Monday, January 9, 2012

"Saya tahu saya hodoh"

Hello peeps..

Ramai orang suka upload gambar di social network kan ? Dah nama nya upload gambar untuk tatapan public, tahap keyakinan tentu lah tinggi. Tapi yang aku pelik tu, upload gambar tapi caption ni ala-ala rendah diri gitew. Contoh caption, "kita tak comel" tapi gambar ala-ala comel muncung mulut, "kita tak cantik" tapi gambar posing bukan main lagi. Motif ? 


 caption "kita tak comel" tapi gambar muncung mulut ala-ala comel

caption "kita tak cantik" tapi gambar posing bukan main lagi

1) Mungkin sebab nak dapat pujian ?
Sebenarnya tahu diri cantik, tapi saja buat caption gitu. test market namanya. Nampak macam menagih simpati nak dapat pujian. 


2) Sebab nak tunjuk sifat rendah diri secara tulus ikhlas di khalayak umum ?
Dah la cantik , sifat rendah pulak tuh. cun habis. Nak beritahu kecantikan luar dan dalaman juga. 


3) Sebab memang nak beritahu semua yang diri cun cuma segan nak letak caption  "saya memang cun" ?
Gambar cun memang nak tunjuk tapi takkan lah nak letak caption "saya memang cantik" pulak. Kena kutuk pulak nanti, so the best way adalah buat-buat rendah diri tapi motif nak tunjuk cun. 

4) Sebab memang dah redha dan nak buat pengakuan ikhlas di khalayak ramai ?
Mungkin juga sebab dah redha. So kalau upload gambar, takdelah orang nak kutuk sebab tuan punya gambar pun dah mengaku sendiri.

Semua points aku ada tanda soal. Sebab aku pun rasa pelik sebenarnya dan tertanya-tanya kenapa orang suka letak caption begitu. Nak tunjuk muka tapi macam rendah diri. Macam rendah diri tapi tunjuk muka beriya posing macam-macam. Nanti jadi betul-betul hodoh baru tahu. Setiap apa yang diperkatakan adalah seolah doa. Macam nak sangat je jadi hodoh dan buruk. But well, hak masing-masing tapi nak jadi hodoh betul-betul ke ?


Janganlah cakap "saya tahu saya hodoh", esok bangun tidur takde hidung baru tahu. 


Happy reading and have a nice day..




10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


113 comments:

  1. hahaha..
    betol la..banyak sangat mende alah ni kat fb...

    ReplyDelete
  2. hehe..takutlah bgn pg esok takde hidunggg..

    ReplyDelete
  3. saya bukan lah hodoh, cuma tak hensem je. haha

    ReplyDelete
  4. haha..betul2 sm selalu tengok kat wall..nak wat cmne kn...tu jew lah cara depa nak test market..hehe..

    ReplyDelete
  5. saye cantikk ! haha. post best kak. :)

    ReplyDelete
  6. setuju sangat kak namee.kwn fb sy pon ramai yg mcm nie.dorang mmg sah2 cantik tp bila upload gambar gaya ngn dressing ala2 model je,ader la caption yg berbunyi "aku tahu aku tak cantik sbb tu takder org pandang".pastu,mulalah org komen,"eih,cantik jer awak nie.sweet,mcm model".bajet jer dia nie nak org puji.haha.

    ReplyDelete
  7. hahaha... suka post ni kak namee :)

    betul tu, mmg mcm dah jd trend kot skrg. and most people buat benda ni sebab dia nak org pujik je sebenarnya

    ReplyDelete
  8. tak der hidung?? itu scary~ yerlah.. memang banyak pun sekarang.. tak taulah kenapa :)

    ReplyDelete
  9. woho... ramai sgt ckp mcm ni tau kt fb... tetttt...

    ReplyDelete
  10. hahaha giler komen org like macam tu,hehe...

