Monday, January 23, 2012

"Anak Mak" aka "Momma's boy"

Hello peeps..

Tahu "anak mak" aka "momma's boy" ? Yela, semua orang ada seorang mak yang melahirkan kita tapi istilah "anak mak" yang aku maksudkan ni adalah budak lelaki dewasa yang terlalu berkepit dengan sampai tak jadi seorang "lelaki", semua benda nak harap kat mak. 

Kebanyakan perempuan memang rasa fobia gila dengan "momma's boy" ni. Nak tahu kenapa ? Banyak sebab nya tapi aku bagi beberapa points lah yang buat kan sikap "momma's boy" yang akan mendatangkan masalah..


Baca dari kiri ke kanan...

1) Suka membandingkan


Bila berkahwin dengan "anak mak", "anak mak" ni mengharapkan pasangannya sama dan sebijik macam mak dia. Cara masak, cara kemas rumah, cara lipat baju, kalau boleh segalanya perlu sama dengan mak nya. At last, perempuan juga yang merana dan banyak kecik hati sebab asyik dibandingkan je. Manusia mana yang suka dibandingkan dan tak boleh jadi diri sendiri. Kena jadi mak dia pulak. Tak salah jika perlu jadi macam mak dia tapi at least berilah peluang pada seseorang tu untuk buat sesuatu ikut citarasa dan gaya sendiri. Kalau samakan fizikal, lagi lah tak boleh. 

2) Tak matang


Sifat suka menyalahkan orang dalam semua hal. Yela, bila manja dan selalu mengharapkan mak, inilah jadinya. Pantang ada masalah, mesti gelabah tak tahu nak settle sendiri. Bila ada masalah, menyalahkan orang lain. Susah kalau lelaki tapi jenis yang takut dengan masalah even masalah yang remeh. 


3) Manja dan kuat mengadu


Semua benda pun nak mengadu bila rasa tak 'puas hati'. Bagi aku, kalau dah jadi suami isteri tu kenapa nak mengadu pada mak lagi. Macam meluaskan masalah je dan burukkan isteri sendiri. Tak pasal je hubungan menantu dengan mak mertua pun jadi dingin. 


4) Tak boleh berdikari


Contoh situasi...
Bila ada interview, tanya mak. Tanya mak, nak jawab apa. Memang tak boleh berdikari langsung. Nak usaha untuk study pasal interview pun malas. Semua nak harap pada mak. 


2nd example
Sekecil-kecil keputusan pun nak tanya mak. Ada jugak mak yang rimas kalau ada anak yang tua tapi manja tak tentu hala. Sangatlah tak matang kalau tak boleh buat sendiri. Ini bukan minta pendapat tapi memang mengada. 


Not to say, all of em yang macam tu tapi mostly lah. "Anak mak" mesti ada ciri-ciri yang aku sebut tu dan salah satu punca masalah juga. Taat pada mak dan "anak mak" itu beza ye. Dah jadi tak adil pada isteri pulak dan aniaya. Entry aku ni bukan lah cakap anak lelaki kena derhaka tapi kena balance lah. Ye tak ? Pendapat aku je, masing-masing lain pendapat. Abang ipar aku, anak mak jugak tapi takde pun ciri-ciri di atas pun. Sendiri pandai balance.


"Kalau kau berkahwin, tapi mak kau yang tadbirkan alam rumahtangga kau..baik tak payah kahwin"


Happy reading and have a nice day..


p/s : btw, sorry character mak dia tu pelik je nampak. sebenarnya mak nya pakai selendang berlian blink-blink macam Dato Siti ni haaa..
tudung nampak jambul. baru nampak macam mak datin uols. 



10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


79 comments:

  1. lawak tgk kartun agry bird tu hik hik


    sbnrnya dlm hal ni sbg mak kita kena pndai didik lah spy anak lelaki kita nnt x jd terlalu bergtg pd kita..

    ReplyDelete
  2. hahha trselit gak tu DSN..anak mak ni kbyakannya manja..

    ReplyDelete
  3. setuju! kdg2 tu lelaki yg anak mak nie yg demand lebih2 mgalahkan perempuan.. -_-"

    ReplyDelete
  4. yup . 'anak mak' ni menakutkan je -.-'

    ReplyDelete
  5. pertama sekali nak gelak pasal tudung nampak jambul tu...kelaka sangat okey..hihihihi

    dan yg kedua,mmg betul tak best la kalu dapat anak emak yg camni...
    bukan xleh nak jd anak emak..tp bila dah kawen tu,rasanya tak perlu nak bdingkan mak dan wife...

    kalau tak,camnilah..macam2 masalah timbul.......

