Wednesday, December 21, 2011

Taxi

Hello peeps...

Aku : Uncle, komuter station..

Uncle taxi :RM15. RM15.

Aku : Ure not supposed to haggle the taxi fares lah uncle. Itu taxi meter kan ada. haa uncle.

Uncle taxi : Aiyo. Sudah rosak lah. (sambil buat muka kesian)
Aku : Em yela. Okay. 

Sampai destinasi...

Uncle taxi : RM15

Aku : (hulur RM20 )

Uncle taxi : Uncle takde duit kecik lah. RM15 takde ke adik ?

Aku : Hmm, takpelah. Saya pergi tukar duit jap.

Uncle taxi : TAK BOLEH. Nanti u lari tak bayar. (sambil locked the door )

Aku : Habis tu macam mana nak tukar duit ?

Uncle taxi : ..........................

Aku : .....Takpelah. RM20. rezeki uncle agaknya.

Padahal aku nampak duit seringgit berkeping-keping dia ada. Dia taknak bagi. 

Selalu kalau naik taxi, harga tambang ditetapkan oleh taxi meter. Maksud, patutnya kena pakai meter taxi tu tapi selalu aku naik taxi mesti driver taxi tu nak haggle the taxi fare. Memang banyak pemandu taxi yang lebih suka letakkan harga tambang instead guna taxi meter. Memang selama aku naik taxi, selalu sangat diver taxi tu nak haggle taxi fare.

Lepas tu selalu sangat alasan takde duit baki. Bukan berkira tapi sepanjang aku naik taxi, macam tu lah trend nya. Kalau tambang taxi RM40, kau ada RM50, keep the change lah RM10 lagi. 

Cara cari duit lebih agaknya. kalau pakcik-pakcik yang bawak taxi, kita rasa kasihan lah jugak. Kalau yang muda-muda buat macam tu memang over lah. 

Happy reading and have a nice day..




71 comments :

  1. tula psl kan? mmg la dah name pun rezeki.. tp kalau smua dok buat cmtu.. ape cite lak ngan 'rezeki' org yg membayo nye? *dunia dunia*

    ReplyDelete
  2. namee, farhah pn penah kena mcm tu.. ade meter tp tak nk guna.. padahal amount yg nak dibayar sikit je tp yg dimintak nye melebih2 lak.. dah la melayu..haih..tipu bangsa sndiri lak tu..T__T

    ReplyDelete
  3. mengada tuu..haiihh! tak ptut sbnarnye..

    ReplyDelete
  4. so far lynn tak pernah lg la mcm ni. dan kalau diberi pilihan utk pilih public transport,taxi will be my last choice!haha

    ReplyDelete
  5. tangkap je gambo lesen pendaftaran diorang. sure pas tu nak ke tandas pun dia tunggu!

    heheh.

    ReplyDelete
  6. hehe. usj pegi komuter mmg diorg xnak guna meter.

    ReplyDelete
  7. ish tak patutlah pakcik tu buat camtu, kalau nak cari rezeki pun agak-agaklah... kalau dia buat kat 10 orang dah berapa dia untung!

    macam-macam kan?

    ReplyDelete
  8. ehmm... syabab selalu mek teksi bila terpakse jew.. memg xkisahlah harga bpe janji smpai destinasi..hehe

    ReplyDelete
  9. selalu gak kena macam tu. kadang-kadang siap gaduh lagi ngan driver taxi. aku cakap je, banyak taxi lain pakcik. bukan pakcik sorang je yang ade taxi. geram punya pasal sebab dia tak nak pakai meter. huhuhu.

