dah ada pasangan . dah pulak tak suka digelar sombong . well i rasa perempuan harus sombong bila dah ada pasangan . bukan sombong pon. nak berkawan kawan jelah tapi takperlu sampai mesra . islam sendiri suruh perempuan tak melayan lelaki dengan mesra .

    ReplyDelete
  64. perempuan dgn lelaki patut ada batas.tapi biasa la bila org tak tau jaga batas.jadi la "kawan je" tu.;)

    ReplyDelete
  65. setuju sgt..plik kdg2 ble dorg xrety jge bts prgaulan..xtkut ke what hppen in future..? hmm

    ReplyDelete
  66. mmg over la kalau kwn pon berpeluk-peluk sampai. ape je specialnya suami nanti kalau mcm tu kan.

    tapi pengakuan jujur dan ikhlas sy kn, ssh nk cr kwn lelaki yg mmg niat dia nk kwn je. sbb slalu kalau da ade bf, nnt mereka ckp mcm nnt bf mrh pulak. sikit2 nk membangkitkan psl bf. taktahu apa tujuan. kalau xde bf pulak, mulalah mengorat. sy tnye kwn laki sy, die ckp tu maknanya dorg brkwn sbb nk ngorat. mmg xde yg nk kwn sbb nk kwn. payah. dah. sy pn xphm nk explain cne. hee. tata.

    ReplyDelete
  67. nak moden boleh..tp bkn moden pada pergaulan..lelaki dgn perempuan still xleh bermesra2..jgn smpai nmpk murah sgt..

    kawan tu kawan jelah..tp xyah la 'memberi' semua ;p

    'konon hollywood lah' - hiks! :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...