Tuesday, January 24, 2012

Hubungan Cinta Terhalang

Hello peeps...

Baca betul-betul untuk elakkan salah faham.

"akak . ap pndapat akk tentang hubungn cinta yg terhalang .


ermmmm . boys n girls tuh umo 20 an . mmg saling cinta tapi putus laaa sebab mak boys tuh xsuke anak dia bercinta tyme masih belaja lagi . but girls ney mmg syg n cinta lah dgn boys ney . p boy ney tetp dgn keputusn dia xnk teroskan , boy ney xda pompuan len , cme dia dh xsangop nk teros menipu mak dia dah , sebb nyer mak dia asyik tny jew ada awek x ?? n boys ney mmg dah xsngop menipu mak dia . nak tny ap pndapat kak namee dalam hubugn neyh ."


Best Regards,
Aminah(bukan nama sebenar)



Kenapa mak bapak halang anak-anak bercinta time masih belajar ?


1) Takut tak dapat focus study
Bila asyik sangat bercinta, nak buka buku nampak muka buah hati.Buka buku je nampak muka buah hati.

2) Buang masa dan duit sms dan call yang kerap dan keluar bersama
Bercinta mesti nak dating kan ? Mesti nak gayut lama-lama kan ? Masa berjam-jam jugalah habis.

3) Gangguan emosi
Bila gaduh, hilang mood nak belajar. Bila gaduh je,menangis melalak terus hilang mood nak belajar atau buat apa-apa. Class pun skip.


Persepsi mak bapak, biasalah. Risau sangat even aku pun macam tu gak. Bila ada hint-hint macam aku ada bf, mesti bapak aku cakap "hah,esok tak boleh belajar lah tu". Takut gangguan emosi sampai aku tak boleh focus. Tapi sebenarnya, kita boleh je handle. Ye tak ? Cuma orang yang dah makan asam garam lebih banyak tahu dari kita yang muda ni. 


Hubungan terhalang ? Ada dua category..

1) Dihalang sebab makbapak kita tak suka langsung kat pasangan kita.

2) Dihalang sebab makbapak kta rasa "masa" untuk anak dia bercinta masih tak sesuai. 

Kes Aminah ni dalam category kedua kan ? So, aku rasa Aminah ni masih ada peluang lagi sebenarnya nak ambil hati mak bf dia. Bagi aku, memang sedih bila korang saling cinta tapi dihalang untuk berjumpa dan kerap berhubung (texts and calls) . Tapi nak seribu daya taknak seribu dalih. Pendapat aku, kalau korang dua-dua memang sayang betul kat each other, mesti korang dua willing to bersabar dan tunggu. Tak semestinya kena bercinta macam orang lain bercinta di mana perlu date selalu,call berjam-jam. Cinta dari jauh as long as dua-dua mampu bertahan sampai habis belajar.

Lelaki tu plak minta putus sebab dia tak tahan nak tipu mak dia lagi and rasa serba salah kat mak dia. Ikut pengalaman aku, hubungan terhalang sangat lah susah nak sorok. Nak pulak,nak pandang mata mak kita dan tipu. Rasa macam nak buat apa pun jadi tak direstui. Nak jawab exam pun tak tenang.Aku faham sangat perasaan bf dia sebab aku pernah lalui benda yag sama. So,aku tak galakkan lah teruskan hubungan terhalang nih.Apa yang aku rasa boleh buat adalah, just stay with each other dalam jarak jauh. Korang buat deal, tunggu each other. Okay tak ? Sebab kalau korang teruskan jugak "couple" tu nanti akan buat mak laki tu anti pula pada Aminah tu . Langsung jadi lebih rumit. 

Pendapat aku, kalau bercinta, tak semestinya kena declare atas dasar "couple" yang kena dating selalu. Cukup sekadar kau dan dia tahu perasaan masing-masing dan target untuk hidup bersama iaitu kahwin. Dalam tengah belajar tu focus untuk habis belajar nak kahwin dalam hubungan korang hanya "suka sama suka" yang tahu isihati masing-masing. Kadang-kadang bila kita declare "couple" ni kita jadi macam rigid. Mesti kena keluar, mesti kena call gayut lama-lama, etc. Aku rasa kalau korang berjumpa atas dasar kawan, mesti mak dia okay. Tiap tahun beraya rumah ke.

Maaf kalau rasa macam pendapat aku tak boleh pakai tapi aku percaya hubungan jarak jauh tanpa jumpa berbulan-bulan tanpa ikatan "couple". Masing-masing tahu hati dan tahu apa yang korang nak dari seseorang . Kalau ada sifat setia dan sabar, insyaAllah..Allah nampak dan bagi apa yang korang nak.  Lain orang lain pendapat dan lain orang lain cara. Ada yang rasa tak boleh bercinta kalau tak jumpa, itu terpulang pada individu. 