    ReplyDelete
  10. Rezeki tak berkat kalau Islam, lepas tu bagi anak bini makan, ha, elok la tu... Lepas tu anak perangai tak elok, diri sendiri yang susah, tu belum soal Munkar Nakir, renung2kan dan selamat beramal ;)

    ReplyDelete
  11. rezeki tak berapa nak berkat kalau buat cam gini... harap2 teksi driver kita lebih beramanah

    ReplyDelete
  12. kalau anum comfirm x nak naik
    x guna meter

    ReplyDelete
  13. Dulu selalu jugak terkena cam gitu -.-'

    Lagi satu Namee,sepatotnya bila penumpang naik waktu malam(selepas 12tengah mlm) pemandu teksi kena bagi diskaun 50% taw,tapi yang banyak buat sekarang bukan bagi diskaun tapi caj double dari tambang sebenar -.-'

    ReplyDelete
  14. haha. dian pon penah kene camni.

    penah sekali dekat lrt. dian nk balik rumah. selalu naek teksi tu dalam lime ringgit but die nak cas rm15 i was like? ha? bia btol? mahal giler? die siap cakap ohh pakcik kire kepala,sorang 15 rgt (mase tu ade 3 org). giler ke ape? means da 45 ringgit. dian marah. pakcik giler ape kire kepale? taxi ape ni? tros bla n amik teksi lain n hanye bayar rm5 je. haishhh. melampau taxi skrg.

    ReplyDelete
  15. tak pernah kena mcm ni lagi

    tp entah la pakcik2 teksi ni., keegoan pun tggi..

    lagi satu bau ketiak selalu busuk, bukan niat utk menghina tp mereka tak muhasabah diri..

    tak semua, tapi majoriti.

    ReplyDelete
  16. dulu masa ayie tak ada motor selalu jer kena situasi yg sama macam ni...bayangkan hari2 pergi kerja jumpa dgn pemandu teksi lain2,tp situasi ttp sama macam namee kena...jenuh rasa...=='

    ReplyDelete
  17. oooo...begitu treat diorang yer...kena hati2 la lepas ni kalo nak naik taxi...kena pecah duit dulu....

    ReplyDelete
  18. saye rase la kan, ni pndpt la...tak kira la u are pakcik, or org muda, or sape je pun.. just be honest.. mmg susah la sikit, tp bile kita jujur ikhlas, kita akan rasa tenang. biorpon duit kita ciput.

    tipu tu kolo org tatau mgkn slmt la, ini org tau..

    ReplyDelete
  19. sm selalu gak naik taxi.. tapi diowg x penah guna meter pon kadang2 rasa macam x logik jew harga yg diowg letak tu...tapi nak wat cmne kan..kalau terpaksa naik gak.

    ReplyDelete
  20. kadang2 tak semua yang macam tu. tapi tulah. sebab sorang habis yang lain :)

    ReplyDelete
  21. eiii kejinya... kalau muda tak pe lah lagi sbb xde akal dan nakal.. ni dah tua... ishh. azza tak pernah guna lagi. sen sen diorang halal kan je.

    ReplyDelete
  22. ishhhh!! tak patut la camtu.
    tu yang jadi tak berkat tu ambil kesempatan bila org tkde duit kecik. Len kali nak naik teksi kena tukar duit awal2 lagi...begi duit syiling jekk hohoho

    ReplyDelete
  23. you tak amek number taxi and buat aduan sns ke apa ke namee? melampau kan dorg, ambil kesempatan.

    ReplyDelete
  24. kita phm diaorang nk cari makan..tp kita sbg penumpang pon bkn cop duit kan namee..

    ReplyDelete
  25. kadang2 pakcik taxi ni tak boleh percaya jugak namee..tapi kalu tgk yg tua2 ni, kesiannya lain macam sket..ada duit baki, suruh dia simpan je..tapi yg muda, mmg tak boleh blah la kan..kadang belakon je dorang.. huhu

    ReplyDelete
  26. normal la 2 .
    dh penah kene dh . dorg kdg2 saje je sbb nk masuk poket sikit . sabar je la =)

    ReplyDelete
  27. blm penah kna lg la mcm ni..

    kalau awal2 dia xnak guna meter mmg xkan nek dah...tak le caye driver kat kl ni.huhu

    ReplyDelete
  28. sampai mcm tu skali uncle taxi tu.. hmm rasa2 halal tak pendapatn dia klu dia buat mcm tu?