    *ayie fb mmg tak letak pic diri sendiri sbb segan dan sedar diri...hahaha..=='

    ReplyDelete
  11. hahahaha..lucu oke..

    yg part last tu best..mulut si senah tu laser beno..;p

    saye pun kekadang kompius juge dgn spesis yg gni..ape la dorg punye tujuan sbnrnye eh?

    ReplyDelete
  12. terima seadanya ja apa yg allah bagi =p=p=p

    ReplyDelete
  13. lagi satu saje nak kumpul like dan komen bebanyak. kann kak namee ? :D

    ReplyDelete
  14. Saya tahu kenapa, sebab pernah terasa nak letak caption tu tapi tak buat...

    1. Eh, cantik lah gambar ni, letak yang ni lah.

    2. Tapi... Mesti orang cakap aku perasan cantik letak gambar ni kat sini

    3. Baik aku tulis siap2 kat sini, saya tak cantik la.. At least org tau, aku tak perasan..

    Just one situation, there's hundreds of reason why ppl do sumthing..

    Salam kenal btw, hehs. Dah pjg pun tulis

    Latest entry
    thehehslady.blogspot.com/2012/01/fuhh-penat.html

    ReplyDelete
  15. ish diorng ni, x brsyukur ngan pemberian Allah betul la.. sabar je la ngan orng mcm ni..

    p.s zuan ingat lg, namee prnah bgtau yg namee nk buat pembedahan sbb namee rasa namee x cantik kan? bgs la namee x buat mcm tu.. :)

    ReplyDelete
  16. HAHAHAHA..saya lawa jeeeeee :p

    ReplyDelete
  17. lain kali komen je.. "yang tu semua orang tahu~" . konfem sentap~ hehe

    ReplyDelete
  18. tgk gmbr myra chantique, rasa terikut2 pulak menjuih2 bibir yg tak berapa nak seksi ni..




    bibir tak berapa nk seksi adalah pengakuan jujur..bukan mintak dipuji atau di keji..

    wahahaha..

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..salam perkenalan...saya suka entri ni..kadang2 ada segelintir orang yang x sedar perangai mereka ni memang menjengkelkan orang ramai...apalah motif diorang ni nak buat2 rendah diri tapi nak tunjuk diorang yg paling cun...apa yg diorang dapat pun saya x tau...

    ReplyDelete
  20. hehe suka entri nih,kena konfiden dgn dri sndri lah .btw kak namee memg comey sihh :D

    ReplyDelete
  21. ada jugak ke yang macam ni! sepatutnya bersyukurlah dengan rupa paras yang dah dikurniakan oleh Allah tu... hodoh ke cantik ke tak penting, yang penting kita tau menghargainya!

    ReplyDelete
  22. errr...


    kalau camtu better x yah letak caption apa-apa pon kot??

    ReplyDelete
  23. ok..ok...akak tau akak mmg CUN gila babus...hehe

    ReplyDelete
  24. hehhe.. nice entry.. tau takpe.. cuba jela trime keadaan diri tu.. atleast sempurna dr segi fizikal..kang tuhan tarik baru tau kan..

    ReplyDelete
  25. annoying kan namee dgn orang camni. tu tak masuk yang update status enamplohjuta kali sehari kat fesbuk. adeyh. pk la ckit, kalo orang len buka home, penuh ngn status die je. ce letak die kat tempat tu. die hangen ke tak.

    ReplyDelete
  26. tak dinafikan ade jugak org mcm ni menagih utk dipuji and attract attention.

    haha takde hidung? trus deactivate acc fb =p

    ReplyDelete
  27. sbb tu sy dah private smua gmbr kat dlm fb..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  28. hahahaa..lain kali jangan letak caption :)

    ReplyDelete
  29. sumpah lawak yg last tu namee!!!
    Alah,bersyukur jela. Huduh pun rupa sendiri jugak.