Teringat kat senyuman seseorang pun dah buat kita semangat untuk jadi setia. 


Happy reading and have a nice day...






75 comments :

  1. Mak clara pown tak bg nak kapel mse blja.. buang masa =,=

    ReplyDelete
  2. setuju, bercinta tak semestinya nak declare dan sentiasa bekepit....

    ReplyDelete
  3. ye.ye.setuju sangat!!!! nak mohon share boleh? :)

    ReplyDelete
  4. buat aminah, apa2 pun yang kita buat restu orang tua tu amat penting..jadi banyakkanlah bersabar..

    ReplyDelete
  5. Dah mcm sesi soal jawab bersama sis namee. Tak pun segmen "Tanya Sis Namee". Hehe.

    Btw, nice entry :)

    ReplyDelete
  6. yups agree, klu pndai manage time antara study n cintan2 xpe la gak.. plus emosi tu kena kawal secara pro la kan, once drop, pergh msti down tahap tak ingat dunia.. sbb tu parent tak ksi, diorng dah rasa kopi masam lagi awal dari kita kan :D

    ReplyDelete
  7. betul lah part declare tu. once dah declare, terasa perlu buat apa yg couples perlu buat.padahal tapayah punggg.

    ReplyDelete
  8. setuju dengan namee.
    ade sebab knp mak die x bagi,. mom always rite,. sy selalu ingt balik knp mak sy x suke sy buat tu ni rupenye ade buruk nye,.
    x ruginye kalau x bercinte skang,

    ReplyDelete
  9. hubungan cinta terlarang,ayie dulu pun kes macam ni jugak...sedih,terkenang...:'(

    ReplyDelete
  10. Watak julie dalam blog aku tuh, cinta dia tak restui oleh org tua bf dia. Masih tak dapat kata putus sampai skrg.

    ReplyDelete
  11. keep strong!! ni da macam kes cinta jarak jauh even bukan merentas benua. kannnnn?

    ReplyDelete
  12. kalo takde restu parent buat ape pon mesti ade je yg terhalang. biar fokus mane yg perlu. mase tu masih panjang =)

    ReplyDelete
  13. Kalau dah jodoh tak kemana..terpisah bertahun2, jarak jauh seklai pun tetap ada jodoh..

    ~kalau masih study tue lebih baik focuskan pd study dulu, sbb masa masih panjang lagi..Banyak benda yg perlu di fikir utk bina masa depan yg lebih baik..

    Bila dah berjaya dgn cita-cita nnati boleh ajer dptkn cinta itu semula ..

    ReplyDelete
  14. betul gak tu Namee. lagipun kang terputus cinta zmn2 blaja, parah gak. jd baik same2 tau dlm hati je. same2 cuba setia. kan ke tu lebih indah dan terasa manisnya. ni pendapat sy la kan. :))

    ReplyDelete
  15. oh yess. suka entry ni:) 3 sebab utama tu dah memadai utk kte faham.

    ReplyDelete
  16. Sm setuju dengan pendapat namee..x semestinya kalau bercinta tu nak kena berjumpa..

    Cukuplah sekadar lelaki n perempuan tu taw isi hati masing2..n setia. itu lebih baek dari perhubungan yang selalu berjumpa..

    ReplyDelete
  17. setuju dgn namee...namee,kenapa profile not available eh??edit kat profile yer sayang..:)

    ReplyDelete
  18. pendapat yang bagus namee..moga budak tu dapat terima dgn hati yang terbuka..betul pendapat namee tu..setuju 2..hihi

    ReplyDelete
  19. ok..dah boleh tengok profile namee..:)

    p/s :: soalan di atas sama macam nad tapi berbeza kami masing2 dah bekerja..:(

    tetiba nk menangis bila terbaca soalan tu..kalau boleh nad xnk ingat..:(

    ReplyDelete
  20. hurmmm..sekarang ni, budak darjah 6 pun dah pandai ayang abang cinta rindu lagi kan.. kalau nak dibandingkan zaman dulu,bebudak time tu. memang buta lg bab cinta ni..HikHikHik :D

    tula kan.bila dapat halangan dari fmly.bukannya fmly tak suka si bf/gf tu.cuma masa tak mengizinkan untuk cinta sama lain.bila dah berjaya,semestinya mak ayah tak halang punya hubungan korang.terus boleh kawen..kan namee? Hihi

    ReplyDelete
  21. setuju dengan pendapat namee, bagi akak cinta yang terhalang oleh kerana umur bercinta tak sesuai tiada apa2 masalah kot.. dua2 masih muda, patutnya lebih fokuskan pada masa depan! bila hidup dah stabil baru fikir pasal cinta kan?