    ReplyDelete
  29. SAYA LAGI KESIAN t_t TAK SAMPAI LIMA MINIT JE BAWAK NAIK TEKSI , KENA TAMBANG RM8 RINGGIT . MENYIRAPPP

    ReplyDelete
  30. hye kak namee :)

    taxi ? err , my last choice !
    pnh kena aritu masa kat penang perjalanan amik masa dlm 5min je pun , nak jln kaki blh tp dh lewat mlm sgt so terpakse amik teksi. caj rm15 ! teksi buruk dan lama pulak tu , budi bahasa pun takde nak sound2 kite pulak. egrhh GERAM !

    ReplyDelete
  31. kite cepat kesian dekat orang . tu pun satu hal jugak . kenapa tak suruh pak cik tu pergi tukar kan ? hihi

    ReplyDelete
  32. Aku pun pernah kena paw jgk. alasan tak diterima dek akal.

    ReplyDelete
  33. Tak pernah kena lagi, memang tak suka naik teksi ni. =='

    ReplyDelete
  34. sy penah kene sampai 40 inggit..die ofkan meter..dem betol

    ReplyDelete
  35. namee, kite jarang naik teksi tapi memang takut ngan kl. i dont know why it seems that kl is full of foreigners sampai rase kat negara asing. i hate it when the people yang immigrant take advantage on the local. huhuhuh

    ReplyDelete
  36. kalau dia tak bagi i klua taxi, i cakap. cmne ni pakcik, saya tak halalkan baki ni. pakcik nak makan duit haram ? wakaka

    ReplyDelete
  37. people nowdays nak untung je keje. thats why i like to take bus more than taxi. memang sesak sikit (saya lelaki so no prob kalau berhimpit2 ni, kalau perempuan xtaulah)tapi sgt jimat:)

    ReplyDelete
  38. sedih* tengok pakcik kebulur duit.

    dah tua2 pun buat hal lagi.

    ReplyDelete
  39. melampau sangat..mungkin kerana Namee perempuan dia buli ikut suka hati dia...

    ReplyDelete
  40. masa kat Johor dulu selalu naik teksi, tapi RM5 je.. hehe... dorang memang tak guna meter tu.. kalau guna agaknya tak sampai RM3 pun..

    ReplyDelete
  41. http://wanwidget.com/
    saya dah lama sangat x naik teksi, so x tau harga dankeadaan teksi berapa sekarang

    ReplyDelete
  42. haih tak berkat laaa rezki kalau mcm tu. pakcik pakcik..

    ReplyDelete
  43. lepas ni kalau dia taknak guna meter, amik je teksi lain.. dalam masa yang sama boleh buat aduan.. memanglah kesian tapi cuba bayangkan dengan mudah dia boleh dapat duit kalau nak menipu dengan cara halus macam tu..

    5 ringgit tu boleh belanja makan tengahari kat opis.. :(

    ReplyDelete
  44. i feel you :( i dgn my sister kena charge smpy rm35. sdgkan kat meter baru rm8. penipu!

    ReplyDelete
  45. nak kesian sangat pun susah jugak. dalam sehari berapa org pulak pakcik2 ni nak buat muka kesian. confirm ramai terkena. hmph

    ReplyDelete
  46. aku dah komen ke belum ni...konpius ler...keh3

    ReplyDelete
  47. tak pernah lagi kena situasi macam ni.Hey dear.Sorry sebab lama sangat tak drop any comment at this blog.Kekangan masa mengatasi segalanya.Insha Allah if ada masa kelapangan i will drop by, read every single entry and comment or perhaps sharing my point of view right.Sekarang dah masuk minggu kelima and lots of assignment need to be done.haahaa.Btw take care sayang! :P