    ReplyDelete
  30. Kfine, entry ni sangat gempak dan best :) Kak Namee memang the coolers one ahh :)

    ReplyDelete
  31. Haha. Nasib baik xde member aku wat cmni. Kalo x aku bg yg no 3 even muka dia mcm pasha sendut.

    Hahaha!!

    ReplyDelete
  32. Salam Namee...

    Sis bangga sebab Sis cantik... kadang2 post kat wall FB dengan ayat "i'M Beautiful... Alhamdulillah..."... (^_____^)V

    ReplyDelete
  33. konpius gak dgn org mcm ni.setuju dgn point no.2 kot!hahaha.

    ReplyDelete
  34. tak pernah terfikir pun tajuk tu, atau statement itu.. thanks namee, awak dah menggerakkan sel2 otak saya untuk berfikir sesuatu yang baru hari ini....

    **masing-masing ada reason tersendri, tepuk dada tanya selera*
    ^__^

    ReplyDelete
  35. wohh terbaik lah kak namee! :)

    ReplyDelete
  36. that's the people reaction. sometimes, should give any caption yang berkenaan dengan gambar excluding cantik/jelek...

    ReplyDelete
  37. OOO.camtu ghupanya.. tuan blog ni cantik ke hodoh?

    ReplyDelete
  38. saya cantik..buat susah2 je puji..bhahahaha :P

    mcm ni boleh x namee? klu yg ni alasan ape plak? haha :P

    ReplyDelete
  39. salam kenal
    entri yg buat akak senyum sendiri...

    ReplyDelete
  40. saya tak cantek..tapi ada manissss..eheheheh ..i LIKE this entry :P

    ReplyDelete
  41. ha.. update pun

    baru ingat nak buat demo suruh namee update blog

    ReplyDelete
  42. thanks ariff. otai kata update, update lah. haha

    ReplyDelete
  43. haha....=D betol la namee
    mohon share..ekeke.

    3,798813 like << ni ribu ke, juta ke ape ni??

    ReplyDelete
  44. itu juta. haha. sila sila :) hehe

    ReplyDelete
  45. hahaha,,

    peragai gua yg terlebih perasan hensem ni cmner..=)

    ReplyDelete
  46. i was thingking about ur post right now and guess what ?

    saya tahu saya patut bersyukur dengan apa yang saya ada (:

    thanks sis !

    ReplyDelete
  47. baek bajet hensem drp duk ngaku hodoh bagai.. hakhakhak

    ReplyDelete
  48. haha btul n funny baca entry akak.. ;-)
    btw i tag u ;-)

    ReplyDelete
  49. http://adilahisharudin.blogspot.com/2012/01/segmen-mencari-bloglist-2012.html

    ReplyDelete
  50. hi k.namee :)

    kadang2 dorang letak caption macamtu sebab nak tarik perhatian, tapi most of the time memang orang yang comment akan bagi comment yang menyedapkan hati dan menyangkal caption 'rendah diri' tu sendiri. mungkin dorang suka kot bila letak caption camtu. speechless m_m

    ReplyDelete
  51. even kalau memang betul-betul merendah diri sekalipun,rasanya tak perlulah caption sedemikian rupa.macam tak baik pulak kata gitu pasal diri sendiri.btw,semua manusia itu cantik cuma kita kena ADA SKILLS untuk menyerlahkannya.kan? (:

    ReplyDelete
  52. hihihi...wonder gak kdg2 nape perlu letak caption gitu...hihihi...saya tau sye hodoh...alamakk.. jgn la hilang hidung esok hihihi

    ReplyDelete
  53. self-esteem tu lebih penting dari self-confidence.

    org yang boleh tulis caption mcm ni ada prob dgn self-esteem dia maybe. =)

    ReplyDelete
  54. Tu la kegunaan reverse psychology kak...hehehe

    ReplyDelete
  55. huhu, mmg betul pun.. mmg nk org puji r tuh..