    ReplyDelete
  22. setuju sangat dengan kak namee . setakat dah tau isi hati masing-2 pun dah memadai . :D

    ReplyDelete
  23. betul jugak tu.. kdg2 study pun tergnaggu..

    wang ringgit pun cepat hbis.. hik3

    ReplyDelete
  24. OMG, THANK YOU SO MUCH,KAK NAMEE!!!!!!!!!!!!!!

    THTS WHAT I HAD EXPERIENCED, BUT ALHAMDULLILAH THINGS ARE DOING ABSOLUTELY FINE:)
    \

    <3 <3 <3

    ReplyDelete
  25. Nice info .
    boleh bace sambil makan kuaci . :)

    ReplyDelete
  26. thanks namee, just what i need now =)

    ReplyDelete
  27. kak namieee.. suka part deal waiting for each other . nice entry :)

    ReplyDelete
  28. tak tau pulak couple nowadays macam tu.. hee

    ReplyDelete
  29. so pokok pangkalnya pada soal kekuatan hati lar.rasa percaya yang kuat,kesetiaan n etc yang mampu menjayakan apa jua jenis hubungan.

    sentuh pasal hubungan jarak jauh,kurang amat yang mampu bertahan.sedikit sebanyak pasti ada hati yang protes.

    ReplyDelete
  30. yana pun tak pernah terpikir cinta terhalang ade dua category.. and yes, namee dah boleh jadi pakar penasihat cinta ;D

    ReplyDelete
  31. kalau ex-gf or bf yg halang cane pulak eh?terhalang jugak ke tuh?aisey.hihihi

    ReplyDelete
  32. belajar 2 pun dah nak cinta... ramai yg aku nampak gagal dapat 2-2... cinta hancur study hancur... tp ada jugak yg berjaya sampai kahwin bahagia...

    ReplyDelete
  33. betul tu.. xsmestinya kena daying call mesej^^

    ReplyDelete
  34. akak dulu penah bercinta time study kat u dulu..putus sbb mak akak halang..mmg halang sungguh² ni smpi masam muka dgn akak..jd demi mak akak hancurkan hati ex-bf akak tu.sian dia smpi nanges-nanges tp akak lg x sanggup nk tgk mak akak sedih.



    bg akak kalau nk bercinta zaman studi mcm yg namee ckp tulah..biar kena dgn caranya..biar pakwe yg kita ada buat kita rs lg nk berjaya dgn cemerlang kt u..yg penting bercintalah cara yg dibenarkan dlm islam kan :).



    p/s: namee..akak sakit tumit bkn sbb pakai tumit tinggi..namee tersalah baca :)

    ReplyDelete
  35. kalo jodoh takkan kemana jugak :)

    heee..da macam pakar cinta da kak namee..keep it up! D

    ReplyDelete
  36. fatimah ni sayang bf dia n bf dia syg gak kt dia. so the best way adalah wait for each other lah. tu je caranya. kalau nk bercinta lebih2 sgt takut Allah murka pula sbb tak dapat restu mak ayah dia. buat smeua bnda jd tak restu.

    ReplyDelete
  37. never in love with someone as i got my own perception in this case. it's not wrong to in love with somebody excluding tanpa mendapat blessing dari kedua2 ibu bapa. most importantly, klo bercinta, jangan merosakkan diri sendiri dan terkena juga tempiasnya terhadap orang lain. love is love, don't damage the love that someone giving to you.

    ReplyDelete
  38. Huhuhu tb2 sedey tgok gmbr katoon tu. tp smile at face org kita cinta pun dah enuf kn to make us hppy.

    ReplyDelete
  39. just percaya pada takdir dan jodoh.kalau dah jodoh,halang macam mana skalipun,tetap tak boleh lawan takdir.kan? ;p

    tapi as anak yg baik,kena faham la if parent larang smthng drpd kita buat tu.ada la yg tak kna tu. ;p

    ReplyDelete
  40. yaya prefer cinta jarak jauh. :)
    nice one. malam2 sebelum tidur baca entry panjang2 baru terserap. hewhew

    ReplyDelete
  41. sebijik mcm situasi sy skrg..hubungan x direstui...now,kami cuma berhubungan jarak jauh je..tu pown dh jarang sbb sy perlu cover dpan famili..mmg susah,tp ati dua2 pihak msti dijaga terutama mak ayah sy..sy dh cukup nyesal ngn ksilapan sy dlu,xnak ulang lg..cuma berharap diorg akan trime 'dye' lg pasnie..