    ReplyDelete
  48. dkna jarang naik teksi dan memang takut nak naik teksi :)

    ReplyDelete
  49. sakit hati kalau ade pemandu teksi mcm ni. pernah kena. poyo betul -.-

    ReplyDelete
  50. wahhhhhhh gitu pulak , kesian namee.. bytheway hati2 ya naik teksi sorang2 :)

    ReplyDelete
  51. kadang2 pak cik teksi ni amik mahal kan..kadang tu tempat secoet je pon..harga mahal gile..bile dh malas nk bertekak...layankan jela..hahaha...pandai yea trick pkcik2 ni..nk keep the change..ahhaa

    ReplyDelete
  52. tak semua pemandu teksi gitu.
    untung2, bual2lah dengan dia, time naik.

    minta kad contact dia ke, buat kawan, manalah tau dpt murah.. berkali2.~ :P


    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  53. Haha =D Biasanya kalau macam tu , wani takkan naik =/
    That's not fair. Minyak bukan habis pun -_-"

    ReplyDelete
  54. aiyoooooo, phn jpa jek pakcik cenggini dulu..nak marah kang pakcik2..tapi duet dlm beg tgl yg ado ja..alamatnya mmg lah melayang..dah rzki pakcik tu kot bak kata cik namee..tp tak patot kut wat cantemer cenggitu...hamba ni student lagi time tuh, harapkan duet yg sejemput ja tuk idop..tp ttp terkena..naseb2..

    ReplyDelete
  55. biasa mcm tu .. pernh jugaa.kena mcm tu tapi fight juga dpt baki saya hueh9898

    ReplyDelete
  56. i've never met uncle taxi seperti ini. sounds bad, tapi apakan daya, he has to behave like he does to u demi mencari rezeki lebih dengan bermacam2 alasan! :') arisha jarang naik teksi klo kemana2 and it depends actually. kekadang seronok naik angkutan lagi klo di jakarta while having sight seeing! ;))

    ReplyDelete
  57. ..mungkin next time boleh bwak duit tabung syiling sen sen kasi pada driver yang poyo sgt tu..

    ReplyDelete
  58. tak patut. tak patut.

    tapi bukan kita boleh buat laporan ke untuk teksi yang tak nak pakai meter ni. ugut je pak cik tu, cakap nak buat laporan :P

    ReplyDelete
  59. lame dh x naik teksi ni sebb dh x dok u,hehehe..
    kalau x kene paw sokmo dgn pokcik2 taksi ni
    kat johor dulu pon cenggitu
    cm x paham, pandasi berubah2 plak tambang nye padahal dok gi mari g mari tempat yg sama
    hadoiiiii..
    sabor jeklah...

    ReplyDelete
  60. kalau ari2 mcm ni,tokeh balak pun boleh bangkrap..hehe

    $follow sini^^5182

    ReplyDelete
  61. yana pun banyak kali terkena :'(

    pakcik taxi kejam kejam kejammmm... uhuuuu

    ReplyDelete
  62. sy pun pernah jugak jumpa teksi yg macm nie..
    cekek darah dan mintak bayaran mahal..
    ~kalau ujan atau jalan jem lagi lah charge dia tinggi...(~,~)

    ReplyDelete
  63. tang kita keep the change..tang dia klu tambang rm 5.20, nak jgk 20sen tu..sabar je la..

    ReplyDelete
  64. dekat shah alam pon. selalu mcm da fixed kalau nak pergi mana-mana pon. pdhal kena guna meter patutnya or kita boleh report tak silap kan. tapi yg takde change tu taktahu pulak. sy pon jarang naik taxi, so tak pernah mengalami lagi. jht kot kalau mcm tu. bkn mslh berkira tak berkira, kalau sy, mmg berkiralah. kite lah bankrupt kalau semua pon xnk berkira mcm tu. okay, sy jht.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...