    ReplyDelete
  6. Hahaha, one more kalau jadi anak mak, semua kena ikut mak. Nak mentadbir rumahtangga sendiri pun harapkan mak. Baik takyah kawen. XD

    ReplyDelete
  7. anak mak nie sllu msti mak dia cerewet truk

    ReplyDelete
  8. betul-betul..skrg rmai lelaki cmtuh.
    tak malu tol dah kawen pun wat perangai.

    ReplyDelete
  9. kahkahkah,pandai ko edit angry bird.kehkehkeh

    ReplyDelete
  10. xsalah aku dosa bandingkan isteri dengan mak... tu ssh jd ank mak ni. klu khilaf betulkan. :)

    ReplyDelete
  11. Hahaha... Lawak2.

    1- As for masakan, memang selalunya laki nak yg blh masak macam mak diorang. Sebab tu kene belaja masak dpd mak mertua eventhough kita ni dah pro masak. haha...

    2- As for samakan atau bandingkan isteri dengan mak. Xpe lagik. Xboleh samakan fizikal isteri dgn mak, jatuh hukum nanti. =)

    Last part sgt sesuai! Mak datin tuu... hehe

    ReplyDelete
  12. hik3 =D betul tu. anak mak ni kadang2 merimaskan..semua nak perfect..hehehe~

    ReplyDelete
  13. haha

    good point!

    no 1 dan no 3 tu pada pendapat saya adalah masalah yang sering terjadi.

    ReplyDelete
  14. good thought you got there miss~!

    btw, lawak lah namee, tgk angrybird boomerang ijau tu. :D

    ReplyDelete
  15. Gelak okay i tgk characters tu semua haha. tapi situation tu i setuju sangat. serious kalau boleh mintak dijauhkan la jodoh dgn 'anak mak' tak sangguppppp. huahuaaa

    ReplyDelete
  16. hahaha point yg menarik & saya setuju :)

    ReplyDelete
  17. heheheh. owh i really want to avoid momma's boy :D

    ReplyDelete
  18. HAHAHAHA.. angry birds! tergelak2 i baca entry nih. good job namee. love ur blog. :)

    ReplyDelete
  19. akak memang tak suka anak mak ni... sikit2 nak ngadu ngan mak!

    ReplyDelete
  20. mmg ssh kalau berkahwin dgn ank mak ni..tapi, kdg tu ikut mak dia jgk la..dah kalau maknye pun melayan je perangai anak dia tu, mana la tak menjadi2..at least, sbg mak kne nasihat, "Mmg la tak sama mcm mak sbb dia bkn mak."
    Ha, ckp camtukan bagus... :)

    ReplyDelete
  21. ermmm.... the best character mom's boy.. hehehe

    ReplyDelete
  22. Memang teguran power. Rasanya memang ada orang yang macam ni cuma yang betul2 annoying kalau jenis yang 100% anak mak.. Senang kate kalau mak dah tak ada pun, still ciri2 kat atas tu ada tapi orang macam ni kene kasi support untuk ubah jadi lebih baik since kita tak tau sejarah hidup diorang yang buat diorang hidup sebagai anak mak.

    Entri menarik: Bagaimana buat duit dengan fanpage Facebook?

    ReplyDelete
  23. namee akhirnya ada entry baru,hee..bab no 1 tu tak bolehlah kalau makan nak banding2,bak kata orang kalau makan sedap kena puji,kalau tak sedap diam@angguk jer..hati isteri kena jaga baru harmoni rumah tangga...yang lain2 tu kalau semua nak tanya kat mak,agak tak matang,hehe...hilang peranan isteri dalam rumah tangga,semua kat mak jer,huhu...

    ReplyDelete
  24. betul apa kata kak namee tue..
    kadang2 sampai tak larat nak layan karenah anak mak neyh..

    hihi.. kelakar la karektor mak tue.. ada gaya siti.. hihi :)

    ReplyDelete
  25. hahahaha sangat best, lagi satu perangai mak sikit2 mak sampai topup pun minx mak .. lelaki kot ...