    ReplyDelete
  42. ala..nnt ada la tu yg lbh baik.. :)

    ReplyDelete
  43. mmg btl statement2 yg namee kluarkn. tp ada ssetengah tu sgaja gunakn alasan parents x 'restu' padahal dia sndiri nk jauhkn diri dari pasangan..

    ReplyDelete
  44. saya b'cinta since kt U.family bf halang sungguh2 tp bf sy slalu ckp 'yg penting percaya pd jodoh'.mcm2 parents dia cuba buat spy kami putus.tp kami buat tak layan je godaan tu.kami tekad belajar rajin2.bila da kerja,snyp2 kami kumpul duit utk kawin & beli rmh guna sharing loan.masa tu parents dia da xblh buat apa da.and now...kami dah kawin...alhamdulillah...

    kita nk bahagia bkn mudah.dlm hidup kena ade target dan usaha.mmg mcm2 penghinaan sy terima dr parents dia dulu.yg penting, 'need' or 'want'.kita blh tahu org tu soulmate atau pun hanya nafsu nak b'couple.

    ReplyDelete
  45. kadang2 kalau mak bapa halang pun,kalau dah memang jodoh anak tu..tak boleh nk buat apa juga. tu lah, sy rasa masing2 setia dengan hati masing sambil focus dalam pelajaran :)

    ReplyDelete
  46. namee, sy dalam kategori pertama. redha atau berjuang ? :'(

    ReplyDelete
  47. ila, em kalau korang dua2 memang betul2 dah gilakan each other untuk hidup dunia akhirat...fight for it. bincang elok2.kadang2 kalau dah jodoh, mak ayah takleh watpe juga. :) insyaAllah. solat dan doa.

    ReplyDelete
  48. mungkin sebab tulah kot orang kata bila dah betul2 get ready, baru bawak jumpa mak bapak. sometimes kita tak payah cakap pun, parent sure boleh tahu kan? Its what we called INSTINCT :)

    ReplyDelete
  49. saya seorg pecinta jarak jauh dan smpai sekarg dah 3 tahun lebih :p alhamdulillah

    my kucing.. dia sakit macam manusia pulak perangai. jalan pon slow je, makan tak lalu. 24/7 tido je. muntah selalu.macam demam lah. kenapa ek ? ada tips ? selain bawa ke klinik

    ReplyDelete
  50. kes saya pula.. saya yang halang. tak sanggup nak meneruskan maksiat kecil. saya pernah nak merasa cinta selepas kawin tapi akhirnya bercinta juga. tapi kami putus. saya yang minta kerana saya nak menjaga batas saya. mak ayah saya islamik orangnya.. segan saya buat maksiat belakang diorang tapi dengan allah saya tak segan. jadi kami putus dan berjanji untuk setia hingga dia masuk minang saya.. insya Allah.. doakan ye :)

    ReplyDelete
  51. nafisah, im so proud of u :) insyaAllah panjang jodoh tu sbb awak berniat baik dan ingat DIA. :)

    ReplyDelete
  52. sokong pendapat namee tu.
    bila bercouple tak perlu la selalu nak berdating, call lame lame..cukup sekdar letak target nak hidup bersama kelak.

    bila dah makin besar tapi still belajar, tak ramai ibu bapa yang larang anak mereka couple. mereka tak larang, tapi tak galakkan.

    ReplyDelete
  53. yup i seuju..x galakkan hubungan terlarang nie..takut mcm2 jd.

    ReplyDelete
  54. sebab takut kalau kita nk protes lebih, last2 bukan jodoh. tu je :)

    ReplyDelete
  55. setuju dengan pendapat namee yang last ni. entah bukan jodoh kita, dah ada salah dah dgn mak ayah sbb kita protes...

    ReplyDelete
  56. hmm kalau umur 20 an tak pe lah... mak dia tak patut la halang cuma nasihat je. sok2 anak dia kawen jugak gitu.. hehe.,

    ReplyDelete
  57. urm klau time skolh mmg mnggnggu ckit sbb klau gduh msti xleh fokus stdy

    ReplyDelete
  58. :...aku percaya hubungan jarak jauh tanpa jumpa berbulan-bulan tanpa ikatan "couple". Masing-masing tahu hati dan tahu apa yang korang nak dari seseorang . Kalau ada sifat setia dan sabar, insyaAllah..Allah nampak dan bagi apa yang korang nak. Lain orang lain pendapat dan lain orang lain cara..."