    jom baca kejap.=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

    ReplyDelete
  56. alaaa
    kene post saya comel la cm ni
    hehehehe :D

    semua manusia itu cantik dan kacak kan namee :))

    ReplyDelete
  57. mungkin :-

    1. dia nk ckp dia cantik , tapi taknak nampak riak, so dia ckp dia tak cantik dan biar org lain yg puji dia cantik...

    atau

    2. mmg dia jenis tak pandai nak puji diri sendiri..

    atau

    3.dia jenis suka tarik perhatian dan simpati ..LoL..:p

    ReplyDelete
  58. "okay titew taw kite tak cantek mcm kak namee." hew hew hew. kelakar lahh org yg nk dipuji sbnr nye tapi buat2 humble. hehehe

    ReplyDelete
  59. Hahah.. okay i got your point. Entah, i'm not sure. tapi kecantikan tu subjektif. Mungkin betul dia rasa dia hodoh? hm.But still caption sebegitu tak patut la i rasa, mcm xbersyukur je..

    ReplyDelete
  60. hahahahahahha.. memang tak boleh bayang kalau betul tak de hidung.. nyampah gak org suka buat macam gitu.. memang tak bersyukur.. tu saja nak orang puji tu.. sbb dia mungkin org tak pernah bunyi.. nak tarik perhatian tu sangat betul.. geram!

    ReplyDelete
  61. memang anti dengan FB..kerana terlalu banyak kepura-puraan yang sengaja direka2 untuk mendapatkan perhatian...popular yang disengaja dan diada2kan..

    ReplyDelete
  62. hihihi..kena bersyukur apa yg Allah dah bagi..

    haii syg!! :D

    ReplyDelete
  63. Aku tau aku kurang hensem, that y aku tak letak gambar full nanti tak dak sapa nak baca blog aku. Hahaha

    ReplyDelete
  64. tu strait forward sgt... berkias2 je cukup... eg : letak gambar x berapa jelas atau dari belakang..

    ReplyDelete
  65. tu nak mengade2 namenye namee ahaks

    ReplyDelete
  66. Mungkin level confident kureng. Ehh tapi kalau confident takde dia tak post kot gambar gitu. Hehe Maybe nak tarik perhatian. Maybe. Hehe :P

    ReplyDelete
  67. terkadang mnyampah gk bile ade post mcm tu..terasa nk ckp trus je 'ang mmg hodoh pon"..kah3

    ReplyDelete
  68. guwa terang2 hemsem pon tak tayang gambar

    ReplyDelete
  69. guwa terang2 hemsem pon tak tayang gambar

    ReplyDelete
  70. hahahahaha, kadang2 rasa pelik juga bila ada yg letak caption mcm tu

    ReplyDelete
  71. dhlh skrng gmbr fb bsao2 =_=" . . . buat rimas jeeeee ~~

    ReplyDelete
  72. guwa cool. takpayah nak harap orang kata dah tau dah guwa hensem ^_^ #cumacakap

    ReplyDelete
  73. kehkehkeh, betoi kata cik namee. kekadang diri ini pon ada wat gitu, tp taklah letak caption "saya hodoh, sobs2" tuh..sekadar letak gambo ja..tp bab muncung2 ka, aksi terlampau ka..errrrr, tak terpikir lagi kot nak bergambo cenggitu..dah tua kot..lalllala~~

    ReplyDelete
  74. haha..Hebatlah kak Namee.Troll TERBAIK punya.Boleh join group Sarkasis ni.take care dear :)

    ReplyDelete
  75. attention seeker.. itu je la kesimpulan yg boleh yana buat.. hehehehe

    ReplyDelete
  76. benda alah sy tau sy hodoh ni byk gila ah kat facebook. kawan ila pun. haihhh

    ReplyDelete
  77. saja nak minta perhtian lebih la tu .. huhu

    ReplyDelete
  78. letak caption cm ni leh?