    ReplyDelete
  26. muahahahah...saya pernah dapat kot kawan mcm ni...nahhhhh same kot...:DD

    ReplyDelete
  27. hahahahaha... lawak la tudung mak dia tu.. hheehehe..

    anak mak ni fikiran memang tak matang.. susah nak matang.. huhu

    ReplyDelete
  28. tang masakan tu kan. kalo dpt laki cmtu (anak mak) rasa nak sound gini. "dahtu air tgn aku tuk anak aku, dan kau bukan anak aku. kau nak sama mcm mak kau, pergi makan umah dia arh" hahahahahaha emo emo esok exam hehehe

    nice view btw :)

    ReplyDelete
  29. haha, sempat lagi ye. btw, all of that is true =)

    ReplyDelete
  30. hahha....

    ada anak mak yang nak pegi dating pun suruh mak temankan...kesian la sapa yg jd gf dia....

    ReplyDelete
  31. harap2 'si dia' bukan 'anak mak'..hihi

    ReplyDelete
  32. kah kah kah..
    sempat lagi siti kena perli..

    kalau mak yang manage rumah tangga anak, memang haru jadinya nanti..

    ReplyDelete
  33. Namee:Saya ada kawan jenis anak mama.Its so annoying bila setiap kali dia nak keluar dia mesti mtk permission.Nak buat decision and beli barang semua kena tanya mak.It's not so awesome bila terpaksa berjalan dengan with this kind of this boyfriend.Really true then. :))

    ReplyDelete
  34. hahaha..
    agak menarik style MAK bertudung tu..

    btw, mmg slalu laki eh jd anak mak?
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  35. haha. part tudung berlian yang takle blah tu.

    ReplyDelete
  36. haha nice...~ kot dpat yang anak mak nt MAMPOS la... haha

    ReplyDelete
  37. setuju sgnt dengan entry ni..

    nak share dekat fb ea..hehe

    ReplyDelete
  38. keh3..angry bird jugak yg jadik mangsa..alhamdulillah,stakat nie si "dye" bukan la sebegitu wlaupown dye anak bongsu..sangat berdikari..=)

    ReplyDelete
  39. ok je kalau anak mak.

    yg tak okay bile terlampau over smpi aniaya isteri. hee..

    my bf pon anak mak. tp ok lagi. hehe

    ReplyDelete
  40. batul kata kamu tuh.
    kekadang semua keputusan nak tanya mak..sikit2 mak..nak buat itu ini mak..pdhal isteri ada nih.

    kalau blk rumah mak die pasti nak lebih..blk rumah mertua jarang sekali lah.

    ini yg selalu hal rumah tangga ibu bapa suke masuk campur sekali. konon nak tolong anak selesaikan masalah.tp menghancurkan lagi ada lah.

    syikur alhamdulillah walaupun suami anak bongsu tp tidak dikatakan "anak mak"

    :) nice n3 dear!

    ReplyDelete
  41. hehehe..awak kartun tu..

    yang nie memang anak mak teruk kut..semua nak tanya mak...adess..penat lah macam tu.. sampai bila2 pun x kan taw erti susah..

    ReplyDelete
  42. x bes lah namee klau anak emak sangat.mcm x berdikari je

    ReplyDelete
  43. ada lah kawan kahwin dengan "anak mak" yang manja ni. semua masalah nk cerita. tertumpahkan air pun nk bgtau mak dia.

    ReplyDelete
  44. lelaki patutnya lebih matang & lebih tegas..tak ada masaalah dia manja dgn mak, tapi manja tue biarlah kena gayanya..jgnlah terlebih manja samapi langsung tak boleh berdikari ..huuu..=,="

    ReplyDelete
  45. hahahaha..lawok2..nasib saya tak macam tu..kesian siti jadi mangsa..lalalall

    ReplyDelete
  46. tanak kawen dgn anak mak.hahahhk

    ReplyDelete
  47. ini rejecttt terus ni.confirm!hahaha

    bukan apa,kalau dah sikit2 nak compare bini dgn mak sendiri,memang lah bini ko kalah.

    tapi,nak cari laki pon,kena jugak cari laki yg pentingkan mak bapak.ini ada yg tak kesahhh lgsg pon takleh gak. ;p

    ReplyDelete
  48. seriously masih wujud anak mak. tapi takdelah keterlaluan maybe. hee

    ReplyDelete
  49. comel gilak mak dia pakai tudung tu..


    hurmm, ssh kot kwn dgn anak mak..mmg ssh.. siyes ssh.. ssh giler.. eh??