    well said...saya pon PJJ jugak..xda la selalu nak jumpa..kalaw boleh mmg nk elakkan..risau jg,darah mude hu3...

    tp kitorg bukan cinta terlarang..alhamdulillah..insyaALLAH ad jodoh xkemana ^^

    ReplyDelete
  59. sy pun kire macam cinte terhalang jugak..tapi sy ni in long distance rship, so rasenye my parents tak perlu nak terlalu risau pasal berkepit 24jam tu kot..hehee :)
    btw, nice entry babe! :)

    ReplyDelete
  60. saya percaya hubungan jarak jauh . Bukti ? saya sendiri . well memanglah susah tapi trust me HJJ ni lebih best daripada jumpa hari hari . Kepercayaan itu penting . BTW , kak namee mcm ada pengalaman =)

    ReplyDelete
  61. kalau kawan2 lagi seronok dari bercinta kot. jodoh tu ade kalo kitr berusaha. so tak yah risau kot even kne halang dgn mak dye skunk. dyowg maseh muda :)

    ReplyDelete
  62. Saya jatuh dalam kategori kedua.Tapi Inchek papa pernah bagitahu siapa je pilihan hati dia tak kisah.Dia kata dia tak mahu masuk campur langsung.Sebab dah besar boleh beza mana baik dan buruk.Wee~ Abah kita garang. :))

    ReplyDelete
  63. ohh. ade jugak cerita ni eh? hehe. sorry lame tak jenguk. tersama pulak topik nya tp penyampaian yg lain. sy cte pasal category 1st. hee.

    and i agree with your opinion. percaya pada cinta. ecehh. sebab sy pon mengalaminya. tp kdg2 hati berubah2. tengok lah pada individu tu kan.

    ReplyDelete
  64. takpe liyana, topicni universal. :) btw, lama tak dengar cerita. serious rindu nak read urs :)

    ReplyDelete
  65. betoi3...sokong cakap cik namee..cinta terhalang nih banyak sebab kot. tp kekadang anak muda tak paham, bukan apa, payah tuk seorang yg dilamun cinta paham, sb depa takmo nak paham.

    ReplyDelete
  66. namee .. if kes yg ptme cmne ?x suke kerana xkaya . humm :(

    ReplyDelete
  67. just nak kongsi jela.. sy dah abis form 6, actually sy bercinta dr zaman form 6 sampai lah sekarang,. masa study dlu memang xde masalah result, malah dapat anugerah cemerlang sebab slalu dpt support drp pasangan....
    dia tak pernah buat sy hanyut dlm percintaan..
    sekarang kami sudah berbincang pasal pernikahan, sebab xnk lah asyik berduaan, kalau nk kata pekerjaan, xde masalah, disiplin semua ok, cuma ayah sy tak bagi bercinta dgn pasangan nie kerana pasangan sy pernah lah 5 tahun lepas tak dtg tolong buat renovation atas alasan tertentu, sbb jiran tak bg izin,. cuma ayah saya fkir lain, igtkan pasangan sy nie penipu...padahal dia tak tahu hal sebenar...lagipun pasangan sy takde letak deposit utk renovate...satu sen pon xambil....
    mak sy takde masalah n restu hubungan kita, sy tak tahu mcm mne nk berhadapan dgn ayh sy yg asyik cop "penipu" kpd pasangan sy..
    just nk mintak pendapat, macam mana nk cerita benda yg betul n cara minta maaf psl 5 tahun lepas...

    ReplyDelete
  68. just nak kongsi jela.. sy dah abis form 6, actually sy bercinta dr zaman form 6 sampai lah sekarang,. masa study dlu memang xde masalah result, malah dapat anugerah cemerlang sebab slalu dpt support drp pasangan....
    dia tak pernah buat sy hanyut dlm percintaan..
    sekarang kami sudah berbincang pasal pernikahan, sebab xnk lah asyik berduaan, kalau nk kata pekerjaan, xde masalah, disiplin semua ok, cuma ayah sy tak bagi bercinta dgn pasangan nie kerana pasangan sy pernah lah 5 tahun lepas tak dtg tolong buat renovation atas alasan tertentu, sbb jiran tak bg izin,. cuma ayah saya fkir lain, igtkan pasangan sy nie penipu...padahal dia tak tahu hal sebenar...lagipun pasangan sy takde letak deposit utk renovate...satu sen pon xambil....
    mak sy takde masalah n restu hubungan kita, sy tak tahu mcm mne nk berhadapan dgn ayh sy yg asyik cop "penipu" kpd pasangan sy..
    just nk mintak pendapat, macam mana nk cerita benda yg betul n cara minta maaf psl 5 tahun lepas...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...