    "saya cun tak?"

    hueh87889

    ReplyDelete
  79. MEMANG MCM2 KARENAH DEKAT FB..TINGGAL DGN NAK LAYAN ATAU TIDAK JER..*_*

    ReplyDelete
  80. dian tahu dian huduh. puji puhlease.

    haha :p

    ReplyDelete
  81. hahahaha..lawak2

    ye saya memang cantik sbb saya ada hidung!..kihkih

    ReplyDelete
  82. namee....akak malas nak layan status sengal/perasan/entahape2 dan seangkatannya kat fb. Biarkan dia nak terjun dgn labu2nya...makin dilayan makin poyo, buang masa je. tak gitu?

    ReplyDelete
  83. laman sosial skrg xleh nk pkai lgsg.. byk bnde yg show off je.. byk yg buruk dr baik..

    ReplyDelete
  84. sentap ni siapa yang duk baca..hehehe

    #nasib baik sy hodoh..haaaahaaa

    ReplyDelete
  85. yup. sekolah di perak. smk methodist ACS, ipoh. hihi

    ReplyDelete
  86. hehehe =D ada juga camtu. ngeeee =D macam2 orang sekarang ni. Hik3

    ReplyDelete
  87. entahlah.
    mungkin diorang suka agaknya macam tu.
    tapi kawan kawan dekat fb OE tak ada pulak yang macam tu. hehe... ^^

    ReplyDelete
  88. hahaha this is soo funny! tapi mesej sampai! :)

    ReplyDelete
  89. saya tak tau saya hodoh ke tak.. hehe. frst time jejak blog namee.. hehe. nice. jemput singgah blog sy :) BURUNG BIRU SI PEMALU

    ReplyDelete
  90. saya tak tau saya hodoh ke tak.. hehe. frst time jejak blog namee.. hehe. nice. jemput singgah blog sy :) BURUNG BIRU SI PEMALU

    ReplyDelete
  91. saya tak paham.....mungkin kene baca lagi....tapi niceeeeeeee


    http://blogdowh.blogspot.com

    ReplyDelete
  92. hahaha... tapi tak mungkin la org yg buat caption tuuu nk mengaku diri sendiri hodoh... hua hua hua...

    ReplyDelete
  93. hihi. budak2 sekolah selalu buat camtu. XD

    ReplyDelete
  94. Hurm.. clara tak upload gambar2 clara kat blog tp kat private pya fb uploadlah tp tak letak caption pwn.

    Cuma skunk da deactivekan dah private fb tu. Semua gmbr dlte.

    Sbb clara tak upload gambar kat blog sbb rse cm, tak confident sgt psl physical nieh. Okela, nak kte hodoh. Mcm tak syukur dgn kurniaan Allah.

    Tp, mgkn boleh kata clara malu nak letak gambar clara sbb clara rse clara tak comey or cantik. Biasa je kowt so, mmg tak letaklah. Hhaha..

    Clara confident dgn mental but klu physical rse mmg tak confident ble tgk kakak2 clara.. Clara jenis selebat n tak suka berfesyen..

    #tgh try berfesyen skrg.. hahha..

    p/s : Opsii.. Sorry sbb terkeluar skit dr tajuk. hehhe..

    Teringin gx tonton video tu. Rmai kowt kte meloyakan. masa nak tgk da kne removed.

    ReplyDelete
  95. style!

    manusia ni hati lain-lain and kita tak boleh baca hati org lain. tp bg sy, yg tulis caption mcm tu mmg saje menggedik. xde maknenye nak merendah diri. kalau rndh diri, dia takkan upload pn for public views. tp tu semua hak mereka kn. selalu org mcm ni mulut pub lancang berkata-kata. kalau tegur, dia hentam kita balik. so, hanya mampu gelak je kot?

    ReplyDelete
  96. ehhh tetiba bangun pagi takda hidung...masalah tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...