    ReplyDelete
  50. anak mak takpe tapi jangan jd manja sgt smpai takleh jd lelaki. hihi :)

    ReplyDelete
  51. haha bab tudung x boleh bla.hihi.ee ila tringat crite ape tah. anak mak rasenye tajuk dia. sebijik mcm ape namee cerita. sian bini dia. apela

    ReplyDelete
  52. anak mak ..hehe. yang terlalu manja memanglah.

    ReplyDelete
  53. uih kalau maknya comel macam tu zul pon nak jadi 'mommas boy' die. kahkahkah

    ReplyDelete
  54. saya memang xberapa minat dengan anak mak ni.. menyampah! haha... sorry. tapi ada baiknya diorang ni.. sentiasa manja2 dan berkasih sayang :)

    ReplyDelete
  55. Orang kata kalau baik dengan mak, baik lah dia dengan kita... tapi baik dgn mak xsemestinya kena manja manja sangat... ew. hahah..

    ReplyDelete
  56. yang pertama tu bahaya kang jadi ZIHAR pulak, menyamakan tubuh badan isteri dengan ibu kandung.

    ReplyDelete
  57. mengundang gelak tawa bila baca :D

    ReplyDelete
  58. hahaha. haruslaaa si angry bird yg bertudung tudung sgalaaa...!

    anyway, ade jugak laki anak mak cam ni ye. hurmm.

    ReplyDelete
  59. hahaha. haruslaaa si angry bird yg bertudung tudung sgalaaa...!

    anyway, ade jugak laki anak mak cam ni ye. hurmm.

    ReplyDelete
  60. saya jenis org yg cepat annoyed .. Kalau lelaki mcm ni bagi saya kurang dipercayai untuk diberi tanggungjawab menjadi ketua keluarga .. Kalau dapat mungkin uhh umm akan di - reject =D

    ReplyDelete
  61. hahaha. banyak dah cerita melayu tunjuk pasal anak mak ni. mmg sgt annoying. kalau boleh elakkan sebab mmg akan mengundang masalah je kat pmpn tu. selalunya anak mak ni, mak dia pon mmg manjakan. mengada-ngadekan sgt. xjumpa lagi yg rimas. kot.

    ReplyDelete
  62. heheehe , cumilnya dialong angrybird tu :D
    suka suka
    tapi mmg betul ade laki yang ANAK MAK ini .
    meluat juga :/
    annoying

    ReplyDelete
  63. Saya anak mak..Alhamdulillah x cm2..hehe

    ReplyDelete
  64. anak mak dikatekan ! Kah kah

    ReplyDelete
  65. x pun..
    1. my mom masak biasa ja.sbb my mom jarang masak..
    2.mnyalahkn org lain.x jugak..kalau i slh i ngaku..
    3.mngadu.? erm x jugak i x ngadu kt mak pun.
    4.interview tanya mak.? lg lar x pun.my mum bkn bidang engineering..so tanya pun mmg x bley jawap
    tp my mom is the most i love..jgn kata apa kt my mom mmg i panas..ramai org kata i anak mak..mmg la i anak mak i..i proud to be anak mak..

    ReplyDelete
  66. x pun..
    1. my mom masak biasa ja.sbb my mom jarang masak..
    2.mnyalahkn org lain.x jugak..kalau i slh i ngaku..
    3.mngadu.? erm x jugak i x ngadu kt mak pun.
    4.interview tanya mak.? lg lar x pun.my mum bkn bidang engineering..so tanya pun mmg x bley jawap
    tp my mom is the most i love..jgn kata apa kt my mom mmg i panas..ramai org kata i anak mak..mmg la i anak mak i..i proud to be anak mak..

    ReplyDelete
  67. nasib le saya ni anak mak & pak... ada perkara refer mak, ada perkara refer ayah.... so, jadi la seorang lelaki yang berdikari :)

    ReplyDelete
  68. ha..ha..ha..harap-harap anak lelaki tunggal aku kelak taklah macam tu....

    ReplyDelete
  69. hi..pinjam post nak boh dalam fb..hihi..thanks..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...